RPi csengő és biztonsági kamera

Az előző topicban kérdeztem, hogy van-e olyan eszköz, amit okos csengőnek használhatnék, de nem nagyon jöttek a minden igényt kielégítő javaslatok. A Nest Hello jól néz ki, de ugyanolyan drága, mint a Ring, és ugyanúgy előfizetés kell ahhoz, hogy biztonsági kamerának is lehessen használni.

Azon gondolkoztam, hogy magamnak jóval olcsóbban össze tudom talán rakni RPi alapon, és akkor persze oda mentek videót ingyen, ahova akarok.

Közben történtek dolgok: Ring-et visszaküldtem, a régi trafót és csengőt feltettem, működött egy napig aztán beszart a bimm-bamm csengő mechanikája elkezdett szorulni, így esetleg van egy bimm, de utána nincs se bamm, se újabb bimm. Szóval ez így nem lesz jó :-)

Viszonylag hamar össze kéne rakni valamit. Elmondom, mi van most, mit szeretnék, és mik a kérdéseim, remélem van köztetek olyan, aki tudja a válaszokat.

Ami van:
- kintre van egy nyomógombom. Gyanús, hogy nem vízálló, cserébe kb. faék egyszerűségű mechanikusan.
- van egy kábel, ami a nyomógombhoz megy az emeletről, UTP, 4 érpárral.
- van egy dobozolt elektronika, ami a bemenő 240V AC-ből 12V AC-t transzformál (ez ment a nyomógombhoz 1-1 érpárat használva a fázisnak és 0-nak)
- van egy kimenete, amire egy elektromágnes tekercsének a két vége van most forrasztva

Első körben azt szeretném, hogy értesüljek arról, ha valaki odakint megnyomja a gombot. Jó lenne valami csengőhang az emeleten, csengőhang a földszinten, értesítés a regisztrált telefonokra.

A következőre gondoltam:
A fali dobozhoz kerülne egy RPi (Mondjuk egy ZeroW). Az ottani 240V-os kábelekre teszek egy konnektort, bele egy mikroUSB-s töltő.
az RPi GPIO pinekről menne a nyomógombhoz 2 vezeték (az UTP kábelből)
ha az RPi érzi, hogy gombnyomás van, akkor csinál valamit (ez még nincs kidolgozva)

Nem tudom, hogy az UTP kábel hossza meg a nyomógomb mennyi feszültség esést hoz be, vajon stabilan érzékelni tudja-e a Pi azt, hogy megnyomta valaki a gombot. Annyit olvastam, hogy a küszöb, ahol 3,3V körüli feszültségnek vagyis logikai igennek érzi bárhol lehet 0,8V és 2V között, szóval nekem ha jól gondolom, akkor lesz stabil, ha a 3,3V-ból legalább 2V visszajön.

Esetleg ha a Pi által leadott és visszakapott feszültség nem elég, akkor a régi trafót és elektronikát visszateszem a falra az elektromágnes nélkül, és vagy az az által leadott 12V-ot figyelem valahogy (pl. az UTP vezetékekről leágazok és figyelem valami elektronikával, hogy jön-e jel.
Vagy ha levettem az elektromágnest, akkor annak az eredeti bekötési helyén jön majd valamilyen (gondolom egyenáram, fogalmam sincs, milyen feszültség lehet). Esetleg ide lehetne tenni az akármilyen elektronikát és figyelni, hogy van-e jel.

Szóval első két kérdés: érdemes-e GPIO-ról közvetlenül próbálkoznom vagy inkább a trafót tegyem vissza? Feltételezem kb. annyi elektronika elég, hogy a bejövő feszültséget limitálni kell kb. akkorára, amekkorát a Pi logikai 1-nek vesz. Szóval gondolom egy 3V-os feszültségszabályzó IC jó lehet oda. És ha AC a jel, akkor előtte még egyenirányítani is kell, illetve kell valami nagy ellenállás bele, hogy 0,5mA-nél ne follyék több áram.

Második kérdés: értesítést hogyan csinálnátok? Úgy látom, hogy lehet Pi-re kötni kis hangszórókat (talán kell hozzá valami hangkártya szerű kiegészítő, nem tudom, utána kell néznem). Ezzel fent az emeleten lehetne csengőhangot lejátszani (fene tudja mennyire lesz hangos).

De lentre és a telefonokra valami más kell. Arra gondoltam, hogy valami home automation rendszert (Home Assistant?) tennék a Pi-re, és az biztos tud figyelni a bejövő jelre és válaszként jelet küldeni. Az lenne az előnye ennek, hogy bizonyára vannak olyan mobil appok, amik együtt tudnak működni ezzel a rendszerrel és nem kell nekem android programozást elkezdeni tanulni.

A földszintre még nem tudom, milyen csengőt tegyek, de ha jobb ötletem nem lesz, akkor egy másik RPi0W egy másik kis hangszóróval.

Mit gondoltok általánosságban erről a projektről, van-e valami buktató, amire nem gondoltam, illetve lehet-e esetleg egyszerűbben/alacsonyabb alkatrész költséggel/kisebb energia fogyasztással megoldani?

RPi0W kb. 9 font darabja (és van 2 itthon, de ha ezeket elhasználom, akkor előbb-utóbb úgyis újat veszek vacakolni vele), illetve 13 font ha már rá vannak forrasztva a GPIO pinek (hajlok rá, hogy ilyet vegyek)
16G microSD kb. 3 font (van)
Ház kb. 5-6 font (van), táp kb. 8 font (1 van, kell majd még)
Hangszóró kell, 2 fontért van ez vagy ez
Erősítő a hangszóróhoz valószínű kell, 8,50 font https://thepihut.com/products/adafruit-stereo-3-7w-class-d-audio-amplif…

Szóval úgy számolom, hogy kb. 27 font + táp + doboz fentre is és lentre is az alkatrész költség, ha direktbe tudom az UTP vezetékeket kötni a GPIO-ra.

Ha a földszintre (vegye a jelet, adjon hangot) 27 fontnál olcsóbb ötletetek lenne, azt értékelném. A Ring kiegészítő csengője kb ennyi volt dobozzal és beépített táppal.

A második kör lenne a kinti kamera. Ezt később csinálnám meg és egyelőre csak nagyon high level elképzelésem van, hogy hogyan. Persze kamera van 25 fontért, de mivel a falat nem szívesen fúrnám át, akkor kintre tennék egy RPi0W-t a kamera mellé (azt, ami eddig fent figyelte a gomb jelét). Ez akkor tudna működni, ha az UTP kábelen át tudnám táplálni, úgy emlékszem, olvastam azt, hogy lehet 5V-ot adni az 5V GPIO csatlakozón át. Ha ez igaz, akkor már csak az lesz kérdés, hogy az UTP kábel hossza mennyire zavar ebbe bele és vajon a Pi board + kamera + kamera infravörös lámpái mennyi áramot kérnek - nem lesz-e ez túl sok.
Illetve persze a második kérdés a dobozolás lesz. Ha csúnya, az asszony kinyír. Ha beázik, bekrepál a rendszer. És lehetőleg ne legyen könnyebb a falról letörni, mint az előzőt.
A nyomógomb is a dobozba kerülne a kamera és a pi mellé persze.

Hozzászólások

Nálam Node-Red lett a befutó épületfelügyelet terén.
Simán tudja amit szeretnél.
https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-camerapi
https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-gpio

Akár emailban küld képet, ha csangetnek. Telefonra tudsz értesítést küldeni képpel. MQTT-n küld minden infót, ha szükséges.
Szinte korlátlan as lehetőség amit kínál!
Érdemes lenne megnézned szerintem.

A nyomogombra neked optikai levalasztast javaslok.
Egyebkent random tonkremehet az rpi. Tul hosszu a kabel es tul alacsony a feszultseg amit az rpi tulel.
A kimenetre teszel egy relet es maradhat ugyanaz a csengo ami eddig, csak megolajoztad....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

rPI, SD, uUSB töltő...
Gányolásnak tök jó lesz, de hogy biztonság kamera nem lesz az tuti.

RPi3-hoz van a gyári kamerám, hát azt nem fogod nagyon streamelni se a kanócos 100MBiten, se Wifin, mert a natív felbontásban szaggatni fog.
Erre láttam valahol ötletet, hogy TensorFlow-val kiválogatni az érdekes frame-eket (+- környező pár sec) és csak azokat elmenteni.

GPIOnál arra figyelj, hogy az RPI elvileg 3V3-as, nem 5V-os és nincs védelem. Mindezt úgy, hogy 5V-os a lapka... XD

Ja, a _stabil_ wifihez a 2,1A-s töltő kell, mert hiába ír jóval kevesebbet a doksi, egyszerűen szaggatni fog, már ha egyáltalán eljut odáig, hogy felépítse a kapcsolatot és dhcp-n ip-t kapjon.

RPi-t használok (eddig mindenféle hobbi célra meg médiacenternek), a táppal nem lesz gond.

GPIO-t is használtam már, de csak egyszerű dolgokra (LED villogtatás).

Viszont kamerával meg kép feldolgozással nincs tapasztalatom, annak mindenképp utána kell nézzek.

Az nem megy, hogy on the fly tömöríti valami nem szörnyen processzorigényes tömörítési eljárással, és csak ezt a tömörített stream-et tolja tovább?

Illetve mivel nem filmet akarok készíteni belőle, csak látni azt, hogy ki csengetett be, ki törte le a kocsi tükrét, ki fújt graffitit a szembe házra, nekem az is bőven megfelel, ha valami 1-2 fps-sel lő állóképeket, ha csak arra elég a sávszélesség.

Mindegy, utánaolvasok majd. Köszi, hogy felhívtad erre a problémára a figyelmemet!

100 MBiten FHD-ban fog szerintem menni, csak nem RPI zero W-vel es nem WiFi-n, gyenge a CPU-ja, kiprobaltam, USB to Ethernet converteren se, ott max 60 MBit/s-et ertem el.

Igy kell programozni Pythonban:
https://picamera.readthedocs.io/en/release-1.13/recipes1.html#capturing…
En ezt hasznalom:
https://picamera.readthedocs.io/en/release-1.13/recipes1.html#recording…
https://hup.hu/node/162267

En most RPI3b-n fogok ujra nekiesni a temanak ezzel : https://www.modmypi.com/raspberry-pi/cases-183/raspberry-pi-b-plus2-and…

Lehet érdemesebb lenne inkább az ESP8266-ot vagy ESP32-t megnézni a csengő kontakt letapogatásához, az RPi hobbi projektekhez, prototípusokhoz jó, de productionbe, pláne olyan célokra, amit egy mikrovezérlő is meg tud oldani, nem igazán javasolt.
Alapból percekig bootol, meg mi van, ha megdöglik az SD kártya, nem indul el rajta valami, stb. A csengő önmagában nem kritikus biztonságtechnikai szempontból, de a "biztonsági kamera" kifejezés már eléggé.

A csengőnyomógomb által megszakított 12 V~ mehet egy relé (ezzel biztosítottad a galvanikus leválasztást) tekercsére ideálisan egy Graetz-híd és egy simító kondi után, a relé NO kontaktja pedig a mikrovezérlő valamelyik GPIO-ja és a GND közé.
Így a klasszikus csengő is megmarad, viszont a mikrovezérlő is fel tudja dolgozni az eseményt.

Ha van más, 7/24 működő számítógéped, arra mehet a pár hozzászólással feljebb javasolt Node-RED, az tud mindent IS, pl. értesíteni Pushbulleten és sok más egyéb platformon keresztül, logolni adatbázisba, stb.
Habár ahogy nézem, van ESP8266-ra pushbullet library, tehát elvileg a "valaki becsengetett" értesítés követelményét standalone is teljesítené.

Home-Assistant kicsit overkill, főleg, ha nincs más abba beköthető eszközöd. Persze később, ha valóban egy felokosított lakás a terv, arra tök jól alkalmazható központi platformnak. Home-Assistanthoz nincs sajna hivatalos Android app, 3rd-party szolgáltatás használata nélkül HTML5 push notification állítható be átlag fél órányi anyázás után, az tud értesíteni PC-n és telefonon.

ESP32-höz van kamera modul, sosem próbáltam, de jónak tűnik, Node-RED-del ki lehetne belőle varázsolni a kameraképet, és feltölteni vagy elküldeni valahova, stb.

Home-Assistant kicsit overkill, főleg, ha nincs más abba beköthető eszközöd.

Van egy okos zár, ami Z-wave-en szívesen kommunikálna valami home automation rendszerrel. Szóval azt is belekötném a rendszerbe. Aztán vannak elképzeléseim, hogy később mi mehetne bele, de egyelőre ennyi.

Home-Assistanthoz nincs sajna hivatalos Android app, 3rd-party szolgáltatás használata nélkül HTML5 push notification állítható be átlag fél órányi anyázás után, az tud értesíteni PC-n és telefonon.

:-(

Szóval megoldható, csak nem out of the box. Kár.

A feladat egyik részé nálam így van megoldva: https://github.com/IoTGuruLive/doorbell_notification_example

Simán a csengő dobozába tettem egy ESP8266-ot és egy (9-36V -> 5V) DC-DC tápot és egy optocsatolót, így a csengő is szól, illetve a telefonom is szól, hogy csengettek.

Kamera nincs, nem is tervezek, arra nyilván valami egyéb megoldás lenne hasznos, ott szerintem érdemes valami gyári dobozt kitenni, ami vízálló és valahogy kinyerni belőle a kameraképet. Arra kell figyelni, hogy a szabályok szerint a csengőkamera olyan képet kell adjon, ami az egy méteren túli távolságban már erősen elmossa a képet, ha az már nem magánterület. Meg vannak egyéb szabályok a tárolásról és továbbításról, ezeket egy gyári kamera tudni szokta.

--
https://iotguru.live


arra nyilván valami egyéb megoldás lenne hasznos, ott szerintem érdemes valami gyári dobozt kitenni, ami vízálló és valahogy kinyerni belőle a kameraképet

+1

Jópofa a dolog maga, hogy egy kis mikrovezérlőre/RPi-re köthető kicsi kamera, és technikailag abszolút megvalósítható steril körülmények között, de én nem merném rábízni a lakásom

A kamerás résznek egyáltalán nem néztem utána eddig, de ez a videó nagyon jó kezdésnek az egész koncepció jól el van benne magyarázva.

A dobozolást meglátom. A Ring a csengő gomb fölé tette az objektívet, és ez azért jó, mert baseball sapka meg ilyesmi nem takarja el az emberek fejét. Ugyanakkor az én esetemben azért nem jó, mert a szemközti ház garázsa fényárban úszik, ami éjszaka megakadályozza a rendes kép felvételét.

Majd kísérletezek vele, a dobozolás mérete és alakja attól is függ, hogy hová kerül. De ha megvan az, hogy mekkora az eszköz, akkor nem tűnik nehéznek 3D printelni hozzá egy olyan házat, ami pl. csak azon az oldalán nyílik, ami alulra esik, és így az esővíz nem folyik bele.

A többi cucc sem búvároknak készült, általában IP44-et vagy IP43-at tudnak. IP43-at egy alul záródó ház hoz, és ha összeszerelés után lekenem szilikon pasztával, akkor az IP44 is kész.

A notofikációs dolgot megnézem, köszi.

A gyári csengőkamerás dolgokkal az a baj, hogy 200 font fölött van az eszköz, és utána havi előfizetési díjat kérnek azért, hogy megnézhesd a felvételeidet. Ráadásul a Ring-nek a képe az aggresszív tömörítés miatt szar volt).

Arra kell figyelni, hogy a szabályok szerint a csengőkamera olyan képet kell adjon, ami az egy méteren túli távolságban már erősen elmossa a képet, ha az már nem magánterület

Szerencsére itt, Angliában, nincs ilyen szabály.

Erről már beszéltünk másik topicban.

https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/what-doe…

The rules don’t apply to data processed by an individual for purely personal reasons or for activities carried out in one's home, provided there is no connection to a professional or commercial activity.

Én magánszemélyként, kizárólag saját célra tárolnám ezeket a képeket, videókat. Semmiféle üzleti célra nem használom ezeket. Így a GDPR rám nem vonatkozik.

Igen, az adatvédelmi törvényeket minden EU tagországban a GDPR-hoz igazították, szóval nem érvényes rád a GDPR közvetlenül, csak közvetve, mert az adatvédelmi törvények érvényesek rád, amelyek viszont GDPR kompatibilisek. Az adatvédelmi törvény szerint például messze nem ugyanaz, hogy tárolhatod-e a telefonodban a haverod nevét és telefonszámát GDPR engedély nélkül (ezt linkelted be) vagy tárolhatsz-e képfelvételt közterületről...

--
https://iotguru.live

Az adatvédelmi törvény szerint például messze nem ugyanaz, hogy tárolhatod-e a telefonodban a haverod nevét és telefonszámát GDPR engedély nélkül (ezt linkelted be) vagy tárolhatsz-e képfelvételt közterületről

OK, akkor hogy ne csak általánosságban beszéljünk, belinkelnéd, kérlek, az adatvédelmi törvénynek azt a részét, ami ezt mondja?

"Én magánszemélyként, kizárólag saját célra tárolnám ezeket a képeket, videókat. Semmiféle üzleti célra nem használom ezeket. Így a GDPR rám nem vonatkozik."

Ebben nem vagyok annyira biztos, mert szerintem Data Protection Act arrafelé is van és valószínűleg harmonizálva a GDPR előírásokkal: https://en.wikipedia.org/wiki/Data_Protection_Act_2018

--
https://iotguru.live

Na jó, most megint akkor másfelé megy a beszélgetés menete.

Had foglaljam össze, hogy ne fussunk felesleges köröket:

Szóval mint mondtam, itt helyben nincs gond azzal, hogy rögzítem a ház előtt az utcán elhaladó embereket. A neighbourhood watch találkozón a helyi közösségek biztonságával foglalkozó rendőrök javasolták a Ring csengőt, és ők mondták, hogy lehet feltenni biztonsági kamerákat, csak meg kell tudni indokolni, hogy miért tettük oda. A ház előtt parkol az autóm a kocsibeállómon. A ház és a beálló között van egy járda, a beállón túl egy út, és szemben egy másik ház. Ha felteszek egy biztonsági kamerát, ami az autómat és a környékét _is_ rögzíti, akkor az összes többi (szembe ház, utca, járda) rögzítése nem gond.
Ha ezeket a felvételeket megosztom a rendőrökkel, akár abban az esetben, ha az én autómat vagy ajtómat bántotta valaki, akár abban az esetben, ha a szembe házba betörtek, graffitit fújtak rá, vagy csak valaki elbiciklizett a házam előtt egy lopott biciklin, akkor azt megköszönik és felhasználják.

Megosztani a felvételeket (pl. feltenni YT-ra) nem szabad.

Ez a helyi szabályozás. Erre mondták többen, hogy de GDPR. Erre írtam, hogy az Európai Bizottság weboldala szerint magánszemélyekre nem vonatkozik a GDPR.

Kezdjük az elején: ez a beszélgetés a rendőrökkel 2018 május 23 utáni és annak tudatában javasolták, hogy ekkor harmonizálták az adatvédelmi törvényt?

https://www.gov.uk/government/publications/domestic-cctv-using-cctv-sys…

2. Information Commissioner’s Office

The Information Commissioner’s Office (ICO) regulates and enforces the Data Protection Act 2018 (DPA) which covers images being recorded by CCTV cameras.

If your CCTV captures images of people outside the boundary of your private domestic property – for example, in neighbours’ homes or gardens, shared spaces, or on a public footpath or a street – then the General Data Protection Regulation (GDPR) and the DPA will apply to you, and you will need to ensure your use of CCTV complies with these laws.

The ICO has published guidance on the use of domestic CCTV.

If you have any questions or complaints about the use of domestic CCTV, you can contact the ICO or call 0303 123 1113.

--
https://iotguru.live

No. Értékelem, hogy ilyen sokan aggódtok és segíteni próbáltok, hogy nehogy valami olyan dologba kezdjek, aminek a végén rossz vége lesz. Megütöm a bokámat meg ilyesmi.

Nekem ugyan bőven elég az, hogy a helyi rendőr azt mondta, hogy mehet a dolog, de most, hogy ilyen sokan írtátok, hogy talán nem is jól tudja, meg GDPR meg minden, kicsit utánanéztem.

https://www.gov.uk/government/publications/domestic-cctv-using-cctv-sys…

You also need to be aware that if your camera captures images outside the boundaries of your household, then the GDPR and DPA will apply to you, and you will need to ensure your use of CCTV complies with these laws. Please see the Information Commissioner’s Office website for more information about domestic cameras covering areas other than your own property.

https://ico.org.uk/your-data-matters/domestic-cctv-systems-guidance-for…

If your CCTV captures images beyond your property boundary, such as your neighbours’ property or public streets and footpaths, then your use of the system is subject to the data protection laws.

This does not mean you are breaking the law. But it does mean that, as the CCTV user, you are a data controller. So you will need to comply with your legal obligations under the data protection laws.

You can still capture images, but you need to show you are doing it in ways that comply with the data protection laws and uphold the rights of the people whose images you are capturing.

What must I do if I capture images of people outside my own home and garden?

If you are capturing images beyond your property boundary, you should have a clear and justifiable reason for doing so. In particular, you will need to think why you need these images. If asked by an individual or the ICO, you will need to be able to explain your reasons, so you should write them down now. You should also write down why you think capturing the images is more important than invading the privacy of your neighbours and passers-by.

You will also need to:

Let people know you are using CCTV by putting up signs saying that recording is taking place, and why.
Ensure you don’t capture more footage than you need to achieve your purpose in using the system.
Ensure the security of the footage you capture – in other words, holding it securely and making sure nobody can watch it without good reason.
Only keep the footage for as long as you need it – delete it regularly, and when it is no longer needed.
Ensure the CCTV system is only operated in ways you intend and can’t be misused for other reasons. Anyone you share your property with, such as family members who could use the equipment, needs to know the importance of not misusing it.

You also need to make sure you respect the data protection rights of the people whose images you capture. This includes the following things:

Responding to subject access requests (SARs), if you receive any. Individuals have a right to access the personal data you hold about them, including identifiable images. They can ask you verbally or in writing. You must respond within one month and give them a copy of the data.
Deleting footage of people if they ask you to do so. You should do this within one month. You can refuse to delete it if you specifically need to keep it for a genuine legal dispute – in which case you need to tell them this, and also tell them they can challenge this in court or complain to the ICO.
Consider any objection you get now from particular people about capturing their image in the future. Given the nature of CCTV systems, this may be very difficult to do. However, you should again think whether you need to record images beyond your property boundary – particularly if your system is capturing images from a neighbour’s home or garden.

Összefoglalva:

Szabad rögzítenem az utcát, nem kell 1m-nél távolabbi dolgoknak homályosnak lennie.
Azt csinálni a felvétellel, amit tervezek, azt szabad.
Megosztani Youtube-on vagy ilyesmi, nem szabad, de ezt nem is terveztem.

Szóval nem kell aggódnotok, nem kell magyar törvényeket, állásfoglalásokat hozni, szerencsére ezek nem vonatkoznak rám. A GDPR... nem tudom, hogy vonatkozik-e, talán nem, hanem a GDPR szellemében létrehozott DPA. Viszont akár mindkettő, akár csak a második, a tervezett felhasználás OK.

Azt is írták, hogy ha a szomszéd kertjét, hálószobáját, magántevékenységét filmezem, akkor ezért panaszt tehetnek. Ne aggódjatok, ilyesmit nem tervezek, senkinek a magánterületét nem fogom filmezni a sajátomon kívül. Más kertjébe, vagy ablakán át lakásába vagy házába nem lát be a kamera.

Remélem, ezzel sikerült mindenkit megnyugtatni, mert voltaképp engem a törvényi szabályozás része egyáltalán nem érdekelt, a technikai dolgok viszont igen.