Mikrotik AP-k vezetéken történő beszélgetése

 ( hrobi88 | 2017. augusztus 13., vasárnap - 11:34 )

Sziasztok!

Vettem két Mikrotik routert (RB951G-2HnD) és a következőt szeretném megoldani velük:
Adott a vastag falakkal tagolt házam, amiben jelenleg repeaterekkel van körbelőve a wifi, ami elég pazarlás, mert így mindenhol van, de sok felesleges helyen is.
Azt szeretném megoldani, hogy az új Mikrotik routereim vezetéken beszélgessenek és ugyanazt a wifit továbbítsák úgy, hogy közben nem látják egymást vezeték nélkül (tehát repeater funkció kilőve(?)).
Az első "fő" routeren (192.168.0.1) beállítottam a DHCP szervert, a wifit és a netet, van internet és a kliensek elérik egymást a belső hálón, ez még egyelőre nem sok, de arra épp elég, hogy megmentsen a feleségem panaszáradatától.
Hogyan kellene beállítanom a kettes számú routert (192.168.0.2) a tervem megvalósításához?
Milyen címszavakra keresgéljek, amik adhatnak támpontot, használ esetleg valaki konkrétan ilyen megoldást?

Előre is köszönöm a hasznos információkat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A megoldás neve CAPsMAN. Link

Ezer köszönet!

Sziasztok!

Ha nem szükséges az, hogy központi felületen tudd a wifi hálózatot manage-elni, akkor szükségtelen a CAPsMAN-t használni, elég az, ha a 0.2-es router-en bridge-eled az ugyanúgy beállított wifi-t azzal az ethernet-porttal, amihez a 0.1-es router csatlakozik.
Ha már beállítottad a 0.1-es router-t, akkor csak át kell másolnod a wifi-beállításokat a 0.2-esre, csak arra vigyázz, hogy más csatornát válassz (1-es, 6-os és 11-es csatorna nem zavarja egymást 2,4GHz-en).
Ezután pedig a beállított wifi-AP interfészt azonos bridge-be teszed azzal az ethernet-interfésszel, ahova a 0.1-es csatlakozik (gondolom, a 0.1-es ether5 interfészére csatlakoztattad, mert ott tápot is kaphat a 0.2-es passzív PoE-n keresztül)

De tény, hogy a CAPsMAN-nel a wifi-t csak egyszer kell beállítani, utána csak "provizionálni" kell az esetleges új AP-kra.

Majd esetleg írd meg, hrobi88, hogy melyik megoldást választottad.

Ilyet ne csináljunk már, és ne is ajánljunk! Otthonra ugyan elég, de ha már meglehet szépen csinálni, akkor ne barbárkondjunk.

Ne adjunk esélyt annak hogy a kliensek bután összevissza ugráljanak 1-2 perc elteltével az egyes AP-k között. Az hogy ugyanazzal a setuppal fellősz több AP-t, csak más csatornán, teret engedsz a gyengén megírt kliensek számára, és ugrik az user experience. (láttam ilyet, tényleg vannak gázos kliensek). Jobb, ha szigorúan csak 1 AP van, ami egységesen fogható az ingatlanon belül.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Ez nem mindi müxik, ha nagy a terület és sok a fal, akkor inkább több kisebb, akár visszafogott teljesítményű AP biztosabb, valamint köztük szétosztva a klienseknek több össz sávszél jut.

Ez is igaz, de én ebben az esetben is valahogy particionálnám az AP-ket, legalább az SSID -jük legyen más.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Ezzel csak az a baj, hogy megáll a forgalom, ha nincs ap támogatás és az a bridge nem tud HWMP+ -t! Mesh a jelszó!

amire neked szükséged van azt a wifinél roaming-nak hívják. Mivel a kliensek nagy része sajnos elég buta, ezért az AP-knak és a kontrollernek kell ezt megoldani és a klienset "áttaszigálni" az optimális AP-ra.
A mikrotik is tud ilyet, ha jól állítod be:
http://loloke.hu/seamless-roaming-megvalositasa-mikrotik-kornyezetben/

+