"Okos" csengőt keresek Ring helyett.

Vettem egy Ring csengőt, mert a neighbourhood watch találkozón a rendőrök azt mondták, hogy jó.

A korábbi csengő egyébként is szar volt, az első emeleten bim-bamozik, a földszinten meg nem lehet hallani.

Na a Ring, csengőként elég jó. Biztonsági kameraként viszont csapnivaló. A felhőbe tölti fel a videót, de hiába hirdetik 1080p felbontással, a tömörítés agyoncsapja az egészet. Ennyi pénzért ez vacak. Visszaküldöm, viszont kéne helyette valami más.

Persze, össze tudnék rakni Raspberry Pi-ből egy frankó megoldást (és lehet, hogy ez lesz a vége), de magamat ismerve sokára lesz belőle valami.

Ezért az érdekelne, hogy ismertek-e olyan cuccot, ami a következőket tudja:
1) vízálló nyomógomb, ami nem elemes. A villanyszerelő 4 eres UTP kábelt vitt a csengőhöz, azon kapott a régi csengő 12V-ot, a Ring meg most 24-et. Ezt lehetne használni. Láttam még olyan megoldást is, ami a gombnyomásból készített valami módon energiát, és azt használta fel egy rádiós ping küldésére. Ezzel se lenne bajom, ha ennyi energia elég neki.
Nice to have: Nyomógombnál LED visszajelzés, hogy most épp csenget, esetleg valami bim-bam hang (a Ring ezeket csinálja)

2) Rádión küldi a jelet, hogy csengés van. Kell legalább 2 egység, ami veszi a jelet, és csenget. Ezek mehetnek konnektorról. Vagy mindkét egységet érje el a jel, vagy az első, ami közel van a csengő gombjához, ismételje meg a jelet, hogy a második is megkapja

Ezt a két pontot kielégítő megoldást találtam Amazonon, relatíve olcsón. IP44-es és IP55-ös víz és porállóság a jellemző.

Viszont van még egy dolog, amit a Ring tud, és jól jön néha:

3) Ha valaki csenget, a regisztrált telefonjainkra érkezzen jelzés.

Ezt a pontot a Ring megoldja, viszonylag rövid késleltetéssel (~ 1 másodperc lehet).
Szóval vagy egy olyan nyomógomb kéne, ami wifin (is) kapcsolódik és közvetlenül vagy valami központi szerveren át üzenetet tud küldeni a telefonoknak, vagy a viszonylag buta nyomógomb pingjét nem csak a csengőknek, hanem valami okos eszköznek is el kéne kania, ami az internetre kapcsolódik és el tudja küldeni nekünk az eseményt

Az is belefér, ha olyan eszközt mondtok, ami az első két pontot tudja, és valami jól dokumentált, széles körben támogatott rádiós frekvenciát és protokolt használ (mint pl. Z-wave vagy Zigbee), amihez kell vennem vagy építenem egy otthonautomatizálás megoldást, ami viszonylag hamar úgyis szükséges lesz, más miatt. Ha Z-wave-et tudna, az előny, mert egyelőre csak erre van szükség.
Pl. egy ilyen cucc továbbítaná a buta csengőm jelét. (Mondjuk ez nem jó, mert akkor újra ott vagyok, hogy a földszinten nem halljuk a csengést, csak a telefonok és az emeleti bim-bam jelez). Ha a telefon az emeleten van töltőn, vagy kimerült, akkor cseszhetem.

Még egy dolog: nem szeretnék vendor lock-int. Ahogy a Ring videóit kizárólag a Ring alkalmazással és a weboldalán át lehet megnézni, havi előfizetési díjért.

Ha nem tudtok ilyesmit ajánlani, akkor lehet, hogy egy ilyen Nexia szenzort veszek és nem lesz lent csengés (vagy egy drága z-wave csengőt kell lentre tenni)

Hozzászólások

Felcsavarozol egy okostelefont a nyomogomb moge :)
Csak vicc, de biztos megoldhato es nincs vendor lock-in.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Miért nem veszel egy kaputelefont? Van belőle SIP-es is, azt ott csörgeted ki ahol akarod és teljesen szabványos.

Én is épp ilyeneket nézegetek.

Nálam ilyesmi az irány:
https://www.hikvision.com/europe/Products/Video-Intercom/Vandal-Resista…

Azt még nem tudom, hogy vegyek-e hozzá saját belső egységet vagy mi egyébbel lehet vele kommunikálni, de a többi hikvision kamerámat remekül kezeli ez az app:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.alexvas.dvr.pro&hl=en…

Ha a csengetés és a hang oda-vissza megy ezzel az appal, akkor a fix beltéri egy tablet lesz + a mobiltelefonok.

Nálam az internetre csatlakozás letiltva a kamerákban, csak a belső hálón beszélgetnek. Messziről saját VPN segítségével elérhető a helyi lan, így a kamerák is.

A gyári default beállítás szerint persze egyből menne a hik-onlne-ra, szóval akinek az kényelmesebb ez adott, és kap hozzá appot is.

--
zrubi.hu

Mondjuk azt külön nem specifikáltam, de szeretném, ha biztonságos lenne a cucc.

Olvastam a múltkor egy cikket, amit valaki itt a hupon linkelt, a biztonsági kamerák biztonságosságáról. Hát, elszomorító volt, hogy mennyi rosszul beállított, védtelenül vagy default jelszóval telepített beépített webszerver van a kamerákon.

Én az ilyenben azt nem értem, hogy a bot hogyan találja meg a kamerádat.

Ami cikket olvastam, abban általában a wifin keresztül elérhető admin felület volt vacak, és ott lehetett valamit valahol kihasználni.

De ott helyből elakadtam, hogy OK, de a rosszakaród hogyan tudott a titkosított wifi kommunikációba becsatlakozni, hogy a belső hálóról el tudja kezdeni az admin felületet megtörni?

Úgy hogy 99 %-ban ezek az eszközök kint vannak a publikus neten. Magyarországon az ügyfelek kb tizede sem érti meg miért kell korlátozni az eszközök elérését távolról (és kifelé is, lásd hazatelefonál) és miért van ezért szükség titkosított VPN-re, amit ők csak plusz költségként értelmeznek. Az informatikai biztonságnak szinte sehol a világon nincsen ára. Talán most GDPR kicsit fontosabbá teszi a biztonságot, de ehhez rengeteg bűntetésre lenne szükség (kb minden tizedik céget meg kellene bűntetni, hogy valamit lépjenek, mert addig olcsóbb rulettezni és sz*rni az egészre). Sőt voltak cégek, akik utasításba adták hogy ne változtassam meg a default jelszót (mikor karbantartáskor jeleztem a problémát), mert ők ezt régen így hagyták és egy csomó kliens eszközben benne van (amiket be kellene hívni ezért és ez nagy költség lenne). Arról ne is beszéljünk, hogy a különböző szoftveres backdoorokon kívül sok esetben van factory password is, amivel simán resetelheted a DVR-t távolról.

Na de ugyanúgy felmerül a kérdés, mennyiben biztonságos kivinni az utp-kábelt a kapuhoz,
mert oké, hogy modern ez az SIP-es izé, meg felhő, meg mittudomén, de a behatolónak meg sem kell nyomni a csengőt, elég lesz egy csavarhúzó, és egy laptop, hogy elcsórja a bankszámlaszámodat.

Az attól függ, hogy állítod be a routert. Ha külön VLAN-ba rakod mondjuk egy Mikrotik routerrel és tűzfalazol, akkor nem lesz lehetősége rá.
Meg kicsit feltűnő, ha valaki a házad előtt a csengődet babrálja, nálunk például a kamerákon elég gyorsan kiszúrnád. Igaz nekünk nem SIP-es a csengőnk, hanem egy régi Panasonic alközpontra van kötve és annak a programjában állíthatod, hogy hol csörögjön. Egy fővonali portra rakott ATA-val SIP-esithető is.

Igen, tudom, hogy feltűnő, de ez helyfüggő, viszont nálunk már nem, főleg hajnal 2 után, tujákkal körülvett bejárat, persze, a kamerán látnám, de ha maszkot vesz fel, akkor még visszanézni is hiába nézném a felvételt.

Ma oké, valószínűleg itt a hup-on mindenki ismeri a VLAN-okat, de az "egyszeri" júzer, csak megörül, mert látja a feliratot: "IP-alapú kommunikáció"

Ugyanígy bajom van a kicsit régebbi, "telefonközpontos" megoldással, nagyon sok cég szerette,
ott pl valami nagyfeszültségű cuccal (mondjuk sokkolóval) kinyírja a telefonközpontot, majd a szegény portás a rendőrt sem tudja felhívni.**

Vagyis mért nem lehet valami olyan terméket kitalálni, ahol a SIP, telefonközpont, stb.. kapcsolódást, egy közbeiktatott 3. egység alakítja ki, és ha bármit babrálnak vele, akkor inkább az vesszen oda.
(eleve, az, hogy az a "központi egység" beljebb van, már ad egy kis fizikai védelmet)

** Abban az időben, mikor még nem volt mindenkinek mobiltelefonja.

Elérhető kintről is. Megveszi a szerencsétlen (én) a wifis kamerát, csak fel kell tenni a falra, mobilappon meg bárhol nézi. Meredekül hangzik, de nem gondoltam, hogy a 2010-es évek végén olyan marha nehéz lenne lezárni a bejáratot egy ilyennél. Szolgáltatások tucatjai épülnek az ilyen kamerákra.