tárolós oszcit milyet?

 ( ruczati | 2017. június 30., péntek - 21:55 )

Megint barkácsolnék kicsit, kéne egy relatív jó, relatív olcsó tárolós szkóp. min 2 csati, min 50MHz, lehetőleg fullos MAC támogatással, hordozható kivitel, szóval kb. egy laptoptáskában elférjen. elég széles a spektrum a 20-30kHUF kínai gadgetektől fölfele. Kizárólag lakossági célra kell. Valakinek tapasztalata ilyesmivel?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na ez az oszcilloszkópos téma engem is érdekelne.

Az egyik kedvencem, szerintem ez kielégítené az igényeidet: https://www.saleae.com

Másik vonal a Picoscope, ebből rengeteg van, de tapasztalat szerint azokat érdemes venni, aminek elég nagy a memóriája, hogy használni is lehessen valamire..

Ha olcsón akarod megúszni akkor pedig Bitscope: http://www.bitscope.com , ezeket is sokan dícsérik.

Azt nem tudom, hogy a kérdezőnek mi kell, de ezek nem oszcilloszkópok, hanem logikai analizátorok.

A Picoscope az oszcilloszkóp egyértelműen. A Saleae-t és a Bitscope-ot pedig ugyancsak elég komoly ADC-vel szerelik, simán jó analóg scopenak is (lásd spec).

Sajnos a Picoscope felett átsiklottam.

A Bitscope Mini még jó is lehet a kérdezőnek, de a Mikro és a Saleae analóg sávszélessége kicsi.

Hasznalok Saleae Logic Pro 16-ot, scope-nak szerintem nem igazan jo, inkabb adatgyujtonek mondanam. Bar lehet szint-triggert tenni a csatornakra, onnantol kezdve, hogy volt trigger egyszeruen menti adott ideig a jelet es ennyi. Azert egy normalis szkop ennel tobb nagysagrenddel tobbre kepes (akar csak a triggereles teren is). Igaz ezt a memoria mennyisegeig tudja, szoval PC-n akar fel orat is mintavetelez folyamatosan - ami viszont meg a nagy memoriaval rendelkezo szkopok sem tudnak jellemzoen.

Szoval nem latod real-time, csak egy darab mintavetelt tudsz megnezni a vegen, aztan manualisan ujra elinditani.

(Csak mellekszal, a kerdezot nem erinti valoszinuleg, de "csak" a memoria mereteig tud menteni, nem ir kozben a lemezre, csak akkor menti le az osszegyult adatokat, ha betelt a RAM (nyilvan, akkor is ha kisebb intervallumot allit be az ember), de akkor veget is er az adatgyujtes. Lett volna egy project amihez vettunk 2 db-ot, de erre a hatulutore csak utana jottunk ra (tobb hetig kellett volna digitalis vonalakat menteni) - a support azt mondta, ezt nem tudja, es a jovoben sem tervezik, viszont teljesen normalisak voltak, felajanlottak, hogy visszaveszik.)

/sza2

Én hosszas gondolkodás után végül is egy Saleae Logic 8-at vettem, logikai analizátornak nagyon jó, plusz tud 10MS/s analóg mérést kettő csatornán, ami azért amatőr viszonylatban bőven elég szokott lenni.

Az az egy bajom van, hogy nem tud common-mode signal mérést, mert a nyolc csatornájának a GND vezetékei közösek és ezért figyelni kell a földhurokra is... most azon gondolkodom, hogy építek egy linken látható áramkört elé, és akkor tudok mérni tetszőleges két pont között: http://www.radiolocman.com/shem/schematics.html?di=46997

A földhurokra mindig figyelni kell, és nem látom hogy a linkelt áramkör ebben mit segítene.

Mondjuk azzal, hogy az AD629 teljesen földfüggetlen és izolált bemenettel rendelkezik és a bemenetei közötti különbséget adja a kimenetén. Elolvastad a hozzá tartozó szöveget?

Elolvastam az elejét, negatív áramot akar mérni negatív táp nélkül. Kb. eddig olvastam.
Az AD629 datasheet 1. oldalán, felül a jobb oldalon vagy egy funktional block diagram nevű ábra. Ez azt mutatja, hogy van belül egy opamp, a 2 bemenet 380k ellenállaton keresztül van az opára kötve, és a a kimenet is egy 380k ellenálláson keresztül vissza van csatolva az invertáló bemenetre. "It consists of an operational amplifier (op amp) and a resistor network." - írja is a 11. oldalon. Medzsik.

Ettől függetlenül sájni kis cucc, és remélem megfelel arra amire használni akarod, de egy szkóppal (vagy szkóp-jellegű) elég csúnya dolgokat lehet művelni ha rossz helyre teszed a földet. Just sayin'

"Elolvastam az elejét, negatív áramot akar mérni negatív táp nélkül."

Mi az, hogy negatív áram? :)

"Kb. eddig olvastam."

A földhöz képest -48 -- -60 volt feszültségen lévő vezetéken akar áramot mérni sönt ellenállással és a söntön eső feszültséget mérné meg. Ehhez kell egy olyan opamp, aminek mindegy, hogy a két bemenete mekkora common-mode feszültségen van, viszont a kimenetén a REF+feszültségkülönbség jelenik meg.

"Ez azt mutatja, hogy van belül egy opamp, a 2 bemenet 380k ellenállaton keresztül van az opára kötve, és a a kimenet is egy 380k ellenálláson keresztül vissza van csatolva az invertáló bemenetre. [...] Medzsik."

Ezen túl az a medzsik, hogy ±270V lehet a bemenetén és ±500V a bemeneti védelem és ez teljesen izolálva van a tápfeszültségétől. Szóval gyakorlatilag bármit elvisel otthoni körülmények között és leválasztva lehet mérni.

"Ettől függetlenül sájni kis cucc, és remélem megfelel arra amire használni akarod, de egy szkóppal (vagy szkóp-jellegű) elég csúnya dolgokat lehet művelni ha rossz helyre teszed a földet."

Pont ezért akarok egy ilyet építeni, hogy mindegy legyen, hogy hova kötöm.

"Mi az, hogy negatív áram? :)"

Igen :)

"Ezen túl az a medzsik..."

Ezért írtam, hogy sájni kis cucc.

"Szóval gyakorlatilag bármit elvisel otthoni körülmények között és leválasztva lehet mérni.
Pont ezért akarok egy ilyet építeni, hogy mindegy legyen, hogy hova kötöm."

"The AD629 can replace costly isolation amplifiers in applications that do not require galvanic isolation."

"The AD629 can replace costly isolation amplifiers in applications that do not require galvanic isolation."

Nem írtam sehol, hogy galvanikusan is le van választva...

A "leválasztva lehet mérni, mindegy hova kötöm" számomra ezt jelenti.
De akkor félreértettelek.

'A "leválasztva lehet mérni, mindegy hova kötöm" számomra ezt jelenti. De akkor félreértettelek.'

Van izolált és van galvanikusan izolált eszköz:
- például van transzformátorral dolgozó kapcsolóüzemű táp galvanikusan izolált, mert nincs közvetlen érintkezés a bemenete és a kimenete között.
- például a transzformátor-nélküli kapcsolóüzemű tápegység (http://www.brighthubengineering.com/diy-electronics-devices/77929-make-a-transformerless-power-supply/#) tulajdonképpen izolált, mert a bemenete és a kimenete független egymástól, de galvanikusan nincs leválasztva.

Te amúgy szoktál elektronikával foglalkozni? :)

Szoktam, ja, hobbi.

Mérés és galvanikusan leválasztás: vannak akik nem tudják, hogy a szkóp mérőzsinór krokodilcsipesze földpotenciálon van, és bátran rákötik bármire, mert ahhoz képest akarnak mérni. És ha elég energiája van ennek a bárminek, akkor néha felrobbantják a szkópot vagy a mért eszközt. Ezért gondoltam én egyből arra, hogy neked galvanikus leválasztás kell, bár nem is igazi szkóppal dolgozol. Az USB-s furulyád (nekem kínai klón van) notival akkuról használva lebeg, szóval ez a veszély annyira nem fenyeget. Bár azt se tudom hogy mit szeretném mérni, de szerintem ne offoljunk itt tovább.

"Mérés és galvanikusan leválasztás: vannak akik nem tudják, hogy a szkóp mérőzsinór krokodilcsipesze földpotenciálon van, és bátran rákötik bármire, mert ahhoz képest akarnak mérni."

Ez nem mindegyik oszcilloszkópra igaz. Vannak bőven földfüggetlen - izolált - bemenetű oszcilloszkópok (isolated vagy floating channel a kulcsszó), nem is tudnál másképp common-mode jeleket mérni.

"Ezért gondoltam én egyből arra, hogy neked galvanikus leválasztás kell, bár nem is igazi szkóppal dolgozol."

Továbbra se kell galvanikus leválasztás, elég, ha (elektronikusan) leválasztott a bemenet.

"Bár azt se tudom hogy mit szeretném mérni, de szerintem ne offoljunk itt tovább."

Mitől lenne offtopic erről beszélni egy tárolós oszcilloszkópról szóló témakörben? :)

"Ez nem mindegyik oszcilloszkópra igaz."

Nem, csak a többségre, az olcsóbbakra.

"Továbbra se kell galvanikus leválasztás, elég, ha (elektronikusan) leválasztott a bemenet."

Szerintem kell, de ezen nem veszünk össze.

"Mitől lenne offtopic erről beszélni egy tárolós oszcilloszkópról szóló témakörben? :)"

Igen :)

"Szerintem kell, de ezen nem veszünk össze."

Hát, akkor el kell szomorítsalak, mert nem nagyon vannak galvanikusan leválasztott bemenetek...

Nem a bemenetet kell galvanikusan leválasztani, hanem a mérőeszközt a hálózattól (földeléstől).

"Nem a bemenetet kell galvanikusan leválasztani, hanem a mérőeszközt a hálózattól (földeléstől)."

Az se kell galvanikusan leválasztani, ha le kell választani, nem is szokták... nagyon beragadt ez a galvanikus leválasztás. :/

Jóvan gábor, te vagy a legokosabb. Én kiszálltam.

Nem vagyok a legokosabb, ezért kérdeztem például, hogy a hivatkozott kapcsolás jól működik-e... egyébként meg tudom és értem a különbséget a leválasztott és a galvanikusan leválasztott eszköz között... :)

EEVBlog fórumán kéne szétnézni, esetleg az elektro levlista arhívumában (épp volt szkóp téma Júniusban). http://www.centralnet.hu/pipermail/elektro/

Hogy használ az ember egy ilyen tárolós szkópot, mi a lényege? A "sima" szkóppal ugye csak periódikus jelet lehet jól analizálni. Ezzel pedig rá tudsz triggerelni egyetlen jelformára, amit rögzíthetsz és utólag elemezheted, hogy mi történt? Tudtok példát mondani, hogy milyen esetben jó használni - amire a periódikus megoldás nem lenne jó?

Van olyan, amit egy analóg szkóp tud, de egy digitális nem?

(Rejtett szub.)

Mind a kettőnek megvan a felhasználási területe. Digitális szkópnál bele lehet nagyítani a kiválasztott jelszakaszba (na jó, analógnál is korlátozottan). Digitális szkóp főleg tranziens jelek vizsgálatára való, mint írtad. Megjegyezném, hogy a tárolós szkóp nem csak digitális elven működhet, hanem tároló katódsugárcsővel is, ps időtartományban. Az analóg szkóp előnye az ára :-) Na meg a felbontása is jobb :-)

a DSO QUAD par MHz-ig jo, az analog resze nem tud tobbet, hiaba van utana 72 MHz-es ADC. forumokon lehet talalni leirast, par alkatresz cserejevel lehet rajta kicsit javitani.

esetleg nezd meg a redpitaya-t (amit mostmar STEMlab-nak hivnak), eleg jopofa cucc. ha van hozza venad, akkor tudod modositani az ADC utan jovo FPGA kodjat (zynq), a rajta futo linuxot, lecserelheted az egeszet, stb.

ez mindketto inkabb jatszos szkop, nem verprofi munkara vagy referencia eszkoznek valoak - cserebe viszont nagyon hordozhatoak, es erdekesek.

A hantek vonal mennyire ok? Nem vagyok benne az iparban egy ideje, erdekel a tapasztalat. Inkabb mennék a hagyományos irányba, ez a PC only dolog egyelőre kicsit meredek nekem, Pl a linkelt hantek függvénygenerátor is, ami plusz extra és tetszik

A DSO203 előnye, hogy a gyári firmware mellett vagy helyett lehet rá programokat tölteni:
A flash 4 részre van osztva. Alapból az 1-es indul a többit úgy lehet kiválasztani, hogy bekapcsoláskor egyik vagy másik gombot nyomva tartja az ember, pl.:
1. gyári scóp (nincs lenyomva gomb)
2. módosított egyedi scóp (2-es gomb)
3. logikai analizátor 4 csatornával (3-as gomb)
4. futtató környzet (4-es gomb)
(Az 1-es gombra fw-t lehet frissíteni)

A futtató rendszernél kis applikációkat lehet betölteni amik más-más funkciókat látnak el, pl. van feszmérő, spektrum analizátor, jel generátor, i2c, USB analizátor, servó vezérlő vagy logikai bementeket lehet file rögzíteni, stb. A lementett adatokat meg USB utólag le lehet kérni és elemezni/feldolgozni.

Korlátait figyelembe véve ügyes kis szerkezet.

Batronixon erdemes szetnezni, Eu nem kell vammal AFAval szamolni

en most vettem ilyet, de meg nem volt idom tulzottan tesztelni, alap funkciok mukodnek

http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Siglent-SDS1202X-E.html

mgb

kb. ilyesmire gondoltam, thx

Ez igencsak tetszetos. A 200Mhz nem semmi. Atnezegetve, ez tenyleg a legjobb valasztas ebben az arkategoriaban. Mindjart veszek en is egyet. Hmm, majd jovore, hatha lesz egy 200Mhz-es es 4 channel-es valtozat ennyiert... :)

Itt egy tablazat egyebkent:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rtPqMAkNw2bSkqocuc7zcYkl57fsdPVlxzyqcJmbKIc/edit

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebben a táblázatban nincsenek benne az új alsó kategóriás Rigolok többek között mint pl. a DS1054Z ami kis ügyeskedéssel 100MHz-ig felhúzható. Igaz még így sem 200MHz de cserébe 4 csatorna. Továbbá a Rigol DS2000 széria bizonyos tartományban és beállítások mellett 12 bites függőleges felbontást is tud, míg a táblázatban csak 8-bit van feltüntetve.

http://www.ageta.hu/muszerek.php - hívd fel őket.
DS1054Z még mindig az egyik legjobb ár értékben (3 év garival, okos sw upgrade 100MHz-re!).

Az utóbbi pár hónapban a konkurencia is megjelent hasonló tudású <400$ (hobbi?? ) készülékekkel, ahogyan már javasolták eevblog videók és fórumot nézd kiindulásként.

Én olyan szkópot vennék a helyedben, amin nincs olyan enkóder (más néven inkrementális jeladó) forgatógomb, ami mechanikus, hanem csak sima gombok.
A >10 éves Tektronix TDS 220-as szkópunk olyan, hogy mindig épp az ellenkező irányt érzékeli tekeréskor, mint ami elvárható lenne. Baromi idegesítő. Alig lehet beállítani a feszültséget, meg az időalapot.
u.i.: Az optikai enkóder jó lenne forgatógombnak, örök élet. De még nem láttam olyan műszert, amiben az volt.

Szerintem a gombnyomkodás PITA, a tekerők sokkal kényelmesebben használhatók. Már amíg jók, természetesen.

su