xen guest alatt diszk növelés

 ( lajos22 | 2017. november 14., kedd - 13:35 )

Hell, belefutottam a következő parába. Van egy xen virtualizációm, alá tettem 2x1TB diszket, 1.8TB lett a virtualizált rendszerben a hasznosítható tár.
Most ez kevés lett, hozzáfűztem még 1TB-ot, így azt látja, hogy a xvdc lemez 2.73TB. A rajta lévő ext4 azomban nem növelhető, csak 2TB-ra. Ha új fs-t akarok a diszkre tenni, az is csak 184GB-os lehet.

Az felállás úgy néz ki, hogy lvm 2 diszkkel, (hardveres raid tükör diszkenként) az van a hoston. A xen vendégnek diszkként. Ezt lvextend-del növeltem az új diszkkel.
A resize2fs aszondja: "The filesystem is already 488378112 blocks long. Nothing to do!"
Ha a yast disk partícionálót használom, akkor tudom növelni, de csak 2TB-ra 2,7 helyett.

Szóval hogyan tudnám ezt megoldani ? Talán valamit kihagytam?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A problemat nem a xen okozza, hanem a virtualis diskeden hasznalt MBR tipusu particios tabla, ugyanis itt a maximalisan kezelheto meret 2TB kornyeken alakul. Ha hasznalsz LVM-et a virtualisgepen, akkor en LVM-en belul oldanam meg a bovitest.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ejj. Köszi. Sajnos nincs rajta LVM, ennél kimaradt.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Egész pontosan nem az LVM hiánya okozza a gondot, GPT partíciós tábla kell. Ezt tudtommal adatmozgatás/leállítás nélkül nem tudod átrakni, de kis türelemmel, figyelemmel, leállással és persze átmeneti tárral át tudod rakni úgy, hogy minden jó legyen:)

Sok sikert.

Eléggé összetákoltam, mert úgy volt, hogy csak ideiglenes cuccos lesz, azóta eltelt 5 év. De most legalább van egy jó indokom lecserélni az egészet.

--
openSUSE 42.2 x86_64

gdisk siman csinal gpt tablat az mbr-bol 10 sec alatt

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!