Telefon digitális átállás T-nél

 ( logs | 2017. július 18., kedd - 23:03 )

Sziasztok és üdvözletem!

Szüleimnél lehetőség nyílt átállni ADSL-ről optikára, ami magával vonná a telefon optikára/VoIP-ra állítását. Egyelőre még nem lépték meg, mert a T nem képes rendes információt adni, hogy mi hogyan lenne. Van egy elképzelésem, hogy mi hogyan működhetne. Legyetek szíves javítsatok, ha valahol tévedek.
Szóval: a (családi)házba (helyileg: Budapest) jelenleg befut két telefonvonal, két telefonszám. Az egyiken csücsül a net is. Ha ez átállna optikára, akkor bejönne az üvegszál a lakásba, és a modemnél kijönne belőle (legalább) egy RJ-45 a router felé, és (legalább) egy RJ-11 telefonálni. Szüleimnek van saját routerük, WiFi-erősítő, hálózati nyomtató és kutyafüle, oda csak az RJ-45 kell. Viszont: a házat eddig behálózza a két telefonvonal, minden aljazatban két dugalj van, a két számnak. Ha jól gondolom (és ebben egyáltalán nem vagyok biztos), az egésznek csillag topológiája van, és a telefonvonal bekötési pontjánál futnak össze a szálak. Ha most az analóg vonal meghal, és a routerből kijövő jelet bedugom a csillag bármelyik pontján, akkor továbbra is fog csörögni az adott szám az egész házban?
Konkrét kérdés azokhoz, akiknek már ilyen előfizetésük van: milyen típusú eszközt ad a T? Németországban SpeedPort és FritzBox között lehet választani. Otthon? Illetve, Németországban rögtön 3 telefonszámot kap az előfizető, és a box 3 kimenetéből (RJ-11) beállíthatja, hogy hol mi csörögjön. Otthon?
A válaszokat előre is köszönöm!

(Ha tévedtem volna a topicot illetően, mea culpa, mozgassátok át.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Telekom Huawei EchoLife típusú ONT-t szokott adni.

Az ONT-nek "rendes" RJ11 csatlakozós analóg telefon kimenete van, tehát kábelezés szempontjából semmit nem kell változtatni. (Az eddigi, bejövő analóg vonal helyett rákötöd az ONT telefon portját, és kész.)

Attól, hogy a netet optikára váltod, még megtarthatod a hagyományos, analóg telefont. (Tény, hogy a VoIP csomagnak kisebb a havidíja... de, cserébe nem is egy "teljes értékű" telefon. Sávfölötti kommunikáció, modem, fax, riasztó, stb...)

Nekem optikara valtaskor azt mondtak, hogy nem maradhat az analog vonal.

lásd a fenti kommentem: gyakorlatilag mindegy, hogy nálad vagy az utcán - de ATA fogja adni a vonalat, nem mész be rézérpárral a helyi központba.
(felteszem, sok esetben a helyi központok is leszerelésre kerülnek, mert minek? :-)

Ide EchoLife HG8245H GPON Terminált hoztak.

És otthon nem állíthatsz rajta semmit, hacsak nem találod ki az admin jelszavát mert, a T 3play felhasználójánál a VOIP tab egy az egybe hiányzik. (és a telecomadmin/admintelecom kombináció gondolom a firmware "Customized for DT, Hungary"-nak köszönhetően reset után se működik :))

admin/6P0N4dm1nP4SS nem működik?

Picit off, de: ha a pecóban áramszünet van, nincs telefon. Ha lefagy a készülék, nincs telefon. Hagyományos analógnál ilyen problémák nincsenek. Csak fyi-ként írtam, mert pár ismerősömnek ez így új volt, sürgős esetben kellemetlen lehet.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Egy apróságra felhívom a figyelmedet: MINDEN analóg telefont lecserélnek - ha még nem tették meg.
Ha nem nálad lesz az IP alapú végpont, akkor az utcában lévő rendezőnél lesz egy nagy portsűrűségű ATA, ami kiszolgál.
Az, hogy ezen lesz-e vésztáp (és meddig) vagy nem - az döntés, ÁSZF és kötelezettség kérdése.
Magyarán ha az egyetemes szolgáltató NMHH által nincs kötelezve arra, hogy vésztápolva legyen az (önállóan igénybe vett) analóg vonal - márpedig gyanítom, hogy nincs, egyébként az előfizetőnél lévő végberendezést is vésztápoltatnák - akkor nem lesz vésztápolva.
Egyébként is, a mobilod előbb kéznél van :-)

ps: a Huawei Echolife lehetőséget biztosít vésztáp biztosítására. Egy akkut kell rákötni a megfelelő portra, és kész...

> Egyébként is, a mobilod előbb kéznél van :-)
Amúgy igen, ez a tendencia, mi is kukáztuk a drótost, ismerősök többsége is.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mi is kukáztuk egyébként, csak más formában - ment online szolgáltatóhoz, SIP protokollon.
Lényegében a költsége megszűnt, de használható maradt a rendszer...

Kicsit off, de: nálunk az optikai hálózaton áramszünet esetén is van kapcsolat, vagyis egy UPS elég a működőképes áthidaláshoz.
Hangsúlyozom, hogy nálunk... ez erősen helyszínfüggő is lehet.

Az analógot mindenképpen cserélik, tulajdonképpen az már most sem analóg, mivel a régi kapcsolóközpontokat az egész országban végleg leszerelték és a legtöbb helyről már a berendezéseket is eltávolították. Most egy ugyanolyan voipod van, csak a réz kábel elmegy a központtól a házig. Az áramot így onnan kapod, ha HGW-d vagy ONT-d van, akkor meg onnan.

Ez igazából dsl vonalon előny, mivel ha volt egy hulladék telefon készülék a 982 közül, (mert ugye minden sarokba kell egy) akkor vitte az egész vonalat magával DSL-el, telefonnal együtt. Ezen - a tévhitekkel ellentétben - a szűrő sem segített, mivel az csak a frekvenciákat választja le. Na most ha voipod van az otthoni átjáró után, akkor azt és annyit aggatsz a cuccra, amit és amennyit akarsz. Legfeljebb nem lesz telefonod, de az iptv meg a net megmarad.

Onnan, ahonnan te nézed, csillag topológiának tűnhet, de nem az. Igazából sín, csak neked olyan rövid a síned és olyan hosszú a leágazásod, hogy csillagnak tűnik. Viszont sok helyen valódi sínként van kiépítve, mert így kell a legkevesebb kábelt kihúzni. Egyébként mondhatnánk csillagnak is, ha a kapcsolóközpontokat belevesszük, de ez sem igaz, mivel egyszerre egy időben csak 2 eszköz tud kapcsolódni egymáshoz.

Na de a lényeg. A megrendelt csomag sebességétől függ, hogy milyen ONT-t kapsz. Lényegében 1 kivételével mindegyik wifi képes (de úgy látom, neked erre nincs is szükséged). A vonalat a phone aljzaton kapod, rj11 csatival. Ha úgy van a házban a kábelstruktúra, ahogy írtad, akkor a bejövő rezet a kötéstől visszább 1 centire levágod (így minden kötés megmarad), akkor bárhova csatlakozhatsz, menni fog a telefon mindenhol a házban. Mi oda szoktuk tenni az ONT/HGW eszközt, ahol a dsl szűrő volt (ha volt ilyen és ha van rá lehetőség). Egyébként úgy is lenne telefonod, ha nem vágod le az utcai részt, amíg ott kint nem lesz valami rövidzár. Ilyennel már találkoztam én is, hogy nem a központból, hanem a házból jött a tárcsahang :D Annyiból veszélyes a művelet, hogy nem tudod hova és kinek szolgáltatsz még telefonvonalat -> érdemes levágni a bejövőt, ha megvan az ONT.

thread ncromancing:
végül csak átálltak, telefon működik, ahogy írtátok (ONT/routerbe bedugva, csörög mindenhol). A szerelők levágták a régi kábelt is, minden tiszta. Köszönöm a segíséget/tapasztalatokat/hozzászólásokat!