Bankkártyaval vásárlás külföldi webáruházba

Üdv mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne.
Ha például bangdood-ról, vagy aliexpess-ről rendelek és bankkártyaval fizetek USA dollár-ban honnan tudom hogy a bank mennyivel terheli meg a számlákat forintban?

Honnan tudom a bank milyen áron vált forintra.
Ráadásul az én bankok bár szerintem más bank is így váltja, először EUR-ra vált és onnan Ft-ra.

Magyarán hogyan tudom pontosan (nem csak kb) kiszámolni hogy egy adott USA dollár értékű termék mennyi lesz forintban.

Van-e olyan weboldal ahol az aktuális napi átváltási értékeket meglehet találni a pénznek között a bankkártya használat esetén.

Előre is köszi.

Hozzászólások

Valaki majd kijavít, ha rosszul tudom: én úgy emlékszem, hogy ezek belső árfolyamok, amiket sehol sem tudsz ellenőrizni vásárlás előtt. Néhány évvel ezelőtti infó, és nem hivatalos forrásból származik.

A hivatalos árfolyamlista más, mint amit a kártyás fizetésnél használnak. Páran már leírták itt, hogy hogy mennek ezek a fizetések, konverziók.
Lényeg, hogy azt soha, senki nem fogja megmondani, hogy ha egy külföldi webáruházból mondjuk kuwaiti dínárért veszel valamit, azt milyen árfolyamon fogják számolni és pontosan mennyit fogsz érte kifizetni.

Nekem a webbank kiirja az arfolyamokat, ha belepek. Tobb is van, a kartyas vasarlas az, ahol - talan - a legkisebb a spread.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Apropó: hogy mire vált, az tudtommal a kártyától és nem a banktól függ. Ha Mastercard, akkor EUR alapú, ha VISA, akkor USD.

Ez a banktól függ, hogy ők mit trükköznek. A kondíciós listák muszáj, hogy tartalmazzák.

Például a cibnél a visa kártyánál
https://www.cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/msz…

"EUR összeget a Bank az elszámolás napján érvényes deviza eladási árfolyamán váltja át HUF-ra"
"USD összeget a Bank az elszámolás napján érvényes deviza eladási árfolyamán váltja át HUF-ra"

De persze hallottam már korábban is azt, amit te írsz: hogy némelyik bank töbszörös transzformációt használ plusz még az elszámolás idejét is úgy mozgatják, hogy a lehető legnagyobb költségű legyen az ügyfélnek.

Igen, a bankod honlapjan a kondicios listat mindenfele extra dijakkal es az arfolyamot.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

TIPP: Fizess paypal-al, az előre megmondja a váltási árfolyamod

Talan bankja valogatja, de nalam az Erste par nappal a tranzakcio utan konyveli az aznapi arolyamon, ugyhogy -jovobelato kepesseg hianyaban- elmeletileg is lehetetlen elore tudni a pontos osszeget.

(Soha nem annyi vegul, mint ami az ertesito SMS-ben es emailben van.)

Amire viszont mindenkepp figyelj: a paypal durvan lehuz, ha hagyod. Keress ra, hogy hogy kerulheted ezt el. paypay turn off conversion, vagy hasonlo modon...

a bankodat kerdezd meg..
nalunk a konyvelt teteleknel a webbankban kiirja azt milyen arfolyamon tortent a valtas..

A bank üzletszabályzatában benne van, el kell olvasni.

Alapvetően két lépés van
1. a Visa/MC váltja a tranzakciót az ő saját árfolyamán dollárra (visa)vagy euróra (mc) (ha visa-val dollárt költöttél vagy MC-vel eurót, akkor nincs átváltás).
2. a bank átváltja forintra az üzletszabályzatban meghatározott árfolyamon (amit a weboldalán meg tudsz nézni).

Tehát a 2. lépest egyértelműen meg tudod nézni. Az elsőt fogalmam sincs, hol tudod megnézni, de ha megtudod, írd le nekünk :-)

De az is lehet, hogy a te bankodnál máshogy van az üzletszabályzatban, szóval ha biztosa akarsz menni (pl milyen napon, milyan árfolyamon, milyen módon), olvasd el azt. (otp pl itt van: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/Bankkartya_I_Altalanos_ren…)

A kérdéses az is hogy a bank vált vagy a kártya kibocsájtó.
Ersténél csak az látom a számlakivonaton hogy át van számolva euróba majd onnan forintba.
Ha kártya kibocsájtó csak van neki valami táblázata hogy mi alapján.
Ha bank akkor van deviza valuta azoknak is több variánsa amiből semmit nem lehet kitalálni.
Én általában MNB árfolyamon szoktam számolni az kb jó szokott lenni, nem pontos de jó.

Pl banggoodon lehet akár forint alapon is fizetni és akkor nem a paypal vált.
Nem fillérskedni akarok, de van amikor dollárban jobb fizetni van amikor forintban vagy eur-ban.

A jövőbe nem akarok látni de nem hiszem hogy a pénz váltásnak esetlegesnek kellene lenni, majd amennyi lesz az jól van.

lehet hogy ebben van a megoldás:

VALUTA ÁRFOLYAM: Fióki valutaváltásnál használt árfolyam. Az az árfolyam, amelyen a Bank valutát ad el vagy vesz forint ellenében. Készpénzre vonatkozik.

SZÁMLAKONVERZIÓS ÁRFOLYAM: Jellemzően számlák közötti, kártyás tranzakciók esetére alkalmazott árfolyamtípus. Hiteltörlesztésnél és devizaváltásnál használt árfolyam. Számlapénzre vonatkozik.

KERESKEDELMI ÁRFOLYAM 11 ÓRA (DV1, DE1, DK1): Kereskedelmi árfolyam, melyet a Bank 11:00 és 12:00 óra között jegyez, és amin a Számlatulajdonosnak devizát ad el vagy vesz HUF ellenében. Az egyes megbízástípusoknál alkalmazott árfolyamtípusokról, kérjük, tájékozódjon a Hirdetményből.

KERESKEDELMI ÁRFOLYAM 16 ÓRA (DV2, DE2, DK2 ): Kereskedelmi árfolyam, melyet a Bank 16:00 és 17:00 óra között jegyez, és amin a Számlatulajdonosnak devizát ad el vagy vesz HUF ellenében. Az egyes megbízástípusoknál alkalmazott árfolyamtípusokról, kérjük, tájékozódjon a Hirdetményből.

MNB ÁRFOLYAM: A Magyar Nemzeti Bank által jegyzett árfolyam

Számlakonverzión számolva Mastercard esetén:

PL.:

100USD => 24 443HUF
100USD => 75,762EUR => 23 018,768HUF

A kétszeres konverzióval még olcsóbb is lett.
Ki gondolta volna

1) megfigyeles alapjan saccolhato
2) altalaban kikeresheto

Pl. Nekem volt az OTP-nel szamlam, es megfigyeltem, hogy Euros bankkartyas vasarlas eseten altalaban az MNB kozeparfolyamhoz kozeli erteken valtottak. Esetleg volt 1-2 forint kulonbseg.
Lett kesobb Citibank hitelkartyam, es megfigyeltem, hogy sokkal nagyobb kulonbseggel dolgoznak, inkabb 10-12 forint volt az elteres. Ezutan kulfoldon az OTP-s debit kartyaval fizettem a Citi hitelkartya helyett.

Lett kesobb a Granit banknal szamlam, es a weboldalon kozzetettek a valuta es deviza arfolyamokat (pdf volt, ugy emlekszem). Vasarlas, utalas, kp felvetel elott a honlapjukrol letoltve a megfelelo tablazatot megkerestem, hogy mennyi a napi arfolyam, es elore pontosan ki tudtam szamolni, hogy mennyi lesz forintban a terheles. Egyebkent egesz jo arfolyam volt, de az OTP arfolyamanal rosszabb.

A card issuer (kártyakibocsátó) dönt az árfolyamról. Úgy tudod meg, hogy mennyit fizettél, hogy befizetsz kártya/számla őr szolgáltatásra.
A pénznemet nem a bank hanem a kibocsátó váltja, az én bankszámlakivonatomon minden fizetés ft-ban kerül levonásra, nem $-ban vagy fontban.

Legjobb tudomásom szerint a MC euró alapú ami azt jelenti, hogy forint alapú számlád van, de mondjuk fontban fizetnél akkor:
HUF -> EUR -> GBP

Ha Visa alapú van akkor:
HUF -> USD -> GBP

Paypallal is lehet fizetni, de mindig kedvezőtlenül vált. Megfigyeltem, az ilyen 1000 ft környéki vásárlásoknál a paypal 1050 ft-ot akar levonni, de ha azt mondom neki, hogy a card issuer váltson akkor fizetés után látom, hogy mondjuk 930 lett belőle.

Én csak ennyit tudok és ez csak Erste bankra vonatkozik, másoknál nem tudom hogy van ez.

Egyetlen megoldást ismerek a problémádra: Valamelyik internetes banki szolgáltatónál (volt már többről is szó a HUP-on) készítesz accountot. Banki átutalással feltöltöd valamilyen összeggel a számládat. A feltöltéskor megtörténik a konverzió, és később már ezzel nem kell számolni. Ha USD és EUR alapon is szoktál vásárolni, akkor két account kell, mert legtöbb ilyen banknál csak egy valutanemben lehet számlád. Ezután már csak arra kell ügyelni, hogy amikor feltöltesz pénzt, akkor viszonylag alacsony legyen az árfolyam.

Illetve ezeknek a szolgáltatóknak a többsége a UK-ben van, így azt nem tudom, hogy a brexitnek lesz-e valamilyen következménye ezen a téren.

Nem tudom, nekem az adatok beírása egy asztali gépen sokkal gyorsabban megy. Ha valamilyen adatot ki akarok másolni a programból/böngészőből, akkor a copy/paste funkció is sokkal gyorsabb. Majd ha az adatbevitel, és az adatok kimásolása is olyan gyors lesz a mobilon, mint az asztali gépen, akkor igazat fogok adni neked.

Mintha az android sdk-ban lenne androidos telefont emuláló valami vm, vagy valami.
Az nem jó?

Minden másra: számlatörténetet tud csv-be exportálni, és e-mailben el tudod küldeni magadnak.
Számlaszám ha van: e-mailben elküldöd magadnak, vágólap, beilleszt.
Ugyan nem androiddal csinálta, de ezt még egy sportdoktordiplomás köztársasági elnök is meg tudja csinálni! ;-)

FYI:
A kerdesben Banggood meg Aliexpress szerepelt. Alin van egy csomo mobilos kedvezmeny, ami a webes feluleten nincs ("mobile-only deal"), szoval amugy is ajanlott. Persze kereshetsz desktop gepen, ha utana a kosarba pakolt arukat mobilrol fizeted.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

#1 Ennyire el vagy eresztve dellával, hogy beruházol egy webáruházba? Vagy csak véletlenül (?) lemaradt egy n betű?

#2 Én az ilyenek miatt használok revolut-ot. Mostmár még a paypal-ba is a revolut-os kártyám van bejegyezve. Váltási lehúzás eliminálva. (Bocs a reklámért, ha annak ment volna). Btw.: Most valami akciójuk van a magyarokra, és ingyen küldenek tán első kártyát. Én még nem kértem fizikai kártyát tőlük, csak virtuálisom van (az instant volt). Így nálam már a fizikai kártyát másodiknak számolnák és évi 6eur-ral behúznának érte :/

+sok a revolut -ra. Én ~2 hete használom őket (premium csomag, havi 8 eur. Soknak tűnhet de az OTP csak az SMS-ek miatt lehúz havi majdnem 8 euróval, innentől kezdve pariban vagyunk plusz egy vagon tök jó szolgáltatást adnak, és az OTP-s kártyát havi egyszer, a feltöltéshez elég használni).

A revolutban ingyen és bérmentve tarthatsz egy rakás devizában pénzt, amik között egyetlen tapival válthatsz ide-oda, középárfolyamon. Magyarán hó elején feldobsz rá egy nagyobb összeget, HUF-ban, és azt szétosztozgathatod a belső számláid között (HUF, EUR, USD, bármi). A fizetés pillanatában a revolut az egyező devizát választja neked automatikusan, tehát ha az egyenlegeden van 10 EUR és az online fizetés 10 EUR-ról szól, akkor kerek annyit fogsz fizetni. Igényelhető fizikai és csak virtuális kártya is. Dobj egy privátot és meghivlak, most ingyen van a fizikai kártya is.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Transferwise-nak is érdemes utánanézni, ők is adnak hamarosan kártyát (nekem már van, csak béta program keretében). Ott is lehet több devizaszámlád. Az átváltás pedig középárfolyam (pl. amit a google kiír) + 0.7%.
Számlavezetési díj nincs

Update:
van web-es kliense (nem csak mobil, mint a revolutnál).
Lehet HUF-ot feltölteni kártyáról (átváltás nélkül), ennek van egy 0,2%-os költsége.

Kártyás fizetésről lévén szó, ennek nincs költsége. Jelenleg sajnos nem lehet közvetlenul HUF -t topupolni, így EUR-os kártyás fizetés lesz belőle. Ennek a költsége ugyanúgy alakul, mint egy tetszőleges EUR-os kártyás fizetésé egy webshopban.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"#2: mivel már kértem virtuális kártyát, a fizikai kártyáért pénzt akar"

Fura: https://blog.revolut.com/how-to-order-a-free-card/

"I already have a virtual card. Can I get a free physical one?
Yes, you can order your first free physical card even if you already have a virtual card."

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Valoban jo dolog a revolut, de tartsatok szem elott, hogy egyelore meg nagyon beta allapotban van, rengeteg esetet talalni a neten, amikor eltunt/nem erkezett meg a love...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Honnan szedted ezt a hülyeséget, hogy nagyon béta állapotban van?

Légyszi linkelj már be legalább egy esetet, ahol "eltűnt a lóvé", mert nekem nem sikerült találnom.

Plusz beadták a kérelmet az European Banking License-hez tavaly novemberben, ha bármikor eltűnt volna pénz ezt elég nehéz lenne megkapni.

http://lmgtfy.com/?q=revolut+money+lost

Szerk: januarban volt egy nagyobb fuckup, "revolut bic update"-re keresve talalsz csomo sztorit, pl. ezt: https://community.revolut.com/t/support-for-those-still-missing-money-d…

A pattern ugyanaz: valami hiba folytan a jomunkasembernek eltunik a penze, futna utana, de Revolut support baszik valaszolni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

En annyit tudok, hogy pl. az OTP Bank eseteben, az uzletszabalyzatban le van irva, hogy a magyarorszagi Forint alapu beteti vagy credit kartyak kulfoldon mindenkeppen EUR alapu elszamolassal latszanak (tehat fuggetlenul attol, hogy VISA vagy MC).

Tehat ha a bankkartya nem EUR elszamolasu helyen van hasznalva, akkor a kartyatarsasag lesz az, aki a az adott fizetoeszkozt EUR alapura fogja atszamolni. Mivel nekem van VISA es MC is ezert az ezekhez tartozo tablazatokat ismerem: https://usa.visa.com/support/consumer/travel-support/exchange-rate-calc… https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency…
Itt elsore furcsa volt, hogy valaszthato a HUF is, de latom a szamlakivonaton, hogy tok mind1, hogy amerika, kanada vagy svajc vagy anglia volt, ahol a kartyat hasznaltam, mindig EUR latszik a szamlakivonaton. Tehat, itt kell a kerdeses erteket atvaltani EUR-ra. Ahogy lattam a kivonat alapjan, ez kb realtime megy, tehat mondhatjuk, hogy a vasarlas napjan ervenyes arfolyamon valt a kartyatarsasag.

Ha az itthoni bank megkapja 1-2-3 nappal kesobb az EUR alapu terhelest, akkor tortenik a kovetkezo konverzio, ami mar itthon tortenik. Itt kb valuta eladas szolgaltatast kapsz, de ezt vissza lehet nezni a szamlakivonat alapjan is. Oda ez a tablazat lesz jo: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Arfolyamok/OTP?#arf_otp

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ez bonyolult kicsit. Függ az adott banktól, függ a bankkártya típusától. Azt kell nézni, hogy milyen pénznemben terhelik meg a kártyát, mi a bankkártya elszámoló pénzneme, és milyen pénznemben van a mögöttes bankszámla.

Először megterhelik a bankkártyát valamilyen pénznemben.
Utána a kártyát kibocsátó társaság (pl. Mastercard) ha nem egyezik a terhelés pénzneme a bankkártya elszámoló pénznemével, akkor átváltja az elszámoló pénznembe a terhelést, mégpedig a kártyatársaság honlapján lévő árfolyamok alapján.
Utána még ugye meg kell terhelni a mögöttes bankszámlát. Ha ennek a pénzneme más, mint a kártya elszámoló pénzneme, akkor megint történik egy átváltás, most már a bank részéről.

Itt vannak egyébként a bankok deviza árfolyamai: http://napiarfolyam.hu/%C3%A1rfolyam/devizaarfolyam/

Pl. Gránit Bank, Oberbank van a legjobbak között, mármint ők számolnak fel általában nagyon kicsi jutalékot.

Én a Gránit Banknál vagyok, és nagyon keveset számolnak fel a devizaváltásnál, szinte pontosan középárfolyamot használnak.

Egyéb bankok lehetséges, hogy sokkal többet számolnak fel.

Hívd fel a kártyakibocsájtót és kérdezd meg a saját kártyádra vonatkozóan.

Nem elég, hogy lehúz a bank, de én most futottam bele, hogy bankkártyás vásárlás során a bankkártya elfogadási díj miatt plusz költséget kér az online felület (kb. 2% tranzakciós díjat kér még pluszban).
Holland cég. Írtam nekik, hogy elvileg ezt az EU-ban nem szabad, de kiderült, hogy Hollandia ezt a szabályt nem fogadta el, szóval ott szabad...
Sőt PayPalos fizetés esetén is áthárítják a tranzakciós díjat. A Paypalnak is sok esze van, hogy ezt hagyja

Ez a Te felfogásod.
Először is nemzetközi utalásnál be lehet állítani ki fizeti a tranzakciót.
- Ha a termék ára 500EUR, az utalás ára 5EUR, és azt mondod, fizessen a fogadó, akkor érkezik neki 495EUR. Szerinted?
- A kártyás tranzakció költsége (eladó oldalon) 1-2% Ha olyan terméket vásárolsz, ahol az árrés 5-8%, szerinted?
- Paypal esetében azonnal az egyenlegeden a pénz (a kártyásnál "csak" az ígérvény, hogy jön a lóvé pár napon belül)

Nézzük eladói oldalról: a termék ára 500EUR. Ha megkapom, viheted. (vagy belenyomom a futár kezébe)
Nekem mindegy, hogy taxis hozza borítékban, vagy banki utalás amit választasz :-)

Tehát szerinted mindenki fizessen készpénzzel? Éljen a fekete gazdaság.
Pont azt kéne erőltetnie az EU-nak és minden országnak, hogy mindenki kártyával vagy utalással fizessen, és ne készpénzzel. Mert kártyás fizetést és utalást nem lehet eltitkolni, mindenképp kell utána adót fizetni (vagy hát el lehet, csak ugye 10 évig visszakereshető a dolog, nem nagyon éri meg).
A készpénzt viszont csak elteszi az eladó, nem ad róla semmit, nincs adófizetés.

De ha ennyire drága az utalás meg a kártya, akkor hátrányba kerülnek a készpénzzel szemben. Ez olyasmi lehet, mint a roaming, indokolatlanul drága mert monopol helyzetben vannak bizonyos cégek, pl. Paypal. EU szinten kellene drasztikusan leszorítani a kártyaelfogadás és utalás díját, mellé gyorsítani kéne az utalásokon, és ezzel párhuzamosan büntetni a készpénz használatot (pl. magas tranzakciós díj készpénz felvételkor).

És az eladó ne tehesse rá a termék árára a kártyaelfogadás díját, ez is nagyon fontos. Ez törvényi szinten kell szabályozni.

mondtam én olyat, hogy fizessen mindenki KP? nem.

Nézd, én pl a közüzemi számlámat az alábbi módokon fizethetem:
- kp (pontosabban sárga csekk) - ez belekerül X összegbe a szolgáltatónak, valamint kb 1-2 hét, amíg megérkezik a pénz
- utalás - ez nekem kerül bele (jelen csomagban 0.3%-ba)
- online kártyával - ez a szolgálatónak kerül ~1%-ba

Én boldog lennék egy olyan megoldással (mint szolgáltató), hogy ~0.5% tranzakciós díj + havi díj (számlacsomagtól és pénzmozgástól függően).

Én mostanában a Gearbest-nél vásároltam. Be lehet állítani, hogy Ft-ba mutassa az árat és így azt fizetem PayPallal.
De a BangGood-nál is így van.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Elég sok pénzért vásároltam bankkártyával neten. Szépen vezettem excel táblában mi mennyi. Minden tranzakcióról smsben pontosan levont forint összegeket kaptam. A számlám olyan hogy nem tudok mínuszba menni ezért, amit kellett elköltöttem, maradt a számlán pár száz forint. A netbankban ugyan ezen zárolt összegek szerepeltek.

Néhány nap múlva belépek a netbankomba, látom, hogy mínusz 100000Ft. Ej mondom mi a kócos fasz, felhívom a bankot. Duplán levont összeget kerestünk de nem találtunk egyet sem. Rövid 20 perces keresés után vettem észre, hogy minden elköltött ezer dollár után a netbankban a levont összegek kb 9000Ft-al többek, mint az ami zárolva volt és ami smsben jött!

Magyarul:
1000USD ért vásároltam.
SMS 266315Ftról
Bankban a számlán zárolt összeg 266315Ft
3 nappal később a könyvelt összeg 275211Ft

Hoppá! Az sms és a zárolás középárfolyamon jött. A tényleges lekönyvelés pedig eladásin! Ezzel nem is lenne baj. Csak ez egy bank. A pénzemet kezeli. Szerintem így 2018-ban elvárható, hogy pontosan tájékoztasson, hogy mennyit költök és ne 3 nap múlva döbbenjek rá, hogy ja bocs mégse annyi. Akkor az sms és a zárolás is legyen eladásin.

Nyújtottam be panaszt. 30 nap míg elbírálják. Mondom király, hát akkor ezt meg kell várni. Nagyjából 3-4 napra rá hívnak az adósság kezelő osztályról. Mondja a nő, hogy hát itten kérem szépen tartozás van a számlán, mikor óhajtom rendezni? Ráadásul ilyen gestapo hangnemben. :D Mondom neki, hogy ki tudnám fizetni de elvből nem fogom. Aztán néhány nap múlva inkább kifizettem. Természetesen a panaszomat elutasították ÁSZF-re és forint euro meg dollár eladásokra hivatkozva. Azt írták nyugodtan fordulhatok a pénzügyi fogyasztóvédelemhez. Bokros teendőim miatt inkább hagytam az egészet. Költsék gyógyszerre!

Kis összegért rendszeresen vásárolok, ezeken nem tűnt fel a pár száz forint különbség. Nagy tételnél rendesen kijön.

Engem az OTP SMS-ben mindig a pillanatnyi arfolyamon torteno koltesrol tajekoztat (ekkor kapja meg ugyanis elektronikusan az igenyt a partnertol), viszont a tenyleges levonas, az a penz tenyleges atutalasi idejenek pillanataban ervenyes arfolyamon fog tortenni. Az az ido ami a ketto kozott van, az ezer dologtol fugg, peldaul attol is, hogy a tuloldali partner, pontosan mikor nyujtja be a tenyleges terhelest. Mivel a masik oldal 3-4-10 nap mulva is X eurot fog kerni, ezert a bank nem tud mit tenni, mint akkor valt neked, az akkor aktualis aron.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Azt igazabol nem neztem, hogy milyen arfolyam. Eloszor, amikor elterest tapasztaltam megneztem, hogy azert van ez, mert a tenyleges terheles az nem a vasarlas pillanataban van, hanem maskor es az akkor ervenyes eladasin terhelnek. Innentol kezdve nem foglalkoztam tobbet az SMS tartalmaval. Viszont ugy tippeltem volna, hogy ilyenkor is a vetelin zarolnak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

No, megneztem, tenyleg az eladasi arfolyamon zarol elsore is, pont ugy csinalja, ahogy szamomra logikus. Aprilis 9-en vasaroltam 42.86€ ertekben. Az SMS-ben 13533 Ft szerepel, ez visszaosztva ketto tizedesjeggyel 315,75. Ez megfelel a 9-en ervenyes deviza eladasi arfolyammal (a reggelivel ugyan, nem a delutanival, mert a vasarlas akkor volt, de vegulis mind1). A tenyleges terheles a szamlakivonat alapjan 10-en tortent. Ez 13481 Ft volt, ez visszaosztva 314.53 (ez szerepel a szamlakivonaton is) ez pedig megfelel a 10-en ervenyes reggeli eladasi arfolyammal. Tehat eladasin zarol (es tajekoztat) es eladasin is terhel. Mindekozben egyebkent a paypal sajat atvaltasi ajanlata 14012 forintrol szolt, ami visszaosztva 326.92 arfolyamnak felel meg.
---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Banggood/PayPal kombi forintban mutatja az árat, és forintban is terhel. Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy mi lett volna az eredeti ár devizában (egyáltalán, van ilyen? USD? Jüan? És melyik bank milyen árfolyamán váltják át mindezt forintra?). Mindenesetre az ár miatt eddig nem volt még panaszra okom, igaz csak csip-csup dolgokat rendelgettem, amik nem is voltak vámkötelesek.

Marha erős a kettős mérce a bankokkal szemben. Bárki más próbálna rajtuk kívül napokkal később felszámítani egy előre nem meghatározható, ám kötelező összeget, olyan büntetést kapna a nyakába, mint annak a rendje. Mindenféle insider magyarázkodás a miértről és a rendszerről bullshit.