iPhone-ról Androidra

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lassu ebredes zajlik a vilagban
------------------------
Jézus reset téged

Cseberből vederbe?

szeretem mikor az Apple userek vannak beállítva elvakultnak, miközben ti is ugyanúgy meg vagytok győződve róla, hogy az Android az egyetlen jó döntés, és mindenki más hülye és birka aki nem azt használ hanem iOS-t. mivel különb a ti rajongásotok?

Szerintem az a baj inkább, hogy jelenleg ezen a két mobilplatformon kívül lényegében nincs alternatíva...

ha meg van alternatíva akkor meg az a baj gondja mindenkinek, hogy 10 helyre kell fejleszteni. lásd böngésző háború.

Még egy mobilplatformot elviselne a világ. Nagy kár a BlackBerry OS-ért.

ha lépést tartott volna a többiekkel akkor nem ez lenne most. mivel nem tartott lépést, ezért nem vettek az emberek = nem kar érte.

Nem egeszen igy van. A BlackBerry csak a sajat hardverere fejleszett, de koncepcionalisan keson reagalt a piac diktalta "keyboardless" feltetelekre. Az os10 tudomasom szeront meg mindig verhetetlen stabilitasban es biztonsagban.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"verhetetlen stabilitasban es biztonsagban." - Na ezek az utolsó szempontok vásárlásnál. Ne fagyjon percenként, de ez nem is jellemző még a nagyon elcseszett kínai romokra sem, biztonságról meg ne beszéljünk ha legtöbb telefonra telepítve van a Facebook/Messenger.

Hát ja. Az iphone is elterjedt valahogy.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

biztonsaggal a QNX alapu OS10-nel nem volt semmi gond.
meg is kapta a US-DOD pecsetet - modositas nelkul hasznalhato US-MIL kornyezetben is.

viszont amivel volt gond, hogy a vallalat vezetoi gyoker modon alltak a fejlodeshez. Nem hiszem azt, hogy nem lehetett volna normalis modon Android appokat hasznalni rajta mivel a QNX is egy UNIX - egy kis erofforast ha ratesznek akkor talan az lehetne a harmadik nagy platform.
es lenne valasztasi lehetoseged. ha akarsz appokat akkor vannak - ha csak egy secure telefont akarsz akkor nem teszel fel ra semmit.

az OS szerintem egyebkent UX-ben es sebessegben a mai napig verhetetlen ... csak hat, mivel senki nem vette ezert nem adnak ki mar olyan hardvert amin ez megy. felhekkelni meg nem lehet ujabb HW-re.

a keyboardless kommenttel viszont nem ertek egyet. sokan vesznek blackberryt miota androidos lett... a magam neveben pedig a mai napig hianyzik a BB Passportom billentyuzete.

"a keyboardless kommenttel viszont nem ertek egyet. sokan vesznek blackberryt miota androidos lett... a magam neveben pedig a mai napig hianyzik a BB Passportom billentyuzete."
- sokadik Blackberry-ként most éppen egy Privet gyűrök, de a fizikai billentyűzetet nem is tudom mikor nyitottam ki utoljára, nem hiányzik. Mivel a BlackBerry-nek nincs normális teljesítményű hardvere már android alá, és nincs rendes képarányú képernyője (a fizikai billentyűzet helyfoglalása miatt), ezért a következő telefonom már nem BlackBerry lesz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A mai Blackberry már a kínai TCL egyik brandje az Alcatel mellett. A Priv még az eredeti BlackBerry (ex RIM) mobilja volt, de javíts ki ha tévednék. Szóval megértem ha következőre már mást választasz.
A TCL-t sem értem, mert ők a másik és szintén bevásárolt brandjüket, az Alcatelt tolják inkább. Pedig szerintem a történtek ellenére még mindig prémium hangzásúbb márka a BB mint az Alcatel.

Ez így igaz. A mai napig használom a Z30-amat, pedig érezni, hogy a hardver már nagyon kezd kikopni, és az alkalmazáskínálat sem a legjobb (vannak androidos programok, de sokkal meggyűlik a baja - igyekszem csak azt használni, amire feltétlenül szükségem van). Viszont nem cserélem le, mert számomra jelenleg nincs alternatívája. Nincs olyan okostelefon a piacon, amiért hajlandó lennék pénzt adni.

// TROLL ON

Szeretem amikor vallásnak, vagy politikának állítják be az informatikát, és annak eszközeit!

Mi az, hogy Ti és Mi?

Nem informatikusok vagyunk (plusz ide érdeklődő más szakmabeliek) vagyunk, akik eszköz képességekben, tudásban beszélnek, és próbálnak elfogulatlanok lenni?

Nem pont nekünk kéne a kabáthoz vásárolni a gombot a fordítottja helyett és felhasználói igényhez választani az megfelelő eszközt?

Ezt az egymás hülyézését hagyjuk meg a celebeknek és egyéb mindenhez értő megmondó embereknek!

Bocsi, egy kicsit kiakadtam...

// TROLL OFF

Az emberi evolúció során mindig is a törzsünkhöz tartoztunk. Évmilliókon keresztül. Miért lenne ez másként most?

Így van, és évmilliókig senkinek nem hiányzott a WC papír, minek az is! Determinisztikus univerzum ide vagy oda, minek ez a beszélgetés, ha úgyis az evolúció okozata csak minden?

Nagyon is +1!

attól, hogy nem rajongás

akkor miért nem sikerül elfogadni, hogy az iOS is jó és van akinek ez kell és elég is?

mi a baj azzal ha rajongsz azért amit veszel? talán baj hogy emiatt úgy érzed megerte?

ennyi erővel ne rajongj semmilyen autoert, muveszert, stb... ugyan minek rajongani barkiert is? ugyanolyan budoset fosik o is. :)

Nem is rajongom semmiért, van amit szeretek van amit meg nem, valamit meg csak használok mert nincs más. A rajongás sokszor azzal jár, hogy nem látja meg az illető annak a dolognak/személynek a hibáját. Rajongani az érzelmileg labilisak szoktak szerintem.

+1

ha már szeretsz valamit az is el tud vakítani. :)

de úgy látom itt mindenki vulkáninak képzeli magát, pedig emberek vagyunk.

„ha már szeretsz valamit az is el tud vakítani. :)”

's/valamit/valakit/'

De egyáltalán, mi a csudáért kellene szeretnem egy telefont? Vagy egy számítógépet?

+1

miért ne szerethetnéd azt az eszközt ami kiszolgál és elégedett vagy vele?

Nálam a telefon csak egy eszköz. Használom. A mostanival elégedett is vagyok, de érzelmi szálak nem fűznek hozzá. Viszont van olyan eszközöm, amit már több mint 10 éve használók, és arra már tényleg rámondható, hogy szeretem. Nem tartom kizártnak, hogy ha lesz egy okostelefonom, amit már 10 éve használok, akkor azt is megszeretem. Hajrá telefongyártók!

Te nem az eszkozodet szereted, hiszen akkor meg mindig iphone5-od lenne. Hanem az apple logot ecsem. :D

Ez enyhe képzavar, az 5-ösön másfajta logo van? :D

Na látod ez a különbség kettőnk között én józanul tudok megítélni bárkit és bármit, te már rajongásig tudsz szeretni. Pl: a saját gyerekemet szeretem de józanul látom a hibáit is és ha olyat tesz ami rossz akkor nem fogom a végsőkig védeni, ellentétben egy olyan szülővel aki rajong a saját gyerekéért és a legkisebb kritikát sem tudja vele szemben elfogadni. Ha megbocsájtasz kezdődik a Pon farr, mennem kell. ;)

nem értem, honnan veszed hogy nem látom a "hibáit"?

honnan veszed, hogy ami neked hiba az másnak is az? pl nekem hiba, hogy a springboardon nem tudom akárhova húzni az ikonokat. nekem nem hiba hogy nem torrentezek a telefonomon.

Nem arról van szó, hogy neked mi a hiba vagy mi nem, hanem arról, hogy te képes vagy rajongani valakiért/valamiért.

Majd kinövi.

A rajongás extázis. Nem racionális. Persze ezen a fórumon ennek ellenére te magad is úgy próbálod beállítani, hogy ez okos döntés.

Részemről pedig, olyan ez, mint narkósnak hinni.

Nekem van mindkettő, az iOS nem az én választásom, kaptam, ez van (6s).
Két éve van, megszoktam, főleg telefonnak használom és pár alkalmazás ami ugyanúgy megszabott hogy azt kell használni. A "vas"-ról nem beszélnék, mert eléggé fröcsögős lenne (gyenge minőség, anyagválasztás, etc)
Mióta létezik a "több mint telefon" platform (nem nem az Apple találta ki a "okostelefon"-t és nem is a kezdeti Microsoft próbálkozásokra gondolok, hanem a Nokia és Ericsson okostelefonokra)
Kifejezetten rossz felhasználói élményem van az telefonnal, sok mindent tudnék mondani, de az 5-600MB-os saját alkalmazás frissítések a véletlenszerűen megszakadó telepítések amelyek 2 perc múlva mennek tovább (korlátlan LTE, 5GHz Wifi) sejteti, hogy az Apple a saját nagyon szabályozott környezetében sem tud megfelelő szolgáltatást adni. Persze ez jelentéktelen bosszúság.
A másik, pár alkalmazás elérhető mindkét készüléken (utazási/hír/pénzügyi szolgáltatás), ezeket összehasonlítva az alkalmazás szupportban is gyenge platformnak látszik (én szemszögemből legalábbis)
Amiért magamnak soha nem kellene:
1, Zárt platform, diktátorral a döntési pozícióban, simán megtörténhet hogy holnaptól nem megy valamelyik fontos szoftverfunkció, mert a kapuőr úgy döntött arra úgy nincs szükség.
2, Nincs lehetőséged választani (félreértés ne essék, nem biztos hogy akarsz) más gyártótól, más koncepciót
3, UI/control az egygombos működés nem egyszerűbb hanem nagyon kényelmetlen és otromba.

Na nagyjából ennyit a hitről (nem nem érdekelnek az Androidos tapasztalataid, miért nem működött egy bizonyos gyártó egy bizonyos készüléke). Kérdésem hajlandó vagy kidobni 50k-t (lehet picivel kevesebb) hogy próbálj egy olcsó de jó Android phone-t hogy hiteles legyen amit írsz? Xiaomi MI One van a látókörömben ilyen (nem használom, a felhasználója hölgy ,iOS után kapta mivel nem volt biztos hogy a platform kielégíti az elvárásait. Nagyjából egy éve hallgatom a konstans megerősítést a le nem írható pozitív különbségről)

Milyen rajongásról beszélsz?

"The top-of-the-line options — the iPhone X and its successor, the XS — felt ridiculously priced, at $999"
999 U.S. dollars =285 265.563 Hungarian forints (Google)

Nálunk iPhone XS egy nem túl ismert GSM-nél 313490 HUF

Azért nem semmi, hogy nálunk ennyivel még drágább is, de ez mindenki szerint oké.

senki szerint nem oké, hogy ilyen mocskos drága, de ha iOS-t akarsz használni akkor egy OnePlus nem lesz megfelelő.

Tisztelem az Apple iránt elkötelezett véleményeket. De az iOS szerintem egyetlen szempontból releváns választás, (ahogyan az Droid is ugyanúgy,) Milyen szoftvereket akarsz rajta futattni, amelyek Téged, a munkádat kiszolgálnak. - Ha nincsennek más platformra megfelelő stabilitással, akkor egyértelmű a szakmai választás. Akkor is ha iOS vagy ha más. Néha fejlesztői szempontok is indokolják, máskor meg a kényelem. Nincs itt semmi vívni való. Szabad a választás joga. (A pénztárca meg ritkán indok, ha kell valami, úgy is, mindenáron megszerzi az ember.)

További előnye még ios-nek a mac integráció, illetve menekülés a google karmaiból. Mindezek mellett a hardveresen megfelelőek közül messze az iphone se volt a legolcsóbb.

Azért ez erős... mennyivel jobbak az Apple karmai? Nézőpont kérdése, szubjektív vélemény (mint az enyém is)
A nagy integráció amúgy nem igazán ad többet, mint amit más oprendszerekkel (desktop-mobil) is meg tudsz valósítani.

Eddigiek alapján sokkal. Aztán persze Google-t is tíz év kellett apránként megutálni.

Közben megtaláltam azt a cikket is, ami az utolsó csepp volt az iPhonera váltáshoz: https://www.theverge.com/2018/5/17/17344250/google-x-selfish-ledger-video-data-privacy

A cikk szerint is csak koncepció volt. Személy szerint örülök, hogy nem valósult meg (vagy legalábbis erősen remélem).
Ezzel párhuzamosan található rengeteg információ az Apple adatgyűjtéséről is és lehet akármennyire zárt rendszer (FBI vs. Apple kontextben), ne hidd, hogy ők nem használják fel az abban található adatokat.

Ha engem lefülelnek egy bankrablás terveivel, én is azt mondanám, hogy csak koncepcoó volt :)

Az enyhito korulmeny. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

mi több, alapvetően nem is büntetendő/büntethető amíg csak tervezed :)

Szandekot nehez bizonyitani, de komolyabb buncselekmenyek eseten nem csak a befejezett bcs., hanem a kiserlet, vagy akar az elokeszulet is buntetendo.

Mas kerdes, hogy ha ilyesmit szeretnel, akkor - elokeszuleti szakaszban - eleg konnyu olyan nyomokat elhelyezni, aminel egyertelmu, hogy nincs arto szandekod. Pl. bankrablas eseten egy forumra irsz valami kerdest, hogy egy novellat/jatekot/videot/akarmit szeretnel kesziteni a Viszkisrol (vagy bankrablasokrol altalaban). Ha ezutan elkapnak terepszemle kozben, siman mondhatod, hogy a kutatasodhoz kellett, es megmutatod nekik a forumpostot.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Multkor hallottam a radioban:
A kabitoszerkereskedelemhez minden szukseges feltetellel rendelkezett az elkoveto:
lefoglaltak 300eFt nagymennyisegu keszpenzt, es egy nagyprecizitasu merleget.

Namost tegye fel a kezet, akinek nincs egy vagy inkabb ketto zsebmerlege otthon.
Meg nemi apro...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vagy pl. van egy teljesen szabadidős hobbid, amihez kapcsolódnak appok, amiket megszoktál, megszerettél és nincsenek a másik platformon csak esetleg valami nyögve-nyelős alternatíváik.

És az sem egy utolsó szempont sokaknál, hogy iphone gyorsszerviz mindenhol van és pl. egy akksi vagy más halódó alkatrész cseréjét másfél óra alatt elintézed hétvégén egy plázában, mialatt mondjuk bevásárolsz vagy megebédelsz.

Meg az is szempont, hogy Androidból kapsz olyan mobilt amiben te magad is ki tudod cserélni az aksit és ezért nem kell szervizbe menned mint iPhonenal.

Nem vagyok ezermester típus. Nálam inkább a kényelem a fő szempont. Pl. amikor az előző iPhone 2 éves korában elkezdett bizonytalan lenni az egyik gomb, akkor is inkább beadtam a gyors-szervizbe a legközelebbi plázában, amíg megebédeltünk a lányommal.
Nem is tudom, egy 2 éves androidos telóval hova mentem volna? Valszeg inkább vettem volna másikat. Azokhoz már frissítés se nagyon szokott lenni.
Amúgy, ha ilyen ezermester típus vagy, iPhone akkucsere is kb 4-5 perc, de akkor meg azzal megy az idő feleslegesen, hogy beszerzed az akksit.

Na neked ezermesterség egy gyárilag cserélhető mobil akku cseréje, akkor mit csinálsz egy új SIM kártyával?!
Azzal is a szervizbe szaladsz? :)

"iPhone akkucsere is kb 4-5 perc, de akkor meg azzal megy az idő feleslegesen, hogy beszerzed az akksit."

Android mobiloknál ahol iPhonehoz hasonlóan "beforrasztott" az akku ez pont ugyanígy megy. Talán hihetetlenül hangzik, de legalább annyi szervizben cserélnek Android mobilban akkut mint iPhoneban. Olyan szervizzel viszont már találkoztam, ahol egy iPhone akkucseréért több pénzt kértek el mint Androidosért, mert csak. Valószínűleg az iPhone "életérzéshez" igazítják a szervizesek is az áraikat.

"Nem is tudom, egy 2 éves androidos telóval hova mentem volna? Valszeg inkább vettem volna másikat."

Mivel az Android mobilok többsége nincs többszörösen túlárazva mint az iPhone, ezért könnyebben megengedheted magadnak ezt az úri huncutságot. Értelme ugyan nincs, semmivel sem nehezebb megoldani az akkucserét Androidon, sőt általában könnyebb. Szóval ez semmiben sem érv.

"Azokhoz már frissítés se nagyon szokott lenni."

Nem tudom milyen Android mobilokat láttál mostanában. De az 50 fontos indiai Android One mobiloktól, a jó közép árazású Xiaomi mobilokon át az iPhone-verő prémium Android mobilokig már pár éve sorozatban jönnek a frissítések. Semmiben sem rosszabb az update helyzet Androidon mint iPhoneon.

Ez a frissítési tendencia egyre jobb droid fronton, de azért még messze nem almás kategória, 5S 12-vel most pöpec a 11-es fail után, ez 2013 ugye ami lassan 6 év (droid időszámításba ugye ez galaxy s4, htc one x, nexus 4 meg talán note 2 környéke, ezekből hány kap ma gyári nem haxxolt officiál frissítést?), talán még az ios 13-at is megkapja de fene se tudja, ha nincs performance drop akkor jöhet, de ha 12-vel öregszik el akkor az egy szép befejezés lenne neki. Kíváncsi leszek hogy az android one meddig jut el, rémlik hogy volt már ilyen próbálkozás anno de elcsendesült aztán eltemették szépen.

Flagshipek hogy állnak most? Oneplus egész jó (talán 3 év?), samukra 2 év rémlik, többi márkánál mi a helyzet? Noname kínai vackok (nem, a xiaomi szvsz nem nóném) gondolom szintén kiadott verzión rohadnak meg (max kapnak 1 minor frissítést oszt örüjjé'), gondolok itt az oppo, doggee és hasonló cuccokra. Komolyan kérdezem, nem követem ezeket mert nem részei az életemnek, de ha belefér az idődbe akkor megköszönöm az infót.

"Flagshipek hogy állnak most? Oneplus egész jó (talán 3 év?), samukra 2 év rémlik, többi márkánál mi a helyzet? Noname kínai vackok (nem, a xiaomi szvsz nem nóném) gondolom szintén kiadott verzión rohadnak meg (max kapnak 1 minor frissítést oszt örüjjé'), gondolok itt az oppo, doggee és hasonló cuccokra. "

Miért érdekes ez? Vedd figyelembe az árukat is. A gyártónak nem éri meg őket frissíteni, a juzert meg ezen az áron nem is érdekli: 2 évente veszel újat, ésakkor a hardvered és szoftvered is friss. Én pl nem akarnék 6 éves iPhone 5S-t használni, hiába van rá friss szoftver. 2014 januárban vettem egy nexus 5-öt (szerintem az akkor olcsóbb volt mint egy iPhone 5S, jobb hardverrel), azóta pedig már kétszer -kis kitérővel háromszor- újítottam. De szerintem az apple userekre sem jellemző, hogy 6 éveket várnak. Nekik ugyanúgy beindul a vezérhangya 2 év után, tetszik az új -végre nagy, végre amoled :D- kijelző, jobb kamera (4K, portré, slomo, stb), faceID, stb, aztán beújítanak.

Na akkor itt egy kézenfogható difi, én például szeretem a jól bevált dolgokat, ha tehetném egyszer megvenném és életem végéig használnám :D Ezért is lett 5S után SE ahol lényegében nem történt semmi ugye (már írtam hogy csak az üzemidő volt a bajom vele). Nekem speckó az új telefonok nem tetszenek designba, méretbe, macera a költözés, inkább veszek egy drágábbat és használom tovább. Amúgy néznek is rám emiatt furán, legtöbb ismerősnél 3-4 telefon kipörög amíg nálam egyáltalán felmerül hogy talán majd egyszer váltani kéne.

Ettől függetlenül a fenti kérdéskör áll hogy különböző droid kategóriák (one, flagship, nóném) hogy állnak frissítésügyileg így 2018 végén.

szerk:
Amúgy amit írtál vezérhangya nálam pont ellenkező irányba megy. Nagy kijelző? Fúj. Amoled? Beég a sok waze miatt. Jobb kamera? Mostani is tudja gyönyörű szépen (sőt még a példánál lévő 5S is ami nekem kell), portré nem mozgat, nem vagyok egy közösségi aktivista, slomo van így is, faceID lassabb és kényelmetlenebb mint a touchID. Szóval a mostani trendek engem inkább arra ösztönöznek hogy maradjak a jól beváltnál. És akkor még a gusztustalan notch vonalat meg se pendítettem :D

> nálunk ennyivel még drágább is, de ez mindenki szerint oké

- magasabb áfa
- magasabb artisjus-adó
- USD-EUR árfolyamkockázat beleszámítása
- EUR-HUF árfolyamkockázat beleszámítása
- (a 999 dollárra még rá kerül a sales tax, de fixme)

Szóval, ez szerinted oké, értsd még ennyiért is megéri megvenni?

nem éri meg, de úgy gondolod, hogy ez teljes egészében az Apple hibája? nekem semmilyen illegális tartalom nincs a telefonomon (értsd, még egy nyamvadt mp3 sem), mégis kifizettem az artisjus adót. ez így oké? nem lehet hogy ez az egész Magyarországon is múlik? pl lehetnének alacsonyabbak az adók, esetleg jobban megfizethetnék a munkaerőt. esetleg lehetne erősebb a forint is és máris nem itt tartanánk.. esetleg a politikusaink is kevesebbet lophatnának a saját luxus életük fenntartására... (szándékosan nem mondom, hogy ne lopjon, mert lop mindegyik. de talán lehetne úgy csinálni hogy mindenkinek jó legyen: a népnek és az azokat """képviselő"""" """""embereknek""""" is.)

Azt írtam, hogy miért van, nem azt, hogy ez oké. A OnePlus is olcsóbb az USA-ban.

Nekem nem éri meg, így nem vettem meg. Ettől még iPhone-om van egyébként, csak nem az ezer dollárosok közül.

En pl hol nem szarom le hogy egy luxustermeken 27% az afa? 20%afanal mennyivel lenne olcsobb?
------------------------
Jézus reset téged

Szó szerint felsoroltam 4+1 okot, hogy miért drágább nálunk, ebből egyet ragadtál ki. Ami egyébként (20 vs 27%) önmagában kb húszezer forint különbséget jelentene. (999*1,27-999*1,2 USD to HUF)

A mobiltelefon mint "luxustermék" meg nevetséges, manapság kb mindenkinek van, sokszor még annak is, akinek a villanyszámla befizetése gondot okoz.

400e ftos telefon nem luxustermek. Megertettem
------------------------
Jézus reset téged

Érdekesség a témához, hogy nemcsak a high-end iPhone létezik, lehet venni a fent említett 400k negyedéért is, akár. Amúgy nem, ha egy termék a US piac 40+ százalékát harapta ki, az by definition nem luxustermék, mert majdnem minden második érdeklődőnek van. Magyar statisztika érdekelne, majd te kikeresed, ha nem értesz velem egyet. :)

Amúgy tetszik, ahogy vitatkoztok; a fentebb 310+ ezer forintos termék hirtelen 400-ra drágult.

De magyarorszagon vagyunk. Nekem meg gondolom sokaknak luxustermek a 400e ftos telefon. De eccer megvastagszom veszek egyet. Jo lesz a kutya nyakaba koloncnak. Lehulyulni ugyse tudok hozza
------------------------
Jézus reset téged

loop

> Amúgy tetszik, ahogy vitatkoztok; a fentebb 310+ ezer forintos termék hirtelen 400-ra drágult.

Az enyém ennek a harmada-negyede.

Megint összevissza hasonlítgatunk mindent mindennel. Bár önmagában a ténnyel nem lehet vitatkozni, hogy van -relatíve- olcsó iphone is, csak tegyük hozzá, hogy több generációval ezelőttiről beszélünk. Mondjuk a 7-es még mindig 170eFt körül van (MediaMarktban most 170-re van leárazva), amit olcsónak nem neveznék, és már ez is 2 éves modell.
De mivel hasonlítsuk?
Android vonalon ugye elég nagy a választék, ennyiért már igen jókat lehet venni, nem 2 éves hardvert. Ennyiből megvan egy 64GB-os galaxy S8 is, vagy picivel többért egy S9. De ha nem ragaszkodunk a nagy márkákhoz, akkor vannak még jobbak is, pl Xiaomi, OnePlus olyan kijelzőkkel, hardverrel, kamerákkal, és általános minőséggel/anyaghasználattal, amiket nyugodtan oda lehet tenni nemhogy a 2 éves, de az új iphone-ok mellé is.

Most rendeltem telefont 50 ezerért. Hardverben kb. a 140 eFt-ba kerülő a iPhone 6Plus és a 7 felel meg neki. Ennyit az olcsóbb iPhone-król. Félre ne értsd, mindenki arra költi a pénzét, ha valakinek tetszik vegye. Én legfeljebb azon akadok ki, mikor valaki meg akarja magyarázni, hogy ő ár-érték alapján vett iPhone-t. Ha valaki Apple birka, legalább vállalja fel.

> Ennyit az olcsóbb iPhone-król

Egy szóval nem mondtam, hogy az iPhone a _leg_olcsóbb telefon a piacon. Azt mondtam, hogy a "400 ezer forintos" iPhone-nál van olcsóbb iPhone.

> Ha valaki Apple birka, legalább vállalja fel.

Amúgy vicces, hogy mennyien törik a kis buksijukat napi rendszerességgel, hogy mások milyen telefont használnak, és hogy miért nem is azt kéne használniuk. Meg persze a személyeskedés is megy rendesen, pedig emlékeim szerint a hup ismert Apple userei közül egy sem mondott neked olyat, hogy csóró vagy az ötvenezres kínai mobillal.

Nem személyeskedem. Nekem nem ér meg több százezer forintot egy telefon. A gyakorlat azt mutatja nincs is rá szükségem. Ami engem zavar - persze igazából nem érdekel - hogy az Apple már jó ideje nem gyárt annyival jobb telefonokat, ami megindokolná az a 1,5x-s szorzót, amivel többe kerül. Ha tetszik vedd meg. Vállald fel, hogy azért vetted, mert tetszik. De ne gyere azzal, hogy ez racionális döntés volt.

Tehat, azt allitod, hogy nem lehet racionalis dontes, hogy tokeletesen beleillik a tobbi meglevo eszkoz koze? Nem lehet racionalis dontes, hogy hasznalom az egesz nyujtotta szolgaltatasokat?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Válaszolva a többieknek is. Az Apple cuccok túlárazottak, ezt csak az nem látja, aki nem akarja. Ebből egyértelműen következik, hogy ha racionális döntést hozol, azaz a lehető legjobb eszközt a lehető legjobb áron, akkor nem Apple cuccot veszel. Ennyi. Ha tetszik -> vegyed! Elhiszem, hogy vannak kivételek, de abból meg ne általánosítsunk.

"De ne gyere azzal, hogy ez racionális döntés volt."

már miért ne lehetne racionális döntés?

Azért, mert neked a racionális döntés jelentése, hogy több CPU magot kapsz ugyanannyi pénzért, attól még lehet, hogy másnak nem ez a definíció. Két Apple-birkázás között előjöhet egy-két olyan petit problème, amire másnak viszont gondolnia kell. Például hogy ahol dolgozol, ott iPhone-ra van értelmes BYOD support. Nem azért, mert Androidra nincs úgy általában, hanem mert ebbe az irányba mozdult a cég.

Vagy mert ki akarod használni az ökoszisztéma lehetőségeit, pl. otthonautomatizálásban baromi kényelmes, ha gányolás nélkül meg tudod mondani, hogy van-e otthon valaki. Konkrét példa, este az Apple TV kapcsolgatja a villanyt a macskának, hogy ha nincs otthon senki, ne legyen full sötét délután öttől másnap hajnalig. Must have? Nyilván nem, de a macska látványosan kevésbé depi, ha este nem rögtön a meló után megyünk haza. Mással nem lehetne megoldani? Extra beruházás nélkül -- t.i. Apple TV már volt a háznál -- nem.

Ha ez utóbbi példában az Apple TV mellé meg kéne venni még egy RPi-t, meg pár órát szórakozni a beállítással, akkor hamar billen az ár-érték arány. Vagy ha valami SOS, de triviálisan, akár telefonról is megoldható dolog miatt be kéne autózni az irodába, mert éppen nem jó a MDM cucc a telefonon.

azt állítod, hogy mind anyaghasználatban, mind kijelző MINŐSÉGBEN, hangszórók minősége, haptikus visszajelzések (taptic engine) stb stb megegyezik az 50 ezres kínai telefonod egy iPhone 7-el? nice! melyik ez a telefon? tényleg kíváncsi lennék. vagy csak a CPU-ig jutottál Te is?

Melyik telefon:
Xiaomi Mi A2 Lite -> jelenleg Huawei P9 Lite van. Ehhez képest akartam jobb telefont.
Lássuk a szempontjaimat:
- jack csatlakozó felül - Ennek a hiánya nálam kizáró tényező.
- jobb akkumulátor - Emiatt választottam ezt a telefont.
- több RAM (3GB-sat vettem 4GB szerintem középkategóriában felesleges)
- nagyobb tárhely - 16GB -> 32GB - A 16 is elég volt. Ha mégis valamiért több kell veszek bele SD kártyát.
- nagyobb kijelző - A készülékméret is számított. Ez pont akkora mint a mostani Huawei P9 Lite csak a kijelző nagyobb. Ennél nagyobb telefont meg nem akarok venni.
- jobb cpu (30-50%-kal jobb mint a mostani, de az is elég volt)
- nagyobb felbontás
- újabb hardver
- újabb szoftver
- ne legyen 50-60 eFt-nál több

Mint látod sem az op.rendszer sem a gyártó nem volt szempont. A prémium anyaghasználatot sem igénylem. Az én szempontjaim alapján az iPhone 7 nemhogy nem jobb, egyenesen rosszabb telefon mint ez, cserébe 3x annyiba kerül. Én elhiszem, hogy jó telefon az iPhone, csak nem én vagyok a megcélzott vásárló.

Hardverben kb. a 140 eFt-ba kerülő a iPhone 6Plus és a 7 felel meg neki."

Az iPhone 7 annyival kevesebb hogy nincs a készülékházon Jack csatlakozó, viszont mellékelnek hozzá egy átalakítót amit rá lehet dugni a mindenkori fülesedre és job done. Mint láthatod, nem hogy az iPhone 7, de még a 6s szintjét se éri el sebességben a készülék amiről ezt állítottad. (iPhone 6-ot sem (4 éves készülék))

Ezen kívül ott videós teszteket nézve a mikrofonok minősége is hagy némi kívánnivalót maga után stb stb stb...

Én legfeljebb azon akadok ki, mikor valaki meg akarja magyarázni, hogy ő ár-érték alapján vett iPhone-t.

ilyet én még nem láttam és nem hallottam senkitől sem. viszont számomra meg az a vérlázító, mikor valaki meg akarja magyarázni, hogy jobb a 40-50 ezres csájnafón, meg ugyanazt tuggya'!!444 ahogy fogalmaztál, maximum számodra jobb. de sajnos objektíven nézve szarabb.

"de sajnos objektíven nézve szarabb"

Mondjuk objektíven ezt elég nehéz megítélni, neked meg pláne nem megy (bocs) :)

objektíven nézve szarabb hardver van az 50 ezres telefonban. gondolom azért ezt mindenki képes belátni. az más kérdés, hogy a szoftver lehet jobban kézre áll egy felhasználónak.

mint mondtam használok Androidos és iOS-es készüléket is napi szinten többet is, én is látom a gyengeségeiket és az erősségeiket.

Bocs, de

- sebesség - Szerinted ha a városban 50-nel lehet menni, akkor az hogy egy kocsi végsebessége 200 vagy 300 mennyire számít? Ez elmagyarázom jobban is, hogy érthető legyen. Gyorsabb olvasok a telefonon, ha gyorsabb a proci. (Nem.) Gyorsabban hallgatom a zenét, ha gyorsabb a proci? (Nem.) A navigációs program a proci vagy a kocsi sebességétől függ. (Kocsi.) Tehát lesz@rom, hogy mennyire gyors az iPhone. Számomra bármelyik középkategóriás telefon elég gyors. Tehát a sebesség nem szempont.
- a mikrofon minősége se nagyon érdekel, ha úgyse hallom a különbséget (eddig se hallottam). Tehát ez sem szempont.

Cserébe:
- nem akarok átalakítót, sőt olyan telefont se ahol alul van a jack csatlakozó. Ez egyenesen kizáró tényező!
- nem akarom naponta tölteni a telefonom, a nagyobb aksi kiemelt szempont volt.

Összefoglalva igazad van. Szubjektívan nézve, számomra annyival jobb telefon a 40-50 ezres csájnafón, hogy azonos ár esetén is azt venném meg. Objektívan nézve a dolgot, meg nincs akkora különbség a két telefon között, ami megindokolná a 3x-s árat.

tehát elismered és látod te is, hogy a fentebbi állításodtól eltérően mindenben szarabb, de neked elég ez is. ez így ok. :)

nálam sajnos a kábelrengeteg a halálom, és nem sok gyártó van aki ennyire hajt a wireless megoldások felé. azt sem szeretem mikor a fejemről 2 kábel lóg bele a zsebembe, és emiatt korlátozva van a mozgásom is: ezért nálam a vezetékes fülesek mind kukába valóak.

kocsiba megint nem esztétikus, hogy össze-vissza lógnak a kábelek, szétgányolni meg emiatt nem fogom az autót, inkább veszek olyat ami tud bluetooth. (ma már kb minden tudja)

Bocs, de ezt eléggé félreértelmezted. Számomra minden szempontból rosszabb, amiben esetleg jobb az meg szimplán nem érdekel. Ez van.

Csak mert jó kedvemben vagyok, leírom a racionális szempontjaim, hogy lásd nem a te feltételrendszered az egyetlen:

ram, cpu - játék nélkül ne akadjon, a többi nem érdekel
tárhely - whatever, legyen pár giga szabad helyem videókat preloadolni, meg kb fél giga zenére
kijelző - lehető legkisebb
felbonntás - whatever, olvasni tudjak rajta
kamera - az se baj, ha nincs
jack - régóta bluetooth fülest használok
aksi - bírja egy órát
ár - max 200k

egyéb:
tudjam asztali gép és mobil közt váltva úgy nézni az mit ocw videót, hogy megjegyzi hol tartott - sajnos ezt egyedül a podcast app tudja, youtubera nincsenek feltöltve

Így jutottam el az SE-ig. Közben ettől függetlenül a pencil miatt lett ipad, így hozzáadódott, hogy iphone vásárlással megspórolom a második lightning kábel vásárlását szülőkhöz. Végső lökést az adta meg, hogy végképp kiábrándultam a googleből, és nem akartam olyan telefont, amin letörölhetetlenül ott vannak az appjaik, ezzzel kiesett a legközelebbi konkurens Sony.

Videónézés vs 4"-s kijelző?!!
Ezek szerint sikerült megvenned azt a telefont, ami a legkevésbé alkalmas a feladatra a jelenlegi kínálatból. Tehát az egyetlen érv a telefonod mellett a lightning kábel. Na meg hogy nem google. Esetleg Lumia 950? És még spórolnál is?

Komolyan x éve halott platformú 5.2 colos telefont ajálnasz egy 4 colos, még évekig támogtott helyett, csak hogy ne Apple legyen? :D A legerősebb érv a telefonom mellett, hogy elegem lett a tepsikből, a következő legkisebb meg egy 4.6 colos Sony lett volna 50%-al többért. De tudom, az lett volna racionális, mert csak :D

Kétszereplős a piac. Ezután a mondatod után mit vártál?
végképp kiábrándultam a googleből
De tudod mit kifogok rajtad. Nem kell tepsi? Ott van pl: a Nokia 230. Kisebb is, olcsóbb is, és nem kell naponta tölteni. Amúgy a WP 10 2019 júliusig támogatott.

Érdekesen kétszereplős, mert az Androidos gyártók versengenek egymással és a készülékek között alig van átjárhatóság - felhasználói szempontból.
--
Gábriel Ákos

„készülékek között alig van átjárhatóság”

Milyen átjárhatóságra gondolsz?

Csinálok az egyiken egy full backupot és a másikon visszaállítom és megy.

--
Gábriel Ákos

Ezekkel a feltételekkel valóban SE-t kell venni, mondom ezt úgy hogy én sosem vennék és Androidos telefonom van. De én más szempontok alapján választok készüléket. Viszont nagyon jól jártál vele, hogy nem Sony-t vettél, nekem ismerőseim csak Sony-ról váltanak és vissza senki sem akar nézni. Pedig gondolkoztam én is rajta, de meg van az oka hogy miért olyan olcsó a használt piacon.

Érdekelne, mi az oka, mert én egy Sony Ericsson után - amin sajnos keresztülment egy autó - benyaltam egy LG-t. Sírva menekültem vissza a Sonyhoz (OK, ez jónéhány év zanzásítva), és teljesen meg vagyok vele elégedve. A Sonyval.

------------------------

Annak idején én is Sonyról (Z5C) váltottam SE-re, és nem bántam meg, ezzel együtt nem tartottam rossznak a Sonyt. Volt egy elcseszett frissítés, ami miatt az akkuidő lement vagy fél napra, ez tette be a kaput, mint később egy fórumon megtaláltam, workarounddal megoldható volt (lett volna). A másik meg az volt, hogy bár a Sony az utóbbi időben viszonylag jó sebességgel adta a frissítéseket, ez csak viszonylagos, az Android vonalon belül számított jó ütemnek, az IOS-hez képest sehol se volt. Nálam ez szempont, tudom, másoknál nem. És sajnos mostanában a Sony compactjai is elkeztek nőni :(

"haptikus visszajelzések (taptic engine)"

Ez az egyetlen, amit irigylek az iPhone-ból. (komolyan)

Messze van a luxustol. Anno a vertu az volt de az sem maga a telefon miatt hanem a vele adott szolgaltatasok tettek azza.

Sufnigsm tudod mikor fizet akármit is, gray marketről szerzi be. Normál helyen 400e Ft az iPhone XS, amit semmi sem indokul. Konferenciákról szoktak hazahozni telefonokat ismerősök, mert USA-ban jóval olcsóbb (még minimális sales tax-el is). Chromecastből szerintem már négyet hozattam USA-ból (illetve egyet még én vettem kint).

Ugyanez Kína is. Nevetségesen olcsón lehet beszerezni onnan az árukat. Én csak magamnak vásárolok, de sokan ebből élnek (és ezek között boltok is vannak, akik sokszor 300-1000% haszonnal dolgoznak).

Trükkös. 5,51%-al.

Az USD-EUR árfolyamkockázat az Apple hülyeségének, illetve 'leszarom Európát és US-en kívül mindenki mást' céges politikájának a következménye.
Még az iPhone csomagolás sem amerikai gyártmány. Egyedül a Jüan - Euró árfolyamkockázat lenne indokolt de nem akkora kockázat és egyébként is ott van most is az USD előtt mivel lényegében kínai termékről beszélünk az iPhone esetében. A US - Kína vámháborúnak sem kellene érintenie az európai iPhone árakat mégis érinti.
Ez mind az Apple kicsinyességének a következménye.

+ árfolyamkockázati felár + áfa + kereskedő nyeresége + szállítási költség + ...

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Sokszor levezették már ennek az okát - még ha ugyanúgy felháborító is. A kedvenc tételem az árfolyamkockázati felár, amit az apple beszed a kockázatosabb országokba való export során.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Erről a rendszeresen visszatérő iOS vs. Android csörtéről a Zsigulis vs. Polszkis vita jut eszembe. Mindkettő ipari hulladék volt, de akkor volt Mercedes is.

Emacs vs. Vi, vagy Intel vs. AMD ha már hulladékok :)

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Majd jön a Librem 5 és lesz - vagy nem :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Aha, még a Hurd előtt, vagy csak az után? :-)

https://imgs.xkcd.com/comics/operating_systems.png

A Hurd-dal ellentétben ezt tényleg fejlesztik, mind hardver mind szoftver oldalról, és folyamatosan blogolnak is róla részletes doksit. És van céldátum is, 2019 április.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha jól emlékszem kb. 2008-ban vettem az első Androidos telefonomat, amit több másik is követett, az asszonynak is azt vettem, neki most is Samsung S8 van. Főztem romot meg rootoltam, kipróbálgattam egy csomó mindent. Aztán 2016-ban úgy gondoltam, hogy kipróbálom az IOS-t, mi baj történhet.. Egy iphone 7 plust vettem. Az android lehetőségei után szíven ütött, hogy ezen a telefonon kurvára nem lehet még azt sem eldönteni, hogy az ikonok hol legyenek. (a kezdő képernyőn ne fent, hanem lent) Legalább fél évig szenvedtem azzal, hogy nem tudom használni az eddig jól megszokott beállításaimat és közben irigykedve néztem az asszony androidos telefonját, vagy a szomszéd pistike 5 éves telóját, ahol még az értesítő led színét is színkóddal lehetett megadni. (iphonon napokig kerestem, hogy hol az értesítő led, ami persze nincs)
Azt nem mondom, hogy 2 év alatt ne szoktam volna hozzá az egyébként (szinte)tökéletesen működő, soha meg nem akadó telefonhoz, de hiányzik az android és persze ezért nem fogok új telefont venni, de a következő választás újra android lesz.

"Az android lehetőségei után szíven ütött, hogy ezen a telefonon kurvára nem lehet még azt sem eldönteni, hogy az ikonok hol legyenek. (a kezdő képernyőn ne fent, hanem lent) "

miért ne lehetne eldönteni? ha hosszan nyomsz egy adott ikonra és megvárod ameddig elkezdenek az ikonok mozgolódni akkor odahúzod őket ahova akarod.

fentről kezdi rendezni, húzogathatom én, de ha nincs tele a képernyő ikonnal, akkor nem lehet a dock-on kívül lent ikon

Azzal csak a buzi racsban levo helyuket rendezheted at. Mutass egy iphone kepernyot ahol csak az also sorban van 3 ikon es a keprnyo felso resze ures... Azert alul mert onnan konyebb elerni, es azert ures a tobbi resze hogy ne legyen "cluttered" a kezdo kepernyom - ha esetleg kerdezned. Engem is pont ezek idegesitenek. iPhoene 6s Androidok utan a parom kivansagara, de azota O mar visszallt egy P20 pro-ra mert fotozik en meg maradok mert az is teny hogy egyelore tokeletesen megy - mondjuk a parome is, ugy hogy ebben nincs ujsag.

"Mutass egy iphone kepernyot ahol csak az also sorban van 3 ikon es a keprnyo felso resze ures... "

és ennek mi az értelme? nem a hátteret akarom nézegetni, hanem appokat elindítani ha már feloldom.

Látod, ez az Apple érzés! Amit az Apple ad, azt kell szeretni, nincs választás. Az Apple rajongó meg pont így reagál, ahogy te, "amit az iPhone nem tud, annak nincs is értelme" (kivéve akkor, ha majd egyszer csak tudja).

:D Pedig ele is mentem es elore is megmagyaraztam neki miert. De most mar tudom hogy annak semmi ertelme.

napi szinten használok Androidos készüléket is, a kezdőképernyőn alul 4 ikonom van, és? mivel jobb vagy rosszabb? mivan akkor ha én elégedett vagyok és tetszik az apple által kitalált megoldás és ezért választottam az ő készülékét? nem teljesen értem, miért elvakultság ez.

ha nekem nem felelne meg akkor mást választottam volna, vagy mást választanék fő telefonnak ha úgy látnám az jobban bejön.

ha nektek nem tetszik vesztek mást, ettől függetlenül ez nem mindenki számára hiányosság.

az apple egy kész rendszert ad el, vagy egyetértesz vele vagy nem. én 90%-ban egyetértek ezért ezt választottam.

"az apple egy kész rendszert ad el, vagy egyetértesz vele vagy nem. én 90%-ban egyetértek ezért ezt választottam."

Ebben az értelemben mindegyik gyártó kész rendszert ad el. Mindegyiknek megvan a maga elképzelése, hogy mi egy jó default beállítás/elrendezés/ikon készlet stb. Ennek ellenére engedik módosítani. Az emberek nem egyformák, az apple userek sem egyformák, olyan nincs, hogy mindenkinek pont ez tetszik és nem változtatna semmit. Olyan van, hogy -kényszerből- megszokja, aztán meg már eszébe sem jut, hogy valami lehetne más/jobb is.

Jó példa az említett ikonok elrendezése. Nem olyan nagy dolog ez, de lehet, hogy alulra rendezve egy nagyobb képernyőn kényelmesebb elérni valamit. Miért lenne baj, hogy ha ez meg lenne engedve? Ha meg lenne engedve, akkor biztos lenne aki átrendezné és ha lehet még elégedettebb lenne a rendszerrel.
A másik ami nekem érthetetlen, hogy van egy nagy képernyős eszköz, amine egy csomó érdemi információ elférhetne, ehelyett app ikonokkal ban telef*sva mondjuk 5 képernyő. Nem baj az sem, hogy ez a default, de miért nincs más opció? Én azt nem értem, hogy az miért jó, hogy NINCSENEK lehetőségek? Az, hogy van egy jól kitalált default, az oké, de miért jó az, hogy ettől nem tudsz eltérni semennyire? Nem lenne jó -persze a szokásos apple minőséggel és designnal, mert megértem hogy ez tetszik- jobban belakhatnál 4-5 képernyőt ahelyett, hogy csak az app ikonokat látod?

"Nem olyan nagy dolog ez, de lehet, hogy alulra rendezve egy nagyobb képernyőn kényelmesebb elérni valamit. "

nem értelek. azt az ikont húzod alulra amelyiket akarod, nincs megkötés. mindegyik ikont át lehet helyezni egy olyan helyre ahol számodra kényelmesebb. másrészt a fenti dolgok elérésére már évek óta van megoldás: katt

milyen érdemi infókra vagy kíváncsi? tudnál példákat mondani?

Ember te mit nem ertesz? Amirol magyarazni probalunk az a "KENYSZERITES-MEGKOTES". Senki nem kerdojelezi meg hogy az iOS nem stabil, nincsnek jo oldalai - en is kedvel(nem) ha nem lenne olyan rohadtul idegesiton kezmegkoto ilyen apro de bosszanto hujesegekben. Ikonok helye - nehez lenne ezt engedelyezni? Rontana a stabilitason? Vagy inkabb attol fel a ceg hogy onnan tovabb nem lenne olyan csicsas elrendezett homescreen? Tudnek meg vagy 8 ilyen dolgot mondani amikkel ugyan egyutt lehet elni es persze "1st wordld problem" de azert majnem nap-mint nap eszembe jut hogy jobb lenne azert maskent is. Ezen nincs mit vedeni. Az ilyen celtalan megkotesek faxsagok. Mondanad, hogy vegyek mas telot - de ilyemiert nem fogok - viszont a legkozelebbi mar nem iOS lesz. Ilyesmiert. Eltem vele 3-4 evet - tudom a pozitiv es a negativ oldalait nem zsigerbol fikazom.

"Ikonok helye - nehez lenne ezt engedelyezni? "

odarakod az ikonokat ahova akarod. ez most is így van. nem egészen értem továbbra se a gondot.

az lenne a lényeg, hogy foghiányosan sikerüljön össze-vissza rakosgatni hogy többet láss a háttérből? ez milyen funkciót tölt be?

Zavar hogy 800 van a kepernyon. Csak 4 darab gyorsat akarok alulra hogy konnyen elerjem.

Tehát a hatteredet szereted nézegetni ahelyett hogy használnád a telefont.

nem b+ zizeg a szemem a k**va sok ikontol :) egyebkent jah - a hatterem is jo :)

Digitalis kepkeret - minimalis ikon, maximalis kep!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Digitalis kepkeret - minimalis ikon, maximalis kep!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

laptop(tablet) + butafon es nem kell okostelo sem. :D

Aham, es meg is erkeztunk a XX. szazadhoz. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

100+ app van a telefonomon es keves kivetellel majd mindenik elindul legalabb 2 hetente. Kiveve amelyiket az apple ugy gondolta hogy nekem arra midenkeppen szuksegem van es alapbol felrakott. No azok kozul talan 3-at ha hasznalok neha. Szoval a butatelo nem megoldas - en tenyleg hasznalom az okostelefont. De szeretnem ugy hasznalni ahogy nekem tetszik. Problem? Apparently yes!

erdekelne mi az a 100 altalad telepitett alkalmazas.

Ha van idod leirod, es hogy mit miert telepitettel?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

3 banki alkalmazas, hangouts, viber, whatsapp, pushover, lastpass, paypall, Authy, FreeOTP, transferwise, pingit, simple, experianID, justeat, deliveroo, starbucks, costa, nandos, netpincer,uber, wazze, city mapper zipcar, Santander Cycle&Hire, Thames Clippers, Google maps, Google drive, docs, photos, sheets, translate, kindle, amazon alexa, 5 fele parking alkalmazas, google keep, gumtree, ebay, autotrader, amazon, prime now, jofogas, HP-Eprint, Canon print, panasonic remote, E-on, MyAviva, openVPN, AWS console, plex, emby, LG TV appok, netflix, Digionline, Prime Video, kodi taviranyito, LG Smart ThingQ, SolarWeb, Hikvision app, Hive, Vitotrol (Viessman kazan kezelo), mapmytracks, dogbuddy, vagy 4 fele autokolcsonzo, hotelfoglalo, dji drone appok stb... Tobb is van, nem tudom mindet leirni... Ezeket tenyleg mind hasznalom - szabalyozom a lakasok futeset ha nem vagyok ott, kajat rendelek, kocsit berelek, utazok, mediat fogyasztok, bankolok, AWS konzolt buzeralok idonkent ha muszaly, kapcsolatot tartok, dront reptetek...

huh, jo. Nem maradtam le semmirol.

Probalj meg egyszer 2 het telefonmentes idoszakot tartani
(nap vegen megnezed ki keresed, es visszahivod oket, ha fontos).

Radobbensz, hogy igazabol a telefonodtol fuggsz,
mert mar minden online megmozdulashoz a telefonod kell...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Semmi gondom a telefonmentes elettel, ha otthon vagyok vagy visszavonulok a nyaraloba tok jol elvagyok hetekig is - de akkor laptop sincs. Igazad van, fuggok tole... Nem olyan ertelemben hogy nem tudok elni nelkule, de en valojaban nem hasznalok szamitogepet a munkaidomon kivul megis az eletem nagyon a digitalis terben mozog es rengeteg olyan dolog van amit on-line intezek el. Es ez igy jo is. Igazabol lehet hogy herotom van a szamitogepektol megis egy csomo dolgot on-line kell elinteze. A heten vasaroltam 6 repulojegyet, 3 legitarsasagtol, foglaltam szallodat a hetvegere es bereltem autot. Elrendeztem a kutyam felugyeletet amig elutazunk. Azonkivul kikapcsoltam Magyarorszagon a riasztot, beengedtem a szerelot, kifizettem es atutaltam penzeket kulonbozo celokra es lejelentettem a gazora allast. Ekozben rendeltem 3x kajakiszallitast, Teamvieweren matattam a szuleim gepen valamit, streameltem zenet es olvastam ujsagot. Laptop nem volt nalam mindezeket telefonrol inteztem. Nekem ezek a dolgok 1-2 perc mivel a telo ott van kezugyben. Londonban - vagy lehet hogy csak nekem nagyon mas a mindennapi elet. A szolgaltatok, az utazas, meg a vacsora asztal foglalas is on-line megy. A tomegkozlekedesi berletem elektronikus, es parkolni is kell vagy 5 fele app mert ahany parkolo annyifele szolgaltatot/appot hasznal. Nem bamulom celtalanul a telefonom, nem facebookozom vagy instazom, ha hasznalom akkor valamifele okkal teszem.

muszáj
(bocsánat, de nem tudok elmenni mellette...)

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Koszonom :) valami nekem sem tetszett. Sajnos sosem tudtam helyesen irni eletemben - most is zavar de nem nagyon tudok tenni ellene, azt hiszem valamifele dyslexia...

meg kellene egy ironydetector app is...

Szerintem, - persze lehet, hogy félreértem -, ő is úgy van vele, hogy azt szeretné látni a képernyőn amit ő gondol.

Én pl. úgy szeretem, hogy látom az időjárás widgetet a képernyő felső felén és widgettek segítségével egy mozdulattal hívhatok néhány telefonszámot.

Ugyanezt a lehetőséget nem láttam iPhonon. Persze, lehet hogy van, és én vagyok a hozzánemértő, de nem láttam. (Meg is köszönném, ha valaki leírná)

Lehet azon is vitatkozni, hogy miért szeretem így miért nem jó két mozdulattal ugyanaz -mert arra van lehetőség -, hát azért mert nekem van olyan rendszerem ami ezt tudja.
És ez bizony nem háttér nézegetés.
Ellenben nem egy szülő van aki kiteszi a családja képét háttérnek, és igen.. azt akarják látni, mert azt szeretik.

Szerintem nem abból kell kiindulni, hogy én hogyan szeretem használni az adott rendszert (szándékosan nem telefont írok) és azt elfogadni egy igaz útnak, hanem megkérdezni a gyártó céget, hogy ugyan miért erölteted rám a te megoldásodat, ha van más is.

Mellesleg ez kb. olyan mint a Windows felületének a fejlődése, ahol minden változáskor két pártra szakadt a világ, hogy melyik a jobb az új vagy a régi, majd végül mindenki beletörődött az újba.
De néhány kemény csávótól eltekintve senki nem tette fel a kérdést, hogy ez tulajdonképen csak egy shell, tulajdonképpen miért kötelező nekem mindenáron váltanom?

A Widget-eknél meg lehet csinálni, amit szeretnél. 2 gyári widget-tel: időjárás és kedvencek.
--
https://naszta.hu

(dupla)

Ilyesmit is lehet? Nem a wallpaperre gondolok, hanem az ikonok elhelyezésére.

nem. ilyet nem lehet.

ennek egyébként mi az értelme? teljesen komolyan kérdezem. mert én nem látok mást itt, csak hogy több látszik a háttérből és kész.

Nem pont ilyen, de ehhez hasonló van az én telefonomon is. Az első homescreen-en csak azok az ikonok vannak kint, amiket gyakran használok. Egyébként a többi képernyőn másfajta elrendezés van.

Viszonylag kicsi a kezem, így egy kézzel az egész képernyőt nem érem át. Még kényelmetlenül sem. Bal kézzel szoktam fogni a telefont, ezért bal oldalt, középen vannak azok az ikonok, amiket menet közben is használni szoktam. Akár úgy, hogy a másik kezemben van egy táska, tehát bal kézzel el kell érnem a funkciókat. Jobb oldalt pedig azok vannak, amiket menet közben biztosan nem használok. Például a Home Assistant távirányítója.

Mivel kevés ikon van az első képernyőn, így annak az esélye is kisebb, hogy mellényúlok, és más alkalmazást indítok el. A többi homescreen sincs tele, mert a különböző célú alkalmazások külön-külön képernyőre kerültek.

Sőt vannak olyan alkalmazások, amelyeket évente csak egyszer-kétszer használok, és azoknak egyik képernyőn sincs indító ikonjuk. Fel vannak telepítve, de ikon nincs kint. Például nyaralás előtt kirakok néhány ikont az első képernyőre, amit utána törlök. Mivel van elég tárhely a telefonon, így felesleges lenne letörölni ezeket az alkalmazásokat. Enni nem kérnek, elvannak a tárhelyen. Ha jól tudom, akkor iPhone-on nem triviális leszedni egy ikont úgy, hogy nem törlődik az alkalmazás a telefonról.

A háttér pedig fekete, mert nem szoktam bámulni, és fontosabb az olvashatóság. Illetve így talán egy kicsit kisebb a kijelző fogyasztása is.

Én pl a kovetkezore hasznalom ezt a home screenen:

- Legalul van a 4 nagyon gyakran hasznalt appom ikonja (telefon, messages, messenger, chrome)
- Masodik kepernyon 5-10 masik gyakori app

Ezeket ezert erolkodes nelkul, azonnal, gyorsan elerem (a kepernyo teteje tipikusan eleg kenyelmetlenul erheto csak el). Ott vannak, ahol en szeretnem.

Minden mas az app drawerben, de ahhoz csak ritkan nyulok.

ez nálam is pontosan ugyanígy van iPhoneon. az appok amiket gyakran használok elérhető helyen vannak, a különbség csak annyi hogy ott van köztük a többi ikon is. az első képernyőm tele van ikonokkal, a másodikon 3 mappa van. ide általában át sem görgetek, csak a spotlightba beírom az app első 2 betűjét és már indul is amit akartam.

androidon is a google searchel indítom az appokat amik nincsenek kint a főképernyőn.

widgetek pedig anélkül is elérhetőek a lock screenről, hogy egyáltalán fel kéne oldanom a telefont.

Amugy az is jogos indok, hogy a hatterbol tobb latszik.

Nekem a hatterem egy csodalatos naplemente amit a tengerparton fotoztam, es bizony zavar, hogy eltakarjak a nagy reszet az ikonok.

Nem mellesleg alulrol tenyleg enyszerubb elerni az appokat, szal ja, ezt igazan megcsinalhatnak mar.

Meg hogy lehessen ikontalan asztal is, ugyis nagyobb reszt a Spotlightot hasznalom, vagy hogy hivjak itt.

Bar a fene tudja mi lesz, ugye a UI rancfelvarrast attoltak iOS13-ra.

most is be lehet rendezni alulra az ikonokokat amiket könnyen akarsz elérni. nem értem miért hajtogatjatok ezt. nekem is legalul van a 4 leggyakrabban használt ikon. a háttér pedig látszódik a zárolt képernyőn is.

A zaro kepernyon masik naplemente van :P

Be lehet rendezni oket alulra, de nem ugy, hogy fent ures legyen a terulet.

"nem értelek."
Dehogynem.

"azt az ikont húzod alulra amelyiket akarod, nincs megkötés."
Feljebb leírták. Nem döntheted el, hogy te pl csak 4 ikont akarsz alulra, az összes többit meg áttennéd másik oldalra.

"milyen érdemi infókra vagy kíváncsi? tudnál példákat mondani?"
Azt nem értem, hogy a fő képernyőt ami a "desktop" a kézi számítógépemen, miért nem használhatod szabadabban. Elfogadnád ugyanezt a megkötést a desktop gépeden? Például kiraknék egy aktuális jegyzetet (hogy mindig szem előtt legyen), egy spotify vezérlő widgetet, egy to-do widgetet, aktuális mai naptár eseményeket, stb. Vagy -ha nem is információ- csak szimplán el akarom rejteni a zavaró ikonokat, mert nem használom őket és inkább bámulnám a hátteret.

Ez ugyanaz a helyzet, mint régebben a widgetekkel, meg az értesítésekkel. Arra is megmondták, hogy márpedig minek, aztán szép lassan lett és már használod és szereted. Ha ma csinálna és bejelentene az apple egy olyan updatet, amiben át lehet rendezni a desktopot és lehetne rá widgeteket kirakni, akkor az apple userek szépen elkezdenék használni a plusz _lehetőségeket_.

Én ugyan csak két hétig használtam iphone -t de úgy emlékszem hogy van egy rendező elv benne, nem lehet csak úgy bárhova pattogtatni az ikonokat, maximum a sorrendjüket lehet átvariálni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Amit az iPhone nem tud, azt azért nem tudja, mert a rajongóknak nincs rá szüksége, csak összezavarná őket. Az Apple jobban tudja mire van szükségük, mint ők maguk.

De miért a lenéző stílus? Nem lehet elfogadni hogy valaki jobban szereti az iOS logikáját mint a droidét? Nem pont ez a fanatizmus? Harcolok a sajátomért és fikázom azt ami nem tetszik, sok esetben ki se próbáltam mert... mert minek, úgyis mindenki azt írja a neten hogy szar és különben is drága.

iSheep után Gsheep?

Engem speckó azért nem zavar mert SE-n simán elérem bárhol az ikonokat vagy spotlightal másodpercek alatt megtalálom ami kell. Mégse fikázom sose a droidot, elfogadom hogy valakinek az a jó, én is megadtam neki párszor a sanszot de nehézkes volt a kezelése, nem feküdt a logikája, sokkal többször reccent meg amitől én a falat kaparom. Nálam inkább a tudjon kevesebbett de azt betonstabilan és villámgyorsan, haverom meg rootolt droidron ISO-kat tárol és OTG kábellel telefonjáról telepít gépeket, sose ajánlanék neki almás telefont mert nem feküdne az igényeinek.

Ugyanitt kimondottan sajnálom hogy a WP megdöglött, jót tett volna egy erős harmadik szereplő a piacnak, mindneki csak nyert volna vele.

"Harcolok a sajátomért"

Ezt hol olvastad tőlem!? Enyémet? Egyiket se fejlesztem. Pont ennyit szart tudnék az Androidról is mondani.

A hozzáállásoddal az a fő baj, hogy ha te valami rosszat találsz az IOS-ben (jogosan, vagy jogtalanul, az most lényegtelen), azt egyből kivetíted az IOS felhasználóira is (birka, az alma jobban tudja, hogy mi kell nekik, mint ő maguk, stb). Aztán aki ezen felháborodik - mármint hogy nyíltan vagy burkoltan lehülyézik -, egyből megkapja, hogy 'na lám, én megmondtam'. Pedig azzal, hogy a bírálatot a rendszerről a rendszert használó személyre csúsztattad át, jogos az érintett személy tiltakozása.

Mellesleg ez nem csak rád igaz, hanem az összes birkázóra. De attól még nyugodtan magadra veheted, de jó lenne, ha más is megtenné.

Hmmm, lehet valami abban amit mondasz, ha jobban belegondolok. Igyekszem figyelni rá a jövőben. Köszi!

Amikor kipróbáltam pár éve egy hájpfónt, akkor első blikkre az ősi Nokia 500-as telefonom jutott eszembe, mert annak az felületéhez közelebb állt az iOS, mint az akkori Androidos kényelemhez. LG G2 Mini volt az akkori droidos telefonom, az LG-s gyári launcherrel, amihez hasonlót később sokat keresgéltem, több launcher kipróbálása után aztán az ADW mellett maradtam (a guest usernek maradt a stock Android-os felület, ha épp meg akarok nézni valamit, hogy ott hogy van/hogy néz ki...)

Az "akad a telefon" tünettel nem találkoztam, igaz, a G2 Mini-t egy Umi Plus követte, amiről egy Xiaomi A2-re váltottam nem is olyan rég, kifejezetten azért, mert az Umi a frissítésekkel... Mondjuk úgy, erősen hadilábon áll.

Mennyire aktív probléma, ha androidos telefonod van, akkor minden leütött gombot és úgy egyáltalán _mindent_ logot a google?

Ez térít csak el az androidtól.

Meg az ikonok. Egyszerűen hányinger fog el, annyira ósdinak és ócskának tűnnek ios után.

Nincsenek gombok. :P

Ha droidos telefonod van, és mindezt tudod a G.-ről, akkor csak annyi értelmes figyelem kell a használatához, hogy nem nyomsz olyat, amivel tud valamit kezdeni. (Magyarán mindig a "nem nyomtam jel" menjen ki, azt logolhatja, a számodra megbízható VPN meg előírásszerű, persze, a "képeslapszerű" kommunikációhoz.. - + ha már paranoia, ahány eszközöd van, annyi más VPN szolgáltatónak is lenni kell a biztonságodhoz!)

(Miért? iOS-ről, IoT-ról azt hiszed nem logol mindent a G.? - Megfelelő pénzmennyiség ellenében e fölött még az Apple is, /+ mindenki más,/ homokba dugja a fejét. - (Bevásárolja az magát mindenhova..)

Pl. a felhasználói felület egyediesíthetősége már inkább komoly, választást meghatározó szempont.

A kevésbé elfogult iPhone szakértők általában azzal szokta érvelni, hogy a Google sokkal több adatot gyűjt, mint az Apple. Plusz az alkalmazások is továbbíthatnak adatokat a készítőiknek. Ha jól emlékszem, akkor néhány hónapja volt ezzel kapcsolatban egy hír itt is. Az tény, hogy az Androiddal kapcsolatban már többször volt ilyen hír. (Másrészt az ilyen szempontok a felhasználókat nem nagyon érdeklik, különben már a desktop piac csak nyomokban tartalmazna Windows 10-et.)

Azon persze lehet meditálni, hogyha az Apple tud rólad sokat, akkor az jobb-e, mintha a Google tudna sokat rólad. De egy ilyen vita sehova nem vezetne, így felesleges.

Ikonok: Ha neked az iPhone gyári ikonok* jönnek be, és nem tudod, hogyan kell az androidon lecserélni a gyárit (vagy nem akarsz rá időt szánni), akkor neked az iPhone való. A magam részéről addig nem izgat az ikonok kinézete, amíg felismerhető, hogy melyik mire szolgál. Kb. addig látom azokat, amíg az egyikre rá nem bökök.

*: Meg lehet már változtatni a gyári ikonokat?

subskrieb (+ popcorn)

- - -
TransferWise

Szerintem a fordított irányba sokkal többen váltanak, akik megunták, hogy a telefonjukat állandóan piszkálniuk kell, hogy az igányeiknek megfelelően működjön és nem szeretik, hogy a Google akaratukon kívül bármit rájuk akar kényszeríteni Persze ezzel nem azt mondom, hogy az Apple ma született ártatlan bárány.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

A statisztikák ennek az ellenkezőjét mutatják.

Milyen statisztikák?

Világszerte: http://gs.statcounter.com/os-market-share/mobile/worldwide/#monthly-201610-201810
Európa: http://gs.statcounter.com/os-market-share/mobile/europe/#monthly-201610-201810

(igen, ezek nem a váltást mutatják, hátha valakinek van jobb)

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

A böngésző alapú market share nem annyira releváns abban, hogy hányan váltanak át mire.

Itt vannak például negyedéves aggregált eladási adatok százalékban, de ebből se tudsz kiokoskodni olyat, hogy mennyien váltanak és honnan mennek hova:
https://www.statista.com/statistics/271496/global-market-share-held-by-smartphone-vendors-since-4th-quarter-2009/

--
https://iotguru.live

Ezt alá tudom támasztani, legalábbis én pont emiatt váltottam. Anno szerettem mókolgatni, most már az kell hogy menjen és nem érdekel hogyan. Mint ahogy az sem érdekel hogy a kocsimba pontosan mi hogy megy, a metró amivel utazok hogyan megy, a bankkártyám hogyan működik, etc. Persze, nagyvonalakban tudom, de inkább másra fordítanám az időmet, olyanokra amik érdekelnek is (család, hobbi, barátok, sötöbö).

Elriasztó példa pedig a családomban lévő többi droidos mobil amik két évente lecseréldőnek az aktuális szerződésben kapható középkategóriásra amik jellemzően új korukban frankó gyorsak aztán idővel egyre több hülyeségük jön elő, amit aztán jellemzően nekem kéne megoldani, de mostanában ez megáll egy factory reset tanácsban. Akkor visszatér a sebesség, appokat újra belövöldözi a tulaj ahogy akarja, fél-egy évig megint jó aztán goto 10.

Olvasom, olvasom. Mennyiféle szempont és érv. Közben mind jobban elbizonytalanodok. Ha majd elpusztul, (de inkább kicsivel előtte szeretnék..,) váltanom kéne nekem is WP-ről, bár négy és fél éves, de ma is úgy megy mint újkorában. (Még a töltés és akkuidő is.) Szemezgettem a iPhone 8 Plus-al. Alapvetően tetszett amikor kipróbáltam. Néztem a P20 Pro-t is. Kisebb, keskenyebb design, nem annyira tetszik. A Samsung-okat? De mindről annyi negatívum is elhangzott itt, (máshol is), hogy már nem tudom, egyáltalán szabad-e vennem valamilyen okostelefont, v. maradjak a továbbiakban nélküle? - Lehet kíméletesebb életforma lenne, de akkor mivel fotózom a "memoriter" dolgokat? Az számomra nagyon fontos lenne. :)

De itt egyfolytában arról győztök meg, hogy ezt, - bármilyen nehéz is, - el kéne engednem... :)

(Mert a WP szegényes szolgáltatásaival, viszont tökéletes megbízhatóságával, strapabírásával eddig, maximálisan elégedett voltam. - Jó ég, az elmúlt években hányszor "röpítettem" szét, összeraktam és működött(-ik) tovább..)

Ehhez képest néhány ikon és háttérkép..? Hááát..? - Tudom, az "igénytelenségre" a legnehezebb céleszközt választani!)

Ha nem "buggyantod meg" minden fossal akkor az iphone teljesen megbízható lesz.
Androidról ez nem mondható el feltétlenül - erősen gyártófüggő.

--
Gábriel Ákos

Szerencsére a google felismerte ezt, és próbálják lenyomni a gyártók torkán hogy ők csak hardvert adjanak, a szoftvert majd karbantartja a google. (Android One, Xiaominál és Nokiánál is van egy csomó ilyen készülék).

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez a megbízható - nem megbízható összehasonlítás úgy szokott lenni, hogy egy 250-350 ezer forintos iPhone össze van hasonlítva egy 25-30 ezer forintos Android telefonnal. Ha összevetsz mondjuk egy Pixel 2 XL telefont egy iPhone X telefonnal, akkor nem tudod már ellőni ezt a dolgot...

...persze, hozzá lehet tenni, hogy "erősen gyártófüggő", mint menekülőút, csak érdemes legalább kategórián belül összevetni...

--
https://iotguru.live

Szoftveres problémáknál asszem mindegy, hogy milyen drága a telefon.
Amúgy p9 lite az androidos teló, valami 80ezres, szóval nem a legalja.
Hardveresen nincs is vele gond.
--
Gábriel Ákos

"Szoftveres problémáknál asszem mindegy, hogy milyen drága a telefon."

Nem, nem mindegy. Minél olcsóbb, annál kevésbé törődik a gyártó azzal, hogy minden jó legyen. És többnyire nem az Android fog botlani, hanem a hardverrel való integráció és a natív réteg hiányosságaiból adódó problémák. Amelyeket nem is javítanak, mert frissítést nem kapsz meg egy olcsó telefonhoz.

"Amúgy p9 lite az androidos teló, valami 80ezres, szóval nem a legalja."

Aham. Nézz meg egy Pixel 2 XL-t vagy Note 9-et. Na, azok vannak egy kategóriában, nem a p9 lite.

--
https://iotguru.live

+1

A 80ezres nem a legalja mert van 20 ezer alatt is. De mutass már nekem 80e-ért iPhonet!
Ennyiért iPhoneból egy kifutott modellt kapsz törött üveggel. Annál azért talán jobb a p9 lite.

SE-t kapsz ennyiért újar. Igaz nem az Apple shopban, hanem szolgáltatótól.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Szolgáltatótól? És utána két évi hűséggel fizeted a 25 ezres havidíjat?!
Na ne viccelj már!

Ezzel az erővel már 40e alatt kapsz iPhone verő Androidot szintén szolgáltatótól.

Nem nagyösszegű mobil előfizetéssel, hanem vezetékessel.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Legalább nézz utána mielőtt csípőből vagdalkozol, erről a telefonról van szó: https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/apple/iphone-se-32gb-p363445469/

Az Android és az iOS között egyetlen meghatározó különbség van az pedig az ára!
Annyival lehetne talán árnyalni, hogy az Andiodból vannak nagyon olcsó készülékek (manapság 30, talán 40 eFT alatt) amik valóban csak a skóciai telefondobáló versenyre valók!
Az Android 60-70 eFt-nál indul, de ott hozza az 120 eFt-os iOS készülékek minőségét.
Go flam! :D
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az ikonok csinosítása vagy a jack elhagyása nem innováció.

Lazán kapcsolódó:

https://twitter.com/qwertyoruiopz/status/1067485569331195904

--
trey @ gépház

Amikor veszek valamit, feírom egy táblázatba a dátumot, hogy mit vettem, mennyiért, amikor meg elromlik, a dátumot, és hogy akkor mennyit ér. 2016-08-31-én vettem egy használt iPhone5S-t 65 000-ért és azóta is azt használom. 10.3.3 IOS van rajta, amivel bőven működik az összes alkalmazás amire szükségem van (képek feltöltése a szerverre, openvpn, vnc, proton mail, és mappaszerű felület az otthoni szervernek, illetve azok letöltése és offline használata + ssh). A telefonszámlám 1690Ft/hó, 50mb mobilnetem van, amit belassítanak de az ssh még így is működik vpn-en keresztül (akár lynx :D).
Szóval annak a pengének az élét próbálom megtalálni, ahol költséghatékonyan használok egy jó minőségű terméket, és ezzel nem vagyok egyedül. Őszintén szólva nem tudom mi most a legfrisseb OS sőt még azt se melyik a legújabb iPhone termék. Ez előtt egy iPhone4-em volt, amit használtam, mint biciklifutár (estem is vele), ipari alpinista, illetve ipari favágó, majd a kényelmes kollégiumi szobában beleejtettem a müzlibe... Én nem kritizálom az androidod, ellenben sok kritikát hallgatok végig olyanoktól akik nem használtak iPhone-t.

Mindig az igenyszinthez érdemes választani a terméket. Ezek szerint te jól választottál!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

5S-t nyugodtan frissítheted 12 aktuális verziójára, nálam is volt 5S amit 10-esen tartottam de előrelépés a 12. Főleg a megosztásra nyomás utáni várakozás csökkent, üzenetek gyorsabban nyílnak és a billentyűzet is hamarabb ugrik fel. Üzemidő kb percre pontosan ugyanaz.

Nekem speciel egy dolog miatt volt cserés az 5S (SE-re), az pedig az üzemidő. Régen ilyen 20-30%-al értem haza, SE-vel ugyanolyan használat mellett (talán picit több nyomkodással) 50-60% körül.

iPhoneról Androidra váltani kb olyan, mintha egy BMW X5-t lecserélném kínai Cherry márkájú BMW X5 klónra.

https://cdn.bmwblog.com/wp-content/uploads/chinese_bmw_580.jpg

Vagy mintha egy az alapáras és butított verzió helyett megvennéd a neked fontos extrákkal felszerelt variánst... :)

--
https://iotguru.live

Csak a kérdés az, hogy az a pár extra, amire esetleg nincs is szükséged, megér-e 8x-s árat?

Az Apple a fapados modell, az választható extrával felszerelt típusok pedig az Android eszközök, szóval nem értem az nyolcszoros árat. :)

--
https://iotguru.live

Ez egy egész jó hasonlat! BMW X5-öt is csak azért vesz az ember, hogy menőzzön, vagy mert azt hiszi, hogy mert drága, akkor biztos nagyon jó is. Ár-érték arányban a béka segge alatt van 100 méterre. De tényleg olyan, mint az iPhone, még nívópálca, olajleeresztő csavar sincs rajta.