Rx560 Hdmi Dsub átalakítóval?

 ( Tomcsi1987 | 2018. december 15., szombat - 2:14 )

Sziasztok
Adott egy ASRock H81M-DGS R2.0 alaplap.
A vga egy Asus 560 x 2gb ddr5 oc videókártya.
Legújabb driver fut alatta win10 el.
Régi crt monitorom van így HDMI átalakítóval van rákötve. Szokott is okozni furcsaságokat.
Amivel küzdök hogy játéknál random kilép asztalra, a játék fut nem fagy le, nem kapok hibaüzenetet, mindig visszakel lépni...
A másik probléma hogy bios win betöltő képernyő bejön. Elvileg van HDMI n kimenet, még is a monitor nem talál forrást. Olykor kikell húznom Hdmi-t újra bedugni és látom is a login képernyőt.
Valakinek volt már tapasztalata HDMI-Dsub átalakítóval?
Érdemesebb lett volna DVI-D dsub átalakítót vásárolnom? Neten olvasgatok, angol fórumokon nem írnak semmi bíztatót a digitális analóg jelkonvertálásról. :(
Érdemesebb lenne valami FULL hd led monitort vásárolni hosszú távon?
Előre is köszönöm az ötleteket.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A hdmi-dsub átalakítók általán 720p, 1080p felbontásokat szeretik elsősorban. Persze ettől még más felbontásokon is működhetnek, de lehet kevesebb féle képfrissítési frekvenciát támogatnak. Emiatt lehetnek furcsaságok.

Emellett sok olcsó átalakítónak nincs külön táp bemenete. Ami nem biztos, hogy jót tesz a videokártyának. Van ami usb-ről tápot is vesz fel, hogy ne terhelje túl a hdmi portot, mert azt eredetileg nem táp adásra tervezték. Előfordulhat, hogy reseteli magát az átalakító, ha nem kap elég tápot, azt meg érzékelheti a win, hogy eltűnt majd visszajött a monitor. Lehet még prüttyögő hangot is ad ki, mint mikor pendrivet dugsz be.
Példa normálisabb olcsó átalakítóra
https://www.ebay.com/itm/1080P-HDMI-Male-to-VGA-Female-Adapter-Video-Converter-3-5mm-Audio-DC-5V-Output/392106271361

Nem tudom milyen crt monitort használsz. De gondolom kisebb felbontást tud, mint fullhd, ha így fogalmazol.
Hogy hosszútávon érdemes -e? Most már 30 ezer körül kezdődnek az ips 22 col körüli fullhd kijelzők.

Például BenQ GW2280E VA paneles. Vagy LG -ből is van ips. 40 alatt 24 colos is van. Gondolom olyat akarsz, aminek a betekintési szöge jó és nem csak szemből normális a képe.
Lassan az emberek már nagyobb monitorokra váltanak, 4k felbontásúra, azért egyre olcsóbbak. Elsőre azt hittem időutazó vagy vagy valami több évvel ezelőtti topic került ki újra.

Üdv
A monitor egy öreg IBM P96.

Az átalakítón nincs külön táp bemenet, akkor itt lessz a problem:(
És prüttyögni is szokott mint amikor új eszközt kap.

Akkor szinte biztos, hogy az átalakító nem kap elég áramot. Annó régebbi raspberry pi-vel én is tapasztaltam hasonlókat, amikor nem plusz táppal használtam. A legújabb pi-ken a hdmi-t megváltoztatták, hogy elbírja, mert sokan kiégették a portot az olcsó átalakítókkal.

egy ilyet használtam, Ubuntuval és windows 8-cal, régi projektorral összekötve, hibátlanul működött.

https://www.pcx.hu/hdmi-vga-fekete-adapter-856317?gclid=Cj0KCQiA6dLgBRDoARIsAJgoM4u0zC77LXA9n4NYS1QBDNz6DKzkmeij9S5mKHzmt9Jc4iprdezfliYaAp7lEALw_wcB

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

kínából már 1-2 éve is lehetett sokkal jobbakat venni olcsón, itthon úgy látszik sosem jelennek már meg ezek, csak a 2 dolláros legolcsóbb gagyikat árulják 4000-ért, vagy 10 ért :D

A hdmi hivatalosan csak 50mA tápot ad, hogy a kijelző ddc áramkörét felélessze és ki tudja olvasni a képernyő információit akkor is, ha a képernyő ki van kapcsolva.
Ezek az átalakítók meg bőven 200mA felett is kérhetnek. Lehet, hogy a gyártó erősebbre csinálta a hdmi kimenetet, de az is lehet, hogy kiég az áramkör, ami az 50mA-t adja, aztán vagy nem lesz kimenet vagy nem ismeri fel a képernyőket rendesen. Na ezért érdemes olyat használni, ami nem a hdmi-ről élősködik tápot.

Displayport dsub esetén nincs ilyen gond, mert eleve magasabb a limit azon.

*biztatót.

Nekem semmilyen gondot nem okozott eddig, sőt, most is ilyen átalakítóval megy.


https://p1.akcdn.net/full/454657927.gembird-a-hdmi-vga-04.jpg

A legnagyobb bajom vele, hogy irgatmatlanul ronda az analóg jel. Ha teheted, válts digitálisra, hdmi-re, vagy DP-re, a képminőség hálás lesz :)

Nálam egy kb 3eft-os hdmi-dsub átalakítóval megy a régebbi lcd monitorom, de ennek is van usb betápja. Hibátlan.