E-személyi - elektronikus aláírás kérdés

 ( dlaszlo | 2018. július 3., kedd - 23:00 )

Sziasztok!

Valaki használta már az e-személyiét elektronikus aláíráshoz a gyakorlatban? (amire tényleg szükség volt, így intézted el, és egyszerűbb volt így?)

Ha igen, akkor megkérdezhetem, hogy mi volt az?

Próbálom eldönteni, hogy ezt tudom-e bármire használni jelenleg.

Köszönöm

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszer próbáltam, egy székhelyhasználati engedély "vittem" azzal aláírva (vésztartaléknak, mert sem én, sem a tulaj nem hittük el, hogy annyira retardált a magyar közigazgatás, hogy "nyomtatva a tulaj és két tanú" vagy "kézzel írva elég a tulaj" a hivatalos előírás... az A terv egy nem tanúzott nyomtatott verzió volt). Long story short, másnap is volt egy köröm a kóómányablakhoz, de legalább az első körömnél pont a személyik kiadásával foglalkozó pult mellett voltam, így amikor álnaivan visszakérdeztem, hogy jól értem-e és a magyar állam nem fogadja el a magyar állam által kiállított tanúsítvánnyal aláírt papírt, miközben az adott tanúsítványok deklarált és kifejezett célja, hogy az ilyen ügyintézést digitalizálja, legalább azonnal megtörtem az e-személyijüket épp átvevő ifjú versenyzők digitális világba vetett hitét :)

Mondjuk ennek másfél éve, lehet, azóta javult a helyzet, sőt, ismerve a fejetlenséget, nem lennék meglepve, ha másik ügyintéző simán elfogadta volna (ennek épp az volt a nyűgje, hogy de hát így nem tudja betenni egy iratgyűjtőbe... hát abba nem.).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

vat? kinyomtattad a publikus kulcsot? vagy mi a kolbász? nem értem teljesen :D

Volt egy nyomtatott papírom, amin nem volt tanúknak aláíráshely (ez így nem jó, mert retardált a közigazgatás... tanúk nélkül kézzel írottnak kellett volna lennie).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem a közigazgatás a retardált, hanem ez a formai követelmény a teljes bizonyító magánokirattal szemben. (Pp. 325.)

Oké, akkor törvényszerűen retardált a közigazgatás :)

Remélem azért meg van, hogy mekkora kontraszt van a "digitálisan aláírt dokumentum az erre a célra _általuk_ kiadott tanúsítvánnyal" és a "kézzel írjon egy papírfecnit" között.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Másfél évvel ezelőtti történetből indultál ki, és ahogy itt is írtam, január elsejével változtak a szabályok. (vagyis vannak hatóságok/szervek, akik kötelesek elfogadni az e-személyivel aláírt doksikat, vannak, akik nem).

A közigazgatás olyan, amilyennek a hatályos jogszabályok megszabják - ha a jogszabályi környezet nem tesz lehetővé valamit, akkor sajnos így jártunk. :\ Az én személyes tapasztalatom az, hogy - egyéni vállalkozóként - minimális mennyiségű papírmunkát igényelt a vállalkozás elindítása 2 évvel ezelőtt, és azóta nem voltam semmilyen hivatalban, majd most megyek, mert lejár a személyimen a tanúsítvány.

A kormányablakban mondta az ügyintéző, hogy náluk sok elintézhető ügyre, ahol nem kell bemennem valamit átvenni, aláírni, nem kell fényképet csinálni rólam stb... ne számítsak, amit ezzel el fogok intézni. :) Furcsán nézett rám, hogy én egyáltalán miért akarok digitálisan aláírni bármit. Csak bonyolítom az életem. :)

Tehát ha jól értem, akkor így írhatok pl. "teljes bizonyító erővel bíró magánokiratokat", például meghatalmazást, ami egyenértékű a papír alapú meghatalmazással, amit két tanú igazolt, hogy én írtam alá (és pl egyszerűen elküldöm az áramszolgáltatónak emailben)? Vagy például leadhatom a banknak a haláleseti rendelkezésem, anélkül, hogy bemennék aláírni a dokumentumokat? stb...
(vagy ne álmodozzak.) Ha valaki így próbálta már használni, és az működött/nem működött, akkor az érdekelne. (akár szolgáltatónál, vagy közigazgatásban, vagy a magánéletben)

Az aláírt, papír alapú irat beszkennelve PDF-nek csak iratkép, nem elektronikus irat --> be kell menned a bankba.

Szerintem a digitális aláírásra gondolt aláírás alatt.

Igen, digitális aláírásra gondoltam.

Bizonyos hatóságok január elsejével kezdve elektronikus ügyintézésre kötelezettek, el kell fogadniuk az ilyen módon aláírt dokumentumokat.

Nekem sikerült így kikérni az általam ajánlott képviselőjelöltek listáját, a helyi választási bizottság elfogadta. Szóval egy kört mindenképpen érdemes futni, aztán max nem lesz jó.

Egyrészt be kell ruházni egy kártyaolvasóba, ami minimum 11 900 Ft. Másrészt egy év után lejár az elektronikus aláírás, mehetsz az okmányirodába megújíttatni. Amit elektronikusan intézhetsz ügyet, az megvan az mo.hu oldalon, másrészt az önkormányzati ügyeket (nagyrészt) itt is intézheted elektronikusan https://ohp.asp.lgov.hu/ Ha nincs rendszeresítve nyomtatvány, akkor minden másra ott az e-papír: https://epapir.gov.hu/ Persze ezekhez kell vagy ügyfélkapus regisztráció, vagy valami telefonos azonosítás (soha nem használtam), vagy kártyaolvasóval együtt e-szemelyi.

A tanúsítvány két év után jár le. Közben valaki mondta, hogy a közjegyzőknél is lehet használni már.

Most komolyan még két évente ezért is rohangálni kell mert lejár a tanúsítvány????

-42-

Igen, ez így tényleg hülyén jön ki, de mondjuk e-Residency kártyánál újat kell kérni 5 évente.

Majd lemérem az időt, hogy mennyibe telik elintézni, úgyis esedékes.

Itt az a lényeg, hogy annyi papírja irata meg minden bizbasz van az embernek, hogy gyakorlatilag majdnem évente valami miatt rohangálni kell. Az elv ugye az, hogy ezt elintézi az ember, és mindent el tud ezzel ami egyrészt jelenleg nem igaz (és ahogy nézem jó darabig nem is lesz) másrészt ha teljesül is, ha ez lejár mindenednek game over, mert amit ezzel akarnál annak annyi.
Szvsz ez a két éves dolog ez minimum életszerütlen hosszú távon...

-42-

> gyakorlatilag majdnem évente valami miatt rohangálni kell.

Amúgy akkor évente fél óráról beszélünk kb? :D

Nem elintézni a macera, hanem észben tartani és figyelni :)
Ezt ki kéne tolni legalább 5 évre szvsz

-42-

Kaptam e-mailes értesítőt, hogy le fog járni 59 nap múlva. Azért ezt nem nagyon kell észben tartani.

Most. (Bár nekem a munkából, vagy otthonról is kb. 40-50 perces kitérő az oda-vissza út az elvileg legközelebbi okmányirodához.)

Ha sok dologra lehetne használni, és csak 2-3 millió ember használná (~ az igazolvánnyal rendelkezők 25-30%-a), akkor a kétévente kötelező megújításba szerintem belerokkannának az okmányirodák.

"ami egyrészt jelenleg nem igaz"
Próbáltál már elintézni ezzel bármit is?

kollégám próbált, de nagyon panaszkodott rá. Így én letettem róla :)

-42-

Tehát nem. Meg gondolom a kolléga sem tegnap próbálta. Mire panaszkodott?

Úgy fogalmazott macera és értelmetlen :D Semmire nem tudta használni érdemben. Tavaly mesélte el. Azért vágott bele, hogy banki ügyintézéstől kezdve mindenre használja, azt mondja vár még 1-2 évet :)

-42-

Acrobat-ban próbáltam aláírni egy doksit vele. Követtem az útmutatatójukat. Egy helyen nem az a képernyő jött be, amit az útmutató mutatott, nem tudtam továbblépni. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, egy darabig elbeszéltünk egymás mellett, majd ahogy mondom, hogy itt vagyok az Acrobatba, közbevágott az ügyfélszolgálatos, hogy ja, abban nem megy.

Van rá crossplatform program: KEAASZ.

Pl, egy doksit hogy írnak alá ketten? Az aláírtat aláírja egy újabb körben a második személy is? Hülye kérdés, de ekkor két "csík" jelenik meg a PDF olvasóban, hogy a doksin aláírás szerepel, vagy csak a legutolsó lesz látható? Hogy lehet ezzel szerződést kötni, amit többen írnak alá? Vagy pl egy meghatalmazást adni, amit két ember ír alá, a meghatalmazó, és a meghatalmazott? Ez megoldott? (Azt tudom, hogy vegyíteni nem lehet, hogy az egyik papír alapon ír alá, a másik digitálisan.)

Formátumtól függ, de valahogy mindig megoldható. Többnyire simán nem az egész fájlt írod alá, hanem
a) csak a tartalmi részét (úgy rémlik az Office formátum így ír alá: bekerül plusz egy fájl a zipbe, ami tartalmazza az összes többi fájl hashét) ill.
b) PDF-nél inkrementális update-nek minősül az új aláírás (néhány szóval és szemléltető ábrával több infó: https://www.adobe.com/devnet-docs/acrobatetk/tools/DigSigDC/Acrobat_DigitalSignatures_in_PDF.pdf) [így gyakorlatilag a későbbi aláíró az előző aláíró aláírását is aláírja :)]. (minden aláírás látható lesz rajta - Adobe Cloud-dal akár intéztetheted az aláírást is, akár rögzített sorrendben is: https://helpx.adobe.com/acrobat/how-to/multiple-signatures.html?origref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)
c) XML-Sig-nél simán hozzáadsz a doksihoz plusz egy Signature elemet, az megadja, hogy a doksi melyik részét írja alá, így akárhány hozzá tehető.
d) Legrosszabb eset: külön fájlba teszitek az aláírásokat :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Simán, egymás után.

A meghatalmazást 1 ember írja alá, nem kell kettő.