Rendszámfelismerés

 ( peta | 2017. december 3., vasárnap - 11:37 )

Önkormányzatunk szeretne rendszámfelismerő kamerarendszert a település belépési pontjaira. Kaptunk is egy-két árajánlatot, de még nincs meg az igazi.

Tudtok esetleg ajánlani márkát, céget, szoftvert ami már bevált? Egyáltalán hogy működnek ezek? Találkoztam már olyannal hogy a kamerára írták rá, hogy rendszámfelismerő, meg külön szotverrel is, ami aztán gondolom a rögzített képet elemzi. Az feltétel lenne, hogy ne csak olvasható legyen a rendszám a képeket/videón, hanem külön adatbázisba gyűjtse ezeket, hogy aztán amikor bármilyen esemény van ne kelljen több órát, vagy napot visszanézni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy városban tudom, hogy működik jól. Intellio rendszer van alatta.

Fedora 26, Thinkpad x220

Ez nem illegális? Mármint a tárolás. A csekkolás gondolom nem.

Nyilván az - de hát kit izgat ez a mai Magyarországon?!...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

.

Szerintem az, pontosabban jogszabályba ütközik. De nem szól érte senki.

beza, pl. pont ezért nincs még mindig átlagsebességmérős bírságolás az autópályákon.
Jogtalan a rendszám "céltalan" eltárolása (vö. személyes adat).

Bezzeg a nagy demokratikus nyugaton ilyen problema nincsen, a legtobb orszagban nyugodtan mernek szakaszsebesseget es szinte minden sarkon van kozteruletet rogzito kamera (uzleteknek es maganszemelyeknek is). Nalunk itt a diktaturaban pedig .. oh wait!

De ott miért elfogadott? Mert nem jön 3 év múlva egy gyorshajtás? Nem utasitanak hogy menj be mert nekik van egy kérdésük? Nem jogi farbakkal rakják tele a levelüket...

Pont az a "diktatura" baszott megszavazni a szukseges torvenyeket [amikor a VEDA-kat telepitettek], amelyiket epp veded. Miattuk nem mukodik a rendszer.
"Kétharmad" van, ezt is átvihetnék 2 óra alatt... oh wait! ;)

Vedi a fene oket, en is bevezetnem!

Csak azt erzekeltettem, hogy nalunk jobban vedik a szemelyisegi jogokat, mint nyugaton, kozben pedig allandoan a kormanyt tamadjak..

En a bunozok arcat is nyilvanossagra hoznam es nyilvanos adatbazist vezetnek roluk, mint USA-ban.

Kik tamadjak a kormanyt?

Az ugynevezett jogvedok. Akik a bunozok jogait nagyon vedik.

Ah, ertelek.
Nem a _bunozok_ jogait vedik, hanem a torvenyek altal megszabott jogaikat vedik embereknek. Fontos kulonbseg.
Az, hogy kiemelten kell _bunozok_ jogait vedeni, nem lehet hogy azt jelzi: a bunozok jogait "semmibe" veszik?
Okkal letezik a jog, mint fogalom. Vagy tartsuk be, vagy toroljuk el. Esetleg foglaljuk torvenybe, hogy a bunozoknek nincsenek jogaik, akkor nincs mit "vedeni" rajtuk (vö. 2/3).
De addig is, tartsuk be a torvenyeket :)

Erted mire akarok kilyukadni, ugye?

Értem mire akarsz kilyukadni és maximálisan nem értek vele egyet.

Ha én hoznám a törvényeket a bűnöző még az élethez való jogát is elvesztené, amennyiben behatol hozzád, fenyeget vagy árt neked.

Mivel elég DVR-t és kamerát üzemeltetek (már több ezer). Van tapasztalatom a bűnözőkkel, a rendőrség és a jogvédők "munkájával" kapcsolatban. Volt olyan bolt tulajdonos, aki elkeseredettségében már ki akarta rakni a képüket a bolt bejáratához, hogy "ezek az emberek loptak". De ugye a bűnözőnek vannak jogai, az ő arcát ki kell takarni.

Ja és a magyar bíróság is egy vicc kategória, a bűnözők az "idő múlására való tekintettel" WTF??? fele/harmad büntetést kapnak másodfokon, aminek jó magaviselet miatt elég leülni 2/3 vagy 3/4-edét fokozattól függően.

Te is lehetsz pillanatok alatt bűnelkövető, aztán pár éves jogi hercehurca után kiderül, hogy tévedés történt, akkor mi van? Én jártam már így.

"Volt olyan bolt tulajdonos, aki elkeseredettségében már ki akarta rakni a képüket a bolt bejáratához, hogy "ezek az emberek loptak". De ugye a bűnözőnek vannak jogai, az ő arcát ki kell takarni."

Mi van akkor, ha a te arcod kerül ki tévedésből és attól kezdve a környéken mindenki úgy néz rád, mint egy tolvajra? Még úgy is sok a false positive ítélet az igazságszolgáltatásban, hogy nem egy emberen múlik.

Ejj... sztori publikus?

Nem olyan nagy dolog, szimplán adócsalás gyanúja volt, amit nem követtem el... csak mocsok nehéz volt bizonyítani, hogy valamit nem követtem el, a hivatal pedig nem igazán tudott leszállni a dologról, ha már egyszer beindult a gépezet. Sajnos mindennapos dolog és bárkivel előfordulhat... :/

+1

Figyelj volt olyan nő, aki esküdött rá hogy 10.000-es címlettel fizetett. Megmutattuk neki a felvételt, amin még az apró is pontosan látszik, hogy mennyit kapott vissza. De még akkor is erősködött. Ami fekete, arra nehéz rámondani hogy fehér. Vagy nem idén barnultak jönnek a védelmi pénzért, hangfelvétel is van róla. Elég egyértelmű. Sajnálom hogy veled ilyen történt, én soha nem vádoltam meg senkit olyannal amiről nem volt biztos felvétel. Néhány napja egy helyen lopott kártyával fizettek (egy idős házaspár). A lehúzás időpontja stimmel, de nem látszik maga a lehúzás és a kártya, csak az emberek a pultnál (rosszul volt beállítva a kamera). Átadták a rendőrségnek a felvételt, de mondtam nekik hogy ha nem találják meg náluk a kártyát, akkor úgysem lesz semmi, mert bíróság előtt úgysem áll meg ez a bizonyíték.

Én ugyanúgy elítélném a hamisan vádlókat is. Például a meghurcolt két mentős esetén nem volt egyértelmű bizonyíték: ennek ellenére felfüggesztették őket azonnal, a lány pedig nem felel a tettéért (pedig hivatalból kellene ellene eljárást indítani). Vagy volt olyan eset, ahol vagy 10 nem idén barnult tanú állította, hogy a kis családjukból a Jocó nem követett el valamit, ott sem volt. Aztán mikor egyértelmű felvétel került elő róla, őket sem állították elő.

Azt azért tudod, hogy az esetek nagyon nagy része nem egyértelmű... és ami egyértelműnek látszik, arról is kiderülhet később, hogy nem volt az.

Nézd, az, hogy a igazságügyi rendszer implementációs hibáit akarod megkerülni egy látszatmegoldással, attól nem lesz jobb senkinek. Egészen addig jó a rögtönítélő bíróság és az azonnali végrehajtás, amíg a jó oldalon vagy és úgy gondolod, hogy soha nem kerülhetsz a rossz oldalra... pedig de, igen könnyen oda kerülhetsz.

"és maximálisan nem értek vele egyet."

Respect, mert nem a mindenfélémet szidtad :)

Egyetértek veled, ha indulsz a választásokon, rád szavazok :) DE: legyen törvénybe iktatva a dolog, hogy legyen mihez tartani magunkat.

Igen, túl kevés a börtön...

Jajjistenem...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Gondolom az adott önkormányzat jogi osztálya majd megszakérti a kérdés jogi oldalát.

Lentebbi válaszokra is válaszolva:

Rendben van hogy mindent meg lehet csinálni, de azért egy önkormányzat esetében ez nagyon _nincs_ így. Elég csak arra gondolni, hogy egy sima mittudomén ~laptop beszerzéshez 3 ajánlat kell + jogi állásfoglalás + miegymás + a pénzügyön is átmegy, stb.

+ az önkormányzat évente kap ellenőrzéseket különböző szervektől (pl ÁSZ), akik bizony "kitelepülnek" 1 hétre is akár.

Szóval egy önkormányzat nem fogja csak úgy ad-hoc gondoltam egyet és csinálok egy ilyen rendszert.

Bár valószínűsítem, hogy nem egyszerű a történet. Elég csak a BM nyilvántartóra gondolni (rendszám, stb), ott külön gépek vannak csak erre a célra fenntartva + minden egyes lekérés naplózva, stb. Pont az esetleges visszaélések miatt.

És azt is valószínűsítem, hogy ez majd megbukik a jogi osztálynál. Elég csak megnézni a VÉDA-t . Ott a Rendőrségre futnak be az adatok. Vagy a térfigyelő kamerák. Az sem önkormányzathoz "fut" be.

ps.: Egyébként pedig miért nem egyeztetnek az aktuális rendőrséggel ? Esetleges belépő pontokra VÉDA-kat rakni. Azt hajrá. Ha "incidens, vagy esemény van" akkor meg kikérik az adatokat hivatalosan. Ennyi.

"Szóval egy önkormányzat nem fogja csak úgy ad-hoc gondoltam egyet és csinálok egy ilyen rendszert."

azert van, volt tobb onkormanyzat rendelete is az alkotmanybirosag elott es mar semmisitett is meg tobbet. az index videoja sem igazolja az elvarasaidat az onkormanyzatokrol. amikor felcsuton kizavartak volna oket egy nyilt ulesrol.. :)

btw nem hivatkoztam index videóra :)

Egyszerűen csak rálátok erre-arra, hogy egy-egy adott beszerzés és vagy döntés mennyire bonyolultan megy át több és több osztályon. Kezdve a jogi osztálynál.

Azt nem vitatom, hogy egy önkormányzat hozhat olyan rendeletet, amit esetleg elkaszál később az alkotmánybíróság, az más kérdés, hogy ilyenkor az aparátus megfelelő része amelyik átvitte ezt az egészet jól seggbe lesz rúgva. :)

De véleményem szerint ebben a konkrét esetben valószínűleg a jogi engedélyeztetésnél elbukna a történet. Bár kitudja, láttunk mi már falon pókot (airplane). :)

A veda-t maganceg uzemelteti.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

arh cucca jó és működik

Hikvisionnak van kamerája ilyen, lightfighter, pl. Ha megvan a forgalmozotól kell kérni hozzá a speckó firmwaret, adnak leírást is hogy kell beállítani, beletolsz egy sd kártyát és akkor tudsz excel táblázatba exportálni is. Keresni lehet a kamerán is, beütöd, hogy szerinted az abcvalamilyen rendszám kell neked és dobja is a találatokat. Ha nvrrel együtt van, akkor az áthaladásról készült felvételt is lejátsza (kártyára azt hiszem képet ment csak). Környezetemben van egy, nagyon jól müködik, lehet csak rendszám töredékre is keresni, elég pontos, nagy sebességű áthaladásnál is. Azért lightfighter mert ezt refizheted szembe, akkor sem vakul meg ( mi kb 1m magasra tettük, mert olyan a környezet, 0 probléma vele). Nagy hátránya, valami 120 rugó a viszontos nettója (kb, ha olyan partner vagy, kevesebb ;)) plusz egy hik nvr ha olyat akarsz, mint fentebb írtam, de egy 8GB kártyára is ráfér akár 1 hónapnyi autó (forgalomtól függően). Mi magánterületre tettük, itt nincs jogi akadály, mert mindenhol kint van: ki ide belépsz, stb stb.

Google rögtön kidobta:
http://www.pannonpajzs.hu/
http://aspex.hu/cam.html

Rákeresve több önkormányzat is használja, és mintha a BM lenne a backend.

Geovision LPR
http://www.geovision.com.tw/product/GV-LPR

Telepitettunk ilyet, jol mukodik.

Itthon is van egy hardverkulcsom, csak az utcara megfelelo szogben nezo kameram nincs hozza, hogy hasznaljam..

+1 a Geovision LPR rendszernek.

Két megoldásuk van:
- GV LPR1200 típusú, kifejezetten rendszám felismerő kamera, ami fel is dolgozza a képet, kész rendszám infót ad
- rendszám megfelelő rögzítésére kihegyezett kamera, de magát a rendszám felismerést nem a kamera végzi, hanem az NVR-en futó külön alkalmazás

https://geovision.shop.hu/megoldasaink/geovision-rendszamfelismeres/

Szakmailag erre vannak megoldások, fizetni kell érte.
Fentiektől függetlenül (jogszerű-e vagy nem) engem az érdekelne, hogy mit szeretne egy önkormányzat kezdeni egy ilyennel?

Megtudni, hogy rendesen bejar-e Pistike dolgozni? Na de mivan ha nem autoval jon? :D

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A kamerákkal nőne a település biztonságérzete. Az önkormányzat a rendszámokkal leginkább semmit nem szeretne kezdeni, csak a saját, és a rendőrség munkáját segítené, ha bármilyen bűncselekmény után nem kellene órákat, vagy akár napokat átmozizni. Több kameránál ugye ez az idő többszöröződik.

Hogy jogilag mennyire stimmel a dolog, azt majd a vezetőség megvitatja magával. Saját véleményem szerint jelenleg is tárolva vannak a térfigyelő kameráinkkal a rendszám/autó típusa/színe, csak nem egy xls-ben kigyűjtve, hanem avi-ban. A rendszámfelismerés ennek az avi-nak a feldolgozását segítené elő.

Köszi! Ha az önkormányzatnak már van térfigyelő rendszere, akkor a jogi részen már átmentek egyszer, belemagyarázás, akik szerint nem lehet ilyet. De lehet, külön rendelkezés van az önkormányzatokról. Azt azért próbáld meg érvényesíteni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az információ egy videóképen van meg, amit meg kell nézni, vagy könnyen kereshető fájlokban/adatbázisban gyűlnek a gépjárművek látogatási adatai, nem túl messze attól, ahol egyébként a rendszámhoz kapcsolt személyes adatokat is ismerik (a súlyadó miatt).

Szerintem keressetek kamerarendszerekkel foglalkozó cégeket, én csak az "oldalvonalról" láttam ilyen projektet, egy parkolóház behajtóban elhelyezni egy fix rendszert jóval könnyebb, mint "térfigyelő" kamera képéből megoldani, hozzanak demot és nézzétek meg a hatékonyságot.

imho egy településnek nincs biztonságérzete..

Mondjuk ki: a nyuggerek félnek a migrácsoktól. Főleg az autósaktól.

De hát akkor minek a kamera vagy egy komplett rendszer? Miért nem elég egy szoftver, ami „végignézi” a felvételt, és a timecode-okhoz rendszámokat rendel?

nem próbáltam, csak google:
https://github.com/openalpr/openalpr
vagy kis marketinggel:
http://www.openalpr.com/

Azért ezzel még kell egy kicsit tornázni, hogy valamennyire használható legyen egy rendszerben. És van ennél jobb is.
Emellett nagyon sok múlik a kamerán. Olcsó kamerák jellemzően nem jók.