22 ezer informatikus kerestetik!

Fórumok

Index cikk: http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/22_ezer_informatikus_kerestetik/

Szokott lenni mostanában sok ilyen cikk, csak azt nem tudom sosem kideríteni belőlük, hogy informatikus pontosan mit jelent? Illetve informatikusokon belül pontosan melyik szakterület hiányzik?

Volt már erről valami hasonló téma a HUP-on, de ott az volt a kérdés, hogy mi az informatikus definíciója. De most arra kérdezek rá, hogy amikor azt mondják, hiányzik 22 ezer informatikus, az pontosan milyen szakterületet jelöl ezen belül?

Gondolom fejlesztők, programozók hiányoznak, de mivel erre nem találtam pontosan adatot, ez csak tipp. De még akkor is érdekes kérdés lenne, pontosan milyen fejlesztők, milyen területeken?

Hozzászólások

Hát ... a legrosszabb, mert amikor a fejlesztő úgy gondolja, hogy kész az az amikor először kap megfelelő eredményt ... de az üzemeltetés már pont nem erről szól hanem pont itt kezdődik.

Inkább build pipeline manager-nek nevezném, mert azért minden nem foltozható vim-el állandóan 0-24-ben :D

azt szokták mondani amikor valakinek nincs munkája, hogy olyan nincs, aki akar az tud dolgozni, hát sajnos nem igy van, de fordítva is lehetne dumálni, hogy ha egy cég akarna felvenni informatikust az fel is venne.

interjú után 2 héttel: sajnos mást választottunk
indok: nem volt elég motivált az interjún :)

végkifejlett: az álláshirdetés újra megjelent (tehát 2x is hazudtak)

ez a VV nem ami az RTL-en van :)

Lassan már minden, de főleg ami nagyon hiányzik az a tapasztalat, főleg nagyvállalati környezetben, nyelvtudás, tanulási hajlandóság, megfelelő hozzáállás ...

Már L1-re is lassan nehéz megfelelő embereket találni, egy komplex rendszer tervezése, implementálására képes szakembert meg a fejvadászok sem találnak.

Azért a fejvadászoknak sincs könnyű dolguk, mert az ilyen embereket a komolyabb cégek meg is becsülik, szóval ilyen helyről kimozdítani valakit meg elég macera. Főleg úgy, hogy a fejvadásznak sokszor nincs meg a megfelelő technikai tárgyaló alap amivel esetleg meg tudná győzni az illetőt, hogy neki tényleg jót tenne a váltás. (tipikusan mert nem is ismeri az adott cég infrastruktúráját vagy épp átrendezési terveit)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A fejvadászokat hagyjuk, én nem tudom komolyan venni egyiket sem. Pl. amikor nem közli előre, hogy munkaerőkölcsönzés lenne, ugye ez nem baj? Meg olyan pozícióra keres, amit nem tudom, kinek a CV-jéből vadászott ki, de biztos nem az enyémből. Aztán ez a jelölgessünk be LinkedIn-en mindenkit, ez sem túl komoly.
Eddig fejvadászokon keresztül 0 olyan ajánlat jött, amiből munka is lett a végén, az összes munkahelyemre vagy magamtól jelentkeztem, vagy ismerős ajánlásával.

Engem fejvadasz talalt meg es fel is vettek arra a poziciora amire keresett. Mindenki happy. ceg is fejvadasz is es nem utolso sorban en is.
Mellesleg eletem legjobb munkahelyere vettek fel. Tele van szakmai kihivassal a vilag minden tajan van irodank es kb barmilyen iranyba el lehet mozdulni ha mondjuk megunnam 10 ev mulva.

Igen, ezt látom én is. Beszéljen két nyelven, legyen kitapétázva a szobája oklevelekkel, meg akkreditált képzések papírjaival,
de nem baj a fürdő is, sőt a előny az űrsikló pilóta bizonyítvány, és mondanak rá egy röhejes összeget. És csodálkoznak ha ez az ember odébb megy legalább egy országgal, de inkább többel.
Úgy érzem a cégek hozzáállása sincsen éppen a toppon.
Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.
Én meg tudom érteni azt is aki iskolai rendszergazda és azt mondja, hogy az a 120 nettó sértés, mert az! A magyar bérszínvonal sértés, nem bér, ezért elvárni mindenféle csiribigyó tudást és papírt meg pofátlanság! Szóval tessék megfizetni akit keresnek, vagy annyit elvárni amennyit ajánlanak, tehát reális arányosságot megtartani és egyből lesz ember is rá. Ennyi!

-[Lenovo y510p SLI]-

> Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.

Mert (nagyon leegyszerűsítve) a fizetést nem a tudás mértékére adják, hanem a megtermelt haszon ellenértékeként. Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd, akkor belga színvonalú fizetést kapnál.

Olyanokat érdemes számolgatni, hogy mondjuk hány havi átlagbérből lehet venni egy-egy lakást a két országban.

Igen, ezzel tisztában vagyok, arra utaltam, hogy ne csodálkozzanak, ha elvándorlás van ha nem tudják/akarják megfizetni.
És amíg ez így van nem is várható javulás lássuk be. De nem tudom ekézni azt a munkavállalót amelyiknek az igényei is megvannak, és képes megpattanni ha nem kapja meg.
És ez nem csak az IT-ra igaz, már szinte lerágott csont az orvos elvándorlás. De ahogy hallom lángos sütőt sőt már lassan szobalányt sem találnak.
De ez nagyon messzi politikai szálhoz vezetne. :) (az unortodoxia bukása tömören)

-[Lenovo y510p SLI]-

https://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%9315_Spanish_financial_crisis
Alapja a szokásos, 40/50 évre adott változó kamatozású lakáshitel, ami persze bedőlt. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_in_Poland#Reasons_and_conseq…
"(...) Domestically, one of the elements behind high unemployment are inefficient labor laws making job creation difficult (...)"
Rohadtul nincs munkajuk, amit a mostani hiperkereszteny-vallasinaci kormanyuk meg veletlenul se orvosol. Nyilvan elmennek kulfoldre. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat. Ismerős valahonnan?

Követték a magyar belpolitikát, és látták, hogy errefelé minden OV hibája (még a tengerbe fúlt migránsok is, a párizsi balhé is (az orlandói talán nem, de ki tudja, benne lehet a keze)), ezért ők is hasonlóra adták a fejüket. :D

Nem mutogatna senki Sorosra, ha nem lenne állandóan a színpadon. Az EU-ra sem mutogatna senki, ha a gazdag tagországok ugyanúgy szívükön viselnék a szegényebb tagországokat, mint önmagukat, de úgy, hogy közben nem csinálnak moslékot az összes tagországból. Lehetetlen, tudom, és pont ez az EU problémája.

:)

Ilyen ez. Nagyjából egyforma mind, leszámítva, hogy OV nem engedte be a migránsokat. Neki legalább volt egyetlen jó lépése.

Az egész mondatod értelmezhetetlen, de az "akár nincs" a legjobban, mert mindig színpadon van az öreg, csak eddig nem irányítottak rá bizonyos helyekről reflektort és kamerát.

:)

Nem akarok a politikai szardobálásba belemenni, de az 90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb.

Ráadásul a drautkoszo... akarom mondani kerítés önmagában lófasz, annak folyamatos őrzését csak a bm/hm állomány kizsigerelésével lehet biztosítani, és az ő munkájuk nyilván máshol hiányzik. Az pedig más kérdés hogy ők ott milyen körülmények között teljesítenek szolgálatot, lásd a legendás esővédő, ami be egy jobb érzésű csöves se menne be. És ez csak a jéghegy csúcsa, de inkább nem írok semmit mert nem szeretném hogy bárkinek is baja legyen belőle...

Ráadásul ez semmit se jelent, mert ha a zeu többségileg megszavazza hogy Magyarországnak X ezer vagy tízezer migráncsosat be kell fogadni, akkor be kell fogadni, pont.

Én egy folyamat eredményének tekintem őket.

Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához...

Nem kell. Azt az emberek döntik el. Greenpeace jellegű megmozdulásoktól az erőszakig bármi lehetséges. Más kérdés, hogy mennyi ezek esélye.

:)

"Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához..."

A politikai megnyilatkozás 82 karakter volt: "90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb".

A többi vitya általad előadott hőstettére, a drótkoszúra reagáltam, érdemben.

Az meg hogy az emberek mennyire támogatják a viktorpártot, arról sokat elmond hogy 2010-ben egy világválság és 8 év szoci szerencsétlenkedés mellett elértek 64% részvétel mellett 53%-ot, na ezzel az egyharmaddal lett meg nekik a 2/3...
Azóta meg kellett egy gerrymandering a második 2/3-hoz, most meg asszem még ahhoz képest is rosszul állnak, komolyan vehető konkurencia nélkül.
Én tényleg nem csodálkoznék ha legközelebb az MKKP megnyerné a választást...

egyről biztosan tudunk, kapott is néhány kaszinót, meg alibi filmügyi biztosi nyugdíjas állást, tv csatornákat közpénz jellegét elvesztő állami banki vissza nem térítendő hitelből, mindenféle médiát, meg a kormány kiutalt neki egy koravén asszonykát, meg egy jó barát üzleti partnert egyenesen az ibizai reklámfilmól csak úgy jutalmul..

Állításod szerint, ha valaki a mögötted állót le akarja döfni egy lándzsával, és a testeden keresztül ezt meg is teszi, akkor téged nem szúrt le. Esetleg ki kellene próbálni valami erős lándzsavető gépet használva. Azután lennél csak szomi...

Állításod szerint, ha például Németországban átszállsz két repülőjárat között, és pont arra a terminálra zuhan egy repülő amelyikben te vagy, és minden ember meghal a terminálban, te nem halsz meg.

Lehet, hogy bolond vagyok, de nem hülye. Vagy nem vagy ember. Igen, még ez lehet. De valószínűbb, hogy hazudsz, vagy magad is elhiszed a hamisat, amit állítasz.

:)

Aki az életét féltette törökországban vagy görögországban már biztosan nem kellett féltenie.
Teljesen evidens, hogy aki azon túl jött európába már nem menekült,, hanem gazdasági bevándorló. Ekként is kell kezelni.
Nem kell ezt túl kombinálni, világos mint a nap.

-[Lenovo y510p SLI]-

Miért lenne gazdasági bevándorló? Mert ő annak tartja magát (még ha esetleg mást is mond)? Nem, ha nem valódi menekült, akkor az ő szemszögéből semmit nem kell nézni, hanem a hatályos törvényeknek és az ország érdekeinek megfelelően kell dönteni a sorsáról. Vagyis alapértelmezetten ő egyszerűen határsértő. Akkor lesz gazdasági bevándorló, ha az illegális határátlépésének ügye jogilag rendeződött, és az aktuális ország nem akarja kitoloncolni, hanem elfogadja a tartózkodása jogosságát.

:)

> Ilyen oldalakat linkelni már túl offtopic.

Nem én kezdtem migránsozni én csak próbálok rámutatni a valóságra, mert sajnos vannak akik egy alternatív világban élnek és azok alapján mondanak hülyeséget. Párhuzamot von a (kazár) megtorlás elől menekülő magyarok és a (kazár) uszítás hatására betolakodó bűnözők között.

> Ráadásul egészen közel áll a gyűlöletkeltéshez is.

Liberális (kazár) szokás a nekik nem tetsző igazság kimondását gyűlölködésnek nevezni.

szivesen radhagynam, hogy forogj egy helyben, de mi a fene az a kazar? most mar kezd erdekelni ez a dolog, amit ily eszelosen hajtogatsz. :D rakerestem, a nogradi falu lenne, ahol szerinted sok liberalis lakik?ezen kivul volt egy ilyen nep is, errol lenne szo a hited szerint? idezet
A kazárok török nyelvű nép voltak, a 7. századtól a 10. századig a kelet-európai sztyeppén a Kazár Birodalom vezető népe. Birodalmuk fennhatósága alá tartoztak az onogur-bolgárok mellett a magyarok is, akikre államszervezetük hatást gyakorolt.

ide nem feltétlen (bár egy-két kivétel biztos akadna), de azért tisztázzuk:
-elfelejtettek maguk után takarítani minden országban, amelyiken keresztül átvánszorogtak
-nekimennek a magyar királyi rendőrnek röszkénél (is)
-anglia, meg németország a cél, meg skandinávia, mert mindenhol máshol az életük veszélyben van
-calais-nál az utolsó 70 km-en konkrétan az életed van veszélyben, ha arra vinne az utad (4-5 éve már!)

--

Igazad van, nem megfelelő szavakat használtam. Ennek ellenére nagy a valószínűsége, hogy értetted, mit akartam kifejezni, és azt is értetted, miért tartom pozitívnak. Ezért éreztél kényszert, hogy böfögj rá valamit.

Egyszerre jó és rossz, hogy nem akarnának itt élni. De a nemakarásuk ellenére azért csak-csak beadják a kis papirost. Aztán lelépnek. Egy normális unióban, ha kiderül, hogy valahol beadtak kérelmet, majd valódi üldöztetés hiányában elszivárogtak onnan, az unió területéről végérvényesen kitoloncolják őket, nem csak papíron fogalmazzak meg ezt a kívánságot. Ausztria meg ide szeretné visszaküldeni őket, Németország pedig valószínűleg leszarja, hogy a drága kis "menekültjei" mit csináltak, mielőtt hozzá kerültek. Magyarország (nem csak a kormány, hanem az egész ország) gyenge volt ellenállni a német szivattyúnak. Tény. Szomorú tény.

:)

Azért tegyük hozzá, hogy mivel a megrendelői oldalon is jóval több a pénz, ezért ha bemondasz egy EUR 40-50-es óradíjat (nettó) akkor még örülnek is nagyon, hogy nem 70-80. :) Ugyanakkor itthon az HUF 5-6-7e-s nettó óradíjtól is már igen sokszor kapkodják a levegőt. Lehet jönni adópréssel meg termelékenységgel, de amíg minimális esélye van egy cégnek EU-s díjat számlázni, addig borzasztó nehéz kitermelni rendes fizetéseket.

nagyon vicces az utalás az pl. adóprésre.

ha számolunk egy kicsit, akkor azt látjuk, hogy magyarországon a 'bótba' 5-20%al drágább minden mint a környező országokban, - legyen az benzin, kenyér, kisteherautó, kistalicska, bugylibicska v. akármi - miközben a 'dógózó' aki azokat előállítja, eladja, raktározza stb felét, harmadát keresi, mint a környező országokban - beleértve csehországot, romániát, nem beszélve ausztiáról - kivéve talán a felső vezetőket.

hol a többi lové? a különbözet?
mert az adók ennyivel nem magasabbak.

ahol az a pénz van, ott van a normális fizetésed, meg az enyém, meg mindenkié.
- leginkább a panamai offshore cégeknél, v. a cayman national bank számlákon keresendő -
és nehogy azt merje mondani v.ki, hogy a cionista árnyék- világkormánynál van :)) hacsak nem orbánt, meg a '4ek bandáját' érti alatta

"magasabb, csak nem ennyivel."
Valami olyasmi merült fel bennem téged olvasva, hogy a bruttó bérre rakodó 28,5%-os sarcot lefelejtetted. Ebből 1,5% szakképzési hozzájárulás és 27% szociális adó, ami eufemizmus arra, hogy elraboljuk a pénzedet, hogy nyugdíjas szavazókat vegyünk rajta. Már a bruttó bér adó és járulékterhei is durvák a környező országokhoz képest, de a 27% lerablás még inkább az.

Ha kicsi a forgalom, akkor hiába drága a bolt, úgysem termel ki elegendő profitot a tisztességes fizetéshez. Erre lehet mondani, hogy pedig de sokan járnak vásárolni... igen, az olcsó, gyenge minőségű szemetet veszik főleg. Ha valaki egy kisebb, közepesebb boltban akar valami minőségibb terméket venni, akkor a) nincs, b) van, de olyan ritkán vásárolnak belőle, hogy megromlott állásában.

Persze ezen kívül a tervezhetetlenség, fél évente változó különadók és hasonló okosságok sem segítenek abban, hogy mondjuk a tulajdonos a meglévő profitból fejelsztésre, rendes bérekre költsön.

Ezt én értem, csak egyre inkább eljutok oda, hogy leszarjam, mint ahogy már sokan teszik is.

Persze tudom, hogy a bilibe ér a kezem, de valahol mégis helyénvalónak érzem leírni.

Szóval, az hagy ne az munkavállaló baja legyen már, hogy az általa megtermelt javakat a munkaadó nem képes nyugati áron értékesíteni. Ha a dolgát ugyanúgy elvégzi, mint a Dán kolléga, akkor ugyanazt a bért érdemli. És mivel ezt a gondolatmenetet egyre többen követik az országban (és jobb híján mennek el oda, ahol érvényesíthetik), így szépen, lassan, de biztosan haladunk a jó nagy összeomlás felé. Badummtsss.

Én meg felteszem a kérdést, hogy mennyiért csempézik ki a fürdőszobádat, javitják meg a tv-det, vagy egyéb szolgáltatás? Ott kint. ha ugy gondolod hogy drága a magyarországon a külföldi szemét élelmiszer, nem kell megvenni. Az osztrák megveszi az osztrák élelmiszert, a spár előnybe részesíti a hazai gyártokat. magyarországon meg egy angol (gy.k teszkó) multi diktálja az árakat. érted... maargit, normális??? azért nincs ebbe a kurv@ országban (gyf után szabadon) pénz, mert kiviszik ezek a pénzszivattyúk. a német, ha ittvan, megveszi a németet, a magyar meg megveszi a szlovákot, ami megolcsult, mikor átjott a határon(ergó áfacsalást támogat). ja pesze, mert nincs pénze a magyar termékre. tessék már gondolkodni. sok pénzt akarunk keresni, de keveset akarunk fizetni, na ilyen nincs.


------------------------
Jézus reset téged

a probléma az hogy nem a német, meg az angol, meg az osztrák viszi ki a pénzt, hanem a magyar politikus, meg a magyar vállalkozó.
t'od?
amikor a korrupció elleni harcra az unió által adott pénzek 80%-át ellopják, és eltűnik a közpénz jellegét elvesztő közpénzből, magyar nemzeti haveroknak átruházott magyar többségű bankokban. na akkor van az igazi gatya.
t'ód?

+1

Pláne, hogy a multi itteni leánya is felvásárolja a magyar termelők terményét. Csak ahhoz mennyiségi és minőségi követelmények is tartoznak. Ha a föld nem a haverok eu pénzszivattyúja lenne, hanem a termelők használhaták, esetleg birtokolhatnál (bérelhetnék, mármint első körben, nem a csókostól továbbérelni)... Ha a szövetkezetről nem a lenyúlás és a régi rendszer mumusa jutna az eszükbe... Ha egy ezer milliárdos áfacsalásnál valódi vizsgálat indulna és nem a bejelentőt vegzálnák...
Ha lenne tisztességes összefogás a gazdák közt, akkor tudnának versenyképesek lenni. Az ország nyomorultjainak többsége azért küzd, hogy továbbra is nyomorult maradjon.

"Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd..."

Attól tartok ebben az érvelésben keveredik az adott országban érvényes árak és bérek színvonala. Mivel az IT szellemi mmunka, elvileg tényleg nem szabadna különbségnek lennie a bérek között.

Én sokmindent elhiszek a közgazdászoknak, de hogy egy belga for ciklus többet ér mint egy magyar, azt nem.
---
Science for fun...

Akárcsak a munkaerőt. :-)

Szóval ahogy fentebb írta valaki, ehhez a munkavállalónak semmi köze, a hír címe meg valószínű úgy lenne helyes, hogy 22 ezer rosszul fizetett IT állás vár betöltésre.

A te érvelésedből egyébként az is következne, hogy ha egy Magyarországon működő, de nemzetközi piacra dolgozó céghez szerződik valaki, akkor EU-s szintű fizetést kap. Ezzel szemben egy csomó cég deklaráltan az olcsóbb munkaerő miatt jön ide. Ettől kezdve viszont mindenki pontosan tudja, hol a hiba, csak néha úgy csinálnak, mintha csodálkoznának valamin. :-)

---
Science for fun...

Nem tudom hol láttál te ilyet, én 32.160 EUR-t látok A4 Avant 1.4 TFSI-nél az audi.be-n.
Tehát árak:
Belgium 10 millió 183e Ft
Magyarország 9 millió 460e Ft

Ráadásul Belgiumban 3 év kilométer korlátozás nélküli gyártói garancia van. Nálunk 2 év gyártói garancia van + 2 év saját garancia kilométer korlátozással (200e km).

Az árakban a különbség a 10%-ot sem éri el, biztos a fizetések is hasonlóak.

Most miről akartok pontosan meggyőzni? :) Hogy egy kifejezetten presztízstermék csak egy kicsit drágább nyugaton? Kb minden* kétszer-háromszor annyiba kerül Brüsszelben, mint Budapesten. Ha az átlagkereset pont kétszer-háromszor annyi lenne (nem tudom), akkor vagyunk nullán.

(*nem, az Audi csak egy kicsit drágább, nem a duplája, és biztos van még ilyen. Sőt, talán olyan is van, ami olcsóbb, de nem az a jellemző.)

Ha a for ciklust a cég ugyanannyiért tudja eladni de Magyarországon fele pénzért tud felvenni munkaerőt mint Belgiumban, akkor egyfelől hülye lenne többet adni a magyarnak, másfelől hülye lenne Belgiumban íratni a for ciklusokat.

Persze a dolog nem mindig ilyen egyszerű.

Nem mindig lehet a magyar for ciklust eladni a belga helyett és nem mindig tudja a magyar ugyanazt megírni Magyarországon (mert pl. helyi tudás, tapasztalat, vagy folyamatos találkozók kellenek)

Ez néminemű leegyszerűsítése a dolognak, illetve ez csak a mérleg egyik serpenyője. A másik az, hogy mennyiért találnak embert, jelen esetben mennyi az a pénz, amiért már inkább itthon marad, mintsem külföldre menjen a szakemberek nagy része. Ez pedig nem az informatikus termelékenységén múlik, hanem kb mindenki másén az országban.

illetve sok helyen ennél még merészebb a felfogás: a fizetést nem a tudás mértékére, nem is a megtermelt haszon ellenértékeként, hanem azért adják, hogy kihúzd hónap végéig, eléldegélj a munkáltatódnál.
ezért is vannak országon belül ugyanannak a cégnek egy nyugati és egy keleti irodája között ugyanannak a munkának különböző bérei.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Azért Magyarországon is sokféle cég van, sokféle árszinttel.

Volt idő (régen), amikor Pesten állást kerestem. Három, hasonló profilú cég vett volna fel. Az egyik valami 55 ezer forint körül kínált, a másik kettő meg 200-250 ezer körül.

Vagy mondhatnám azt a példát is, amit itt már többször megírtam, hogy ugyanannak a cégnek a budapesti telephelyén rendszergazda (és alkalmazás gazda) feladatra fizettek mondjuk 180 ezret és az alkalmazottak elégedetlenek voltak a fizetésükkel, a Tisza melletti másik telephelyen (talán Tiszaújváros, nem emlékszem, régen volt) kaptak 50 ezret az emberek ugyanarra a munkára és boldogok voltak, hogy van állásuk.

Define: megfelelő embert.
TFH van egy ember X év KKV/akármi munkatapasztalattal, aki szívesen elmenne nagyvállalati környezetbe. Legyen fejlesztő, üzemeltető vagy félszerzet, de a lényeg hogy tanulni, dolgozni, fejlődni akar és tud.
Ugyanakkor rengeteg dolog nincs meg neki amit a "nagyvállalati környezetben" kiírt álláshirdetések követelményként írnak. Pl. a fluent written and spoken, noha jobb angolból (és mindenből) mint az összes indiai akivel összehozott eddig a balsors, és szerintem ebben is kigyúrná magát 1-2 év alatt.
De ez csak az egyik, van még rengeteg más is, szóval tudna jelentkezni a legjuniorabb junior pozícióra, már ha van ilyen. TFH fel is vennék, de ugye fizetési igénye is van, ugyanis jelenleg is van egy hazai szinten nem szar fizetése (különben nem lenne most ott, vagy itt). Mondjuk több, mint ami a legutóbbi aldi hirdetésben volt, ami bruttó 222kHUF / 30 óra.
Mit tud neki ajánlani a nagyvállalati szektor? Forintban, pozícióban, tól-ig? Már ha van ilyen pozíció, ugye...
Ez egyébként komolyan érdekelne...

Mert nagyon úgy érzem, hogy tisztelt nagyvállalati szektor is csak áll tátott szájjal, és várja hogy egyszer csak a sült galamb belerepül. Hát nem fog, mert sok száj van tőlünk nyugatabbra és ők sokkal többet kínálnak érte.

Szóval sült galamb gyakorlatilag nincs, de galamb az épp lenne, csak meg kellene sütni. Van erre hajlandóság?

Ja, nem kerestem én senkinek semmit, épp Te írtad hogy mennyire nem találtok embert nagyvállalati környezetbe, merthogy egyebek és hozzáállásbeli problémák.

Erre írtam én hogy sült galamb vs. galambsütés, mert ugye olyan ember épp lenne aki már bizonyította hogy tud és akar tanulni és dolgozni, csak épp a ti elvárásaitokat nem üti meg, max. a legjuniorabb junior pozícióra jelentkezne ha nem akar behazudni valamit.

Viszont ha erre annyit kínáltok mint az aldi egy árupakoló/pénztárosnak, hát... good luck.

Amíg ilyen árakon vannak ilyen albérletek ki és mit szeretne kezdeni a minimálbérével?

Helység: Székesfehérvár
Kategória: Lakás, Kiadó
Szobák száma: 2 szobás
Állapot: Jó állapotú
Fűtés típusa: távhő
Emelet: 9
Lift: Van
Ingatlan típusa: panel
Kilátás: utcai
Erkély: Nincs
Bútorozott-e: nem
Parkolás: Utcán
Méret: 42 m²

X út X. 9. emeletén felújított 42 nm-es, bútorozatlan lakás augusztus 1-től hosszú távra kiadó. Bérleti díj 75 e Ft + rezsi, 2 havi kaucióval.

ha levonom az adót, akkor az még az évi 6% hozamot sem éri el, és ha a fenntartási költségeket is leveszem akkor még kevesebb lesz a hozam.

ennyit nagyjából kockázat nélkül is lehetne csinálni, ha a lakás árát államkötvénybe tennéd.

nem az árakkal van a baj,
vagyis de:) mindennek az ára annyi v. egy kicsit több mint amennyinek lennie kell, kivéve a munkaerő árát..

A bérbeadók ~90 %-a 1 éves szerződés és 2-3 havi kaució mellett hallani sem akar a tartózkodási hely bejelentő aláírásáról. Nem biztos, hogy sokat rohangálnak a hivatalokba, ahogy elnézem inkább kerülik őket.

Egyébként ezzel a nagyszerű logikával levezetheted azt is, hogy nem éri meg dolgozni járni az esetben, ha nem tudsz belőle havonta félretenni. Egy kaptafa...

nem erről van szó, hanem arról hogy 'felesleges' lakása többnyire annak van, aki befektetési szándékkal vette, de most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg..

aki örökölte, vagy rámaradt, v. valami, de eladná hogy hitelt törlesszen v. 'mittomén', az sem akarja eladni, mert rettenetesen alacsonyak a lakásárak, nekik viszont megéri kiadni, ők azonban magánemberként adják ki a lakásokat..

ami egy másik történet..

Alacsonyak az árak??? 75 m2-es lakást az átlagos kerületekben (nagyon külső kerület nem jön szóba, bocs) lassan nincs 30 millió alatt, úgy, hogy 2-3 éven belül szeretnénk lakást venni, de 20 milliónál nem szerettünk volna többet költeni, mert történetesen nem 30 évig szeretnénk a havi 200e-s törlesztőt fizetni (hanem max 20 évig havi 100-120e-t). Úgyhogy most igenis mocsok drágák a lakások!

új építésű igaz? :))

jó helyen a 75 m2 ha utcai fekvésű, 30 milkóért nem is sok.
gondolom nem is egy mellékutca :)

70-75 m2 belvárosit udvari fekvéssel lepukkanva kapsz 18-20 milkóért.
de eladni persze azt sem lehet, ha 1x megveszed:) aztán nekiállhatsz fűtést fabrikálni bele, meg az acélpáncél csöveket, meg az alu vezetékeket cserélni..

Most igazából akkor mi is a gond? Az ingatlan ennyi. Az átlag a béka segge alatt van, igazából nem nagy kunszt az átlag fölé kerülni bérileg. De az még mindig semmi. Szóval továbbra is azt mondom, hogy valamit le kell adni. Vagy külső kerületet nézni, vagy kisebb lakást. (békásmegyeren, csepelen, 18-20-ba bőven vannak 20 millió alatt jó állapotú ekkora lakások)

Az természetes, hogy az igény megvan, de ha a többi nincs, akkor ez csak álmodozás SZVSZ.

Mint mondtam, külső kerület szóba sem jöhet, 18-20 konkrétan már a világvége után van egyel, pláne, hogy nincs autónk. 14, 13, 11, amik alapvetően szóba jöhetnek.
Kettőnk fizetése átlagosan meghaladja az 500e-t (az enyém fix, a feleségemé nem), ha ilyen sok pénzre (mert ez igenis az) irreális elvárás a fenti, akkor tényleg nincs itt keresnivalónk, de nem csak nekünk, mert van akik ketten a miénk felét sem keresik meg.

A megfogalmazott igényekben semmi álomszerű nincsen, három emberre ennyi nagyjából a minimum, ha akár csak közepes hosszú távra tervezünk, kell a három szoba.

Akkor meg nem volt ilyen jo fizetesem :) (jo, 300 most sincs). Del-dunantuli kisvaros, MAV, mint az egyetlen melohely, fizetes eveken keresztul valamivel a minimalber folott.
Aztan tiz eve osszeismerkedtem egy budapesti leanyzoval, akinek lakasa is volt (nagyszuloktol orokolve), idekoltoztem hozza, normalis munkat talaltam. Kesobb ugyan elvaltunk, de kisegitett, eladtuk a lakasat, egy rezset nekem adta, amivel mar be tudtam szallni egy sajat lakasba.
Akarhogy nezem, a 90%-a szinte szerencse volt az egesznek....

Amugy anno anyamak '74-ben ehhez jutottak hozza. Nem nagyon volt valasztasuk, hogy milyen lakast kernek, orultek, hogy kaptak egyaltalan (en akkor voltam 4 eves, ocsem egy ev mulva szuletett). '90-ben meg fizettek a havi torlesztot...Csak akkor jott, hoyg hirtelen megugrott a havi, de egy osszegben ki lehetett fizetni - nagyszuleim adtak ra penzt.

Akarhogy nezem, szuleim egy fokkal voltak max. jobb helyzetben, mint en. Mondjuk, most mar nagyjabol elegedett vagyok, de jobban orulnek, ha havonta parezret felre tudnek tenni (7 eves kislannyal nem egyszeru. Nyilvan felrekhatnek penzt, ha nem vinnem a gyereket pl. Allatkertbe, amivel maris egy otos ugrott. Meg tavaly osz ota vernyomasra es cukorra is szedek gyogszert, az is havi 10 minimum)

Szoval kijovok, de 45 evesen ez nem az igazi karrier...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Albérletet azért csak-csak ki lehet venni még minimálbérből is.

A máshoz való alkalmazkodásban, felesleges kötöttségből származó haszonban nem hiszek. Így vagy úgy valakivel közösen több fog elmenni, mint egyedül és még valamilyen szinten le is vagy kötve(mondjuk ha pl. nála laksz, akkor nagyon le vagy kötve).

akkor mi szolnál 6. kerületben ugyanaz a lakás (75 m2) jó állapotú valamelyik nagyobb útra néző már 150-180 millió, nem is véletlenül csencselnek vele a 6. ker. politikus urak :)) 100 m2 feletti lakások meg aranyárban mennek m2-enként.

szegény ember csak panelt képes megfizetni, v. még azt sem sajnos.

ezért van az, hogy ezeket inkább csak befektetők veszik, v. inkább csak vették, amíg létezett lakáspiac..
azoknak viszont semmi sem drága, csak az, ha utána nem tud belőle hasznot csinálni.

"most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg.."

wut?

Nyomott árak?
Ember, ne viccelj már, az elmúlt 2 évben 30-50%-ot drágultak az ingatlanok legalább...

Kiadni meg nem éri meg? A legjobb dolog a világon. Keresleti piac van. 30 m2-es garzont nem találsz nem találsz havi 80 alatt, plusz rezsi. Ha pedig találsz, akkor valami átb*szás van.

Persze ez Bp., de úgy látszik Fehérváron is mennek fel az árak.

minden csak nézőpont kérdése..

lehet hogy az eladok többet kérnek a lakásokért, de nincs aki megvenné:))
de ez eddig is így volt. volt eladó lakás, csak vevő nem volt.

akinek pénze van, az nem lakást vesz, aki lakást venne az hitelt nem kap.

szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs. most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak, valamit mozdult, az árak is feljebb mentek, de hitelt még senkinek nem adtak, lakást abból senki nem vett :)) szóval a lakáspiac továbbra is halott.

és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal, de errefelé sokak szerint nem, vagy nem nagyon..

vagy csak szeretnek panaszkodni, hogy kevés a pénz, és túl nagy a rizikó :))

"minden csak nézőpont kérdése.."

Tehát akkor jól értem, hogy itt csak az írói munkásságod olvashatjuk? Mert ez egy bullshit báz...

"szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs."

Nincs a fenét. Kollegám időnként ránéz az ingatlanos oldalakon, hogy mennyibe kerül a lakása. 2-3 éve 7 millió körül hirdették, kereslet nem nagyon volt. Pár hónapja a szomszédja egy pont ugyanolyan lakást meghirdetett 14-ért, fél órán belül hívták hogy még aznap mennek és fizetnek fél millával többet, csak ne adja el másnak...

"most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak"

semmi ilyen nem történt...

"és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal"

milyen drogot fogyasztasz? van még belőle? adnál?

nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom.

nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni..

de igen de csak CSOK-osoknak van..

talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában..

"nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom."

az a te dolgod

"nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni.."

nem mondom, ez megint az írói munkásságod része, vagy a drog...

"de igen de csak CSOK-osoknak van.."

ami bullshit. a csok gyakorlati hatása annyi volt a piacra, hogy feltolta az árakat, vevő ettől nem igazán jelent meg. Persze nem is ez volt a cél...

"talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában.."

ez inkább már csak a drog...

A csok nem lakás célú hitelként, hanem kb. állami ingyenpénzként lett meghirdetve, aztán ahogy faragták a realitáshoz úgy lett egyre nyilvánvalóbb az, hogy ezt kb. senki se fogja tudni igénybe venni.

De a csok épp aktuális állásának az árakra gyakorolt hatását elég nehéz meghatározni, mert azt rengeteg más dolog is felnyomja, pl. az airbnb-s "szerencsevadászok", a "befektetési céllal lakásvásárlók", meg a fene tudja még mi minden. Mondjuk pl. az, hogy 10 éve nem épült lakás a városban, ilyenek...

ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak..

szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni..

szóval nem olyan egyszerű ez azért, és itt a belvárosban ennél még furább dolgok is szoktak lenni :)

A pénzkeresés alacsony munkabefektetéssel mindig rizikó. Lehet kereset keresni egész napos munkával, azt hívják munkahelynek. Ez egy kis plusz a főbérlőnek, amiért illik azért vállalni a kockázatot. "Kockázatot", mármint azt a +150.000-200.000 Ft-ot, ami hozzá vándorol szerződéskötéskor.

"ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak.."

Ja, és persze az utcára kimenni is marha nagy rizikó, mert a fejedre eshet egy virág egy erkélyről, elüthet egy járdára felhajtó autó vagy akár infarktust is kaphatsz...

"szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni.."

Nem, nem ezért nem enged. Azért nem enged, mert simán nem adózik utána, és azt hiszi így ez biztonságosabb...

Atyaég, most hogy ismét upolták a topikot újra elolvastam ezt a sort: "a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj,"

Azt azért remélem tudod, hogy a magyar nyilvántartások ennél azért fejlettebbek, illetve egy ilyen trükkhöz masszívan, kilóra kell megvenned egy ügyvédet. Tekintve, hogy itt mini garzonokról beszélünk lakás címén, illetve az ügyvéd nem az a kategória, aki örvendezik a "nagyon keresett informatikus vagyok, minimálbér felett keresek" pénzösszegeknek, ezért elég nehéz lesz ezt kivitelezni.

Biztosan volt, viszont valószínűleg nagyobb érték esetén, mint egy 100. emeleti 35 nm-es garzon. Nagyobb értéknek kellett lennie, hiszen egy okirat hamisítás nem éri meg fillérekért egy ügyvédnek. Tény, hogy nem kell hozzá tanú, viszont aki úgy indít szerződéskötést ingatlanra, hogy nem járt a földhivatalban az vagy nagyon buta vagy maga sem tiszta lapokkal játszik. Ezek már azért elég rizikós játékok.

75+rezsi.. Amúgy attól függ honnan nézzük
Összehasonlításként én anno egyedül vettem ki 2012ben Fehérváron 60-70ért (rezsivel együtt: ~15-30k HUF/hó) egy ugyan ekkora panelt. Ugyan ekkor Bp.-en egy hasonló albérlet került 100-120ba rezsivel együtt (csak hogy legyen viszonyítási alap).
Ez kb a mostani szint Fehérváron, tehát 4 év alatt utolérték az albérlet árak az eredeti Pesti árakat, miközben Pesten ilyen szintű növekedés nem történt (140 körül vannak ott most az albik (rezsivel)) -> 4 év alatt Fehérváron közel 30-50k HUF-al drágultak az albérletek, míg Pesten ez csupán 20-30k HUF volt)
Ehhez még vedd hozzá, hogy az átlagbér olyan 10-15%-al kevesebb itt, mint Pesten. Furcsa módon ez azt is jelenti, hogy az átlagbér különbözetet rászámítva a jelenlegi Pesti árakra kb azonos árkategóriában van mind a 2 településen az albérlet jelenleg (CSOK jól megnyomta az árakat)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pesten nem 4 év alatt drágultak 20-30k-val az albérletek, hanem az utóbbi 1,5-2 évben alatt 30-50-el, legalábbis ahogy én látom.
Ha látsz egy kiadó lakást 80k alatt (plusz rezsi természetesen), akkor már azon gondolkodsz, hogy mi is lehet az amitől ez ilyen olcsó. Szomszédok, környék, világvége, stb.

Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg.
Amúgy vicces, hogy anno mennyire mondogatták, hogy az albérletre költött pénzt (anno 30-60k HUF) inkább költené az ember lakástörlesztőre (és akkor X év után az adott ingatlan valóban az övé is). Akkor még bőven azt mondta az ember, hogy azért ez nem ilyen egyszerű, de ilyen durva albérlet árak mellett azért már lehet tényleg elgondolkodik rajta az ember, hogy vállalja a "röghöz kötést"
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

"Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg. "

Kérdés hogy mit kerestél.
Mert a nagyobb lakások bérleti díja annyira nem ment fel, a kisebbeké brutálisan. Pár éve kivettél egy 30 nm-es garzont 40-50-ért, ami nem volt túl jó állapotú de nem is volt lepukkant, vállalható volt a közlekedés de kb. ennyi. Ma ez 80-90, és nincs olcsóbb. Ha évek óta stabil bérlő vagy ott akkor talán megkapod 70-ért.

A mostani árakat amúgy erősen befolyásolja hogy nyár van, a diákok elmentek, de legalábbis sokan közülük. Pár hónapja olyanokat olvastam, hogy egy 2 szobás 4 fős lakásba keresnek szobatársat 40k-ért, értsd: 2 fő per szoba.
Tudok egy szintén pár hónapja 130-ért kivett 1+2 fél szobás panelprogramos lakásról, amiben nincs semmi extra. Viszonylag jó a közlekedés, de nincs klíma, nincs 4k TV a falon, nincs A kategóriás hűtő, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak ez volt akkor elérhető.

Októberben egy szobát nem tudsz majd kivenni 50k alatt, már ha nem a gettóban van vagy a világ végén...

Lehet amúgy tényleg itt van a kutya elásva: Az albérletet keresők többsége fiatal akik vagy tanulnak, vagy épp most építik ki az életüket ; tehát nem családos emberek. Ők alapvetően nem fognak 100 m2-es lakásokat nézni, mert bőven megelégszenek ~40 m2-el is. És ahogy írod is, az árakat inkább az ilyen kis albérleteknél nyomták meg (mivel erre is van nagyobb kereslet).
Ezzel szinkronban van az is, hogy a kevésbé keresett nagy albérletek (>60-70 m2) ára mérsékelten lett csak megemelve, de pont azért mert ezeket inkább családok keresik, akikből viszont jóval kevesebb van mint fiatalokból.
Egyszer majd talán ide is berobban az angol módi, hogy egy nagyobb albit kivesznek inkább 4-6an szobánként (és így osztanak el egy kb 180-200as összköltséget), mintsem külön-külön fizessék a ~100-120as költséget egyedül. Persze ehhez meg az kéne, hogy vadidegenek normálisan el tudjanak élni egymás mellett, de mint látjuk ez valahogy kis hazánkban nem akar menni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Röhögni fogsz (?), de nem ritka. Igaz a 4 ember nem vadidegenekből fog összejönni, hanem ismerősökből
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Szívesen élnék én 5 másik emberrel is, de nem olyanokkal, akik mindent pazarolnak, mondván úgyis csak a felét fizeti. Ma az emberek nagyon nagy része hasonleső. Ha 2 szoba 2 ember kontrukciót nézzük, a másik biztos napokra fel fogja hordani a "párját". Az pedig nem vicces, hogy plusz egy ember napi fogyasztását osztjátok el kettőtök között. Elég veszteséges üzlet lesz.(tapasztalat)

Egyedul elek 35 m2-en. A rezsim:

villany: 7e
gaz: 4e
UPC (net+telefon) : 6e
Viz minimalis, amiota vizoram van, 3-4e kethavonta.
A KK 12000, ha nem lenne vizoram, akkor a vizatalany kb. plusz 12e lenne havonta (amikor odakoltoztem, igy volt, az elso dolog volt a vizora beszerzese)

gaz az havi atalany, szoval nyaron kb. 3 m3 megy el, telen meg 40-70. Pedig napkozbenre lecsavartam, ha nem vagyok otthon ne menjen. Melegviz meg bojler, szoval megdobja a villanyszamlat telen az is. (de az is havi atalany). Mondjuk, ejszakai aram is van (pont a melegviz miatt, amikor odakoltoztem, joval nagyobb volt a villanyszamla)

Szoval nekem egyedul is osszejon 18e rezsi, ugy, hogy eleg sokat nem vagyok otthon (napkozben melo, hetvegen alt. a gyerekkel vagyok)

Ha ketten lennenk, akkor masiknak eleg lenne minimalbert kapnia, hogy ugyanezen a szinten legyunk....biztos nem fogyna mindenbol duplaennyi.
Akarhogy nezem, ketten jobban ki lehet jonni, mert a rezsit nem nyomja duplajara (jo, lehet, hogy TV elofizu is kellene a UPC csomagba, tobb melegviz es egyeb menne el, de mondjuk akkor a villany tizes lenne, UPC meg passz, nem tudom mennyi a tv). Gaz aligha valtozna....Viz se tul sokat, de h aduplaja lenne, azt is elviselnem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ahhoz képest, hogy nem vagy sokat otthon, elég magas a villanyszámlád. Érdemes lenne utánanézned, hogy mi megy feleslegesen, vagy mi elavult, régi, nagyfogyasztó.
Ja, látom bojler... nomeg átalány. Az átalányt jobb elkerülni, minden normális szolgáltatónál lehet villanyóra állás szerint fizetni. Az a korrekt eljárás, annyit fizetsz, amennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Miert az altalanyt mi alapjan fizeted ha nem villanyora allas szerint? :) Csupan annyi a kulonbseg hogy ev vegen rafizetsz vagy visszakapsz...
Amugy azoknak aki szarul bannak a penzzel( az emberek 99.9%-a???) azoknak kifejezetten jobb az altalany, mert telen/nyaron nincs meglepetes hogy magasabb a gaz/aram szamla.

Ez hülyeség. A leolvasás lényege, hogy mindig valós fogyasztás után fizetsz. Hónapról-hónapra bejelentjük, majd kifizetjük. Ezen felül nem kell semmit sem kifizetni.

Az átalány lényege az, hogy fizetsz egy előre megállapított átlagot, amitől ha eltérsz, azt fizetik vissza/fizettetik ki. Ebben az esetben a szolgáltató használja a pénzed a végelszámolásig, és abban sem lehetsz biztos, hogy a végelszámolásnál korrektek.

Az átalány azoknak jó, akik kényelmesek, nem akarnak foglalkozni a leolvasással, bejelentéssel. A gázátalány más téma, mert ott mindegy, hogy mennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Az átalány arra jó, hogy ne legyenek a téli hónapok sokkal drágábbak a nyáriaknál, egyenletes legyen az eloszlása a havi díjnak. Minden esetben a fogyasztás után fizetsz, de átalány esetében nincs kiemelkedő 3 hónap, hanem mindig nagyjából ugyanannyit fizetsz. Ez főleg ott jön jól, ahol a gáz/villany komoly tétel télen a családi költségvetésben.
--
http://naszta.hu

Az átalány valójában arra jó, hogy a szolgáltatónak jobb legyen, mint a fogyasztónak.
Próbáld meg leellenőrizni, hogy valóban azt fizeted-e, amit kell, vagy többet.

Villanyszámla télen sem drágább, mint nyáron, sőt. Gáznál teljesen mindegy. Ezekről beszéltünk, nem a fűtésről - amire szerintem te gondoltál.

--
robyboy

Nem: szegényebb fogyasztóknak jó ez. A szolgáltatónak annyiból jobb, hogy nagyobb a fizetési hajlandóság, annyiból rosszabb, hogy február végén tipikusan tartozik neki az ügyfél. Simán tudod ellenőrizni a fogyasztást egyébként ez esetben is: éves szinten (konkrétan éves a elszámolás ciklusa: ha rossz átalányt lősz be, akkor ilyenkor sokat fizetsz egyszerre egy évben egyszer).

Villany: olcsóbb télen, ha van légkondi. De ha nincs légkondi és cirkó fűtés van, akkor bizony az is többe kerül télen.
--
http://naszta.hu

Villanyszámlánál nincs értelme az átalánynak. Télen csak akkor lehet drasztikusan drágább, ha villannyal fűtesz. Nyáron meg hűthetsz villannyal.

Szegényebb fogyasztóknak is az a jobb, ha odafigyelnek a használatra, és a TÉNYLEGES fogyasztást fizetik, nem átalányt. Így SOSEM fizetnek többet. Mit nem lehet ezen megérteni?

--
robyboy

nem ertem mit rugozol ezen a tenyleges fogyasztason?
en is atalanyban fizetem a villanyt, havonta X penzt, ev vegen meg megnezik az ora alapjan a teljes evi fogyasztast, aztan ha a 12*X kevesebb mint kene, akkor fizetnem kell a kulonbseget. ha meg tobb akkor visszakuldik/jovairjak.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tényleg nem értem, hogy villanyszámlánál mi előnye van? Ha elmagyarázod, megköszönöm. Tényleg. Minden rosszindulat nélkül.

Csak úgy tudom elképzelni, ha valaki bizonyos hónapokban sokkal többet használja a szolgáltatást, mint más hónapokban. Ez villanynál számomra nem logikus. Fűtésnél igen, ott aláírom, mert télen az sokkal drágább tud lenni.
--
robyboy

+1
Amiota idekoltoztem, naponta irom a fogyasztast (aztan ho vegen egy excelbe). Igy az is kibukik, ha pl. megy a mosogep (heti egyszer), az +2 kWh naponta. Szoval tenyleg annyit fizetek, amennyit fogyasztok, csak nincs kiugro honap.

A teve CRT, ugy neztem, 70W-ot eszik, ha bekapcsolom. A DVD lejatszo elhanyagolhato.
Ja, meg nyaron megy a ventillator, ha itthon vagyok.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Altalany eseteben is valos fogyasztas utan fizetsz. Csak nem havi cikulsokban hanem eves ciklusokban. Szoval meg mindig nem ertem ezt a valos fogyasztast miert kevered bele. :D
Es lehet hogy szerinted hulyseg, en sajonos nagyon sok embert ismerek Magyarorszagon akik altalanyt fizetnek, magasabb osszeget mint kene, igy nem eri oket meglepetes telen amikor kikene kohogni a 60 ezres gazszamlat. Inkabb fizetgetik minden honapban a 15-ot, mert az meg belefer....
Orulj hogy nincs ilyesmire szukseged.

Villany 4K
Víz 5.8K
Gáz 5.6K

Az első évben diktálós módszer volt, azóta átalány, mindegyikből. Mikor áttértünk a mostanira direkt kicsit magasabb átalányt kértem, így a végelszámolás után mindig van egy olcsóbb, akár 0-ás hónapom. Ha a szolgáltató azt a 4-6K forintot úgy meg tudja forgatni egy év alatt, hogy meggazdagodjon belőle, hát tegye, egészségére! Ami nekem fontos (és nekik is), hogy éves átlagban ugyanott vagyunk szerintem ez így korrekt. Nekem meg sokkal kényelmesebb így és eddig gondom sem volt belőle (kopp-kopp).

Kb. egy havit vissza szoktam kapni...De most mar sikerult annyira belonom, hogy csak parszaz Ft jott vissza :)
Amugy a huto napi 0,8 kWh-t eszik, most merem.
A gepem meg 7/24-ben megy, par eve napkozbenre leallitottam, este nyolckor kapcsolt be ujra, majd ujra belovom.
(Bar napkozben le szoktam venni a CPU "fordulatszamat" minimumra :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Én akarok fejlődni, hajlandó is vagyok, de a fönököm minden ilyen lehetőséget elzár előlem, máshol meg hiába beszélek 1.5 órát valami hülye indok miatt (meg hogy igazi pénzért szeretnék dolgozni) nem vesznek fel. Hasonló munkát pedig már nem tudok vállalni, mivel elég korán kiderül hogy sokkal többhöz és magasabb szinten értek - a legtöbb esetben már a fejvadász közli hogy sok vagyok.

Javaslat: minden állásra készíts egyedi CV-t és mindent tagadj le benne, ami nem kapcsolódik az adott pozícióhoz. Ezzel a szakmai debilség netovábbján álló HR-es hölgyön könnyebben átverekeded magad, utána a szakmai emberrel beszélgetve meg majd meglátod, kell-e tovább hazudni.

Fura, de ettől a stratégiától zsigeri viszolygás fog el. :) Még csak meg sem tudom magyarázni, de valahogy sunyi, képmutató jelleget kölcsönöz _szerintem_ a dolognak - persze egyértelműen lehetséges, hogy simán csak hülye vagyok. Mindenesetre ilyet sosem csináltam.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Emiatt nem érdemes. Egyszerűen arról van szó, hogy nem tudsz mindent leírni az életedből, viszont más-más pozícióhoz más-más tapasztalatok szükségesek. Tíz oldalas CV-t nem adhatsz le minden munkahelyeddel és projekteddel (tl;dr), két oldalba pedig nem tudsz mindent besűríteni.

A lényeget kell leírni, ami az adott pozícióban releváns.

De, fixen 2 oldalas a CV-m. Mindig úgy reszelem a tartalmát, hogy annyi legyen. Egy rövid ideje kell csak reszelni, és csak annyit szoktam, hogy átfogalmazom itt-ott, vagy kicsit átszerkesztem ehhez... de nem veszek ki, vagy teszek bele semmit.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Kerdes, hogy akarsz-e olyan kollegakat magadnak, akiket ilyen korulmenyek kozott vettek fel.

Szerintem nem. Mar ha fejlodni is akarsz a kovetkezo 4-5 evben.

Kedves cegeknek meg nem artana a hr-esek kormere nezni neha, mert a rossz HR kovetkezmenyeit evekkel kesobb lehet csak latni, amikor mar regen keso.

Ó, hát szóljanak. Egész komplex rendszereket tudok tervezni, pl. komplett banki IT infrastruktúrát. Ha kell, le tudom vezényelni, ha kell meg is tudom csinálni, bár ez utóbbi eltart egy-két évig, ha egyedül kell dolgozni. Tudok rá adni konkrét referenciát is, ha kell. Eddig szokott is tetszeni a fejvadászoknak a dolog.

Aztán elmondják, hogy az általam elvárt fizetésnek úgy a tizedéért (nem vicc, tényleg kb. ilyen az arány) kellene rendkívül komplex módon (!) bekonfigurálni mondjuk egy apache-ot. Erre azt tudom mondani, hogy sem pénz, sem kihívás nincs benne, akkor miért is jó ez az állás?

Itt szokott jönni, hogy fejlődhetek (apache konfigurálással? WTF? ember, nem tudod, hogy miről beszélsz...), fiatalos a társaság (34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság), van lehetőség angol nyelvtanfolyamra menni (elvoltam eddig angol anyanyelvű cégeknél/országokban is, nem különösebben érdekel, hogy valami magyarul vagy angolul van).

Esetleg elmondják, hogy a cég tök nyitott az új dolgokra, hogy van Docker (persze, a régi, Clipper adatbázissal dolgozó Cobol programjaik futtatókörnyezetét emuláló linuxukat valaki bevágta konténerbe, hátha attól kafább lesz) meg DevOps (azaz írtak egy ansible playbook-ot az NTP klienseik beállítására, persze, pont erről szól a DevOps).

Magyarországon nem nagyon vannak igazán jó lehetőségek. Illetve vannak, mondjuk úgy 100 tök jó, érdekes, izgalmas pozíció van. És tök jó, hogy vagyunk rájuk úgy 50-en eséllyel pályázók. De az igazi hiány nem itt van, hanem a telefonos-helpdeskes témakörben, olyan emberekből, akik kb. 70%-os eséllyel meg tudnak javítani egy PC-t.

Bocs, kicsit csapongó voltam :-)

"34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság"
Azért ismerd be, hogy ez így vicces. :DD Majd megnézzük, mit szólsz 50 évesen... Mert leszel annyi is!
Btw, https://www.linkedin.com/pulse/majd-ha-nem-v%C3%A1logatunk-kor-miatt-le…
(kommentek is érdekesek!)

+1
Sajnos ugyanez a tapasztalatom.
Tavaly ilyenkor pályáztam pár cégnél.
Szinte mindenhol végig mentem az összes körön, interjún, teszten, valahogy mindig a fizetésnél akadt meg a dolog.
2 -en adták volna meg a kért összeget, abból az egyik munka nem annyira tetszett nekem, szóval meglett az állás.
Speciel én / mi nem akarunk külföldre menni, de lassan az lesz.
Jobbnál jobb ajánlatokat kapok külföldről.

A rendes fizetés ami nagyon hiányzik.
Nameg az is egy poén dolog, h általában 2-3 ember tudását keresik 1 ember személyében.

http://ivsz.hu/projektek/kutatas-az-informatikus-munkaerohianyrol/

"A hazai informatikai munkaerő-piacon 22000 új állás tölthető be. Ez a bővülés a közvetett multiplikátor-hatásokkal összesen 72000 embernek adhat munkát a nemzetgazdaságban."

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ebben a cikkben a "megfelelő" a kulcsszó. Elég nagy túlzás ez a cikk. Mondjuk ezt már számtalanszor megbeszéltük itt, ez már tényleg lerágott csont.

Amíg a wipronak megéri az Indiába outsourceolt gagyit az infóparkban kitermelni, addig remény sincsen.

Egyébként a kérdésedre válaszolva: az informatikus a modern kor szakképesített munkásosztálya amely termel, szemben pl. a HR-el. Ha sértőnek gondolod, gondold végig, hogy egy korszerű tömegtermelő (autó)gyárban már nem hegeszt ember... Régen még volt is olyan, hogy knowledge worker de leálltak vele.

A probléma nem a wipro-val vagy bármely más hasonló csodálatosnál is tökéletesebb minőséget szállító céggel van hanem a megrendelőkkel akik a sikerre ítélt projekteket végigviszik. Csak épp meztelen a király.. őő mármint nem hú.. ..ő gyönyörű, csodálatos felség..

szóval amíg a hígfost is ki lehet dekorálni és nem azok kapják a nyakukba az egészet akik döntenek addig ez ilyen.. de előbb utóbb csak kivágják maguk alatt a fát ha elég rámenősek...

---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

De ez a cikk az Index-en jelent meg, könyörgöm..
Csodálom hogy nincs benne egy szó se róla a Trónok harcáról.
--
(Amúgy alatta pár sorral lejjebb ott egy másik cikk hogy pocsékul keresnek a pályakezdők.
Van pár cégvezető / HR / személyzetis esetleg (nem 22.000) aki tud olvasni és gondolkodni.?)
--
God bless you, Captain Hindsight..

a keresett 22 ezer informatikus olyan ember, aki az izzócserétől a járdabetonozáson keresztül, a szerverfelügyeleten át a könyvelőprogramig minden megcsinál társadalmi munkában...

Persze, hogy marhasag. Tet nelkul horognek valamin.

Ismered a viccet, amikor ket zoldseges van egymas mellett?
Egyiknel ki van irva, hogy dinnye 63 forint, masiknal dinnye 189 forint. Moricka bemegy az utobbiba, hogy megkerdezze, hogy ott miert ilyen baszott draga a dinnye, amikor a masiknal joval olcsobb. Mire a zoldseges kozli, hogy akkor vegyen a masiknal. De ott elfogyott. "Ja, ha majd nalam is elfogy, itt is olcsobb lesz."

Elkezdtem, de inkább abbahagytam, az ilyen bullshit hegy nem az én szememnek lett kitalálva.

Amit írsz, az alapján bármennyit mondhattak volna. 31e, 48e vagy bármi.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Aszondta ez a Major Gabor, hogy:

Ha az ágazaton belüli arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. Ráadásul ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. „A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszélhetünk Magyarországon” – mondta a Világgazdaságnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára/

22 ezer betoltetlen, vagy betoltHETetlen? Sok a bena jelentkezo, vagy nincs is jelentkezo? Nem mindegy.

Masik bajom, hogy az ICT szektort nezi, amibe a software/hardware developmenten, a network/app/storage/lofasz adminsagon, telco hw managementen, es pl az isp hibaelharito ugyfelszolgalaton(!) kivul meg a distance learning (mint fogalom) is beletartozik. Tehat most van egy jo nagy szamunk, amin panikolni kene...es ennyi.

... "22 ezer informatikus kerestetik!" ...
... szerintem elbújtak, hogy ne találják+ őket ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Pár perc infógyűjtés után megállapítottam, hogy az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége egy teljesen felesleges szervezet.

Szerintem ezzel nem értenek egyet a vezetők, miután a havi apanázsukat megkapják a számlájukra... Mint oly sok másik, ez is egy cég összegrundolva haveroknak, hogy tolhassák pénzzel őket. De lehet csak a májam rossz.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ez most 22.000 állás amit hajlandóak megfizetni a cégek, vagy 22.000 állás ahol hólapátoló árban dolgozó programozókat és sysadminokat várnak, akik legalább 3-4 ember szakismereteivel rendelkeznek egy személyben?

Az állami szféra nagy és nem ilyen fizetésekért keresnek embereket a legtöbb helyre, de az biztos minden állami cégre és intézményre, hogy:

- Lesz legalább egy it analfabéta benyomott kollégád.
- Lesz legalább 5 főnököd.
- Minden IT-sre fog jutni legalább 4 olyan ember aki nem IT-vel foglalkozik és nem is ért hozzá csak megél a farvizedből lehúzható nagyobb fizetésért mint te, pl manager, referens, osztályvezető, ribi, kávéfőzőnéni, riodai besúgó, politikai ellenőr, stb.
- Rajtad kívül esélyesen senki nem érti, hogy mit és miért csinálsz, azt meg főleg nem hogy mit miért kéne.

mióta betöltöttem a 30-at, nagyon ritka, hogy behívnak (!) állásinterjúra... ha meg behívnak, akkor vagy MLM-es szivatás vagy egyszemélyben legyek könyvelő és pizzásfiú is a full-stack developer és rendszergazda mellé bruttó 300-ért természetesen 0/24/7/365 on-call...

2003 óta nyomom az ipart és jó sok hibám van, de nem vagyok balfék - ám ha nem találkozok senkivel aki szakmailag el tudna velem beszélgetni, mert már valószínűleg a shortlistingnél kiszórja a CV-m (még az is lehet, hogy valami HR progi), akkor ezt be sem tudom bizonyítani senkinek... úgyhogy marad a vállalkozás, pedig utálom, de meg kell élni... hagyjuk...

Teljesen így van. Én is hasonló cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy idén töltöm be a 40.-et és az én tudásom nagyjából egy L1 support. Mindent autodidakta módon tanultam meg/ki. Nálam sincs más, mint a kényszerű vállalkozás. Most egy komplett lakossági archiváló videóstúdiót működtetek, benne van kb. másfél millió forintom, az utolsó szögig én terveztem, fejlesztettem építettem... Rengeteg mindennel el tudok boldogulni, ha kell, fel tudok programozni digitális URH átjátszókat, rádiókat, simán elboldogulok tök random GPS/okostelefon/tablet/ frissítésével, konfigurálásával, PC telepítéssel, konfigurálással, bővítéssel, voltam pár éve belső supportos vállalatnál, bétateszter másik cégnél külsősben, régebben szervizes, rádióamatőr vagyok, szóval sok mindenhez értek, sok mindennel elboldogulok, nem ijeszt meg, hogy kézbe vegyem a hardvert, de keserűen tapasztalom, hogy ez az a tudás szint, illetve olyan jellegű "tudás", amivel ma elhelyezkedni kb. reménytelen. Ősztől összeszedek egy OKJ-s hálózatüzemeltetői papírost, meg egy alap/középfokú angolra benevezek, talán jövő ilyenkor már lesz valami kézzelfogható eredménye...

Nem, én csak azokat az ajánlatokat számítom valósnak, amit szívesen csinálnék.
Sajnos a fejvadászokat nem nagyon érdekli, hogy az utóbbi 7 évben nem nyúltam C++-hoz, és már nem is szeretnék, mégis ész nélkül küldözgetik a hülyeségeiket, pedig külön meg van jelölve a céltechnológia és a fizetési igény.

Többek között ezért született a filter :-)

Fuszenecker Róbert

Te még mindig a szerencsésebb vagy ... Én sosem voltam klasszikus L1-es, amikor ott dolgoztam, akkor is már seniorként kezdtem (a feladatom elsősorban tréningelés, processzek, stb finomítása volt, és csak olyan ticketek megoldása, aminél a helpdeskesek tudománya megállt), viszont németül igen jól beszélek, tanultam sok évet és éltem is kint.

Így ebbe kapaszkodva folymatosak a helpdeskes megkeresések . . .

(Elküldenéd privátban a Linkedin oldald címét, hogyan oldottad meg? Simán kiírtad, hogy ilyen munka ennyiért?)

----------
rohamkocka

az a nehéz ebben, hogy visszajelzés nélkül fogalmam sincs, mi a probléma... felvételin, ha egyáltalán bejutok (azt kockáztatva, hogy nagypofájúnak tűnök) soha egyszer sem tesznek fel olyan kérdést, amire nem tudok válaszolni vagy vetnek fel olyan problémát, amit nem bírok felfogni - igaz, komolyabb állásra évek óta nem hívtak be interjúzni. a fizetési igényem sincs ennek megfelelően elszállva. próbáltam rákérdezni utólag, hogy mi volt a gond, de azon túl, hogy "ezúttal" nem engem választottak, semmi... újabban pedig már, mint mondtam, be sem hívnak...

biztos, hogy velem van a baj, de olyan mértékben nem tudom, hogy micsoda... hogy most ennyire gizda és lame vagyok hogy talán sajnálják megmondani vagy más... de komolyan, ha tényleg annyira lúzer vagyok és ha olyan minimális dolgokra is képtelen lennék mint bekonfigolni egy iptables-t vagy egy AD-t vagy egy primitív webservice-t vagy leprogramozni egy "Hello World"-öt... akkor mit csináltam 10 évig? a koszon kívül csak ragadt rám valami? és ezt honnét tudja meg, ha be sem hív egy elbeszélgetésre?

igen, velem van a baj... de a HR-esek mindíg azt mondogatják, a kommunikáció a legfontosabb... hát, ők amikor arról van szó, hogy visszajelzést adjanak az embernek, hogy min javítson, mire figyeljen, miért gondol hikomatosnak, ebből a témából nálam megbuktak...

komolyan mondom... én azt is képes volnék elfogadni, hogy 10 év után pályaváltás - de valaki megindokolhatná... ennyi az egész...

Érdekes ezt innét (Ausztriából :DD) olvasni. De ez a helyzet nem csak Magyarországra igaz.

Nekem egy olyan benyomásom támadt az olvasottak alapján, hogy a 2008-ban indult válság még mindig szorítja a cégeket. Emiatt persze nem akarnak költeni, rögtön senior embert keresnek. És dolgoztatják, pedig a seniornak az lenne részben a feladata, hogy a juniorokat tanítsa, képezze. Viszont juniorok nincsenek, mert arra nem szeretnek kiadni pénzt.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

miután az 'emutnyócév' utáni 'emutnyócév'ben kizavarták a képzett szakembereket, - a szakácstól, a kőművesen át az autószerelőn keresztül a hideg- meleg burkolót, v épp a programozót az orvost, az ápolót, meg akinek van doktorija, és akinek nincs, meg ki tudja még ki mindenkit - egészen véletlenül az óvodák kivételével a képzést is kifilézték, az oktatásra fordítandó összegek elklikkelték, a maradékot elbukták a gáz üzletágon, v. a mol részvényeken, állami pénzből megvették maguknak a bankokat, az egyetemeket meg el'közszolgálati-egyetemezték' a maradék doktorokat:) , elég nehéz egy london méretű város magyarságát összeszedni hogy v.ki dolgozzon itthon, a két kis kezével..

és ehhez még csak link sem kell. elég link ez az ország már anélkül is :)

egyrészről erősen torzítva, és szándékosan félreértelmezve, pontosan ezt mondta :))

de hát nem csak az angol jobboldali politikusok beszélhetnek félre, hogy aztán gyorsan lelépjenek ijedtükben mikor kiderül hogy hazudtak, és ezzel még nyerni is tudnak, hanem a magyar bal oldali jampecek is.

de ebben azért erős versenyben vannak a magyar nemzeti féleszűek is :))

de hát vakok között a féleszű is király :) v. ilyesmi :Đ

Nem volt elégedetlen? Úgy érted tapsikolt a nyugdíjemeléshez, az adóemeléshez meg a talicskázáshoz? Nem kell vállalkozónak lenni ahhoz, hogy adófizetőként eleged legyen a pénzed elszórásából. Főleg ha IT-ban dolgozol és nagy valószínűséggel benne vagy a TOP 15% SZJA adózóban aki a multik után eltartja az országot.

Nem mindegy, hogy vállalkozóként vagy SZJA fizetőként elégedetlen azzal, hogy ellopják az adóját? Ha nem optimális a gazdasági környezet, és ő egyébként piacképes, akkor lelép. A Feri egyébként hogy jött ide? Amíg nem hoztad be, addig részemről nem került szóba. Hiszed vagy sem, de amikor lekoccoltunk külföldre akkor nem politikai kinyilatkoztatás lebegett a szemünk előtt, hanem a kivitelezhető és élhető jövő.

Én a te is vállalkozó voltál, nem akartad fizetni a nyugdíjjárulékot mondatra figyeltem fel, arra reagáltam. Szvsz nincs épelméjű ember aki nyugdíjjárulékot akarna fizetni azok után, hogy szavazófelvásárlás történik belőle. Nem hinném, hogy 89 óta bármi jobb lenne, kizárólag a disznók váltják egymást a vályúnál. Egyre mohóbbak és egyre kevésbé adnak a látszatra. Más nem változik.

En csak megfogadtam egy tanacsot amit az akkori orszagom egyik vezetoje nyilatkozott (lehet nem nekem szanta szemelyesen de en magamra vettem mert nem tetszett ez a hozzaallas ugyanis ez egyenlo az ez van kocsog ha nem tetszik fuck off) Ez csak az utolso cseppek egyike volt a poharban.

Tudod van egy hatar amit elerhetunk mindenkinel de az ingerkuszob mindenkinel mas. Nalam ez anno kiutotte a biztositekot es megvilagosodtam hogy Mo-n a budos boga eletben nem lesz jovom se a gyermekeimnek. Az elso adando alkalommal leleptunk az orszagbol.

Nem a Feri vagy a Viki miatt szemelyesen. A miatt amit ezek a mocskok kepviselnek es ahogy kizsigerelik az orszagot ahol annyi fantasztikus tehetseg van a kulonbozo szakmakban hogy ha csak egy kicsit is hagynak oket elni akkor az ember eszebe sem jutna ,hogy elhagynja azt az orszagot amit hazajanak gondolt 30 even at.

Buszken vallalom ugyanis ez nem az en szegyenem.

Több lesz az mint 30k.
Ez a magyar bruttó bér egyébként a legnagyobb mókusvakítás. A bruttó bér a munkáltatónál jelentkező bérköltségnek csak egy része. Jó közelítéssel a bérköltség kb. fele a nettód, a többi (azaz a nettódnak megfelelő összeg megy az államnak).
Első netes kalkulátorral mindenféle kedvezmények nélkül bruttó 400-as fizetés nettó 266, a munkáltató költsége 514.

És az államnak menő pénz kb. fele nyugdíjra megy, akár meg van így címkézve akár nincs. Arra a nyugdíjra, amiről pontosín tudod hogy te sose fogsz kapni...

Ha -hasamra ütök- keresel brutto 300.000 forintot, abból kb. 199.500 ft-ot kapsz meg. Viszont a munkáltatódat lehúzzák még 85.500 forintra(27%szociális hozzájárulás és 1,5% szakképzési lehúzás), szóval a 199.000 forintos béred valójában 385.500 forintba kerül.
Abba bele se menjünk, hogy a 199.500 nettódból ha lejött az ÁFA, akkor valójában 130.000 forintot költöttél el. Szóval valójában 30.000 forint lett eltéve a te nyugdíjadra(elhiszed, hogy megkapod valaha is?), 85.500 forint lett eltéve arra, hogy a pénzedből nyugdíjas szavazókat vegyen az aktuális kormány. Valójában a 130.000 forintod után 255.000 forint adót és járulékot fizettél ki. Na ez a fájó pont, nem a 30k amit nyugdíjra gondoltál.

+1

Igen, ez a vérlázító... Meg az is, ha nincs gyereked, és ezért diszkriminálnak. Ez megy mostanság ezerrel.
Amennyi plusz adót levonnak tőlem, abból eltartok pár roma családot, tehát sokkal több gyerekem van, mint hihetnénk... csak nem én nevelem őket...

Nem sajnálom a plusz juttatásokat a családosoktól. De én rohadt nagy árat fizetek ezért.
Ja, és mire nem lesz majd nyugdíjam, gyerekem sem lesz ugyebár, akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy engem eltartson az állam helyett. Na, puff nekem.

--
robyboy

Azt azért lásd, hogy a gyerek a jövő adózója, aki elvileg téged is el fog egyszer tartani. Egy gyerek az egy komplett főállás. Ezt a nemgyerekesek általában nem látják be vagy ismerik el. A nemgyerekesek sose úgy tekintik az adórendszert, hogy állami oldalról a gyerekeket dotálják, mint a jövő adózásának alapját. Mindig úgy tekintik, hogy ők vannak diszkriminálva. Márpedig az a helyzet, hogy kölykök nélkül záros időn belül összedől az állami rendszer.
Egy gyerekkel van egy valag költség, ami nemgyerekesekben fe se merül. Ezek jó ha kompenzálva vannak. Ausztriában, Szlovákiában ez sokkal erősebb mértéket is ölthet.
Lehet azt mondani, hogy ne dotálják a gyerekeseket, de akkor azt is korrekt lenne hozzátenni, hogy nem kell majd a nyugdíj ami az ő fizetésükből lesz vonva és nem kell eü. ellátás ami az ő adójukból lesz fenntartva. Ugye így lenne kerek ez a kívánság.
De ezzel együtt értelek teljesen. Magyarországon nekem se lenne gyerekem, abban a környezetben totálisan esélytelen. Olyan gazdasági környezetet állítottak fel, amiben a gyerek luxus. A juttatások ellenére.

"Azt azért lásd, hogy a gyerek a jövő adózója, aki elvileg téged is el fog egyszer tartani."

Nem. Én magamat tartom el, pont ezért fizetem a hivatalos nyugdíjjárulékot, illetve mivel ebben én sem bízom, ezért gyűjtögetek különböző módokon és különböző helyeken további pénzeket. Rohadtul nem szeretném, ha a lányomnak rólam kellene gondoskodnia a jövőben, mégis, kinek lenne az jó?

"...nem kell majd a nyugdíj ami az ő fizetésükből lesz vonva és nem kell eü. ellátás ami az ő adójukból lesz fenntartva."

Ígyígy. Ezekről gondoskodom én, sőt, bevállalom mellette a saját szüleimet is, hogy végre törjük meg a láncot, és a gyerekemnek ne az legyen a legnagyobb fejfájása, hogy mi van velem, hanem hogy mi van a saját gyerekeivel. Lehet, hogy ettől egy picit megugrana a gyermekvállalási kedv...

Nem. Én magamat tartom el, pont ezért fizetem a hivatalos nyugdíjjárulékot, illetve mivel ebben én sem bízom, ezért gyűjtögetek különböző módokon és különböző helyeken további pénzeket. Rohadtul nem szeretném, ha a lányomnak rólam kellene gondoskodnia a jövőben, mégis, kinek lenne az jó?

Egy dolgot elfelejtesz. A penz csak penz. Az erteket a mogotte levo gazdasag, allam adja.

Gondolj bele, hogy most fizetgetsz nyugdij-jarulekot, es elore tudod, hogy lesz mondjuk 200K nyugdijad 30 ev mulva. Igy szepen hatradolsz, es elvezed az eleted.

Fast forward 30 evet. Megkapod a 200K-s nyugdijat. Csakhogy mivel fele annyi gyerek van, mint kellene, fele annyi ember termel, fele annyi ember nyujt szolgaltatasokat, mint oregek apolasa stb...

Kinalat kereslet kegyetlen torvenye: ugyanakkora kereslet, feleakkora kinalat: arak felmennek, amig annyi kereslet esik ki, hogy ujra egyensulyban nem lesznek.

Vagyis a 200K-s nyugdijad meglesz ugyan, csak epp az erteke annyit fog erni, mint pl. ma 50K.

Eppen ezert nagy hulyeseg a sokak altal papagajkodott mondas, hogy "magannygdijpenztar milyen jo". A nagy faszt jo, csak a legtobb ember nem kepes atlatni a fentit, azt hiszi, hogy a vilag egy nagy fekete doboz, amibe bedob penzt es majd kijon belole egy bekes oregkor. A valosag az, hogy igy is, ugy is a jelenleg dolgozok tartjak el az oregeket, fuggetlenul attol, hogy ult-e a penzen 30 evig egy bankar vagy a mult honapi jovedelemadobol jott. Csak az elobbi esetben van egy oriasi hatalommal rendelkezo bankar-reteg, akik konkretan a markukban tartanak akarmilyen kormanyt. Na EZERT ment neki a kormany a magan nyugdijaknak. Es nem, semmit sem vesztettel vele a gyakorlatban.

Ez is egy vélemény a magánnyugdíjról. Részleteiben még stimmel is. A probléma, hogy a hivatalos kommunikációban is mondanak többfélét, ha mindet együtt próbálod értelmezni, akkor derül ki, hogy értelmetlen az egész. Bár az utolsó bekezdés nem igazán van ok-okozati viszonyban a többivel.

Most ott tartunk, hogy a munkánk harmada megy adóként a jelenlegi nyugdíjasok ellátására címezve + harmadát félre kéne tenni a saját jövőbeli nyugdíjunkra öngondoskodásképp + harmadából a saját szüleinket tartsuk el, mivel az első harmadból nem futja arra. Ja meg persze éljük a jelenben. Egyszerre nem megy mind. Viszont így továbbra is koszolgáltatott marad az átlagember és majd lehet morzsákért szavazatot venni.

Valójában meg iszonyatosan szemtelenül lerabolják az országot és minden szinten csak arra játszanak, hogy ki tud többet lenyúlni az államkasszából, eu támogatásokból. Mi a csontokon marakszunk, a nagyok meg a zsírosbödön mellett tülekednek. Talán itt kellene kezdeni a rendrakást, hogy legyen működő gazdaság, ami a pénz értékét adja.
A magánnyugdíjnak azért mentek neki, mert kellett a pénz, szép zsíros falat volt, amit kétes üzletekkel megsápolhattak.

Tőlem hihetsz az állami nyugdíjban, de mindenki tudja, hogy ez hamarosan összedől. Ilyen mentalitással, gazdasági "fejlődéssel" nem lesz pénz rá. Nem mondom, hogy az a rendszer tökéletes, ahol a saját befizetésedből gazdálkodhatsz, ott is lehetnek problémás helyzetek. De ott nagyobb az esélye annak, hogy azt kapod, amit megérdemelsz. De az sem állapot, hogy egyen nyomorban tengődjön a szorgalas és a naplopók hada.

Akinek kevés a bére != naplopó. Ezt azért jó volna helyretenni. Valószínű, hogy egy építkezésen minimálbérért dolgozó sokkal többet dolgozik, jobban amortizálja az egészségét, mint egy software fejlesztő a tiszta irodában nem garantált bérminimumért.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez félreértés. A szorgalmat nem fizetésben mérem. A milliós rétegre gondoltam, aki sosem dolgozott még életében, de neki is szinte ugyanaz jár, mint a minimálbérből nyomorgóknak. Sőt, van aki ledolgozott egy életet, de a végére nyugdíjas kora előtt, lebetegedve havi 22ezerből tengődik (bár valami másra átsorolták, mikor már teljesen munkaképtelenné vált, így 35 ezret kap). Aki meg sosem dolgozott valahogy kibulizza, hogy többet kapjon.

Így rendben van, amit írtál, csak nekem egyből eszembe jutottak azok, akik végig dolgozták becsülettel, hittel, hivatástudattal az életüket, a mai társadalom meg nagyjából azt üzeni nekik, hogy köszönjük, hogy balfácán voltál, dolgoztál, ahelyett, hogy pénzt kerestél volna, most már bátran megdögölhetsz akár a híd alatt is, le vagy ejtve. És ez nagyon nem korrekt. Példaképpen említem, korábban a nővér, a szakápoló egy megbecsült szakma volt, 4 éven át tanulták a szakmát, akik ezt választották. Anyagilag nem volt nagyon megbecsülve soha, de emberileg úgy, ahogy. Aztán ma meg az a hozzáállás, hogy ezt egy idomított majom is meg tudja csinálni, néhány hetes tanfolyam után - kis túlzással - ápoló lehet valaki, garantált bérminimum körüli pénzt kap, a munka meg nem egyszerű. Ez rombolja azon nővérek morálját, akik ezt hivatásként választották, szívvel-lélekkel, empátiával rengeteget tettek azért, hogy betegek felépüljenek, s most ott tartunk, hogy a társadalom többsége szinte nyíltan lenézi az ápolókat, de ennek része az is, amit a rövid tanfolyamokkal üzen. Szerintem nagyon tisztességtelen, aljas dolog ez. Ilyen világot élünk, s ez nagyon nincsen rendjén. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért nézd meg az osztrák és német adóterheket. :) Példul a társasági adó itthon 500M HUF-ig 10% (afelett 20%), Ausztriában 25% flatrate. Most akkor lázadjon fel minden osztrák vállalkozás hogy őt mennyire lerabolják? :)

Az igazi probléma, hogy a saját számlásra átállni se lesz pénz és igazából soha nem is volt.

Az igazi probléma az, hogy Magyarországon a vállalkozások nagyon nagy része egyszerűen nem teremt értéket. Az érték az, ami valamilyen okból kell valakinek, na, ilyesmiket itthon pont nem csinálunk, mert pont nem értjük, hogy mire is lenne másoknak szüksége, hogy mit is fogyasztanának szívesen mások. Divat leszólni az iPhone-t, és egy csomó dolog miatt le is lehet, de egy dolog elvitathatatlan, az emberek megveszik.

Miért nem csinálunk ilyeneket?

Ja persze. Az embereknek igazából nem szüksége van ilyesmire, hanem a birkanyájat feltüzelő marketingesek hitették el velük, hogy minden vágyuk ilyesmi. Ja persze. Nem akarunk kínai kisgyerekeket dolgoztatni éhbérért, hogy belőlük gazdagodjunk meg. Ja persze. Csinálunk ám ilyeneket, nézzetek csak rá a XII. kerületi internetfejlesztés történetére vagy a 4. állami mobilszolgáltatóra.

De valójában azért nem csinálunk ilyeneket, mert nem tudunk, mert bénák vagyunk hozzá. Csak a magyarnak nem divat elismerni, hogy béna, sokkal jópofább dolog sopánkodni azon, hogy hogy cserbenhagyott bennünket a történelem meg ilyenek. Hát izé... én ebben nem hiszek.

Ha van pénz az emberek zsebében, akkor a béna ötletekből is lehet nagy pénz. Amíg a többségnek létfenntartás problémái vannak, addig itthon nem lesz olyan fizetőképes kereslet, ami fenntarthatná a cégeket. Ebből adódik az is, hogy hasonló munkáért nagy különbség lehet a bérekben, attól függően, hogy milyen megrendelő számára készül. Ezért tud jobban keresni az, aki itthonról is külföldre dolgozik.

Az biztos, hogy más országokban másképp vár bevélelt az állam. Van ahol a cégek adóznak, a vásárlók viszonylag kisebb terhe mellett. Nálunk meg a vásárlókra tolják az adó többségét. Érdemes lenne végiggondolni, hogy melyik modell élhetőbb. A magas áfa biztos, hogy lábonlövi az amúgy sem acélos fizetőképes keresletet nálunk. De ez komplexebb, minthogy most kapásból átlássam :)

Kettőnk nézete között az az alapvető különbség, hogy Te kicsiben, pl. Magyarországban vagy Európában gondolkodsz, én meg nagyban, világméretben. Igen, kicsiben, a jelenlegi módszereket követve, a jelenlegi gondolkodásmódot követve jól be fog darálni bennünket az élet. Fogyni fog a magyar, fogyni fog az európai, fogyni fognak a lehetőségeink. De globálisan gondolkodva ez nem így van, az emberiség szerintem még egy jó darabig élni és fejlődni fog. Emiatt én nem számítok arra, hogy a saját magam számára kuporgatott pénzem elértéktelenedik, hiszek abban, hogy a világ értékelni fogja azt, amit csináltam és csinálok. (Nyilván nem forintban tartom a megtakarításaimat, hanem forintban ÉS euróban ÉS dollárban ÉS fontban ÉS... a diverzifikáció a kulcsszó.) Hozzátartozik az is, hogy engem az átlagnál jóval kevésbé motivál, hogy időskoromban a világon hol fogok élni. Majd meglátjuk 30 év múlva, hogy bejött-e a számításom :-)

Amíg a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer van az aktuális befizetők fizetik az aktuális nyugdijasokat vagy az egészségügyi rendszert. Az hogy valaki előre takarékoskodik az dícséretes, sőt támogatandó (lásd cafetéria, bár azzal is épp kavarnak). A sajátszámlás rendszerre a Svédek sem tudnak/akarnak áttérni, pedig ott pluszos büdzsék (nem a tervezéskor, hanem záráskori tényleges) is előfordulnak. Ez természetesen szomorú, mert én mindenképp a sajátszámlás rendszert tartom megfelelőnek és főképp fenntarthatónak hosszútávon.

A gyerekvállalást mindenhol adókedvezménnyel vagy alanyi jogú jutatással inspirálják, nagyon sokat segít.

A gyerek csak akkor lesz a jövő adózója, ha lesz jól fizető munkája.
A propaganda azt mondja, hogy a mennyiség megoldja a problémákat. De ez butaság vagy szimplán hazugság a részükről.
A statisztikák szerint most is van vagy 6M aktív korú, de 3M körül van, aki nem állami alkalmazásban dolgozik. 1,5M körül, aki mintha nem is létezne (nem közmunkás, nem állami alkalmazott, nem munkanélküli, hanem valami más). Persze lehet egy részük rokkant vagy simán elhallgatott rendszeren kívüli. Nem tudom hányan kapnak 22 ezer vagy 35 ezer forintos "ellátást", ami kb az éhhalál határán van.
A lényeg, hogy milliós létszám lehet most is, aki akár valamit dolgozhatna is, ha lenne rá lehetőség valamint ha akarna. A szaporodás csak azt garantálja, hogy még több pénzt kellene kiadni a gyerekek támogatására, aztán később a mégtöbb munkanélkülire. A több adóbevételt nem a nincstelenek milliói adják, hanem a jól kereső alkalmazottak. Na ebből a középosztályból van hiány. A középosztály pedig nem születéssel szaporodik, hanem megfelelő körülmények hozzák létre. Emberanyag most is lenne hozzá. A mennyiség helyett a minőségre kellene koncentrálni, a jobb életminőségre.

(
"Felemelkedeshez oktatas kellene. Minosegi."

Kéttannyelvű általános iskola. Az átszervezés-buzerálás-statisztika-életút-átszervezés... looppal sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy aki megmaradt a tanerőből, azzal angol ének (aki azt hiszi, hogy angolul éneklésről szól, téved), angol rajz meg angol testvevelés órákat lehet csak tartani (nem hülyülök); meg olyan angol környezetismeretet, amelyen a (tényleg földrajz-biológiás) tanár a mellékgyökérzet, levélnyél, kétéltű, rekeszizom, tüdő-léghólyagocskák... szavak bebifláztatásával köt le tízéves gyerekeket - persze betű szerint (mint az anekdotabeli Kossuth), mert az IPÁ-t annak ellenére messze elkerülik, hogy a tankönyvük bemutatja és használja azokat. A szavak lógnak a levegőben, sehová sem kötődnek, beszédkészség nulla mindenkinél, ahol nincs otthon olyan szülő, aki elvégzi azt a munkát, amely az iskoláé volna.
Az egész értelmét veszítette.

Nem leszek meglepve, ha ugyanaz a szervezet (átmatricázott néven), amelyik a helyzetet előidézte, a munka színvonalának csökkenése miatt majd le is cseszi vagy akár be is szántja őket.

Persze a kölykök nem hülyék, hanem kiskamaszok, akkor is értik a visszásságot, ha nem mutat rá senki. Lehet lesni, hogy 14-15 éves korukra már úgy tüntetnek a moldovás állapotok miatt, ahogy a mi generációnk sose tette - és lehet keresni mögöttük "a Sorost".
)

Ezt már kifejtettem egy nyugdíjas-fórumon:

Hasznosabb dolognak tartom a stadionépítést a dohányzásnál, drognál, alkoholnál, előre hozott nyugdíjnál.

Ha 58 évesen nyugdíjba mész, ugyanúgy leépülsz 65 éves korodra és munkára használhatatlanná válsz, mint 7 év alkoholizmus után.

Az állam építsen stadionokat, középkori várakat, bármit, csak előre hozott nyugdíjat ne osszon.

Ne haragudj, de a középkori várépítés smafu ahhoz képest, amennyibe a 65 év felettiek ingyenes utazása kerül.
Amint rátérek, hogy a buszok vajon ingyér közlekednek-e az utakon, általában leordítják a fejemet. Az jár nekik.

A stadionépítés, középkori várépítés, a felcsúti kisvasút a magyar fáraó hobbija, aprópénz. Olyan, mint mikor te beülsz az asszonnyal dumálni a vendéglőbe.
Szórakozás. Minden uralkodó szereti valamivel elfoglalni magát: vadászgatnak, krónikákat gyűjtenek, kisvasutat építenek Felcsúton.

Ami viszont a luxuskiadásokat illeti, amikre semmi szüksége az országnak, politikai indokok miatt nem lehet megszüntetni.

Horn Gyula király 65 éves lett, ünnepeljünk. Lehet ingyen utazni. Ez egy másik uralkodó hobbija volt, csak kissé költségesebbre sikerült, mint a stadionépítés.

Amg 25kilo krumplival es 2tabla szalonnaval lerendezed azokat, akiknek ez 'jar' addig valami nincs rendben.
1) kulon kene valasztani a szocialis rendszert, az adorendszert es a nyugdijrendszert
2) magyarorszagon sajnos durvan ketpolusu a politika, az emberek donto tobbsege csak a szelsosegekben tud gondolkodni.

- Fidesz bedob valami jot, mszp leszavassza mert a fidesz dobta be
- Mszp bedob valami jot, fidesz leszavazza, mert az ellenzek dobta be
- ha a jobbik raszavaz mert jo, akkor a sajat javaslatukat visszavonjak

es ez minden kombinacioban.
Kivanom, hogy jojjon egy ojan idoszak, akikor egyik szelsoseg sem a sleppje nem tud egyedul kormanyt alakitani, tanuljanak meg egyuttmukodni.
Se a fidesz+kdnp, se a jobbik, se az mszp+dk+mszmp+egyutt+lmp

Mesélj még, szakértő úr! Tetszik tudni, mennyi manapság egy nővér fizetése? Nem alkesz, csak keveset kap, s bizony, rezeg a léc, hogy ki tudja fizetni a bérletét. Szoktam szeretni az efféle minimál empátiával megáldott beszólásokat, gyanítom, szerény élettapasztalattal, vagy kizárólag felső középosztály, s efölötti ismerősi körökben mozogva. Nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy valakinek ma Magyarországon anyagilag nagyon rosszul menjen. Ehhez elég annyi, hogy becsületesen, szorgalmasan végigdolgozza az életét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom, te sohasem öregszel meg, talán halhatatlan is vagy. Ja, igen, és számolatlanul sok pénzt hoz majd a postás nyugdíjként. Ugye tudod, hogy a szüleinkről beszélünk? Igen, az jár neki! Ennél több is. Megdolgoztak a nyugdíjukért. Az más kérdés, hogy a közgazdászok nem félretették azt a pénzt, hanem abból a modellből indultak ki, hogy marad a lakosság létszáma, s majd az utódok finanszírozzák az ősök nyugdíját. Ez a modell viszont csalás. A nyugdíjasok jogosultak a nyugdíjra. Azért ők dolgoztak meg.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az más kérdés, hogy a közgazdászok nem félretették azt a pénzt, hanem abból a modellből indultak ki, hogy marad a lakosság létszáma"

Ez is csak részben igaz. 1990. óta mindegyik kormány sportot űzött abból, hogy a pár évvel a nyugdíj előtt állókat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt kizsilipelje a munkaerőpiacról, ahol sem a munkahelyteremtés útján sem esélyegyenlőségi (jog)intézményekkel nem volt képes számukra a munka lehetőségét biztosítani. (Közben megjelentek a kínos összevetések bel- és külföldi aktív rétegekről, a mindenkori ellenzék felvázolta az eljövendő tragédiát, aztán mindenkori kormánnyá válva magasról tett is rá. Business as usual.)
Ennek semmi köze a demográfiához; ez egy politikai elégtelen.

Nem jár nekik, mert NEM dolgoztak meg érte. Nézd meg a statisztikákat!

- 40 év munkaviszonya az elenyésző kisebbségnek van
- kibulizták, hogy 40-55 évesen nyugdíjba mehessenek (Németország 67 év)

Annyi pénz jár nekik, amennyit ledolgoztak. Ebben egyetértünk, csak jelenleg többet kapnak.

Igen, tényleg sokan kibulizták (tudnék mesélni), de még többen dolgoztak volna (erről még többet tudnék mesélni) és dolgoznának most is, ha volna hol. De nincs, vagy van, de az 52 éves vezető szerint 45 év fölött már semmire nem használható az ember.
Az ebben vétkes politika számára pedig mindig kínos volt és egyre nehezebben kezelhető a korai nyugdíjba vonulás, viszont messze kínosabb a munkanélküli statisztika, amelyből ráadásul a gazdaság minősítésekor több következtetést szokás levonni - megoldották hát okosba', hogy kádárias is legyen (örök brand) és patópálias is, és mindig a jövőbe dobták a problémát, a munkanélkülieket nyugdíjasokká konvertálva - mire eljutottunk oda, hogy már mohácsias is.

De ez nem özv. Kovácsné bűne, illetve legfeljebb annyiban, hogy élete során nem tartott a fregoli mellé állítva kiegyenesített kaszát -- de ugyanezt majd rólunk is elmondják a gyerekek, ha felnőnek és visszaolvassák a zemútsokévünk híreit.

említsd meg azt is, hogy a mszmp az elmútnyócévben hányezermilliárdot sporolt azon, hogy nem született gyerek(erre játszottak). mellette a nagytőkésnek szépen kijátszotta azt a pénzt, ami a nyugdijkasszának kellett volna. (közhiedelemmel ellentétben a manyup sosem volt a tied.) a gázüzletágon meg molon nem a nyerészkedés a lényeg, hanem hogy ne külföldi kézen legyen stratégia vállalat, ami az ország működéséhez kell. mint pl élelmiszeripar, stb. gyakorlatilag mindent elkonyavetyéltek. az elmult 8évben meg a szaréhugyé elkonyavetyéljük az állami vagyont, majd dupla áron visszabéreljük. azé ennél most jobb a helyzet. de ki lehet menni angliába, 10en lakni egy kis lukba, napi 12 dolgozni ugyanugy. ja, hogy odakint lehet keméynen dolgozni? itthon nem? hány ilyen van?

az, hogy nincs szakács, meg kőműves, meg autoszerelő, lehet azt is köszönni annak, hogy az volt a cél, hogy mindenkinek legyen diplimája. hát lett, az hogy hasznose, az más kérdés, közpénzen teszem hozzá, közben meg szakembereket elfelejtettek képezni.


------------------------
Jézus reset téged

Csak szolok, a "mindenkinek diplomat" szoveget nem az "elmuttnyocev"-es Ferinek koszonhetjuk. Ahogy a joemberek sem az "elmuttnyocev"-es Feri uralkodasa alatt huztak ki, pedig megtehettek volna, volt kb. ot evuk ra.

Es nehogy azzal gyere, hogy ez idozitett bomba volt es most jelentkezik a hatasa, mert ez mar fajdalmasan tulmutatna az elviselhetoseg hataran.
(Valami okostojas multkoriban nyilatkozta, hogy a foci azert volt ilyen szar, mert "elmuttnyocev" es 2015-ig tartott a hatasa, de majd az epulo stadionok miatt evrol evre egyre jobb lesz....)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

biztos igazad van, de rohadtul nem érdekel, mert az 'emutnyócév', már 'emút' majdnem 'myóc' éve!

azóta pedig rosszabbul élünk mint -majdnem- 2x4 éve.

a staratégiai vállalat meg legyen külföldi kézen, ha egyszer magyar kéz csak ellopja a pénzt belőle, mert a kollégiumi szobatársa biztatja rá..
amikor meg a kollégiumi szobatárs nemzeti nagytöke legenyózza nyilvánosan a nagy tá'tos vezetőt, akkor kistafíroznak egy újat, persze közpénz jellegét elvesztő közpénzből. ehhez nyilván a magyar kézben lévő stratégiai vállalatok pénzét nyúlják le, hiszen az eddigi pénzt már eltapsolták ibizán..

és ha a géz üzletágon meg a molon nem a nyerészkedés lenne a lényeg, akkor ov rokonai nem vennék meg az oszták határ előtt a gázt a mvm-től, a határ után meg adnák el a gázt az mvm-nek 50%os felárral, amelyik 50% magyarkézen offshore landol valahol nemnyomozzasenki holban.

az pedig hogy a 'magyar emberek' külföldre menjenek senkinek sem volt célja, az egy eredmény! a dilettantizmus, meg kontraszelekciónak a eredménye.

Nem közhiedelem, törvény:
1997. évi LXXXII. törvény (a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról) 5. § (4): A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amely az e törvényben foglaltak szerint örökölhető, illetve erre vonatkozóan kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, illetve az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap és a központi költségvetés tartozik helytállni.

"az elmútnyócévben hányezermilliárdot sporolt azon, hogy nem született gyerek(erre játszottak)"

2002 és 2010 között évente átlag hétezerrel több gyerek született (96 804, 94 647, 95 137, 97 496, 99 871, 97 613, 99 149, 96 442 ~ 97 145), mint 2010 óta (90 335, 88 049, 90 269, 88 689, 91 510, 91 690 ~ 90 090).

"a nagytőkésnek szépen kijátszotta azt a pénzt, ami a nyugdijkasszának kellett volna. közhiedelemmel ellentétben a manyup sosem volt a tied"

Hát... az enyém még mindig megvan és még mindig az enyém, az állam viszont az utolsó fillérig elköltötte az átadott vagyont.

"gázüzletágon meg molon nem a nyerészkedés a lényeg"

Az ugye megvan, hogy a gáz világpiaci ára már jóval alacsonyabb, mint 2010-ben volt (lásd például: http://static.cdn-seekingalpha.com/uploads/2015/5/4/saupload_01c2982333…)? És annál is alacsonyabb, mint amennyit a rezsicsökkentés során a hatóság árazással csökkentettek? Most nyerészkednek igazán ezek a cégek, pumpálják ki a közpénzt magánpénzzé.

"azé ennél most jobb a helyzet"

Milyen gondolkodásgátlót szívsz? A tények nem zavarnak, ugye?

azért kíváncsi lennék arra, ha a magyargyilkos szemita pártot visszaszavaznák az emberek és ezáltal kapnánk jó kis bolsevikzsidó munkát terhelő adórendszart (gyengeelméjűek kedvéért a mostani nettódat vesd össze a 2009-essel) mint az vót 2009-ben mennyien dobnák be itthon a türcsit és lépnének ;)
de a forgatókönyvben nem ők szerepelnek.

nagyon csodálkozom azon, hogy programozóként - aki elvben azzal foglalatoskodik, hogy egy adott problémát darabjaira szedjen, elemezzen, megértsen, lebontson, szelektáljon, kidobja a lényegtelen részeket, újra atomjaira bontsa a problémát lefordítsa egy másik nyelvre, majd ezt az egész katyvaszt újra összeállítsa egy működő egésszé, nem lát át egy olyan primitív rendszert mint az orbáni oszd meg és uralkodj politika.

igaz nem te vagy az egyetlen, aki minden tanult értéket sutba dob ha gyűlölni kell valakit, vagy épp zsidózni, vagy komcsizni kell..

Nem egészen szemfényvesztés, mert megmarad a szabadságod, s nekem ez szimpatikusabb. Ha fixen elveszik a pénzed, akkor bajba kerülsz, ha elfogy a pénzed, ezzel szemben, ha a multi cégeket adóztatják, akkor igaz, hogy normál életvitel mellett kifizeted azt, mint amit amúgy elvettek volna, de ha bajban vagy, le tudsz mondani szolgáltatásokról. Bankszámla kell az élethez? Nem. Telefon kell az élethez? Nem. S így tovább. Tehát, ha bajba kerülsz, még marad pénzed zsömlére és párizsira. És ez az, ami nagyon nem mindegy!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Tehát, ha bajba kerülsz, még marad pénzed zsömlére és párizsira."

Pont ezek lettek drágábbak, lásd ÁFA, lásd útdíj, lásd EÁKER, lásd élelmiszer ipari különadók, lásd ipari energetikai tarifák... amiket írsz, az ezekhez képest aprópénz, a trükk ott van, hogy adnak 10 forintot látványosan és közvetlenül, aztán közben elvesznek 20 forintot titokban közvetetten. Te meg örülsz, tapsolsz és támogatod.

Ne csak arányokat nézz, hanem abszolút értéket is. Aki bajba kerül, annál az számít, hány forinttal kerül valami többe, nem pedig az, hogy hány százalékkal. Na, most ha a 15 Ft-os zsömle áfája 25-ről 27 %-ra nő, akkor az egy dolog, ha a telefon előfizetés lesz 4000 Ft helyett 5000 Ft, akkor meg lemondod, aztán meg is vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egykulcsos adózás nyilván hülyeség, mert vannak olyan költségek, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Enni, tisztálkodni, fűteni kell. Lényegében ezen jövedelmen felüli részt lehetne lineárisan adóztatni, de ez már lényegében a progresszív adózás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sokminden más is változott. Példul lement 10%-ra az iparűzési adó 500M HUF-ig, gondolom sejted, hogy a hazai vállalkozások jelentős része ebbe esik bele csak (ráadásul opció lett nagyobb cégeknek is, hogy szétbontsák magukat...) és ezt is pótolni kell. Az SZJA-n szintén nagy lyukat ütött a családi adókedvezmény, amit egyébként sokkal jobbnak tartok, mint az alanyi jogú pótlékot. A helyzet az, hogy a jelenlegi adórendszer sokkal inkább a fogyasztást adóztatja, mint a termelést és így jön ki papíron milyen jól keresel, de amikor el akarod költeni akkor jönnek a meglepetések.

Nem vitatkozom, egyetértek:

amit egyébként sokkal jobbnak tartok, mint az alanyi jogú pótlékot

Tudniillik azokat segítsük, akik felelősséggel vállalnak gereket munka mellett, ne pedig azokat, akik a vak világba hozzák létre az utódokat, akiket persze nem nevelnek, éppen az alanyi jogon járó pénzek miatt. Ez nem mindegy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy a magánnyugdíjjal még van valakinek pofája jönni.. a kis kedvenceidnek sikerült egy tőzsdei mélyponton "megmenteni" a nyugdíjakat, ezzel is csak annyit érve el, hogy az elenyésző kisebbségnek nem lett reálhozam kimutatva. Azóta a világ tőzsdéi mentek 50-100%-ot. De meg lett mentve a pénzed, ó igen :D

Sose mondtam, hogy a kötelező kamarai tagság valami értelmes, jó dolog, már azon túl, hogy néhány semmirekellőnek ezáltal biztosítottak munkahelyet, stabil jövedelmet. A kamara nagyjából olyan „szolgáltatásokat” nyújt, amelyeket mgad is el tuds intézni a neten, utána tudsz járni dolgoknak, tehát értelmetlen. Viszont sok embertől szednek be pénzt minden ok nélkül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez is egy vélemény. Mindamellett nem gondolom, hogy az a legnagyobb problémánk, hogy merre lejt a pálya, ki nyeri a közbeszerzéseket, valamint miként számláznak túl. Ez a vesztes cégek managereinek problémája elsősorban. Persze, ha te ezek közé tartozol, valahol megértelek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert hosszutavon torzitja a gazdasagot ? Mert monopol-helyzetet teremt ?
Csupa josag, amire lehet legyinteni, de aztan egyre rosszabb lesz a helyzet.
Most fent korruptak (haver nyer), de ez gyuruzik tovabb. Egy ido mulva megint pult alol tudsz vasarolni barmit is vagy horror aron.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A torzított gazdaság azért nem zavar, mert nem hiszek a szabadversenyes kapitalizmusban. Az egyedüli jó benne, hogy intenzív fejlődésre késztet. Ugyanakkor nem igazán látom az emberi lét értelme, az emberi boldogság és az intenzív technológiai fejlődés közötti szoros korrelációt. Szerintem ráérősebb tempó, több szabadidő, kisebb vagyoni különbségek, a véges források kisebb mértékű kiaknázása, lassabb fejlődés élhetőbb, boldogabb világot eredményezne. Éppen ebbéli meggyőződésem okán nem zavar, ha az állam erősebben szabályoz annál, mint ahogy kívánják azok, akiknek a tyúkszemére lépnek ezzel, mert nem hagyják szabadon kizsákmányolni az embereket. Ne feledjük, a fogyasztó alacsony érdekérvényesítő képességű entitás, hiszen ha nagyon pattog, legfeljebb szerződést bontanak vele, aztán a város közepén élhet remeteként. Vagy elfogadja az előnytelen feltételeket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ugyanakkor nem igazán látom az emberi lét értelme, az emberi boldogság és az intenzív technológiai fejlődés közötti szoros korrelációt. Szerintem ráérősebb tempó, több szabadidő, kisebb vagyoni különbségek, a véges források kisebb mértékű kiaknázása, lassabb fejlődés élhetőbb, boldogabb világot eredményezne. "

Ebben speciel egyetertunk. De sajnos az emberek 90%-a nem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

én is kevertem, de az évi 5000 az nem tagság, hanem regisztrációs vagy nyilvántartási díj. Kb egy fizetős email hírlevél funkcionalitását adja. Meg talán kereshető adatbázist, de azt lehet mi nem is használhatjuk. A tagság az többe kerül és más jár érte. Azt nem tudom van-e bármivel több értelme van-e. Lehet csak én nem tudom, hogy mire jó.

a manyup kapcsán mondjuk úgy emlékszem, hogy rendeletet hoztak rá, hogy mennyi lehet. Azt pedig olyan kicsire állapították meg, hogy lehetőleg ne tudjanak belőle működni. Valami olyasmi is volt, hogy miután befagyasztották a befizetést államilag, akkor a befizetés mértékétől függővé tették a felszámolható díjat. Ami hát 0 felé tart így. De többször is variáltak vele, mert amikor a biztosítók találtak egy lehetőséget a finanszírozásra, akkor az állam hozott ellene egy újabb szabályt. Legutóbb olyasmi volt, hogy valami címszó alatt kértek hozzájárulást, hogy 0-ánál több pénzből működhessen. Vagy az önkéntessel párban, keresztfinanszírozással próbálták fenntartani. Aki végig követte a folyamatot, annak egyértelmű, hogy kifejezetten úgy változtatgatták a szabályokat, hogy az embereket és a biztosítókat is a felmondás felé kényszerítsék.

Ezzel azt akarom mondani, hogy a szál már korábbi részén hamis állítással lett elterelve.
Nem azért lett kevesebb a működési költség, mert annyira nyerészkedtek rajta, hanem mert az állam letiltotta a magassabbat és minden egyéb alternatív finanszírozást. A legtöbb manyup be is zárt és egy-két nagy cégbe olvadtak be a megmaradt ügyfelek, mert azok a cégek más területből életben tudják tartani az államilag üldözött fajtát is.

Ideje volt, hogy így legyen, tekintve, hogy a konyhanyelven reálhozamnak nevezett dolog sem járt nekem fene tudja hány év folyamatos fizetés után. Lényegében az inflációt sem sikerült kompenzálniuk, ha úgy tetszik, még a pénzem értékállósága sem ment nekik. Ja, vagy nem akart menni nekik, mivel ez kötelező volt, nem volt más választásom, szerződnöm kellett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ideje volt, hogy így legyen, tekintve, hogy a konyhanyelven reálhozamnak nevezett dolog sem járt nekem fene tudja hány év folyamatos fizetés után."

Valakiknek mégis kifizettek 300 milliárd forint reálhozamot...

"Lényegében az inflációt sem sikerült kompenzálniuk, ha úgy tetszik, még a pénzem értékállósága sem ment nekik."

Lehetőséged volt pénztárt váltani és lehetőséged volt is portfóliót váltani. Az, hogy gyakorilatilag leszartad a nyugdíjas éveidet, mert nulla erőfeszítést tettél a pénzedért, az Téged minősít.

"Ja, vagy nem akart menni nekik, mivel ez kötelező volt, nem volt más választásom, szerződnöm kellett."

Egyrészt az állami járulékot is kötelezően vonják, nincs más választásod, még portfóliót és szolgáltatót se tudsz váltani. Másrészt, ha nem vonnák a fizetésedből a nyugdíjjárulékodat, akkor félretennéd?

Nem az a bajom, hogy vonják a nyugdfíj járulékot. Az helyes. A gondom az, hogy egy véleményem szerint állami feladatot magán kézbe adtak, ahol nem az ügyfél érdeke volt a szempont, hanem a profit, így aztán hogy, s hogy nem, igen magasak lettek a működési költségek. Én nem akartam magán nyugdíjpénztári tag lenni, mégis kellett. Nem én szartam le a nyugdíjas éveimet, hanem a biztosító élt vissza azzal, hogy kötelezően szerződnöm kellett. Különben a megjegyzésed épp olyan szemforgató, mintha arról beszélnél, miért nem váltok mobil szolgáltatót, ha valami bajom van az egyikkel. Mivel ezek a szolgáltatások beruházás igényesek, Géza bácsi a szomszédból nem tud mobil szolgáltatóvá válni, de amúgy nyugdíj biztosítási vállalkozást sem indíthat. Ebből viszont az következik, hogy a szolgáltatóknak azonosak az érdekeik, a szempontjaik, és azonos módon húzzák le az embereket. Nagyjából egy lehetőség van, nem szerződni velük, s remeteként élni a hegyen a mókusok és medvék között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem az a bajom, hogy vonják a nyugdfíj járulékot. Az helyes."

Szerintem nem helyes.

"A gondom az, hogy egy véleményem szerint állami feladatot magán kézbe adtak, ahol nem az ügyfél érdeke volt a szempont, hanem a profit, így aztán hogy, s hogy nem, igen magasak lettek a működési költségek."

Miért lenne állami feladat? Mitől jobb a szovjet felosztó-kirovó modell, mint a nyugat-európai tőkefedezeti? Kis hazánkban kétszer államosították a remekül működő nyugdíjpénztárakat, egyszer a kommunisták az ötvenes években, másodszor a Fidesz kormány. Egy tőről fakadnak.

"Én nem akartam magán nyugdíjpénztári tag lenni, mégis kellett."

Én nem aka