Telekom-ról Flip-re - kérdések

 ( atlantic | 2019. május 10., péntek - 23:27 )

Telekomról Flip-re szeretnék váltani. Jelenleg telefon-, internet- és IPTV-szolgáltatást is igénybe veszek.
Az internet 30/5-ös ADSL.
Érdeklődni szeretnék, hogy aki váltott Telekom-ról Flip-re, milyen tapasztalatai voltak. Konkrétan a következő kérdések érdekelnének:
1. Kicserélik-e a meglévő eszközöket (digitális gateway, set top box), vagy csak átprogramozzák, és az új Flip-es IPTV felület fogad újraindítás után? Ha nem, vissza lehet-e adni a Flip-es szerelőnek a Telekom-os boxokat, és ő intézi a visszajuttatást a Telekomnak?
2. Lehet-e publikus IPv4 címet kérni Flip esetében is?
3. Lehet-e a Flip-es digitális gateway-t bridge módba állítani?
4. Engedélyezett-e a port forward konfigurálása Flip-es hálózaton, van-e bármilyen blokkolt port?
5. Eddig IPTV-n az IPTV stream-ek száma 2 SD, 0 HD volt, gondolom a 2 set top box és amiatt, hogy csak 30/5-ös a link (Családi csomag van, amiben vannak HD csatornák, de azok 2.6-2.7 Mbps-es streamek, nem igazán jó minőségű HD). Változni fog-e ez, amiatt, hogy a Flip 150/5-ös sebességet kínál?
6. Mennyi idő alatt szerelték be a megrendeléstől számítva?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

En a helyedben korbeneznek. Ha elerheto a Flip a cimeden, akkor ott van versenytarsa a T-nek es en inkabb hozzajuk menekulnek.

+1

Köszi, de nekem az IPTV fontos, illetve a fent részletezett dolgok is (port forward, nem filterezett publikus IP cím). Eddig is elégedett voltam a Telekommal, csak az árával nem. Nincs szükségem extra IPTV szolgáltatásokra sem (felvett műsorok, videotéka), csak lineáris TV-t néznék, TV Go-ra sincs szükségem. Viszont fontos, hogy meg tudjak oldani dolgokat, amikhez kell a port forward és a publikus IP cím. Szóval továbbra is várom a tapasztalatokat, ha valaki váltott.

Mi a fontos az IPtv-ben? Oké, ha fűtésre kell a set-top box, akkor meg tudlak érteni, bár arra vannak jobb megoldások is :-)
Másnál is van publikus ip, meg bridge módba rakatható szolgáltatói eszköz, aminél a saját routereden akkor és azt forgatsz be a saját hálózatodba,amit és ahogy akarsz.

Az IPTV ad egyfajta rugalmasságot, lásd ezt a fórum témát.

Pontosan mire gondolsz, mert én eddig csak a szívást láttam benne.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1

Milyen szívás...? Ja, hogy ilyesmi? :-D

+1 Én is jobban támogatom a DVB-C-s digitális adást, amihez nem kell +1 doboz és +1 távirányító, de feljebb linkelt trükközést azzal valóban macerásabb megoldani.

(Apropó! Miért nem tartunk még ott, hogy a TV készülékek általánosan tudjanak IPTV-t kezelni és ezt a szolgáltatók is támogassák? - Már a DVB-C-s szolgáltatás is az optikán jön be sok lakásba a nettel együtt, csak ott helyben alakítják át koaxra, hogy "egye" a TV)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Azért mert IPTV nem egy szabvány, mint a DVB-C. Annyi megoldás létezik, ahány szolgáltató.

Az IPTV - ha nem használod a szolgáltató extra marhaságait - csak a szolgáltatónak előnyös, a felhasználónak mindig hátrány. A szolgáltatónak egyszerűbbé (így olcsóbbá) teszi a hálózatát, eszközeit és el tudja adni az extra marhaságait (például VOD), amely segítségével akar versenyezni az online streaming szolgáltatókkal (ha éppen nem azzal fenyegeti, hogy lassítja a forgalmát, ha nem fizet védelmi pénzt). Eközben úgy adják el az IPTV-t mint valami jó dolgot az előfizetőknek, ez az igazi marketing csoda.

Ráadásul
- a mérnökök szívnak vele, mert:
-- a hálózatban vagy megfelelő QoS-t kell beállítani vagy hatalmas overprovisioning kell
-- a csatornaváltás lassúságát valahogy át kell hidalni, erre egy megoldás, hogy a multicast feliratkozás sikeressége előtt a csatorna forgalmát unicast módon kérik, majd átváltanak
- a support szív vele, mert:
-- nem érti meg az előfizető, hogy miért kockásodik a kép, ha saját hálózatában (ahol nincs QoS) több STB-t használ és közben letölt

A DVB-C (és régi analóg TV!) optikán teljesen másképp működik, "analóg" módon van rajta és csak rézre alakítja az ONT (megfelelő vágással). Tehát nincs semmiféle digitális jelfeldolgozás.

Tényleg puszta szakmai kíváncsiságból: Ez az "optikán analóg módon" hogy működik - pláne a az ugyanazon vitt ethernet mellett?
Én analóggal még nem találkoztam, csak DVB-C-vel, de ott úgy gondoltam, a digitális mux-ok jönnek az optikán, amiket "csak" vivőfreki(k)re ültetnek a koaxra.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerintem frekvencia tartományban fenn van tartva egy sáv a TV-nek, oda modulálják valamilyen módon a jelet, ami amúgy a koaxra kerül. Ha így van, akkor igazából mindegy, hogy a modulált tartományban analóg csatorna vagy digitális MUX van (és abból mennyi). A végponti berendezés nem törődik a tartalommal, csak a közegek közötti átalakítást végzi el.

Pontosan, 1550nm-re ültetik. Digi FTTH-nál analóg TV is így jön.

Így van, RF overlaynek hívják a technológiát

Mondjuk úgy, hogy nekem ennyit nem ér, hogy van egy plusz szolgáltatói doboz nálam, külön távnyomkodóval, korlátozott darabszámban, timeshift/felvétel/képminőség csak a szolgáltató/STB-gyártó akarata szerint, etc...
A Digi mobilos alkalmazása gyakorlatilag lefedi azoknak a csatornáknak a jelentős részét, amit nézni szoktam, úgyhogy "akárhol" tudom nézni a kedvenc csatornáimat, mindenféle aprótyúkos hákolás-tákolás nélkül :-)

+1

És:
- otthon is bármennyi TV-d lehet, nem úgy mint a T-nél
- kérésre adnak publikus IP-t és saját routert is használhatsz (ONT mehet bridge módba, akkor is van TV és telefon).

1. Igen. Teljesen kulon hatteruk van.
2. Kerni lehet, adni nem adnak.
3. Semmit.
4. Elmeletileg van ilyen funkcioja, de ha stabilt varsz, nem tennem. B, 25 80 443 nalam nem ment.
5. Diffrent name, same shit.
6. 3 nap

Ps: Budapest, most kotettem ki osszel, elotte egy evvel kotottek. Informaciok ezek szerint minositendok.

Köszi a válaszokat.

En egy kicsit arnyalnam ezt a posztot a sajat tapasztalataim szerint 1-2 ponton.

1. True
2. Pass
3. Tudtommal lehet, de eszkozom nincs kiprobalni. Az ONT menujeben a WAN alatt minden szurke, kiveve a username + password paros. Ha kitorlod a mezoket es ramentesz akkor elvileg bridge modba tetted. Radugsz egy routert es PPPoE-n betarcsazol a korabban kitorolt username+password komboval.
4. Pass
5. Szerintem igen. Ha most ADSL-ed van es a Flip 150-et kinal lefele, akkor eros bennem a gyanu, hogy at leszel migralva rezrol koaxra, esetleg optikara, erre ra kellene kerdezni!
Ha igy van es koaxra leszel migralva, akkor elvileg 3SD 1HD lesz a felallas. Ha maradsz ADSL-en, akkor csak a csomagod specifikacioja szerint lesz a sebesseg 150, a valosag az marad, ami most is.
6. Same

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

3. Igen, lehet. Nálam pont így van.
Egyéb tapasztalat: 13. ker. optikán az elmúlt 2 évben 10 perc kiesés volt (legalábbis amit tapasztaltam..)