Kalandozások a magyar egészségügyben II.

 ( neutrino | 2017. szeptember 6., szerda - 18:20 )

Ismét kalandoztam...

Történt, hogy 10 éve volt egy combcsontműtétem (3 óra), amivel azóta is gondok vannak, később pedig 2 arthroszkópos térdműtét (2x 1,5 óra). Elköltöztem Szeged közeléből, igy ideje volt egy pesti orvos után nézni. El is indultam a szamárlétrán alulról: háziorvos, később szakrendelés SZTK-ban, majd Ortopéd Klinikán.

A folyamat egészen az SZTK-ig gyors volt, kaptam beutalót Klinikai szakrendelésre. Kértem időpontot (aug 15-én), szeptember 5-re kaptam, 12:00-ra. Odamegyek a megjelölt helyre bejelentkezek, megkeresem a várót és várok. Telt múlt az idő, 12:30, engem még mindig nem szólítottak. Az asszisztens mondta hogy csúszás van. Ok, no problem. Mit gondoltok mikor jutottam be? 16:00-kor. Igen. Közben egy másik vizsgálóban is folyt a rendelés, ahol az alábbi párbeszédet dumpoltam:
-Horváth Sándor kérem jöjjön be, utána pedig Kovács Béla következik majd. Béla van MRI feltévele lemezen?
-Igen, van.
-Akkor kérem adja ide, hogy be tudjam rakni a gépbe, hogy mire ön következik betöltsön.

Ok, no comment.

Az orvosnál amúgy nem mentem semmire, morcos túlterhelt nyugdijközeli úr. A korábbi két térdműtétemről kérdezett és amikor mondtam hogy ki csinálta és hol, csak vágta a pofákat és fikázta a technikát amit alkalmaztak (7-10 éve). Ilyenek röpködtek, hogy "...ezt nem igy szoktuk csinálni...hát ezt nem is kellett volna...stb". A legjobb az volt, amikor azt mondta 5 perc kérdezgetés után, hogy pszichológiai okai vannak a panaszaimnak, a térdem pedig úgy néz ki, ahogy ebben a korban ki kell néznie (2x műtötték, ki van belőle kopva a porc). Szépen végighallgattam és eljöttem. Nesze semmi...

És itt jöttem rá miért is panaszkodnak sokan az egészségügyre. Konkrétan szarul éreztem magam a rendelőben, érződött a negativ hozzáállás és konkrétan hülyének néztek. Nem is fáj a lábam. Majd mondom neki a lépcsőzésnél, hogy nem is fáj csak úgy érzem.

Let's start the flame war

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Magán orvos, a TB-t nem azért fizeted mert kapsz érte valamit.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Vagy kell egy közeli orvos családtag/barát, aki elintézi neked hogy úgy működjenek a dolgok, ahogy kéne.
#justMagyarországThings

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Csak tudnám akkor miért fizeted?

Egyébként jártam magánrendelésen egyszer, nagyon profi és modern volt a hely, mosolygós arcok, kedves doki. Mindez addig, amíg nem fizettem. Fizetés után el lettem felejtve, az eredményem azóta is (5-6 éve) küldik e-mailben.

Semmi se jó. Egyik rendszerben nincs pénz, a másikat csak a pénz érdekli, a jó szakemberek, a jó ellátást végzők meg már külföldön vannak.

Társadalom biztosítás.

Amikor én külföldön éltem, és hónapokig be nem tettem a lábam Európába, azért fizettem, hogy a társadalom többi tagjának az ellátását fizesse (ez az elmélet. A gyakorlat eltérhet :-) )

Idézet:
Nem is fáj a lábam.

Akkor csak pszichológiai oka volt :D

Egyébként igen, nagyon ki kell fogni a rendelést és akár a várost is. Egy másik topikban épp az ellenkező tapasztalatokat írtam le, valamelyik fórumtárs rá is kérdezett, hogy ugye vidék (igen).
Ellenkező tapasztalat: fiatal (értsd: nyugdíjig még legalább 1-2 évtized, tehát nem "nyugdíjközeli"), (még) jó kedélyű orvosok, barátságos fogadtatás, pozitív hozzáállás. Két éve, mikor a bringával elestem, és durván felszakadt a szemöldököm (a fejem és a beton hirtelen közeli kontaktusba került), a sürgősségin is barátságosak voltak, kb. másfél óra alatt elláttak rendesen, leletemet megkaptam, mentem dolgozni egy baromi nagy kötéssel a szemem felett - miközben a helyi újságban viszonylag gyakran panaszkodnak a sürgősségi osztályra.
Fülészeten velem rendes volt az idősebb dokinő, viccelődött, stb., menyasszonyom (máskor) egy másik dokinőhöz került, aki viszont rettentő barátságtalan volt.
Szóval szerintem ki kell fogni :)

> Fülészeten velem rendes volt az idősebb dokinő

Apropó fülészet: én vettem vagy 5 éve 20kHUF-ért ilyen fültölcsért, amivel be lehet nézni az ember fülébe (3 méret, rozsdamentes tölcsér, ilyet használ a fülorrgégész).

Nekem érzékeny a fülem, és be tud gyulladni, hogyha hajszál megy bele (pl. fodrászat után), vagy falevél (pl. strand).

Képzelhetitek milyen ideges az ember,
ha felkutatja hol lehet ilyet kapni (tudtommal bp-en egy helyen), és megveszi saját költségén, és azt hiszem várni is kellett rá egy hónapot anno.

Azóta már párszor játszottunk orvososdit otthon....

Pár éve volt hír, hogy egy ember saját magán gyomorműtétet(?) hajtott végre,
mert nem foglalkoztak vele a kórházban.
Akkor mindenki ki volt akadva, hogy lehet ilyen felelőtlen, meg miért nem bízta szakemberre.
Én teljes mértékben együtt tudok vele érezni, és meg is értem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az nem gyomorműtét volt, hanem vérrögöt vett ki a combjából az öreg a sufniban.

http://index.hu/belfold/2015/07/29/megoperalta_magat_egy_rokkantnyugdijas/

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nem vagyok egy rossz szándékú ember, de kívánom a stadionos, lőteres bandának és összes rokonságának hogy egy olyan kórházi lyukban rohadjanak el, mint amilyenben a rokonom elhalálozott augusztusban. A látogatások előtt nem gondoltam volna, hogy ennyire szar állapotok vannak infrastrukturálisan és emberi erőforrás tekintetében is.

:( sajnos loptak már annyit hogy életük végéig magánklinikán gyógyuljanak
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Őt ajánlom

http://old.uzsoki.hu/orvosok/prof-dr-hangody-laszlo

Ez a magánklinikája
http://www.sanitas.hu/

A kollégám elment a magánklinikára kifizette a díjat (talán 20 000 Ft kb. 5 éve) megállapították, mi a baja mi a megoldás. Választhatott, hogy megműtik magánba szinte azonnal saját költségen, vagy felveszik az Uzsoki várólistájára és amikor sorra kerül megműtik állami költségen. Két vagy három hónapot kellett várnia és megműtötték az Uszokiban. A Hangody egyik tanítványa műtötte.

Az első műtétje vidéken volt a műtét után folyamatosan fájt neki, azt mondta az orvosa, hogy ezzel együtt kell élnie (42 éves volt a kolléga akkor). A kerékpározást futást felejtse el.

A pesti műtétet követő megfelelő rehabilitáció után, a kolléga kerékpározik (most volt Balaton körbekerékpározáson) és félmaratont fut.

Szakmai berkekben is jó a híre.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

neutrino, a blogod lenyege egy mondatban osszefoglalva:
Az orvosod a hibas, amiert TE rosszul erzed magad es rossz a TE hangulatod.
Remelem elszegyelled magad.

Mivel full anonim, ezért leírhatom. Asszonynak volt kb 3 éve egy achilles szakadása. Balesetibe be, ott mikor megtudták, h néha véralvadási problémái vannak, kapott egy gipszet, meg beutalót a hematológiai izébe a honvéd kórházba. Mert amúgy rögtön műtötték volna. Időpontot kaptunk, T+3 órával be is lehetett jutni. Vérvétel, stb. Ez volt csütörtökön, hangsúlyoztuk a dokinak, h hétfőn műtik, legalább az az eredmény legyen meg, ami fontos, a többi minket nem érdekel. OK, másnap megnjünk vissza. Visszamentünk, időpontra, T+3 óra megint. A prof egy beleszarom, nagy nevű emberke, oda sem nézve magyarázott, közben a telefonba beszélt a spanjához vmi adriai jachtozásukkal kapcsolatban. Persze a kért eredményt kivéve minden megvolt, csak az nem derült ki, h épp rendesen alvad-e a vére, vagy sem. Ok, ettől független hétfőn műtötték, altatással, adtak neki vmi faktort, amitől gyorsabban alvad a vére. Ébredésekor bent voltam nála vmi hajnali 2-kor, panaszkodott, h szarul lát, de gondoltuk csak az altatás hatásra. Reggel 8-kor már nagy volt a pánik, mert lett egy csinos látótér kiesése, amit az okozott, h éppen normális ütemben alvadt a vére, erre rákapta a faktort, így elhalt az agyában az a résznek egy darabkája, ami a látásért felelős. Próbálkoztak mindennel, de tudni kell, h ha az agy 4 órát nem kap oxygént, akkor annak a résznek kampó. És második baromság volt, h nem fényképzetünk le semmi leletet, papírt, mert elkérték, nem adták vissza, másikat hamisítottak helyette visszadátumozva. Olyan is volt, h a doki bejött, elkérte, h ez nem jó, kidobta a szemetesbe kifele. Majd visszajött, kivette a szemetesből, és összetépte. Szóval, igazi horror a történet. Ami szerencse az egészben, h annyira rendbejött a látása, h már nem zavarja az életvitelében, de műtét után olyan volt neki, h olvasni sem tudott, mert csak azt a betűt látta, amire ránézett. Magyarul most együtt tud élni vele, vezethet, stb. A beleszaromdokik pedig megúszták, mert még ha odáig jutottunk volna, h kipereljük őket mindenükből, már elöbb léptek, és meghamisítottak minden bizonyítékot. Gerincet ugye nem tudnak maguknak műteni.
Hát, részemről ennyit az egészségügyről. Nagyon ésszel kell viselkedni, mikor másra bízza az életét az ember.

Ez szörnyű.

De lassan nincs olyan ismerősöm,
akinek a közvetlen(!) környezetében ne történt volna ilyen sztori.

A barátnőm apja rutinműtétre ment be, de nem élte túl. Nem is volt túl idős.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....