Raspberry Pi VoIP server housing

 ( radulovity | 2019. szeptember 2., hétfő - 19:03 )

Sziasztok!
Ismertek e valamifele hosting szolgaltatot, akihez lehet vinni R-Pit amiben lenne 4 darab USB GSM stick, es rajta RasPBX? Vajdasagban elek, ahol a non-EU roming dijak hatalmasak, igy pl ha fogadok hivast akkor parszaz forintot fizetek percenkent.
Eddig csak DigiHost-ot talatam, de ok nem valaszoltak a kardesemre.
Nem generalnek nagy forgalmat, sot, sok aramot sem igenyel a dolog, csak GSM tererot meg egy IP-t.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem akarom szétttrolkodni, de nem járnál jobban egy ilyennel?:
https://www.n-system.hu/services/telefon-szolgaltatas/

(közöm nincs hozzájuk, organic search)

Nem mukodne, mivel nekem egy mar meglevo magyar, nemet, osztrak es horvat szamot kellene "hostolni", amit a legolcsobb EU-n belul R-Pi-vel megoldani, mivel EU-n belul nincs roming dij.

Azért azzal tisztában vagy, igaz, hogy az, hogy "az EU-n belül nincs roaming díj" csak az EU-n belüli utazásra vonatkozik?

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/faq/question-and-answers-roaming#258

Jó észrevétel.

Az eu-n belüli eu-s kártyák roamingja általában úgy működik, hogy adott időszakon belül legalább a napok felében otthoni hálózatra fel kell kapcsolódjon a kártya. Ha egy percre is felkapcsolódik, akkor az már belföldi napnak számít. A telenornál például az utolsó 4 hónap forgalma alapján dől el, hogy méltányos-e a használat.
Ha megszegi az ügyfél, akkor elkezdik kiszámlázni a forgalmat. Ezt persze minden kártya szolgáltatójánál meg kell nézni, mert lehetnek különbségek.

Ez elofizeteses csomagoknal van igy, de ha feltoltos csomagod van, akkor mindent hasznalsz EU-n belul, FUP nelkul. Es igy van Telenor.HU, nemet T-Mobile, Horvatoknal es az Osztrak Drei-nel. Ez ervenyes adatforgalomra is, tehat nemcsak percek es SMS-ek. Pl a telenoros szamomat utoljara egy eve hasznaltam Mo-ban, a tobbi idot Szerb halozatban tolti es nincs bajom vele, kiveve hogy draga a hivasok fogadasa.

Arról van tapasztalatod, esetleg linket tudsz adni, hogy valóban nem vonatkozik a feltöltős csomagokra az ingyenes roaming napok számának korlátozása? Azaz tudsz-e egy évig Magyarországon ingyenesen hívást fogadni a horvát kártyáddal úgy, hogy a kártya közben nem jár Horvátországban?
El tudom képzelni, hogy így van, de az irányelv nem erről szól "fair use" alatt.

A példád a magyar számmal szerb hálózatban nem ide tartozik, mert nyilván ebben az esetben nincs szó ingyenes roamingról. Azt sem állítja senki, hogy ne működne a horvát kártyád évi 365 napon át az EU más országaiban, de vajon ingyenes marad-e a hívásfogadás? Ez a nem mindegy.

Simán elképzelhető, hogy a fair use betartását a szolgáltatók különböző módon ellenőrzik, mivel itt csupán a saját érdekeik védelméről van szó. De az EU-s irányelv adta védelem nem vonatkozik arra a use case-re, amit fentebb leírtál, tehát bármit is tapasztalsz most, nem garantált hosszú távon.

+1

Szerintem egyébként a szolgáltatók akkor fognak ezzel foglalkozni, ha már zavaró mértéket ölt.
(értsd: az ellen védekeznek, hogy a horvát kártyával olcsóbb magyarországról telefonálni)
Ha Józsi fogad havi 2 óra hívást, szerintem pont lesz.rják. Az viszont biztos, hogy számlázás előtt
küldenek figyelmeztetést.

ps: erre kiváló megoldás lehet egy SIM Bank megoldás, ahol tudod módosítani, hogy a kártya éppen honnan jelentkezzen be.
Vagy SIM másolása - nem tudom, erre van-e már lehetőség.
Esetleg társkártya használata?

Amikor kerdeztem (telenor), akkor mondtak hogy nem gond ha pl Hu kartyarol kulfoldrol Hu szamot hivsz vagy fogadsz. Ugyanez ervenyes SMS-re is, de ez csak feltoltokartyas csomagoknal van igy. Nemet Telekom es az osztrak Drei is ugyanezt mondta. A horvatoknak is ez ervenyes, kiveve az adatforgalmat, amire van FUP, Horvatoknal ha jol tudom 60% vagy 70% amit hasznalhatsz EU-n belul. Pl feltoltos kartyad van, veszel 10GB 30 napra, abbol ha jol tudom 7GB mehet barhol EU-ban. A horvat kartyara ezt biztos tudom mivek a szerb kamionosok veszik, mert olcso es muxik EU-ban, azzal hogy az elso honapban kihasznalhatod a 100%. Utanna kapsz SMS-t hogy FUP aktivalva lett es hogy pontossan hany szazalek amit hasznalhatsz.
De viszont nekem nem adatforgalom miatt kell. A szolgaltatoknak alltalabn az adatforgalom a a gond, mivel abban tobb a penz mint a hivasokban es SMS-ben ami joreszt most mar Viber, WhatsApp, Skype, etc

Szerintem fogalmi problémák vannak.

Miért lenne gond hívást bonyolítani. Ha roaming alatt hívsz számokat, azt úgy számlázzák alapesetben, mintha a kártya országában történne. Ha hu kártyával hu számot hívsz, akkor belföldi tarifával, attól függetlenül, hogy hol vagy eu-ban. Ha hu kártyával németországban hívsz német számot, akkor az nemzetközi hívás ott is, mert nem a tartózkodási helyedtől lesz helyi egy hívás.

De ha eu roamingolsz és túllépted a fair-use keretet, akkor már életbe léphet plusz díj, amiért a külföldi hálózatot használod. Bár, ahogy látom például a telenornál, a roaming felár díj is nagyon kedvező ahhoz képest, amit most fizetsz otthon.

Mondjuk, ha neked csak az számít, hogy amikor téged hívnak, akkor nem számol fel neked is díjat (mint a 2-3-4 zónákban), akkor persze, az úgy van.

Annyiból pontatlanul fogalmaztam, hogy a fizetős 2-3 zóna használata is úgy számít, mintha otthoni hálózaton lenne. A felár nélküli 1-ez zónára vonatkozik a fair-use szabály.

"Ha valaki szeretné Pi 4-esekkel kiszolgálni a mikroszolgáltatásait, keressen minket bátran, szeretjük a kihívásokat, és kíváncsiak vagyunk a működő rendszerre magunk is."

https://rackforest.com/2019/08/15/hany-55-dollaros-szerver-kell-hogy-elfuttasson-egy-weboldalt/

Koszi, irtam nekik.
Ha van meg hasonlo szolgaltato, irjatok.

Miért nem használod valamelyik voip szolgáltatót? Ezeknek jó áraik szoktak lenni, és van olyan is, amelyiknél kvázi "ingyenes" voip központ szolgáltatás benne van.

Én évekkel ezelőtt használtam, akkor a foniónál járt a voip központ, és csak a hívásokért kellett fizetni ( fogadni is lehetett természetesen )
http://fonio.hu/fees/basic_fee_package

Továbbá
Őket is használtam, náluk fizetős volt a voip központ bérlete. voip-info.org
A pbxes-nél lehet bérelni központot, amit úgy állítasz be, ahogy akarod, és van ingyenes csomag ( ezt most is használom ) https://www1.pbxes.com/iptel_virtual-pbx.html Ide aztán kifelé, befelé mindenféle szolgáltatót beköthetsz.
végül kifelé itt egy voip ár összehasonlítás http://progx.ch/PROGX_WEB/UK/all-rates-voip-comparator.awp

Ok fogadnak SIM-et? Mivel meg szeretnem tartani a szamaimat. Tehat 4 SIM kartya van 4 EU-s allamtol mindegyik sajat szammal.

A normális szolgáltatókhoz át lehet hordozni a számod.

úgyérted, vezetékes (voip) szolgáltatóhoz a mobilszámot?
Pláne ha külföldi? azért ennyire nagy szabadság nincs még az EU-ban szerintem :-)

Igaz, nem néztem,hogy mobil.

meg gondolom azt sem, hogy külföldi :-)

EU-s számai vannak nem?

Igen, mind EU-s szam. Nem csinalnak gondot a szolgaltatok, ha romingbol telefonalsz vagy romingba hivnak, az adatforgalom az mas teszta, de az meg nekem nem kell.

Ott fog megbukni a dolog, hogy egy szerverteremben túl nagy a zavar (mindenféle tép, klimák, salgók, faraday kalitkák ...stb). Egy stick kevés lesz. Nálunk is ez volt a baj, a vége az lett hogy ipari modem és külső antenna.
-------------------------
Hivatásos pitiáner
neut @ présház

Na igen, en is ettol felek a legjobban, mivel nem hiszem hogy a nagy szolgaltatok szivessen furnak plafont hogy huzigaljak kabeleket, mert egy par ezres szolgaltataser kell GSM terero. Masreszt meg kis szolgaltatok nem szivessen nyugolodnek velem.
Picit furcsalom hogy nincs szolgaltato, aki befogad SIM kartyat es SIP-re kiszolgalja neked a hangot es SMS-t, hamar nem tudok pitet vinni valami hosting terembe.

ha megnézed azt, hogy egy komoly ipari multi-sim berendezés, alig kerül párszor annyiba (SIM-enként) mint az egész fenti hóbelevenc, akkor megérted a dolgot...

Ps: Te fizetnél ~3-6000Ft hosting díjat /SIM ? Naugye? :-)

Őszintén, miért nem megoldás az, hogy egy haverodhoz rendelsz egy ~5000Ft-os FIX IPs netet, és leteszed nála a kvázi 0 fogyasztású eszközt?

Melyik szolgáltató ad magánszemélynek fix ip-t?

upc, digi biztosan.

Miből gondolod?

pár éve volt, hogy irodába kértünk. nem üzleti csomag volt (businness csomagok) hanem sima, igaz az előfizetés cég nevén volt (lehet attól már businness?). Mondjuk upc esetén előtte se igen változott, ha jól emlékszem kb 2-3 évente.

Csak technikai "baki", hogy nem cserélődik gyakran, de egyébként bármikor változhat, nem fix.
Talán 10 évvel ezelőtt volt még olyan,hogy a digi adott fix ip-t, de aztán ő se.
Magánszemélynek tudtommal senki nem ad valódi fix ip-t.

Yes.

"Van-e lehetőség fix IP címet rendelni?

Igen, a DIGI Kft. lehetőséget biztosít fix IP cím megrendelésére, kizárólag üzleti KKV csomagjainkhoz - DIGINet lakossági Internet csomagjaink mellé nem. Fix IP cím az ügyfélszolgálatunkon rendelhető."

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Általában nem nagyon cserélgetik az IP-ket, mert minek. Nekem évek óta ugyanaz. De az egyik RPi pont jó arra is, hogy dyndns.hu-n update-eli óránként az IP-t.

bármelyik?
Ahogy magánelőfizető hozzáférést is köthet bármely kisvállalkozás úgy fix ip-t is vásárlhat magánszemély (ha más nem, közületi csomagban)

Sajna nincsennek imeroseim Mo-ban akik bevallalnak a pitet othonra, habar nekem untig eleg lenne max 1 mbps es dinamikus IP 20 portal amit forwardolnanak.

nincsennnnnek?

Az, hogy jaccod a nyelvtan nacit eddig is idegesito volt. De hogy egy valydasagiba is belekocc csak annyit bizonyit, hogy meg sudribunko is vagy. Lehet, hogy lyobban ismered a magyar hejesirast itt barkinel. De bunko vagy. Es ezt nem ellensujozza az elobbi erenyed.
El tudom kepezelni, hogy annyira boki a szemedet a hiba, hogy muszaly szova tenned. En a bunkosag mellet megyek el nehezen.

Bar gyanitom, hogy tegedet pontossan ugyanannyira nemerdekelnek a fenti sorok mint amennyire engem nem erdekel amikor kijavitasz. Igy kerek a vilag.

Irtam nekik, nyitottak tiketet es egy hete nem tortenik semmi.

off: neked stabil ez a setup amúgy? nekem RPi3-on 3 GSM stick random száll el ezzel a hibával:

usb 1-1-port2: disabled by hub (EMI?), re-enabling...

aztán reboot kell. Pedig az USB kábeleket direkt messze vezetem el a stick antennájától.

Nekem stabilul megy 4 kartyaval, kb 25 cm kabelt hasznalok hozza. Egyedulo hogy nem "standard" tapot hansznalok, hanem egy step downal biztositok neki 5.01 volton 4A
Amire meg oda kell figyelni, hogy kikapcsold az osszes loggolast es debugolast, hogy ne nagyon "bantsa" a kartyat.
Mindez egy Pi 1-en van most, de ha valaki majd talan bevallalja a pitemet, akkor valoszinuleg egy Pi 3-at tennek hutessel.