Névelős kereszthivatkozások a LibreOffice-ban és az OpenDocumentben

 ( nemethl | 2018. február 2., péntek - 18:42 )


A dokumentumszerkesztők egyik leghasznosabb funkciója a kereszthivatkozások automatizálása, amely alapból idáig nem támogatta a magyar névelők automatikus kiválasztását (például az 1. oldalon, de a 2. oldalon). A LibreOffice – elsőként az irodai programcsomagok közül – sikeresen oldja meg a problémát, ahogy ez a következő látványos videóból is kiderül.

A korábbi, erősen korlátos kiegészítő megoldásokhoz képest (Hunart bővítmény, Graphite betűtechnológia, l. Kiadványszerkesztés a LibreOffice Writer szövegszerkesztővel) a mostani megoldás a LibreOffice és az OpenDocument szabvány minimális, nyelvfüggetlen bővítésén alapul. A szabványbővítési javaslat a kapcsolódó LibreOffice hibajegyben tekinthető meg, és az észrevételek figyelembevételével hamarosan benyújtásra kerül az OASIS szabványosító testülethez, hogy a jövőben más irodai programcsomagok is átvehessék a magyar nyelv számára rendkívül hasznos újdonságot. (Maga a fejlesztés pedig itt, a kapcsolódó teszt pedig itt látható.)

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával megvalósított legújabb újdonságokról – mint a frissített magyar mondatellenőrzés a LibreOffice 6.0 javító kiadásában – a LibreOffice.hu weboldala számol be.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> idáig nem támogatta a magyar névelők automatikus kiválasztását
Nem túlzottan használok LibreOffice-t, de hogyhogy ez a triviális(nak tűnő) igény csak most került sorra?

> elsőként az irodai programcsomagok közül
A LaTeX a magyar.ldf segítségével (\aref) már jó ideje tudja :)

Ne érts félre, nem trollkodási szándékkal írtam. A munkátokhoz pedig gratula, sose legyen rosszabb :)

"hogyhogy ez a triviális(nak tűnő) igény csak most került sorra?"

Gondolom mert nem triviális, ahány nyelv, annyi szokás.

Beküldtem fő hírként is a bejegyzést (eredetileg is odaszántam), és pótoltam a mulasztást a MagyarLaTeX-hel kapcsolatban. Szabó Péter nagyszerű munkáját a szabványtervezetben már korábban is hivatkoztam.

Köszönöm a javaslatot és a gratulációt! Bízom benne, hogy lesz egy-két hasonló legalább ilyen jó fejlesztés már az elkövetkező két hónapban! :)