Régi router switchként használata

Régi TP-Link routerem switch részét szeretném csak használni. OpenWRT van rajta. Van egy újabb és gyorsabb, viszont wan mellett csak két ethernet lan portja van. A régi router gigabites switche pont megfelelő lenne és ezért nem vennék egy külön switchet.
Mit kell ehhez beállítani OpenWRT-n?

A régi Openwrt wiki bridge módot ajánl. De nekem elég lenne ha csak switchként működne.

Hozzászólások

Ha nem akarsz trükközni akkor csak tilts le a dhcp-t és használd a lan portokat. Némi erőfeszítéssel hozzáteheted a switchedhez a wan portot is.

Csak általánosságban tudok segíteni.
Beállítod rajta a wifi-t, kikapcsolod a DHCP-t és beledugsz egy kábelt az egyik LAN potjába. Már régen csináltam lehet kimaradt valami.

A LAN portok switch-ben vannak, ez oké, a DHCP letiltásán kívül semmi dolgod nincs.
A WAN port nincs ebben a switch-ben, az önálló ethernet interfész. Ha az utóbbi is kell, azt csak bridzsként tudod hozzáadni.

Ebben teljesen biztos vagy?
Elő kéne szednem a WDR4300-at, mert csak felületes emlékeim vannak róla, de nekem úgy rémlik, a WAN port is csak egy a switch hat portjából (4 LAN, 1 WAN, 1 a wifi adaptereké - vagy hét port, 2 a wifinek?) és vlan-okkal oldja meg, hogy melyik mire van használva.

https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300#switch_ports_for_vlans
Ebből úgy tűnik, a wifik nincsenek a switchre csatlakoztatva.

Meggyőzhető vagyok. Lehet hogy vannak olyan típusok.
Amivel eddigi régi TP-Linkekkel találkoztam, ott a CPU a WAN interfészre dedikált eth interfészen kommunikált, a másik eth interfész pedig a swich-be volt bekötve.


eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr A0:F3:C1:*******  
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr A0:F3:C1:******* 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

Lásd még: http://www.witimes.com/wp-content/uploads/2013/10/AR7240-Block-Diagram…

update: az általad írt WDR4300-ban AR9344 van. Ha teljes mértékben kihasználják, akkor ennek is 2 db ethernetje van a CPU-ban. Egyik switch chipben végződtetve.
Ugyanez az AR9344 chip látható ebben a blokkdiagramban is: https://i.mt.lv/routerboard/files/RB2011iL-160620170215.png

Most is tanultam, köszi. Egy harmadik állat a TL-WR1043. Egyetlen ethernetje van a CPU-nak és tényleg VLAN-ként kapja a szeparálandó interfészeket. Lásd: http://i.imgur.com/ZThUN.png

Viszont a TL-WR741, TL-WR842 típusoknak független ethernetjük van, nem hozható össze. Eltér a MAC address az eth0 és eth1-en, ráadásul az eth1 100-as linkként áll össze az MII interfészen levő PHY-vel, miközben a közös lapkán levő 4x100-as switch felé 1Gbps-ről kap jelzést a CPU.

dmesg:
[ 23.344175] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[ 23.774391] eth1: link up (100Mbps/Full duplex)

Ami tanulságos, látjuk hogy többféle megoldás van forgalomban.

Én még azért állítanék egy ugyanabban az alhálózatban lévő,de másik ip címet a swith-ként használandó eszköznek,hogy el lehessen azért érnü,ha valamit kell rajta állítani, és hogy ne ütközzön a címük.
Pl. 192.168.1.1 a routernek, 192.168.1.2 a switchnek.

Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

Elvileg ha az AP-t nem bridgeled össze, hanem routolod, akkor lehet (vagy akár el is szeparálhatod, ha csak távmenedzselésre használod a Wifi-t). Esetleg ha lehet szűrni a DHCP kéréseket a Bridgen akkor talán nem kell külön hálózatba tenni, de ilyen mókát nem próbáltam OpenWRT-vel (se mással).
Amúgy elég sokmindent tud az OpenWRT, csak észnél kell lenni, mert egy rosszul megválogatott műveletsorrend után akár elérhetetlenné válhat a router, de általában könnyű ilyenkor még resetelni, csak előröl kell kezdeni mindent..

Ha nem akarod külön VLAN-ra kapcsolni a portokat, akkor érdemes a router LAN oldali címét olyanra állítani, ami nem ütközik mással LAN-on. Esetleg belőhetsz egy teljesen új IP tartományt is, elég ha a management számítógépen is létrehozol egy ebbe az új tartományba tartozó másik címet. A Bridge arra jó lehet, hogy a pl WAN portot is bevond a switch-be, bár hardver függően ez lassabb lehet.