Pattintós műanyag szakszerű szétszedése

Fórumok

A kérdésem az lenne, hogy a pattintós megoldással összefogott műanyag elemeket hogyan lehet szakszerűen szétszedni és összerakni úgy, hogy biztosan ne törjön le egyetlen fül vagy pöcök sem? Elsősorban azokra gondolok, amelyeknél pöckök vannak és azok egy-egy fülbe pattannak bele, biztosan tudjátok miről van szó.

A probléma ugye az, hogy amikor szedné szét az ember, akkor egyrészt nem lehet látni hol vannak ezek az összefogó elemek, másrészt a feszítéstől sérülhet az elem éle, illetve letörhetnek a pöckök (vagy fülek). Az élek védelme érdekében lehet pl. plasztik kártyákat alkalmazni, az rendben is van. De mivel lehet elkerülni azt, hogy a pöckök letörjenek?

De nézzük az utóbbi évtized termését, amelyekre egyébként nem vagyok túlságosan büszke:

- Monitor kávája: A leszerelés teljesen simán ment, ennek ellenére azt láttam, hogy az egyik fül kettétört.
- Projektor fedlapja: Összerakás során az utolsó néhány pöcök nem akart bepattanni a helyére, végül vissza kellett szednem és eközben letört 2 pöcök.
- Üzleti(!) notebook: A vicces az, hogy itt nem tört le semmi, hanem kb. 1 cm-es csíkban megrepedt a hátlap (ehhez képest a disassembly videóban a csávó szinte letépi a hátlapot probléma nélkül)...

Ezek után kérdem én, hogy mi a helyes szerelési technika?

Hozzászólások

Nincs, egyszer összerakhatóak.
Általában újat tesznek fel, mert nekik is eltörik. Ami extra $$ :D

Remek muanyag pattingatos szerszamokat lehet kapni az aliexpressen, erdemes beruhazni tobb felet is beloluk.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Konkrétan melyik fajtára gondolsz? Műanyag tooljaim (ehhez hasonló) vannak nekem is, de ugyanolyan inkonzisztensnek érzem velük, hogy törik-e vagy sem. Mondjuk ezek inkább telefon/tabletszereléshez vannak, a pattintós megoldásnak nem tudom mi a hivatalos neve.

--
This is a joke about UDP. I don't care if you get it.

Mindenfele van, vekony penge-szeru, de eletlen, nyeles femlap, muanyag, csavarhuzo-szeru, lapos vegu eszkoz, amivel vegig lehet pattingatni egy taviranyito, vagy telefon oldalat, anelkul hogy megserulne a perem, stb.
--
Lentebb is emlitik, a "gitarpengeto"-alaku muanyag szerszam is ilyen. Egy a lenyeg, eleg merev legyen, hogy erot lehessen kifejteni vele es eleg puha legyen, hogy ne sertse meg a feszitendo feluletet.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1 mindent csak műanyag szerszámmal inkább az törjön vagy kopjon, mint amit szétszednél - ezért kell több is.

Sok mindentől függ pl. a hőmérséklet - én melegíteni szoktam előtte és mindenre jó a WD40 - jobban csúszik a műanyagok közt a szerszám - összerakás is könnyebb..

Legismertebb nevén Gitár pengető. Rengeteg félé van, vastag vékony, kemény lágy.
Telefon kártya (még a régi idők emlékére), hitelkártya.
Melegítést se rossz ötlet, használom néha én is.

Hát az újított Latitude E54xx széria házán én is nagyon csodálkoztam mikor az első 5470-en simán eltörtem egy pöcköt. Azóta többet is. Érdekes, hogy az 5450-el ilyen nem fordult elő soha, az picit másképp van összeállítva. Siralmas...

Első alkalommal külföldi hazarepülés előtt jött elő néhány órával, ott rám ijesztett, mert egyáltalán nem kapcsolt be, egy óra töltés után se.

Valami random YouTube video mutatta még az előző szériára, hogy vedd ki az akkut, kapcsold be, rakd vissza az akut, menni fog. Bejött. Csak az előző verzióban még könnyen cserélhető volt az akksi...

Egyszer lehet megkérdem róla a supportot, de tipikusan nem olyankor fordul elő, amikor van időm foglalkozni vele.

Ó, az már nagyon régóta (nekem 5450 az első melós Dell) így van.
De kivenni azért nem kellett (ok, párszor megfordult ez a lemerülős gond nálunk is), idővel kijön magától, úgy fel tud fújódni némely aku hogy kinyomja a csavarokat.

Miért kell kivenni? Valamilyen oknál fogva a McAfee FDE-je hülyül néha ilyenkor, meg talán a bitlocker is. Itt mondjuk nem segít. De TPM-es gondok is voltak (nem látta hirtelen), ilyenkor az első dolog hogy vegyük ki. De olyan is volt már ezekkel hogy se kép se hang. Na akkor is ki kellett venni.

Láttam hasonlót Probook-al is, nagyon nem csodálkozom rajta.

Hát érdekes téma, van amelyik simán szétszedhető, de van amelyik már gyárilag repedt, ugyhogy kvázi lehetetlen sérülésmentesen szétszedni, mert by design ugy van kialakitva, hogy ne lehessen javítható, ennél már csak a hegesztettek a rosszabbak.

Szomorú, hogy 2019ben a mobil szerelés egy műanyag "feszegető" készlet beszerzésével indul. Még annó egy torx t6 elég volt.. :(

Némely luxusóra szerkezetében illetve tokján is használták, az órásmestereket nem láttam valamiért nyálcsorgatva, üvöltve anyázni, ha egy droidos telefonhoz kell olyan 4es torx aminek a közepe meg van fúrva az is hasonló anyázást kapjon, vagy mivel abból eladtak max 1000db-ot ott a kutya se szarja le. Én nem hisztiztem hanem csak vettem egy új csavarhúzót, microstix-em meg már volt régebben is más dolgok miatt

Kalapács és leszarom, ha törik a pöcök.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Tipp csak, de szerintem okkal van ám úgy tervezve, hogy szervízben lássák, ha babráltál, vagy tévedek?

(Fentebb már mindent leírtak, amit láttam szervizeseknél, gitár pengető, melegítés, ...)

gitárpengető. de az acer laptopok egyszerszedősek: szétpattintod a handrest-et, és törnek a szaros kis fülek elől.

----
earth is the lunatic asylum of the milky way

Kis gitárpengető-szerű műanyaglapocskák, és google (hogy hol vannak a patentok).

Köszönöm a javaslatok!

Szereztem be gitárpengetőt, alkalomadtán kiderül majd, hogy mennyire válik be. :) Különben feszegetni közvetlenül a füleknél érdemes (ha tudom hol vannak) és mindig a sarokból célszerű elindulni, jól gondolom?

--
This is a joke about UDP. I don't care if you get it.

Szerintem a közepétől a legkönnyebb, mert ott a legkevésbé merev a váz, jobban hajlik, igy konnyebb beszuszakolni egy idegen targyat a keletkező resbe. Aztan szépen végig feszegetni a sarkokig, utkozben a táguló resbe nagyobb ekeket szurva elobb utobb szétpattan.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Régebbi telefonokon gyakorolj először :) Pár kijelzőcsere videók alapján és a nagyobb dolgok szerelése már érzésre fog menni. Ha törik, akkor túl erősen feszítetted :) Finoman :) ...ha nem megy egyik oldalról, akkor finoman a másik oldalról, kicsit más szögben :)

Persze vannak lehetetlen küldetések... Nekem is volt telefonkijelző, aminek a hajszárító kevés volt (eltörtem), a hőlégfúvótól meg szénné égett :D ...tény, hogy ezek már nem műanyagpöckök. De az "érzésre" része ugyanaz :)