Mielőtt a Digi átverene...(?)

 ( pepo | 2018. január 19., péntek - 11:09 )

Sziasztok!

Egy rokonom erősen gondolkodik a Digi NET1000-ben, a telefonos ügyfélszolgálattal történt egyeztetés a felmérést illetőleg. A probléma az, hogy míg nekem a DigiNET1000-hez adtak egy - mondjuk erősen kritizálható, de mégiscsak gyors - routert (ZTE), a rokonomnál pedig arra hivatkozva, hogy jelenleg nincs a raktáron router, inkább egy másik kábelt húznának be a lakásba.
A routert nekem anno azért telepítették, mert a telefon 2 vezetéken, a net 6 vezetéken jön, ezt szét kell választani; nem magyarázom. A rokonomnál szét akarják fúrni a lakást.
Én valami akció keretén belül kaptam routert, és a trend a Diginél a két kábel esetleg?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kétféle optikát kötnek, ez attól is függ pl, hogy lehet-e házon belül maradni (lépcsőházi elosztóból) vagy kívülről kell hozni, etcetc.

lépcsőházon belül is optikát kötnek már, nem rezet? :-o

Az új helyeken mindenhol ez lesz, a rezet szépen lassan felváltja az optika mindenhol, és a lakásba is az fog bemenni.

Új lakásokban valószínű, de ahol már bekábelezték a lépcsőházat ethernet meg coax kábelekkel szerintem nem fognak változtatni. Legfeljebb a lépcsőházban levő hálózati eszközt cserélik. A Digi nem az a cég amelyik rendszeresen újra cserélne egy már meglevő hálózatot. Legtöbb címen erre nincs is szükség. De még mindig vannak 10 mbps alatti digis helyek.


Normális HUP-ot használok!

Pedig folyamatban van a csere több városban is :) Pl. Szolnokon.

Nálunk pincébe bejön az optikai kábel, onnan a lakóknak egyedi kábelezés.

Társasház, IX. kerület. Nálunk coax volt jódarabig, kábelmodemes net, majd 2016-ban lecserélték és most övegszál megy minden lakásba, ahol kértek netet (azt nem tudom, hogy ahol csak TV-re fizettek elő, ott hogy oldja meg a DIGI). Egy ONT csücsül a végén (nálam bridge módban), és az adja a netet, telefont és a TV-t (DVB-C) is.

Hát örvendetes ha így változott a Digi hozzáállása. A csak tévések szerintem szintén
kapnak egy gpont az üvegszál végére csak náluk nincs aktiválva rajta az internet eth portja(i). Így mindenképp egyszerűbb mint valami hibrid megoldás.


Normális HUP-ot használok!

Veszprémben is folyamatban van a hálózat átalakítása. A lépcsőházban, ahol lakom, már kiépítették az optikai gerincet az előzetesen kiépített koax+utp hálózat mellé.

Igen.
ZTE vackot adnak, aminek a WAN portja optika. Ugyanez az eszköz választja le a telefont, meg ad wifit, lant.
Saját routered erre kötheted.

Régebben Huawei gpont adtak. Azokkal nincs semmi probléma. Abból is van legalább két széria. Az a haverom aki régebben kapta még egy eléggé nagy gpont kapott, dvd lejátszó méret sőt súrolja a kisebb vhs videódoboz méretét. Aki pár évvel később kapta már csak egy nagyobb soho router méretének megfelelő gpont kapott, szintén huawei.


Normális HUP-ot használok!

Nekem is két kábel jön be. A vastagabb az 1000-es netnek, hogy átférjen rajta a sok bit. A vékonyka meg a telefon.. voice-nak az is elég :)

"A rokonomnál szét akarják fúrni a lakást."

Mondja azt, hogy mérje le a szükséges kábel mennyiséget, a többit te elintézed. Sokan csinálják igy.

Valamit nagyon félreérthettél vagy benézhettél.
A DIGI saját hálózata tisztán optikai. Társasházi övezetben általában lécsőházanként telepítenek egy nagy hálózati eszközt amibe az optikai kábel befut. Onnan már utp kábelekkel viszik a lakásokhoz a netet, coax kábelekkel a tévét és telefonkábelekkel a telefont. Mivel régen drágák voltak gpon eszközök szinte csak társasházakban volt vezetékes Digi. Az árak viszont kedvezőbbek lettek már pár éve, ezért van már kertes házaknál is Digi üvegszálas hálózattal. A házba egy üvegszálat visznek be. Ez kapcsolódik a házon belül a gpon egységre (ami azért nem router csak hasonlít) és ennek a gpon egységnek van ethernetes kimenete, tévé és telefon csatlakozója.

Azoknak van balszerencséje akik Digi által felvásárolt korábbi kis kábelszolgáltató területén vannak, ahol a Digi nem tudja egyszerűen kicserélni az elavult régi hálózatot. Ki kellene ásni a régi kábeleket, fel kellene bontani ehhez az utakat. Erre valamiért nem akarnak költeni.


Normális HUP-ot használok!

Te is a 2 szál telefon 6 szál internetet nem értetted elsőre?
Szvsz arról van szó, hogy amíg elég a 100Mb/s az ügyfélhez, addig a lépcsőházban van egy eszköz, ami az optikai hálózatról megoldja a rezes Ethernet és PSTN "átalakítást", innen viszik tovább az analóg telefont egy érpáron, az Ethernetet kettőn.
Megfelelő HGW hiányában a 100Mb/s feletti sebességet így csak egy újabb kábel behúzásával tudják megoldani, másképp nem maradna hely a telefonnak.

Szóval még mindig az UTP kábel patkolás megy? Akkor külön kábel kell a telefonnak vagy hagyják a mostanit csak telefonra és akinek gigabit kell kap cat5e kábelen külön. Ahogy írod. Olcsóbb így mint átállítani a lépcsőházakat optikára és gponra lakásonként. Nem?


Normális HUP-ot használok!

4 érpár megy az otthoni ZTE(tel. adapteres) routerbe, és minden további nélkül megy az 1000 Mb körüli net.
A rokonomnál miért nem lehetne így megoldani.

Te magad írtad: mert jelenleg nincs nekik ilyen eszköz raktáron. A lépcsőházban viszont valószínűleg már van valami sok portos, ami ezt tudná, csak kellene még egy kábel a lakásig.

A Diginek valahol FTTB, valahol FTTH hálózata van. Ahol FTTH van, ott az optika bemegy a te saját lakásodba.

A ZTE-s routert már régen nem osztogatják, és igazándiból nem értem, hogy miért kellene az bárkinek is, annó én nem is kértem. 9 ezer Ft-ért lehet venni Gigabites/AC-s Xiaomi Mi Router 3G-t brutál jó SoC-cal, 2x2 MIMO-val (GearBest kupon HNYear113), arra fel kell rakni egy Padavan cfg-t és olyan lesz, mintha a Paradicsomban járnál.

Mert ingyen osztogatják, és a bridge kivételével minden olyan funkcióval bír, amire használom.

Igen, de egy normális routerrel jobban ki tudnád használni azt a sebességet, amire előfizetsz a szolgáltatónál.

900-950Mbit koruli stabilan le-, es 200 feletti feltoltes a ZTE-vel. De persze, hasznald a sajat kis 5000forintos "bivaly" routeredet, kerheted Digitol a bridgelest...

Ezt teszem, 960-970 Mbit :) A ZTE-vel csak a probléma van.

Ha bridgeles van akkor is használhatod a többi portot a digi gponján? UPC-nél ez működött a kábelmodemjein. A legjobb az volt, hogy több IP címet adott. A sávszélesség summaja persze annyi volt úgy is mint a csomagban van. Most már biztosan másként van, megvariáltak ott is mindent.


Normális HUP-ot használok!

Vezetéken egy darab IP-t ad a cucc teljesen router módban is szóval elég nehéz routernek használni...

The Code you entered has expired. Mármint a HNYear113 kuponkód.


Normális HUP-ot használok!

Akkor ez sajnos lejárt, 1 hete még jó volt. Sok kuponos oldal van, valahol biztos, hogy van érvényes kupon, ezt is úgy kukáztam valahonnan.

De egyébként most kupon nélkül is csak 9500 Ft: https://www.gearbest.com/wireless-routers/pp_642436.html

Azzal a kuponkóddal mennyi volt neked?


Normális HUP-ot használok!

35,99 USD, de akkor még magasabb volt a kupon nélküli ára. November végén volt olyan kupon, amivel 25,99 USD-ért lehetett megvenni.

Az a poén, hogy ha beírom a lejárt kuponkódot most, akkor a jelenlegi 37.99 dolláros ár felmegy 53.84 dollárra. :-)


Normális HUP-ot használok!

Ja, mert a jelenlegi 29%-os normál akciót kilövi :D

Ez a gearbest honnan szállít? EU-n belülről vagy kívülről? Mert utóbbi esetben plusz áfa. A Padavan ahogy olvasom nem egy config hanem egy firmware, mint az OpenWRT.


Normális HUP-ot használok!

Kínából szállít, nincs semmiféle VÁM vagy ÁFA, ráírják, hogy gift és el van intézve. Nekem se volt, és PH-n se írta még senki a router topikjában, hogy raktak volna rá VÁM-ot vagy ÁFA-t, pedig eléggé pörög a topik.

A Padavan valóban firmware, elírtam a cfg-t, cfw-t akartam írni (custom firmware).

Tapasztalatom szerint csak azokkal a kínából érkező csomagokkal foglalkoznak, amelyeket futárszolgálat hoz (pl. DHL).

OpenVPN -t próbáltál rajta? Ha igen milyen VPN sebességet tud?
(A Gigabitet gondolom nyújtja vezetéken IPv4 nat mellett is, azért ajánlottad.)


Normális HUP-ot használok!

Igen, megy a Gigabit NAT mellett is. OpenVPN-t nem próbáltam.

Ha az adott zsákot, amiben a csomagod van, kiveszik vámkezelésre, akkor foglalkoznak vele. Telefonokkal kapcsolatban van jó, meg kevésbé jó tapasztalatom.

Ennek a Xiaominak 10/100-as a WAN-ja, nem?
Vagy nem jót találtam?

Ez a sima "3"-as, a "3G" kell nekünk.

https://www.gearbest.com/wireless-routers/pp_642436.html

2 hete még zte f668 routert kaptam tőlük, illetve nem csak router hanem gpon ami az ftth-ból csinál tv-t, telefont, meg netet.

--
"There is only one God, and his name is Backup.
And there is only one thing we say to backup:
Not today!"

Átverene?

Szerintem sokan vannak Magyarországon akik örömükben fürdőruhában ugrálnának a téli hidegen ha végre a Digi jól átverné őket is a lakcímükön. :-)


Normális HUP-ot használok!

Jól összefoglaltad :) A Digi ha akarna se tudna senkit átverni, hiszen kvázi ingyen adja a netet. Jó, van egy jelképes összeg, na de 1700 Ft a Gigabit... majd jól átver vele :D

Gyüjjenek már ide is át akarom veretni magam! :Đ

Valaki kér nem átverős T ADSL-t?

https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni
100 Mbit/s - jó nagybetűkkel 4500 Ft-ért
Garantált: 1/1 Mbps ... apró betűkkel a hozzáértőknek, aztán KUSS, ha ezért mindössze vacak ADSL-t kapsz csak.

Vesd össze: DIGINET100 - 1780 Ft-ért http://digi.hu/ajanlat/internet/lan
Garantált: 25/20 Mbps

Epp tegnap neztem, hogy 50M alatt mar nincs is naluk csomag, de legalabb ott is 1M a garantalt. Mostanaban mar csinalnak olyan bekoteseket, ahol tobb erpart fognak ossze, de sok helyen meg igy is eselytelen a kinalt sebesseget elerni.

Dehogy nincs! Telekom ADSL 512kbps havi 6400 forintért. Szégyenükben ki sem írja Telekom a weboldalára, csak egyedi ajánlatként érhető el ilyen retro internetcsomag. Sajnos az ilyen településen előbb építenek működő csillagkaput mint hogy a Digi vagy UPC megjelenjen ott a vezetékes szolgáltatásával.


Normális HUP-ot használok!

ha ezért mindössze vacak ADSL-t kapsz csak

Háde na, arról is te tehetsz, ha szar a rézdrótod és csak fos minőségű adsl tud rajta menni... a szolgáltató adná az anyagot bele, de a drótod a szar :D

Baromi régen kötötték be hozzám a telefont.
A bekötéstől a szoba túlsó sarkába hangfrekis árnyékolt kábellel vittem át, cirka 8 méteren.

Aztán lett ADSL. Azon is átment.
Aztán legutóbb a T már 20 megás ADSL-t adott. Hozták a dobozt, rátették, működött.
Szóval nálam az ADSL nem volt finnyás a kábelre.

„ha ezért mindössze vacak ADSL-t kapsz csak.”

Most nincs kedvem megkeresni, de az NMHH (vagy az elődje?) bírságolt már azért, mert a szolgáltató a meghirdetett maximális sebességet a hatóság által vizsgált időszakban soha sem tudta biztosítani. Tehát ha 100 Mbit/s-ot hirdet, és az előfizető ADSL-t kap, akkor az garantált bírság. Persze csak akkor, ha az előfizető nem tűri ezt birka módra, és bejelentést tesz. Esetleg mérődobozt is kér.

A garantált sebesség (szelessav.net):

A 13/2011. (XII. 27.) NMHH rendelet szerint a garantált sebesség „ az internet hozzáférési szolgáltatáshoz rendelt és az előfizetői szerződésben rögzített, az elektronikus hírközlési szolgáltató által az adott előfizetői hozzáférési ponton le- és feltöltési irányban teljesíteni vállalt legkisebb adatátviteli sebesség...”

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a garantált sebességet a szolgáltatónak még a legkedvezőtlenebb feltételek között, a legnagyobb forgalmi terheltség esetén is biztosítania kell.

Azaz a törvényi definíció miatt mindenki sokkal alacsonyabb értéket ad meg, mint amit ténylegesen biztosítani tud az idő nagy részében. És pont ezért garantálnak a mobilnetre 0/0-át.

Pont ezt akartam volna írni én is. Még a Digi a legnormálisabb szolgáltató az országban, jó, biztos annak is vannak gáz szolgáltatási körzetei, ahol nincsenek rendesen kiépülve, de még a legjobbak összességében. Inkább húzzanak le ők, mint a Tré, Upöcö meg FalusiNet GarázsKft-k a minősíthetetlen sz*rjukkal.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Tudod, ki ver át?
A T.
Mert ahol nincs versenytárs, ott drágán adja a szart.
Ahol meg van, ott meg hirtelen lett "Flip", legalább versenyképes áron.
Versenyjogilag biztos 100% rendben van a dolog, de felhasználói szemmel ocsmány húzás.

Magyarországon Telekom nekem akkor sem kellene ha azonos áron adnák. Átörökítette a Telekom az ügyfeleivel szemétkedő mentalitását máig és a hálózatuk minősége sem éri el például a Digi hálózatáét. Nem véletlenül huszada a garantált sávszélesség a Telekomnál mint a Diginél.


Normális HUP-ot használok!

Azért ez nem olyan egyszerű. Budapesten lakom, ahol elvileg kolbászból van az internet kerítése. A lakhelyemen egyedül a T szolgáltat, ha a mobil internetet nem nézzük. Sok embernek egyáltalán nincs választási lehetősége.

Természetesen csak ha van választási lehetőség. Ismerem én is a helyi döbrögi T helyzetet. Fentebb írtam a Telekom "remek" 512kbps adsl ajánlatáról potom havi 6400 forintért. Vezetékes alternatíva ott sincs. A legtöbben wireless szolgáltatót használnak ami még mindig eléggé szar de legalább eljutott a kilobitek korszakából a megabitek korszakába.


Normális HUP-ot használok!

Türelem ...
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/broadband-strategy-policy

EU előírás, hogy

* Coverage of Next Generation Networks (NGN): 30 Mbps or more for all citizens by 2020.
* Use of Next Generation Networks (NGN): 100 Mbps or more by 50% of households by 2020.

Érdekes, hogy a download/upload irány nincs definiálva.

Vagy inkább a V. (Vidanet)
Hozzájuk képest a T egy angyal.
Brutál árak, gyenge sebesség, visszaélés a monopolhelyzettel, kétséges szolgáltatási minőség...
:(

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"