NVR mindegy milyen?

 ( kikepzo | 2018. november 6., kedd - 22:29 )

Ami most biztos az, hogy van 2db IP kamerám, aminek a jelei a routerembe csatlakoznak, semmi switch. Azt szeretném, hogy ne a laptopomon rögzítsem a kamerák képeit, hanem egy NVR-el és később lehessen switchen is csatlakozni, ha megérkezik a többi kamera is, ami szintén IP-s kamera. Amit most nem tudok az, hogy melyik NVR lesz később is alkalmas arra, hogy több kamera képét rögzítse 2,5-es winchesterre és fogadni tudjon legalább 4 IP kamera képét, vagy most 2+1, ami majd egy switch lesz. Nem baj, ha magyarul is beszél az NVR programja és az sem hátrány, ha nem kifejezetten drága, olyat én is tudok.
Van valakinek ötlete, hogy mit érdemes rendeljek? Ebay nem játszik, mert lassú, mire ideér a termék.
Köszönöm, ha segítesz ötletekkel.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mennyi az anyagi kereted rá?

Milyen IP kameráid vannak és mit rendeltél? (ONVIF kompatibilisek? Milyen felbontás + tömörítés van/lesz használva?)

+1
Illetve kérdés: Ha saját NVR-t építene, milyen rögzítő SW-t ajánlanál neki?

Nincs, vagy nem tervezel esetleg NAS-t venni? A QNAP nasok közül több is tudja ezt.
Viszonylag sok kamerával kompatibilis, és a legkissebb 1 lemezes változatok is elbírnak 8 kamerával.
(az más kérdés, hogy sok modellnél bizonyos kameraszám fölött plusz egyszeri licencdíjat kell kameránként fizetni)

Ez például pont támogat 4 kamerát ingyen is: https://nas-meghajto.arukereso.hu/qnap/ts-228a-p397759397/#termek-leiras

A szotvere nagyon okos, van lehetőség mobilos kliensre is, amúgy böngészőből is fut, teljesen oprendszer-független.

Nem azt mondom, hogy ez a legjobb megoldás, de ha esetleg amúgy is van, vagy tervezel venni, akkor elég jól tudja ezt a funkciót.

Bizonyára kitűnő termék, ám nekem sokba kerül :-(

"Mert értek a kutyákhoz."

1280*720 többnyire a felbontásuk a kameráknak, van ami onvif és van ami nem az, vagy ha az is, de a zoneminder nem látja annak.
Az anyagiak rá, jelenleg kb 20 ezer Ft. Annyi a célom, hogy lehetőleg sima AVI formátumban legyen tárolva a kamerák képe, célszerű ugye a felvételeket mozgáskor elkezdeni, tehát a beállított zónában történő eseménykor rögzíteni csak.

"Mert értek a kutyákhoz."

Idézet:
célszerű ugye a felvételeket mozgáskor elkezdeni, tehát a beállított zónában történő eseménykor rögzíteni csak.

De ezt mindet a kamera csinálja. Nem? (A figyelt zóna beállítását, és a zónában mozgás érzékelésekor elkezdeni rögzíteni)

Szerintem ha a kamerában van valamilyen tároló akkor a kameráé dolgozik, ha a kamerából tovább visszük a jelet, akkor az az eszköz is képes mozgásérzékelésre, amennyiben a szoftvere támogatja ezt a funkciót.

"Mert értek a kutyákhoz."

Az én kamerám nem rögzít, csak vagy feltölti valahová a filmet, vagy emailt küld képpel vagy pár másodperc mozgóképpel.

Viszont mivel minden ilyesmit, hogy mit figyeljen, mit hová töltsön, a kameránál be lehet állítani, én nem is néztem okos másik eszköz után, simán felmegy a felvétel a NAS-ba (meg megy az email-re).

Fogalmam sincs, de feltételezetem, hogy minden IP kamera tudja ezeket.

Nekem úgy tűnt (bár nem néztem nagyon utána), hogy NVR-t olyan kamerarendszerekkel használnak emberek, amik buta kamerákat használnak. Az általam nézett összes IP kamera viszont okos volt, és NVR nélkül vígan elvoltak.

Persze lehet, hogy valamit félreértek, vagy van valami extra dolog, amiről nem tudok, amire nem gondoltam.

ONVIF a szabvany neve. A kamerakat automatikusan megtalalja NVR, tavolrol beallitast lehet rajuk kuldeni, akar 0-24 felvetel is mehet (nem csak idonkent kuld egy rovid felvetelt, de akar az is beallithato hogy csak a mozgas elotti x es utani y masodperc maradjon meg), a mozgast a kamera is tudja jelezni, IO is kivalthat jelzest ami lehet kameran es NVR-en is (pl. passziv infra), van hogy rele kimenetet is allithatsz (pl. szirena) , NVR vezerel mindent, te azt ered el, PTZ-t is rajta keresztul allitod, tobb fele tomorites es minoseg mehet parhuzamosan is (menteshez, tavoli nezegeteshez PC-n kulon + mobilhoz gyengebb), 0-24 allando live nezese lehetseges akar az osszes kameranak, visszanezeskor bele lehet tekerni a kepekbe, egyutt nezni oket, akar lassu kapcsolaton is, aztan ha megvan a megfelelo resz akkor letoltheto teljes minosegben, emailt kuldethetsz, csipogot kapcsolhatsz hdd hibarol, kamera hibarol, letakarasrol, halozat elmenesrol..

Ja es a legfontosabb: tudod allitani a felvetelek max megorzesi idejet es azon belul pedig ujrairja mindig a legregebbi felvetelt ha megtelik a tar. Azt is kijelolheted mely idoszakot/kamerat ne toroljon, hanem orizze meg (peldaul mert rendorseg bekerte a felvetelt) es amig a kimentes meg nem tortenik, a tobbi reszt hasznalja, felulirja es rogzit tovabb. Ezeket nalunk torveny irja elo.

Persze ehhez normalis DVR/NVR-t kell venni, mert amit Magyarorszagon arulnak annak 99 szazaleka szemet.

Úgy érzem, hogy ez inkább komolyabb biztonsági rendszer esetén jó (akkor persze klassz).
Nekem a két kamerához nem hiányzik.
Ezek közül a kamerák majdnem mindent tudnak, egyedül az tetszik, hogy egyszerre lehet nézni a képeket és egyszerre tekerni bele. Na ezt nem tudom most megcsinálni.

A többi, mint letakarás jelzés, meg sziréna, stb. számomra nem igény. Persze ha valahol igen, akkor egyértelműen jó, hogy van ilyesmi.

Köszönöm szépen, most azt keresem, hogy a 2,5 winchester jó-e bele, egyébként mindent tud, amire szükségem van.

"Mert értek a kutyákhoz."

Bele lehet tenni, de csak két csavarral, 3,5-re vannak a lyukak fúrva!

vagy beépítőkerettel :)

Amikor pont nincs kéznél, rohadtul nem számít, tettem alá egy szigetelő anyagot, két csavar megfogja, a polcon nem fogja senki basztatni az nvr-t.
Aztán találtam egy sokkal nagyobb kapacitású 3,5-ös diszket, és azt tettem bele, így már nincs gányolás :-)

Ha nem, akkor max veszel egy átalakítót.
Pl https://ipon.hu/shop/termek/axagon-rhd125-25-35-atalakito/1676703

Köszönöm szépen.

"Mert értek a kutyákhoz."

És ennek vajon a webes felülete szintén IE only, mint a Hikvision kameráknak?

Jogos a kérdésed, ám van lehetőség vboxban ránézni a beállításokra, ha kell akkor IE-el.

"Mert értek a kutyákhoz."

Sajnos IE only!
Androidon szépen megy, a böngészőt kb csak a konfigurálásra használom, az NVR-t rákötöttem a TV-re (4K), ott elég jól lehet dolgozni vele.

Köszönöm szépen. TV-re kötöm én is és addig kibírom a windowst, míg beállítom az eszközt, utána már megy minden szerintem IE nélkül is.

"Mert értek a kutyákhoz."

Ez van 20-ért. Alternatívát nem nagyon láttam

A 40.000-es kamerájuk is ilyen.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, már meg is rendeltem az NVR-t. Szerettem volna kijavítani a topic címét, de nem lelem a javítási lehetőséget :-(

"Mert értek a kutyákhoz."

A Hikvision NVR kitűnően teszi a dolgát, Linux alatt is könnyedén lehet konfigurálni, egyelőre képet nem jelenít meg a böngésző (chromium és firefox) pluginhiányra hivatkozva, ám elégedett vagyok a tudásával.

"Mert értek a kutyákhoz."

Nem is fog. Hikvision egyaltalan nem tamogatja Linux alatt a tavoli nezegetest, Mac eseten is eleg nyogvenyelos, de ott legalabb mukodik (legalabb az elso OS frissitesig). Ingyenesen ket dolgot tehetsz: Wine-t hasznalsz vagy Android-ot szimulalsz (peldaul Anbox) es abba telepited a programot.

Köszönöm, akkor távolról majd androidon nézegetem a kamerákat.

"Mert értek a kutyákhoz."

Vagy az RTSP streameket az NVR-bol VLC-vel:

rtsp://viewer:password@192.168.210.81:554/Streaming/Channels/101 - Az elso szam a kamera szama es a 2-3 a stream vagy substream 01/02

Az RTSP stream at is tudod nyomni ffmpeg -en es mondjuk feltolni youtube live-re :)

Arra mondjuk figyelni kell hogy az NVR-en ki legyen kapcsolva a stream-encryption.

Van valami előnye egy NVR-nek ahhoz képest, hogy az IP kamerák a NAS-ra rögzítenek?

Látja a képeket pl. Live-ban, nem kell tekergetni.

fair enough.

Mondjuk nekem ez nem volt szempont, én a ház körül tettem kamerákat.

Ha valami történne, akkor úgyis visszakeresném, hogy kb. ez és emez időpont között az X kamera mit vett fel.

Persze ha épp van valami, akkor a telefonomról tudok élő képet nézni, de ez alapból tényleg nem volt, ezt úgy kellett összerakni. Illetve vannak olyan kamerák, ahol pl. a gyártó ad valami felhős online nézési lehetőséget. Volt nálam Motorola kamera, ami így működött. De végül nem azt vettem meg.

Attól függ, mire használod, és milyen fícsöröket szeretnél...

- NVR-be jó esetben van egy beépített (PoE) switch is, így teljesen szeparált hálázatot lehet vele kialíkítani, nem kell hozzá más csak ethernet kábel.
NAS-nál meg a meglévő hálózatban kell kötni a kamerákat is. Legtöbbször kell külön switch is, és a NAS-hoz is általában még kell kamera licenc...

- az NVR jó esetben központi configurációs lehetőségeket is biztosít, enélkül egyesével kell a kamerákat piszkálni.

- a NAS-ba drága a tükrözött redundáns diszk terület, kár erre pocsékolni.

- az NVR-t direktbe TV-re is lehet kötni, van hozzás saját input (bill/egér), távirányító.

--
zrubi.hu

Értem.

Hát, ennek ennyire nem néztem utána, és én vettem egy külön PoE switchet a kamerákhoz. És valóban, ugyanazon a hálózaton van, ahol minden más is.

A NAS-t viszont nem érdekli, hogy kamera vagy micsoda tölti fel neki Sambán vagy FTP-n a filmet, szóval licenc nem kellett hozzá.

És igen, kameránként külön kellett beállítanom mindent.

Ha tudtam volna, hogy az NVR a PoE switch-et is helyettesíti, lehet, hogy azt vettem volna. Most már mindegy :-)

Nagyon sokat fejlődött ez a dolog, már rég nem csak arról szól, hogy rögzítjük a képet 7/24-ben, és ha kell, akkor visszatekerjük és megnézzük a felvételt :)

Egyre nagyobb tudású eszközök vannak, amivel félelmetesen sokmindent lehet már csinálni, automatizálni. Pl. egész pontosan megszámolni az embereket / autókat / kutyákat, arcfelismerő rendszerek működhetnek (szól a biztonsági őrnek, hogy figyelje azt az embert, aki valószínűleg ugyan az, mint aki múltkor lopott de nem fogták meg), statisztikát készíthet arról, hogy hány férfi / nő / fiatal / idős / szomorú / vidám ember ment el a kamera alatt, célzott reklámot kaphatsz a metaadataid alapján, jelezheti ha símaszkban mész be a bankba, rendszám felismerés, sebességmérés 360 km/h-ig, riasztás esetén a riasztótól kapott zóna képeit adja oda, kerítésvédelem (mint infra sorompóval, csak sokkal egyszerűbb), stb. Gondolod el milyen számítási kapacitása van annak az eszköznek, amelyik képes 100.000 ember arcképét tartalmazó adatbázisból egyszerre 6 csatornán valós időben felismerni konkrét személyeket (pl. Dahua AI XVR sorozat)...

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Értem.

Nem rossz, de persze látszik, hogy ezek egyike sem olyasmi, amire nekem szükségem lenne.

Nálam kb. azért van kamera, hogy ha esetleg valaki betörne, vagy a ház előtt a kocsinak letörné a tükrét, akkor vissza lehet keresni, és a rendőröknek át lehet adni a felvételt utólag.

Illetve volt már olyan, hogy valakik elloptak egy biciklit az szomszéd utcában, és amikor az ember beírta a lakópark facebook csoportjába, akkor volt valaki, akinek a kamerája rögzítette, hogy valaki az ellopott bicajjal elkarikázik a ház előtt. A rendőrök megnézték a felvételt, felismerték az illetőt, meglátogatták, másnapra visszakerült a bicaj.

Ez nagyon jó! Sz.E.M. -->Szomszédok Egymásért Mozgalom.

Ezzel csak arra kell nagyon figyelni, hogy nehogy visszafele süljön el a dolog pl. GDPR okán. Te, mint magánszemély nem vagy jogosult csak úgy közterületet megfigyelni, bekamerázni, rögzíteni. A GDPR szerint a megfigyelést kizárólag adatkezelési szabályzattal, korlátozott ideig, az érintettek tájékoztatásával lehet végezni, de azt is csak magánterületen. Hivatalosan úgy néz ez ki, hogy a magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látószögébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete sem, valamint nyilvános közterület. Ha kamerát nem lehet úgy beállítani, hogy ezt a feltételt teljesítse, akkor maszkolással kell leszűkíteni a látómezejét. A kedves bűnelkövető bácsi polgári peres úton kártérítést követelhet, az ügyvédje meg megakadályozhatja, hogy bizonyítékként használják fel az illegálisan készített felvételt. Ugyan van olyan hozzáállás is hogy felhasználható az illegális felvétel ha az nagyobb jogsértést bizonyít, de vajon jó irányba halad-e a dolog, ha már azt kell bizonygatni, hogy a tükröd letörése vagy a GDPR szerinti jogosulatlan adatkezelés a nagyobb jogsértés? Alaposan elcseszett egy dolog ez, ha minden szabályozásnak meg akarsz felelni... :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

"Ugyan van olyan hozzáállás is hogy felhasználható az illegális felvétel ha az nagyobb jogsértést bizonyít"

Bizony ez igy van. Ha azert adsz be egy felvetelt mert a szomszed a kertedbe sz*rik (ez nem kitalalt tortenet!), akkor birosag nem feltetlen veszi figyelembe ha illegalisan rogzitetted, ahogy atdobta a keritesen. Ha a szomszed megmergezte a kutyadat a keritesen at, akkor nem erdekli oket hogyan lett begyujtve a bizonyitek, fel fogjak hasznalni. Es szerintem ez igy is van jol. Ebben speciel jobbak vagyunk mint USA egyes allamai. Mondjuk azt is figyelembe kell venni, hogy ott ugyan ilyen bizonyitekot nem fogadnak el, de legtobb helyen kapasbol leloheted a "csak vizet jottem kerni es atmasztam a keritest" betoroket (no trespassing). Micsoda kettosseg..

Idézet:
Ezzel csak arra kell nagyon figyelni, hogy nehogy visszafele süljön el a dolog pl. GDPR okán.

GDPR: személyes adatok tárolása. Olyan adatok, amik alapján egy ember beazonosítható. Szerintem ez olyasmire vonatkozik, mint név, telefonszám. Anyja neve, IP cím, meg házszám vagy születési idő az már pl. nem, mert abból nem lehet azonosítani az embert, de mondjuk ezek kombinációja már igen, mert úgy már igen.

Mi lenne a kamera képéből a GDPR alá eső személyes adat? Az arca? Én arc alapján nem tudom megmondani, hogy mi valakinek a neve, hol lakik, stb. Kétlem, hogy csak magában az arcképre vonatkozna a GDPR.

Idézet:
Te, mint magánszemély nem vagy jogosult csak úgy közterületet megfigyelni, bekamerázni, rögzíteni.

De. :-)

Nézd, én nem ismerem igazából az angol törvényeket, GDPR kapcsán is csak egy gyorstalpalót végeztünk a cégnél. Lehet, hogy te sokkal jobban benne vagy ebben. De ha nem haragszol, inkább hiszek annak, amit a Neighbourhood Watch meetingen mondott nekünk a Safer Neighbourhood Team-ből a rendőr, mint amit valami random fórumozó ír a hupon.

Ő meg azt mondta, hogy mehet. Ha a saját kocsimra irányítom a kamerát, akkor nem kell maszkolni meg varázsolni. A ház és a kocsi közötti járdát, az utcát, a szembe ház bejáratát nyugodtan veheti a kamera. Ha lesz valami, megmutatom nekik, megköszönik.

Ha oda kerül a sor, hogy bírósági tárgyaláson valakinek az ügyvédje ezt megpanaszolja, akkor majd megírom ide.

Magyarországon tényleg nem ilyen egyszerű a dolog...

Egyébként hozzám egyszer becsöngettek a zsaruk, hogy kellene a kamerám felvétele.
Sajnálattal - de elfogadták, amikor mondtam, hogy:
- nem lát ki az utcára,
- nem rögzíti. (azóta mondjuk már rögzít)

Mindezt úgy hogy simán csak látták, hogy van kamerám, nem volt (és most sincs) kitáblázva, vagy bejelentve... Állítólag valami lopott kocsit kerestek egyébként.

Szóval a jogszabály, meg a gyakorlat sokszor eltér egymástól ;)

--
zrubi.hu