Személyiségi jogok - ki, kivel, hol, hányszor, mikor, miért?

A hír ez. Lesz erkölcsrendészet is? Iszlamizálódunk, vagy mi folyik itt?

Fórumbejegyzésnek szántam, de ott szigorúbbak a moderálási alapelvek, noha talán a flame-ben elfért volna.

Az a vitaindító kérdésem, hogy szerintetek ez nem ütközik személyhez fűződő jogokba? Vagy csak én látom úgy, hogy azok a jogok mindig csak akkor léteznek, amikor az égvilágon semmi szükség rájuk? Amikor meg kellene, akkor épp felfüggesztik őket, erre az esetre nem vonatkoznak. Épp, mint a demokrácia. Az is ilyen. Amikor a népakarat szembemegy az elit elvárásaival, akkor átértelmezik a szabályokat. :((

Hozzászólások

furcsa ez a hiszti egy ruszki ugynoktol. De az adatokat nyilvan megkapja a szovjet elharitas. Ugye, maris jobb lett tole?

--
O1G = orbanegygeci

Azért, mert nem hódolok be a nyugati propagandának, továbbá nem azt gondolom a világról, amit te, még nem vagyok orosz ügynök. Ebben a blogban jeleztem egy problémát, ami akkor is probléma, ha a jelenlegi kormányzat hoz ilyen törvényt, és akkor is az lenne, ha a jelenlegi ellenzék törvénykezne így.

Ontopic van erről a kérdésről használható gondolatod? Teszem azt, mit lehetne tenni a személyiségi jogok érvényesítése érdekében ezzel a jogszabállyal szemben?

Amúgy értem a törvényhozó szándékát, azzal egyet is értek, a baj az, hogy kiöntötték a fürdővízzel együtt a gyereket is, s ez viszont nagyon nincsen így rendben. Az itt grasszáló hordák nyomonkövethetősége a saját honos bennszülötteink jogkorlátozását is jelenti, s ez a probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szándék szerintem más. Az online számlázás is rengeteg pénzt hozott az államkasszának, fehérít a gazdaságon. A szálláshelyeknél is sok a svindli, eddig az volt, hogy az önkormányzat kötelezte őket ilyen olyan papíros nyilvántartásra, amit ad-hoc ellenőriztek, de nyilván ez nem sokat ért. Így talán több vendég lesz lejelentve.

Jogvédelem szempontjából a GDPR engedélyezi, hogy az adott ország jogkörében hozzon sajátos rendelkezéseket, amik ilyen-olyan nyilvántartást írnak elő. Az adatkezelő feladata, hogy megfelelően védje ezeket :) Ha úgy gondolja a nép, hogy ez a chartában foglalt magánélethez való jogát indokolatlan mértékben sérti (szerintem ez megállja a helyét), akkor lehet menni a CJEU elé és ők kötelezhetik a honatyákat a törvény megsemmisítésére... amit vagy megtesznek vagy nem, de ha nem, akkor kötelezettségszegési eljárás jön. Persze kinek van arra ideje, hogy ezzel vacakoljon... talán valami civil jogvédő szervezetnek... oh wait, az aktuális népi szavazás szerint ők viszont külföldi ügynökök által pénzelt strómanszervezetek, akikre nincs szükség. Sad panda.

2011. évi CXII. törvény (Info törvény) 7.§ (a. és c. pontja különösen).
>cite>c) akik bűncselekmény vagy szabálysértés sértettjei voltak, vagy akikről megalapozottan feltételezhető, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés sértettjei lehetnek, Orwell: 1984 Gondolatrendőrség

Mi az adatkezelés célja? Meddig kezelik az adatokat? Kik?

Profilkészítés? Hogy gondolhat ilyent - mondom -, nem olyan családból való vagyok én! Eszibe se jusson ilyesmi.

"Így talán több vendég lesz lejelentve." - de ettől miért is kell a rendőrségnek bármikor, ad-hoc jelleggel lekérdezési jog a helyi adókkal kapcsolatos nyilvántartáshoz? Mert ez nem a helyi adókhoz kapcsolódó nyilvántartás, nem arról szól, hogy az önkormányzatok számára adnak elérést ahhoz az adathalmazhoz, hogy Manci néninél hányan szálltak meg - és ott is elégséges a "hányan", a kik adózási szempontból irreleváns információ, ergo azt az önkormányzatnak nem szükséges tudnia.
Az online számlázással a párhuzam akkor lenne jó, ha ott is kötelező lenne a fizető fél meghatározott okmányok alapján ellenőrzött adatát feltünteni számla, nyugta, vagy azt helyettesítő bizonylat esetében is.

Mi koze ennek az iszlamhoz?

Nekem inkabb a kommunista idok jutnak eszembe...

Lehet, csak a tájékozatlanságom az oka, de szerintem azokon a vidékeken nem magánügy a nő nemi élete, azaz vagy szűz, vagy férje van, de többnyire nem saját választása alapján, vagy agyonütik. Nagyjából más opció nem létezik. Bár lehet, rosszul tudom.

Itt ugye az tűnt föl, hogy ezzel a jogszabállyal remekül nyomonkövethető, ki kivel találkozik, milyen gyakorisággal, hol, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt ugye az tűnt föl, hogy ezzel a jogszabállyal remekül nyomonkövethető, ki kivel találkozik, milyen gyakorisággal, hol, stb.

Innen egy lépés csak a profilalkotás. Kellő minta mellett meg lehet jósolni, hol és mikor fognak legközelebb találkozni. Innentől meg csak a fantázia kérdése, mire lehet mindezt felhasználni.

Akár ezt is.
Meg akár azt is, ahogy locsemege itt írta.
Csak a képzelet szab határt ;)

- Kovács 2. őrmester, nézzen utána, hogy Dr. Hadházy úr merre töltötte szabadidejét az elmúlt évben!
- Milyen jogalapon fő feljebbvalóm?
- Hrrrrrrrr. A közrend megzavarása előkészítésének alapos gyanúja lesz a jogalap.
- Értettem!
- Ja, ha már úgy is nézelődik, azt is nézze már meg, hogy vele együtt Szél Bernadett is megszállt-e ugyan akkor, ugyan ott.
- És ha együtt szálltak meg, mit csináljak?
- Jelenti nekem, hátha jó lesz még valamire...

Egy lehetséges ok lehet: az adózás (vendéglátói oldalról is)

Az van, ha nem tisztességen leadózva keresed/kapod a pénzt, akkor légyszíves ne itt költsd el.
Hogy ez jó vagy rossz? Tudom védeni és támadni is.

Emlékszem anno amikor megkezdték a vagyonosodási vizsgálatokat kb 2007 környékén, egyre többen Ausztriából indultak a világ drágább részeire nyaralni, valamint megjelentek a külföldi cégek és rendszámok az utakon.

Szerintem ez a fajta vállalkozói réteg lassan szépen eltűnik. Ma már ennyi tudással nem igazán rúgnak labdába. Sok esetben azért, hogy ne adózzon többet és feleslegesen költött a típus, mintha adózott volna és megtakarít.

És képzeld, egyre nehezebben tudja, különösen frekventált helyeken. Ott egymást figyelik a szállásadók. Balatonnál ismerősnél voltunk, amikor megjelent egy hőséghez képest túl jól öltözött alak, bemutatkozott, mutatott valami iratot és arról érdeklődött, szándékunkban áll-e éjszakára is maradni, mert ha igen akkor máris befizethetjük az IFA-t.
Kultúr emberek lévén nem küldtük el a pics.ba, beszélgettünk egy kicsit, mire kibökte, hogy folyamatosan hívogatják őket a szállásadók, ha valahol, akiről tudják, hogy nem az, idegenek jelennek meg. Meg mennyire tele van a töke vele, hogy 35 fokban, hétvégén címről címre jár.

+1

Havernak van balatoni nyaralója. Nem panzió, nem lakik ott Zimmer Ferenc, csak ő szokott oda lejárni, meg néha meghív haverokat.

Namost ha a baráti társaság lemegy, akkor a srác lelkiismeretesen beszedi mindenkitől a pár száz forint idegenforgalmi adót, lekönyveli és befizetni, mert ahogy mondod, a kedves szomszédok simán ráhívják a hatóságot, és teljesen mindegy, hogy fizetővendégek vagyunk-e vagy a család barátai, baszogatás lesz belőle.

A szomszédjában az egyik nyaralót kiadják társaságoknak, ott mindig ismeretlenek vannak, de az összes többi szomszéd saját célra használja a nyaralóját, tehát aki telefonál, az simán felismeri a haveromat, mert évek óta szomszédok, és pontosan tudják, hogy nem szokta pénzért kiadni a nyaralót... és mégis.

Kedves emberek, na.

Ha anyámat látogatom meg, akkor is fizetni kellene.
Pedig értelmes indokot sem lehet az ilyen adókra találni. Szóval nem a szemét szomszédokkal kellene a dolgot kezdeni!

Látomásom van!
Mivel apánk meghalt, így 1/6 rész tulajdonos vagyok. Vajon be kell fizetnem az 5/6 részt? És kisöcsémnek is, ha meglátogatja anyánkat, pedig ő a szomszédban lakik? :-D

Ha anyámat látogatom meg, akkor is fizetni kellene.

Látod, ezt nem tudtam. Feltételeztem, hogy csak fizetővendégekről szól.

Banyek, én egy csomószor meglátogattam már anyámat, sőt, gyerekként egész nyarakat töltöttem a nagyszülőknél látogatóban.

Egy csomó idegenforgalmi adót nem fizettünk be! :-(

Indulok feljelentést tenni! ;-)

Tévedtem egy kicsit, mert hozzátartozók és élettársak nem számítanak. De úgy emléxem régen nem így volt, csak velük nem foglalkozott senki.

Itt egy tájékoztató: https://www.siofok.hu/public/download/112657eb34c3028487c24a6ba7312b9d

Ha meg lemegyek a barátnőmmel, aki nem a feleségem, nem is élettársam, akkor fizethetek utána. Persze csak akkor, ha kiderül. ;)
Külön érdekes, hogy csak az üdülő típusú ingatlant említik. :-D

Csak azt nem értem, hogy ennek a sarcnak mi az alapja. Ha valaki nyaral, akkor használja az infrastruktúrát, vásárol a jó drága boltokban, eszik a drága éttermekben, stb. Ezek meg fizetnek, adóznak, iparűzési adót fizetnek stb.
Eredetileg talán a bejelentetlen szállásadók miatt találták ki, de az vagy 50 éve lehetett.

Arra jó lesz, hogy újabb adminisztrációs terhet rakjon a vállalkozók (azon belül szállásadók) nyakába. Egyébként pont arról ugatnak sokan, hogy a magyar termelékenység nagyon elmarad az EU-s átlagtól, még jobban a német termelékenységtől. Ami nagy baj a gazdaságnak. Na pl. pont az ilyen faszságok miatt. Amíg más országban produktív termelő/szolgáltató munkát végeznek, addig nálunk adatot kell rögzíteni.

Eddig nem kellett ennyi baromságot bepötyögni a gépbe. Persze amikor megjön a vendég, regisztráltatni kell, de elég kitenni eléjük egy papír lapot, amire a vendég valamit ráír, és ennyi.

Eddig is kellett a szállásoknak jelenteniük a KSH felé a statisztikákat, de elég volt annyit, hogy hány vendég jött és milyen országokból, hány éjszakát töltöttek el. Mivel most majd be kell pötyögni mindenféle extra adatot a vendégektől, ez plusz adminisztrációt jelent.

Szerintem ez nem GDPR kompatibilis, mert indokolatlanul sok adatot kérnek be és indokolatlanul továbbítják harmadik félnek.

Az online pénztárgép eddig is jelentette az adatokat a NAV-nak, online pénztárgép már kötelező a szállásoknál.

Ha valaki nem akar adót fizetni, akkor ezután is meg tudja tenni: megjön a vendég, készpénzben fizet, nem ad róla bizonylatot, vendég adatait nem jelenti le sehová. Utólag nem lehet bizonyítani, hogy bárki igénybe vette-e volna a szobát, készpénzmozgásnak nincs nyoma.

Viszont ha bankkártyával fizet a vendég, arról ugyebár muszáj bizonylatot adni, hiszen sok évre visszamenőleg ott lesz a banki bizonylaton, hogy volt egy kártyás tranzakciós, ami után adózni kell.

Tehát mit kéne csinálni az okosoknak? Nem barom törvényeket gyártani, hanem terjeszteni a bankkártyás fizetést. Ehelyett egyre dönti a rekordokat a készpénz mennyiség.

A gondom az, hogy a vendégek névvel, címmel, személyi igazolvány vagy útlevél számmal, anyja nevével, születési dátummal szerepelnek a nyilvántartásban. Ez a durva. Nem az a gond, hogy adózni kell, azt eddig is kellett.

Értem, hogy nincs összekötve, hogy az adott két vendég ugyanabban a szobában került elhelyezésre, de két-három szállásfoglalásból simán kiszűrhető, hogy az egyidőben ugyanazon szállásra érkezett és távozó vendégek esetében kikhez tartozik ugyanaz a társ név. Azaz minden nehézség nélkül leszűrhetők a vendégek úgy is, hogy ki kivel érkezett. De nyilván időbélyeg alapján szintén elég nagy konfidenciával meg lehet ezt sejteni. A két adat ráadásul még erősíti is egymást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezen kívül, hogy hitelt érdemlően igazolni tudja az esetleges ellenőrzések során, hogy én valóban én voltam, lemásolja, szkenneli, fényképezi az okmányokat. Ezekhez később ki, és milyen célból férhet hozzá, mennyi ideig és hogyan őrzi a fájlokat?

Külföldi szállodában láttam olyan okmányszkennert, ami az igazolvány alsó sávját tudta szkennelni. A <<< jelek közötti adatok 3 sorban. A teljes okmány bele sem fért. Na ez az, ami elfogadható, az összes többi túlzott adattartalom. (Fénykép, aláírás...)

A szállásadók. Viszont senkinek semmi köze az életkoromhoz. Intim, személyes, épp annyira, mint az, hogy hány kg vagyok. A szállásadók sok esetben beérték azzal, ha csak az egyik fél töltötte ki a bejelentőlapot. Továbbá ezekben a papírokban ha keres is célzottan a sündőrség, nem kötődik kapásból össze a többi szállás igénybevételével és azzal, kivel voltál. Most viszont ezt egy mozdulat lesz leszűrni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak érdekességképp mondom, hogy Sao Pauloban van egy elektronikus áfás számla rendszer, ami nem kötelező, viszont ha te, mint vásárló kéred, akkor neked előnyökkel jár:
1, interneten megtalálod a vásárlásaidat, részletes számlával, szóval ha meg akarsz valamit nézni vagy pl. valamit vissza akarsz vinni vagy garanciához kell, akkor nem kell keresgélni.
2, Az ICMA adóból befolyt összeg 30%-át visszakapod (a 25 reálnál magasabb számlák után)

A kereskedőnek olyan pénztárgép kell, ami ezt tudja, az áruk beütögetése vagy beolvasása után még be kell ütni a vásárló adószámát, cserébe az ICMA adóból kb. 20% kedvezményt kap.

Nem mondom, hogy ez ellehetetleníti a feketézést, de amikor a vásárló kéri az ÁFÁ-s számlát, akkor kicsit nehéz az eladónak mondjuk nem beütni valamit.

" a magyar termelékenység nagyon elmarad az EU-s átlagtól, még jobban a német termelékenységtől"

Az adócsalás mértékét is összehasonlítottuk már? Sajnos még nem sikerült az előző korszakból meglévő "oldjuk meg okosba'" pavlovi reflexet leküzdeni sok helyen.

"Mivel most majd be kell pötyögni mindenféle extra adatot a vendégektől, ez plusz adminisztrációt jelent."

-> Automatizálás.

"Szerintem ez nem GDPR kompatibilis, mert indokolatlanul sok adatot kérnek be és indokolatlanul továbbítják harmadik félnek. "

Törvényileg megindokolják -> jogszerű.

"Ha valaki nem akar adót fizetni, akkor ezután is meg tudja tenni: megjön a vendég, készpénzben fizet, nem ad róla bizonylatot, vendég adatait nem jelenti le sehová. "

Ameddig valamelyik illetékes szerv jól meg nem kúrja őket.

"Tehát mit kéne csinálni az okosoknak? Nem barom törvényeket gyártani, hanem terjeszteni a bankkártyás fizetést. Ehelyett egyre dönti a rekordokat a készpénz mennyiség."

Persze, csak ennek van további haszna is állambátyónak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pont az adócsalás ellen írtam egy megoldást, bankkártyás fizetést erőltetni. Ha maguktól nem fogadják el a kereskedők, akkor legyen kötelező mindenhol a bankkártya terminál, úgy mint ahogy az online pénztárgép is kötelező. Szüntessék meg a tranzakciós illetéket, hogy megérje újra bankba tenni a készpénzt. Kivéve a készpénz felvételnél, annál legyen jó magas a tranzakciós illeték. Jön az azonnali átutalás, az még a bankkártyát is kiválthatja, ha megszüntetnék a tranzakciós illetéket.

A vendégek adatfelvételét hogyan automatizálod? Eddig is el kellett kérni a vendégek adatait a statisztikához és idegenforgalmi adóhoz. Idegenforgalmi adónál általában az a szabály, hogy 18 éves kor alatt nincsen. Namost ehhez ugye be kell kérni a vendég születési dátumát. Ha csak gépbe írod, akkor hogyan bizonyítod, hogy a születési dátum valós? A vendégnek is alá kell írnia. Azt meg papír alapon lehet, hacsak nincs a vendégnek digitális aláírása (nincs).
Tehát lesz kurva sok papírod, amit utána lehet digitalizálni. Hidd el, az ellenőrök a vendégek által aláírt papírokat fogják kérni. Viszont ugye most bejön ez a szoftver, amibe át kell vezetni csomó adatot a papírokról, na ez lesz a gáz. Eddig legalább el lehetett lenni a papírhalmokkal, most ezekből csomót be kell pötyögni a gépbe. Meg kéne előbb oldani a vendégek papírmentes regisztrációját, olyat amit minden hatóság elfogad. De hidd el, a legtöbb szállás nem véletlenül tolja eléd a vendégkönyvet vagy a papír regisztrációs űrlapot, hanem mert tudják, hogy amikor ellenőr jön, akkor a papírhalmokat fogja kérni a vendégek aláírásával együtt, és nem lesz neki elég a digitális nyilvántartás (mert azt nem írta alá a vendég saját kezűleg).

Hiába indokolod meg törvényileg, ha hülyeség az indoklás, akkor szerintem nem GDPR kompatibilis. Indokolatlanul sok adatot nem lehet bekérni, és azokat nem lehet továbbítani indokolatlanul harmadik feleknek.

A sok okosság mellett az "indokolatlanul sok adat", az kb. 1-1,5 személyes adat körül mozog. Némi háttérrel ez a mennyiség bárki beazonosításához elegendő lehet.

A GDPR két dologra ad lehetőséget:
- Többet pampoghatsz.
- Az Adatvédelmi Törvénnyel szemben a pampogás anyagi következményekkel járhat.

A lehetőség régen is megvolt, de az Adatvédelmi tv. világosan leírta, hogy ezzel csak az adataid jogszerű kezelését tudod elérni, de havájt nem. ;)

> A jogszabály kizárja, hogy egy vendég esetleg kamuadatokkal, vagy más adatainak használatával kibújjon saját adatainak rögzítése alól.
Hatborzongato hogy Kis Jozsef nem nyaralhat Nagy Peterkent. Ez mar tenyleg diktatura 'n big brother lvl 99 ;)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Nyaralhat, ha be tudja mutatni a megfelelő valódi, vagy annak tűnő hivatalos, személyazonosításra alkalmas okmányt. De nem ez a baj, hanem az, hogy pontos és részletes adatokat gyűjt az államhalatlom arról, hogy ki, hol, mikor, mennyi ideig hasnzált hivatalos idegenforgalmi szálláshelyeket, és ehhez az adathalmazhoz a rendőrség,illetve az egyéb szaxolgálatok gyakorlatilag korlátozás nélkül fognak hozzáférni.
Amit persze vitathatsz, hogy jogszerű-e, de ezt a panaszodat a közigazgatási bíróságokra fogják rátolni, azok meg a függetlenség látszatára sem adva lettek kitalálva.

Most azt gondolod hogy "Kovacsketto tizedes" majd hobbybol elkezd jobbra-balra kurkaszni egy random szallo vendegei kozott? Mar ha eppen nem a Robotzsaru rendszert nyomkodja hobbybol? Vagy hogy erdekli a rendorseget, hogy random valaki eppen kivel hetyegett? :)

Indok eseten ugyanugy le tudnak csekkolni mint eddig. Indok nelkul ugysem fogjak megtenni, ahogyan eddig sem.
Eddig papir, sok ido, nyoma volt. Most on-line, azonnali, nyoma van (valamifele naplozas nyilvan tortenik).
Esetleg te nem tudsz rola hogy megtortent, gyanitom ez eddig is igy volt.

Kicsit felporgetik a tempot, en nem latok itt problemat.
____________________
echo crash > /dev/kmem

> Ha okot látnak rá, fognak.
"Kovacsketto tizedes" majd hobbybol - ezt irtam. Ha okot latnak ra, nyilvan kotoraszni fognak. Okkal eddig is megtettek, csak papir alapon, lassan. Hobbybol meg nem fog kotoraszni a rendorseg.

> És azt szerinted te látni fogod?
A naplozast? Nem. Most sem latom a papir alaput.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Nem a rendőrséget érdekli, hanem mondjuk a lakájmédia lejárató hadosztályát. Ha valaki a kormány ellen tüntet, minden infót összeszednek róla, aztán addig csavarják, amíg ellene lehet fordítani valahogy. Lásd a gimnazista liba esete, csakhogy valami friss legyen.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Nem ez a probléma, hanem az, hogy pontosan ismert lesz, mikor ki a csajod/pasid, mi több, ebből lényegében a szexuális orientációd is napnál világosabban fog látszani. Az is látszik, mikor hol jártatok, mennyi időre, stb. Messzire vezet ez, de szerintem eléggé goromba beavatkozás a magánéletbe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az elmúlt évben kb. 6 hónapon át minden kedden egy adott területen levő 5-6 szálloda közül egyben aludtam. Az esetek nagy részében egy skót kolléganővel együtt csekkeltünk be. Együtt érkeztünk taxival, együtt is reggeliztünk és együtt is távoztunk taxival. Volt olyan is, hogy megkérdezték, hogy 1 szobát kérünk-e vagy kettőt. (Meg olyan is, amikor 3 skót csajszival mentem, hogy simán azt feltételezte a recepciós, hogy akkor 2 szoba lesz).

Na ezekből az adatokból meg lehet próbálni levonni sokféle következtetést, de az nem derül ki biztosra, hogy dugtunk-e vagy nem, illetve feltételezhető, hogy heterók vagy biszexek vagyunk, de ha nem így lenne, az se derült volna ki.

Persze, biztosra nem. Az viszont elég könnyen kideríthető valakiről, hogy nem üzlettársak vagy kollégák, s akkor sem biztos semmi sem, csak roppant valószínű. Biztos szobát foglaltak, hogy jól kibeszélgessék magukat. Én meg hülye vagyok, nem? :)

Amúgy legalább megdugtad valamelyiket? :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sőt, ha összeházasodsz valakivel, arról is tudni fog az állam! :(

Amúgy mivel _avatkozik_ be ezzel a magánéletedbe? Igen, követ téged, de nem szól bele. Értem én, hogy nagyon meg akarod tolni a fogalmakat, de legalább használd már helyesen.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem pszichésen mindenképpen. Ha üvegből van a lakásod padlója, fala, látják minden személyes mozdulatodat, akkor sem avatkoznak semmibe, csak látnak, követnek. Nekem igényem az intimitás, a személyesség, az, hogy eldönthessem, kinek, mikor, mit mondok magamról, s az ne tőlem független entitás által derüljön ki bárki számára. Mi ezen a bonyolult? Slozira is egyedül megyek, nem kérek hozzá asszisztálást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor költözz ki egy sivatag mélyére. Ó várj, inkább egy elhagyatott bányába, mert a sivatagban még látnak a műholdak.

Elmondtam már múltkor is, régen tök természetes volt, hogy tudtak egymásról az emberek egy közösségben. Voltak is közösségek. Intimitást nyilván akkor is meg kellett és tudták oldani, mikor 2-3 generáció élt egymás mellett egy házban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

https://eduline.hu/kozoktatas/Kikozositett_gyermek__Mit_tehetunk_U9OONF
„A kiközösítés leggyakoribb oka a másság és a másság kezelésének kérdése: az átlagtól eltérő külső-belső tulajdonságok, a különös viselkedés- vagy beszédmód és a vallási-etnikai hovatartozás.”
Tehát pl. magasság, testsúly, bőrszín, beszédhang stb.

A kiközösítés leggyakoribb oka nem a kiközösített, hanem a kiközösítők gondolkodása, hozzáállása, nem maga a különbség.

" másság és a másság kezelésének kérdése"

Nekem ez alapján még mindig úgy tűnik, hogy itt a különbségek a téma.

Mondjuk őszintén szólva nem pont a gyerekek fognak valakit elkergetni egy faluból, hanem a felnőttek, amikorra azért pár plusz viselkedésmintát is meg szoktak tanulni az emberek és valamivel toleránsabbak is lesznek.

Mindenesetre azért a pattern elég egyértelmű az evolúció üzenete: közösség > egyén. Több szempontból érthető, hiszen ha egy lépéssel hátrébb állsz akkor egy egyén önmagában úgy is kihalásra van ítélve, egy közösség viszont fennmaradhat. Egy olyan közösséget meg egyszerűbb fenntartani, ahol kevesebb a konfliktus a különbségekből.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ha komoly bűnöző lennék akkor azt hiszem el tudnám intézni, hogy olyan szálláshelyet keressek ahol papírok nélkül is meg lehet szállni.
A témaindító akció nekem belepasszol abba képbe, hogy a Führer mindent az irányítása és látókörébe akar vonni. Tuti, hogy most minden meg fog felelni a jelenlegi törvényeknek addig amíg nem lesz egy indokolt eset. Ötleteket ti is tudnátok sorolni.

De itt azt írja: http://www.motelnext.hu/kategoria/gyik/

Milyen adatokat kell megadnom a bejelentkezéskor?

Ugyanazokat az adatokat, amelyeket egy hagyományos szállodai bejelentkezéskor papírra írva megadnál: név, születési dátum, lakcím, fényképes igazolvány típusa és száma.

A linkelt cikk nem más, mint egy durva csúsztatás. Az átkosból kiollózott képek helyett pl. a "Sakál napja" c. filmből kellet volna néhány kép és a könyvből néhány idézet. Abból sajnos kiderülne, hogy ugyanakkor a dekadens nyugaton is működött ugyanez a rendszer.

Persze van egy apró kis nüánsznyi eltérés: Azóta eltelt majd' 50 év, így a Sakált nem napok, hanem másodpercek alatt utolérik. :)

Vajon van személyid és lakcímkártyád, vagy Faraday kalickában tartod a mobilodat?

Tehát eddig semmi látnivaló!

Az persze kérdés, hogy mire használják még? Esetleg egy későbbi törvénybe foglaltan visszamenőleg?

Nem aggódom, hisze a gugli és társai sen használják semmire az adatainkat. :-D

Butatelefont is ki lehet kapcsolni, akkut le lehet róla venni. Továbbá a cellákból háromszögelés pontatlanabb, mint a GPS, s szerintem folyamatosan az összes telefonra nem is csinálják, míg a GPS koordináták elérhetők minden telefonon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

GPS koordináták nem érhetőek el egy szolgáltató számára. Egyébként fenntebb írták, 5G-nél 1 m-es pontosság állítólag elérhető. Ami pletykákat hallottam, az alapján igazából ezt a szintet akár 20 évvel ezelőtt is el lehetett érni.

Viszont különbség egy Google és egy Facebook között, hogy a telco cégekne mindig is elég jól be volt ágyazva az állam. Miből gondolod, hogy erről a jogáról lemondott?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Faraday kalickában tartod a mobilodat?

Annyi különbség van, hogy a mobilhoz tartozó adatok nem direkt módon érhetőek el, hanem indoklással kérni kell, így az vissza is kereshető.

Mondjuk aztán lehet hogy nem minden esetben: T-Mobile, Sprint, and AT&T are selling access to their customers’ location data, and that data is ending up in the hands of bounty hunters and others not authorized to possess it, letting them track most phones in the country. Getting real-time updates on a phone’s location can cost around $12.95.

Az 5G elterjedésével elvileg 1m-es pontosságúra fog javulni a szolgáltatók helymeghatározása a városokban.

(fun fact: elvileg az eddig a google-hoz beérkező ~1500 magyarországi hatósági adatkérésből 0-t teljesítettek)

Ja, akkor semmi. Egyáltalán érted, mit vetettem fel ebben a blogban? Ha abból indulunk ki, hogy bárki bármit tudhat, s ez semmiféle gondot nem okoz, akkor semmi gond. Tudom, vannak hajlékonyak, akik a farkukat is a buszon verik ki, őket mondjuk ez sem zavarja, meg az olyankor jelenlévők sem. Akkor alkalmazkodjak?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván gáz mindkettő és az lenne az ideális, ha egyik se lenne lehetséges, de jelenleg Magyarországon ez áll fenn:

- Ha rendőrségtől/kormányszervtől kiszivárog személyes adat a médiába, akkor következmények:

¯\_(ツ)_/¯

- Google-tól kiszivárog személyes adat a médiába:

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

Cikkből
A NeTAK számára automatikus gépi kommunikációval küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a szoftver csak a vendégek személyes adatokat nem tartalmazó adatait továbbíthatja. Ezekhez az adatokhoz az illetékességi területüknek megfelelően hozzáférhetnek majd az önkormányzatok jegyzői, a KSH és a NAV dolgozói is.
Ezt ki fogja garantálni?
Rogán Antal által életre hívott Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) üzemeltetésében lévő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ?

Kötelesek telepíteni a szálláshelykezelő szoftvert (SzSZ) is, hogy legkésőbb a regisztrációt követő hónap első napjától meg tudják kezdeni a folyamatos adatszolgáltatást a vendégeikről.
A felhasználó jóhiszemű, jogszabálykövető, teszi, amire kötelezték.
Ha már ott az a sok név, cím, miegymás, ugyan csomagoljuk már be és hadd menjen...És a szoftver is teszi a dolgát.

AUTOMATIKUSAN FELTÖLTI EGY OLYAN TÁRHELYRE, AHOL NEM CSAK A SZÁLLÁSADÓ, HANEM A RENDŐRSÉG IS KÖZVETLENÜL HOZZÁFÉR AZ INFORMÁCIÓKHOZ.

Azután meg azzal borzolják az idegeket, hogy minő malőr, de Vér Pisti fejlesztő hibájából mégis kiszivárogtak a NeTAK rendszerből a személyes adatok is. Ilyenkor meg az érintetteket megilleti a sérelem díj. Ha ebből kifolyólag még kára is származik, akkor még kártérítést is kérhet.

Olvasta már valaki a rendeletet? Belinkelné a köz javára?

Különösen izgalmas lesz, ha Vér István feltöri az adatbázist, leszűri az adatokat, nyilvánosságra hozza, lesz mondjuk 1200 válás emiatt. Aztán majd megy a pingvinezés, hogy hát ez vis maior volt, nem erre lett kitalálva. És egy rakás per.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Abszurdisztán. Ezentúl még annyit se nyaralunk otthon, mint eddig, solved.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."