[MEGOLDVA] Oszcilloszkóp hullámzó kép probléma

Sziasztok!

Vettem egy használt analóg oszcilloszkópot hobbi felhasználásra, és az alábbi képet kapom a kalibrációs jelre: https://www.youtube.com/watch?v=Cp70tKpFKh0

A kérdésem az, hogy a tapasztaltabbaknak van-e tippük, hogy mi lehet a hiba?

Szerk.: Megtaláltam az okot: a tetejére tettem egy labortápot is. Ha az ki van kapcsolva, akkor tökéletes a jel. Lehetséges, hogy a labortáp mágneses tere meghajlítha az elektronnyalábot? Vagy valami hasonló módon bezavar? A lényeg, hogy a szkóp jó, csak messzebb kell tenni a tápot tőle.

Szerk.2: Kipróbálgattam a zavarterjedés paramétereit: ha egy elosztón vannak, de egymástól messze, akkor nincs zavar. Ha közelítem a tápot, akkor nővekszik a zavar. Ha a függőleges skálát változtatom, akkor is fix a zavar méreter.

Ebből arra következtetek, hogy a kijelzőben érvényesül az elektromágneses zavar, és tisztességesen javítani a táp árnyékolásával, vagy a teljes újratervezésével tudnám :-). A megoldás tehát egyszerűen a szétültetés lesz, ami tökéletesen elfogadható számomra, úgyhogy a problémát megoldottnak jelölöm.

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!

Hozzászólások

Szerintem nem megfelelően van simítva a tápegységéből jövő kraft, ezért a hálózati feszültséggel modulálja a képet. :)

Szűrő elkókat érdemes lenne megmérni, cserélni.

A mérőszondán van földelőcsipesz? Odacsipteted valahova? Nekem brummnak tűnik.

A saját kalibrációs jelhez nincsen földpont, mert az önmaga, nem? Amikor külső jelet mértem, akkor bekötöttem a földelést. Egyébként rájöttem, hogy a labortáp okozta. Elsőre földelésre gyanakodtam, ezért kipróbáltam egy másik konnektorban. Ott tökéletesen ment - mivel a tápot nem cipeltem oda. Aztán visszavittem az eredeti dugaljhoz, és ott is tökéletes volt. Aztán visszaszereltem a helyére, bekapcsoltam a tápot és megint zajos. Így jöttem rá, hogy a táp csinálja.

Nem vagyok 100%-ig képben, hogy hogy van összerakva egy szkóp. Mivel a fizikai közelséggel jut be a zavar, szerintem nem a 220-on keresztül jön, hanem elektromágneses mezővel. Az ellen is védenie kellene a zavarszűrő kondinak?

Ha mondjuk a labortáp "szar", és meglehetősen erős mágneses tere van, akkor azt is mindenképpen ki kellene védenie a szkópnak, vagy elfogadható, hogy bejut zavar?

Nekem úgy tűnik, hogy nem a bejövő jelen van a zavar, hanem a kijelzésen, bár erről egyáltalán nem vagyok meggyőződve, csak így "érzem". Ha bejut egy kellően nagy változó mágneses tér, az simán el tudja téríteni a nyalábot, nem?

Röviden : igen.
Minden analóg szkóp katódsugár csöve körbe van véve lágyvas lemezzel , mágneses árnyékolást biztosítva.
Persze ez nem egy atomreaktor kazán vastagságú, meg értelem szerűen a kijelző oldalon nincs.
Ugyhogy egy közeli mágneses tér eltérítheti a sugarat, de az eltérítés nagysága független az aktuális méréshatártól.
(mivel nem az elektronikában kerül bele a rendszerbe, hanem az csőben száguldó elektronokra hat.)
Könnyen kideríthető, kapcsold ki a labor tápot, az a biztos ha ki is húzod a konnektorból.
Ha a bemenet földön van (AC/DC/GND kapcsolóval, ha létezik) akkor is van "lebegés" ?
Ha a szkópot elforgatod, akkor változik a lebegés iránya?

Ha csak egy elosztóba dugod be a labortápot és a szkópot, de nem teszed őket egymás mellé, akkor jó? (Igazából arra vagyok kiváncsi, hogy a hálózaton megy-e át a zavar, vagy inkább a labortáp trafójának a mágneses tere kavar be).

Egy mérőműszerben nem számítanék hitvány elkókra, mint egy gagyi pc-tápban, szóval a mágneses tér nem lepne meg. Ha van egy néhány voltos hálózati trafód, és annak a kimenetén mérsz, akkor a zavar szinkronban van a jellel, azaz a hálózattal? (A labortáp hálózati trafójában az áram, ennek megfelelően a mágneses tér, szinkronban van.)

Ha tényleg a levegőben megy át, és nem szűretlenség okozza, akkor elég messzebb rakni egymástól a szkópot és a tápot, vagy lehet javítani a táp trafóján, de az azért macerás (a szkópok saját tápegységéhez kitaláltak egy-két trükköt, hogy ne legyen erős szórt terük).

Amúgy milyen szkóp és milyen táp?

Magat a kepet egy tekercs huzza szet a kepernyore (deflexios tekercs). Ez gyakorlatilag egy elektromagnes, igy hathat ra kulso magnesesseg. (megerositve az elottem szolot) Magat a tekercset is elektronika vezerli, azzal is lehet gond. A dobozat is ellenorizni kellene, hogy arnyekol-e rendesen.

A tap valami hazi gyartmany, amugy ?

Kapd szét a szkópot és az összes elkót cseréld ki, a tápban főleg.