Hibrid HDD+SSD?

Tudtok jó szívvel ajánlani laptopba valamilyen hibrid HDD+SSD háttértárat 2 TB körül? Van ezeknek annyi előnyük, amennyivel többe kerülnek? :)

Hozzászólások

Nem, vegyél 2TB SSD-t :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

off

Végképp nincs értelme.

on

Én Seagate Firecudat használtam régebben, de nem nem voltam elégedett a teljesítményével, mert SSD-nek lassú volt, HDD-nek drága, és nem győzött meg a megbízhatóságával. Más ilyet nem használtam notebookban. Én Samsung 860 EVO-s nagy SSD-t vennék és rendszeresen mentenék.

Sakk-matt,
KaTT :)

Alapvetően rendszerlemeznek találták ki, főleg olyan gépekben, amikbe csak egy HDD fér el.
Ugyan mahinálhatsz azzal, hogy a kedvenc adataid kerüljenek az SSD részre, de ilyen alapon bemásolhatod a kedvenc 8GB adatodat a nem adat SSD-re is.
A sima HDD gyorsabb, mint a hasonló méretű SSHD.

Szerintem nincs értelme.. ha megteheted akkor inkább egy rendes SSD a rendszernek meg programoknak, backupnak meg egy rendes HDD.
Vagy Onedrive/Gdrive.. One drive-al 20k/évért van 1TB tárterületed, meg fullos Office packod. 28k-ért pedig 5TB, az meg már legyen elég :D

Már nincs értelme. Annó valamennyire érződött. Mostanában annyira nem drága már az 1TB-os SSD hogy megérje szenvedni vele.

Van ezeknek annyi előnyük, amennyivel többe kerülnek? :)

Túl sokkal nem találkoztam (értsd: szám szerint 1 :) ), gari idő után nem sokkal elkezdett a SMART hibákat jelezni, megnéztük, úgy tűnt, a flash halt meg rajta, úgyhogy ment az első adandó kukába és cserés lett (ha jól emlékszem, rendes SSD-re).

Ha már úgyis van SSD a laptopban, lehet, hogy jobban jársz, ha abból csippentesz le egy darabot és azt használod szoftveres cache-nek (flashcache, bcache, akármi), ha a sima HDD sebessége nem elég.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem fér el nagyobb lecsippentett darab

Akkora, mint random SSHD-ben van, biztosan elfér :) Pl. a Seagate Firecuda sorozatában mérettől (500G - 2T) _függetlenül_ van 8G flash (https://www.seagate.com/www-content/product-content/seagate-laptop-fam/…). Gondolom a többi gyártó hasonlóan, az a 0.3% meg valszeg. nem sokat jelent...

Szerk.: typo

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

imho nem éri meg. Az összes ilyen megoldásban két féle út van:
1. külön diszkként látod az SSD és HDD részt és így is használod. Mivel írtad, hogy már van SSD a gépedben, így ez neked szerintem felesleges.

2. használod a gyártó magic szoftverét és egyben látszik az egész diszk. Itt úgy okoskodik a vezérlő, hogy a gyakran elért adatokat tárolja az SSD-n. Természetesen azért, hogy a SSDt ne írja szét, ez a mechanizmus azért féken van tartva (nem mozgat mindent ide-oda az első megnyitáskor), innentől fogva pedig kb. szerrencse és felhasználásfüggő, hogy lesz-e számodra hasznos sebességnövekedés.

A másik két dolog amit érdemes megfontolni, hogy egyrészt ez egy egybebarkácsolt cucc (több hibalelehtőség egy tokban) másrészt laptopba én ma már biztos nem tennék kényes mechanikával ellátott HDDt.

"én nem azt mondtam, hogy vegyél ezt vagy azt, csupán leírtam, hogy én hogyan gondolkodom most arról amit kérdeztél."

Én ezt értem, ha azt kérdeném, hogy milyen autót vegyek, akkor nyugodtan javasolnál egy Ferrarit.

"Ha drágának találod az SSD-t és legalább 2TB hely kell akkor viszont csak a HDD marad mint értelmes alternatíva."

Tehát a hibrid megoldás egyáltalán nem jó?

--
https://iotguru.live

Nem, egyáltalán nem jó.
Soha nem fog (közel sem) SSD sebességet hozni.

Ha a pénz gond akkor két variáns van. Meg egy harmadik.
1. 500-as utolsó generációs TLC SSD + caddy-be HDD
2. Jófogás, Vatera TLC vagy 2 bites MLC SSD + caddy-be HDD.
3. 1TB-os 4 bites MLC + caddy-be HDD

A 2TB-os SSD még elég húzós. Ha írásteljesítmény is kell akkor a 3-as nem az igazi.

"külön diszkként látod az SSD és HDD részt"

na nekem pont az volt eddig a visszatartó erő hogy abban a tévképzetben éltem miszerint ez nem így van hanem a firmware valami aljas mágiával összeboronálja a kettőt. ezek szerint ezek igazából egy HDD meg egy SSD gyakorlatileg teljesen külön, egy SATA endpoint multiplierrel és egy eszközbe összeépítve?

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Jó szívvel semmire sem tudom ajánlani. Nekem volt 2, mindkettő asztali gépben, mindkettő más típus. Rövid idő után mindkettő elkezdett hibázni, így ment garanciális cserére. Mondjuk annyi szerencsém volt, hogy egyik típus sem volt raktáron, így be tudtam cserélni WB Black-re. :) Nem bántam meg.
Van kapcsolatom komoly adatmentő céghez. Ott mondták, hogy igazán senkinek sem ajánlják, szerintük egy az egyben felejtős kategória. Vagy HDD vagy SSD.

Van a gépben SSD, 128 GB, ami nagyjából elég, de kezdem túlnőni, ezért a HDD-re kell átcsoportosítanom dolgokat és visszalinkelni, de az 1 TB HDD is kezd megtelni, mert az meg ~ 600 GB méretű több Google Drive account tükre is például és mennek oda egyéb mentések is (amelyek mennek külső HDD-re is időnként).

Az egyik opció, hogy SSD-t is bővítek és HDD-t is bővítek. A másik opció az, hogy csak HDD-t cserélek SSHD-re és ott majd az SSD részen lesznek azok a cuccok, amivel dolgozom és a HDD-n, ami backup, tükör és mentés, aztán a magic algoritmus remélhetőleg jól dönt, hogy mi hova kerüljön. Ezt olcsóbbnak látom, a kérdés az, hogy mennyire működőképes.

--
https://iotguru.live

Vegyél 2TB-os HDD-t!
Az SSHD nem igazán váltja be azt a reményt amit a drágább ára miatt vélnek az emberek.
Az SSHD-n van egy kicsi SSD, (a 2TB-osn legfeljeb 32GB) de azt, hogy mi kerül oda azt az SSHD szoftvre dönti el. Még csak nem is az oprendszer.
Már pedig elég nehéz előre kitalálni, hogy neked legközelebb mi kellesz gyorsabban. Az SSD rész nem pufferként vagy cache-ként működik. Ara a RAM cache való.
Vegyél olyan HDD-t amin van 128MB cache, azt árban nem fogod észrevenni.
De olvasd el a cikket!
Az SSHD mire divatbajött már ki is derült, hogy csak egy hangzatos valami a teljesítményben nem lehet észrevenni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox