Érdekes domain bejegyzési vita avagy le lehet védeni az okos szót?

 ( mark7 | 2016. szeptember 22., csütörtök - 8:52 )

Nézelődés közben ezt találtam

Mobilkisokos.hu domain ügyében született döntés

https://www.domainabc.hu/hazai-domainvitak/domain-jogvita/2532

Amitől eldobtam az agyam, azok ezek a mondatok

"Kérelmező külön hangsúlyozta, hogy a mobilkisokos.hu domain név teljes egészében magában foglalja a „kisokos” védjegyét, "

Ilyen alapon 1 db ingatlan.hu oldal létezhetne, hiszen a többi is magában foglalja az ingatlan szót.

Ehhez képest 50-nél több is lehet, ami magában foglalja az ingatlan szót.

A másik jogilag érdekes érvelés

" Kérelmezett jelenleg jogosult-e a “mobilkisokos” kifejezés használatára. E tekintetben, a korábbi döntését is figyelembe véve arra a következtetésre jutott a tanács, hogy a domain név igénylésekor, az igénylés jogszerű volt."

Majd

" Az igénylést követő használat során azonban, ez a jogosultság megszűnt. Kérelmezett jelenleg jogosult-e a “mobilkisokos” kifejezés használatára. E tekintetben, a korábbi döntését is figyelembe véve arra a következtetésre jutott a tanács, hogy a domain név igénylésekor, az igénylés jogszerű volt. Az igénylést követő használat során azonban, ez a jogosultság megszűnt. "

Ilyen jogi ? érvek alapján akkor például egy rablás után a rabláshoz használt csavarhúzót, feszítővasat gyártó céget vonják felelősségre?
Nonszensz az egész vagy mégse?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azért a fórum címében már egyből van annyi csúsztatás , hogy a "kisokos" kifejezésről van szó nem az "okos"-ról, így azért mindjárt más valamennyivel

Ráadásul
- a mobilkisokos weboldal rájátszott a konkurenciára
- a faszi válaszra se méltatta a testületet
- és kikapálta alóla a céget (ráadásul kényszertörléssel), ami alapján anno megkapta
- az oldalt valami random másik cég viszi a rajta levő szöveg alapján

Szerintem teljesen korrekt döntés volt ez, egyértelműen rosszhiszemű üzleti gyakorlat.

"Ilyen jogi ? érvek alapján akkor például egy rablás után a rabláshoz használt csavarhúzótm feszítővasat gyértó céget vonják felelősségre?"
Ezt hogy sikerült levezetni? Inkább arról van szó, hogy feszítővasad lehet, de ha rablásra használod, akkor bizony el fogják venni.

Úgy sikerült levezetni hogy az indoklás alapján a rosszhiszemű gyakorlatot a MOBIL WEST Kft követte el, ennek ellenére a domaint a bizottság szerint IS szabályosan bejegyző magánszemélyen verik el a port.

Ja, mert a domain a mobil west kfthez egyszer csak úgy odakerült. Reggel arra keltek a rendszergazdáik, hogy nézd már itt egy új oldal. És a bejegyzés után a magánszemély ez ellen már semmit nem tudott tenni, tekintve hogy... őőő várj, övé a domain, azt csinál vele, amit akar.

Ezzel szemben a magánszemély olyan hülye volt, hogy az egyetlen dolgot, amit érvként tudott volna felhozni, megszüntette, és biztos ami biztos, még át is nevezte. Vagyis lehet, hogy mikor bejegyezte, még volt jogalapja, de most már nincs, erre még rásegített azzal, hogy a domainen rosszhiszemű üzletmenet folyt. A domain név nem alanyi jog. :)

Ez mind igaz, amit írtál.
A legfőbb probléma az okos szó más kontextusban való levédése.
Hasonló a dupla kattintás féle levédésekhez amire nálunk még nemigen volt példa.

Személy szerint én sem nagyon hiszek az ilyen jellegű védjegy dologban, speciel a kisokos már annyira köznyleviesedett, hogy nem nagyon kéne -- bár azt nem tudom, hogy mióta van ez a védjegy, az sem szép, amikor egyszercsak arra kelsz, hogy a drága branded már nem a tied, mert annyira jól csináltad :) -- jó eséllyel sose kellett volna. Ezzel együtt a
- ne csúsztass, nem az okos, hanem a kisokos szót védték le
- ha a faszi a mobilkisokoson nem a kisokoson próbált volna élősködni, hanem normális üzletet vitt volna, megtarthatta volna a domainját. Anno pl a westel -> t váltáskor próbáltak meg mindent megszerezni, ami 't-' -vel kezdődött, és el is lettek hajtva a picsába, szerintem olyan 100 határozatban.

A kisokos nevet max. a tengerentúlon lehetne levédetni.
Az oviban sokkal régebben használják, mint az illető cég.

+1

Nem hiszek a brand dologban, ez szerintem köznyelvi szó már, fogalmam se volt, hogy van ilyen Kft.

--

*

Bizonyos cég is ilyen, amelyik domainbe bekerül a laptop szó, azt mind maguknak akarják, vagy a védjegyüket tolják bele, hogy másnak ne lehessen olyan címe :D Retardáció magyarországon is jelen van :DD

Ha unatkoznék annyira, beregisztrálnám az alaptoplista.hu oldalt, kidobálnék néhány tematizált linkgyűjteményt a vonatkozó top oldalakról valami minimális designnal, aztán essenek egymásnak a jogászok :)

Az ötlet az f99-féle GLL szabályai szerint vihető, ha valaki nagyon unatkozna... :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)