Externet csőd

 ( sly007 | 2017. október 9., hétfő - 21:28 )

Sziasztok!
Van valakinek bármilyen információja az Externet csődmeneteléről?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ez olyan mint a Googel meg az Adidos?

Nem. Ez egy valóban létező magyar internetszolgáltató. Valamikor eléggé jelentős isp volt.
Az őskorban volt egy szolnoki műszaki szaki, aki tv teletext helyén akart webes tartalmat szolgáltatni. Webtv szerű valami volt még a webtv előtt. A találmányát Externetnek nevezte el viccesen. Ebből nem lett semmi, de később ugyanezen a néven létrejött egy hagyományos modemes internet szolgáltató, eredetileg szolnoki székhellyel. A jó áraikkal nagyra nőttek. A stratégiai hibát ott követték el, hogy nem léptek ki a Telekom szoknyája mögül és nem kezdtek még időben saját infrastruktúrát építeni. Megmaradtak az adsl szinten.

El volt írva szerintem eredetileg :)

igen eredetileg Extrenet vagy mi volt, azert kerdeztem :) ugylatszik azota javitottak.

Mondjuk az meglepo lenne, ha vki csak igy megosztana barmi insider infot. Eleg kenyes tema ez.

Max okt végéig tart a csődvédelem.
Már majd egy hónapja volt egy kísérlet egyezségre:
https://www.externet.hu/rolunk/hirek-kozlemenyek/hitelezoi-felhivas

Szóval elég publikus az egész... már amennyi a nyilvánosságra tartozik.

Mint dolgozó biztos többet tudsz nálunk, mint fogyasztó meg... ne fizess be előre több hónapot nekik :)

Én meg nem értettem mi az az extrenet. Hát externet.

életem első internet előfizetése az externetnél volt, dial-up hűségidővel :D

Nekem is.

+1

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Csak annyit kaptunk hogy határozottról határozatlanra változhat a szerződésünk egyoldalúlag. Szerintetek lepasszolnak más szolgáltatónak vagy csak simán felszívódnak? Technikailag 90 vagy 100%-ban a T hálózatát használják.

Az Enterent amikor megszabadult az ADSL ügyfelektől, akkor ilyen Jézus Szíve Bt. kategóriájú cégek adták vették az ügyfeleket kézről kézre. :)
Aztán az ügyfelek elhagyták ezeket, inkább a T vagy valamely más fejlettebb technológiát kínáló cég.
A felszámolás során szerintem annak adják el az ügyfélszerződésket aki többet ígér.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az Enternet a B-Telnek adta át a lakossági ügyfeleit, de aztán azok is mentek a süllyesztőbe. Ezután az Enternet még évekig agonizált az üzleti előfizetőkkel meg a co-locationos szerveres ügyfelekkel, tavaly estek térdre végleg, ezeket az ügyfeleket meg a Drávanet vette át.

Vicces egyébként, hogy volt idő, amikor az Enternet akarta felvásárolni az Externetet, ez egészen odáig jutott, hogy sajtóközlemény is lett belőle, de aztán nem valósult meg végül :)

Az ADSL ügyfelek még a VidaNet-nél is voltak.
Aztán meguntuk és UPC lett belőle, mert azon a helyen nem volt DIGI, a T meg mégsem kellett az ADSL-lel.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem oda már a B-Tel-től mentek, bár teljesen lényegtelen.

...jaja, jogos, előbb volt a b-tel, aztán a vidanet. Ami vicces, hogy itt a faluban még van ügyfél, akinek a b-teles emailcíme működik.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Ennek nem kellene meglepőnek lennie. Ha én vennék át ügyfeleket internetszolgáltatóként tokkal vonóval, domain névvel együtt, akkor biztosan örökké megtartanám a régi domaint és email címeket. Vannak még ma is ügyfelek, akik nem értik miért is rossz választás a szolgáltató által adott emailt címet használni mondjuk gmail helyett. Még aliast vagy akár plusz email címet is kiadnék ha azt az ügyfél igényli. Ha be vannak integrálva az áthozott címek saját email szerverre ez szinte semmibe sem kerül. Az ügyfelek pedig ezzel is kötődnek a szolgáltatómhoz.

Jellemzően adás-vétel szokott a vége lenni. Jön egy nagyobb cég a piacon, és kompletten megveszi az egészet (infra, munkavállalók, ügyfélkör). Aztán egy idő után meg szépen elkezdik az ügyfeleket szerződéseket besimítani a saját portfóliójukba. Itt mondjuk a T kézenfekvő lenne, az alapján, amit írtál. Kérdés, hogy érdekli-e őket vagy sem.

Vagy ugy, hogy egy-egy fuziora a GVH nem adja aldasat a piaci eroviszonyokat feltve. Akkor jon egy Btel, Dravanet, Kalasznet meg akarmi, mint "Telekom csoport tagja". Begyujtik elofizetoket, a szolgaltatasi szinvonalat leviszik beka segge ala es/vagy csodbe mennek es immaron kenyszerusegbol mehetnek at ugyfelek a Telekomhoz...

Az azért elég érdekes, maximum akkor tudná, ha lejár a határozott idő. A hűségszerződés kétoldalú.

. (rossz helyre)

(egyébként új vagyok itt: ha válaszra nyomok egy szál alatt, és ki voltam lépve, belépek, akkor mindig a rootba írja a hozzászólásom?)

A rootba? A www-datának jobb esetben access denied. :-)

--
Tortilla; A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele! Hagyd már; ABBA!; Droppboksz

Nálam is para van, mert anno enternetnél kezdtem, az egyszer csak eladott minket a vidanetnek. A vidanet egy rakat fostalicska, folyamatosan a változatosabbnál változatosabb hibákat produkálták, ráadásul még a rendszerük is valószínűleg egy makróvírusokkal operáló excelltábla, mert ide-oda könyvelgettek, hol tartozásról, hogy túlfizetésről fantáziáltak, soha nem emlékeztek, hogy mikor mit mondtak vagy írtak levélben, meg ilyesmi. Elhajtottam őket, váltottam externetre, ráadásul céges előfizetésre. Teljesen jól beváltak, amit kínáltak szerződésben azt adták, kb. négy év alatt egyszer jelentettem be hibát, azonnal orvosolták. Erre most jön a második számla tőlük Externet Zrt. "cs.a" fejléccal. :/
Remélem, nem a vidanet veszi át, mert akkor le kell nyilaznom valakit. Bárkit. :D
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Mi a T-től mentünk el, de szerintem vissza kerülünk hozzájuk. XD

Én őket elhajtottam, de úgy, hogy még a helyi szerelőnek is megmondtam, hogy ha meglátom a házunk körül ólálkodni, akkor nyíllal fogok lövöldözni rá az erkélyről :D Amikor ideköltöztünk, megszavaztuk a bizalmat, kértünk egy tévételefoninternetegyben csomagot, hátha beválik. Egészen az egy hónapos próbaidő végéig működött is, utána a (szemmel láthatóan használtfos) routerük elkezdte, hogy kb. hetente újra kellett egyszer indítani, hogy minden menjen. Aztán jött, hogy a tv (gyerek akkor még nézett meséket) folyton bekockásodott, lefagyott a műsor.

Aztán amikor már naponta kellett a routert ki-be kapcsolgatni, szóltam nekik, hogy nem azt a szolgáltatást adják, ami a szerződésben van, úgyhogy valamit csináljanak, mert így nem fogjuk fizetni. Hoztak egy (állítólag) zsírúj routert, ami egészen addig faszányosan működött, amíg a szerelő beépítette és kipróbálta. Rá egy félórára meg is állt, lehetett újraindítani. Megint jeleztem, hogy nem fogadom el a javítást, vigyék innen a szarukat.

Kijött másnap egy nem mezei szerelő, hanem egy rendszermérnök srác, órákig méricskélt, pisztergálta az utcán a dobozkájukat, titkos kézjekete adott le webkamerán keresztül a központjának, ivott egy kávét, és elmesélte, hogy hogy mennek náluk a dolgok (katasztrofálisan). Az új router, amit kihozott, ott nála többször eldobta magát. Erre megállapította, hogy a mi címünkön NEM LEHET ilyen szolgáltatást adni, csak max. ADLS 5-öst. Miután kitöröltem a harsány röhögéstől a szemembe tolult könnycseppeket, megbeszéltük, hogy jó ez a szakszöveg, csak nem igaz. Felpakoltam az összes kábelt, routert, antennát és egyéb mágikus varázseszközeiket, és bevittem a legközelebbi T-pontra, odatettem a lány elé, és visszavetettem velük. Utána rendeltem meg az enternetes ADSL (akkor még) 15-öst, saját routerrel-modemmel, és láss csodát, azóta is az a saját modem+router ment gond nélkül, egészen odáig, amikor a 30megásra váltás miatt le nem kellett cserélni az eszközöket.
Szóval T-t nem akarok, bár most is az ő modemrouterük megy, egyelőre gond nélkül. De fizetni nekik soha többet semmit közvetlenül... :/
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

...még dühítőbb, hogy a tavalyi T-s optikai kábeles fejlesztés ott állt meg (szerintem egy-két évre), hogy a falu központjáig behúzták a kábelt, de bekötve/osztva még nincs. :/

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Szerintetek, ha szembe lévő házban van Digi (mind a két épület kb utcasarok), azt be tudják/akarják hozzánk is kötni?
Digi oldalán keresve ebben az utcában, csak ezt az egy épületet mutatja hogy van Digi. :S

Nem. :(
Én a 297 lakásos társasházba nem tudtam velük behúzatni az utca túloldaláról, senki sem akart nagyon rajtam kívül Digit...
De kérdezd meg őket.

S.

ellenben ha a szomszéd házba megtalálsz valakit akivel tudsz "felezni" :-)

Az valami nyugger lakóház? Nehéz elképzelni, hogy valahol nem akarnak Digit amikor messze a legjobb magyar szolgáltató.

helyszínfüggő. spec ahol nincs más és szar volt a régi (digisedés előtti) hálózat is ott most is szar.

Rendben, de itt arról volt szó ha jól értem, hogy a társasházban a kedves lakótársak nem akarnak Digit, jó nekik az a szar ami van és ezért a Digi nem is megy át az utca másik oldaláról. Pedig ez új infrastruktúrát vinne a társasházba ami ma a Diginél 1 gigabitet jelent.
Gondolom ha az utca túloldalán 8/2-es digis net lenne, akkor sheepy sem törte volna magát, hogy náluk is legyen.

Pár évig nyakukra jártam aztán feladtam és elköltöztem, itt sem lesz digi, de már lesz*rom :)

S.

Van UPC/telekom/WLA alapból nem kell nekik még egy...
Amúgy 12 éves ház, újpesten, lakótelep szélében, de 1-2 lakóért nem éri meg feltúrni mindent...
S.

Rákerestem WLA-ra. Ez valóban egy wireless szolgáltató 10/30-as netre 17.582Ft havidíjjal? Vagy csak névazonosság?

Valóban, de annó ház építésekor az egész házba ők jöttek elsőnek(valakinek ismerősei voltak).
Ki lett építve a 297 lakásra és mindenki kedvezményesen kapta, legutóbb 30M/15M 2000 Ft +Áfa /hó volt. Egy mikrós antenna van a ház tetején, bár én nem láttam személyesen :)

S.

Nálunk a szomszéd házban van Digi optika, hozzánk meg nem lehet, úgy, hogy a mi házunk előtti oszlopon van az elosztó, amiről a másik be van kötve :D

THX, sajnos pont ilyen válaszokra számítottam.

A Mikrotik most jelentette be a wireless-wire nevű eszközt, ami kb 100m-en átviszi a gigabitet wireless@60GHz 200USD áron.
Tökéletes megoldás a problémádra.

Már csak ki kell találnom hogy kihez van bekötve ott szemben. :D

Azon kívül, hogy szabálytalan megoldás én ilyet még ismerőssel sem vállalnék be.

+1

Nem ismerem az aktuális magyar szabályozást. Britanniában vannak aktivista kezdeményezések lakossági internethálózat építésére egy-egy negyedben.
Szvsz nulla eséllyel lehet ebből bárkinek problémája Magyarországon.
De erősen sanszos, hogy teljesen legálisan meg lehet osztani az internetet a szomszéddal. Különben a FON jogellenesen működne. Márpedig van FON Magyarországon is.

Az összes szolgáltató ÁSZF-e kizárja az ilyen jellegű megosztást. Mondjuk a routert se engedték sokáig.

Az ÁSZF-be sok mindent bele lehet írni amit a szolgáltató szeretne. De amelyik pont abban korlátozná az ügyfelét, amit különben törvény vagy akár csak miniszteri rendelet garantál neki, az úgyis érvénytelen.
Milyen routert nem engedtek?

FON-t konkrétan a magyarországi Telekom is propagálta. Az lenne a legviccesebb ha közben a Telekom ÁSZF tiltaná az ilyen megosztást.

És akkor mi a helyzet a nem jelszózott wifi hálózatokkal? ott mindenki ASZF-et sért?
Vagy egy akutabb példa: iskolai wifi, ott mindenki ASZF-et sért?
Ugyanígy ASZF-et sért az összes netcafé is akkor...
Ez a "routert se engedték" dolog pedig erősen túlzó, mert csak néhány szolgáltató gyomrosozott érte, a digi pedig tipikusan az, aki a saját routert propagálja, már csak azért is, mert egyes routereik messze nem tudják kitolni az előfizetett maximális sebességet.
Ezenkívül, ha nat mögött vagy, akkor mi közük ahhoz, hogy milyen készülékek vannak bedugva?

Főképp, amikor a szolgáltató béna, és az orra előtt lévő oszlopról képtelen szolgáltatni, akkor a szomszédnál való ASZF-ezés erős szőrszálhasogatásnak tűnik.

+1 Az utolsó bekezdésre.

Az nem lehet,hogy elfogyott az osztás?
Teszem azt, raknak oda egy 2-es optikai osztót, aztán, ha szembelévő 2 szomszéd gyorsabb, akkor neked nem jut.
Osztót cserélni meg felteszem nem olyan egyszerű, mert megvan, hogy az utcán végigfutó szálat max 64 vagy 100 vagy 128 felé lehet osztani. Az utcai kábelt sem egyszerű cserélni, mert akkor újra végig kell hegessze az összes oszlopon.
Így az éri meg nekik a legjobban, ha letesznek arról az 1-2 lemaradó vevőről.

Esetleg próbáld meg a szomszédnál, ő előfizet egy nagyobb csomagra, te beszállsz, a delejt meg átviszed UTP/Wireless módon.

Erős a gyanúm, hogy a Digi nemigen tartalékol, mert akkor nem jönne ki ilyen olcsóra a szolgáltatás.
(De cáfoljon meg egy bennfentes, ha van itt köztünk)

Nem, ezen a környéken a családi házakba behúzzák, a tárasasházakban meg még ott a koax. Szerintem az egész területen van 64 ház, amibe bevitték, az utcánkba mondjuk 5 helyre kb. Nem tudom, megvárják, míg elporlad a koax kábel, vagy a fene tudja, miért így csinálják. Évek óta ott az oszlopon az optika, de már nem érdekel, a T most kivételesen csinált valamit, bondolt VDSL-en 50/14-es netet tud adni, a DIGI meg 8/2-est koaxon.

Tény, hogy nem ismerem a környéket, inkább arra gondolok, hogy a szolgáltató kimegy megszámolja, vagy megkérdezi a földhivatalt, hogy hány lakás van az adott területen, és ahhoz kiépíti a hálózatot fix kapacitással, aztán telnek az évek, és társasházak lesznek, az addig egylakásos házakból, ill. aprózzák a tulajdont, aztán az adott sarkon egyszer csak elfogy a szabad kanóc.
Tipikusan a Bp. 12. kerület ilyen, ahol konkrétan tudok példát erre, hogy eladtak nagy, 2-3 lakásos társasházakat, az új tulaj(ok) pedig csináltak benne 5-6 legénylakást.

Azt nem tudom megérteni, hogy ahol van koax hálózat, azt miért nem cserélik optikára?
Az engedély csatorna vagy villanyoszlop használatára megvan. Kábeladót ugyanúgy kell fizetni. Csak ki kellene cserélni az elavult infrastruktúrát újra.

Mert az aktuális DOCSIS tudna 10/1 Gbps netet adni, úgyhogy nem az a szűk keresztmetszet. :)

De nem a diginél. A Digi nem költ a koaxos hálózatra, lassanként lecserélik optikásra.

Nem cserélik mindenhol!
* Ott nem buzgólkodnak, amelyik házban nincs konkurencia (UPC), legfeljebb csak T ADSL.
* A régi koaxos kábelcsatornába nem vállalják az optika behúzását, mert nem látják garantálva, hogy sikeres lesz, megtörik valahol, elakad, stb. Ha a ház nem engedi a falon kívüli vezetékezést (mert valóban ocsmány), akkor egy ideig biztos nem lesz 8 Mbps-nél több.

Azért írom, hogy lassan :)

A digi se másabb mint a többi szolgáltató, ahol nincs verseny ők is szarnak bele. Nálunk is volt a koaxos digi és kész, aztán t és a upc is bejött rendesen, hirtelen tudtak optikás cuccot adni a koaxos helyett (a koaxos kábelcsatornába behuzva).

Am. szerintem próbáld meg az asztalcsapkodást, erős a gyanúm, hogy csak valami adminisztrációs hiba lehet.
Esetleg kérj a helyszínre szakembert, hátha kiderül, hogy azóta már elhárult a probléma.

Kérdezetem őket, azt mondják, majd értesítenek, ha lehet :) Nem hinném, hogy változna a környéken a helyzet, ez egy 100 éves városrész, elvileg még műemlékvédelem alatt is áll (ez mondjuk nem látszik rajta). Itt 20 év múlva is pont annyi lakás lesz, mint most. Mondjuk lehet, hogy úgy gondolják, minek szórakozni vele, nálunk is 6 lakásból 2-ben van net, de egyik sem DIGIs (már). A kábeltévé az mindenkinél DIGI, de ahhoz jó a koax, azt én is hülye lettem volna VDSL-es IP TV-re cserélni.

Ha van lehetőség az út alatt áthozni, és jogi/gazdasági akadálya sincs, akkor igen.
Anno a HDSNET-ről váltottam Externet-re, mert az UPC, bár ott volt az utca túloldalán, de nem húzott át kábelt hozzánk, a HDSNET meg... szóval nem túl jó szolgáltatást nyújtott (akkor álltak át DOCSIS technológiára, és konfigban kevesebb volt beállítva, mint a csomagban kiajánlott maximum. Panaszra annyit csináltak, hogy letiltották a modem státusz oldalát...). Aztán mégis, de akkora meg a HDSNET-ből Digi lett, úgyhogy az Externet-től visszamentem az akkor már Digi-nek nevezett korábbi szolgáltatóhoz....

Szerencsés vagyok, ha Externetes előfizetőként azt láttam, hogy a házam előtt kábelezett a múlt héten a DIGI? A hó végén már be is kötik a szolgáltatást, fél áron, sokszoros sebességgel :D

Lájk. :D

Nálunk a csúcs a faluban a központ körüli xdsl 50Mbit, a közel lakók örülnek. Az átlag a 15-25 körüli adsl. A mi címünkön már elérhető az 50, de csak a T szerint, akik ugye köztudottan szemrebbenés nélkül belehazudják a telefonba, hogy "hogyne működne". :/

És mi még örülhetünk, mert egy faluval arrébb a csúcs az 5Mbites csomag, ami kb. 1-gyel jön (ha épp jön), mobil térerő meg sehol nincs, mert le vannak árnyékolva, mint a dög. :)

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

az 50re is lehet 1 a garantált, azzal számolj csak, minden továbbinak meg örülj :D

A táblántúliaknál annyiban rákényszerült a T a korrekt tájékoztatásra, hogy most már előre szólnak, hogy a csomag 5-ös, de nem fog jönni csak 1-gyel. Bár ettől még túl sok alternatívája nem marad annak, aki netet szeretne. Igaz, mindenki azzal kezdi, hogy "nem használjuk nagyon semmire, csak a levelek miatt... Meg néha a használtautóhut megnézzük..."

:)

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Ha tudnak 50-et, akkor valószínűleg upgradelték az ADSL-t VDSL-re, és abban még bonding is lehet (2 vonalból ki tudják hozni). Én is csodálkoztam rajta, gondoltam, hogy úgyse fog menni (14/1-es ADSL volt a max.), aztán mégis működik.

Most éppen 30-asunk van, megy gond nélkül, azért gyanítom, hogy az 50-es is mehet tényleg. Ha váltani kell a csőd miatt, váltok arra, ott az egy hónap próbaidő, mérem minden nap mániákusan, aztán ha jó, maradhat. Utána a hűségidő sem gond, egyszerű PV, az 50 helyett az 1 az nem a garantált minimum kategória az Eu szerint, hanem szimpla szerződésszegés. Már több ügyfélnél sikeresen visszamondtunk így szerződést, hiába pattogott a T a hűségidős meséjével.

---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!