Mycroft Mark II - nyílt válasz az Amazon Echo-ra és Google Home-ra

Holnap zárul a Mycroft Mark II nyílt hangasszisztens Kickstarter kampánya. A kampányt 50 ezer dollárra indították "mindent vagy semmit" módban, ami azt jelenti, hogy csak akkor válik finanszírozottá a projekt, ha minimum eléri a meghatározott célt. A támogatók eddig 357 106 dollárra tettek ígéretet, így a kampány elérte, sőt jócskán túl is szárnyalta célját.

Az eszköz ugyan csak az év vége felé érkezhet meg, de aki kíváncsi a működésére, addig is telepítheti a Mycroft widget-et Plasma-ra.

Hozzászólások

Zsenialis. A csavo a faliorara nezve kerdezi meg ettol a valamitol, hogy hany ora van.

Valahol szomoru, hogy ilyesmire igeny van.

Lehet nem vágod mikre szolgálhat ez még a triviumokon kívül.

Egy otthon-automatizálásai rendszerrel integrálva például a nyaralásra indulva parancsot adhatsz a háznak a takarék módba kapcsoláshoz.

Mycroft-hoz beállítasz pl egy MQTT csatornát, amiről az otthon automatizációs szoftver lerántja a neki szóló parancsokat és végrehajtja a parancsnak megfelelő beállításokat a ház gépészetén, világításon...stb.

Ezt én sem tudtam meg a videóból, csak azt, hogy mikrofon, és szövegértelmező, feladatvégrehajtó, és hangban visszamondó. Amit leírsz, az egy IOT hub, ami viszont nem feltétlen hangvezérelt, állandóan mikrofonozó, beszélő eszköz, hanem lehet egy android app-on keresztül vezérelt valami is.

Idős édesanyám zsebében bizony nem lapul, de ha lapulna se tudna mit kezdeni vele. Már csak a nyelvi problémákat kell megoldani,hogy használhassa :) (de persze a világ szerencsésebb részein az angol nyelvvel nincsen problémája az embereknek, így máris van potenciális felhasználói bázisa)
--
openSUSE - KDE user

Nem ismerem édesanyádat és nem is szeretnélek megbántani, de saját, demenciával küzködő nagyszüleim számára nem biztos, hogy vezérelhetővé tettem volna a lakást egy ilyen ketyerével. Ellenben mobilról távolról irányítani, ellenőrizni otthon a dolgokat édesanyámnak pl. nagy segítségére lett volna szülei ápolásánál.

Miert nyomogatnal gombokat, ha el is tudod mondani? Valamilyen szinten egyetertek veled, de a hangvezerles hasznos, de mindenkinek mas miatt.

En pl. idozitot allitok Sirivel, ha fozok (sokkal tobbre nem is kepes haha), mig mas, erthetobb angol akcentussal lehet sokkal tobbre hasznalja (angol haverom diszlexias, gyakrolatilak szinte csak a Google Assistantot - vagy mi az - hasznalja. Eredmenyesen. Az esetek 80-90%-ban.

En meg mindig furan erzem magam, mikor az oramhoz (mondjuk annyira nem, Kitt) beszelek, ha csak siman a levegobe, az meg furabb lenne; de Dave azt szeretne, ha a gep meg tudna tenni...

Azert nyomogatnek gombokat, mert nem vagyok lusta, es nem faj, ha nincs olyannyira automatizalva, hogy ne kellejen a fotelbol felkelni. Igy is borzaszto kenyelemben elunk, es szamomra egyre inkabb ugy tunik, hogy a digitalis vilag kenyelme nem idot takarit meg az emberek szamara, hanem idot es figyelemt pazarol.
Raadasul en a beszelgetest, mint kommunikacios csatornat emberek szamara tartom fenn, es azt szeretnem, ha ez igy is maradna.

Szoval az aggalyaim, de tenyleg csak cimszavakban:
- tovabbi tarsadalmi elszigelodes
- olyan kenyelmes emberek, akik csomo penzt koltenek ilyen felesleges jatekszerekre a kenyelem hiteben, de kozben a jatekszer maga koti le az idejuket es a figyelmuket
- tovabbi hatalmas lepesek a teljes digitalis demencia iranyaba
- egyre intenzivebb megfiygeles es kontroll az elet minden teruletn, amit mar akkor sem tudok teljesen elekerulni, ha en pont nem hasznalok ilyen eszkozt (pl.lepten nyomon lefotoznak, levideoznak, hangrogzitnek, kommuniaciomat rogzitik, elemzik, stb.)
- egyre kiszolgaltatottabb es iranyithatobb tarsadalom

Igen, ez szaomra zavaro es talan szomoru is, mert nem ilyen tarsadalomban szeretnek elni, es a gyerekeknek is nehez megtanitani, hogy mikepp lehet ertelmes egyensulyt tartani.

Ha a sajat gyerekkoromra visszagondolok, a legnagyobb tarsadalmi artalom a dohanyzas utan rogton a TV volt. Na most a TV-jellegu figyelem es ertelem rablo lehetosegek az utobbi 1-2 evtizedben meglehetosen megszaporodtak. Egyre nehezebb ezeket kikerulni, egyre nehezebb olyan emberekkel talalkozni, akik nem rabjai ezeknek, es nem neznek hulyenek, ha te viszont nem vagy rabja a digitalis eszkozeidnek.

"tovabbi tarsadalmi elszigelodes"

Ez nevetséges. Miért vagy azáltal jobban társadalmilag elszigetelve, hogy egy számítógépnek a szavaiddal adsz parancsot ahelyett, hogy összekattintgatod, vagy begépeled amit szeretnél? Nyilván aki másra használja, aki a személyt keresi ezekben a cuccokban, az más tészta, velük eleve probléma van.

"de kozben a jatekszer maga koti le az idejuket es a figyelmuket"

Ez ráhúzható kábé mindenre, ha úgy használod. Én sosem éreztem, hogy több időmet venné el az, ha pár dolgot szóbeli parancsokkal indítok gépelés vagy kattintgatás helyett, főleg amikor a kezem egyébként nem szabad. Mondjuk főzés közben.

"egyre intenzivebb megfiygeles es kontroll az elet minden teruletn"

Ez a termék pont ennek az ellenkezőjéről szól. Egyáltalán megnézed a reklámot?

"- tovabbi hatalmas lepesek a teljes digitalis demencia iranyaba"

Ez lehet, de erről nem a technológia tehet, hanem az, ahogy használod.

En jellemzo emberi viselkedesek okan jelentkezo tarsadalmi problemakat vetettem fel, te pedig megprobalsz egyedi peldakkal (fozes, meg az emberen mulik, stb.) valaszolni. Nyilvan a bagattellizalas nem segit a helyzeten. Ha te nem ismered fel a fenti jelensegeket a tarsadalomban, akkor teged nem erint, es nem kell vele foglalkoznod.

Azt az ervet, hogy "az, hogy ki mire hasznal egy eszkozt az nem az eszkoz hibaja", akkor lehet elohozni, ha a tarasdalom mukodese ezt az ervet az adott esetre vonatkozoan visszaigazolja.

Peldak:
1. kes: itt az erveles rendben van, fontos napi hasznalati eszkoz, sajnos neha a szomszedot is leszurjak vele, de ezen hasznalati esetek aranya elenyeszo
2. sorozatlovo fegyver a lakossag kezeben (es altlaban "onvedelmi" fegyvertartas): itt az erv nyilvanvaloan nem allja meg helyet, mert kifiejezetten gyilkolasra kifejlesztett eszkozrol van szo, es rengeteg artatlan emebrt tomegmeszarolnak le onvedelmi fegyverekkel, de onvedelemre a legritkabb esetben hasznaljak
3. digitalis eszkozok: az eredeti celjukkal, funkciojukkal ellentetben(?), jellemzoen a tarsadalom jo resze nem tudja ezeket ugy hasznalni, hogy ne valjon karara, ne legyenek karos mellekhatasok, vagy ne valjon ezek rabjava

Persze lehet arrol vitatkozni, hogy konkretan ki mikor es mire hasznalja, es mi jo meg mi rossz, de ha latod az iszonyatos mennyisegu problemat, amit ezek a holmik mar gyerekkorban okoznak, szemelyisegtorzulastol kezdve effektiv fejlodesi rendellenessegekig, vagy latod, hogy hany ember rabja ezeknek az eszkozoknek, akkor egy ujabb fejlettsegi szint az ilyen cuccokbol nem tolt el orommel, meg ha technologia onmagabn erdekes es eloremutato is.

Szoval nem a technologiaval van bajom, de azt hiszem, hogy ez mar az elozo hozzaszolasombol is egyertelmu volt. Es mindig lehet jo, meg ertelmes felhasznalasra peldat hozni, de nekem meg a fozesnel soncs ilyenre igenyem. A szemem meg az agyam mindig szabad, es 2 db digitalis ora is van a latomezomben, amin meg tudom lesni az idot, es nem esik nehezemre fejben tartani sem. Igen eppen fozok, es arra figyelek. Es szeretek is arra figyelni.

A lényeg számomra, hogy a technológiát nem kell a speciális területre kifejleszteni, viszont ott is nagyon szépen felhasználható. A végeredmény pedig az alacsonyabb ár. A vakoknak szánt eszközök arany áron vannak az egyedi, illetve kis szériás fejlesztés/gyártás miatt.

Nagyon baba kezdeményezés. Ráadásul ígérgetik, hogy nem adják az adataidat és nem reklámoznak. Azonban ha jól látom, alapértelmezetten a Google speech-to-text és text-to-speech-ét használja, online. Azaz nem eladják, az adataidat, hanem ingyen és bérmentve szolgáltatják a guglinak. Fasza.

Mellékesen jelezném:

- sem HomePod-om
- sem Jobs könyvem (sem más, Jobs-t szenté avató vagy akként feltüntető ereklyém)

nincs, a képet nem én készítettem. A képet a MacWorld hozta le, én csak belinkeltem. Vagyis, a gyengébbek kedvéért:

- nem trey fikázta
- nem trey figurázta ki
- nem trey ócsárolta
- nem trey bántotta

a HomePod-ot.

Trey csak belinkelte, hogy más bántja(?) Mert viccesnek találta.

(Tudom, hogy te csak vicceltél ;)

--
trey @ gépház

szerintem inkább rettentő szánalmas, hogy agyatlan haterek fikaznak valamit amit soha életükbe nem hallottak szólni. (nekem van személyes tapasztalatom a homepoddal kapcsolatban és baromi jól szól) és más tárgyak is hagytak már nyomot a butoromon. pl genius hangszórók. mégse látom ezzel a rengeteg másik termékkel tele tapetezva a hup főoldalát, és nem látom minden második kommentben sem ezt.

de ha az applenel valami teljesen ugyanúgy van mint bármivel mással akkor az fika tárgya lesz.

szóval fenntartassal kezeled a személyes tapasztalatokon alapuló véleményünket egy termékről, de te szuper okos lehetsz 0 valós tapasztalattal és ez így rendben van. mégis ki látja rosszul itt a dolgokat ?

hol látsz engem úgy androidot fikázni ahogy trey fikazza minden kommentjében az applet ? vajon a fiatalabb generációnak az a megfelelő példa, hogy azt látják, hogy a hungarian unix portál adminja szájából csak az fröcsög hogy “UBUNTU FTW, SZAR WINFOS, SZAR APPLE.”? nem kene már elfelejteni ezt a cső látást? nem lehet elfogadni hogy egyik sem jobb vagy rosszab a másiknál univerzálisan nézve? mindegyik rendszernek megvan a maga célközönsége és helye ahol érdemes használni.

de tényleg az a helyes út, hogy kikiáltjuk a oneplust a világ legjobb telefonjának, az ubuntut meg a legjobb linuxnak es ezeken kívül minden más egy rakás szar csak mert trey azt mondta ? nem inkább az lenne a legjobb egy ilyen helyen, hogy mindenféle rendszert megismerjenek, minél több tapasztalatot szerezzenek? az informatika nem arról szól hogy belebuzulunk az ubuntuba (ugye, trey?) és akkor minden mást hülyére fikazunk.

mindenben lehetne találni hibát. pl kérlek mutasson valaki nekem photoshopot, pixelmatort vagy final cut prot ubuntu linuxra nativan! ja hogy nincs?!!! hulladék semmire se használható rendszer !4!4!!4!4!!4!44!!44!4!4! fostaliga!!!4!!4 innentől minden második kommentben ezt fogom hangoztatni hogy mindenki jól lássa !4!4!4!4!

vagy az is lehet hogy tudom hogy az ubuntu nem erre való elsősorban ezért befogom a büdös pofamat és használom azt amire elérhetőek a számomra fontos programok?

szomorú hogy informatikusok akiknek nyitottnak kellene lennie a világra itt tartanak. ennyi a probléma csupán, semmi más. :)

nem az baj, ha egyszer egyszer látni egy ilyet, de már hónapok óta másról sem szól az egész oldal: ott fikazzuk ahol tudjuk az applet. már unalmas. ennyirol van szó.

de mondom, ha ez az az üzenet amit trey szeretne átadni, esetleg úgy gondolja hogy erre érdemes terelni pár ezer usert akik között fiatalok is vannak, akkor grat. nyilvánvalóan a fiatalabbak akik ide regisztrálnak és tudjak, hogy ő az admin valamilyen szinten követni kezdik majd.

én nem látok itt senkit aki tövig szopja az apple faszat, és fikáz minden mást pont úgy ahogyan trey. nem látom az ellenséget valamint a megtérítésre szoruló embereket.

ellenben olyat nagyon sokat látok akiknek a szájába tövig van a google farka és már folyik a könny a szemükből miközben annyit tudnak már csak felkrákogni hogy: “fos epül”.

Google farka = android istenítés?
Valahogy ezt nem látom.
Én sem rajongok a gúgli rendszeréért. Tapasztalati úton.
Apple... néha olvasok róluk, egyszer volt a kezemben egy macbook úgy húsz percig. Tavaly-tavalyelőtt, míg notebookot, mobilt kerestem, többször jártam almás boltban.
Számomra riasztó volt az egész. A horror ár, a mindössze egy év garancia és hiba esetén még rohangáljak a szervizbe és esélyes, hogy heteket várhatok a javításra. Plusz a túlságosan zárt rendszer... szóval én úgy nem szeretem az alple-t, hogy csak próbálkoztam, de ennél közelebb nem jutottam.

bármilyen hivatalos helyről vásárolt apple termékre 2 év garancia van magyarországon. (jogszabály). én vettem rá +2 évet (macbook air 2014) de valahogy nem akar elromlani, budapestre fel küldeni meg olcsóbb futárral mint felmenni személyesen akarmivel. horror árú, jelenleg nem is éri meg szerintem. de ez itt off topic. azzal amit mondasz semmi gond nincs egyébként.

Lehet, én a Duna Plazaban, meg... talán a West Endben vagy a Mammutban , az almás boltokban jártam nézelődni. Egyik helyen a macbookra, másikon az iphone-ra mondtak egy évet, ha nem vagyok teljesen süket...
Mondjuk a notebook túlárazottsága miatt egyébként is esélytelen volt, de az iphone-ra még hajlamos lettem volna dupla árat adni a nem túl jó samsungos tapasztalatok után, de végül ez az állítólagos egy év elvette a kedvem végleg.

Te meg a szavatossággal mindkét, elvben azonos fogalmat.
Hivatalosan jótállás van, amit a népnyelvben garanciaként emlegetnek és van szavatosság, ami kicsit egészen más.
Én úgy emlékszem, hogy a kötelező jótállást emelték 24 hónapra pár évvel ezelőtt, EU szinten.

Nem rólad alkottam véleményt, hanem a "fanboy" kategóriáról, úgyhogy kérlek ne személyeskedj. Külön kérlek, hogy ne tegyél megállapításokat arról, hogy mennyire vagyok szuper okos, az általad vizionált nulla valós tapasztalatommal.

Innentől nem tudlak komolyan venni, csak azt látom, hogy hisztizel a semmin. És ha trey túltolja a fikázást? Te meg ki nem hagysz egy alkalmat, hogy etesd a trollt. Csak magadat hergeled, és csinálsz úgy, mint ha az életed múlna, hogy megvédd a mundér becsületét...

Szerintem meg szorakoztato vagy. :D
Szanalmasnak nem mondanalak. Bar neha probalsz odaig elrohanni, de aztan a fal adja a masikat. :D

Nekem a sorosuveg hagyott foltot az asztalomon. A kulonbseg, hogy az jobban elvezheto es jobb az arazasa, mint az applefiszfaszoknak. :D

Akkor ezt most bedobnam mint termiket ami osszebarmolja az asztalomat. Kivancsi vagyok ki fogja a sort fikazni. :D
Momentan en leszarom, ha fikazzak majd a sort. Nem szeretek bohocot csinalni magambol. :D

Egyébként miért a hangzását emlegeted ennyit? Egy ilyen eszköznél a hangminőség ugyan fontos, de csak egy részlet azon szempontokból, ami alapján meg lehet ítélni. Ahhoz viszont nem kell hallani, hogy tudd milyen szolgáltatásokat és hogy kínál, és hogy az mennyire felel meg az elvárásoknak, vagy hagy kívánnivalót maga után.

Nem ismerve a terméket beleolvastam pár értékelésbe, pont hogy azt írják, hogy a hangzása jó. Csakhogy ez semmit sem jelent, ha szolgáltatásaiban, kompatibilitásában, és végső soron a használhatóságát tekintve alulmarad a vetélytársakkal szemben, és hogy ez nem az a kütyü, amit az Apple bejelentett tavaly. Úgyhogy a fika nem szép, de éppenséggel jogos. És el kell ismerned elég banális hiba, hogy a hardver ténylegesen megsérti a fa bútorokat, amikre rárakod. És ehhez nem kell meghallgatni.

szerintem nem kell meglepődni azon hogy a Siri elég butácska, eddig is az volt. mindenesetre ezt lehet javítani a későbbiekben, a többiek fostaliga hangzásán viszont már nem lehet változtatni, csak új terméket lehet kidobni.

itthon mire jók ezek a vr asszisztensek egyébként? mert home automatizálásra még a siri is jó, szerintem sokkal többre a többit sem lehet itthon használni.

a legtöbb szolgáltatás mindháromnál az usa területén belül elérhető.

én hallottam a homepodot, és nem csak simán jó, hanem a méretekhez képest iszonyatosan jó.

"a többiek fostaliga hangzásán viszont már nem lehet változtatni, csak új terméket lehet kidobni."

Nyilván ezt a megállapításodat az előzte meg, hogy mindegyik készüléket személyesen használtad, és tapasztalatból formálsz véleményt a hangzásról. Tudod, amivel kapcsolatban az imént épp kiosztottál másokat.

Egyébként a megállapítás jogos. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a fa bútorok tönkretételét hogy oldod meg szoftveresen?

"itthon mire jók ezek a vr asszisztensek egyébként?"

Miért számít hirtelen, hogy itthon mire jó? Ugyanarra, mint máshol. Információkat kérdezel le, parancsokat adsz neki, amivel hozzá kapcsolt szolgáltatásokat kezel. Inkább nyelvi mint területi akadályok vannak, de ha tudsz jól angolul, ez sem probléma. Milyen szolgáltatásról tudsz, ami csak az USA területén érhető el?

sajnos hallottam a legtöbb konkurenst, úgy hogy tudom miről beszélek.

még1x mondom, elég sok más tárgy van ami nyomot hagyhat, régen is láttam ilyen hangszórókat és technikai eszközöket amik nyomot hagytak és mindenki szart rá egy kurva nagyot. az apple nyomot hagy és éveken át ez lesz a téma a hupon is, miért?! ki nem szarja le?

Egy poloskáért ennyi pénzt adni...
--
"Sose a gép a hülye."

Vajon alakitanak majd szoftveres diviziot is Mycroftsoft neven? :)