Hová tűntek a normális orvosok?

 ( answ | 2019. március 14., csütörtök - 14:44 )

Nagymamám kemoterápiát kap, így a szakorvos kiírt egy rakás gyógyszert és ajánlásokat a megfelelő vitaminokra és tápszerekre.
Hazajött és azzal keresett meg, hogy a háziorvos nem hajlandó az egyik zárójelentésben szereplő tételt (KABI Glutamine) felírni, mert hogy azt csak szakorvos írhatja fel és így ki kellett váltani teljes áron (12e Ft).

Beszéltem a hazai forgalmazóval, ahol azt mondták hogy a háziorvos nem mond igazat, menjek fel a NEAK holnapjára és én is látni fogom.
Felhívtam a NEAK ügyfélszolgálatát és ott is azt mondták, hogy a háziorvos téved, jár a normatív támogatás, még csak szakorvosi javaslat sem kell, csak indikáció ahhoz hogy a háziorvos felírja. Nagyon rendesek voltak, még a honlapjukon is elnavigáltak a megfelelő pontra, ahol ezt megnézhetem.

Elkísértem nagymamámat a háziorvoshoz és mikor bement mondtam nekik, hogy írják fel mert háziorvos is felírhatja. Még nekik állt feljebb, hogy én hogyan kérdőjelezem meg az ő munkájukat! Megmutattam nekik a kinyomtatott papírt és hogy beszéltem a forgalmazóval és a NEAK-kal is. Gondoltam ezek után felírják. Hát nem, kijött vény nélkül. Na akkor már nagyon ideges voltam, benyitottam és mondom nekik ezt komolyan gondolják? Kitalálták, hogy neki igazából egy másik szer kellene, ami ezt tartalmazza (Nutridrink) és ezt nem tudja háziorvos felírni, menjünk vissza kórházba! Csakhogy olyan könnyen nem tudtak lerázni, rákerestem azonnal telefonon és ezt is kiírhatja háziorvos normatív támogatásra, csak magasabbra nem (~1000 Ft különbség van kb az 1 havi adat között, az már más kérdés hogy mi alapján bírálja felül a háziorvos a szakorvos javaslatát és hogy így persze már nem érvényes a javaslat, ami nagyobb támogatást eredményezne). Jöttek azonnal vele, hogy ne oktassam ki őket, ő ezt meg ezt végezte és nem tudja felírni.. Erre mondtam neki akkor adjanak papírt róla, hogy nem írhatja fel normatív támogatásra! Na akkor bezárkóztak, összeültek tanácskozni pár percre és érdekes fel tudták írni. Úgy adta oda az asszisztens a vényt, hogy szinte megölt a szemével.

Hová tűntek a normális orvosok? Milyen érdeke fűződik ahhoz egy háziorvosnak, hogy ne írjon fel valamit?
Hány beteget vezetnek félre ilyen-olyan indokkal?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ja és ráadásul mondták patikában (patikáknak is dolgozom), hogy az orvosok vényfelíró szoftvere jelzi a felírhatóságot és nem lehet eltéveszteni. Így a véletlen tévedés lehetősége kizárva. Ráadásul pont abban a háziorvosi rendelőben is csináltam hálózatot, ahol most ez az orvosnő ül és emlékszem még a szoftverre is, valami Meditor volt. Még nyomtattam is vele vényt, mert ki kellett próbálni a hálózati nyomtatót.

Ez nem most kezdődött.

Kalandozások a magyar egészségügyben I
Kalandozások a magyar egészségügyben II
Kalandozások a magyar egészségügyben III
Széteső egészségügy

És ez csak a saját gyűjtés....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Azt a ..... ! A videókhoz írhattál volna egy warningot! És az a zene.. :)

Nekem szerintem annyi történetem van, hogy könyvet írhatnék belőle.
Ez volt a mai termés.

Youtube-on van, nem olyan durva. :D A zeneválasztás meg nem tudom hogy jött hozzá, gondolom az volt a cél, hogy ne sokkolódjon le a néző teljesen. Ha mondjuk aláraknánk egy NÉBIH videó zenét, egyből elmenne horror trailernek is :D

Ne félj, tudnék mondani cifrákat én is. Ezek csak az elmúlt pár évben megtörtént esetek.

De hogy kicsit borzoljam a kedélyt: engem diagnosztizált már röntgenorvos(!) csontrákkal 1 db felvétel alapján.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Annyi történt, hogy a háziorvosod a nagyidon keresztül kereset pénzt és most beleszartál az üzletében.
Több évtizedes háziorvosi gyakorlat, hogy egyes gyógyszereket (roboráló szerek, nyugtatók, altatók, fájdalom csillapítók, anabolikus szteroidok, szteroid alapú szívgyógyszerek) nem kerülnek felírásra arra hivatkozva, hogy csak szakorvos írja fel. Ilyenkor a mamika/papika elmegy, intézi szakorvost és hála a várólistáknak 3-4 hónap, mire szakorvoshoz jut. A doki erre az időre nyomtat receptet és jó pénzért lepasszolja a dealerének. Így a nyugtatók mennek a drogosokhoz, A szívgyógyszere, szteroidok a gyúrósokhoz. A haszon meg a dealernél és az orvosnál realizálódik.
A dolog nem új, a 70-es, 80-as években a sportolók, gyúrósok a támogatott bébitápszereket vásárolták fel ilyen módok kilószám. Jópár ismerősöm volt, akinek a csecsemőgondozási könyvében az szerepelt, hogy tápszeres baba, de tápszert soha nem látott, mert az anyja és az orvos fele-fele arányban osztozott a tápszeren kapott pénzből.

A másik dolog, hogy a háziorvosok keresetkiegészítésként "jutalmakat" kapnak a gyógyszergyártóktól. A gyógyszergyártók nem látják a betegadatokat, de látják a az adott területi patikák fogyási adatait. Ha az orvos nem írja fel az adott gyógyszert támogatásra, akkor nagyobb haszna realizálódik a gyártónak és a fogyási adatokból látja, melyik orvos teljesít jól és melyik nem. Ez ráadásul nem is magyar sajátosság, gyakorlatilag az egész világon így megy. Az orvosa válogatja, hogy mennyire gennyesen áll a dologhoz. Van amelyik simán nem írja fel a roboráló szert a szerencsétlen nyuggernek, van amelyik csak homeopátiás cuccokat ír fel a normál gyógyszer mellé.

Végül, de nem utolsó sorban, az orvosnak keretszámai vannak, hogy hány vizsgálatot, mennyi gyógyszert írhat fel egy hónapba. Ha ez hó közepére elfogy, mert kiosztotta a tejelő csókosoknak, akkor ilyenkor könnyen nem jut a pórnépnek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tökéletesen összefoglaltad. Ezeket én is alátámaszthatom. Például nálam annyi variáció volt, hogy rámfogta az akkori dokim, hogy szimulálok. 40 fokos lázzal, sápadtan, remegve.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Az elszámolt kezelések és felírt gyógyszerek interneten visszanézhetők, ha jól emlékszem.

:)

Mennyi idő múlva jelennek meg? Azonnal?
Elkérem nagymamám TAJ kártyáját és megnézem online, hogy kiírta-e korábban (csak nem kaptuk meg és eladta mondjuk a receptet).

Régen használtam, nem emlékszem a részletekre.

:)

https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal
A bejelentkezés kétlépcsős, kell egy ügyfélkapu regisztráció és a TAj száma a regisztráltnak. Az recept kiírása után automatikusan megjelennek a tételek a rendszerben a Recept menüpont alatt és visszakereshetőek a korábban kiváltott receptek. Ugyanezen felületen keresztül megnézhetőek a kezelések is.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez tök jó! Köszi!

+1

A kért szolgáltatás jelenleg nem elérhető. Kérjük látogasson vissza később!

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ennek az előzménye a https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html oldal (https://gate.gov.hu/sso/ap/ApServlet?target=&partnerid=oep továbbléptet ide). Mostanában elég hektikusan működik.

Maximum 10 évre visszamenőleg lehet lekérdezni az ellátásokat és a gyógyszer felírásokat.

Lehet érdekes dolgokat találni, saját példa: a fogorvos akinek a magánrendelésére mentem és velem kifizettette a kezelést (számlát nem adott, ezek után azonban kérni fogok) az állammal is kifizettette ugyanazt. Kolléganőm olyan fogorvost talált a listában aki az ország túl felén lakik, soha nem járt még a város közelében sem és jó pár kezelést számolt el a nevére. Másik kolléganőm nőgyógyásza minden negyedévben elszámolt egy vizsgálatot, úgy hogy a kolléganő csak évente egyszer jár hozzá.

Ez is remekül működik, olyan állami:
- lehet szűrni kb. max. 3 hónapra, de ezt nem árulja ám el, hanem csak kiböffent egy hibaüzenetet és egy kódot ha pl. fél évet állítasz be,
- véletlen sincs olyan gomb lehetőség, hogy előző/következő 3 hónap,
- van egy vérvételem, amit egy 1,5 hónappal később kezdődő időszakban is megjelenít,
- és egy kórházi tartózkodásomról semmit se tud, pedig az befekvős, táppénzes, rengeteg gyógyszervásárlásos téma volt, itt meg üres az intervallum.

Tudod az fáj a legjobban, hogy ez egy fiatal orvosnő, aki a korábban itt praktizáló idős orvos praxisát vette át. Az idős orvos egy maximálisan rendes ember volt, nem félt beutalni több szakorvosi vizsgálatra sem. Ennek az új generációnak már ezért is könyörögni kell, hogy egyáltalán beutalja valahova az embert!

"van amelyik csak homeopátiás cuccokat ír fel a normál gyógyszer mellé."
Ezt ne is mondd! Ezért váltottam patikát (és vesztem össze a patikussal). Már korábban is ajánlgatták a homeopátiás szereket, de mindig nemet mondtam. Egyszer mellettem egy anyuka panaszkodott, hogy a csecsemőjének valami baja van (talán hasmenése volt vagy hányt), erre a patikus homeopátiás szert akart eladni neki! Na akkor rohadt ideges lettem és mondtam, hogy adja vissza diplomáját a patikus, a nőnek pedig, hogy menjen orvoshoz, mert a patikus nem orvos és egy csecsemő nagyon könnyen kiszáradhat.

Nem tűntek el a normális orvosok, csak balszerencsésen kifogtatok egy gazembert.
Egy családtagomnak kellett már Nutridrink, a háziorvos (egy-két éve oda került fiatal doktornő) szó nélkül kiírta, beutalásokért sem kellett könyörögni.

Ilyen esetben a betegjogi képviselőhöz kellene fordulni. (A háziorvosi rendelők várótermében ki kellene függesztve lenni a helyi betegjogi képviselő neve, elérhetősége.)

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/365/betegjogi-kepviselok

http://www.ijsz.hu/kepviselok1.html

Illetve a szabad orvosválasztás jogával élve átiratkozni másik háziorvoshoz.

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Szép...

> a fogyási adatokból látja, melyik orvos teljesít jól és melyik nem.

Ezt nem értem. Mondjuk vidéken ahol van egy orvos meg egy patika ez elképzelhető, de Budapesten nem hinném, h követhető lenne a dolog. Amúgy meg szabad orvosválasztás van, ha nem írja fel a doki támogatottan a gyógyszert elmennek másikhoz az emberek. És azért általában nem feltételeznék ilyesmit a háziorvosról. Lehet h vannak akik ilyen stiklit csinálnak, de nem gondolnám általánosnak a jelenséget.

> az orvosnak keretszámai vannak, hogy hány vizsgálatot, mennyi gyógyszert írhat fel egy hónapba

Bizonyára van egy sor különböző keretszám, de még sose hallottam, h valakinek ne írták volna fel támogatottan a gyógyszert, ha egyébként jogosult arra. Ez kb olyasmi lehet mint h beállítok egy limitet a bankomnál az egyes beszedési megbízásokhoz, h fél millát azért már ne emeljenek le a villanyszámlára.

orvosi rendelo mellett (vagy a kornyeken) nagy esellyel szokott lenni patika is, aki ujpestrol gazdagretre megy orvoshoz, majd kispesten kivaltja, kerekitesi hiba. a tobbiek meg a hozza legkozelebb eso dokinak vannak es az ujba kerulo patikaban megveszik a gyogyszert. igy nagysagrendileg lehet jol szamolni mennyi fogy.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak egy rendelőben nem feltétlenül egy orvos rendel, hanem több is. Nálunk műszakonként kettő. Aztán h ki hol váltja már ki a [z akár] három hónapra felírt recepteket, már nem követhető a forgalmazó részéről (legalábbis remélem, h így van). Ráadásul sztem nem is patika rendel közvetlenül a forgalmazótól, hanem van még közben valamilyen elosztóhely. Szóval az egyes gyógyszertárak készletfogyási információi teljesen rejtve lehetnek a forgalmazó előtt - és így természetesen nem tudja monitorozni az orvos felírásait sem.

Egyrészt látom se te se más (feljebb) nem csinált még háziorvos váltást az utóbbi 2-3 évben. A szabad (házi)orvos választás csak törvényi lehetőség. Kivitelezni iszonyat nagy szerencse, és kompromisszum hajlandóság kérdése.

Másrészt: írták, hogy gyomor kérdése az adott dokitól, mennyire merül bele ebbe a játékba.

Harmadrészt, saját tapasztalat (tehát nem pletyka, nem láttam olyat, aki hallott olyanról, akivel megtörtént eset), hogy nekem sem írt fel támogatottan gyógyszert a házidoki. Felírta teljes áron. Mer én bírom, meg különben is kell másnak a támogatás (gondolom én). Hiába kértem, hogy ha már fizetem a tb-t akkor a gyógyszert is kapjam már támogatottan.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

"szabad orvosválasztás van, ha nem írja fel a doki támogatottan a gyógyszert elmennek másikhoz az emberek"

Az orvos az átlagember szemében tekintély, akinek az állításait nem kérdőjelezik meg. Létezik aki igen, de számukra ő a kerekítési hiba.

> az orvosnak keretszámai vannak, hogy hány vizsgálatot, mennyi gyógyszert írhat fel egy hónapba

Ezek az OEP felé keretek? Vagy ez is valami mutyis dolog? Nem értem.

Ez az OEP féle pontrendszeres homályzónának köszönhető. A doki kap egy alapbért és erre jön rá a betegek utáni pontokból és a kasszaösszegből fennmaradó pénzből számolt fejpénz. Tehát a dokinak az lenne az érdeke, hogy havonta minél több beteget tudjon le. Viszont mindezt úgy, hogy a kasszaösszegből történő költéseit csökkenti. Emelett 60-65 rugót kap, ha jó eredményt ér el az indiátorrendszerben (http://neak.gov.hu/data/cms1018677/Haziorvosok_indikator_alapu_teljesitmeny_NEAK_201709.pdf?query=indik%C3%A1tor%20alap%C3%BA%20teljes%C3%ADtm%C3%A9ny). Ebben a rendszerben a doki plusz pontot kap a beutalókért, de egy TAJért csak havonta egy pont jár. Tehát nem érdeke, hogy egy hónapon belül többször küldjön valakit szakrendelésre (28. oldal). Ehhez jön hozzá a gyógyszerfelírásokért kapott pontok rendszere. Ez elég komplex dolog, mert függ a gyógyszer árától, mennyiségétől, típusától. Arra próbálja ösztönözni az orvosokat, hogy kevés és olcsó gyógyszer írjanak fel támogatásra. Minden gyógyszercsoportra pontkeret van megadva negyedéves bontásban.

A kifizetésekről itt olvashatsz a 6. oldalon:
www.neak.gov.hu/data/cms1003074/GYIK_HSZ_201708.pdf

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Gamification az egészségügyben :-)

Erre mondtam neki akkor adjanak papírt róla, hogy nem írhatja fel normatív támogatásra!

Párom jogász. Ő tanította ezt meg nekem, ha bárhol valaki visszautasít, kérj papírt pecséttel és aláírással, hogy nem lehet. Ha nem akarnak ilyen papírt kiállítani, akkor írsz kézzel egyet, hogy kértél egy bizonyítványt és nem voltak hajlandóak kiállítani és aláíratod velük. Ha látják, hogy komolyan gondolod, az esetek 90%-ban azonnal megoldódik a probléma.