RPi 3+ és Plex Media Server

Pár hete vásároltam egy Raspberry Pi 3+ -t, hogy leváltsam a már meglévő RPi 2-met.
Alapjában véve média centernek és torrent szervernek használom itthon. PMS, deluge, samba fut róla.

Külön megvettem hozzá az 5,1V 2,5A gyári tápot, hogy ne legyen probléma a tápellátással. A gépre van kötve egy 3,5" külső HDD, amiről fut a raspbian (azért is 3,5", hogy azt is külön tudjam tápolni, ne az USBről kapjon feszkót).

A problémám a következő lenne:
Mikor elkezdek a plexről filmet nézni, teljesen mindegy, milyen eszközön (Chromecast, Xbox, Plex web) pár percig megy a film tökéletesen, majd elkezd hosszú percekig (akár 15-20 is) bufferelni, utána pár másodpercig, vagy percig megy és kezdődik minden előről.
Mikor visszateszem a Pi 2-t, ugyanazzal az SD kártyával, HDDvel, mindennel... a lejátszás folyamatos.
Kicsit értetlenül állok a jelenség előtt, mivel elvileg az új jóval gyorsabb kellene, hogy legyen, mégis azzal van több problémám. Van, hogy az SSH és a plex webes kezelőfelülete is csak döcög.
Addig, míg a PMS-t föl nem telepítem a gépre olyan, mint a villám, utána sokszor vállalhatatlan.

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valakinek ötlete azzal kapcsolatban, mi miatt lehet ez a jelenség?
Köszönöm!

Hozzászólások

Az RPi 3+ szedjél le új imaget, ha ugyan azt a rendszert használod amit a 2-ön akkor ott a baj.

Szia! Nekem most RPI 3+-on megy a plex. A plex mellett egy transmission, rsync daemon, és szamba + printer megosztás fut. Egy mibox3-ról nézem vele a filmeket.

Tökéletesen működik a transzkódolás. A filmek egy külső 3.5-es külső vinyón vannak.

A plex szerveren a "transcode quality" (beállítások / kódoló) alatt automatikusra van véve, a "background transcoding x264 preset" pedig "very fast"-ra van véve. A "Transcoder temporary directory"-ba nincs semmi beírva (most a tmp-be dolgozik szerintem az sd kártyán).

A kliensen az "video quality" alatt az "adjust automatically" on-ra van állítva.

Most a legtöbb videóra azt írja a plex lejátszás közben, hogy "Közvetlen lejátszás", de a transzkódolás is simán megy, ha pl fixen beállítok egy bitrate-et. A h265 transzkódolását is kipróbáltam, ment (de egy teljes filmmel nem próbáltam, csak rövidebb videókkal).

A plex RPI 3+-ra installáláshoz ezt (vagy egy ennek megfelelő leírást) néztem meg: https://thepi.io/how-to-set-up-a-raspberry-pi-plex-server/

Nézz egy dmesg -et, hogy vannak-e undervolt jellegű hibaüzenetek. Tudomásom szerint ilyenkor a soc befagyasztja magát pár pillanatra, majd fut tovább. Elképzelhető hogy a szoftveres stack amit használsz, ezt így "tolerálja".
Az én stackem: rpi3, openmediavault (ez egy sima armhf debian), SMB megosztás, transmission (omv felületről telepítve), docker, abban pedig egy nextcloud, külső 3,5" 3TB vinyó saját táppal.
Egy ideig úgy használtam, hogy egy, a közelben levő playback-es rpi3 USB-jéről húztam át neki 0,5A -t + backpowering a vinyóról, villogott is szépen, viszont hiba nélkül ment. :) Azért a biztonság kedvéért van már saját konnektoros tápja.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead