Amazon AWS hogyan

 ( bodnarj | 2018. február 20., kedd - 14:56 )

Sziasztok!

Szükségem lenne a napokban 4-5 virtuális gépre. Gondolkozom az Amazon AWS-en de még sohasem használtam.
AWS működéséről nincs valami összefoglaló leírás? Különösen a számlázással kapcsolatban.
Nagyon sok szolgáltatás van és és a számlázás is szerteágazónak tűnik első ránézésre. Dokumentáció meg töménytelen, kezdek elveszni benne.
Mikor kell fizetni a gépekért, mikor a tárhelyért?
A hálózati forgalom számlázása is elég izgalmasnak tűnik.

De a két legfontosabb kérdés mielőtt elkezdek vele játszadozni:
1. Lehet e beállítani valamit limitet (max x $), hogy ha valamit nagyon elkonfigurálok, akkor ne fizessem rá a gatyámat.
2. Meg kell adni bankkártya adatot. Minden hónapban automatikusan megterheli a kártyát a fizetendő összeggel, vagy nekem kell befizetni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mindenért fizetni kell. Van free tier az első 12 hónapban, illetve bizonyos szolgáltatásoknál azután is (jellemzően azoknál, amire lockinelni akarnak téged).
EC2 esetén van egy Lightsail nevű ajánlat, ami fix árért becsomagol bizonyos dolgokat.
Van budget lehetőség, a többihez hasonlóan ez se egyszerű :) Bankkártyát automatikusan terheli.

Ez Amerika, automatikusan terheli a kártyát és minden pénzbe kerül, de működés közben látod hogy mennyi az egyenleg amivel terhelni fogják. Ha valamit elcseszel, akkor az tanulopenz, szó szerint :)

Linode vagy digitalocean esetében előre összerakott csomagok vannak, onthefly megcsinálod kifizeted majd lemondod.

Digitalocean lesz a te barátod.

+1

AWS maga az okoszisztema miatt ajanlott. Ha csak egy gep kell, akkor olcsobb es egyszerubb egy DO

+1

Amazon LightSailt tudom javasolni. Olyan mint a DigitalOcean (egyszeru), cserebe kevesbe szar. A DO-rol horror sztorikat tudnek meselni, tobb tucat gepet futtattunk ott (nem az en dontesem volt) es sok oras leallasoktol az elerhetetlen admin panelen at a totalisan inkompetens supportig volt ott minden.

--
Pásztor János

mikor és melyik datacenterben volt ez?
két éve van ott gépem és pont nulla gondom volt eddig.
--
Gábriel Ákos

Valamelyik US keleti part ha jol emlekszem, es eleg nagy gepek voltak. A kisebb gepekkel ritkan van gond mert ha van is, azokat gyorsan at tudjak migralni. Nagyobb gepek migralasa ez valamiert komoly gondot jelent nekik.

--
Pásztor János

Világosítsatok fel kérlek, hogy miért jobb ez, mint mondjuk egy Contabo VPS vagy Rackforest VPS?
Nekem sokkal drágábbnak tűnik, kevesebb kapacitással.

1-2 éve amúgy kisérleteztem én is az Amazon AWS-el, de 2 nap után gyorsan lemondtam, mert eléggé zabálta a pénzemet. Persze simán lehet, hogy én rontottam el valamit a sok opció között...

Ha Magyarorszag a celkozonseged, akkor semmivel. Sot mi tobb, ha Magyarorszag a celkozonseged akkor kifejezetten valassz olyan szolgaltatot amelyiknek van BIX-es peeringje, mert van olyan videki szolgaltato nem vesz eleg nemzetkozi savszelt hogy az esti orakban eleg legyen (igen, ez meg mindig problema 2018-ban).

Az AWS mint olyan eleg draga, de a Lightsail kifejezetten nem az, cserebe nem is kapsz annyi opciot mint egy EC2-nel. Az elonye az, hogy az AWS halozaton van es empirikus tapasztalataim szerint valamivel jobb mint mondjuk a DO halozata, bar ez megint csak erosen celkozonseg fuggo. (Plusz nekem a CDN-es projekt miatt is fontos volt hogy AWS-en legyen, de ez a kerdezonek nem szempont.)

--
Pásztor János

Megnéztem ezt a Contabo-t.

Más szolgáltatóknál (akár az említett Rackforestnél, akár DigitalOcean-nél vagy Vultr esetében) a legkisebb csomag jellemzően 10-20 giga tárhellyel, fél giga memóriával érkezik, 5-10 dolláros áron. Itt 6 euróért kapni 500 GB tárhelyet, 6 GB memóriával.

Hol itt az átverés?

Ha jól emlékszem (fixme), ők azok, ahol kettő ember van az egész cégnél

...és 5 év együtt dolgozás után barátok lettek. Majd elmentek együtt nyaralni... :)

Nem túl bizalomgerjesztő. Persze örüljek, hogy ilyen kevés pénzért ilyen sokat kapok. Kérdés, hogy mi van akkor, ha azt a sokat használni is akarom? Vinyó tele, RAM maxon, CPU pörög?

Volt náluk VPSem 1-2 hónapig. Pár hét után tetű lassú lett.
Nyilván brutálisan oversold minden hostjuk.
Lemondás után pár napig/hétig dobáltak utánam olyan levelet h jövök nekik mittudomen 20€val, mert h aktiválási díjat fizessem vissza, arról persze sehol sem volt írás h ilyen letezik..
Nem foglalkoztam vele, azóta nem írnak.
-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Pár napra kell neki 5db gép. Emiatt javasoltuk olyan szolgáltatást, amit le lehet mondani pár nap után, mert erre találták ki. Rackforest csapatot nem szivatnam azzal, hogy kérek 5 gépet és kérek hozzá 0.35 hónapnyi (11 nap) működést, utána úgy sem kell.

subscribe

Lightsail, vagy dockerezel + fargate és lehet joval olcsobb lesz mint 4-5 EC2 instance (VM)
Van billing alert, sikít ha túlléped.

Mennyit jatszottal a fargate-el? En raneztem az arazasukra es miutan folyamatosan kellene futnia a containereknek, a vegosszeg nem volt eppen barati es igy maradtunk az EC2 instance-oknal.

--
Pásztor János