a huawei router és a telekom fon

sziasztok!

vidéki optikás telekomos szolgáltatáshoz kaptuk ezt a remek kém-kínai huawei HG8245H típusú eszközt, ami tavaly december környékén hirtelen felindulásból elkezdett egy új ssid-t sugározni, "telekom fon" néven. az eszközt nem használom wifi szórásra, le van tiltva a wlan benne, de ennek ellenére csak dolgozott benne a kisördög, kikapcsolhatatlanul.

az előzmény: feltűnt, hogy a lakásban egy nagy jelerősségű ssid broadcast-ol, amit nem tudtam mire vélni. igen, a "telekom fon" volt az.
megnéztem online a telekom oldalán, hogy mi ez egyáltalán (olyan, mint a upc wifree, csak ez magentás), és hogy hol elérhető, térkép szerint. meglepődtem, mert az én eszközöm is nyomta a jelet, jól körülhatárolható módon. no meg a környék összes másik előfizetője is.
megcsörgettem a supportot, hogy mi a csöcs ez mégis. gyorsan kerestek egy tier 2-es legényt, aki - saját szavaival élve - mit sem sejtett az egészről, nem kapott róla értesítést.
kértem, hogy kurva gyorsan kapcsolják le. kaptam rá ígéretet, hogy rögvest.

másnapra megjött a huawei-re az új konfig, amiben már ki volt lőve a telekom fon broadcast. viszont hiába volt lekapcsolva a wlan, a státusz oldalán csak azt írta, hogy enabled.

tl;dr: ha nem szeretnéd, hogy más használja a sávszéledet és hozzájáruljon az áramszámládhoz, kapcsoltasd ki a supporttal a szolgáltatást, ha már mosolyogva és önhatalmúlag bekapcsolták neked.

Hozzászólások

Tényleg. És most nem küldtek jelszót cserébe... :(

Ezt nem is értem, hogy gondolják a szolgáltatók. Tök szuper, hogy a környéket szkennelve, vagy 10 ilyen hálózatot látok, és kereshetek olyan csatornát a sajátomnak, ahol ezek nem zavarnak be annyira. Én kertes házas övezetben lakom, mi lehet egy társasházban?

"Én kertes házas övezetben lakom, mi lehet egy társasházban?"

Teljes katasztrófa, az van. Sok-sok tucat AP van mindkét sávon, és örülök neki, hogy átmegy 35-45 mbit a csövön. De legalább jó a latency, nincs loss meg jitter. Így nekem már megfelel, de azért egy kicsit haragszom a szitura.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"ha nem szeretnéd, hogy más használja a sávszéledet..:" - a hivatalos verzió az, hogy a fonós wifi csak akkor kap sávszélt, ha az előfizető épp nem forgalmaz, azaz a tré a szabad kapacitásokat használja fel erre a célra.

Ha így van nem túl látványos. :D


<QueueManagement Enable="0" DefaultEthernetPriorityMark="8" X_HW_Mode="OTHER" X_HW_ClassificationEnable="0" 
DefaultForwardingPolicy="-1" DefaultTrafficClass="-1" DefaultPolicer="-1" DefaultQueue="" DefaultDSCPMark="-1">
<X_HW_QosEnable enable="0"/>
<X_HW_QueueSysCfg QueueLen="16" UpSchedualMode="sp" DownSchedualMode="sp"/>
</QueueManagement>
...
<X_HW_UplinkQos Enable="0" X_HW_Mode="OTHER" X_HW_Bandwidth="0" X_HW_Plan="priority" 
X_HW_EnableForceWeight="0" X_HW_EnableDSCPMark="0" X_HW_Enable8021p="0">
...
<FON Enable="1" Status="Disabled" Key=; MaxUsersAllowed="5" SSID="Telekom Fon" Lease="600" PPPIdleTimeout="600" 
RadiusServer1="some.server.fon.com" RadiusServer2="some.server2.fon.com" RadiusSecret="maskingpasseveryday" 
RadiusPwd="keepstheTEKfaraway" RadiusRetryIteration="2" RadiusRetryServer="1" RadiusTimeout="7" Interval="86400" 
FastInterval="3600" Suffix=".ed.fon.com" PeriodOnline="3600" PeriodOffline="3600" PeriodFastDetection="60" Retries="3" 
Host="someserver.fon.com" Port="53" PeriodTimeout="10" LNSServer1="someserver.telekom.hu" LNSServer2="someserver2.telekom.hu" 
RetransmissionDelay="1" MaxStartRetries="3" PapRestart="15" HelloDelay="30" HelloRetransmissionDelay="30" MaxRetries="3" 
LcpEchoInterval="600" LcpEchoFailure="2" PapMaxAuthreq="1"
UamSecret="anothersecret" MinBwPercentage="0" MaxBwPercentage="100" MaxBw="1000000" SSID2GINST="2" SSID5GINST="6" WANNAME="" 
TunnelEnable="1" TunnelType="l2tp" PPPOffset="150" TunnelPort="1701" UamPort="3990" MaxAssoUsersAllowed="5"/>