Linux distro ajánlása biztonsági mentéshez

 ( fefy | 2018. február 18., vasárnap - 16:30 )

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni distro kiválasztásában, mivel eddig nem sok sikerrel jártam.

Az alap probléma a következő: adott egy időszámításunk előtti szerver 512 mega rammal, win2k sp3-al (sp4-el már bőven túl lennék a problémán), döglődő raid vezérlővel, stb, amit virtualizálni kellene első sorban Hyper-V alá, természetesen USB sincs rajta és internet sem.

MS oldalon kb az utolsó utáni dolgot is kipróbáltam, de nem sok siker volt, mindegyik progi elhalt a Compaq szerverben levő RAID vezérlő miatt.
Következő lépésben kipróbáltam CloneZilla-val is a mentést, ezt visszaállítva Hyper-V alá, bejött a boot képernyő, viszont szerkeszteni már nem tudtam a létrehozott VHD-t, így ez is bukta.
Felmerült bennem, hogy megkerülve a CloneZilla-t, megpróbálom dd-vel lementeni, ehhez viszont nem találtam olyan live OS-t, ami CD-n elfér, internet kapcsolat nélkül is van rajta samba kliens, nem jön zavarba a Compaq szervertől, 512 mega ram is elég neki.

Tehát szeretnék segítséget kérni abban, hogy melyik OS teljesíti ezeket a kőkorszaki követelményeket, hogy végre (kb 5. nekifutásra) sikerüljön virtualizálni ezt a kőkorszaki vackot.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én ilyenkor első felindulásból a grml.org-hoz fordulok. Kifejezetten rescue rendszer, bár windows-os dolgokból nekem annyi mindig elég volt, hogy adatfájlok tartalmát meg tudtam menteni... hw terén bem tudom, hogy áll. Egy próbát megér, ha nincs jobb ötlet.

Mindjárt ki is próbálom vbox alól, hogy mire képes a külvilágtól elvágva, de elsőre szimpatikusnak tűnik.

Az első próba alapján nyert ügy. Megfeleztem a memória méretét (256 mega, szóval erősen csökkentett erőforrásokat kapott) és hasít rendesen.

Régen volt benne egy openbsd, az 4MB memóriával már működött. ;)
Sajnos kivették...

A 4MB sem egy utolsó szempont :) Egyébként az egészben a legszomorúbb, hogy a MS a saját háza táján nem tud olyan eszközt biztosítani, ami az időszámításunk előtti OS verziókkal is működik és így muszáj az ópenszósz irányában megoldást keresni, ami ráadásul jó eséllyel működni is fog, szemben a májkrémszoft vackaival.

Habár nekem az is mindegy lenne, ha cellux-al kellene leszedni a biteket a HDD-kről, csak induljon el valahogyan egy virtualizált környezetben :D

Atomero mikroszkophoz lehet venni magnesezett tut, azzal le lehet olvasni a tanyerrol is a biteket idealis esetben. Mondjuk egy kicsit dragabb a celluxnal, de nem keves szivas igy sem.

Egyebkent a netkapcsolat es a samba share nem uti egymast? Ha mar intranetet adsz neki, internetet - egy telepites idejere - miert nem? Onnantol meg mar akarmi jo, ami elfer fel giga ramban. (tetszoleges konzolos disztro)

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Nem ütik egymást szerencsére.

Wan oldalon nem vagyunk eleresztve sávszéllel, szóval ha nem muszáj, akkor inkább maradok a net szemszögéből full offline módban (na meg amilyen állapotban van a vas, jó ha minél kevesebbet kell vacakolni a backup megkezdésével).
Belső hálón viszont "korlátlanul" lehet vandálkodni :)

Természetesen ha minden kötél szakad, akkor adok neki internetet is, de jobban szeretném net nélkül.

A samba-t nem tudom mennyire teljesíti, de a SystemRescueCd elfér egy CD-n.
szerk:
Network tools (Samba, NFS, ping, nslookup, …): to backup your data across the network

Az Urbackup tud VHD fájlt generálni, ami felcsatolható, szerkeszthető, stb. Ráadásul inkrementális VHD-t is tud készíteni.

Orwell az 1984-et regénynek írta és nem használati utasításnak!

Van egy disk2vhd MS tool, azzal már nekifutottál? Azt a szerverről magáról tudod futtatni. A problémád főleg az lesz, hogy a hyper-v eszközöket, drivereket nem fogja szeretni a win2k. A knoppix vagy hirensbootcd is lehet a barátod dd ügyben.

A disk2vhd volt az első, viszont Win2k SP4 a minimum követelménye, így SP3-on el sem indul.

Egyébként már túl vagyok a mentésen, grml-en dd-vel csináltam full mentést, ezt vboxmanage-el átkonvertáltam és egyelőre saját gépen csak vmware player van, de ez alatt elindult, szóval ez már fél siker. Holnap pedig kiderül, hogy a Hyper-V-t szereti-e.

Slackware Live-current (xfce)

https://slackware.nl/slackware-live/latest/slackware-live-xfce-current.iso

Elfer egy CD-n es nagyon keves memoriaval is beeri

RAID1-ben vannak a vinyók? Ha véletlenül igen (és semmilyen live megoldás nem válik be), akkor én kikapnám az egyik vinyót, arról csinálnék imaget egy másik vason (dd, vagy acronis vagy akármi), amit már megeszik a hyperv, maximum fixmbr-el kell szórakozni a virtuális gépen. Amúgy érdekelne, hogy mi fut egy ilyen vadállatizomszerveren, ami alig lehet fiatalabb, mint én.... :)

Ez a legoffline-abb megoldás.

Ha a mai mentés nem lett volna sikeres, akkor ez is egy járható út lett volna, viszont a dd-ben ismét nem kellett csalódnom :)

3 óra alatt megvolt a mentésem, most van 120 gigányi raw image-em, a boot disc kipróbálva vmware player alatt és elindult, illetve a lényegi adatot tartalmazó 80 gigás lemezbe is bele tudtam nézni, szóval már csak Hyper-V alá kell berugdosnom és boldogság van.

Szerk.: kimaradt, hogy mi fut rajta:

Egy archív banki szoftver. Szerencsére már csak 1-2 évig, után shift+del az egésznek.

Mondd, hogy nem SWIFT! ;)))

írj 1 alaplap //szerver// típust, hátha +találjuk azokat az usb tüskéket ...
1.0 sanszos, hogy van, ... 1 hátlapi kivezetéssel kicsit előrébb leszel ...
//ha a hálókártya m1, akkor van valami ftp-s izé, áttolod az egészet 1 munkaállomásra, csak az adat kell, gondolom ... vas úgyis kuka//
:):):)
//ja ... próbáld ki a régi uhu live-ot emlékeim szerint tudta ezeket a paramétereket//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

A probléma részemről megoldódott. dd-vel hibátlanul sikerült mind a három array-t lementenem. Ezután vboxmanage-el nyomtam egy gyors konvertálást a boot kötetre, illetve a lényeges adatokat tartalmazóra, vmware player alá berántottam (hirtelen ez volt kéznél) és minden működött. A héten még Hyper-V alá kell berángatni (ez lesz a végleges helye), de így, hogy már fut egy virtualizált környezetben, a probléma nehezebb része megoldódott, innentől nyugodtabban lehet játszani az image fájlokkal.

Köszi mindenkinek a tippeket a live rendszerekhez.

Szerk.: Az utolsó lépés is összejött.
vbox nagyon nem szerette a soft raid1-es dinamkus lemezes raw fájlokat, így maradt a qemu, amivel átnyomtam vhd-be a lemezeket, ezeket Hyper-V alá behúzva a soft raid1 elkezdett működni, már csak egy konzisztencia ellenőrzésnek kell végigfutni. Továbbá a hálózati részén kell egy kicsit reszelni, de ez már a könnyebbik része.

[Feliratkozás]

+1