raspberry pi email server ?

Sziasztok

Érdeklődnék, hogy valaki csinált e már raspberry -ből levelező servert. Egy kicsit besokaltam a külső szolgáltatóktól, csak szemetet találtam az elmúlt évekbe. Jelenleg a gugli tette be a kaput.

Az ötletem csak annyi lenne hogy, vennék egy ilyen mini csodát a fogyasztása miatt, valamilyen formában egy Nas-t felcsatolnék ahol lenne a „maildir” így külsőleg meg lenne oldva a Raid és ennyi.
(Nas - om az van pár db. (azt már tudom hogy ami abban van mail service az egy szemét: valami „synology”)

3 db mailbox -om van IMap-on lesznek elérve, semmi komoly dolog. (szemétszűrés + vírus)

Kérdés --- mennyire stabilak ezek a kis vackok? Kibírja e vajon a 0/24 üzemet? Gondolom a kártya benne dögleni fog néha, de arról terveznék copyt aztán ha borul csak kicserélnem oszt haladjon tovább...
Szerintetek?

ui: MicroServert nem szeretnék az kicsit overkillnek tűnik nekem 3 db mailbox miatt. de ezt lehet én gondolom rosszul.

Előre is köszöntem az építést....

Hozzászólások

Ha jól értem, akkor saját domainhez akarsz saját mail szervert futtatni, igaz?

Azt nem tudom, az RPi-k mennyire megbízhatóak, én egy Gateworks Avilát használok ilyenre kb. 9 éve és eddig nincs vele baj. Ráadásul USB Mass Storage a tárolója, nem is SATA/PATA, tehát elég lassú, de ettől még teszi a dolgát.

Az Avila már elég régi, nehéz is beszerezni. 64MB RAM, 533MHz, haladónak kell lenni, hogy legyen rajta egy rendes linux rendszered.

Ha dinamikus tartományból kapsz a szolgáltatódtól IP-címet, akkor bajod lesz a levélküldéssel, mivel sok MTA visszautasítja a dinamikus címről érkező SMTP kéréseket. Ebben az esetben használd a szolgáltatód smarthostját levélküldésre. Mondjuk dinamikus címről eleve kicsit izgisebb az egész szerveresdi... ;)

Mini kartya, mint boot es egy par gigas lemez/ssd usb-n, mint root particio. Igy birni fogja.

Nem bízom nagyon már senkibe. Sok cégnél voltam már saját dolog miatt vagy ügyfél által, és mindig én szívok. Féleszű support, oldalba tojnak ha gondod van. 40 -50 céget ismerek, magyar – német oldalról is. Legtöbbtől feláll a szőr a hátamon, ha meghallom hogy valamiért beszélnem kell valamelyikkel is. Szerencsétlen vagyok ilyen téren, nem kérdés ... :)

Forpsi / Arubacloud alap VPS? 300HUF + fa / hó.

Saját domain / emailhez én is ezt használom, semmi komoly, semmi extra. Supporttal sem volt gondom, chat-ben sem / emailben sem.
Fizetés kredit feltöltéssel előre. (nem még mindig nem vagyok forpsi ügynök :)

S erre olyan linuxot / spam / mail rendszert raksz amilyet épp szeretnél.

Csak egy tipp. Aztán pedig lehet archiválni esetleg a leveleket szépen helyi gépre / NASra / bármi egyébre, ha bármi történne.

ps1: (btw, eddig (~cca 1.5 év) olyan IP tartományban vannak, amik nem estek bele egy darab RBL-be vagy bármi másba ami megakaszthat dolgokat)
ps2: külföldi központban vannak, bár ez nekem nem okozott gondot.

Stabilitas reszehez:
Nekem 0/24-ben fut. Igaz csak media player, semmi mas szolgaltatas nem fut rajta, de nem volt meg gondom vele. Az SD kartyat csak arra hasznalja, hogy indulaskor kiolvassa milyen NFS megosztason erheto el a root filerendszer. Tovabb minden onnan fut. Kb 2 es fel alatt meg nem kellett SD kartyat cserelnem. A RPi3 talan tud direktben is halozatrol bootolni, igy SD kartyara egyaltalan nincs szukseg.

Sic Transit Gloria Mundi

A vírus+spam történet el tudja vinni ám a RAM-ot és CPU-t is, elég ha csak kicsit megtalálnak. A dinamikus vagy szolgáltatói tartománnyal folyamatosan gondod lesz a fogadó oldalon, hacsak nem tudsz valahogy fix IP-t és reverz-et keríteni.

Írnék privátot, de letiltottad a kontaktot.

Ha tényleg durabilis, megbízható megoldást akarsz csinálni akkor bonyolultság és nem kevés költség lesz a vége (PXE boot, mert sd kártyával nem szerverezünk, vinyók, hw raid, rendes NAS, nem mindegy hogy milyen a táp, társai..). Szerintem felejtsd el az egészet és bérelj ki egy 1000 forintos VPS -t. Mondom ezt úgy hogy nekem is van raspi3-as házi ketyegőm, és nem bántam meg, de sokat szívtam mire rájöttem hogy hogy érdemes használni (és mennyit bír hardverből (usb, ethernet, proci).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead