Kültéri hálózat építése (biztonsági rendszer)

Sziasztok,

némi tanácsot szeretnék kérni, kicsit elbizonytalanodtam.

Rokonomnál 8 kamerás rendszert raknék össze, POE kamerák (4MP, infrás, HIKVISION), HIKVISION POE rögzítő 10TB HDD, kültéri, beltéri helyiségek vegyesen, vállalkozás telephelyére, ami lakás is egyúttal.

Kamera, rögzítő megvan.

Amivel bajom lenne, hogy 3 különálló épületre kell kábel, kültéri ethernetet vennék, és eresz alatt végigfuttatva, rögzítőszűlasat.

Mi a célszerű/ésszerű rögzítési mód, hogy ne törjem meg a kábelt, és ne szívassam magam halálra?

Az egyik épület fém, a másik dryvitos, a harmadik meg vakolt, festett.

Konzolt nem feltétlenül kell a kamerákhoz, saját fali tartója van, vízszigetelt csatlakozásokkal.

Van valakinek tapasztalata?

Köszönöm a válaszokat!

Hozzászólások

Vannak hordszálas, vagy minek nevezett kábelek, légkábelezéshez és rögzítéshez, vagy ha nincs lebetonozva akkor ásás és KPE csövezés esetleg?
PS:
Feszítőszálasnak hívják

Ha különálló épület, átfeszített légkábel, valószínűleg kábelhosszban is meghaladod, vagy legalábbis erősen megközelíted a 100m-t. Szóval én optikát vinnék az épületek között és épületenként helyi PoE switch-re tenném a kamerákat.

Az optikai gerinceken kívül viszont más kábelt lehetőleg nem vinnék kültéren. Minden egyes kültéri kamerának külön-külön kifúrva az épületből és bent vinni a PoE ethernetet.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Hát igen, ez az elmélet, de még senkit se láttam aki gyakorlatban így csinálta volna.

Ugyanis belül szórakozni a kábelezéssel (csatornázás, fúrás, vésés, gipszelés, gége-, védőcsövezés) senki sem fizeti ki és nem is esztétikus. Magánházakban pedig ritka a kazettás álmennyezet, esetleg a padláson lehet vinni, ami leggyakrabban nem egészben járható és tele van szálas szigeteléssel. Ha ilyet kér az ügyfél, akkor 3-4x ár szorzó szokott lenni és gyorsan elfelejti. Az optikai gerinc még rendben van az épületek között, ma már nagyon olcsók az SFP-s switch-ek, de ugye szerszám kell vagy hívni kell szakembert, ami szintén nem olcsó (és mivel ilyen kérdést tett fel a posztoló, ezért feltételezem, hogy nem ezzel foglalkozik). Persze ha egy gyárról van szó, ott fel lehet dobni a tálcára vagy lehet védőcsővel is bilincsekkel vezetni bent. Ráadásul simán lehet rezen is 200m-ig vezetni, ha közbeiktatsz egy PoE táplált switch-et. Oh hányszor találtam ilyet a legvalószínűtlenebb helyeken :D

Lehet kókányolni is, de azért "egy vállalkozás telephelyén", 4MP Hikvision rendszer mellé csak belefér a normális szerelés is! :)
Rézen a 100m manapság már nem annyira az ethernet jelnek korlát, hanem a PoE kamerák nem szeretnek normálisan elindulni 95-100m felett. Nem lehetetlen, hogy ezt is megoldja egy PoE táplált PoE switch (múltkor kerestem ilyet, azt hiszem kb. egyetlen típust találtam szerte a neten), kérdés, hogy a központi PoE betáp bírja-e!?

Optikát viszont, manapság már több helyen vehetsz méretre előszerelve. Akkor nem kell kivinni a szakembert a helyszínre. Persze, csatlakozókkal a végén némileg kényelmetlenebb szerelni, meg sérülékenyebb is közben, de ha furatokon nem kell átfűzögetni, akkor megoldható.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

ha nem akarsz a földbe ásni, vagy optikát tenni, a feszített réz helyett inkább tegyél fel 1 pár Mikrotik Wireless Wire-t.
Ez out-of-the-box megoldás, felrakod, kb egymás felé fordítod és ~150-200m távolságig átviszi a gigabitet (wirespeed).

Nyilván nem lehet közte fa, épület, kamion (semmi).
~50 000Ft+áfa egy szett.

(hangsúlyozom, ez csak az épületek közé)

Igen, ez sem rossz megoldás és - az optikához hasonlóan - megoldja a galvanikus elválasztást, aminek hiánya épületek között, meg szabadtérben azért okozhat problémákat.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"