Windows 10 ARM x86 program futtatással

Hozzászólások

Érdekes, hogy senki sem szólt hozzá...

Üdv,
Marci

Gondolom azért, mert annyira nem bámulatos, megint késtek pár évet (pl. https://wiki.debian.org/QemuUserEmulation), de már emlékeim szerint a Maemo projekt is hasonlót csinált (csak ARM on x86). (ARM on x86, x86 on ARM, meg csomó másik architektúra össze-vissza keverése is ment simán, anno ARM-on futtattam MicroBlaze binárist különösebb gond nélkül)

A Youtube videó alapján egy Snapdragon 820 futtat Windows 10 zEnterpriset (ugye annak az alapja legalább Pro).

A SoC gyors googleval kb. 70 USD, leggagyibb Snapdragon 820 kínai telefon 158 USD, sajna SBC-t nem találtam de gondolom ez alatt van.
Erre ha csak OEM árba számoljuk a Wint is annyiba fáj mint maga a "system" :)

Szóhoz sem jutunk :)

Az arm platformnak egy nagy hátránya van, nincs egységes boot folyamat, így nem triviális a telepítés. Talán egy kissé errefelé mozdítja a dolgot, ha win is megjelenik rá. De tartok tőle, hogy a konkrét eszközhöz kötött, nem külön megvehető fajta lesz csak. Korábban volt arra törekvés, hogy lezárják az oprendszer cserebere lehetőségét eszközökön, remélem nem ezt folytatják.

Persze, ha könnyen feltehető arm cuccokra is, akkor könnyen lenyomhatja azokat a linuxos rendszereket, amelyek kitaposták az ösvényt előtte.

Szóval részben örülök, másrészt az üzleti magatartásuk miatt részben aggasztó is.

"Az Arm gépek világa nem PC világ."

Pedig a személyi számítógép az személyi számítógép. Függetlenül attól, hogy arm vagy intel proci van benne. Kár hogy ezt mindenki elfelejti, és okos marketinggel el lehet hitetni az embereket, hogy valami új készül, és ez azért megkötöttebb, mint a másik.

A személyi számítógépnek van valamilyen operációs rendszere. Hogy milyen operációs rendszert tudsz futtatni rajta, az erősen függ attól, hogy pl. x86 vagy ARM van-e benne. Jelen pillanatban erős különség van a kétféle hardver bootolási folyamatában is, ARM esetén macerásabb a dolog. Pl. egy Allwinner A10-re összeállított disztribúció változtatás nélkül nem tud bootolni egy Allwinner A10S-en.

"Pl. egy Allwinner A10-re összeállított disztribúció változtatás nélkül nem tud bootolni egy Allwinner A10S-en."

Jó, de ha van az eszközön egy GRUB (vagy bármi más boot-loader), akkor utána tetszõleges Linux disztribúciót tudok futtatni, nem?
Ezen kívül már csak a driverek okoznak problémát.
De az a PC-n is fenn áll hogy nem ismeri fel a hálókártyát vagy a laptop tapipadjét a rendszer automatikusan.

Van egy lényeges különség az x86 javára, ez pedig a BIOS (akár hagyományos, akár UEFI). Ott pl. olyanokat is tudsz állítani, hogy melyik eszközről töltődjön az oprendszer, ARM esetén ilyen módszer nincs. Hogy az A10-nél maradjak, ha az talál SD-kártyát a kártyafoglalatban, akkor arról próbál oprendszert tölteni. Ha nem talál, akkor meg a NAND flash-ből. Visszatérve az x86-ra: ha kicserélem a CPU-t az alaplapban egy másik típusra, a bootolási folyamatot az nem érinti, legfeljebb az oprendszer nem fog betöltődni szerencsétlen esetben (pl. PAE-képes CPU kellene, de helyette olyat tettem, ami azt nem támogatja). Az Allwinner esetében pedig nem cserélhetek A10-et A10S-re (nem is lenne egyszerű fizikailag megoldani), mert akkor nem fog betöltődni az oprendszer, ugyanis a két CPU nem azonos módon bootol.

Nem kimondottan értem.
Látom :)

Ha a GRUB támogatja az adott processzort
A GRUB-ig el is kellene tudni jutni valahogy. Egy x86-os, megszokott rendszer esetén ez nem probléma, mert ott van BIOS, aminek ez is a dolgai közé tartozik. ARM esetén nehezebb a helyzet.

Amiket én használtam eddig ARM CPU-val szerelt lapok közül, azokon egyébként nem volt GRUB. Pl. a Raspbianon sem fogsz ilyet találni.

Javaslom, hogy olvasd el pl. ezt a Raspberry Pi bootolási folyamatáról:
http://wiki.beyondlogic.org/index.php?title=Understanding_RaspberryPi_B…

The Raspberry Pi’s Broadcom BCM2835 system on a chip (SoC) powers up with its ARM1176JZF-S 700 MHz processor held in reset. The VideoCore IV GPU core is responsible for booting the system. It loads the first stage bootloader from a ROM embedded within the SoC. The first stage bootloader is designed to load the second stage bootloader (bootcode.bin) from a FAT32 or FAT16 filesystem on the SD Card.

Ez is hasznos, és ez a már emlegetett Allwinnerről szól:
http://rhombus-tech.net/allwinner_a10/a10_boot_process/

Gyakorlatiasabban megvilágítva a dolgot az Allwinnerek példájánál maradva:
https://lists.fedoraproject.org/pipermail/devel/2013-July/186140.html

Fedora 19 ARM for Allwinner A10, A10s, A13 and A20 devices README
Quickstart guide
1) Insert an sdcard, note any data on the card will be destroyed!
2) Make sure the card is not mounted, run "mount" and if the card shows
up in the output umount its partitions
3) Write the img file to the card, ie as root do:
xzcat Fedora-19-a10-armhfp-r1.img.xz > /dev/mmcblk0
sync
4) The card is not yet ready for use! Since the A10 u-boot is board
specific
, the image comes without any uboot install, follow the next
steps to install the right u-boot for your board

Az arm platformnak egy nagy hátránya van, nincs egységes boot folyamat, így nem triviális a telepítés.

Ez a szerverek területén már nem így van / nem így lesz, lásd SBBR (Server Base Boot Requirements) ill. SBSA (Server Base System Architecture).

Az SBBR konkrétan UEFI és ACPI támogatást ír elő a platform számára, tehát az UEFI és ACPI alapú OS-ek egységesen és reszelés nélkül fognak indulni / települni.

This Server Base Boot Requirements (SBBR) specification is intended for SBSA[2]-compliant 64-bit ARMv8 servers. It defines the base firmware requirements for out-of-box support of any ARM SBSA-compatible Operating System or hypervisor. The requirements in this specification are expected to be minimal yet complete for booting a multi-core ARMv8 server platform, while leaving plenty of room for OEM or ODM innovations and design details.

This specification is intended to be OS-neutral. It leverages the prevalent industry standard firmware specifications of UEFI and ACPI. Several changes in support of ARMv8 platforms have been submitted to the UEFI working groups of the ARM Bindings Sub Team (ABST) and the ACPI Specification Working Group (ASWG) for review, inclusion, and publication.

Kár, hogy nem Open Firmware.

Különben ez meg fog maradni a szerverek szintjén. A mobiltelefon és tabletek gyártóinak nem érdeke tovább könnyíteni az külsős OS-ek telepitését. Windows számtalan okból egyébként sem jön szóba, például csak bizonyos Qualcomm soc-okat támogat, a CyanogenMod és más Android klónok széleskörű terjedése nem áll a gyártók érdekében.
Az okosabb gyártók nem akasztanak bajszot a CM közösséggel, sőt még támogatást is adnak nekik. De ez mindig csak a prémium termékeikre vonatkozik. SGS és SGN CM támogatása például elég jó, de az olcsóbb Samsungokra már nincs stabil CM, van amelyikre semmilyen sincs. Mára így alakult ki egy equilibrium. CM kütyüzéssel szinte csak azok foglalkoznak, akik hajlandóak megvenni egy prémium mobilt. Az olcsó mobilok vásárlói pedig nem rendelkeznek a szükséges tudással ahhoz, hogy CM fejlesztéssel foglalkozzanak.
Ezért az olcsó mobilok vásárlói kénytelenek a szoftver miatt mobilt cserélni akkor is, amikor a mobiljuk még bírná pár évig. Mert ma már az olcsóbb mobilok minősége is egyre jobb. Ha a boot folyamat szabványossá válna mobilokon, az idővel visszavetné az eladásokat. PC-t is azért nem cserélnek rendszeresen sokan, mert jó a régebbi már meglevő. A PC gyártók nincsenek túl jó állapotban.

Normális HUP-ot használok!

Ez már várható lépés volt. Az Apple jó ideje arra törekszik, hogy termékeiben minél nagyobb mértékben az csak az ő szellemi termékei legyenek jelen, ha a gyártás másnál is történik. És miért ne cserélné le az Intel procit saját Armra, ha az teljesítményben már beérte az Intelt?
De a legfőbb vesztes itt is az AMD lesz. Mert a különben is zsugorodó PC piac most egy újabb léket kapott. Már az Intel alternatívája sem az AMD lesz, hanem a Qualcomm és a többi Arm gyártó.

Normális HUP-ot használok!

Jól emlékszel :-) Pedig a Pi1-ben ősrégi in-order Arm11 mag működik mindössze 700Mhz-en. A Crysis 3 videó pedig egy Nvidia Shielden készült amiben Tegra X1 van. 4 db 1.9 Ghz-es out-of-order 64-bites A57 plusz 4 db 1.3 Ghz A53 mag. Az cpu+gpu együtt 10 wattot fogyaszt.
Intel Core 2 Duo-ból ezt a fogyasztást a Merom-2M és Penryn-3M-ek tudják. Azokon a Crysis 3 gyalázatos sebességgel döcög.

Normális HUP-ot használok!

Remek, éppen csak annyi a probléma, hogy egyiket se tudom az általad említettek közül, hogy azok mik.
De mondjuk egy Netbeans, vagy Photoshop, esetleg AutoCAD, Solidworks futna rajta rendesen? Meg be tudnék lépni netbankba és tudnám arra használni (egyiknek flash kell, másiknak java)?

Valaki leírná, hogy miért jobb egy ARM processzor egy x86-64 bitesnél?

Úgy tudom, hogy a jelenlegi processzorokban akár mikrokód is cserélhető, magyarul képes egy PC Z80-as kódot is futtatni, ha akarja, de javítsatok ki, ha tévedek.

Érdekelnének a részletek, hogy mi a gond az x86-tal.

Elolvastam, de nem győzött meg. Azt írják, hogy az ARM kevesebbet fogyaszt az Intelnél.

Majd 10 évet végig nyüstöltem egy notebook-ot és mikor megadta magát, elhatároztam, hogy asztali gépet fogok venni 500W-os táppal, gamer videokártyával meg még hozzá az elérhető középkategóriás felszereltséggel, 4 processzor, SSD, minden ami kell. Asztali gépet MAC áron.

Nekem rohadtul mindegy otthon, hogy 50W-ot fogyaszt vagy 500W-ot, csak húzzon. A notebook-ok azok sajnos játék gépek. Veszem a 4 évvel ezelőtti gépem paramétereit: 4 független magos 2.4 GHz-es 8 GByte RAM, merevlemez, SSD, minőségi videókártya legalább 2 GB RAM-mal, szóval ha ilyen notit szeretnék venni, még ma is más polcról kezdenek válogatni.

Nem bírom, hogyha a gép szarakodik, bocs. Kiröhögöm a csajokat, amikor a vonaton előveszik a retiküljükből a 20cm x 20cm-es "PC"-t és azon nyomulnak.
Ebbe az irányba megy a világ, benyúlsz a retikülbe és PC-zel. Csak nekem ez nem jön be. Teljesítményt szeretnék látni, nem felfújható notebookot, amit használat után leereszthetsz.

Munkaállomás tekintetében egyetértek.

A hordozható számítógépeket szükséges (vagy szükségtelen) rossznak tekintem én is. Fejlesztői feladatokra egy munkaállomás egyértelműen jobb, mint bármilyen hordozható vacak, ha sosem kell egynél több helyről dolgoznod.

Szervereknél más lehet a helyzet: képzelj el egy platformot, amely fele akkora számítási kapacitást nyújt negyed akkora fogyasztás (és hőtermelés) mellett. Ha van elég helyed a teremben (az épületben stb), veszel kétszer annyi gépet; számítási kapacitásban helyben vagy, a villanyszámládat pedig megfelezted.

(Az arányokat, számokat természetesen légből kaptam.)

"Nekem rohadtul mindegy otthon, hogy 50W-ot fogyaszt vagy 500W-ot, csak húzzon."
Dohh! Ide vezet a rezsicsökkentés! :-)
Na jó szóval komolyra fordítva a szót cseppet sem mindegy, hogy fél óráig bírja a 3 kilós géped vagy 20 órát bír a fél kilós géped. Bár 500 Wattos notebookot kevesen építenek, talán az Alienware van ilyen elvetemült. Ok, írtad neked nem kell notebook. De a piac ma már elsősorban hordozható gépeket igényel. Az Apple és a többiek ehhez igazodnak.

"Kiröhögöm a csajokat, amikor a vonaton előveszik a retiküljükből a 20cm x 20cm-es "PC"-t és azon nyomulnak."
Létezik még ilyen?
Én már nem tudom mikor láttam utoljára 20cm x 20cm-es netbookot. Kihaltak.
A csajok inkább a mobiljukat, esetleg tabletüket veszik elő a vonaton kicsi méretben. Azzal viszont flottul működik minden ha iPhone/Pad vagy legalább közepes Android.
A PC pont az erőforrásigénye miatt hal ki lassan. Hiába a Windows 10 csökkentett erőforrásigénye, ha a wines alkalmazások továbbra is nagy kanállal zabálják a pc hardver erőforrásait.

Normális HUP-ot használok!

Párom i7-es notebookja 20 órát megy akkurol normál fényerő mellett. Ez elegendő, ARM-mal sem menne el két napot (mert a kijelzo, wifi, stb. is fogyaszt). Nem tudom pontosan, hogy milyen súlyú, kb. másfél kiló lehet.

Eroforrast meg legtöbbször az zabal, ha számolni kell. Amikor elindit valami numerikus szimulaciot, az ARMon jóval tovább tartana.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Erre a kérdésre hamarosan választ kapunk az Appletől. Ott egészen biztosan pontosabb mérések után fognak döntést hozni macbookok esetleges arm-ra váltásáról mint a "párom i7-es notebookja 20 órát megy akkurol" szubjektív vélemény.

"Eroforrast meg legtöbbször az zabal, ha számolni kell."

Ez trivialitás. A számítógép semmi mást nem csinál mint számol. Legyen szó akár mobilról vagy szerverről.

"Amikor elindit valami numerikus szimulaciot, az ARMon jóval tovább tartana."

Ez azonban már tévedés. A böngésző is számol, a dühös madarak is számolnak, a videólejátszó is számol. Nemcsak a matematikai programok. A win/pc programokkal az a baj, hogy sokat számolnak feleslegesen. Futásuk alatt többségük folyamatosan terheli a gép processzorát.

Normális HUP-ot használok!

> Ez azonban már tévedés.
> A win/pc programokkal az a baj, hogy sokat számolnak feleslegesen.

Egyaltalan nincs szo ilyesmirol. Nem is igazan ertem, hogy mire gondolsz -- felesleges utasitasokat hajtanak vegre? Miert tennek? Milyen felesleges szamolasra gondolsz konkretan?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Legtöbb felesleges utasítás az interaktivitáshoz kapcsolódik. De háttérben futtatásra tervezett programok között akadnak akkut gyorsan merítők.
Csak, hogy nem windowsos példát írjak, az n900 mobilom kategóriájához képest abban az időben jó akkuidőt bírt. Egy nap lement fullos töltéssel. De ha véletlenül bekapcsolva felejtettem egy szimpla terminált, amiben egyébként semmi sem futott, pár óra alatt le tudta meríteni az n900-at. Androidon még nem találkoztam olyan ssh klienssel ami érezhetően csökkentené a mobil akkuidejét. És egy ssh app több mint egy terminál amiben csak egy bash shell fut. Az Android terminál magában sem fogyaszt sokat, bár ritkán használom.

Normális HUP-ot használok!

Az UI event loopra gondolsz? Igen, klasszikus desktop programoknal ez problema (akar Win32, akar Qt, stb. programokrol van szo). Ennek viszont nincs kb. semmi koze az x86/ARM temahoz; talan csak a CPU-k kulonfele alvo allapotai az erdekesek. Itt az ARM meg mindig elonyben van egyebkent.

Viszont egy laptopnal ez kevesbe erdekes, mert igazabol csak a connected standby allapot az, ahol ez szamit. Telefonnal fontos, persze.

> Androidon még nem találkoztam olyan ssh klienssel ami érezhetően csökkentené a mobil akkuidejét.

Ugyanigy mukodik a dolog UWP-vel vagy iOS-en is. Az alkalmazasmodell mas, alapvetoen -- szerintem ez mas teszta, mint ahonnan elindultunk.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ha félreérthetően fogalmaztam, sorry. Természetesen nem az arm cpu miatt fogyasztják feleslegesen az akkuidőt a pc-gépek. A rajtuk elterjedt operációs rendszerek programjai miatt. Mindegy, hogy windows vagy linux.
A korábbiak mellett még számtalan apróság viszi a akkut pc-windowson és pc-linuxon. Például a pc böngészők nem aktív megnyitott tab-okon futtatják a js-t. Mobil böngészők első dolga, hogy ezeket lelövik.
Egy inteles android mobil hasonlóan energiahatékony mint egy arm-os.
Ez csak szoftveres oldal.

Az Apple érvei a mac arm-ra váltásról ettől függetlenül megalapozottak.

Normális HUP-ot használok!

Eléggé gyakran foglalkozom hardver szintű kütyükkel, a kevesebb erőforrás esete nem feltétlenül jelent jót számodra.

A Suzuki kevesebb erőforrást igényel, mint a BMW, viszont ezt nem minden csoport díjazza.
Vannak, akik több millió forinttal több erőforrást is képesek áldozni azért, hogy amikor rálépnek a pedálra, akkor a kocsi menjen.

Én ez a kategóriás ember vagyok. A sebesség és erőforrás között sajnos összefüggés van. Ha 32 GB RAM van a gépedben, az operációs rendszer SSD-n van, akkor teljesen más sebességeket látsz, mint SSD nélkül 2 GB-on. Márpedig nagyobb memória többet fogyaszt, emellett az SSD sem ingyér dolgozik.

Szoftverre ugyanez elmondható. A mikrovezérlő kütyüm megy 72MHz-en, az LCD-t DMA-val programozom és repül mint a fene 10 ms alatt frissít 160x128 képpontot. Ehhez viszont a DMA vezérlőt be kell kapcsolni, ami fogyaszt. Ha nem kapcsolom be a DMA-t, nem is képes ilyen sebességekre, viszont kevesebbet fogyaszt. A sebességnek ára van, lassú rendszert ebben a formában nem lehet rámsózni. Elsősorban legyen sebessége, ha emellett kevesebb erőforrást igényel, az bónusz. Ez a preferenciám és nem fordítva.

" A notebook-ok azok sajnos játék gépek. "

Majd otthon megkérdezem a zbookomat hogy játéknak érzi-e magát az i7-6820hq / 32gb ram / hp turbo nvme drive / 4gb nvidia quadro gpu -jával.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az első ARM-es Windowst futtató laptop: https://www.youtube.com/watch?v=0kb8rv8xKOQ

ASUS NovaGo, one of the world’s first Windows on Snapdragon laptops, defines truly connected mobility. With its Qualcomm® Snapdragon™ 835 processor, this ultrathin and light convertible laptop takes you further — giving you an always on, always connected computing experience. ASUS NovaGo features a Gigabit-Class Qualcomm Snapdragon X16 LTE modem for download speeds that exceed that of your home Wi-Fi. It also boasts a battery life that exceeds 22 hours — twice that of current laptops.

https://www.asus.com/2-in-1-PCs/ASUS-NovaGo-TP370QL/

+ HP Envy X2: https://www.youtube.com/watch?v=zExJua993b0
Ár: 6-800 USD

Az általad linkelt Asus NovaGo zsanéros megoldás jobban tetszik, amennyiben erőteljesebben tartalom előállításra (munkára) akarod használni és nem tartalom fogyasztásra.
Egyébként a benne található Snapdragon 835 proci az 4*2,45 GHz-es és 4x1,9 GHz-es Kryo 280, ami pedig testre szabott ARM Cortex A73.
Előzetes számításaim szerint órajel*architektúra alapján az erősebb 4 magnak magonként 4-szeres számítási teljesítménye van a Rasperry Pi3-hoz képest, a lassabb 4 magnak 3-szoros.
Tehát az Rpi3-hoz képest legalább 3-szoros tempót ad.

Elképzeltem, hogy hasítana rajta a kedvenc linux disztribúcióm. A kérdés, hogy fel lehet-e rá varázsolni.
A 22 órásra igért üzemidő ha csak 50%-ban teljesül, az egy teljes munkaidőt lefed. Aztán mehet a töltőre.
Egy másik cikk róla: http://laptop-reviews.online/2017/12/05/asus-novago-tp370ql/

Linux disztribúciók hogyan állnak az x86 binárisokkal?
Wine-ben mintha lenne x86 kompatibilitási mód ARM-on, de ettől az utóbbi években szép számmal szaporodó natív linuxos játékok nem fognak működni.
És a kérdés fordítva: Windows 10 ARM változata képes x86 programokat futtatni. De mennyire működnek elfogadható sebességgel a bonyolultabb programok? Nyilván nem a legújabb Wolfenstein, de mondjuk egy egyszerűbb 3D indie game működőképes?

Valószínű a celeronokkal lehet egy szinten, de biztos lesznek hamarosan benchmarkok.

"Firefox didn't work out so well. The app froze on first run, and had to be restarted a few times before it worked. Scrolling and page loads in Firefox were also less responsive than I'd have liked. The internet connection in the demo room wasn't ideal, but it's definitely something to look into further."

Igazából nem is CPU rész a kérdéses játékoknál hanem GPU. PC-n nagyon elment a játékfejlesztés 3D grafikai világ irányába. Nem is Intel inkább AMD APU-kal kellene összevetni, mert PC játékoknál az Intel máig nem igen üti meg a szintet.
x86 CPU + Geforce v. Radeon konfigurációval meg nyilván nem veszi fel a versenyt.

Amit a Firefoxról idéztél elgondolkodtató. Ezek szerint a Microsoft még közelében sincs az Apple szintjének. OSX-en hiba nélkül működött a PPC-s Firefox amikor Intelre váltott a Mac.

Ez igaz! Viszont a Firefox még egy közepes ARM-on is tisztességesen működik. Itt pedig egy Snapdragon 835-ről van szó. Ezen hasítania kellene. Ha már a görgetésnél problémák vannak, akkor ott elég nagy veszteségek vannak a szoftveres oldalon. Win-PC világ rossz szokása az agyonoptimalizált kód, ami ezer szállal kötődik az Intel architektúrához. A hőskorszakban még egy AMD processzoron is visszaesett a teljesítmény. Ez most megbosszulja magát. A teljesen másként felépített Androidnál meg simán működnek az ARM programok Intelen. Úgy, hogy arra már évekkel ezelőtt termékeket lehetett építeni. Ott azonos képességű ARM és Intel chipekről van szó, mobilokba és tabletekbe szánt Intel lapkák boldogulnak ARM-ra írt kódokkal. NDK fejlesztésnél is, a Java meg eleve nem jelent gondot.
Ez így viszont szvsz még mindig nem lehet kurrens termék karácsonyra. Talán majd a jövő évire.

Át lehetne nevezni ezt a témát "December brainstorming"-nak. :)
Minden év decemberében életre kel ez a fórum :)

Hülye kérdés, de nem lehetne a Windows 10 compilernek megadni a -marm opciót forításnál?

Valahogy a 64 bites Windowsnál is sikerült megoldani. A looserek 32 bites emulátorban mentek, a tuti csávók meg 64 biten.
Ez az emulátorosdi nekem hülyeségnek tűnik.

https://ark.intel.com/products/95451/Intel-Core-i7-7500U-Processor-4M-C…-?q=i7-7500u
Ez is 15W-os, es nem tunik lassunak, ez van a laptopomban.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Ez is 15W-os

A teljes képhez hozzátartozik, hogy alapfrekvencián 15W-os a 75000U. Írnak ott 7,5W-ot is, meg 25-öt is. Nyilván alkalmazásfüggő a dolog, ha folyamatosan ki van hajtva a CPU, akkor ott nem a 15W-os TDP-t kell figyelembe venni.

Az N3450 meg úgy összemérhető a 15W-os ARM CPU-val, hogy csak 6W-os (ahhoz képest meg egész jó).

Köszi a számokat, ezek szerint a https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php szerinti 1850-es értékkel lehet kalkulálni.
Úgy látom, hogy az x86_32 -> ARM on-the-fly transzformált kóddal lett mérve. Vajon egy közvetlenül ARM-ra fordított programmal mennyi lehet a vas képessége?

Samsung’s new Galaxy Book S is a Qualcomm-powered laptop with 23 hours of battery life

The Galaxy Book S is powered by the Snapdragon 8cx, a 7-nanometer chip that is expected to provide all-day battery life along with “40% greater CPU performance, 80% greater graphics performance, and added memory bandwidth” compared to the Galaxy Book 2.

https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/8/7/20759344/samsung-galax…

https://www.trustedreviews.com/news/microsoft-surface-pro-x-specs-price…

Microsoft Surface Pro X
13-inch Pixelsense, 3:2 aspect ratio, 2880x1920 (267 PPI)
Microsoft SQ1 Adreno 685 (ARM, 7nm, 8core)
Up to 13 hours typical use
2x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x nano SIM, 1x Surface Connect, Surface Keyboard connector
8GB / 128GB = $999

vs az ugyancsak ma bejelentett:

Microsoft Surface Pro 7
12.3 inch Pixelsense, 3:2 aspect ratio, 2736x1824 (267 PPI)
Core i3-1005G1 (10 nm, 2core)
Up to 10.5 hours
1x USB-C, 1x USB-A, 1x microSDXC, 1x Surface Connect, Surface Keyboard connector, 3.5mm headphone jack
4GB / 128GB = $749
i5-1035G4 (4core) 8GB/256GB = ~$1200

Szóval ez alapján se nem olcsóbb nem lesz se nem tovább nem fogja bírni az aksi…

Inkább stratégiai döntésnek tűnik főleg, hogy a 15" surface laptop AMD procival érkezik