Digi DS-Lite használhatatlan hálózat

Üdv, elkezdte a Digi felénk is a DS-Lite bevezetését, a szomszéd netje elhányta magát.
A dolog úgy néz ki, hogy gépről betárcsázva tökéletes, a routerről viszont szinte semmi. Az érdekesség, ping megy, traceroute lassan, de megy. (v6 képtelen a router, úgyhogy azt nem tudom megnézni), de böngésző semmit nem hoz be. Ha egy facebook meg van nyitva, akkor az értesítés megjön, néha be is lehet vele lépni a poszthoz, de 100-ból 99 alkalommal semmi, timeout-ra hivatkozik a böngésző.
Ha a routert bekötöm az én hálózatomba, ahol nincs DS-Lite, akkor viszont működik, csak simán lassú, azaz hozza a TP-Link szintet.
MTU-t próbáltam állítani, semmi haszna nem volt.

A kérdés, nyugodt szívvel mondjam neki, hogy a szappantartó szart be és vegyen helyette routert, vagy valami ötlet van esetleg ?

Hozzászólások

Én nem tudok arról, hogy a DIGI használna DS-Lite technológiát. Citation needed.
Az MTU a ping "don't fragment" opciójával tesztelhető.

> Natív V6 + CGN az úgy tudom, hogy DS-Lite.

Nem.

A DIGI-nél valódi dual-stack megoldás van, az IPv4 natívan közlekedik az infrastruktúrán, csak nem publikus IPv4 címet kapsz, hanem privátot. A CGN nem befolyásolja az MTU-t.

A DS-Lite egészen más történet. Ott csak IPv6 van natívan, az IPv4-et egy IPv4-over-IPv6 tunnelben kapod, és a tunnel miatt kisebb az MTU.

> Ezt a "don't fragment" opciót meglesem, de nem várok tőle sokat.

Pedig várhatnál - az MTU problémák diagnosztizálására tökéletes eszköz.

Jelen esetben nálad viszont nem MTU probléma lesz.

Biztos hogy Digi? FTTH vagy FTTB?
Nem a 100.64.0.0/10 tartományból kapsz IP címet?

Na ezeket szoktam a kukaba hajitani azonnal, ha latok egyet. Egy masik topicban ki is fejtettem, kaptam is erte :)

Ahanyszor halozatot csinaltam es szerepelt benne egy haromszamjegyes TP-Link (elobb-utobb) mindig problemat okozott. Miota kidobatom azonnal nincsenek megmagyarazhatatlan hibak.

Ha a CGNAT előtt ugyanez az összeállítás megfelelően működött, akkor írjon a digi üfsz-nek egy emailt, hogy nem éri el kívülről a kamerát/okosotthonkát/akármit, ezért szeretne IPv4-en is publikus címet. De működik indoklás nélkül is, pár nap alatt át is fut.

Majd fogják :D
Viccet félretéve, ilyenkor ügyfélszolgálat felhív, elmondod a vonal végén ülőnek hogy szeretnél publikus ip címet mert nem éred el a biztonsági kamerákat, ő megbök valamit majd szól hogy 24 óra múlva lesz. Én 10 perccel később még sms-t is kaptam hogy a problémám megoldásra került

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

TP-Link tapasztalat: gyári OS-sel hülyeségeket csinál, sajnos a mesterséges avultatást sem tudom kizárni.
Ugyanis ha IPv4+IPv6 LAN-on a sárga LAN csatlakozó és a WiFi között bridzselsz egy régebbi TP-Link gyári szoftverével, akkor az IPv6 csomagokat megfogja. Pedig elvben nem szabadna L2 felett belekontárkodnia a bridzsingnek.

Megoldás: TP-Linkre OpenWRT és láss csodát, akár a bridzsing, akár a DIGI PPPoE routereként IPv4+IPv6 frankón megy.