Amazon Alexa, kinek milyen tapasztalata van?

 ( raavi | 2018. május 3., csütörtök - 10:36 )

Sziasztok!
Gondolkozom, hogy veszek egy Echo spot-ot, és kíváncsi vagyok, hogy akinek van és használja mik a tapasztalatok.
Tisztában vagyok vele, hogy a magyar nyelv nem igazán támogatott, de ez nem lenne probléma, sőtt.

Csak így ömlesztve egy csomó kérdés...ami foglalkoztat.
Hogyan lehet vele spotify-t, netflixet, HBO-GO-t vezérelni? Erre külön fel kell telepíteni valami csomit (ha igen linuxon támogatott) ?
Mennyire lehet lokális infókat kérdezgetni tőle? (pl. BKK menetrend...hírek.. )
Ha szeretnék vele lámpát, konnektort vezérelni csak saját eszközökkel képes működni vagy akár 3th party kütyüket is?
Esetleg akármilyen IOT eszközt meg lehet neki tanítani?
Mennyire alkalmas angol nyelv talnulásra/gyakorlásra?
Skype mennyire vezérelhető vele?
Képes hang alapján megkülönböztetni személyeket? ( pl ha gyerek beszél hozzá ne indítson akármit netflix-en )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem nagyon passzol az okos lakáshoz. Megtanultam hozzá skill-eket írni. Elég jó dolgokat lehet vele csinálni.
Igen, csak angolul tud. Néha nem pontosan érti mit akarok :)
Tudja a helyi várost, Veszprémben használom. Ott tudja az időjárást. BKK-t nem próbáltam
Spotify-t ingyenesen nem tudod használni, elő kell fizetni, de a világ rádióit viszont tudja. Nem kell telepítni hozzá semmit

Linuxon be lehet lőni egy fauxmo nevű szolgáltatást. Python nyelvű, így könnyen lehet programozni. Ez Belkin eszközöket imitál, azt petig felismeri az Alexa.

Nekem az okos lakást a Home Assistant koordinálja. Mindent úgy csináltam meg, hogy MQTT üzeneteken keresztül ért mindenki mindent. Így ha a hálózatra beküldök egy üzenetet, akinek szól az reagál rá.
Tehát a fauxmo imitált eszközét megszólítja Alexa, az pedig egy MQTT üzenetet küld a hálózatra.

"Alexa, turn on the light" -> Fauxmo -> MQTT message: /home/livingroom/light/on -> Home Assistant automation: fogdaja az üzenetet -> kiadja az utasítást az IKEA light-nak, hogy kapcsoljon be.

Angol nyelvet is lehet tanulgatni vele, csak néha picit gyorsan beszél :) De a telefonos app-on meg tudod nézni mit mondott. Vannak hozzá chat skill-ek szóval egész hosszan is beszélgethetsz vele.

Igen, képes felhasználókat megkülönbözeteni.

Netflixet nem használtam vele.

http://www.redphoto.hu

Ha egy munkagép elvágja az optikai/koax/telefon kábelt, és X napig nincs internet, akkor ez idő alatt lehet valamire használni? Mondjuk a Te esetedben, internet nélkül képes a fauxmo imitált eszközeit vezérelni? Tippem ugyan van, de mivel nem értek hozzá, így inkább kérdezek.

Nekem fontos volt, hogy az okos lakás tudjon Internetnet nélkül is működni (és ne küldjön senkinek kifelé infót). Így a vezérlés csak a belső hálón megy a fauxmo is azon a linuxon fut amin a Home Assistant. Saját MQTT broker, üzenetfeldolgozás, eszközöknek (ahol lehet) saját firmware. Például ESP boardokat használok vezérlésre (mozgás, hőmérséklet, konnektor kapcsolás), azokon az általam írt szoftver fut.
Természetesen én kívülről jelszóval rá tudok nézni.

http://www.redphoto.hu

Esp boardok milyen koritessel mennek nalad..? SSR modul, tap, vezetek-trigger es/vagy wifi only? Kesleltetes tapasztalatok? Dimmelt lampacskat hasznalsz-e veluk? Hogyan oldottad meg a kezi uzemmodot?

220v-5v táp USB aljzattal, USB-Serial (pines) átalakító, az ha kell csinál 3.3 voltot is. Nodemcu-nak 5V, ESP-01-nek 3.3V kell
Nem érzékelek késleltetést. Egyedül akkor gáz, amikor bootol a cucc. Ilyenkor a Wifire kapcsolódás tart a többi művelethez képest sok ideig. Jó lenne, ha be lehetne valahogy "égetni", hogy ehhez kell kapcsolódni és kész. :)

Dimmelést nem használok, egyedül egy állólámpát csináltam, amin programozható ledsor van (WB2812B). Ott a dimmelés a led-nek az erősségével van megoldva programozottan.

Kézi üzemmód úgy van megoldva, hogy az ESP boardokra egy sima kapcsoló is rá van kötve, így ha odamegyek és megnyomom, akkor az is kapcsol. Illetve az IKEA égőhöz vettem táviránytót is, ha nem hanggal akarom kapcsolni, akkor azt nyomogatom.

http://www.redphoto.hu

Thx. Akkor ha jol ertem hagyomanyos kabelezes lett felokositva (van kapcsolo). Koszi az infokat! :)

Ja most esik le bocs. Alexa valszeg nem tud működni net nélkül. Nem próbáltam még net nélkül bekapcsoltatni vele a lámpát.
Igen és Alexa kivétel, ő "kiviszi" a lakásból a hangomat.

De Alexa nálam csak egy eszköz, anélkül is tudom kapcsolni a villanyt. Ez is fontos szempont volt, hogy kellenek az okos cuccok, de "hagyományosan" is lehessen használni a lakást.

http://www.redphoto.hu

Alexa nem megy, ha nincs net, de a HA pont ezért jó, mert ha más nem, akkor webes felületről vagy mobil appról, vagy ha minden kötél szakad, akkor kézzel lehet az eszközöket kapcsolgatni.
viszont van egy mókás dolog, amire pár napja jöttem rá. Gyerek kihúzta alexcából a tápot, mert merült a tabletje (:D), aztán persze vissza már nem dugta. Viszont Alexának be lett állítva rutinba, mikor teszteltem, hogy este 10-kor kapcsolja le az egyik lámpát. És úgyis megcsinálta, hogy az dot2 offline volt. Aztán rájöttem, hogy persze. Net volt, a HA-t elérte, úgyhogy csak a "hangszóró" rész nem ment, így a beállított dolgokat végre tudta hajtani.

Hétvégén feltettem a HA-t egy Raspberry PI 3 -ra. Találtam hassbian imaget. Úgy tűnik így ki tudom kerülni a fauxmo-t.
Az eslő tapasztalat, hogy Samsung TV-t autómatikusan felismerte, és tudom távolról ki/be kapcsolgatni hangerőt szabáolyzni és MediaPlayert vezérelni. Illetve logolja, hogy mikor ment a TV és hány órát volt kikapcsolva.
Ezen hirtelen felbuzdulva IKEA-ban vettem TRADFRI égőket. Ezekkel most játszom, hogy HA tudja kezelni. Elsőre egészen gyerekbarát cuccnak tűnik.

Egyenlőre küzdök, hogy merre tudok rendelni "Amazon echo-t", mert amazon nem igazán akar Mo-ra szállítani.

Kérdés...Tudtok javasolni Termosztátot amit HA tud távolról kezelni?
(Ez már egy régi terv, hogy tudjam logolni mennyi időt ment a kazán.)

Nézz körül a HA moduljai között. Ott biztosan találsz gyártót és akkor már csak a boltot kell megkeresni.

Alexát nekem is a tesómék hozták Németországból, itthon dupla annyiba került akkor.

Fauxomo olyan esetekben jön jól, amikor Alexa nem ismeri az eszközt (esp-01 board), illetve ha Alexát a helyi hálón akarod rávenni a vezérlésre és nem a neten keresztül (skill).

http://www.redphoto.hu

Angol nyelvet is lehet tanulgatni vele

Pontosan hogyan lehet vele tanulni? Lehet vele "beszélgetni" vagy az utasításokra adott válaszaiból lehet tanulni?

Köszönöm!

Én karácsony óta használom. Kapcsolgatja a villanyt, ha megkérem, a TV-t, ha kérdezem, elmondja, mi van aznap a naptáramba beírva, el tudja mondani mennyi idő, míg beérek munkahelyre, milyen a forgalom. Asszony konyhai időzító helyett használja. alexa ébreszti reggel a családot zenével. alapból sok mindent tud, de van, amihez skill-eket kell engedélyezned, az adott szolgáltatás accountját meg összelinkelni vele. Én öszeségében élvezem, de az tisztán látszik, hogy arra van kihegyezve gyárliag, hogy az Amazon ökoszisztémába betereljen (onnan vásárolj, onnan vegyél zeneszolgáltatást, stb), másrészt Magyarország a "hát nagyjából ott is működik" kategória, nem igazán vagyunk célpiac. így vannak szolgáltatások, funkciók, amik nem vagy nem olyan funkcionalitással/lokalizációval működnek, mint az ember szeretné.

- Spotify: ez igényel egy kis barkácsolást. Tudja kezelni, de egyrészt Spotify Prémium kell hozzá, másrészt ahhoz, hogy default zenei szolgáltatásnak tudd használni, a területkódot át kell állítani benne USA-ra, más lokációval ez sajnos nem működött pár hónapja. Netflix-et, HBO-GO-t sose próbáltam.
- lokális infók: híreket ilyesmit én nem nagyon hallgatok rajta, inkább az okos otthonhoz használom hangvezérlésnek, meg okos hangszórónak. helyi időjárást tudja, azt egy "alexa, Good Moring!" hatására el is mondja reggel. :) Beépített hírszolgáltatókat tud használni, illetve ha van hozzá skill, akkor szerintem tudna magyart is, de ilyet nem igazán találtam, bár nem is nagyon kerestem.
- okos otthon: egy csomó minden (még kínai kütyük is) már Alexa kompatibilisek, tud vezérelni, lámpakapcsolót, egyéb kapcsolót (pl. konnektor), ventillátort, termosztátot, klímát, mindenlóf@szt. Én mondjuk inkább úgy használom, hogy egy Home Assistant-ba vannak ezek a cuccok bekötve, alexa meg össze van kötve a HA-val. Nekem ez szimpatikusabb megoldás, meg a HA korábban megvolt már, így arra építettem rá mindent.
- "Esetleg akármilyen IOT eszközt meg lehet neki tanítani?": ha beteszel egy olyan "middleware" réteget, amivel szót ért, és az IOT eszközt be tudod kötni a "middleware"-be (nekem ez a már említett Home Assistant), akkor igen. Nekem pl. a porszívó lesz így megoldva. távirányítható, de nem okos porszívó. Vettem egy olyan távirányítót, amit HA-ba be tudok kötni, annak meg tudom tanítani az infra jelet, így a HA-nk keresztül alexa el tudja indítani a porszívót.
- "Mennyire alkalmas angol nyelv talnulásra/gyakorlásra?" hát ezt nem tudom, biztos lehet erre is használni. Én nem használom csevegőbotnak, de biztos van rá skill.
- "Skype mennyire vezérelhető vele?": Én erre nem tudok válaszolni, nem használok Skype-ot

- "Képes hang alapján megkülönböztetni személyeket? ": Igen és nem. Tudsz voice profile-okat beállítani benne, akkor tudja, hogy ki beszél hozzá, és a kérdéseket/utasításokat ennek megfelelően értelmezi. De amennyire tudom, ez jogosulság kezelésre nem jó. Tehát ilyet nem tud, hogy a gyereknek nem kapcsol pl. Netflix-et.

+kerdes (felirat):

Tobb eszkoz hogy viszonyul egymashoz egy halozaton..? Ertem azt, hogy nappali/konyha egy, vendegszobak /darab. Pl. zene mehet kulon..?

Dot2-ből lehet több is, mert egy eszközzel nem tudod az egész lakást/házat lefedni. A zene lejátszás is megy külön, elvileg tudod az eszközöket csoportokba rakni, illetve azt külön kell mondani, hogy ha a lakásban lévő összes eszközön ugyanazt a zenét akarod.

Hmmm, ezigenjol hangzik... Google assistant-rol vmi hasonlo info..? (Toronyora, lanccal esetleg..? :D )

Google Assistant-ot (Home-ot) nem használtam (még). :)

Köszönöm, elkezdtem olvasgatni a Home Assistant-ot...szimpatikus így első olvasásra.

Érdemes hozzá az MQTT-t is nézegetni, pl. a mosquitto-t.

Hey wiretap, can cats eat pancake? :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Most találtam egy ilyet, szimpatikusnak tűnik: https://mycroft.ai