22 ezer informatikus kerestetik!

 ( Charybdis | 2016. július 4., hétfő - 13:03 )

Index cikk: http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/22_ezer_informatikus_kerestetik/

Szokott lenni mostanában sok ilyen cikk, csak azt nem tudom sosem kideríteni belőlük, hogy informatikus pontosan mit jelent? Illetve informatikusokon belül pontosan melyik szakterület hiányzik?

Volt már erről valami hasonló téma a HUP-on, de ott az volt a kérdés, hogy mi az informatikus definíciója. De most arra kérdezek rá, hogy amikor azt mondják, hiányzik 22 ezer informatikus, az pontosan milyen szakterületet jelöl ezen belül?

Gondolom fejlesztők, programozók hiányoznak, de mivel erre nem találtam pontosan adatot, ez csak tipp. De még akkor is érdekes kérdés lenne, pontosan milyen fejlesztők, milyen területeken?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sysadmin, developer

devoooopps....

az miii ? :D

:DDDD az a szerencsétlen fejlesztő, akit odaraknak egy linux elé, hogy nesze, csináld :D

Hát ... a legrosszabb, mert amikor a fejlesztő úgy gondolja, hogy kész az az amikor először kap megfelelő eredményt ... de az üzemeltetés már pont nem erről szól hanem pont itt kezdődik.

Inkább build pipeline manager-nek nevezném, mert azért minden nem foltozható vim-el állandóan 0-24-ben :D

Ez kb. olyan, mintha az orvoshiányra azt mondanád, hogy sebészből, meg belgyógyászból van hiány. :-)

---
Science for fun...

Meg kikbol van a fenti ketton kivul?

Altatóorvos? Minden műtéthez szükséges, de kenőpénzből neki nem nagyon jut...
Illetve nővér, az is nagyon kéne.

Apropó nővér. Analógia. Valahogy a normális helpdesk, support melók száma nem növekszik. Vagy csak én keresgélek rossz helyen...?

nővér, az is nagyon kéne

Csak az a fránya kapitalizmus ne volna! Meg kellene fizetni, s akkor lenne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Így van.

Már megint a pénz, az a hanyatló nyugat ópiuma! Itt egyenlőség és testvériség van, ez többet ér! :)

Az biztos, hogy _egyesek_ testvériesen osztozkodnak mások vagyonán... vagy, most miről van szó?

Igen, pontosan erre utaltam én is. Gyakorlatilag ez a kétféle van ugyanúgy, ahogy az informatikai rendszereket is vagy csinálja valaki (developer), vagy üzemelteti (sysadmin).

---
Science for fun...

vagy supportalja (L1, L2 helpdesk), vagy eladja(!)...

...vagy felügyeli a fejlesztőcsapatot, vagy IT-s nyelvre fordítja az üzleti igényt, ...

...és még van nyolcvan másik kivétel, ami mind erősíti a szabályt, mely szerint két nagy szakmacsoport létezik: fejlesztő és üzemeltető.

---
Science for fun...

Az megvan ugye, hogy a mondas nem ezt jelenti :)

Tehat felsoroltunk 86 szakmat (6-ot mi + a te 80-ad) az ICT-n belul, de ennek ellenere szerinted csak ketto van. Oke.

Az ugye magvan, hogy a szakmacsoport többelemű halmaz?

---
Science for fun...

Persze, de manapság nem sorolható be az összes ICT munkakör ebbe a kettőbe. Hova teszed pl. akinek az a munkája, hogy riportokat gyárt? Persze, mondhatjuk, hogy fejlesztő, de azért na. :)

Nyilván mosódnak kicsit a határok, de alapvetően valaki vagy a késztermékkel foglalkozik (üzemeltet, supportál, tesztel stb.) vagy csinálja azt (developer, riporter, projektor, menedzser, kókler).

Szóval de. :-)

---
Science for fun...

kokler :D:D nyertel

Nagy híve vagyok a fejlesztő pedagógiának, de meg kell mondjam, a te eseted eléggé reménytelennek tűnik. :-)

---
Science for fun...

csak tetszett a kókler a felsorolásban, sok volt kollegámra ráismertem

Q.A. szerinted melyik, okoska

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Hö?! :-)

(De most komolyan, mi a kérdés?)

---
Science for fun...

Gondolom a quality assurance.

Ja, hogy emberem assemblyben kérdezett, én meg C-ben próbáltam azt elolvasni!

---
Science for fun...

A részegen/másnaposan kommentelés az én előjogom, szüntesd be a jogsértést

Nos, ezzel most egy csapásra választ kaptam számtalan, soha fel nem tett kérdésemre a kommentelési szokásaiddal kapcsolatban.
---
Science for fun...

Udv a klubban :)

azt szokták mondani amikor valakinek nincs munkája, hogy olyan nincs, aki akar az tud dolgozni, hát sajnos nem igy van, de fordítva is lehetne dumálni, hogy ha egy cég akarna felvenni informatikust az fel is venne.

interjú után 2 héttel: sajnos mást választottunk
indok: nem volt elég motivált az interjún :)

végkifejlett: az álláshirdetés újra megjelent (tehát 2x is hazudtak)

ez a VV nem ami az RTL-en van :)

Lehet, hogy nem hazudtak: tényleg felvettek valakit, majd az az ember meglátta, hogy mit kellene rendbe rakni és felállt, mondván szívjon vele más... :-)

Altalaban valoban ez van: nulla hr + zero informacio = rovid probaido

tudom mi van a döntés mögött, csak azt nem fogják megmondani, mert gyengék és gerinctelenek, de a HR-es azért búcsúzóul még annyit mondott hogy nyugodtan nézegessem az állásokat náluk :)

nade szar céghez minek akarsz menni? soha nem értettem ezt a dolgot...

-

Lassan már minden, de főleg ami nagyon hiányzik az a tapasztalat, főleg nagyvállalati környezetben, nyelvtudás, tanulási hajlandóság, megfelelő hozzáállás ...

Már L1-re is lassan nehéz megfelelő embereket találni, egy komplex rendszer tervezése, implementálására képes szakembert meg a fejvadászok sem találnak.

Azért a fejvadászoknak sincs könnyű dolguk, mert az ilyen embereket a komolyabb cégek meg is becsülik, szóval ilyen helyről kimozdítani valakit meg elég macera. Főleg úgy, hogy a fejvadásznak sokszor nincs meg a megfelelő technikai tárgyaló alap amivel esetleg meg tudná győzni az illetőt, hogy neki tényleg jót tenne a váltás. (tipikusan mert nem is ismeri az adott cég infrastruktúráját vagy épp átrendezési terveit)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A fejvadászokat hagyjuk, én nem tudom komolyan venni egyiket sem. Pl. amikor nem közli előre, hogy munkaerőkölcsönzés lenne, ugye ez nem baj? Meg olyan pozícióra keres, amit nem tudom, kinek a CV-jéből vadászott ki, de biztos nem az enyémből. Aztán ez a jelölgessünk be LinkedIn-en mindenkit, ez sem túl komoly.
Eddig fejvadászokon keresztül 0 olyan ajánlat jött, amiből munka is lett a végén, az összes munkahelyemre vagy magamtól jelentkeztem, vagy ismerős ajánlásával.

Detto, altalaban nekem is csak az idomet raboljak, legutobb egy norveg ceghez asp.net tech lead-szerusegre akart betolni egy, ugy, hogy java-s vagyok, .net-tel utoljara 2003-ban foglalkoztam menetrendszeruen... (akkor meg nem volt se WF, se WCF, se WPF ugye)

Engem fejvadasz talalt meg es fel is vettek arra a poziciora amire keresett. Mindenki happy. ceg is fejvadasz is es nem utolso sorban en is.
Mellesleg eletem legjobb munkahelyere vettek fel. Tele van szakmai kihivassal a vilag minden tajan van irodank es kb barmilyen iranyba el lehet mozdulni ha mondjuk megunnam 10 ev mulva.

Tl;dr
te Mo.-n dolgozol ilyen álommelóban külföldi multinak?
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

UK es amerikai a ceg

-dupla-
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Jah, úgy nehéz is, ha Budaörsön keresnek valakit, miközben Békésben lenne. Mindenhová 24/24-es 20 éves szupermeneket keresnek, olcsóért. Tiszta röhej a magyar munkerőpiac. Vagyis hát igazából nincs is munkaerőpiac egyáltalán.

Igen, ezt látom én is. Beszéljen két nyelven, legyen kitapétázva a szobája oklevelekkel, meg akkreditált képzések papírjaival,
de nem baj a fürdő is, sőt a előny az űrsikló pilóta bizonyítvány, és mondanak rá egy röhejes összeget. És csodálkoznak ha ez az ember odébb megy legalább egy országgal, de inkább többel.
Úgy érzem a cégek hozzáállása sincsen éppen a toppon.
Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.
Én meg tudom érteni azt is aki iskolai rendszergazda és azt mondja, hogy az a 120 nettó sértés, mert az! A magyar bérszínvonal sértés, nem bér, ezért elvárni mindenféle csiribigyó tudást és papírt meg pofátlanság! Szóval tessék megfizetni akit keresnek, vagy annyit elvárni amennyit ajánlanak, tehát reális arányosságot megtartani és egyből lesz ember is rá. Ennyi!

-[Lenovo y510p SLI]-

> Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.

Mert (nagyon leegyszerűsítve) a fizetést nem a tudás mértékére adják, hanem a megtermelt haszon ellenértékeként. Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd, akkor belga színvonalú fizetést kapnál.

Olyanokat érdemes számolgatni, hogy mondjuk hány havi átlagbérből lehet venni egy-egy lakást a két országban.

Igen, ezzel tisztában vagyok, arra utaltam, hogy ne csodálkozzanak, ha elvándorlás van ha nem tudják/akarják megfizetni.
És amíg ez így van nem is várható javulás lássuk be. De nem tudom ekézni azt a munkavállalót amelyiknek az igényei is megvannak, és képes megpattanni ha nem kapja meg.
És ez nem csak az IT-ra igaz, már szinte lerágott csont az orvos elvándorlás. De ahogy hallom lángos sütőt sőt már lassan szobalányt sem találnak.
De ez nagyon messzi politikai szálhoz vezetne. :) (az unortodoxia bukása tömören)

-[Lenovo y510p SLI]-

Nyilvan a lengyel unortodoxia miatt van annyi lengyel is kulfoldon, nem beszelve a spanyol unortodoxiarol, meg az angol nyugdijas-uzo unortodoxiarol se.

https://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%9315_Spanish_financial_crisis
Alapja a szokásos, 40/50 évre adott változó kamatozású lakáshitel, ami persze bedőlt. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_in_Poland#Reasons_and_consequences
"(...) Domestically, one of the elements behind high unemployment are inefficient labor laws making job creation difficult (...)"
Rohadtul nincs munkajuk, amit a mostani hiperkereszteny-vallasinaci kormanyuk meg veletlenul se orvosol. Nyilvan elmennek kulfoldre. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat. Ismerős valahonnan?

Követték a magyar belpolitikát, és látták, hogy errefelé minden OV hibája (még a tengerbe fúlt migránsok is, a párizsi balhé is (az orlandói talán nem, de ki tudja, benne lehet a keze)), ezért ők is hasonlóra adták a fejüket. :D

Nem mutogatna senki Sorosra, ha nem lenne állandóan a színpadon. Az EU-ra sem mutogatna senki, ha a gazdag tagországok ugyanúgy szívükön viselnék a szegényebb tagországokat, mint önmagukat, de úgy, hogy közben nem csinálnak moslékot az összes tagországból. Lehetetlen, tudom, és pont ez az EU problémája.

:)

Már ov a hibás mindenért? Legutóbb még a feri volt, meg az elmúltnyó... akarom mondani a 2010-ig tartó elmúltnyócév.

Sorosra pedig igenis mutogatnak akár színpadon van akár nincs.

eddig gyurcsány volt a soros,
mostmá' ov a soros
:)

Ezzel a Sorossal allandoan csak a baj van, de hat ilyen ez a hatterhatalom. :D

szerintem meg a wallpapers pont com az igazi háttérhatalom...

touche xd

:D: D: :D :D :D
-[Lenovo y510p SLI]-

Ez pontot ért :D

Ilyen ez. Nagyjából egyforma mind, leszámítva, hogy OV nem engedte be a migránsokat. Neki legalább volt egyetlen jó lépése.

Az egész mondatod értelmezhetetlen, de az "akár nincs" a legjobban, mert mindig színpadon van az öreg, csak eddig nem irányítottak rá bizonyos helyekről reflektort és kamerát.

:)

Nem akarok a politikai szardobálásba belemenni, de az 90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb.

Ráadásul a drautkoszo... akarom mondani kerítés önmagában lófasz, annak folyamatos őrzését csak a bm/hm állomány kizsigerelésével lehet biztosítani, és az ő munkájuk nyilván máshol hiányzik. Az pedig más kérdés hogy ők ott milyen körülmények között teljesítenek szolgálatot, lásd a legendás esővédő, ami be egy jobb érzésű csöves se menne be. És ez csak a jéghegy csúcsa, de inkább nem írok semmit mert nem szeretném hogy bárkinek is baja legyen belőle...

Ráadásul ez semmit se jelent, mert ha a zeu többségileg megszavazza hogy Magyarországnak X ezer vagy tízezer migráncsosat be kell fogadni, akkor be kell fogadni, pont.

Én egy folyamat eredményének tekintem őket.

Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához...

Nem kell. Azt az emberek döntik el. Greenpeace jellegű megmozdulásoktól az erőszakig bármi lehetséges. Más kérdés, hogy mennyi ezek esélye.

:)

"Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához..."

A politikai megnyilatkozás 82 karakter volt: "90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb".

A többi vitya általad előadott hőstettére, a drótkoszúra reagáltam, érdemben.

Az meg hogy az emberek mennyire támogatják a viktorpártot, arról sokat elmond hogy 2010-ben egy világválság és 8 év szoci szerencsétlenkedés mellett elértek 64% részvétel mellett 53%-ot, na ezzel az egyharmaddal lett meg nekik a 2/3...
Azóta meg kellett egy gerrymandering a második 2/3-hoz, most meg asszem még ahhoz képest is rosszul állnak, komolyan vehető konkurencia nélkül.
Én tényleg nem csodálkoznék ha legközelebb az MKKP megnyerné a választást...

Hőstettet te képzeltél magadnak.

Ez még a nem belemenés, vagy már a belemenés?

Nem teljesen értem, mi köze az emberek reakcióinak a Fidesz támogatottságához... Túl elégedetlen tömegre gyakorlatilag bárki építhet szervezetet.

:)

En tenyleg komolyan fontolgatom ,hogy az MKKP-ra szavazok majd...

Ok nem csak igergetnek, hanem meg is igernek BARMIT.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ugyesen kifogjak a KDNP vitorlajabol a szelet azzal, hogy az orok elet melle meg ingyen sort is igernek, es meg a boltokat se akarjak bezarni.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

"... OV nem engedte be a migránsokat. Neki legalább volt egyetlen jó lépése..."

Ezt most remélem, viccből mondtad, mert ide kurvára nem akart jönni egy migráns se.

egyről biztosan tudunk, kapott is néhány kaszinót, meg alibi filmügyi biztosi nyugdíjas állást, tv csatornákat közpénz jellegét elvesztő állami banki vissza nem térítendő hitelből, mindenféle médiát, meg a kormány kiutalt neki egy koravén asszonykát, meg egy jó barát üzleti partnert egyenesen az ibizai reklámfilmól csak úgy jutalmul..

De az nem migráns, csak nem mer visszamenni a JúEszÉjbe, mert bebasznák a böribe! :D

nem? hogyafenébe hát nem gumicsónakon menekült át az atlanti óceánon, hogy aztán csak diplomataútlevéllel merjen visszamenni eladni a házát? :))

Akkor akaratuk ellenére jöttek és jönnek. Mindez a lényegen semmit sem változtat.

:)

Vágom, mégsem vicceltél. Kicsit szomi lettem, de túlteszem magam rajta! OMFG!

Mi a nickje?

Állításod szerint, ha valaki a mögötted állót le akarja döfni egy lándzsával, és a testeden keresztül ezt meg is teszi, akkor téged nem szúrt le. Esetleg ki kellene próbálni valami erős lándzsavető gépet használva. Azután lennél csak szomi...

Állításod szerint, ha például Németországban átszállsz két repülőjárat között, és pont arra a terminálra zuhan egy repülő amelyikben te vagy, és minden ember meghal a terminálban, te nem halsz meg.

Lehet, hogy bolond vagyok, de nem hülye. Vagy nem vagy ember. Igen, még ez lehet. De valószínűbb, hogy hazudsz, vagy magad is elhiszed a hamisat, amit állítasz.

:)

Persze, hogy akaratuk ellenere jonnek: otthon ölik őket.

Ezt már párszor kitárgyaltuk itt.

:)

Durva, hogy 1956 60-ik évfordulóján zavarnak minket a menekültek (propagandára fogékonyaknak: migránsok), de az biztos nagyon más volt.

Inkább mégse menjünk bele...
--
http://naszta.hu

Ilyen oldalakat linkelni már túl offtopic. Ráadásul egészen közel áll a gyűlöletkeltéshez is. Nem sajnálnám, ha innentől lefelé törölnék.

Aki az életét féltette törökországban vagy görögországban már biztosan nem kellett féltenie.
Teljesen evidens, hogy aki azon túl jött európába már nem menekült,, hanem gazdasági bevándorló. Ekként is kell kezelni.
Nem kell ezt túl kombinálni, világos mint a nap.

-[Lenovo y510p SLI]-

Miért lenne gazdasági bevándorló? Mert ő annak tartja magát (még ha esetleg mást is mond)? Nem, ha nem valódi menekült, akkor az ő szemszögéből semmit nem kell nézni, hanem a hatályos törvényeknek és az ország érdekeinek megfelelően kell dönteni a sorsáról. Vagyis alapértelmezetten ő egyszerűen határsértő. Akkor lesz gazdasági bevándorló, ha az illegális határátlépésének ügye jogilag rendeződött, és az aktuális ország nem akarja kitoloncolni, hanem elfogadja a tartózkodása jogosságát.

:)

A szerző szerint rossz életük van, de azt nem írja, hogy olyan szinten üldözik őket, amiért joguk van továbbállni és menekültstátuszt kérni.

:)

Köszi, a napi migráns símogató kötelezően agymosó index cikkeket kihagyom ;)

-[Lenovo y510p SLI]-

> Ilyen oldalakat linkelni már túl offtopic.

Nem én kezdtem migránsozni én csak próbálok rámutatni a valóságra, mert sajnos vannak akik egy alternatív világban élnek és azok alapján mondanak hülyeséget. Párhuzamot von a (kazár) megtorlás elől menekülő magyarok és a (kazár) uszítás hatására betolakodó bűnözők között.

> Ráadásul egészen közel áll a gyűlöletkeltéshez is.

Liberális (kazár) szokás a nekik nem tetsző igazság kimondását gyűlölködésnek nevezni.

elegge szarerzes lehet agymosottnak lenni... reszvetem.

hagyd ra

Gratulálok a megnyilvánulásodhoz. (Te már csak tudod milyen agymosottnak lenni).

Liberális (kazár) szokás az ostoba személyeskedés, ha a valóság nem egyezik a világról alkotott elképzelésével... De a másik köpködése ellenére a tények nem változnak meg.

szivesen radhagynam, hogy forogj egy helyben, de mi a fene az a kazar? most mar kezd erdekelni ez a dolog, amit ily eszelosen hajtogatsz. :D rakerestem, a nogradi falu lenne, ahol szerinted sok liberalis lakik?ezen kivul volt egy ilyen nep is, errol lenne szo a hited szerint? idezet
A kazárok török nyelvű nép voltak, a 7. századtól a 10. századig a kelet-európai sztyeppén a Kazár Birodalom vezető népe. Birodalmuk fennhatósága alá tartoztak az onogur-bolgárok mellett a magyarok is, akikre államszervezetük hatást gyakorolt.

Hellyel-közzel burkoltan zsidózott. Ezek szerint most így kell. :P

"Liberális (kazár)" vagyis te illiberális (náci patkány) szokásokat követsz. Sajnállak.

Mostanában minden topik tudálékoskodásba vagy panaszkodásba torkollik rövid úton. Konstruktív javaslat 0.

ide nem feltétlen (bár egy-két kivétel biztos akadna), de azért tisztázzuk:
-elfelejtettek maguk után takarítani minden országban, amelyiken keresztül átvánszorogtak
-nekimennek a magyar királyi rendőrnek röszkénél (is)
-anglia, meg németország a cél, meg skandinávia, mert mindenhol máshol az életük veszélyben van
-calais-nál az utolsó 70 km-en konkrétan az életed van veszélyben, ha arra vinne az utad (4-5 éve már!)

--

Nem engedte be migránsokat :)
Mármint azokat akiket buszokkal szállíttatott az Osztrák határhoz ?
Gondolom azzal tisztában vagy hogy orbániába 0 migráns akar letelepedni.

Igazad van, nem megfelelő szavakat használtam. Ennek ellenére nagy a valószínűsége, hogy értetted, mit akartam kifejezni, és azt is értetted, miért tartom pozitívnak. Ezért éreztél kényszert, hogy böfögj rá valamit.

Egyszerre jó és rossz, hogy nem akarnának itt élni. De a nemakarásuk ellenére azért csak-csak beadják a kis papirost. Aztán lelépnek. Egy normális unióban, ha kiderül, hogy valahol beadtak kérelmet, majd valódi üldöztetés hiányában elszivárogtak onnan, az unió területéről végérvényesen kitoloncolják őket, nem csak papíron fogalmazzak meg ezt a kívánságot. Ausztria meg ide szeretné visszaküldeni őket, Németország pedig valószínűleg leszarja, hogy a drága kis "menekültjei" mit csináltak, mielőtt hozzá kerültek. Magyarország (nem csak a kormány, hanem az egész ország) gyenge volt ellenállni a német szivattyúnak. Tény. Szomorú tény.

:)

"...0 migráns akar letelepedni"

De akkor miert akarjak idetelepiteni oket? :)

Azért tegyük hozzá, hogy mivel a megrendelői oldalon is jóval több a pénz, ezért ha bemondasz egy EUR 40-50-es óradíjat (nettó) akkor még örülnek is nagyon, hogy nem 70-80. :) Ugyanakkor itthon az HUF 5-6-7e-s nettó óradíjtól is már igen sokszor kapkodják a levegőt. Lehet jönni adópréssel meg termelékenységgel, de amíg minimális esélye van egy cégnek EU-s díjat számlázni, addig borzasztó nehéz kitermelni rendes fizetéseket.

nagyon vicces az utalás az pl. adóprésre.

ha számolunk egy kicsit, akkor azt látjuk, hogy magyarországon a 'bótba' 5-20%al drágább minden mint a környező országokban, - legyen az benzin, kenyér, kisteherautó, kistalicska, bugylibicska v. akármi - miközben a 'dógózó' aki azokat előállítja, eladja, raktározza stb felét, harmadát keresi, mint a környező országokban - beleértve csehországot, romániát, nem beszélve ausztiáról - kivéve talán a felső vezetőket.

hol a többi lové? a különbözet?
mert az adók ennyivel nem magasabbak.

ahol az a pénz van, ott van a normális fizetésed, meg az enyém, meg mindenkié.
- leginkább a panamai offshore cégeknél, v. a cayman national bank számlákon keresendő -
és nehogy azt merje mondani v.ki, hogy a cionista árnyék- világkormánynál van :)) hacsak nem orbánt, meg a '4ek bandáját' érti alatta

Az AFA pl. magasabb.
De AFAIK osszessegeben magasabb az adoterhek itthon, mint a kornyeken, de ebben nem vagyok 100% biztos.
A fogyasztast megsapolo adok mindenkepp, mivel az mar matolcsy idejen kijelentettek, hogy az az irany.

magasabb, csak nem ennyivel.

és az árak is magasabbak, tehát a bruttó fizetések nem lehetnének ennyivel alacsonyabbak..

De a munkáltatónak nem bruttó fizetésbe kerülsz..

nem. de máshol sem.

Milyen pénznemben méred?

magyarországon forintban számolunk. a devizát is forintban számoljuk el.

Értetted a kérdés lényegét?

"magasabb, csak nem ennyivel."
Valami olyasmi merült fel bennem téged olvasva, hogy a bruttó bérre rakodó 28,5%-os sarcot lefelejtetted. Ebből 1,5% szakképzési hozzájárulás és 27% szociális adó, ami eufemizmus arra, hogy elraboljuk a pénzedet, hogy nyugdíjas szavazókat vegyünk rajta. Már a bruttó bér adó és járulékterhei is durvák a környező országokhoz képest, de a 27% lerablás még inkább az.

http://vanholnap.hu/

Achtung, elegge tinfoilhat-nek tunhet elsore, de a szar nyelvtantol es a sok felkialtojeltol eltekintve nem olyan szar mint lehetne.

vanhonlap :)

Odabasz a design

Egy poszt címe az oldalról:
"édett: Így foszt ki minket az EU! Az Uber is ennek a része: árt neked, árt Magyarországnak"

vanholnap .....óbaszdmeg ...

En szoltam xd

Ha kicsi a forgalom, akkor hiába drága a bolt, úgysem termel ki elegendő profitot a tisztességes fizetéshez. Erre lehet mondani, hogy pedig de sokan járnak vásárolni... igen, az olcsó, gyenge minőségű szemetet veszik főleg. Ha valaki egy kisebb, közepesebb boltban akar valami minőségibb terméket venni, akkor a) nincs, b) van, de olyan ritkán vásárolnak belőle, hogy megromlott állásában.

Persze ezen kívül a tervezhetetlenség, fél évente változó különadók és hasonló okosságok sem segítenek abban, hogy mondjuk a tulajdonos a meglévő profitból fejelsztésre, rendes bérekre költsön.

"miközben a 'dógózó' aki azokat előállítja, eladja, raktározza stb felét, harmadát keresi, mint a környező országokban"

Nem a magyar dógózó állítja elő sem a benzint, sem a kisteherautót, sem a kistalicskát.

Ezt én értem, csak egyre inkább eljutok oda, hogy leszarjam, mint ahogy már sokan teszik is.

Persze tudom, hogy a bilibe ér a kezem, de valahol mégis helyénvalónak érzem leírni.

Szóval, az hagy ne az munkavállaló baja legyen már, hogy az általa megtermelt javakat a munkaadó nem képes nyugati áron értékesíteni. Ha a dolgát ugyanúgy elvégzi, mint a Dán kolléga, akkor ugyanazt a bért érdemli. És mivel ezt a gondolatmenetet egyre többen követik az országban (és jobb híján mennek el oda, ahol érvényesíthetik), így szépen, lassan, de biztosan haladunk a jó nagy összeomlás felé. Badummtsss.

Akkor ez az ördögi kör? Addig nem fizetnek nyugati béreket, amíg nincs nyugati vásárlóerő, és addig nem lesz nyugati vásárlóerő, amíg nem lesznek nyugati bérek? Amúgy itthon sem lehetetlen annyit keresni (reálértéken, főleg) mint nyugaton, bár tény, hogy nehezebb.

Felteszem akkor a populista kerdest, hogy miert olcsobb Ausztriaban a magyar szalami?

Mert kiemelsz egy terméket, egy áruházból.
Kérdezd úgy, hogy hol olcsóbb a hús- és hentesárú?

cikket olvastad?

Gondolom azért, hogy kompenzálja a különbséget mondjuk az internet-előfizetések árai között. :)

(Egyébként fogalmam sincs. Áfa? Kereslet-kínálat?)

Én meg felteszem a kérdést, hogy mennyiért csempézik ki a fürdőszobádat, javitják meg a tv-det, vagy egyéb szolgáltatás? Ott kint. ha ugy gondolod hogy drága a magyarországon a külföldi szemét élelmiszer, nem kell megvenni. Az osztrák megveszi az osztrák élelmiszert, a spár előnybe részesíti a hazai gyártokat. magyarországon meg egy angol (gy.k teszkó) multi diktálja az árakat. érted... maargit, normális??? azért nincs ebbe a kurv@ országban (gyf után szabadon) pénz, mert kiviszik ezek a pénzszivattyúk. a német, ha ittvan, megveszi a németet, a magyar meg megveszi a szlovákot, ami megolcsult, mikor átjott a határon(ergó áfacsalást támogat). ja pesze, mert nincs pénze a magyar termékre. tessék már gondolkodni. sok pénzt akarunk keresni, de keveset akarunk fizetni, na ilyen nincs.


------------------------
Jézus reset téged

a probléma az hogy nem a német, meg az angol, meg az osztrák viszi ki a pénzt, hanem a magyar politikus, meg a magyar vállalkozó.
t'od?
amikor a korrupció elleni harcra az unió által adott pénzek 80%-át ellopják, és eltűnik a közpénz jellegét elvesztő közpénzből, magyar nemzeti haveroknak átruházott magyar többségű bankokban. na akkor van az igazi gatya.
t'ód?

+1

Pláne, hogy a multi itteni leánya is felvásárolja a magyar termelők terményét. Csak ahhoz mennyiségi és minőségi követelmények is tartoznak. Ha a föld nem a haverok eu pénzszivattyúja lenne, hanem a termelők használhaták, esetleg birtokolhatnál (bérelhetnék, mármint első körben, nem a csókostól továbbérelni)... Ha a szövetkezetről nem a lenyúlás és a régi rendszer mumusa jutna az eszükbe... Ha egy ezer milliárdos áfacsalásnál valódi vizsgálat indulna és nem a bejelentőt vegzálnák...
Ha lenne tisztességes összefogás a gazdák közt, akkor tudnának versenyképesek lenni. Az ország nyomorultjainak többsége azért küzd, hogy továbbra is nyomorult maradjon.

bezony az, csak nem kör,ha nem spirál, lefelé

"Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd..."

Attól tartok ebben az érvelésben keveredik az adott országban érvényes árak és bérek színvonala. Mivel az IT szellemi mmunka, elvileg tényleg nem szabadna különbségnek lennie a bérek között.

Én sokmindent elhiszek a közgazdászoknak, de hogy egy belga for ciklus többet ér mint egy magyar, azt nem.
---
Science for fun...

Többet ugyan nem ér, de magasabb áron el lehet adni ugyanazt a dolgot belga piacon, mint magyaron. Hiába szellemi munka az IT, ha nem az IT a végtermék vagy nem nyugatra szállítjátok a szolgáltatást, akkor bizony mindegy.

Akárcsak a munkaerőt. :-)

Szóval ahogy fentebb írta valaki, ehhez a munkavállalónak semmi köze, a hír címe meg valószínű úgy lenne helyes, hogy 22 ezer rosszul fizetett IT állás vár betöltésre.

A te érvelésedből egyébként az is következne, hogy ha egy Magyarországon működő, de nemzetközi piacra dolgozó céghez szerződik valaki, akkor EU-s szintű fizetést kap. Ezzel szemben egy csomó cég deklaráltan az olcsóbb munkaerő miatt jön ide. Ettől kezdve viszont mindenki pontosan tudja, hol a hiba, csak néha úgy csinálnak, mintha csodálkoznának valamin. :-)

---
Science for fun...

Ez a topik is beletorkollott a "képzetlen az emberek, minek nekik fizetés" posványba...

Nem állítom, hogy érzékeltem a torkolaton való áthaladást.

---
Science for fun...

Persze fogalmam sincs, milyen ez a 22k állás, de a múltra visszatekintve, kb. az összes cégemnél folyamatos felvétel volt jól fizető állásokkal.
Szóval talán nem mind a 22k rosszul fizetett (de lehet, hogy nagy része igen).

Kérlek, olvasd el a tanulmányt, _nincs_ 22 ezer üres hely.

nem a számra próbáltam reagálni, hanem a biztos mind a 22k rosszul fizetett feltételezésre.

Ebben az esetben mindegy, hogy 22k, 2k, vagy mennyi az annyi.

Ja vagy úgy. Ez esetben mea culpa.

(Csak tudod mar voroset latok, ha valaki a 22ezret mondja :D Bocs.)

Akkor nálunk olcsóbb az AUDI, vagy WTF?

Most amúgy viccelsz, de összehasonlítva az audi.be és audi.hu oldalak árlistáját, igen, nálunk olcsóbb az Audi.

Egy A4 Avant 1.4 TFSI ára (alapfelszereltségű ofc) itthon 9 460 460 HUF, mind Belgiumban _akciósan_ 35 810 EUR, azaz valamivel több, mint 11 millió forint.

A belga csoki meg valoszinuleg ott olcsobb.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Én mondjuk az audi.be-n 32.160 EUR-ért találtam, de bassza kutya, 400.000 HUF is valami.
(Valószínűleg az agresszív 2.0 TDI ablakot kajáltad be, bár az is csak 35.010EUR.)

Nem tudom hol láttál te ilyet, én 32.160 EUR-t látok A4 Avant 1.4 TFSI-nél az audi.be-n.
Tehát árak:
Belgium 10 millió 183e Ft
Magyarország 9 millió 460e Ft

Ráadásul Belgiumban 3 év kilométer korlátozás nélküli gyártói garancia van. Nálunk 2 év gyártói garancia van + 2 év saját garancia kilométer korlátozással (200e km).

Az árakban a különbség a 10%-ot sem éri el, biztos a fizetések is hasonlóak.

http://www.fr.audi.be/be/web/fr/modeles/a4/a4-avant/configuration.html?pr=8W5ABC0|EB4|T9T9|ZF#page=/be/web/fr/modeles/a4/a4-avant/moteurs.html

A link nem műxik, de ami bajön, kattintasz a Moteurs-ra és az első motor 32160.

Ja, bocs, elizélődtem.

No problem :)

Most miről akartok pontosan meggyőzni? :) Hogy egy kifejezetten presztízstermék csak egy kicsit drágább nyugaton? Kb minden* kétszer-háromszor annyiba kerül Brüsszelben, mint Budapesten. Ha az átlagkereset pont kétszer-háromszor annyi lenne (nem tudom), akkor vagyunk nullán.

(*nem, az Audi csak egy kicsit drágább, nem a duplája, és biztos van még ilyen. Sőt, talán olyan is van, ami olcsóbb, de nem az a jellemző.)

Ha a for ciklust a cég ugyanannyiért tudja eladni de Magyarországon fele pénzért tud felvenni munkaerőt mint Belgiumban, akkor egyfelől hülye lenne többet adni a magyarnak, másfelől hülye lenne Belgiumban íratni a for ciklusokat.

Persze a dolog nem mindig ilyen egyszerű.

Nem mindig lehet a magyar for ciklust eladni a belga helyett és nem mindig tudja a magyar ugyanazt megírni Magyarországon (mert pl. helyi tudás, tapasztalat, vagy folyamatos találkozók kellenek)

Ez néminemű leegyszerűsítése a dolognak, illetve ez csak a mérleg egyik serpenyője. A másik az, hogy mennyiért találnak embert, jelen esetben mennyi az a pénz, amiért már inkább itthon marad, mintsem külföldre menjen a szakemberek nagy része. Ez pedig nem az informatikus termelékenységén múlik, hanem kb mindenki másén az országban.

illetve sok helyen ennél még merészebb a felfogás: a fizetést nem a tudás mértékére, nem is a megtermelt haszon ellenértékeként, hanem azért adják, hogy kihúzd hónap végéig, eléldegélj a munkáltatódnál.
ezért is vannak országon belül ugyanannak a cégnek egy nyugati és egy keleti irodája között ugyanannak a munkának különböző bérei.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Persze, és erre van az régi mondás, hogy "ti csak fizetgettek, mi meg csak dolgozgatunk"...

+10000000000

Azért Magyarországon is sokféle cég van, sokféle árszinttel.

Volt idő (régen), amikor Pesten állást kerestem. Három, hasonló profilú cég vett volna fel. Az egyik valami 55 ezer forint körül kínált, a másik kettő meg 200-250 ezer körül.

Vagy mondhatnám azt a példát is, amit itt már többször megírtam, hogy ugyanannak a cégnek a budapesti telephelyén rendszergazda (és alkalmazás gazda) feladatra fizettek mondjuk 180 ezret és az alkalmazottak elégedetlenek voltak a fizetésükkel, a Tisza melletti másik telephelyen (talán Tiszaújváros, nem emlékszem, régen volt) kaptak 50 ezret az emberek ugyanarra a munkára és boldogok voltak, hogy van állásuk.

Egyetertek. Nagyvallalati kornyezetben alig talalni megfelelo embert. Sokan nem akarnak tanulni, dolgozni, fejlodni. alap problema megoldasa nem megy, nem is erdekli, leszarja, de fizetes igeny az van...

Define: megfelelő embert.
TFH van egy ember X év KKV/akármi munkatapasztalattal, aki szívesen elmenne nagyvállalati környezetbe. Legyen fejlesztő, üzemeltető vagy félszerzet, de a lényeg hogy tanulni, dolgozni, fejlődni akar és tud.
Ugyanakkor rengeteg dolog nincs meg neki amit a "nagyvállalati környezetben" kiírt álláshirdetések követelményként írnak. Pl. a fluent written and spoken, noha jobb angolból (és mindenből) mint az összes indiai akivel összehozott eddig a balsors, és szerintem ebben is kigyúrná magát 1-2 év alatt.
De ez csak az egyik, van még rengeteg más is, szóval tudna jelentkezni a legjuniorabb junior pozícióra, már ha van ilyen. TFH fel is vennék, de ugye fizetési igénye is van, ugyanis jelenleg is van egy hazai szinten nem szar fizetése (különben nem lenne most ott, vagy itt). Mondjuk több, mint ami a legutóbbi aldi hirdetésben volt, ami bruttó 222kHUF / 30 óra.
Mit tud neki ajánlani a nagyvállalati szektor? Forintban, pozícióban, tól-ig? Már ha van ilyen pozíció, ugye...
Ez egyébként komolyan érdekelne...

Mert nagyon úgy érzem, hogy tisztelt nagyvállalati szektor is csak áll tátott szájjal, és várja hogy egyszer csak a sült galamb belerepül. Hát nem fog, mert sok száj van tőlünk nyugatabbra és ők sokkal többet kínálnak érte.

Szóval sült galamb gyakorlatilag nincs, de galamb az épp lenne, csak meg kellene sütni. Van erre hajlandóság?

+1

Ha van mar tapasztalata, akkor eleg valoszinu, hogy nem a legjuniorabb junior poziciot kapna meg. Forintban br atlagbertol nem hiszem, hogy kevesbbet adnak barmelyik nagy cegnel.

Bruttó átlagbér, az aztán gáláns. Szólok is a haveroknak hogy gyorsan váltsunk mert a nagyvállalati szektor ilyen ajánlatokkal vár bennünket...

Jó hogy nem a minimálbért mondod, amikor 22-es betűmérettel van a zindex címlapján a 22k hiányzó informatikus.

Ja sorry, elozo commentben meg a legjuniorabb junior ismerosodnek kerestel poziciot, akinek sok teruleten fejlodni kell... good luck.

Ja, nem kerestem én senkinek semmit, épp Te írtad hogy mennyire nem találtok embert nagyvállalati környezetbe, merthogy egyebek és hozzáállásbeli problémák.

Erre írtam én hogy sült galamb vs. galambsütés, mert ugye olyan ember épp lenne aki már bizonyította hogy tud és akar tanulni és dolgozni, csak épp a ti elvárásaitokat nem üti meg, max. a legjuniorabb junior pozícióra jelentkezne ha nem akar behazudni valamit.

Viszont ha erre annyit kínáltok mint az aldi egy árupakoló/pénztárosnak, hát... good luck.

Nem. Hianyzik. 22ezer. Informatikus.

2900 hianyzik. Olvasd el a tanulmanyt.

A 22ezer az egy belebegtetett valami, egy wishful thinking.

Dehogy olvasom :)

Egyrészt az se ér semmit, másrészt meg a lényegen érdemben nem változtat. Nem a munkaerőpiac fél százalékáról van szó hanem a 3/4 ezrelékéről, hát nabumm. Azt se akasztja le a polcról...

Fair enough

Amíg ilyen árakon vannak ilyen albérletek ki és mit szeretne kezdeni a minimálbérével?

Helység: Székesfehérvár
Kategória: Lakás, Kiadó
Szobák száma: 2 szobás
Állapot: Jó állapotú
Fűtés típusa: távhő
Emelet: 9
Lift: Van
Ingatlan típusa: panel
Kilátás: utcai
Erkély: Nincs
Bútorozott-e: nem
Parkolás: Utcán
Méret: 42 m²

X út X. 9. emeletén felújított 42 nm-es, bútorozatlan lakás augusztus 1-től hosszú távra kiadó. Bérleti díj 75 e Ft + rezsi, 2 havi kaucióval.

ha levonom az adót, akkor az még az évi 6% hozamot sem éri el, és ha a fenntartási költségeket is leveszem akkor még kevesebb lesz a hozam.

ennyit nagyjából kockázat nélkül is lehetne csinálni, ha a lakás árát államkötvénybe tennéd.

nem az árakkal van a baj,
vagyis de:) mindennek az ára annyi v. egy kicsit több mint amennyinek lennie kell, kivéve a munkaerő árát..

Kevés hozam? Eladó lakás ekkora alapterülettel nagyon sok van a városban. Egy részük üresen áll. Annál azért jobb havonta 75e-t keresni, nem?!

azért áll üresen, mert ennyiért nem éri meg kiadni..
többe kerül az 2-évenkénti festés, az adófizetés, a rohangálás a bérlőhöz meg vissza, az adminisztráció, mint amit keresel vele ténylegesen.

már persze ha becsületesen csinálod..

A bérbeadók ~90 %-a 1 éves szerződés és 2-3 havi kaució mellett hallani sem akar a tartózkodási hely bejelentő aláírásáról. Nem biztos, hogy sokat rohangálnak a hivatalokba, ahogy elnézem inkább kerülik őket.

Egyébként ezzel a nagyszerű logikával levezetheted azt is, hogy nem éri meg dolgozni járni az esetben, ha nem tudsz belőle havonta félretenni. Egy kaptafa...

nem erről van szó, hanem arról hogy 'felesleges' lakása többnyire annak van, aki befektetési szándékkal vette, de most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg..

aki örökölte, vagy rámaradt, v. valami, de eladná hogy hitelt törlesszen v. 'mittomén', az sem akarja eladni, mert rettenetesen alacsonyak a lakásárak, nekik viszont megéri kiadni, ők azonban magánemberként adják ki a lakásokat..

ami egy másik történet..

Alacsonyak az árak??? 75 m2-es lakást az átlagos kerületekben (nagyon külső kerület nem jön szóba, bocs) lassan nincs 30 millió alatt, úgy, hogy 2-3 éven belül szeretnénk lakást venni, de 20 milliónál nem szerettünk volna többet költeni, mert történetesen nem 30 évig szeretnénk a havi 200e-s törlesztőt fizetni (hanem max 20 évig havi 100-120e-t). Úgyhogy most igenis mocsok drágák a lakások!

új építésű igaz? :))

jó helyen a 75 m2 ha utcai fekvésű, 30 milkóért nem is sok.
gondolom nem is egy mellékutca :)

70-75 m2 belvárosit udvari fekvéssel lepukkanva kapsz 18-20 milkóért.
de eladni persze azt sem lehet, ha 1x megveszed:) aztán nekiállhatsz fűtést fabrikálni bele, meg az acélpáncél csöveket, meg az alu vezetékeket cserélni..

Sok, ha nincs annyi pénzünk és nem harminc évre szeretnénk hitelt felvenni. Nagyon sok.

Hát, vagy az igényekből kell lejjebb adni, vagy növelni a bevételeket.

Nem nagy igény szerintem, hogy legyen három szoba, egy háló, egy nappali és egy gyerekszoba a leendő gyermeknek. És nem, nem újépítésű, az 35-40 millió mostanában, iszonyú.
Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem keresünk rosszul, sőt, bőven átlag fölött.

Most igazából akkor mi is a gond? Az ingatlan ennyi. Az átlag a béka segge alatt van, igazából nem nagy kunszt az átlag fölé kerülni bérileg. De az még mindig semmi. Szóval továbbra is azt mondom, hogy valamit le kell adni. Vagy külső kerületet nézni, vagy kisebb lakást. (békásmegyeren, csepelen, 18-20-ba bőven vannak 20 millió alatt jó állapotú ekkora lakások)

Az természetes, hogy az igény megvan, de ha a többi nincs, akkor ez csak álmodozás SZVSZ.

Mint mondtam, külső kerület szóba sem jöhet, 18-20 konkrétan már a világvége után van egyel, pláne, hogy nincs autónk. 14, 13, 11, amik alapvetően szóba jöhetnek.
Kettőnk fizetése átlagosan meghaladja az 500e-t (az enyém fix, a feleségemé nem), ha ilyen sok pénzre (mert ez igenis az) irreális elvárás a fenti, akkor tényleg nincs itt keresnivalónk, de nem csak nekünk, mert van akik ketten a miénk felét sem keresik meg.

A megfogalmazott igényekben semmi álomszerű nincsen, három emberre ennyi nagyjából a minimum, ha akár csak közepes hosszú távra tervezünk, kell a három szoba.

Akkor meg nem értem a sirámodat. havi 300-at simán félre lehet rakni, vagy hitelbe befizetni, úgy meg akár 5 év alatt le lehet tudni hitelt előtörlesztéssel.

Próbálj meg lakást vásárolni Bécsben mondjuk, aztán rájössz, hogy ami Bp-n van az semmi ahhoz képest.

Itt nem biztos, hogy azon szerencsések kommentelnek, akik nettó 300e körül keresnek havonta. Máskülönben az egyik illető nem lakott volna 35 évesen a szülei garzonjában...
Bécs pedig egy másik ország, más világ, ne keverjük ide. Mi Magyarországon élünk.

Akkor meg nem volt ilyen jo fizetesem :) (jo, 300 most sincs). Del-dunantuli kisvaros, MAV, mint az egyetlen melohely, fizetes eveken keresztul valamivel a minimalber folott.
Aztan tiz eve osszeismerkedtem egy budapesti leanyzoval, akinek lakasa is volt (nagyszuloktol orokolve), idekoltoztem hozza, normalis munkat talaltam. Kesobb ugyan elvaltunk, de kisegitett, eladtuk a lakasat, egy rezset nekem adta, amivel mar be tudtam szallni egy sajat lakasba.
Akarhogy nezem, a 90%-a szinte szerencse volt az egesznek....

Amugy anno anyamak '74-ben ehhez jutottak hozza. Nem nagyon volt valasztasuk, hogy milyen lakast kernek, orultek, hogy kaptak egyaltalan (en akkor voltam 4 eves, ocsem egy ev mulva szuletett). '90-ben meg fizettek a havi torlesztot...Csak akkor jott, hoyg hirtelen megugrott a havi, de egy osszegben ki lehetett fizetni - nagyszuleim adtak ra penzt.

Akarhogy nezem, szuleim egy fokkal voltak max. jobb helyzetben, mint en. Mondjuk, most mar nagyjabol elegedett vagyok, de jobban orulnek, ha havonta parezret felre tudnek tenni (7 eves kislannyal nem egyszeru. Nyilvan felrekhatnek penzt, ha nem vinnem a gyereket pl. Allatkertbe, amivel maris egy otos ugrott. Meg tavaly osz ota vernyomasra es cukorra is szedek gyogszert, az is havi 10 minimum)

Szoval kijovok, de 45 evesen ez nem az igazi karrier...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Albérletet azért csak-csak ki lehet venni még minimálbérből is.

A máshoz való alkalmazkodásban, felesleges kötöttségből származó haszonban nem hiszek. Így vagy úgy valakivel közösen több fog elmenni, mint egyedül és még valamilyen szinten le is vagy kötve(mondjuk ha pl. nála laksz, akkor nagyon le vagy kötve).

Nem igazán. Pesten simán 70-80 körül adnak ki egy garzont, plusz rezsi...

Mindenki előtt ott a lehetőség. Az IT-be aztán tényleg van pénz. Ha nem itthon, akkor külföldön (ez nem jelenti azt, hogy oda is kell költözni, sőt úgy a legjobb!).

akkor mi szolnál 6. kerületben ugyanaz a lakás (75 m2) jó állapotú valamelyik nagyobb útra néző már 150-180 millió, nem is véletlenül csencselnek vele a 6. ker. politikus urak :)) 100 m2 feletti lakások meg aranyárban mennek m2-enként.

szegény ember csak panelt képes megfizetni, v. még azt sem sajnos.

ezért van az, hogy ezeket inkább csak befektetők veszik, v. inkább csak vették, amíg létezett lakáspiac..
azoknak viszont semmi sem drága, csak az, ha utána nem tud belőle hasznot csinálni.

Na jó, akkor hozz példát 6ker 150-180 milliós 75 m2-es lakóingatlanra kérlek.

"most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg.."

wut?

Nyomott árak?
Ember, ne viccelj már, az elmúlt 2 évben 30-50%-ot drágultak az ingatlanok legalább...

Kiadni meg nem éri meg? A legjobb dolog a világon. Keresleti piac van. 30 m2-es garzont nem találsz nem találsz havi 80 alatt, plusz rezsi. Ha pedig találsz, akkor valami átb*szás van.

Persze ez Bp., de úgy látszik Fehérváron is mennek fel az árak.

minden csak nézőpont kérdése..

lehet hogy az eladok többet kérnek a lakásokért, de nincs aki megvenné:))
de ez eddig is így volt. volt eladó lakás, csak vevő nem volt.

akinek pénze van, az nem lakást vesz, aki lakást venne az hitelt nem kap.

szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs. most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak, valamit mozdult, az árak is feljebb mentek, de hitelt még senkinek nem adtak, lakást abból senki nem vett :)) szóval a lakáspiac továbbra is halott.

és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal, de errefelé sokak szerint nem, vagy nem nagyon..

vagy csak szeretnek panaszkodni, hogy kevés a pénz, és túl nagy a rizikó :))

"minden csak nézőpont kérdése.."

Tehát akkor jól értem, hogy itt csak az írói munkásságod olvashatjuk? Mert ez egy bullshit báz...

"szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs."

Nincs a fenét. Kollegám időnként ránéz az ingatlanos oldalakon, hogy mennyibe kerül a lakása. 2-3 éve 7 millió körül hirdették, kereslet nem nagyon volt. Pár hónapja a szomszédja egy pont ugyanolyan lakást meghirdetett 14-ért, fél órán belül hívták hogy még aznap mennek és fizetnek fél millával többet, csak ne adja el másnak...

"most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak"

semmi ilyen nem történt...

"és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal"

milyen drogot fogyasztasz? van még belőle? adnál?

nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom.

nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni..

de igen de csak CSOK-osoknak van..

talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában..

"nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom."

az a te dolgod

"nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni.."

nem mondom, ez megint az írói munkásságod része, vagy a drog...

"de igen de csak CSOK-osoknak van.."

ami bullshit. a csok gyakorlati hatása annyi volt a piacra, hogy feltolta az árakat, vevő ettől nem igazán jelent meg. Persze nem is ez volt a cél...

"talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában.."

ez inkább már csak a drog...

most akkor volt meghirdetve lakás célú hitel, vagy nem, lenyomta az árakat v. fel.

dönts aztán gyere vissza 'hónap'

A csok nem lakás célú hitelként, hanem kb. állami ingyenpénzként lett meghirdetve, aztán ahogy faragták a realitáshoz úgy lett egyre nyilvánvalóbb az, hogy ezt kb. senki se fogja tudni igénybe venni.

De a csok épp aktuális állásának az árakra gyakorolt hatását elég nehéz meghatározni, mert azt rengeteg más dolog is felnyomja, pl. az airbnb-s "szerencsevadászok", a "befektetési céllal lakásvásárlók", meg a fene tudja még mi minden. Mondjuk pl. az, hogy 10 éve nem épült lakás a városban, ilyenek...

CSOK... Akik a fizetésük miatt panaszkodnak szerintem nem kell, hogy 3 gyerekben gondolkozzanak, mert furcsa lesz, amikor ~20 évig egy rakat pénz fog "eltűnni" havonta.

ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak..

szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni..

szóval nem olyan egyszerű ez azért, és itt a belvárosban ennél még furább dolgok is szoktak lenni :)

A pénzkeresés alacsony munkabefektetéssel mindig rizikó. Lehet kereset keresni egész napos munkával, azt hívják munkahelynek. Ez egy kis plusz a főbérlőnek, amiért illik azért vállalni a kockázatot. "Kockázatot", mármint azt a +150.000-200.000 Ft-ot, ami hozzá vándorol szerződéskötéskor.

"ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak.."

Ja, és persze az utcára kimenni is marha nagy rizikó, mert a fejedre eshet egy virág egy erkélyről, elüthet egy járdára felhajtó autó vagy akár infarktust is kaphatsz...

"szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni.."

Nem, nem ezért nem enged. Azért nem enged, mert simán nem adózik utána, és azt hiszi így ez biztonságosabb...

Atyaég, most hogy ismét upolták a topikot újra elolvastam ezt a sort: "a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj,"

Azt azért remélem tudod, hogy a magyar nyilvántartások ennél azért fejlettebbek, illetve egy ilyen trükkhöz masszívan, kilóra kell megvenned egy ügyvédet. Tekintve, hogy itt mini garzonokról beszélünk lakás címén, illetve az ügyvéd nem az a kategória, aki örvendezik a "nagyon keresett informatikus vagyok, minimálbér felett keresek" pénzösszegeknek, ezért elég nehéz lesz ezt kivitelezni.

ennek ellenére volt már ilyen, és nem is kevés.
de még ilyenebb is..

Biztosan volt, viszont valószínűleg nagyobb érték esetén, mint egy 100. emeleti 35 nm-es garzon. Nagyobb értéknek kellett lennie, hiszen egy okirat hamisítás nem éri meg fillérekért egy ügyvédnek. Tény, hogy nem kell hozzá tanú, viszont aki úgy indít szerződéskötést ingatlanra, hogy nem járt a földhivatalban az vagy nagyon buta vagy maga sem tiszta lapokkal játszik. Ezek már azért elég rizikós játékok.

He? 75e 42 m2 ? Az szerinted draga ???? Ketten vagytok, akkor csak 37e fejenkent. Ha a masik a tarsad es elviselsz meg 1-2 embert, akkor meg csak negyede....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

75+rezsi.. Amúgy attól függ honnan nézzük
Összehasonlításként én anno egyedül vettem ki 2012ben Fehérváron 60-70ért (rezsivel együtt: ~15-30k HUF/hó) egy ugyan ekkora panelt. Ugyan ekkor Bp.-en egy hasonló albérlet került 100-120ba rezsivel együtt (csak hogy legyen viszonyítási alap).
Ez kb a mostani szint Fehérváron, tehát 4 év alatt utolérték az albérlet árak az eredeti Pesti árakat, miközben Pesten ilyen szintű növekedés nem történt (140 körül vannak ott most az albik (rezsivel)) -> 4 év alatt Fehérváron közel 30-50k HUF-al drágultak az albérletek, míg Pesten ez csupán 20-30k HUF volt)
Ehhez még vedd hozzá, hogy az átlagbér olyan 10-15%-al kevesebb itt, mint Pesten. Furcsa módon ez azt is jelenti, hogy az átlagbér különbözetet rászámítva a jelenlegi Pesti árakra kb azonos árkategóriában van mind a 2 településen az albérlet jelenleg (CSOK jól megnyomta az árakat)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pesten nem 4 év alatt drágultak 20-30k-val az albérletek, hanem az utóbbi 1,5-2 évben alatt 30-50-el, legalábbis ahogy én látom.
Ha látsz egy kiadó lakást 80k alatt (plusz rezsi természetesen), akkor már azon gondolkodsz, hogy mi is lehet az amitől ez ilyen olcsó. Szomszédok, környék, világvége, stb.

Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg.
Amúgy vicces, hogy anno mennyire mondogatták, hogy az albérletre költött pénzt (anno 30-60k HUF) inkább költené az ember lakástörlesztőre (és akkor X év után az adott ingatlan valóban az övé is). Akkor még bőven azt mondta az ember, hogy azért ez nem ilyen egyszerű, de ilyen durva albérlet árak mellett azért már lehet tényleg elgondolkodik rajta az ember, hogy vállalja a "röghöz kötést"
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Én 2 melót csináltam csak hogy meglegyen a kezdőrészlet, plusz pakoltuk a fundamentát, és így tudtunk egy lakást venni. Életem legjobb döntése volt.

A kezdőrészlettel nem lesz gond, de fundamenta és pláne két munka nem játszik, dolgozunk így is bőven sokat.

"Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg. "

Kérdés hogy mit kerestél.
Mert a nagyobb lakások bérleti díja annyira nem ment fel, a kisebbeké brutálisan. Pár éve kivettél egy 30 nm-es garzont 40-50-ért, ami nem volt túl jó állapotú de nem is volt lepukkant, vállalható volt a közlekedés de kb. ennyi. Ma ez 80-90, és nincs olcsóbb. Ha évek óta stabil bérlő vagy ott akkor talán megkapod 70-ért.

A mostani árakat amúgy erősen befolyásolja hogy nyár van, a diákok elmentek, de legalábbis sokan közülük. Pár hónapja olyanokat olvastam, hogy egy 2 szobás 4 fős lakásba keresnek szobatársat 40k-ért, értsd: 2 fő per szoba.
Tudok egy szintén pár hónapja 130-ért kivett 1+2 fél szobás panelprogramos lakásról, amiben nincs semmi extra. Viszonylag jó a közlekedés, de nincs klíma, nincs 4k TV a falon, nincs A kategóriás hűtő, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak ez volt akkor elérhető.

Októberben egy szobát nem tudsz majd kivenni 50k alatt, már ha nem a gettóban van vagy a világ végén...

Lehet amúgy tényleg itt van a kutya elásva: Az albérletet keresők többsége fiatal akik vagy tanulnak, vagy épp most építik ki az életüket ; tehát nem családos emberek. Ők alapvetően nem fognak 100 m2-es lakásokat nézni, mert bőven megelégszenek ~40 m2-el is. És ahogy írod is, az árakat inkább az ilyen kis albérleteknél nyomták meg (mivel erre is van nagyobb kereslet).
Ezzel szinkronban van az is, hogy a kevésbé keresett nagy albérletek (>60-70 m2) ára mérsékelten lett csak megemelve, de pont azért mert ezeket inkább családok keresik, akikből viszont jóval kevesebb van mint fiatalokból.
Egyszer majd talán ide is berobban az angol módi, hogy egy nagyobb albit kivesznek inkább 4-6an szobánként (és így osztanak el egy kb 180-200as összköltséget), mintsem külön-külön fizessék a ~100-120as költséget egyedül. Persze ehhez meg az kéne, hogy vadidegenek normálisan el tudjanak élni egymás mellett, de mint látjuk ez valahogy kis hazánkban nem akar menni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

42 nm-en (ez 1.5 szoba) 4 ember?????

Röhögni fogsz (?), de nem ritka. Igaz a 4 ember nem vadidegenekből fog összejönni, hanem ismerősökből
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

18-20 évesen még belefér de utána már azért egyedül vagy a párjával élne az ember

Hogy mit szeretne es mire van lehetosege, az nem mindig fedi egymast.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szívesen élnék én 5 másik emberrel is, de nem olyanokkal, akik mindent pazarolnak, mondván úgyis csak a felét fizeti. Ma az emberek nagyon nagy része hasonleső. Ha 2 szoba 2 ember kontrukciót nézzük, a másik biztos napokra fel fogja hordani a "párját". Az pedig nem vicces, hogy plusz egy ember napi fogyasztását osztjátok el kettőtök között. Elég veszteséges üzlet lesz.(tapasztalat)

35 eves koromig igy eltem. Szuleim es ocsem. Nem volt egy boldogsag, de ez volt a realitas.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

2 emberrel a rezsi is több. Egy olyan helyen, ahol közös költséget nem kellett fizetni sikerült "ketten" 18e Ft rezsit termelni egy hónapban.

Egyedul elek 35 m2-en. A rezsim:

villany: 7e
gaz: 4e
UPC (net+telefon) : 6e
Viz minimalis, amiota vizoram van, 3-4e kethavonta.
A KK 12000, ha nem lenne vizoram, akkor a vizatalany kb. plusz 12e lenne havonta (amikor odakoltoztem, igy volt, az elso dolog volt a vizora beszerzese)

gaz az havi atalany, szoval nyaron kb. 3 m3 megy el, telen meg 40-70. Pedig napkozbenre lecsavartam, ha nem vagyok otthon ne menjen. Melegviz meg bojler, szoval megdobja a villanyszamlat telen az is. (de az is havi atalany). Mondjuk, ejszakai aram is van (pont a melegviz miatt, amikor odakoltoztem, joval nagyobb volt a villanyszamla)

Szoval nekem egyedul is osszejon 18e rezsi, ugy, hogy eleg sokat nem vagyok otthon (napkozben melo, hetvegen alt. a gyerekkel vagyok)

Ha ketten lennenk, akkor masiknak eleg lenne minimalbert kapnia, hogy ugyanezen a szinten legyunk....biztos nem fogyna mindenbol duplaennyi.
Akarhogy nezem, ketten jobban ki lehet jonni, mert a rezsit nem nyomja duplajara (jo, lehet, hogy TV elofizu is kellene a UPC csomagba, tobb melegviz es egyeb menne el, de mondjuk akkor a villany tizes lenne, UPC meg passz, nem tudom mennyi a tv). Gaz aligha valtozna....Viz se tul sokat, de h aduplaja lenne, azt is elviselnem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ahhoz képest, hogy nem vagy sokat otthon, elég magas a villanyszámlád. Érdemes lenne utánanézned, hogy mi megy feleslegesen, vagy mi elavult, régi, nagyfogyasztó.
Ja, látom bojler... nomeg átalány. Az átalányt jobb elkerülni, minden normális szolgáltatónál lehet villanyóra állás szerint fizetni. Az a korrekt eljárás, annyit fizetsz, amennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Miert az altalanyt mi alapjan fizeted ha nem villanyora allas szerint? :) Csupan annyi a kulonbseg hogy ev vegen rafizetsz vagy visszakapsz...
Amugy azoknak aki szarul bannak a penzzel( az emberek 99.9%-a???) azoknak kifejezetten jobb az altalany, mert telen/nyaron nincs meglepetes hogy magasabb a gaz/aram szamla.

Ez hülyeség. A leolvasás lényege, hogy mindig valós fogyasztás után fizetsz. Hónapról-hónapra bejelentjük, majd kifizetjük. Ezen felül nem kell semmit sem kifizetni.

Az átalány lényege az, hogy fizetsz egy előre megállapított átlagot, amitől ha eltérsz, azt fizetik vissza/fizettetik ki. Ebben az esetben a szolgáltató használja a pénzed a végelszámolásig, és abban sem lehetsz biztos, hogy a végelszámolásnál korrektek.

Az átalány azoknak jó, akik kényelmesek, nem akarnak foglalkozni a leolvasással, bejelentéssel. A gázátalány más téma, mert ott mindegy, hogy mennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Az átalány arra jó, hogy ne legyenek a téli hónapok sokkal drágábbak a nyáriaknál, egyenletes legyen az eloszlása a havi díjnak. Minden esetben a fogyasztás után fizetsz, de átalány esetében nincs kiemelkedő 3 hónap, hanem mindig nagyjából ugyanannyit fizetsz. Ez főleg ott jön jól, ahol a gáz/villany komoly tétel télen a családi költségvetésben.
--
http://naszta.hu

Az átalány valójában arra jó, hogy a szolgáltatónak jobb legyen, mint a fogyasztónak.
Próbáld meg leellenőrizni, hogy valóban azt fizeted-e, amit kell, vagy többet.

Villanyszámla télen sem drágább, mint nyáron, sőt. Gáznál teljesen mindegy. Ezekről beszéltünk, nem a fűtésről - amire szerintem te gondoltál.

--
robyboy

Nem: szegényebb fogyasztóknak jó ez. A szolgáltatónak annyiból jobb, hogy nagyobb a fizetési hajlandóság, annyiból rosszabb, hogy február végén tipikusan tartozik neki az ügyfél. Simán tudod ellenőrizni a fogyasztást egyébként ez esetben is: éves szinten (konkrétan éves a elszámolás ciklusa: ha rossz átalányt lősz be, akkor ilyenkor sokat fizetsz egyszerre egy évben egyszer).

Villany: olcsóbb télen, ha van légkondi. De ha nincs légkondi és cirkó fűtés van, akkor bizony az is többe kerül télen.
--
http://naszta.hu

Villanyszámlánál nincs értelme az átalánynak. Télen csak akkor lehet drasztikusan drágább, ha villannyal fűtesz. Nyáron meg hűthetsz villannyal.

Szegényebb fogyasztóknak is az a jobb, ha odafigyelnek a használatra, és a TÉNYLEGES fogyasztást fizetik, nem átalányt. Így SOSEM fizetnek többet. Mit nem lehet ezen megérteni?

--
robyboy

nem ertem mit rugozol ezen a tenyleges fogyasztason?
en is atalanyban fizetem a villanyt, havonta X penzt, ev vegen meg megnezik az ora alapjan a teljes evi fogyasztast, aztan ha a 12*X kevesebb mint kene, akkor fizetnem kell a kulonbseget. ha meg tobb akkor visszakuldik/jovairjak.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Àtalánynál könnyebben átvág a szolgáltató, ennyi az egész.

--
robyboy

"Villanyszámla télen sem drágább, mint nyáron, sőt."

Feltetelezem meg nem eltel legkondicionalt hazban/lakasban. :)
Csak viszonyitas kedveert, junius-oktober kozott nagyjabol $110-$130 a villanyszamlam, oktober-februar $40-$50....

Leírtad ugyanazt, amit én is mondtam. Szövegértés.

--
robyboy

Hmm, ez a ketto hol is ugyanaz? :D Ajanlom figyelmedben a _SEM_ szocskat a mondatodban.
Szovegertes?! ;)

Igaz, mea culpa. :) de a tényen ez sem változtat, hogy az átalány villanyszámlánál előnyösebb lenne, mint a valós fogyasztás utáni fizetés.

--
robyboy

Ismetelve onmagam es lezarvan az ezen valon ragodast. Tenyleg csak azt kivanom sose kelljen megtapaszatlnod sajat borodon miert is segit nagyon sok csaladnak az altalany fizetes.

Tényleg nem értem, hogy villanyszámlánál mi előnye van? Ha elmagyarázod, megköszönöm. Tényleg. Minden rosszindulat nélkül.

Csak úgy tudom elképzelni, ha valaki bizonyos hónapokban sokkal többet használja a szolgáltatást, mint más hónapokban. Ez villanynál számomra nem logikus. Fűtésnél igen, ott aláírom, mert télen az sokkal drágább tud lenni.
--
robyboy

Ugyanaz mint a futesnel, csak forditva.
Es epp fent irtam le hogy nalam mekkora kulonbseg van a nyari es a teli vilanyszamla kozott. Valos adat nem csak ugy kitalaltam. A legkondi eleg sok aramot megzabal.

Télen többet megy a cirkó, többet vagyunk otthon (este sötétben, vagyis izé villanyfénynél) így többet is sütünk a villanysütővel. Klíma meg nincs. Nekünk nem kiemelkedően magasabb a téli villanyszámla, de meglátszik/észre vehető a különbség.

Nyaron a huto eszik tobbet. Telen a bojler (futetlen furdoszoba) es a villany (rovidebb nappalok, kevesebb vilagossag)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Kaliforniában élsz 300 nm-es családi házban?

--
robyboy

+1
Amiota idekoltoztem, naponta irom a fogyasztast (aztan ho vegen egy excelbe). Igy az is kibukik, ha pl. megy a mosogep (heti egyszer), az +2 kWh naponta. Szoval tenyleg annyit fizetek, amennyit fogyasztok, csak nincs kiugro honap.

A teve CRT, ugy neztem, 70W-ot eszik, ha bekapcsolom. A DVD lejatszo elhanyagolhato.
Ja, meg nyaron megy a ventillator, ha itthon vagyok.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Altalany eseteben is valos fogyasztas utan fizetsz. Csak nem havi cikulsokban hanem eves ciklusokban. Szoval meg mindig nem ertem ezt a valos fogyasztast miert kevered bele. :D
Es lehet hogy szerinted hulyseg, en sajonos nagyon sok embert ismerek Magyarorszagon akik altalanyt fizetnek, magasabb osszeget mint kene, igy nem eri oket meglepetes telen amikor kikene kohogni a 60 ezres gazszamlat. Inkabb fizetgetik minden honapban a 15-ot, mert az meg belefer....
Orulj hogy nincs ilyesmire szukseged.

Villany 4K
Víz 5.8K
Gáz 5.6K

Az első évben diktálós módszer volt, azóta átalány, mindegyikből. Mikor áttértünk a mostanira direkt kicsit magasabb átalányt kértem, így a végelszámolás után mindig van egy olcsóbb, akár 0-ás hónapom. Ha a szolgáltató azt a 4-6K forintot úgy meg tudja forgatni egy év alatt, hogy meggazdagodjon belőle, hát tegye, egészségére! Ami nekem fontos (és nekik is), hogy éves átlagban ugyanott vagyunk szerintem ez így korrekt. Nekem meg sokkal kényelmesebb így és eddig gondom sem volt belőle (kopp-kopp).

+1
Annyi, hogy amikor eves elszamolas van, belovik a havi fogyaztast az elozo evi tenyre, mindig kicsit megemelem, visszarakom az elozo evire.
Igy ha beut valami durva krach, akkor sem kell evvegi elszamolaskor befizetnem a gatyamat is.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Kb. egy havit vissza szoktam kapni...De most mar sikerult annyira belonom, hogy csak parszaz Ft jott vissza :)
Amugy a huto napi 0,8 kWh-t eszik, most merem.
A gepem meg 7/24-ben megy, par eve napkozbenre leallitottam, este nyolckor kapcsolt be ujra, majd ujra belovom.
(Bar napkozben le szoktam venni a CPU "fordulatszamat" minimumra :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Én akarok fejlődni, hajlandó is vagyok, de a fönököm minden ilyen lehetőséget elzár előlem, máshol meg hiába beszélek 1.5 órát valami hülye indok miatt (meg hogy igazi pénzért szeretnék dolgozni) nem vesznek fel. Hasonló munkát pedig már nem tudok vállalni, mivel elég korán kiderül hogy sokkal többhöz és magasabb szinten értek - a legtöbb esetben már a fejvadász közli hogy sok vagyok.

Javaslat: minden állásra készíts egyedi CV-t és mindent tagadj le benne, ami nem kapcsolódik az adott pozícióhoz. Ezzel a szakmai debilség netovábbján álló HR-es hölgyön könnyebben átverekeded magad, utána a szakmai emberrel beszélgetve meg majd meglátod, kell-e tovább hazudni.

> minden állásra készíts egyedi CV-t

+1, ez nem is kérdés

Fura, de ettől a stratégiától zsigeri viszolygás fog el. :) Még csak meg sem tudom magyarázni, de valahogy sunyi, képmutató jelleget kölcsönöz _szerintem_ a dolognak - persze egyértelműen lehetséges, hogy simán csak hülye vagyok. Mindenesetre ilyet sosem csináltam.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

A cegek is ezt csinaljak, muszaj lepest tartani :)

Magas lanynak azzal demozod magad hogy te is magas vagy, okosnak hogy te is okos vagy. Ennyi.

Akkor tényleg hülye vagyok, mert én nem - ugyanazzal az egyetlen, fix önmagammal hengerlem le mindet ;)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

:D

Emiatt nem érdemes. Egyszerűen arról van szó, hogy nem tudsz mindent leírni az életedből, viszont más-más pozícióhoz más-más tapasztalatok szükségesek. Tíz oldalas CV-t nem adhatsz le minden munkahelyeddel és projekteddel (tl;dr), két oldalba pedig nem tudsz mindent besűríteni.

A lényeget kell leírni, ami az adott pozícióban releváns.

De, fixen 2 oldalas a CV-m. Mindig úgy reszelem a tartalmát, hogy annyi legyen. Egy rövid ideje kell csak reszelni, és csak annyit szoktam, hogy átfogalmazom itt-ott, vagy kicsit átszerkesztem ehhez... de nem veszek ki, vagy teszek bele semmit.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Kerdes, hogy akarsz-e olyan kollegakat magadnak, akiket ilyen korulmenyek kozott vettek fel.

Szerintem nem. Mar ha fejlodni is akarsz a kovetkezo 4-5 evben.

Kedves cegeknek meg nem artana a hr-esek kormere nezni neha, mert a rossz HR kovetkezmenyeit evekkel kesobb lehet csak latni, amikor mar regen keso.

Ó, hát szóljanak. Egész komplex rendszereket tudok tervezni, pl. komplett banki IT infrastruktúrát. Ha kell, le tudom vezényelni, ha kell meg is tudom csinálni, bár ez utóbbi eltart egy-két évig, ha egyedül kell dolgozni. Tudok rá adni konkrét referenciát is, ha kell. Eddig szokott is tetszeni a fejvadászoknak a dolog.

Aztán elmondják, hogy az általam elvárt fizetésnek úgy a tizedéért (nem vicc, tényleg kb. ilyen az arány) kellene rendkívül komplex módon (!) bekonfigurálni mondjuk egy apache-ot. Erre azt tudom mondani, hogy sem pénz, sem kihívás nincs benne, akkor miért is jó ez az állás?

Itt szokott jönni, hogy fejlődhetek (apache konfigurálással? WTF? ember, nem tudod, hogy miről beszélsz...), fiatalos a társaság (34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság), van lehetőség angol nyelvtanfolyamra menni (elvoltam eddig angol anyanyelvű cégeknél/országokban is, nem különösebben érdekel, hogy valami magyarul vagy angolul van).

Esetleg elmondják, hogy a cég tök nyitott az új dolgokra, hogy van Docker (persze, a régi, Clipper adatbázissal dolgozó Cobol programjaik futtatókörnyezetét emuláló linuxukat valaki bevágta konténerbe, hátha attól kafább lesz) meg DevOps (azaz írtak egy ansible playbook-ot az NTP klienseik beállítására, persze, pont erről szól a DevOps).

Magyarországon nem nagyon vannak igazán jó lehetőségek. Illetve vannak, mondjuk úgy 100 tök jó, érdekes, izgalmas pozíció van. És tök jó, hogy vagyunk rájuk úgy 50-en eséllyel pályázók. De az igazi hiány nem itt van, hanem a telefonos-helpdeskes témakörben, olyan emberekből, akik kb. 70%-os eséllyel meg tudnak javítani egy PC-t.

Bocs, kicsit csapongó voltam :-)

touchè

"34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság"
Azért ismerd be, hogy ez így vicces. :DD Majd megnézzük, mit szólsz 50 évesen... Mert leszel annyi is!
Btw, https://www.linkedin.com/pulse/majd-ha-nem-v%C3%A1logatunk-kor-miatt-lesz-el%C3%A9g-munkaer%C5%91-az-petho-aniko
(kommentek is érdekesek!)

Ez tényleg így van, most a devopstól meg a Dockertől kéne elájulni :D

Amúgy ez a devops olyan, mint amikor a munkaügyet elkezdték HR-nek hívni. A rendszergazda meg devops lett.

ja, van neki egy olyan olvasata, hogy úgy fordítandó, hogy hagyjatok már békén a picsába az ITIL-el :D

Az az, amikor épp javítod a rendszert, és 10 menedzser kérdezi 5 percenként, hogy hogy állsz vele? (valós történet) :D

Az mondjuk ITILnek is elbaszott, szoktunk odatenni ekkora fosnál valakit, aki a telefonon keep them busy-zik.

+1
Sajnos ugyanez a tapasztalatom.
Tavaly ilyenkor pályáztam pár cégnél.
Szinte mindenhol végig mentem az összes körön, interjún, teszten, valahogy mindig a fizetésnél akadt meg a dolog.
2 -en adták volna meg a kért összeget, abból az egyik munka nem annyira tetszett nekem, szóval meglett az állás.
Speciel én / mi nem akarunk külföldre menni, de lassan az lesz.
Jobbnál jobb ajánlatokat kapok külföldről.

A rendes fizetés ami nagyon hiányzik.
Nameg az is egy poén dolog, h általában 2-3 ember tudását keresik 1 ember személyében.

Ez csak Mo-n van így vagy külföldön is ez a jellemző?

szerintem az M1-esen, meg az M7-esen is így van,
ha már kamionsofőr bért ajánlanak,
komolyan :)

Különben 44-66 ezer fő hiányozna! :)

:D Ez nagyon jo. :)

Valószínűleg ennyi hiányzik. A 22.000 fős szám csak az amit bejelentettek ilyen-olyan okból a cégek.

http://ivsz.hu/projektek/kutatas-az-informatikus-munkaerohianyrol/

"A hazai informatikai munkaerő-piacon 22000 új állás tölthető be. Ez a bővülés a közvetett multiplikátor-hatásokkal összesen 72000 embernek adhat munkát a nemzetgazdaságban."


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ebben a cikkben a "megfelelő" a kulcsszó. Elég nagy túlzás ez a cikk. Mondjuk ezt már számtalanszor megbeszéltük itt, ez már tényleg lerágott csont.

Amíg a wipronak megéri az Indiába outsourceolt gagyit az infóparkban kitermelni, addig remény sincsen.

Egyébként a kérdésedre válaszolva: az informatikus a modern kor szakképesített munkásosztálya amely termel, szemben pl. a HR-el. Ha sértőnek gondolod, gondold végig, hogy egy korszerű tömegtermelő (autó)gyárban már nem hegeszt ember... Régen még volt is olyan, hogy knowledge worker de leálltak vele.

A probléma nem a wipro-val vagy bármely más hasonló csodálatosnál is tökéletesebb minőséget szállító céggel van hanem a megrendelőkkel akik a sikerre ítélt projekteket végigviszik. Csak épp meztelen a király.. őő mármint nem hú.. ..ő gyönyörű, csodálatos felség..

szóval amíg a hígfost is ki lehet dekorálni és nem azok kapják a nyakukba az egészet akik döntenek addig ez ilyen.. de előbb utóbb csak kivágják maguk alatt a fát ha elég rámenősek...

---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Nna, olyat még nem láttam, hogy a sikeres hígfosch-dekoratőrnek sikerült volna kivágnia maga alól a fát....
Pont, nagyobbra bír nőni az a fa, csak érteném, hogy hogyan csinálja...

De ez a cikk az Index-en jelent meg, könyörgöm..
Csodálom hogy nincs benne egy szó se róla a Trónok harcáról.
--
(Amúgy alatta pár sorral lejjebb ott egy másik cikk hogy pocsékul keresnek a pályakezdők.
Van pár cégvezető / HR / személyzetis esetleg (nem 22.000) aki tud olvasni és gondolkodni.?)
--
God bless you, Captain Hindsight..

"A 22 ezres számot egy tavalyi ágazati felmérésből állapították meg, amely az interneten is elérhető"

http://ivsz.hu/projektek/kutatas-az-informatikus-munkaerohianyrol írta:
A középiskolások informatikaképzete téves. Amit informatikaként tanulnak, az digitális alapkompetencia; amit ezen túl informatikának vélnek, az közösségi média és játék.

Oriasi, hatalmas +1

Szerintem alapkompetenciát se, vagy csak nem tartozik bele a kereső használata. :P

... agy használata :D

+1024
------------------------
{0} ok boto
boto ?

a keresett 22 ezer informatikus olyan ember, aki az izzócserétől a járdabetonozáson keresztül, a szerverfelügyeleten át a könyvelőprogramig minden megcsinál társadalmi munkában...

Nem.

Ennyi betöltetlen jó pozíció van, hozzáértő szakembereknek nyitva, amit ha fel tudnának tölteni akkor fel tudnának venni még tízszer ennyit.

Persze sajnos ez erősen főfalu centrikus.

Informatikus = műszaki szaki. Semmitmondó gyűjtőfogalom.
Kifejezőbb lenne, ha arról készülne statisztika, hogy konkrétan milyen szakmában akad főleg hiány.

És mi minek számítunk? :-D
Én a tőled tanultakat ismételve mondogatom, hogy én nem is vagyok informatikus.

Fuszenecker Róbert

Szeretnék látni egy listát a 22 ezer betöltetlen, jó pozícióval.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ja, ezek nem leteznek, csak a 2900 betoltetlen van, ez a 22ezer akkor fog letezni, ha a munkaltatok megcsinaljak oket. Olvasd el alaposan a cikket.

Be is linkelem az adott oldalt: http://imgur.com/MOcURAP

vagyis a 'valaki' aki a 22k betöltetlen állást kitalálta, erősen hadban áll a valósággal, és a tudjuk ki propagandahadjáratának a katonája?

neeeee.. :/ pedig hogy reménykedtem..

Nem, hanem faszul van megfogalmazva, hogy "Mi, a sok nagyceg a sok befektetesre varo penzzel, bovitenenk ICT teruleten +22ezer foig zsiruj allasokkal, HA _lenne_ megfelelo programozoanyag, DE NINCS". Kb.

hát ez is van akkora marhaság, - már megbocsáss - egy komplett kisvárosnyi programozót sehol nem lehet leakasztani egyik napról a másikra, még kínában sem, pedig ott a fákon nőnek vizsgaidőszakban :)

Persze, hogy marhasag. Tet nelkul horognek valamin.

Ismered a viccet, amikor ket zoldseges van egymas mellett?
Egyiknel ki van irva, hogy dinnye 63 forint, masiknal dinnye 189 forint. Moricka bemegy az utobbiba, hogy megkerdezze, hogy ott miert ilyen baszott draga a dinnye, amikor a masiknal joval olcsobb. Mire a zoldseges kozli, hogy akkor vegyen a masiknal. De ott elfogyott. "Ja, ha majd nalam is elfogy, itt is olcsobb lesz."

Megneszelik Indiában és egy szempillantás alatt betöltik mind a 22k-t lol :) Ó nem.. mégiscsak van valami előnye ha kint vannak a britek? lol

Miért kell egy teljesen normális hangvételű beszélgetésbe ekkorát beleszarni? Értem én, hogy tele van a faszod, de attól még nem kell totálisan segghülyének lenni.

:)

én semmi ilyesmit nem mondtam, csak te képzeled bele, hogy én a 'valaki', meg a 'tudjukki' elleni kampányt folytatok.

az a rossz, aki rosszra gondol :)
neménvoltam!

Az itteni emberek jókedvét, a beszélgetésük kellemes légkörét teszed tönkre, nem a valakiknek, tudjukkiknek, leszaromkiknek ártasz.

:)

jaaaa!

azseménvó'tam

Kár, hogy mindig panaszkodásba és idétlenkedésbe fordul egy-egy ígéretes téma.

Elkezdtem, de inkább abbahagytam, az ilyen bullshit hegy nem az én szememnek lett kitalálva.

Amit írsz, az alapján bármennyit mondhattak volna. 31e, 48e vagy bármi.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nem en irtam a tanulmanyt :)
Es igen, csak egy odakohogott szam.

Aszondta ez a Major Gabor, hogy:

VG cikk írta:
Ha az ágazaton belüli arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. Ráadásul ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. „A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszélhetünk Magyarországon” – mondta a Világgazdaságnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára/

22 ezer betoltetlen, vagy betoltHETetlen? Sok a bena jelentkezo, vagy nincs is jelentkezo? Nem mindegy.

Masik bajom, hogy az ICT szektort nezi, amibe a software/hardware developmenten, a network/app/storage/lofasz adminsagon, telco hw managementen, es pl az isp hibaelharito ugyfelszolgalaton(!) kivul meg a distance learning (mint fogalom) is beletartozik. Tehat most van egy jo nagy szamunk, amin panikolni kene...es ennyi.

... "22 ezer informatikus kerestetik!" ...
... szerintem elbújtak, hogy ne találják+ őket ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Pár perc infógyűjtés után megállapítottam, hogy az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége egy teljesen felesleges szervezet.

Szerintem ezzel nem értenek egyet a vezetők, miután a havi apanázsukat megkapják a számlájukra... Mint oly sok másik, ez is egy cég összegrundolva haveroknak, hogy tolhassák pénzzel őket. De lehet csak a májam rossz.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ennyikeh!!! :D

Ez most 22.000 állás amit hajlandóak megfizetni a cégek, vagy 22.000 állás ahol hólapátoló árban dolgozó programozókat és sysadminokat várnak, akik legalább 3-4 ember szakismereteivel rendelkeznek egy személyben?

NYILVAN a masodik.

Nem így gondolom. Többezer fős irodákat építenek Budapesten, itt mellettünk például az SAP épít.
SAP-s állások tipikusan jól fizetnek. Na persze a ríváson kívül mást is le kell tenni az asztalra.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

Bizony hogy a második.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A közigazgatásba nagyon sok rendszergazdát keresnek. A bértábla alapján, mondjuk cirka nettó 110-ért.

De tizenpárév után elérheti akár a 140 nettót is (igaz ezért már legyél IT biztonsági felelős is).

Az állami szféra nagy és nem ilyen fizetésekért keresnek embereket a legtöbb helyre, de az biztos minden állami cégre és intézményre, hogy:

- Lesz legalább egy it analfabéta benyomott kollégád.
- Lesz legalább 5 főnököd.
- Minden IT-sre fog jutni legalább 4 olyan ember aki nem IT-vel foglalkozik és nem is ért hozzá csak megél a farvizedből lehúzható nagyobb fizetésért mint te, pl manager, referens, osztályvezető, ribi, kávéfőzőnéni, riodai besúgó, politikai ellenőr, stb.
- Rajtad kívül esélyesen senki nem érti, hogy mit és miért csinálsz, azt meg főleg nem hogy mit miért kéne.

Nahát, te dolgoztál a NISZ-nél.?.? :-)
--
God bless you, Captain Hindsight..

Nem, máshol és sokak még máshol is :D

subscribe

mióta betöltöttem a 30-at, nagyon ritka, hogy behívnak (!) állásinterjúra... ha meg behívnak, akkor vagy MLM-es szivatás vagy egyszemélyben legyek könyvelő és pizzásfiú is a full-stack developer és rendszergazda mellé bruttó 300-ért természetesen 0/24/7/365 on-call...

2003 óta nyomom az ipart és jó sok hibám van, de nem vagyok balfék - ám ha nem találkozok senkivel aki szakmailag el tudna velem beszélgetni, mert már valószínűleg a shortlistingnél kiszórja a CV-m (még az is lehet, hogy valami HR progi), akkor ezt be sem tudom bizonyítani senkinek... úgyhogy marad a vállalkozás, pedig utálom, de meg kell élni... hagyjuk...

Teljesen így van. Én is hasonló cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy idén töltöm be a 40.-et és az én tudásom nagyjából egy L1 support. Mindent autodidakta módon tanultam meg/ki. Nálam sincs más, mint a kényszerű vállalkozás. Most egy komplett lakossági archiváló videóstúdiót működtetek, benne van kb. másfél millió forintom, az utolsó szögig én terveztem, fejlesztettem építettem... Rengeteg mindennel el tudok boldogulni, ha kell, fel tudok programozni digitális URH átjátszókat, rádiókat, simán elboldogulok tök random GPS/okostelefon/tablet/ frissítésével, konfigurálásával, PC telepítéssel, konfigurálással, bővítéssel, voltam pár éve belső supportos vállalatnál, bétateszter másik cégnél külsősben, régebben szervizes, rádióamatőr vagyok, szóval sok mindenhez értek, sok mindennel elboldogulok, nem ijeszt meg, hogy kézbe vegyem a hardvert, de keserűen tapasztalom, hogy ez az a tudás szint, illetve olyan jellegű "tudás", amivel ma elhelyezkedni kb. reménytelen. Ősztől összeszedek egy OKJ-s hálózatüzemeltetői papírost, meg egy alap/középfokú angolra benevezek, talán jövő ilyenkor már lesz valami kézzelfogható eredménye...

komolyan mondom, hogy szorítok neked tesó, sok sikert!...

Köszi!

Azt hozzá kell tegyem, sosem voltam jó önmenedzser.

sok sikert hozzá, komolyan

Köszönöm.

En 33 vagyok es megtudom cafolni allitasodat.
Baj inkabb a tudassal/tapasztalattal lesz es nem az eletkorral.

35, év folyamatosan kapom az ajánlatokat.

37+! Az ajánlatokra van már Outlook filterem.

Fuszenecker Róbert

40+
Ma gyenge nap volt 10 megkeresessel...

sracok, azert a "marika would like to join your professional network on linkedin" nem allasajanlat :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Professional network amiből a professionalok jelszavait 2 évente leakelik. :P

Nem, én csak azokat az ajánlatokat számítom valósnak, amit szívesen csinálnék.
Sajnos a fejvadászokat nem nagyon érdekli, hogy az utóbbi 7 évben nem nyúltam C++-hoz, és már nem is szeretnék, mégis ész nélkül küldözgetik a hülyeségeiket, pedig külön meg van jelölve a céltechnológia és a fizetési igény.

Többek között ezért született a filter :-)

Fuszenecker Róbert

Te még mindig a szerencsésebb vagy ... Én sosem voltam klasszikus L1-es, amikor ott dolgoztam, akkor is már seniorként kezdtem (a feladatom elsősorban tréningelés, processzek, stb finomítása volt, és csak olyan ticketek megoldása, aminél a helpdeskesek tudománya megállt), viszont németül igen jól beszélek, tanultam sok évet és éltem is kint.

Így ebbe kapaszkodva folymatosak a helpdeskes megkeresések . . .

(Elküldenéd privátban a Linkedin oldald címét, hogyan oldottad meg? Simán kiírtad, hogy ilyen munka ennyiért?)

----------
rohamkocka

Szinten. Pont ezert gondolom azt, hogy mashol kell keresni az okokat.

Én is kapom az ajánlatokat naponta, egészségügyi szűrővizsgálatokra, előadással és vásárlási lehetőséggel egybekötve..

(""De hát maga NEM TÖRŐDIK AZ EGÉSZSÉGÉVEL.?"" - kezdetű bűntudatkeltő zsolozsma)
--
God bless you, Captain Hindsight..

az a nehéz ebben, hogy visszajelzés nélkül fogalmam sincs, mi a probléma... felvételin, ha egyáltalán bejutok (azt kockáztatva, hogy nagypofájúnak tűnök) soha egyszer sem tesznek fel olyan kérdést, amire nem tudok válaszolni vagy vetnek fel olyan problémát, amit nem bírok felfogni - igaz, komolyabb állásra évek óta nem hívtak be interjúzni. a fizetési igényem sincs ennek megfelelően elszállva. próbáltam rákérdezni utólag, hogy mi volt a gond, de azon túl, hogy "ezúttal" nem engem választottak, semmi... újabban pedig már, mint mondtam, be sem hívnak...

biztos, hogy velem van a baj, de olyan mértékben nem tudom, hogy micsoda... hogy most ennyire gizda és lame vagyok hogy talán sajnálják megmondani vagy más... de komolyan, ha tényleg annyira lúzer vagyok és ha olyan minimális dolgokra is képtelen lennék mint bekonfigolni egy iptables-t vagy egy AD-t vagy egy primitív webservice-t vagy leprogramozni egy "Hello World"-öt... akkor mit csináltam 10 évig? a koszon kívül csak ragadt rám valami? és ezt honnét tudja meg, ha be sem hív egy elbeszélgetésre?

igen, velem van a baj... de a HR-esek mindíg azt mondogatják, a kommunikáció a legfontosabb... hát, ők amikor arról van szó, hogy visszajelzést adjanak az embernek, hogy min javítson, mire figyeljen, miért gondol hikomatosnak, ebből a témából nálam megbuktak...

komolyan mondom... én azt is képes volnék elfogadni, hogy 10 év után pályaváltás - de valaki megindokolhatná... ennyi az egész...

Írtam neked privátban PM-et még a múlt héten.

Érdekes ezt innét (Ausztriából :DD) olvasni. De ez a helyzet nem csak Magyarországra igaz.

Nekem egy olyan benyomásom támadt az olvasottak alapján, hogy a 2008-ban indult válság még mindig szorítja a cégeket. Emiatt persze nem akarnak költeni, rögtön senior embert keresnek. És dolgoztatják, pedig a seniornak az lenne részben a feladata, hogy a juniorokat tanítsa, képezze. Viszont juniorok nincsenek, mert arra nem szeretnek kiadni pénzt.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

tessék videóformátumban is, aki nem szeret olvasni: :P
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nincs-eleg-kepzett-szakember
És itt egy korrektebb összefoglaló.
http://eloben.hu/belfold/2016-07-04/hiaba-sok-a-munkanelkuli-a-munkaerohiany-egyre-csak-novekszik
Több link mára nincs, lehet hazamenni!

kerem kapcsojjaki

miután az 'emutnyócév' utáni 'emutnyócév'ben kizavarták a képzett szakembereket, - a szakácstól, a kőművesen át az autószerelőn keresztül a hideg- meleg burkolót, v épp a programozót az orvost, az ápolót, meg akinek van doktorija, és akinek nincs, meg ki tudja még ki mindenkit - egészen véletlenül az óvodák kivételével a képzést is kifilézték, az oktatásra fordítandó összegek elklikkelték, a maradékot elbukták a gáz üzletágon, v. a mol részvényeken, állami pénzből megvették maguknak a bankokat, az egyetemeket meg el'közszolgálati-egyetemezték' a maradék doktorokat:) , elég nehéz egy london méretű város magyarságát összeszedni hogy v.ki dolgozzon itthon, a két kis kezével..

és ehhez még csak link sem kell. elég link ez az ország már anélkül is :)

"Ha nem tetszik akkor el lehet menni. Hát el is mentek."

Valahol valaki ezt kommentelte de már nem emlékszek hogy hol és kivolt.

egyrészről erősen torzítva, és szándékosan félreértelmezve, pontosan ezt mondta :))

de hát nem csak az angol jobboldali politikusok beszélhetnek félre, hogy aztán gyorsan lelépjenek ijedtükben mikor kiderül hogy hazudtak, és ezzel még nyerni is tudnak, hanem a magyar bal oldali jampecek is.

de ebben azért erős versenyben vannak a magyar nemzeti féleszűek is :))

de hát vakok között a féleszű is király :) v. ilyesmi :Đ

Igen feri bacsi megmondta a tutit. Hala a jo egnek egyszer az eletben hallgattam ra es tenyleg osszepakoltunk es eljottunk. Eletem legjobb dontese volt.

meg jo, hogy a vallalkozoknak mondta, akik nem akartak utanunk nyugdijat fizetni :)

Nem baj en magamra vettem. Most mar en utanam sem kell nyugdijat fizetni :D

Te is vallalkozo voltal, aki nem akarta fizetni a nyugdijjarulekot?

+sok. Ferire rá lehet fogni a saját balf.szságunkat. :) simán :)
ps.: aztán most jólét van tessék hazajönni és itt teljesíteni!

És ha olyan vállalkozó volt aki nem akarta fizetni a sorozatos és irreális nyugdíjemeléseket? Meg az állami Audikat, meg a kitalicskázott lovét? Miközben egészségügyre meg oktatásra egyre kevesebbet költöttek?

De ő nem az volt

Nem volt elégedetlen? Úgy érted tapsikolt a nyugdíjemeléshez, az adóemeléshez meg a talicskázáshoz? Nem kell vállalkozónak lenni ahhoz, hogy adófizetőként eleged legyen a pénzed elszórásából. Főleg ha IT-ban dolgozol és nagy valószínűséggel benne vagy a TOP 15% SZJA adózóban aki a multik után eltartja az országot.

Vallalkozo. De latom te se erted, csak gyurcsanyt lehet fikazni es beviszketett a kezed.

Nem mindegy, hogy vállalkozóként vagy SZJA fizetőként elégedetlen azzal, hogy ellopják az adóját? Ha nem optimális a gazdasági környezet, és ő egyébként piacképes, akkor lelép. A Feri egyébként hogy jött ide? Amíg nem hoztad be, addig részemről nem került szóba. Hiszed vagy sem, de amikor lekoccoltunk külföldre akkor nem politikai kinyilatkoztatás lebegett a szemünk előtt, hanem a kivitelezhető és élhető jövő.

Akkor is, most is ellopjak, nem tudom mi valtozott, hogy a mostani helyzet neki hirtelen jobb lett es vedi.

Ugy jott ide, hogy ot idezte, _rosszul_. O hozta be. Te nem olvasod a hozzaszolasokat?

Ha az, akkor meg minek hivatkoztok arra, hogy "a feri kuldott el"?

Én a te is vállalkozó voltál, nem akartad fizetni a nyugdíjjárulékot mondatra figyeltem fel, arra reagáltam. Szvsz nincs épelméjű ember aki nyugdíjjárulékot akarna fizetni azok után, hogy szavazófelvásárlás történik belőle. Nem hinném, hogy 89 óta bármi jobb lenne, kizárólag a disznók váltják egymást a vályúnál. Egyre mohóbbak és egyre kevésbé adnak a látszatra. Más nem változik.

Hja, lassan szavazhatunk a haztetorol :)

En csak megfogadtam egy tanacsot amit az akkori orszagom egyik vezetoje nyilatkozott (lehet nem nekem szanta szemelyesen de en magamra vettem mert nem tetszett ez a hozzaallas ugyanis ez egyenlo az ez van kocsog ha nem tetszik fuck off) Ez csak az utolso cseppek egyike volt a poharban.

Tudod van egy hatar amit elerhetunk mindenkinel de az ingerkuszob mindenkinel mas. Nalam ez anno kiutotte a biztositekot es megvilagosodtam hogy Mo-n a budos boga eletben nem lesz jovom se a gyermekeimnek. Az elso adando alkalommal leleptunk az orszagbol.

Nem a Feri vagy a Viki miatt szemelyesen. A miatt amit ezek a mocskok kepviselnek es ahogy kizsigerelik az orszagot ahol annyi fantasztikus tehetseg van a kulonbozo szakmakban hogy ha csak egy kicsit is hagynak oket elni akkor az ember eszebe sem jutna ,hogy elhagynja azt az orszagot amit hazajanak gondolt 30 even at.

Buszken vallalom ugyanis ez nem az en szegyenem.

Igen.

Az valóban egy fájó pont, hogy a majdani nyugdíjamra levonnak tőlem havonta 30e Ft-ot az államkassza részére, amire valószínűleg ~40 év múlva már senki sem fog "emlékezni". Szóval sok hasznát nem veszem majd.

Több lesz az mint 30k.
Ez a magyar bruttó bér egyébként a legnagyobb mókusvakítás. A bruttó bér a munkáltatónál jelentkező bérköltségnek csak egy része. Jó közelítéssel a bérköltség kb. fele a nettód, a többi (azaz a nettódnak megfelelő összeg megy az államnak).
Első netes kalkulátorral mindenféle kedvezmények nélkül bruttó 400-as fizetés nettó 266, a munkáltató költsége 514.

És az államnak menő pénz kb. fele nyugdíjra megy, akár meg van így címkézve akár nincs. Arra a nyugdíjra, amiről pontosín tudod hogy te sose fogsz kapni...

Ha -hasamra ütök- keresel brutto 300.000 forintot, abból kb. 199.500 ft-ot kapsz meg. Viszont a munkáltatódat lehúzzák még 85.500 forintra(27%szociális hozzájárulás és 1,5% szakképzési lehúzás), szóval a 199.000 forintos béred valójában 385.500 forintba kerül.
Abba bele se menjünk, hogy a 199.500 nettódból ha lejött az ÁFA, akkor valójában 130.000 forintot költöttél el. Szóval valójában 30.000 forint lett eltéve a te nyugdíjadra(elhiszed, hogy megkapod valaha is?), 85.500 forint lett eltéve arra, hogy a pénzedből nyugdíjas szavazókat vegyen az aktuális kormány. Valójában a 130.000 forintod után 255.000 forint adót és járulékot fizettél ki. Na ez a fájó pont, nem a 30k amit nyugdíjra gondoltál.

+1

Igen, ez a vérlázító... Meg az is, ha nincs gyereked, és ezért diszkriminálnak. Ez megy mostanság ezerrel.
Amennyi plusz adót levonnak tőlem, abból eltartok pár roma családot, tehát sokkal több gyerekem van, mint hihetnénk... csak nem én nevelem őket...

Nem sajnálom a plusz juttatásokat a családosoktól. De én rohadt nagy árat fizetek ezért.
Ja, és mire nem lesz majd nyugdíjam, gyerekem sem lesz ugyebár, akinek alkotmányos kötelessége lenne, hogy engem eltartson az állam helyett. Na, puff nekem.

--
robyboy

Azt azért lásd, hogy a gyerek a jövő adózója, aki elvileg téged is el fog egyszer tartani. Egy gyerek az egy komplett főállás. Ezt a nemgyerekesek általában nem látják be vagy ismerik el. A nemgyerekesek sose úgy tekintik az adórendszert, hogy állami oldalról a gyerekeket dotálják, mint a jövő adózásának alapját. Mindig úgy tekintik, hogy ők vannak diszkriminálva. Márpedig az a helyzet, hogy kölykök nélkül záros időn belül összedől az állami rendszer.
Egy gyerekkel van egy valag költség, ami nemgyerekesekben fe se merül. Ezek jó ha kompenzálva vannak. Ausztriában, Szlovákiában ez sokkal erősebb mértéket is ölthet.
Lehet azt mondani, hogy ne dotálják a gyerekeseket, de akkor azt is korrekt lenne hozzátenni, hogy nem kell majd a nyugdíj ami az ő fizetésükből lesz vonva és nem kell eü. ellátás ami az ő adójukból lesz fenntartva. Ugye így lenne kerek ez a kívánság.
De ezzel együtt értelek teljesen. Magyarországon nekem se lenne gyerekem, abban a környezetben totálisan esélytelen. Olyan gazdasági környezetet állítottak fel, amiben a gyerek luxus. A juttatások ellenére.

"Azt azért lásd, hogy a gyerek a jövő adózója, aki elvileg téged is el fog egyszer tartani."

Nem. Én magamat tartom el, pont ezért fizetem a hivatalos nyugdíjjárulékot, illetve mivel ebben én sem bízom, ezért gyűjtögetek különböző módokon és különböző helyeken további pénzeket. Rohadtul nem szeretném, ha a lányomnak rólam kellene gondoskodnia a jövőben, mégis, kinek lenne az jó?

"...nem kell majd a nyugdíj ami az ő fizetésükből lesz vonva és nem kell eü. ellátás ami az ő adójukból lesz fenntartva."

Ígyígy. Ezekről gondoskodom én, sőt, bevállalom mellette a saját szüleimet is, hogy végre törjük meg a láncot, és a gyerekemnek ne az legyen a legnagyobb fejfájása, hogy mi van velem, hanem hogy mi van a saját gyerekeivel. Lehet, hogy ettől egy picit megugrana a gyermekvállalási kedv...

Idézet:
Nem. Én magamat tartom el, pont ezért fizetem a hivatalos nyugdíjjárulékot, illetve mivel ebben én sem bízom, ezért gyűjtögetek különböző módokon és különböző helyeken további pénzeket. Rohadtul nem szeretném, ha a lányomnak rólam kellene gondoskodnia a jövőben, mégis, kinek lenne az jó?

Egy dolgot elfelejtesz. A penz csak penz. Az erteket a mogotte levo gazdasag, allam adja.

Gondolj bele, hogy most fizetgetsz nyugdij-jarulekot, es elore tudod, hogy lesz mondjuk 200K nyugdijad 30 ev mulva. Igy szepen hatradolsz, es elvezed az eleted.

Fast forward 30 evet. Megkapod a 200K-s nyugdijat. Csakhogy mivel fele annyi gyerek van, mint kellene, fele annyi ember termel, fele annyi ember nyujt szolgaltatasokat, mint oregek apolasa stb...

Kinalat kereslet kegyetlen torvenye: ugyanakkora kereslet, feleakkora kinalat: arak felmennek, amig annyi kereslet esik ki, hogy ujra egyensulyban nem lesznek.

Vagyis a 200K-s nyugdijad meglesz ugyan, csak epp az erteke annyit fog erni, mint pl. ma 50K.

Eppen ezert nagy hulyeseg a sokak altal papagajkodott mondas, hogy "magannygdijpenztar milyen jo". A nagy faszt jo, csak a legtobb ember nem kepes atlatni a fentit, azt hiszi, hogy a vilag egy nagy fekete doboz, amibe bedob penzt es majd kijon belole egy bekes oregkor. A valosag az, hogy igy is, ugy is a jelenleg dolgozok tartjak el az oregeket, fuggetlenul attol, hogy ult-e a penzen 30 evig egy bankar vagy a mult honapi jovedelemadobol jott. Csak az elobbi esetben van egy oriasi hatalommal rendelkezo bankar-reteg, akik konkretan a markukban tartanak akarmilyen kormanyt. Na EZERT ment neki a kormany a magan nyugdijaknak. Es nem, semmit sem vesztettel vele a gyakorlatban.

Ez is egy vélemény a magánnyugdíjról. Részleteiben még stimmel is. A probléma, hogy a hivatalos kommunikációban is mondanak többfélét, ha mindet együtt próbálod értelmezni, akkor derül ki, hogy értelmetlen az egész. Bár az utolsó bekezdés nem igazán van ok-okozati viszonyban a többivel.

Most ott tartunk, hogy a munkánk harmada megy adóként a jelenlegi nyugdíjasok ellátására címezve + harmadát félre kéne tenni a saját jövőbeli nyugdíjunkra öngondoskodásképp + harmadából a saját szüleinket tartsuk el, mivel az első harmadból nem futja arra. Ja meg persze éljük a jelenben. Egyszerre nem megy mind. Viszont így továbbra is koszolgáltatott marad az átlagember és majd lehet morzsákért szavazatot venni.

Valójában meg iszonyatosan szemtelenül lerabolják az országot és minden szinten csak arra játszanak, hogy ki tud többet lenyúlni az államkasszából, eu támogatásokból. Mi a csontokon marakszunk, a nagyok meg a zsírosbödön mellett tülekednek. Talán itt kellene kezdeni a rendrakást, hogy legyen működő gazdaság, ami a pénz értékét adja.
A magánnyugdíjnak azért mentek neki, mert kellett a pénz, szép zsíros falat volt, amit kétes üzletekkel megsápolhattak.

Tőlem hihetsz az állami nyugdíjban, de mindenki tudja, hogy ez hamarosan összedől. Ilyen mentalitással, gazdasági "fejlődéssel" nem lesz pénz rá. Nem mondom, hogy az a rendszer tökéletes, ahol a saját befizetésedből gazdálkodhatsz, ott is lehetnek problémás helyzetek. De ott nagyobb az esélye annak, hogy azt kapod, amit megérdemelsz. De az sem állapot, hogy egyen nyomorban tengődjön a szorgalas és a naplopók hada.

Akinek kevés a bére != naplopó. Ezt azért jó volna helyretenni. Valószínű, hogy egy építkezésen minimálbérért dolgozó sokkal többet dolgozik, jobban amortizálja az egészségét, mint egy software fejlesztő a tiszta irodában nem garantált bérminimumért.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez félreértés. A szorgalmat nem fizetésben mérem. A milliós rétegre gondoltam, aki sosem dolgozott még életében, de neki is szinte ugyanaz jár, mint a minimálbérből nyomorgóknak. Sőt, van aki ledolgozott egy életet, de a végére nyugdíjas kora előtt, lebetegedve havi 22ezerből tengődik (bár valami másra átsorolták, mikor már teljesen munkaképtelenné vált, így 35 ezret kap). Aki meg sosem dolgozott valahogy kibulizza, hogy többet kapjon.

Így rendben van, amit írtál, csak nekem egyből eszembe jutottak azok, akik végig dolgozták becsülettel, hittel, hivatástudattal az életüket, a mai társadalom meg nagyjából azt üzeni nekik, hogy köszönjük, hogy balfácán voltál, dolgoztál, ahelyett, hogy pénzt kerestél volna, most már bátran megdögölhetsz akár a híd alatt is, le vagy ejtve. És ez nagyon nem korrekt. Példaképpen említem, korábban a nővér, a szakápoló egy megbecsült szakma volt, 4 éven át tanulták a szakmát, akik ezt választották. Anyagilag nem volt nagyon megbecsülve soha, de emberileg úgy, ahogy. Aztán ma meg az a hozzáállás, hogy ezt egy idomított majom is meg tudja csinálni, néhány hetes tanfolyam után - kis túlzással - ápoló lehet valaki, garantált bérminimum körüli pénzt kap, a munka meg nem egyszerű. Ez rombolja azon nővérek morálját, akik ezt hivatásként választották, szívvel-lélekkel, empátiával rengeteget tettek azért, hogy betegek felépüljenek, s most ott tartunk, hogy a társadalom többsége szinte nyíltan lenézi az ápolókat, de ennek része az is, amit a rövid tanfolyamokkal üzen. Szerintem nagyon tisztességtelen, aljas dolog ez. Ilyen világot élünk, s ez nagyon nincsen rendjén. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos

Azért nézd meg az osztrák és német adóterheket. :) Példul a társasági adó itthon 500M HUF-ig 10% (afelett 20%), Ausztriában 25% flatrate. Most akkor lázadjon fel minden osztrák vállalkozás hogy őt mennyire lerabolják? :)

Az igazi probléma, hogy a saját számlásra átállni se lesz pénz és igazából soha nem is volt.

Az igazi probléma az, hogy Magyarországon a vállalkozások nagyon nagy része egyszerűen nem teremt értéket. Az érték az, ami valamilyen okból kell valakinek, na, ilyesmiket itthon pont nem csinálunk, mert pont nem értjük, hogy mire is lenne másoknak szüksége, hogy mit is fogyasztanának szívesen mások. Divat leszólni az iPhone-t, és egy csomó dolog miatt le is lehet, de egy dolog elvitathatatlan, az emberek megveszik.

Miért nem csinálunk ilyeneket?

Ja persze. Az embereknek igazából nem szüksége van ilyesmire, hanem a birkanyájat feltüzelő marketingesek hitették el velük, hogy minden vágyuk ilyesmi. Ja persze. Nem akarunk kínai kisgyerekeket dolgoztatni éhbérért, hogy belőlük gazdagodjunk meg. Ja persze. Csinálunk ám ilyeneket, nézzetek csak rá a XII. kerületi internetfejlesztés történetére vagy a 4. állami mobilszolgáltatóra.

De valójában azért nem csinálunk ilyeneket, mert nem tudunk, mert bénák vagyunk hozzá. Csak a magyarnak nem divat elismerni, hogy béna, sokkal jópofább dolog sopánkodni azon, hogy hogy cserbenhagyott bennünket a történelem meg ilyenek. Hát izé... én ebben nem hiszek.

Ha van pénz az emberek zsebében, akkor a béna ötletekből is lehet nagy pénz. Amíg a többségnek létfenntartás problémái vannak, addig itthon nem lesz olyan fizetőképes kereslet, ami fenntarthatná a cégeket. Ebből adódik az is, hogy hasonló munkáért nagy különbség lehet a bérekben, attól függően, hogy milyen megrendelő számára készül. Ezért tud jobban keresni az, aki itthonról is külföldre dolgozik.

Az biztos, hogy más országokban másképp vár bevélelt az állam. Van ahol a cégek adóznak, a vásárlók viszonylag kisebb terhe mellett. Nálunk meg a vásárlókra tolják az adó többségét. Érdemes lenne végiggondolni, hogy melyik modell élhetőbb. A magas áfa biztos, hogy lábonlövi az amúgy sem acélos fizetőképes keresletet nálunk. De ez komplexebb, minthogy most kapásból átlássam :)

najó, de nálaunk mind a kettő van :) magas a fogyasztási adó is, meg minden más adó is. Legyne 30% az áfa, de akkor ne legyen semmi más, vagy fordítva, stb.

Amíg az adókivetésnek csak mellékes szándéka az állam (és hogy önzők legyünk: a közszolgáltatások) működtetése a lopás, érdekeltségi közteher-elkerülés és versenytárs ellehetetlenítése, mint elsődleges célok mellett, botorság a racionalizálásért sóvárogni.

Kettőnk nézete között az az alapvető különbség, hogy Te kicsiben, pl. Magyarországban vagy Európában gondolkodsz, én meg nagyban, világméretben. Igen, kicsiben, a jelenlegi módszereket követve, a jelenlegi gondolkodásmódot követve jól be fog darálni bennünket az élet. Fogyni fog a magyar, fogyni fog az európai, fogyni fognak a lehetőségeink. De globálisan gondolkodva ez nem így van, az emberiség szerintem még egy jó darabig élni és fejlődni fog. Emiatt én nem számítok arra, hogy a saját magam számára kuporgatott pénzem elértéktelenedik, hiszek abban, hogy a világ értékelni fogja azt, amit csináltam és csinálok. (Nyilván nem forintban tartom a megtakarításaimat, hanem forintban ÉS euróban ÉS dollárban ÉS fontban ÉS... a diverzifikáció a kulcsszó.) Hozzátartozik az is, hogy engem az átlagnál jóval kevésbé motivál, hogy időskoromban a világon hol fogok élni. Majd meglátjuk 30 év múlva, hogy bejött-e a számításom :-)

Amíg a jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer van az aktuális befizetők fizetik az aktuális nyugdijasokat vagy az egészségügyi rendszert. Az hogy valaki előre takarékoskodik az dícséretes, sőt támogatandó (lásd cafetéria, bár azzal is épp kavarnak). A sajátszámlás rendszerre a Svédek sem tudnak/akarnak áttérni, pedig ott pluszos büdzsék (nem a tervezéskor, hanem záráskori tényleges) is előfordulnak. Ez természetesen szomorú, mert én mindenképp a sajátszámlás rendszert tartom megfelelőnek és főképp fenntarthatónak hosszútávon.

A gyerekvállalást mindenhol adókedvezménnyel vagy alanyi jogú jutatással inspirálják, nagyon sokat segít.

A gyerek csak akkor lesz a jövő adózója, ha lesz jól fizető munkája.
A propaganda azt mondja, hogy a mennyiség megoldja a problémákat. De ez butaság vagy szimplán hazugság a részükről.
A statisztikák szerint most is van vagy 6M aktív korú, de 3M körül van, aki nem állami alkalmazásban dolgozik. 1,5M körül, aki mintha nem is létezne (nem közmunkás, nem állami alkalmazott, nem munkanélküli, hanem valami más). Persze lehet egy részük rokkant vagy simán elhallgatott rendszeren kívüli. Nem tudom hányan kapnak 22 ezer vagy 35 ezer forintos "ellátást", ami kb az éhhalál határán van.
A lényeg, hogy milliós létszám lehet most is, aki akár valamit dolgozhatna is, ha lenne rá lehetőség valamint ha akarna. A szaporodás csak azt garantálja, hogy még több pénzt kellene kiadni a gyerekek támogatására, aztán később a mégtöbb munkanélkülire. A több adóbevételt nem a nincstelenek milliói adják, hanem a jól kereső alkalmazottak. Na ebből a középosztályból van hiány. A középosztály pedig nem születéssel szaporodik, hanem megfelelő körülmények hozzák létre. Emberanyag most is lenne hozzá. A mennyiség helyett a minőségre kellene koncentrálni, a jobb életminőségre.

Felemelkedeshez oktatas kellene. Minosegi.
Csak az a baj, hogy az okos embert maceras megvezetni es hulyiteni a politikai elitnek. Meg penzbe is kerul, amit ki lehetne osztani nyugdijnak, es akkor a hulye nep szepen megszavaz meg 4 evre.

(
"Felemelkedeshez oktatas kellene. Minosegi."

Kéttannyelvű általános iskola. Az átszervezés-buzerálás-statisztika-életút-átszervezés... looppal sikerült olyan helyzetet teremteni, hogy aki megmaradt a tanerőből, azzal angol ének (aki azt hiszi, hogy angolul éneklésről szól, téved), angol rajz meg angol testvevelés órákat lehet csak tartani (nem hülyülök); meg olyan angol környezetismeretet, amelyen a (tényleg földrajz-biológiás) tanár a mellékgyökérzet, levélnyél, kétéltű, rekeszizom, tüdő-léghólyagocskák... szavak bebifláztatásával köt le tízéves gyerekeket - persze betű szerint (mint az anekdotabeli Kossuth), mert az IPÁ-t annak ellenére messze elkerülik, hogy a tankönyvük bemutatja és használja azokat. A szavak lógnak a levegőben, sehová sem kötődnek, beszédkészség nulla mindenkinél, ahol nincs otthon olyan szülő, aki elvégzi azt a munkát, amely az iskoláé volna.
Az egész értelmét veszítette.

Nem leszek meglepve, ha ugyanaz a szervezet (átmatricázott néven), amelyik a helyzetet előidézte, a munka színvonalának csökkenése miatt majd le is cseszi vagy akár be is szántja őket.

Persze a kölykök nem hülyék, hanem kiskamaszok, akkor is értik a visszásságot, ha nem mutat rá senki. Lehet lesni, hogy 14-15 éves korukra már úgy tüntetnek a moldovás állapotok miatt, ahogy a mi generációnk sose tette - és lehet keresni mögöttük "a Sorost".
)

this

Ehhez képes hatalmas húzás, hogy ugyanannak ez elvonásnak egy része már nem járulék, hanem adó, vagyis nem csak nem jut belőle, de nem is jár. Ha stadionszék lesz belőle, akkor az.

Ezt már kifejtettem egy nyugdíjas-fórumon:

Hasznosabb dolognak tartom a stadionépítést a dohányzásnál, drognál, alkoholnál, előre hozott nyugdíjnál.

Ha 58 évesen nyugdíjba mész, ugyanúgy leépülsz 65 éves korodra és munkára használhatatlanná válsz, mint 7 év alkoholizmus után.

Az állam építsen stadionokat, középkori várakat, bármit, csak előre hozott nyugdíjat ne osszon.

...vagy tolhatná az oktatásba, és akkor a sok idióta nem lenne alkoholista, mert lenne jövőképe.

Ne haragudj, de a középkori várépítés smafu ahhoz képest, amennyibe a 65 év felettiek ingyenes utazása kerül.
Amint rátérek, hogy a buszok vajon ingyér közlekednek-e az utakon, általában leordítják a fejemet. Az jár nekik.

A stadionépítés, középkori várépítés, a felcsúti kisvasút a magyar fáraó hobbija, aprópénz. Olyan, mint mikor te beülsz az asszonnyal dumálni a vendéglőbe.
Szórakozás. Minden uralkodó szereti valamivel elfoglalni magát: vadászgatnak, krónikákat gyűjtenek, kisvasutat építenek Felcsúton.

Ami viszont a luxuskiadásokat illeti, amikre semmi szüksége az országnak, politikai indokok miatt nem lehet megszüntetni.

Horn Gyula király 65 éves lett, ünnepeljünk. Lehet ingyen utazni. Ez egy másik uralkodó hobbija volt, csak kissé költségesebbre sikerült, mint a stadionépítés.

Amg 25kilo krumplival es 2tabla szalonnaval lerendezed azokat, akiknek ez 'jar' addig valami nincs rendben.
1) kulon kene valasztani a szocialis rendszert, az adorendszert es a nyugdijrendszert
2) magyarorszagon sajnos durvan ketpolusu a politika, az emberek donto tobbsege csak a szelsosegekben tud gondolkodni.

- Fidesz bedob valami jot, mszp leszavassza mert a fidesz dobta be
- Mszp bedob valami jot, fidesz leszavazza, mert az ellenzek dobta be
- ha a jobbik raszavaz mert jo, akkor a sajat javaslatukat visszavonjak

es ez minden kombinacioban.
Kivanom, hogy jojjon egy ojan idoszak, akikor egyik szelsoseg sem a sleppje nem tud egyedul kormanyt alakitani, tanuljanak meg egyuttmukodni.
Se a fidesz+kdnp, se a jobbik, se az mszp+dk+mszmp+egyutt+lmp

Ja igen, ez kimaradt, ha nem lenne idult alkesz mind*, akkor nem lenne munkakeptelen mire nyugdijas lesz, es ki birna fizetni a berlet :)

A kiralyok kora lejart, a franciak toltak jol, guillotine ala mind.

Mesélj még, szakértő úr! Tetszik tudni, mennyi manapság egy nővér fizetése? Nem alkesz, csak keveset kap, s bizony, rezeg a léc, hogy ki tudja fizetni a bérletét. Szoktam szeretni az efféle minimál empátiával megáldott beszólásokat, gyanítom, szerény élettapasztalattal, vagy kizárólag felső középosztály, s efölötti ismerősi körökben mozogva. Nem kell ahhoz alkoholistának lenni, hogy valakinek ma Magyarországon anyagilag nagyon rosszul menjen. Ehhez elég annyi, hogy becsületesen, szorgalmasan végigdolgozza az életét.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pontosan tudom, Fuhrerem.

Gondolom, te sohasem öregszel meg, talán halhatatlan is vagy. Ja, igen, és számolatlanul sok pénzt hoz majd a postás nyugdíjként. Ugye tudod, hogy a szüleinkről beszélünk? Igen, az jár neki! Ennél több is. Megdolgoztak a nyugdíjukért. Az más kérdés, hogy a közgazdászok nem félretették azt a pénzt, hanem abból a modellből indultak ki, hogy marad a lakosság létszáma, s majd az utódok finanszírozzák az ősök nyugdíját. Ez a modell viszont csalás. A nyugdíjasok jogosultak a nyugdíjra. Azért ők dolgoztak meg.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Az más kérdés, hogy a közgazdászok nem félretették azt a pénzt, hanem abból a modellből indultak ki, hogy marad a lakosság létszáma"

Ez is csak részben igaz. 1990. óta mindegyik kormány sportot űzött abból, hogy a pár évvel a nyugdíj előtt állókat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt kizsilipelje a munkaerőpiacról, ahol sem a munkahelyteremtés útján sem esélyegyenlőségi (jog)intézményekkel nem volt képes számukra a munka lehetőségét biztosítani. (Közben megjelentek a kínos összevetések bel- és külföldi aktív rétegekről, a mindenkori ellenzék felvázolta az eljövendő tragédiát, aztán mindenkori kormánnyá válva magasról tett is rá. Business as usual.)
Ennek semmi köze a demográfiához; ez egy politikai elégtelen.

Nem jár nekik, mert NEM dolgoztak meg érte. Nézd meg a statisztikákat!

- 40 év munkaviszonya az elenyésző kisebbségnek van
- kibulizták, hogy 40-55 évesen nyugdíjba mehessenek (Németország 67 év)

Annyi pénz jár nekik, amennyit ledolgoztak. Ebben egyetértünk, csak jelenleg többet kapnak.

Igen, tényleg sokan kibulizták (tudnék mesélni), de még többen dolgoztak volna (erről még többet tudnék mesélni) és dolgoznának most is, ha volna hol. De nincs, vagy van, de az 52 éves vezető szerint 45 év fölött már semmire nem használható az ember.
Az ebben vétkes politika számára pedig mindig kínos volt és egyre nehezebben kezelhető a korai nyugdíjba vonulás, viszont messze kínosabb a munkanélküli statisztika, amelyből ráadásul a gazdaság minősítésekor több következtetést szokás levonni - megoldották hát okosba', hogy kádárias is legyen (örök brand) és patópálias is, és mindig a jövőbe dobták a problémát, a munkanélkülieket nyugdíjasokká konvertálva - mire eljutottunk oda, hogy már mohácsias is.

De ez nem özv. Kovácsné bűne, illetve legfeljebb annyiban, hogy élete során nem tartott a fregoli mellé állítva kiegyenesített kaszát -- de ugyanezt majd rólunk is elmondják a gyerekek, ha felnőnek és visszaolvassák a zemútsokévünk híreit.

Ha csak ez a két alternatíva volna... de nem, viszont úgy néz ki, a stadionnal mindegyik XOR-ban van.

Nem en egy atlag munkas aki nem latott Mo-n jovot es elegem volt a sokadik idiota kormanybol aki csak igerget.

Itt is balfaszok a politikusok csak itt legalabb elni hagyjak az embert.

Egyeb kerdes? Szivesen valaszolok mindenre.

Óh, az a mondat kedves emlékem. Akkor döntöttük el, (részbe a mondat hatására), hogy az eredeti tervvel ellentétben mégsem költözünk vissza Magyarországra. Azóta még nem bántam meg.
--
Csaba

említsd meg azt is, hogy a mszmp az elmútnyócévben hányezermilliárdot sporolt azon, hogy nem született gyerek(erre játszottak). mellette a nagytőkésnek szépen kijátszotta azt a pénzt, ami a nyugdijkasszának kellett volna. (közhiedelemmel ellentétben a manyup sosem volt a tied.) a gázüzletágon meg molon nem a nyerészkedés a lényeg, hanem hogy ne külföldi kézen legyen stratégia vállalat, ami az ország működéséhez kell. mint pl élelmiszeripar, stb. gyakorlatilag mindent elkonyavetyéltek. az elmult 8évben meg a szaréhugyé elkonyavetyéljük az állami vagyont, majd dupla áron visszabéreljük. azé ennél most jobb a helyzet. de ki lehet menni angliába, 10en lakni egy kis lukba, napi 12 dolgozni ugyanugy. ja, hogy odakint lehet keméynen dolgozni? itthon nem? hány ilyen van?

az, hogy nincs szakács, meg kőműves, meg autoszerelő, lehet azt is köszönni annak, hogy az volt a cél, hogy mindenkinek legyen diplimája. hát lett, az hogy hasznose, az más kérdés, közpénzen teszem hozzá, közben meg szakembereket elfelejtettek képezni.


------------------------
Jézus reset téged

Csak szolok, a "mindenkinek diplomat" szoveget nem az "elmuttnyocev"-es Ferinek koszonhetjuk. Ahogy a joemberek sem az "elmuttnyocev"-es Feri uralkodasa alatt huztak ki, pedig megtehettek volna, volt kb. ot evuk ra.

Es nehogy azzal gyere, hogy ez idozitett bomba volt es most jelentkezik a hatasa, mert ez mar fajdalmasan tulmutatna az elviselhetoseg hataran.
(Valami okostojas multkoriban nyilatkozta, hogy a foci azert volt ilyen szar, mert "elmuttnyocev" es 2015-ig tartott a hatasa, de majd az epulo stadionok miatt evrol evre egyre jobb lesz....)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

biztos igazad van, de rohadtul nem érdekel, mert az 'emutnyócév', már 'emút' majdnem 'myóc' éve!

azóta pedig rosszabbul élünk mint -majdnem- 2x4 éve.

a staratégiai vállalat meg legyen külföldi kézen, ha egyszer magyar kéz csak ellopja a pénzt belőle, mert a kollégiumi szobatársa biztatja rá..
amikor meg a kollégiumi szobatárs nemzeti nagytöke legenyózza nyilvánosan a nagy tá'tos vezetőt, akkor kistafíroznak egy újat, persze közpénz jellegét elvesztő közpénzből. ehhez nyilván a magyar kézben lévő stratégiai vállalatok pénzét nyúlják le, hiszen az eddigi pénzt már eltapsolták ibizán..

és ha a géz üzletágon meg a molon nem a nyerészkedés lenne a lényeg, akkor ov rokonai nem vennék meg az oszták határ előtt a gázt a mvm-től, a határ után meg adnák el a gázt az mvm-nek 50%os felárral, amelyik 50% magyarkézen offshore landol valahol nemnyomozzasenki holban.

az pedig hogy a 'magyar emberek' külföldre menjenek senkinek sem volt célja, az egy eredmény! a dilettantizmus, meg kontraszelekciónak a eredménye.

Nem közhiedelem, törvény:
1997. évi LXXXII. törvény (a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról) 5. § (4): A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amely az e törvényben foglaltak szerint örökölhető, illetve erre vonatkozóan kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, illetve az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap és a központi költségvetés tartozik helytállni.

"az elmútnyócévben hányezermilliárdot sporolt azon, hogy nem született gyerek(erre játszottak)"

2002 és 2010 között évente átlag hétezerrel több gyerek született (96 804, 94 647, 95 137, 97 496, 99 871, 97 613, 99 149, 96 442 ~ 97 145), mint 2010 óta (90 335, 88 049, 90 269, 88 689, 91 510, 91 690 ~ 90 090).

"a nagytőkésnek szépen kijátszotta azt a pénzt, ami a nyugdijkasszának kellett volna. közhiedelemmel ellentétben a manyup sosem volt a tied"

Hát... az enyém még mindig megvan és még mindig az enyém, az állam viszont az utolsó fillérig elköltötte az átadott vagyont.

"gázüzletágon meg molon nem a nyerészkedés a lényeg"

Az ugye megvan, hogy a gáz világpiaci ára már jóval alacsonyabb, mint 2010-ben volt (lásd például: http://static.cdn-seekingalpha.com/uploads/2015/5/4/saupload_01c29823339fc6aa4e10684408253849.png)? És annál is alacsonyabb, mint amennyit a rezsicsökkentés során a hatóság árazással csökkentettek? Most nyerészkednek igazán ezek a cégek, pumpálják ki a közpénzt magánpénzzé.

"azé ennél most jobb a helyzet"

Milyen gondolkodásgátlót szívsz? A tények nem zavarnak, ugye?

azért kíváncsi lennék arra, ha a magyargyilkos szemita pártot visszaszavaznák az emberek és ezáltal kapnánk jó kis bolsevikzsidó munkát terhelő adórendszart (gyengeelméjűek kedvéért a mostani nettódat vesd össze a 2009-essel) mint az vót 2009-ben mennyien dobnák be itthon a türcsit és lépnének ;)
de a forgatókönyvben nem ők szerepelnek.

nagyon csodálkozom azon, hogy programozóként - aki elvben azzal foglalatoskodik, hogy egy adott problémát darabjaira szedjen, elemezzen, megértsen, lebontson, szelektáljon, kidobja a lényegtelen részeket, újra atomjaira bontsa a problémát lefordítsa egy másik nyelvre, majd ezt az egész katyvaszt újra összeállítsa egy működő egésszé, nem lát át egy olyan primitív rendszert mint az orbáni oszd meg és uralkodj politika.

igaz nem te vagy az egyetlen, aki minden tanult értéket sutba dob ha gyűlölni kell valakit, vagy épp zsidózni, vagy komcsizni kell..

(A döntések először érzelmiek - a racionalizálási fázisban attól eltérni elsősorban nem ész kell, hanem erő.)

Nézd, át vagy verve. Az állam nem kerül kevesebbe, sőt, tehát máshol és mástól beszedik azt az adót, amennyivel többet hagynak nálad a fizetést tekintve. Ügyes szemfényvesztés, rengetegen bedőlnek.

Nem egészen szemfényvesztés, mert megmarad a szabadságod, s nekem ez szimpatikusabb. Ha fixen elveszik a pénzed, akkor bajba kerülsz, ha elfogy a pénzed, ezzel szemben, ha a multi cégeket adóztatják, akkor igaz, hogy normál életvitel mellett kifizeted azt, mint amit amúgy elvettek volna, de ha bajban vagy, le tudsz mondani szolgáltatásokról. Bankszámla kell az élethez? Nem. Telefon kell az élethez? Nem. S így tovább. Tehát, ha bajba kerülsz, még marad pénzed zsömlére és párizsira. És ez az, ami nagyon nem mindegy!


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Tehát, ha bajba kerülsz, még marad pénzed zsömlére és párizsira."

Pont ezek lettek drágábbak, lásd ÁFA, lásd útdíj, lásd EÁKER, lásd élelmiszer ipari különadók, lásd ipari energetikai tarifák... amiket írsz, az ezekhez képest aprópénz, a trükk ott van, hogy adnak 10 forintot látványosan és közvetlenül, aztán közben elvesznek 20 forintot titokban közvetetten. Te meg örülsz, tapsolsz és támogatod.

Ne csak arányokat nézz, hanem abszolút értéket is. Aki bajba kerül, annál az számít, hány forinttal kerül valami többe, nem pedig az, hogy hány százalékkal. Na, most ha a 15 Ft-os zsömle áfája 25-ről 27 %-ra nő, akkor az egy dolog, ha a telefon előfizetés lesz 4000 Ft helyett 5000 Ft, akkor meg lemondod, aztán meg is vagyunk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt meg is érteném, ha nem épp az alacsony keresetűektől vettek volna el 11970 forint adójóváírást, akinek számít az, hogy mennyi a zsömle áfája és a telefon előfizetés...

Az egykulcsos adózás nyilván hülyeség, mert vannak olyan költségek, amelyek elengedhetetlenek az élethez. Enni, tisztálkodni, fűteni kell. Lényegében ezen jövedelmen felüli részt lehetne lineárisan adóztatni, de ez már lényegében a progresszív adózás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sokminden más is változott. Példul lement 10%-ra az iparűzési adó 500M HUF-ig, gondolom sejted, hogy a hazai vállalkozások jelentős része ebbe esik bele csak (ráadásul opció lett nagyobb cégeknek is, hogy szétbontsák magukat...) és ezt is pótolni kell. Az SZJA-n szintén nagy lyukat ütött a családi adókedvezmény, amit egyébként sokkal jobbnak tartok, mint az alanyi jogú pótlékot. A helyzet az, hogy a jelenlegi adórendszer sokkal inkább a fogyasztást adóztatja, mint a termelést és így jön ki papíron milyen jól keresel, de amikor el akarod költeni akkor jönnek a meglepetések.

Nem vitatkozom, egyetértek:

amit egyébként sokkal jobbnak tartok, mint az alanyi jogú pótlékot

Tudniillik azokat segítsük, akik felelősséggel vállalnak gereket munka mellett, ne pedig azokat, akik a vak világba hozzák létre az utódokat, akiket persze nem nevelnek, éppen az alanyi jogon járó pénzek miatt. Ez nem mindegy.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy a magánnyugdíjjal még van valakinek pofája jönni.. a kis kedvenceidnek sikerült egy tőzsdei mélyponton "megmenteni" a nyugdíjakat, ezzel is csak annyit érve el, hogy az elenyésző kisebbségnek nem lett reálhozam kimutatva. Azóta a világ tőzsdéi mentek 50-100%-ot. De meg lett mentve a pénzed, ó igen :D

Miért is viltak akkorák a működési költségek, amelyek a későbbiekben tudtak kevesebbek is lenni? Miért is volt kötelező a MANYUP?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

azert lett kisebb a mukodesi koltseg, mert a hujemagyar (incl en) engedett a mocskos orbani zsarolasnak es alig parezren maradtak.

en is kerdeznek toled vmit. miert is kotelezo a kamarai tagsag?

Sose mondtam, hogy a kötelező kamarai tagság valami értelmes, jó dolog, már azon túl, hogy néhány semmirekellőnek ezáltal biztosítottak munkahelyet, stabil jövedelmet. A kamara nagyjából olyan „szolgáltatásokat” nyújt, amelyeket mgad is el tuds intézni a neten, utána tudsz járni dolgoknak, tehát értelmetlen. Viszont sok embertől szednek be pénzt minden ok nélkül.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

tudod mi a kozos a manyupban es a kamarai tagdijban?
mind a kettot orbanek loptak el maguknak..

Ez is egy vélemény. Mindamellett nem gondolom, hogy az a legnagyobb problémánk, hogy merre lejt a pálya, ki nyeri a közbeszerzéseket, valamint miként számláznak túl. Ez a vesztes cégek managereinek problémája elsősorban. Persze, ha te ezek közé tartozol, valahol megértelek.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

persze en is megertelek, ha leszarod az orszag 98%-at, ha te ahhoz a 2%-hoz tartozol akit az orban maffia penzel.

Úgy emlékszem, nem 2 %-kal nyerték a parlamenti választásokat. Amúgy engem nem pénzel Orbán, alkalmazottként dolgozom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert hosszutavon torzitja a gazdasagot ? Mert monopol-helyzetet teremt ?
Csupa josag, amire lehet legyinteni, de aztan egyre rosszabb lesz a helyzet.
Most fent korruptak (haver nyer), de ez gyuruzik tovabb. Egy ido mulva megint pult alol tudsz vasarolni barmit is vagy horror aron.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A torzított gazdaság azért nem zavar, mert nem hiszek a szabadversenyes kapitalizmusban. Az egyedüli jó benne, hogy intenzív fejlődésre késztet. Ugyanakkor nem igazán látom az emberi lét értelme, az emberi boldogság és az intenzív technológiai fejlődés közötti szoros korrelációt. Szerintem ráérősebb tempó, több szabadidő, kisebb vagyoni különbségek, a véges források kisebb mértékű kiaknázása, lassabb fejlődés élhetőbb, boldogabb világot eredményezne. Éppen ebbéli meggyőződésem okán nem zavar, ha az állam erősebben szabályoz annál, mint ahogy kívánják azok, akiknek a tyúkszemére lépnek ezzel, mert nem hagyják szabadon kizsákmányolni az embereket. Ne feledjük, a fogyasztó alacsony érdekérvényesítő képességű entitás, hiszen ha nagyon pattog, legfeljebb szerződést bontanak vele, aztán a város közepén élhet remeteként. Vagy elfogadja az előnytelen feltételeket.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ugyanakkor nem igazán látom az emberi lét értelme, az emberi boldogság és az intenzív technológiai fejlődés közötti szoros korrelációt. Szerintem ráérősebb tempó, több szabadidő, kisebb vagyoni különbségek, a véges források kisebb mértékű kiaknázása, lassabb fejlődés élhetőbb, boldogabb világot eredményezne. "

Ebben speciel egyetertunk. De sajnos az emberek 90%-a nem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

én is kevertem, de az évi 5000 az nem tagság, hanem regisztrációs vagy nyilvántartási díj. Kb egy fizetős email hírlevél funkcionalitását adja. Meg talán kereshető adatbázist, de azt lehet mi nem is használhatjuk. A tagság az többe kerül és más jár érte. Azt nem tudom van-e bármivel több értelme van-e. Lehet csak én nem tudom, hogy mire jó.

Ez egy magyar manyuptól független folyamat a befektetési piacon, az olcsó ETF-ek térnyerésével az aktívan kezeltek kénytelenek díjat csökkenteni, sokan ezzel párhuzamosan passzív alappá is válnak.

a manyup kapcsán mondjuk úgy emlékszem, hogy rendeletet hoztak rá, hogy mennyi lehet. Azt pedig olyan kicsire állapították meg, hogy lehetőleg ne tudjanak belőle működni. Valami olyasmi is volt, hogy miután befagyasztották a befizetést államilag, akkor a befizetés mértékétől függővé tették a felszámolható díjat. Ami hát 0 felé tart így. De többször is variáltak vele, mert amikor a biztosítók találtak egy lehetőséget a finanszírozásra, akkor az állam hozott ellene egy újabb szabályt. Legutóbb olyasmi volt, hogy valami címszó alatt kértek hozzájárulást, hogy 0-ánál több pénzből működhessen. Vagy az önkéntessel párban, keresztfinanszírozással próbálták fenntartani. Aki végig követte a folyamatot, annak egyértelmű, hogy kifejezetten úgy változtatgatták a szabályokat, hogy az embereket és a biztosítókat is a felmondás felé kényszerítsék.

Ezzel azt akarom mondani, hogy a szál már korábbi részén hamis állítással lett elterelve.
Nem azért lett kevesebb a működési költség, mert annyira nyerészkedtek rajta, hanem mert az állam letiltotta a magassabbat és minden egyéb alternatív finanszírozást. A legtöbb manyup be is zárt és egy-két nagy cégbe olvadtak be a megmaradt ügyfelek, mert azok a cégek más területből életben tudják tartani az államilag üldözött fajtát is.

Ideje volt, hogy így legyen, tekintve, hogy a konyhanyelven reálhozamnak nevezett dolog sem járt nekem fene tudja hány év folyamatos fizetés után. Lényegében az inflációt sem sikerült kompenzálniuk, ha úgy tetszik, még a pénzem értékállósága sem ment nekik. Ja, vagy nem akart menni nekik, mivel ez kötelező volt, nem volt más választásom, szerződnöm kellett.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Ideje volt, hogy így legyen, tekintve, hogy a konyhanyelven reálhozamnak nevezett dolog sem járt nekem fene tudja hány év folyamatos fizetés után."

Valakiknek mégis kifizettek 300 milliárd forint reálhozamot...

"Lényegében az inflációt sem sikerült kompenzálniuk, ha úgy tetszik, még a pénzem értékállósága sem ment nekik."

Lehetőséged volt pénztárt váltani és lehetőséged volt is portfóliót váltani. Az, hogy gyakorilatilag leszartad a nyugdíjas éveidet, mert nulla erőfeszítést tettél a pénzedért, az Téged minősít.

"Ja, vagy nem akart menni nekik, mivel ez kötelező volt, nem volt más választásom, szerződnöm kellett."

Egyrészt az állami járulékot is kötelezően vonják, nincs más választásod, még portfóliót és szolgáltatót se tudsz váltani. Másrészt, ha nem vonnák a fizetésedből a nyugdíjjárulékodat, akkor félretennéd?

Nem az a bajom, hogy vonják a nyugdfíj járulékot. Az helyes. A gondom az, hogy egy véleményem szerint állami feladatot magán kézbe adtak, ahol nem az ügyfél érdeke volt a szempont, hanem a profit, így aztán hogy, s hogy nem, igen magasak lettek a működési költségek. Én nem akartam magán nyugdíjpénztári tag lenni, mégis kellett. Nem én szartam le a nyugdíjas éveimet, hanem a biztosító élt vissza azzal, hogy kötelezően szerződnöm kellett. Különben a megjegyzésed épp olyan szemforgató, mintha arról beszélnél, miért nem váltok mobil szolgáltatót, ha valami bajom van az egyikkel. Mivel ezek a szolgáltatások beruházás igényesek, Géza bácsi a szomszédból nem tud mobil szolgáltatóvá válni, de amúgy nyugdíj biztosítási vállalkozást sem indíthat. Ebből viszont az következik, hogy a szolgáltatóknak azonosak az érdekeik, a szempontjaik, és azonos módon húzzák le az embereket. Nagyjából egy lehetőség van, nem szerződni velük, s remeteként élni a hegyen a mókusok és medvék között.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem az a bajom, hogy vonják a nyugdfíj járulékot. Az helyes."

Szerintem nem helyes.

"A gondom az, hogy egy véleményem szerint állami feladatot magán kézbe adtak, ahol nem az ügyfél érdeke volt a szempont, hanem a profit, így aztán hogy, s hogy nem, igen magasak lettek a működési költségek."

Miért lenne állami feladat? Mitől jobb a szovjet felosztó-kirovó modell, mint a nyugat-európai tőkefedezeti? Kis hazánkban kétszer államosították a remekül működő nyugdíjpénztárakat, egyszer a kommunisták az ötvenes években, másodszor a Fidesz kormány. Egy tőről fakadnak.

"Én nem akartam magán nyugdíjpénztári tag lenni, mégis kellett."

Én nem akartam állami nyugdíjnál tag lenni, mégis kellett.

"Nem én szartam le a nyugdíjas éveimet, hanem a biztosító élt vissza azzal, hogy kötelezően szerződnöm kellett. Különben a megjegyzésed épp olyan szemforgató, mintha arról beszélnél, miért nem váltok mobil szolgáltatót, ha valami bajom van az egyikkel. Mivel ezek a szolgáltatások beruházás igényesek, Géza bácsi a szomszédból nem tud mobil szolgáltatóvá válni, de amúgy nyugdíj biztosítási vállalkozást sem indíthat."

Hát ez nem igaz. Volt vagy ötven pénztár... egészen kicsi közösségi pénztárak is.

"Ebből viszont az következik, hogy a szolgáltatóknak azonosak az érdekeik, a szempontjaik, és azonos módon húzzák le az embereket. Nagyjából egy lehetőség van, nem szerződni velük, s remeteként élni a hegyen a mókusok és medvék között."

Én ugyanezt látom az állami pazarló működéssel. Elbasznak ide 250 milliárdot, oda 50 milliárdot, amoda 80 milliárdot, emide 400 milliárdot. Csak Matolcsy egyedül annyi pénzt varázsolt át magánpénzzé közpénzből, amennyiből egy évszázadon át működtek volna a nyugdíjpénztárak öt százalékos költségszinten. Téged ez egyáltalán nem zavar?

Idézet:
szovjet felosztó-kirovó modell

Igazából Poroszországban találták fel (érdekesség, a lényegen nem változtat).

Egyébként nyugaton is általában van állami kirovó/felosztó, viszont ez jellemzően elég vacakul fizet. Ezért emellett az emberek (akinek van egy kis esze és tudja nélkülözni azt a részét a fizetésének) önkéntesen befektetik a fizetésük egy kis részét.

Ha nem sikerült más által leírva felfogni, akkor nézegess grafikonokat, hogy miért volt csak ennyi reálhozam, amikor "megmentették" a pénzed:

https://www.netfolio.hu/arfolyamok/index/bux_382

https://finance.yahoo.com/chart/%5EGSPC?ltr=1

Az odáig megvan, hogy ez éppen nem érdekel, mert ez az, ami a biztosító dolga, felelőssége? Ha nem így lenne, akkor megoldanám magam. Azért alkalmaz az ember szakértőt, hogy ő oldja meg a problémát. Ellenben a biztosító kókler volt. Helyesebben dehogy, sokkal inkább arról van szó, hogy törvény által kötelező ügyfele voltam, így szabad préda, akit meg lehet kopasztani, mert úgysem tehettem ellene semmit. Lásd még: magas működési költségek. Gondolom, negyvenszeres áron kapták az MVM-től a villamosenergiát az irodaházuk világításához... Ja, vagy nem így jött össze az a fenemód magas működési költség? A kérdés költői.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ők kóklerek, hanem te vagy hülye - a többiektől elnézést, de erre már nehéz más szót találni. A biztosítók arra készültek, hogy harminc-negyven éves távon érjenek el eredményt, nem arra hogy jön Gabika, és beletenyerel az egészbe.

Ez mind kifogás. Kockázatelemzés épp egy biztosítónál ismeretlen fogalom lenne? Figyelj, egy biztosítónak véleményem szerint arra az esetre is kell legyen terve, ha netán háború lenne. Azt akarod mondani, hogy meglepetésszerű váratlansággal érte a biztosítót a 4 évenkénti választás? Vagy éppen miről szeretnél meggyőzni így a személyeskedésen túl? :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Azt akarod mondani, hogy meglepetésszerű váratlansággal érte a biztosítót a 4 évenkénti választás?"

A négy évenkénti választás nem érte meglepetésszerű váratlansággal biztosítókat.

Az államosítás viszont meglepetésszerű váratlansággal érte a biztosítókat, mert utoljára ilyet 1950-ben csináltak a kommunisták Szovjet mintára.

Kemény dolog ez, mert akkor ezeket a biztosítókat hasonlóképp váratlanul érte volna az a szokatlan esemény, hogy az addig tejelő ügyfeleik megöregszenek, nyugdíjasok lesznek, s ó, mi bánat, teljesíteni kell a vállalt kötelezettségeket, ami komoly anyagi terhet ró szerencsétlen biztosítóra, amit mégsem lehet csak úgy teljesíteni, amikor a nemzetközi helyzet fokozódik. Ha netán széthullik az Európai Unió, akkor meg gondolom, az lenne a kifogás, hogy az úgy volt, hogy az EU egy örök darab. Hát persze...

Csak azt akartam mondani, hogy az ügyfelek megöregedése sem gyakoribb annál, mint amilyen gyakran megöregszik egy-egy biztosított ügyfél. Csak tudnám, miért bíznék ezekben a kóklerekben, ha az egész biztosítás abból az ostoba feltételezésből indul ki, hogy a társadalmi berendezkedés, a körülmények nem változnak. Mellesleg azok még nem változtak, pedig ideje volna.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Kemény dolog ez, mert akkor ezeket a biztosítókat hasonlóképp váratlanul érte volna az a szokatlan esemény, hogy az addig tejelő ügyfeleik megöregszenek, nyugdíjasok lesznek, s ó, mi bánat, teljesíteni kell a vállalt kötelezettségeket, ami komoly anyagi terhet ró szerencsétlen biztosítóra, amit mégsem lehet csak úgy teljesíteni, amikor a nemzetközi helyzet fokozódik."

Ennek semmi köze ahhoz, hogy államosították a vagyont, majd az állam oldalán felélték az utolsó fillérig. Mert a vagyon hiánytalanul megvolt, mielőtt az állam rátette a kezét. Az én pénzem még mindig megvan a magáncégnél, gyarapodott nem keveset, pedig nem került oda sok pénz. A Te pénzed már nincs meg az államnál.

Miért van az a téves elképzelésed, hogy az állam mindig fizet annyi nyugdíjat, amennyit ígért?

Nézd, lehet, hogy hamis biztonságérzet, de úgy gondolom, az állam lényegében maga a nemzetközösséget működtető implementáció, értelme a társadalom üzemeltetése. Ezzel szemben a magán cég érdeke a profit, az ügyfelek és a dolgozók kizsákmányolása éppen addig a határig, amíg nem mennek máshová, netán a bíróságra. Különben álmos vagyok, fentebb a

„Csak azt akartam mondani, hogy az ügyfelek megöregedése sem gyakoribb annál, mint amilyen gyakran megöregszik egy-egy biztosított ügyfél.”

helyesen:

Csak azt akartam mondani, hogy az államosítás sem gyakoribb annál, mint amilyen gyakran megöregszik egy-egy biztosított ügyfél.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nézd, lehet, hogy hamis biztonságérzet, de úgy gondolom, az állam lényegében maga a nemzetközösséget működtető implementáció, értelme a társadalom üzemeltetése. Ezzel szemben a magán cég érdeke a profit, az ügyfelek és a dolgozók kizsákmányolása éppen addig a határig, amíg nem mennek máshová, netán a bíróságra."

Onnan indultunk, hogy szerinted a vagyonkezelés során túl drágán dolgoztak. Én leírtam, hogy jelenleg az állam ennél sokkal drágábban működik, de ezt valahogy elengeded a füled mellett. Kettős mérce?

Idézet:
Csak azt akartam mondani, hogy az államosítás sem gyakoribb annál, mint amilyen gyakran megöregszik egy-egy biztosított ügyfél.

Ezt ugye te sem gondolod komolyan?

Egy nyugdíjbiztosítónak arra kell felkészülnie, hogy az ügyfél nyugdijbamenetelekor lehető legnagyobb hozamot érje el. Ezt olyan befektetéssel tudja elérni, aminek magas a volatilitása. Hogy ebbe menet közben lehet nagyon rosszkor, meg nagyon jókor is belenyúlni, az szorzótábla nehézségű szellemi feladvány.

Kurmányunk pedig a lehető legrosszabbkor nyúlt bele, persze mert a politikai érdeke az volt, hogy lehessen csoffadtarcú gabikának eltőzsdézésről sajttótájékoztatni, hogy közben a lojális seggnyalók is milliókat veszítenek, senkit nem érdekelt, mert mint a mellékelt ábra mutatja, fel sem fogták, mi történik. Mielőtt még tovább osztanád a nem létezőt, írd be googliba, hogy investing 101, és olvasgass pár hétig.

+1

Ráadásul a lehető legkártékonyabban intézte az állam a felszámolást, hogy önigazolást nyerjen. Előre bejelentett nagy mennyiségű, hosszú távú befektetések piacra dobása azt okozta, hogy megzuhantak a befektetések árfolyamai. Utána pedig a pénzre váltott vagyon jelentős részéből bőven piaci ár felett vettek részvényeket, amelyek pár hónap alatt fele értéküket elvesztették. Mármint az állam. Pont ezek a kretének tették azt, amivel a biztosítókat rágalmazták. Más része meg költségvetés foltozására ment el a feneketlen lyukakba.

Hihetetlen butaság, amikor valaki a saját tudatlansága és hiszékenysége után abban találja meg az igazát, hogy őt tényleg kifosztották. Csak a szerencsétlen azt sem veszi észre, hogy az fosztotta ki, akikek olyan nagy barátja ebben a kérdésben.

Ha ilyen körülmények közt 0ára jött volna ki a saját "hasznom", akkor sem csodálkoztam volna. Csak pár hónapot tudott gyűlni, mielőtt ideiglenesen, majd véglegesen befagyasztotta az állam az átutalásokat. Egy ideig elvből megtartottam, bár csak 170eft körüli összeg volt rajta, pedig akkoriban azzal fenyegettek, hogy vagy semennyi vagy csak részleges állami nyugdíjra számítsak, ha nem állok be a sorba. De még erre a kis összegre 5-10eft körüli reálhozamot produkáltak. Pedig ott gáncsolták őket, ahol csak lehetett. Akkor adtam fel, amikor már teljesen ellehetetlenítették a finanszírozásukat és külön befizetést kértek a megtartáshoz.

Hát igen, szép is volt, hogy áron alul eladatták a hosszútávú befektetéseket, mikor egyszerre piacra dobták. De az is, hogy utána áron felül részvényeket vettek belőle, aminek feleződött az értéke hamar.

ennek köszönhetően már nominálisan se nehéz többet keresni programozóként budapesten, mint teszem azt bécsben ...
ezért nevezem én már csak lúzerfalvának bécset.
de ennek köszönhető az is, hogy 10-20% -os béremelésekkel van tele az elektronyos sajtó, lásd az elmúlt két év hírei.

Ha a 230.000 közmunkást elkezdenék programozónak oktatni, és csak 10% helyezkedne el végül programozóként, máris be lenne töltve a 22.000 állás! :)

Na de amúgy ez a közmunkaprogram egy nagy szemfényvesztés. Csak arra jó, hogy javítsa papíron a foglalkoztatási statisztikákat. Egy fejlesztő egyedül keres annyit, mint 10 közmunkás, tehát 10-szer annyi értéket állít elő valószínűleg. A közmunkás kapirgálja az árkot, ezzel nem sokra megy a gazdaság. Inkább a képzésüket kéne támogatni, hogy be tudják tölteni a sok betöltetlen állást, mert az hogy ehelyett gyomlálnak meg felszedik a saját eldobott csikkjeiket, ez így szart sem ér.

Minden bizonnyal megvan hozzá a kvalitásuk...

Simán, a feléből még devooops is lehetne. :)

Az indiaiaknál tuti jobbak lennének.

Az indiaiaknál szerintem akkor is, ha nem képeznénk őket sehova. :P

naná, hiszen legalább egy európai nyelvet jobban beszélnek, mint a zindiaiak :D

Azért vegyük észre, hogy sok szakmához illetve annak részterületéhez nem kellene a cégeknek mérnököt "elpazarolniuk".

Az is egy érdekes vonatkozása, hogy a programozót, szerverüzemeltetőt, stb. képző szakközépiskola papírja sem igazán megbecsült, pedig 4 év alatt igen sok hasznos dolgot lehetne képezni középiskolában is, sok állásra elégséges lenne az itt képzett szakember is.

Egyúttal a mérnökképzésben magasabbra lehetne húzni szakmai vonatkozásban is a lécet. Ugyanis azt sem tartom valahogy helyes útnak, hogy a mérnökképzés 5..6 éve alatt képződik ugyan sok okosságra, de a munkahelye által elvárt szakmát mégis az oktatási intézményen kívül autodidakta módon tanulja meg.

Nem kellene, de beleírják a hirdetésbe hogy diploma kell, aztán meg nyígnak hogy hiányzik harmincezer vagy háromszázezer informatikus, aztán akkor a szám hogy az index is címlapon hozza, még ha nem is igaz...

Kezdjük ott, hogy tisztán IT mérnököt sehol nem képeznek. Mindenhol ráépítették egy létező képzésre, legyen az villanyos, gépész vagy vegyész. Szóval a mérnök-informatikus szakon végzettek idejének a 3/4-e elmegy olyan - már bocsánat, de az ő szemszögéből - fasságokra, amikre soha nem lesz szüksége. Már a 99%-ának soha.
A maradék, szakmainak mondható tárgyak legalább felénél pedig vagy a számonkérés, vagy a tananyag kritikán aluli.

De mindig lesz jelentkező ezekre a képzésekre, mert nagyon sok helyen ez egy kötelező beugró. Mert a magyar munkaerőpiac ezt egy előszűrésként használja.

Ennyi

Én úgy látom ha nincs ismerős akkor mindenhova diploma kell ha nem betanított munkás akarsz lenni.

Persze vannak kivételek.

IT-ben nem nagyon kell. Beleírják, mert csak, aztán amikor megtalálnak és mondom, hogy de nincs diplomám, kis túlzással még engem néznek hülyének, hogy mit problémázok ezen. Maximum azt tudom elképzelni, hogy az első munkahelynél segít, nálam azt kiváltotta más.

Szeretem, ha valaki hagy maga körül némi misztikumot.

Tőlem eddig egy helyen kértek volna diplomát, de ott is csak azért, mert néha-néha beesett volna egy-egy EU pályázat IT témában és szinte az összes pályázat feltétele, hogy mindenki diplomás legyen.

Hozzanak mexikobol...Ha varronot nem talalnak (ponyva-varrasra) a ozmunkasok kozott, mekkora az eselye, hogy programozot talalnak ?
http://444.hu/2016/06/29/ok-ilyen-nincs-mexikobol-importaltak-vendegmunkasokat-nogradba-mert-nem-talaltak-alkalmas-munkaerot

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ebben az országban a közmunkaprogram csupán csak egy a sok szemfényvesztés közül sajnos...

--
robyboy

Az ominózus Index cikken magam is felháborodtam.

Pénteken kiestem az Álláskeresői Járulékát kapók köréből. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat csinos hölgy munkatársa elmondta, hogy az elmúlt 8 évben nem keresett egy cég sem informatikust. A 22 ezer hiányra rákérdeztem: nem is hallott róla. Ellenben nagyon szívesen felajánlotta, hogy iratkozzak be targoncakezelői tanfolyamra.

Pedig jelenleg is pl. Profession.hu-n 735 db nyitott álláshirdetés van IT programozás, fejlesztés témakörben: https://www.profession.hu/allasok/it-programozas-fejlesztes/1,10?pers_maincat=no

Valahová több embert is keresnek, tehát jóval több mint 735 embert keresnek mai napon is. Ezek a hirdetések mind valósak, hiszen Profession.hu-n fizetni kell a hirdetésért, nyilván nem fognak kamu hirdetést feladni pénzért.

Ez most trollkodás akart lenni?

Most mér kevesebb mint 22 000, mert én dolgozom nekik, ha megkérnek. Elérhetőségem a weblapomon.
Így már csak 21 999 -et keresnek! Jelentkezz te is!

----------------
http://nagyorgy.com

Nem mondom, hogy ezt most értettem. :D

Tovább pörög a bullshit generátor (nem it szektorban is)
"18 ezer embert azonnal fölvennének Budapest környékén"

http://index.hu/gazdasag/allas/2016/07/14/18_ezer_embert_azonnal_folvennenek_budapest_kornyeken/

Nem bullshit... ez nem azt jelenti, hogy azonnal felvennének 18 ezer bármilyen embert, aki beesik az utcáról, hanem azt, hogy azonnal felvennének 18 ezer _képzett_ embert, aki tud dolgozni is. Képzett emberekből nagyon nagy hiány van... és hiába van például tízezer állásnélküli hálózatépítő informatikus, ha az iparnak tízezer szakképzett és tapasztalt fejlesztő kell...

Meg a mobilitással is baj van. Hiába lenne tízezer állásnélküli hálózatépítő informatikus Kelet-Magyarországon, ha tízezer hálózaépítő kéne Nyugat-Magyarországra, és nem költöznek át.

Persze, tehát nem a kapitalista piacgazdasággal van a baj, hanem a mobilitással. Tehát az úgy van, hogy feleséget, gyerekeket hagyjuk a francba, mert Győrben kell a munkaerő. Véletlenül sem az emberi élet megkönnyítése végett szerveződtünk társadalomba, nem azért csinálnánk a dolgainkat valamelyest szervezetten, hogy könnyebb legyen az életünk, á, dehogy. Sokkal inkább az önjáróvá vált gazdaság kiszolgálója lett az ember, ahelyett, hogy a gazdaság lenne az emberért. Ugye?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Helyes, hogy felmerült. Más kérdés, hogy el lett szúrva az implementáció. Továbbá ne tegyünk úgy, mintha csak már kipróbált, kevés számosságú alternatívából választhatnánk. Semmi akadálya egy n+1. társadalmi modell bevezetésének. Illetve van, a jelenlegi haszonélvezőinek, a status quo fenntartásában érdekeltek ellenállása.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra próbáltam utalni, hogy az arany középutat lenne érdemes megtalálni. Kis hazánkban a mobilitás tényleg csapnivaló, de ez összhangban a fizetések mértékével és a lakásbérlés sem általános.

Nyilván van az a pénz, amiért egy egyedülálló mobillá tehető. Jobban belegondolva meg is történt, csak nem korlátozódot ez az országhatáron belülre.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt se felejtsd el, hogy a nyugati fizetések mértéke ahhoz is szabva van, hogy 400-600 EUR körül alaphangon elmegy lakásra havonta. Nyilván még így is jobbak (adott esetben sokkal jobbak) a bérek, de azért ez árnyalja a képet.

pedig az atkosban sokkal mobilabbak voltak az emberek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_vonat

A magyar ember röghöz kötött, ennek itt évszázados hagyományai, öröksége van. Csak, míg a földműveléshez, állattartáshoz ez így rendben is van, sajnos a globalizáció új kihívásaihoz ez már nem elégséges.

Azok az országok, akik a kapitalizmust magasabb szinten űzik, teljesen normális, hogy az ott élők mobilak, és otthont is változtatnak x évente gond nélkül a karrierjük érdekében.

--
robyboy

Az lehet, hogy máshol így van, beszélhetnénk felőlem arról is, mi van Észak-Koreában, netán egy-két élhetetlen vidéken, épp csak nem érdekel, mivel most épp arról beszélünk, hogy a körülményeinket kellene az igényeinkhez szabni, nem pedig az igényeinket a körülményekhez.

Lényegében leírtad, hogy a globalizáció rossz dolog. Akkor mi a fenének csináljuk? Azért, hogy családok hulljanak szét, boldogtalanabb emberek legyenek? A karrier nem cél. A karrier eszköz ahhoz, hogy legyen mit enni. A cél a boldog, kiegyensúlyozott élet, s ez véleményem szerint jobban működik kisebb overhead-del, ha nem azzal kell vesződni, hogy felforgatod az életed, mert lakást nézel már megint, megszervezed a költözést, sérülnek a bútoraid, ja, nem is jók az új helyre, nem ismered az utcákat a környéken, másik oldalon van a fal, s mikor leszállnáll az ágyról, bevered a térded, s így tovább.

Én szeretem a környéket, ahol élek, ismerem a kátyukat is az útburkolaton, nem szeretnék költözni. Gondolj csak bele. Elköltözöm, majd próbaidő végeztével közlik, hogy mégsem rád gondoltunk, vagy én mondom, hogy ide inkább mégsem jönnék dolgozni. Épp a munkahely az, ami bizonytalan, s az otthon az egyedüli biztos pont az életben. Ez az, amit nem adok fel. Az embernek nem csak anyagi, de érzelmi igényei is vannak. A biztonságos otthon igénye ilyen. Az állandó költözés nagyjából ekvivalens a mindig más aluljáróba húzódó hajléktalanéval, épp csak luxus kivitelben. De attól még otthontalan.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nyugalom ma már túlhaladott. Pörögni kell.

:)

Embernek is felesleges lenni, alapvetően az alábbi okok miatt kellesz:

- legyél jó munkaerő, termelj
- legyél fogyasztó, ezzel adj okot a termelésre
- szaporodj, hogy a későbbiekben is teljesüljenek a fenti szerepek

Ezzel csak az a baj, hogy egyesek munka nélküli boldogulásához sokak hozzájárulnak úgy, hogy ők nem élhetnek teljes életet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gyanús, hogy a szalag mellé sem találnak munkaerőt.

:)

Napi tapasztalat.

--
robyboy

Miért nem találnak a szalag mellé munkaerőt?

:)

mert feketén (pl nyáron napszámban) több pénzt kapnak

Legalább két olyan cégről (nem IT vonal) tudok, amelyik ezt a választ csaknem szó szerint feltette magának. Aztán amikor felsejlett a válasz, hogy a környező településeken már nem létezik ember, aki ne dolgozott volna ott legalább egyszer (vagy a családban valaki) és ne hantáztak volna nekik a munkakörről és a jövedelmi potenciálról, akkor annyira már nem is lett érdekes a kérdés; mert csak az az egy játék van a városban.
Az egyik cég már régóta szlovákiából importál munkaerőt (nem határtelepülés!), mert belföldről már csak olyan volna hajlandó hozzájuk szegődni, akivel nem tudnak mit kezdeni.

De jellemző...

Újabb cikk a témában: http://index.hu/gazdasag/allas/2016/07/14/18_ezer_embert_azonnal_folvennenek_budapest_kornyeken/

"A feldolgozóiparon kívül viszont továbbra is az IT szektorban a legnagyobb a betöltetlen helyek aránya, százból 3,5 állásra keresnek embert, ami 2900 helyet jelent. Ennél persze jóval több, nagyjából 22 ezer informatikust keresnek a magyar gazdaságban." Úgy értelmezem, ez a 2900 IT-s hely Budapestre és környékére vonatkozik, az országos szám pedig 22 ezer. Bár ugye a két számot két külön szervezet becsülte, az elsőt a KSH, a másodikat az IVSZ.

Mondjuk ha a KSH számait vesszük igaznak, mely szerint Budapesten és vonzáskörzetében 2900 informatikus kerestetik, akkor országosan valószínűleg sok a 22 ezer, inkább max. a fele.

Kb. kizárt dolog, hogy ha Budapesten 2900 a szám, akkor országszerte 22000 legyen.
Ez az iparág olyannyira fejnehéz, hogy szerintem minimum az üres álláshelyek fele budapestkörnyéki kell legyen.

Az IVSZ kiadványát olvastam, nem tudom, hogy ebből mi ment át a médiába: ez a 19 - 22 ezer nem azonnal betöltendő pozíciót jelent, a jövőben, a megrendeléseket figyelembe véve várhatóan ennyit lenne képes felszívni a piac. És ez ITK szektort jelent, nem az IT egy részterületét.

Te vagy (utánam) a második, aki el is olvasta a tanulmányt ebben az országban.
Üdv :D

Sziasztok!
A cikkhez tartozó felvetésekhez: rendszerinformatikus vagyok Windowsos környezetben. Tanultam egy kis objektumorientált programozást. Szerintetek melyik irányba menjek tovább? C++, C#, Java, Javascript, Python. vagy fejlesszem tovább az SQL tudásomat? Szeretnék az IBM-nél dolgozni Fehérváron, de nem a teljesen kezdőknél. Vagy érdemes bekerülni, és hagyni hogy ők képezzenek. Minden ötletet tapasztalatot szívesen veszek.
------
Hogy is híjják? :)

Nyiss a kérdésednek egy külön topikot, és írd le, mihez értesz, mert ez így eléggé elnagyolt, és offtopik is, de nem trollkodás, vagyis nem ide való.

:)

+1, nyiss neki egy topicot!

Az általam nagyra becsült Mimox-os Csudi is leírta a gondolatait a témával kapcsolatban:

Arról a bizonyos IT munkaerőhiányról meg a pénzről

forrás - (érdemes átnézni a hozzászólásokat is)

A félmilliós emelésen felakadt a szemem, amúgy szép írás.

Ez az iras szerintem nagyon rendben van. Eleg jol latja a helyzetet.

Ezek szerint programozók hiányoznak, jól gondoltam. Csak általában az online híroldalak leírják, hogy "informatikushiány", de gondolom az újságíró sem ért hozzá, hogy ez pontosan mit takar, ezért nem is bontják ki jobban.

Mert nem olvasták magát a tanulmányt, csak az abstract-ot.

Jó rendszergazdát is baromi nehéz találni. Kókler van elég a piacon, de ha kell valaki, aki kicsit proaktívabb annál, minthogy főnöki utasításra begépelje az apache konfigjába a megfelelő sorokat, akkor készüljetek jó hosszú keresésre...

Felületes, önmagának is ellentmondó:

- Nem igaz, hogy nem éri meg totál kezdőt felvenni, pont a senior pozícióhoz mért fizetéskülönbség miatt ezt szívesen megteszik (a rendszerint multinacionális) cégek, ők jellemzően erre külön programokat is indítanak, ahol a cél, hogy párhónapos felkészítés után a lehető leginkább produktívvá váljanak az új kollégák,
- A dotcom lufi nem az elszabaduló fizetések, hanem a csodavárás, az irracionális nyereség ígérete miatt pukkant ki.

Azon a területen, amire van rálátásom, gyakran látom, hogy abszolút értelmes, tanulásra, csapat és igényes munkára nyitott embereket nem vesznek fel az amúgy feladatuk ellátására alkalmatlan középvezetők, mert a jelöltek olyan kérdésekre nem tudnak fejből válaszolni, aminek a megoldása a google első találata. Aztán megy a sírás, hogy nem találnak embert.
Ha van rendes betanulási terv, dokumentáció és a TM - a csapattal együtt - is képes az új ember kezét fogni az első hónapokban, akkor ez nem jelenthet problémát.

THIS

2011-ben kerestem utoljara munkat Budapesten, akkor olyan 750-850 kozott mozogtak a brutto fizetesek (alkalmazotti statusz, szoftver fejleszto (java, j2ee)), erdekes, hogy ma (5 evvel kesobb) a Mimox oldalan most is ebben a savban latok hirdeteseket. Nehezen tudom elkepzelni, hogy 5 ev alatt semmi sem valtozott...

Az aktuálisan 500-700-asokra vadásznak.

Az olyan lehet mint UK-ban a 35000 GPB / ev, csak itt a kovetkezo lepes a 45000 GPB / ev.
Ugy szoktam szamolni, hogy kb. 800 GPB-vel dragabb az elet UK-ban mint Budapesten, de meg igy is nehez Magyarorszag mellett ervelni... meg a 800 GPB-t levonva is megmarad itt legalabb annyi nettoban mint ami a brutto lenne Magyarorszagon...

Ez hogy jött össze? Nagyon kevésnek tűnik....

Hogy lenne már csak 800 fonttal drágább az élet UK-ban? Max. ha az ember szobát bérel Londonban, vagy valahol vidéken lakik (ahol a fizetés is kevesebb).

Londonban nekem lakbér úgy alakult, hogy 1350 2010-ben, 1410 11-15, 1650 azóta.

Ha Magyarországon élnék, magasabb lenne a nettóm, mint a mostani nettó - lakásköltség, és persze a londoni lét nem csak ezért drágább mint a magyar (pl. tömegközlekedés, kaja, szolgáltatások).

Ha egyedülállóként alkalmazottként Londonban élek, vagy egyedülállóként Budapesten alkalmazottként, Magyarországon több maradna meg hó végén.

Nem Londonra gondoltam, hanem egy videki varosra, a lakas berles itt kb. 700-800 GPB.
A lakhatas koltseget illene a Budapesti peldaban is szamolni, vagyis nem az Angol netto fizetes - lakas koltseget kellene a Budapesti netto fizeteshez hasonlitani.

Ez a fizetési probléma le van írva tulajdonképpen a cikkben, hogy egy nulla gyakorlati tapasztalattal rendelkező álláskeresőt elkapkodják mondjuk bruttó 550-600 fizetésért, az 1-5 év tapasztalattal rendelkezőt vinnék mondjuk ebben a 750-850 közötti bruttó fizetésért, öt év tapasztalat felett pedig nagyjából ugyanitt áll a fizetési hajlandóság, ennél többet akkor fizetnek, ha kell valami nem mindennapi speciálisabb tudás a munkakörhöz... de akkor is valahol a nettó egymillió körül áll meg a havi fizetés.

A másik probléma a rugalmatlanság, ami nekem kicsit HR vagy fejvadász problémának is tűnik... a munkaadók egy része ugyanis nem akar rugalmas lenni. Engem szoktak hetente több alkalommal is fejvadászok hívni, az utóbbi időben azzal stresszeltem őket, hogy rögtön az elején tisztáztunk három pontot:
- mi a fizetési igényem,
- nem fogok egy "csak" 1-3 órás tesztet töltögetni és öt körös interjúra járni,
- hetente átlagosan 16-24 órát szeretnék dolgozni.

Ezen a három peremfeltételen a cégek nagyjából 80-85 százaléka azonnal elvérzett. Mind azzal kezdte, hogy nagyon kell a jó szakember, fontos a projekt és szinte azonnali kezdésre van szükségük és mindent megadnak, lehozzák a csillagokat az égből, de...

- Jónapot, ez egy nagyon fontos projekt, bla-bla-bla...
- Ok, x forint nettó óránként vagy y forint számlázva.
- Ó... annyit nem tudunk adni.
- Akkor visszhall.
- Háde, fontos projekt, meg nagy cég, meg...
- Visszhall.

- Jónapot, nagy nevű megbízónknak keresünk tapasztalt architect kollégát...
- Ok, érdekel.
- Akkor a holnap délután fél egykor kellene kitölteni a másfél órás fejlesztői tesztünket.
- Architect pozícióba fejlesztői teszt?
- Igen, mi így működünk...
- Akkor visszhall.
- Háde, nagy nevű, ööö, megbízó, meg tapasztalt...
- Visszhall.

- Jónapot, most induló projektünkhöz keresünk tapasztalt senior fejlesztőt alvállakozói szerződéssel.
- Ok, érdekel, de van egy saját projektem, ezért hetente maximum 24 órát tudok vállalni.
- Ó... az nem jó.
- Alvállalkozót keresnek, nem?
- De igen, akinek jó a munkabírása.
- Jó a munkabírásom, de csak 24 órát szeretnék vállalni hetente.
- Az kevés lesz.
- Akkor visszhall.
- Háde, tapasztalt meg alvállalkozó meg szerződés...
- Visszhall.

...és még tudnám sorolni. :)

En is iratok tesztet a jeloltekkel es nem allok szoba azzal aki a tesztet nem tolti ki (https://codility.com/ otthonrol csinaljak amikor van idejuk meg az interju elott).
A teszt utan az interju 2 koros, es igazabol a masodik kor mar csak arra van, hogy megismerje a csapatot stb...
Mondjuk mi mindig megadjuk a fizetesi savot pl. 41000-46000 GPB stb...

Egy ideig gondolkodtam azon, hogy jo lenne megint Magyarorszagon elni stb... mondjuk oyan brutto 1.150.000-1.250.000 savban levo poziciokat keresnek, de elolvasva a fenti cikket is, elment tole a kedvem...

"En is iratok tesztet a jeloltekkel es nem allok szoba azzal aki a tesztet nem tolti ki"

Hát... én meg nem állok szóba olyan potenciális munkáltatóval, amelyik tesztet követel meg...

Majd ha Te is eltoltesz nehany orat / napot olyan jeloltek interjuztatasaval akik egy maximum keresest nem tudnak leprogramozni papiron egy tetszoleges programnyelven lehet, hogy megvaltozik a velemenyed...
A masik az hogy itt (Angliaban) azt is meg kell indokolni ha egy jeloltet nem veszunk fel es az, hogy 'nem tetszett' az nem indok...

"Majd ha Te is eltoltesz nehany orat / napot olyan jeloltek interjuztatasaval akik egy maximum keresest nem tudnak leprogramozni papiron egy tetszoleges programnyelven lehet, hogy megvaltozik a velemenyed..."

Eltöltöttem már jó pár napot jelöltek interjúztatásával és a tapasztalatom az, hogy ha az a felvételi követelmény, hogy papíron tudjanak a jelöltek jól programozni, akkor a jelöltek papíron fognak jól programozni...

...ilyen tapasztalat az is, hogy ha a felsőoktatásban az a követelmény, hogy a hallgatók hétről-hétre éveken át a lexikális tudásukra alapozva egyéni munkában dolgozzanak a társaik és segédeszközök használata nélkül, miközben egy problémára egyetlen helyes választ ismernek el, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy a munkahelyükön képtelenek lesznek a csapatmunkára, a lehetséges megoldások publikus helyekről való felkutatására, megértésére, megvitatására és a jónak tűnő megoldás alkalmazására...

"A masik az hogy itt (Angliaban) azt is meg kell indokolni ha egy jeloltet nem veszunk fel es az, hogy 'nem tetszett' az nem indok..."

...nem lehet, hogy az egész tesztírási mizéria ebből fakad, a többi már csak kognitív disszonancia? :)

"...nem lehet, hogy az egész tesztírási mizéria ebből fakad, a többi már csak kognitív disszonancia? :)"

talan :)

Ha most elém tolnának egy papírt, hogy írjak egy java main függvényt, elvéreznék :D

Bruttó 5 - 700 ezret nem fognak adni egy 0 tapasztalattal rendelkezőnek, de juniornak sem igazán.
Legalábbis olyan helyen, ahol van idő kiképezni a kezdőt.

"Bruttó 5 - 700 ezret nem fognak adni egy 0 tapasztalattal rendelkezőnek, de juniornak sem igazán."

Nem is ezt írtam... azt írtam, hogy a kezdő fizetés (például Java fejlesztőként) 550-600 ezer bruttó... 3 év tapasztalattal ez már nettó 550-600 lesz, 5 év tapasztalattal pedig nettó 650-700 ezer. Persze az egyszeri kábelhuzigáló és certified reboot engineer nem kap ennyit, az tény.

certified reboot engineer

Tetszik! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ezeket a számokat írtad, de a lényeg, hogy a cikk azon állítása sem igaz, hogy nincs igény a juniorokra.

"Nem ezeket a számokat írtad,"

Hhhh... de, ezeket a számokat írtam, csak egyszer bruttó, egyszer nettó összegben, számolj utána.

"de a lényeg, hogy a cikk azon állítása sem igaz, hogy nincs igény a juniorokra."

Se én, se a cikk nem mondja, hogy nincs szükség a juniorokra.

Én egészen pontosan azt írtam, hogy "a fizetési probléma le van írva tulajdonképpen a cikkben, hogy egy nulla gyakorlati tapasztalattal rendelkező álláskeresőt elkapkodják mondjuk bruttó 550-600 fizetésért".

A cikkben pedig van egy említés, hogy "van egyébként a dolognak egy érdekes következménye: nem érdemes juniort felvenni!", de körül van magyarázva: nem érdemes, de felveszik, mert nincs más, ugyanis bár "egyszerűen túl magasak a pályakezdő meg a junior fizetések", de kell az ember és ilyenkor az se baj, ha nyúl, csak röfögjön.

Ebből Neked honnan jött le, hogy nincs igény a juniorokra? Amire nincs igény, annak nem lesz magas ára, márpedig a junior embernek magas ára van, mert elkapkodják ennyiért is.

Ó barátom, mennyire tévedsz... mondanék ellenpéldát, de ő is olvassa a fórumot :)

Biztos vagyok abban, hogy van ellenpélda...de abban is, hogy van rálátásom erre a piacra.

Akkor mennék oda dolgozni ;)

"Merthogy pont az informatikus sérelmezi a leginkább, ha nem überezhet."

egyrészt - a szerző nagyarcúan mindenkire kivetíti a saját véleményét

másrészt -

http://www.businessinsider.com/heres-everywhere-uber-is-banned-around-the-world-2015-4

http://888.hu/article-mielott-diktaturat-kialtasz-nyugodj-meg-az-uber-nem-adozik-es-a-fejletnyugat-is-tiltja

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho

888-at idéztél, ezzel visszamenőleg minden érvedet érvénytelenítetted :)

És nyugodj meg, de, adózik az über :)

Itt nagy arcod legföljebb neked van, hogy ilyen kijelentéseket teszel, Csudinak meg mondjuk 20 év tapasztalata ebben a munkakörben...

Emlékszem, amikor 1996-ban indult a TVnet és elkezdtem ott dolgozni, nem sokkal rá már létezett Mimox. És akkor is hasonlóan csinálták: specializáltan kerestek jó szakembereket, őszinte, bullshitmentes honlappal és kiírásokkal.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ooooo...A "nagyon hazai" portal kepes leirni a "fejlet" szot ?
Nem nyelvtannaciskodas, de ezt nehez elutessel magyarazni...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Magyarázta valaki (rajtad kívül)?

:)

Érdekes hozzászólás egy ismerős recruiter-től..:

http://www.mimox.com/gyongyhalaszat/blog/536/Arrol-a-bizonyos-IT-munkaerohianyrol-meg-a-penzrol.html

vakvarju @ unixlab.hu

Write only vagy-e? ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csakis ;-)

vakvarju @ unixlab.hu

Hát de VAK :D:D

és még mindig nem találták meg őket :/ :) Pedig sokan keresik :)

-

Indiába vajon mekkora lehet az informatikus hiány?

Jó szakembert nehéz találni. Mi most kerestünk storage-os mérnököt, több hónapig tartott - bár én nem láttam bele részletesen a folyamatba.

De pl. volt olyan jelentkező, aki a remote interjún, teszteken stb. tök jó volt, majd eljött személyesen és kiderült, hogy NEM AZ AZ EMBER. Magyarul valaki mással, aki hozzáértő és profi, megcsináltatta a beugróját. Indiai kollégák szerint ez ott "megszokott".

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"Indiai kollégák szerint ez ott "megszokott"."
Igen, nagyon is.
Másik oldal meg, hogy ott pl ezért is értéktelenedett el egy csomó teszt alapú CERT, mert a certified emberek többsége csak az adott tesztre készült fel (betanulta a megoldásokat), de az adott technológiából nem. Ergo hiába volt kismillió CERT-je, francot se tudott.
Ez miatt sok cég kezdi bevezetni interjúztatásnál, hogy nincs remote interjú/teszt, hanem az illetőt behívják, majd leültetik egy gép elé, és ott helyben kell megoldania mindent (Net használat engedélyezett), miközben a céges technikus egy másik gépen folyamatosan nézi mit és hogy is csinál egy VNC szerű kapcsolaton keresztül. Innen látszik az is nyomban, hogy mennyit tud fejből, mennyit kell "gugliznia"/man-t olvasnia és mi az amihez abszolút ötlete sincs.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Olyat, aki mindenhová bedugdossa a csavarhúzóját, könnyű találni :)
https://www.youtube.com/watch?v=ud0k5orY5EQ

Rajta legalább látszik a lelkesedés. :)

"Sajnos realitás az is, hogy ma Magyarországon elképesztő hiány van informatikusokból. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos nemrég azt mondta, hogy 22 ezer informatikai szakember hiányzik az országból, míg Vég Ottó, az Adecco Magyarország ügyvezető igazgatója a Portfolionak adott interjújában azt mondta:

Informatikusból körülbelül százezerrel kevesebb van az országban, mint kellene."

http://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/orban_raerzett_sok_tizezer_milliardos_uzletbe_nyulhat_bele_magyarorszag.10.234857-2.html

Akkor sajnos Tomika _sem_ olvasta el a neki (is) készült tanulmányt :)

Azért az sokat elárul a mostani statisztikákból, hogy a fiataloknak lövése nincs, hogy melyik szak mennyire piacképes.
Az index cikke szerint a 10 legnépszerűbb szakok között csak a mérnökinfo van mint informatikai szak.

Összesen két dolog van, ami az IT-ban piacképes:

- valamely konkrét technológia ismerete (pl. szerintem egészen sok OpenShift szakértőt fel tudna szívni a piac mostanában...)
- olyan általános szemléletmód és ismeretek, amellyel valamely konkrét technológia ismeretkörét gyorsan el lehet sajátítani.

A mérnökinfó az elsőt nem, vagy csak elég kevéssé tanítja. Ennek az egyik legfontosabb oka az, hogy a konkrét technológiák az elmúlt néhány évtizedben csak úgy jöttek-mentek, és ha ma az OpenShift a menőnek is számít, lehet, hogy 3 év múlva már a ClosedSnail lesz helyette a csillivilli technológia. Éshát járjál 3 évente főiskolára vagy egyetemre? Csak nem kéne...

Úgyhogy inkább tanítanak operációs rendszerekből a processzekről, izolációról, együttműködésről dolgokat, szolgáltatásbiztonságból olyasmiket, hogy mitől lesz valami állapotmentes, hibatűrő, katasztrófatűrő, hogyan oldható meg a többpéldányos adattárolás stb. Ha ezeket valaki tényleg megértette, akkor pikk-pakk megérti azt is, hogy hogy működik az OpenShift, és meglehetősen gyorsan elő tudja keresni, hogy miért is akar replication controllert csinálni alatta.

(Ez az egész egyébként független a hivatalos felsőoktatástól, de ez a kétféle tanulási stratégia van. És jellemzőbb az egyetemet végzettekre a második mód, az egyetemet nem végzettekre meg az első mód, de nyilván vannak kivételek.)

a minap probaltam egy mernokinfon epp vegzonek magyarazni, hogy miert nem nem fog mukodni az, ha egy instance method-ot instance nelkul akar meghivni es nem akarta erteni :(

ugyhogy mar kivancsi lennek, hogy milyen alapokat ad

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Nem is várható el egy egyetemi szaktól, hogy a legfrissebb technológiákat tanítsa, egyszerűen kivitelezhetetlen és nem is a szakokat akarom minősíteni vagy értékelni.
Amire próbálok rávilágítani, az az hogy a középiskolában nem tudják arra felkészíteni az embert, hogy megfelelő irányba indulhasson el. Persze vannak sokan akik azért választanak szakot mert az életük álma egy munka vagy szakma ami nagyon helyes mert legalább szenvedéllyel fogják végezni de az végzősök legalább 80%-a csak úgy rábök egy szakra hogy ebből jól meg lehet élni. És valljuk be kevés olyan szakma van amiből itthon jól meglehet élni de az egyik ilyen irányvonal az IT. este olvastam valahol OKJ statisztikákat is ott nem volt IT szak a topban.

de az végzősök legalább 80%-a csak úgy rábök egy szakra hogy ebből jól meg lehet élni.

Épp ellenkezőleg: a végzősök ~80%-a egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a szak után mégis miből fog megélni. Ha ugyanis igaz lenne, amit írtál, akkor nem a bölcsész-kommunikáció-média-büfé-ruhatár szakok lennének a legnépszerűbbek.

Pont a kommunikáció és társai szakra mennek a pénz miatt, mert hogy majd a mediában elhelyezkednek és onnan dől.

Ez a mérnökinfo ez mit takar?

Amikor én voltam diák, gyakorlatilag két szak volt ami számítógépekhez kötődött erősen: programtervező matematikus és informatikus (amit néhol informatikus mérnöknek hívtak, de ez ellen eléggé hadakoztak a diákok).

A mérnökinfo az ugyanez, vagy valami új dolog?

BME-n van olyan, hogy mérnök-informatikus, ami anno egy olyan villamos-mérnök volt, aki jobban tudott programozni :D (a diplomámban is ez szerepel egyébként, mármint mérnök-informatikus)

Alapvetően nincs ezzel semmi gond, a mérnöki ismeretekre épülő informatikai képzésről lenne szó, tehát informatikai megoldásokat tud(na) tervezni :D

Nekem is volt számos kollégám, akik villamosmérnök diplomát szereztek, aztán programozóként dolgoztak.

Szóval ez hasonló, csak most több számítógépekkel és programozással kapcsolatos dolgot tanul az egyébként teljesértékű mérnöki oktatás mellett?

Köszi

Gyakorlatilag jóval kevesebb villamosmérnöki dolgot tanultunk, cserébe sokkal több programozás, program és rendszertervezést. Elektronika pl. összesen egy félév volt (az is teljesen felesleges), jelek és rendszerek és szabályozástechnikai egy-egy félév (villamosmérnököknél talán még szigorlatozni is kellett) cserébe volt algoritmus elmélet, sokkal részletesebb matek (gráfelmélet, algoritmuselmélet, stb.), adatbázis kezelő rendszerek, egy rakás nyelvben történő programozás (pascal, c, c++, java, prolog, sml, stb.), programozás tervezés (innen is csókoltatom LZ-t), számítógépes grafika, adatbiztonság, meg
ilyenek. Én anno 99-ben kezdtem az egyetemet, és az még 5 éves képzés volt, most nyilván változott a képzés ehhez képest.

Elektronika pl. összesen egy félév volt (az is teljesen felesleges)

Ezen szemléletmód következménye olykor profi cégek termékeiben is visszaköszön. Mert ugye villanyászatból alulképzett programozó gondol egyet, hogy akkor most hangerő szabályozás, van a digitális potenciométer mondjuk 256 lépésben, fel kell osztani tegyük fel 16 lépésre ezt. Jaj, de jó, akkor a felső 4 bitet lehet mozgatni, alsó nible marad, s meg is vagyunk.

Otthon meg nézed, hogy egyesen már elég hangos, de 15-ösön még nem üvölt eléggé. Persze, mert programozónk biztos remekül tud ojjektum orientáltan varázsolni, amire itt semmi szükség, de azt nem mondták neki, hogy analóg technikában „B” karakterisztikájú, azaz logaritmikus potenciométert használunk hangerő szabályozásra, mivel az emberi fül logaritmikusan hall amplitúdóban. Nem véletlen az, hogy a dB skála logaritmikus, mert szubjektíven ezzel lesz lineáris. Mellesleg frekvenciában is logaritmikusan hallunk, de ez itt most irreleváns.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az elektronika teljesen felesleges, hanem a fél év volt teljesen felesleges. Tanultuk a tranzisztorokat, és kb. ennyi, se előzménye, se folytatása nem volt a történetnek. Magyarul
nem létező alapra próbáltak építeni, ami persze nem csoda, hogy nem működik.

Tessék, itt a tárgy leírása:

https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIEEA307/

[gonosz] Ha egyébként probléma van, annak ki kellett volna jönnie a tesztelésen, ha meg az ügyfél nem reklamál, akkor pont jó neki úgy, hogy van. Ha meg nem tetszik valami, akkor írjon bugreportot, aztán kap patch-et. :D [/gonosz]

Ami viszont nagyon tetszik, hogy van nekik egy ilyen tantárgyuk:

https://portal.vik.bme.hu/kepzes/targyak/GT52A400/

és aki ilyenkor a hwt tervezi, az persze nem kell szóljon a karakterisztikáról? ;) (mondjuk pár topikban már megtanultuk mostanában, hogy ugye a kommunikáció felesleges)

Természetesen de. Munkahelyen olykor én is azzal vívok, hogy szájhagyomány útján terjednek dolgok (rosszabb esetben még úgy sem), nincs dokumentálva alapvető fontosságú dolog, sokszor gondolatolvasónak kell lenni. Ez mondjuk melegágya annak, hogy hozzáértéssel is elszúrjon az ember ezt-azt. :-/


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1. A kedvencem a "hát ez régóta így van". :)

Ennek történelmi okai vannak.
Ezt mi így szoktuk csinálni.
:)

De hát ezt mindenki tudja... (avagy Mint az köztudott. . . Köztudott? Hm. Jöjjön közelebb, Safranek ...)

kérdés akkor, hogy kell-e emiatt a felsőoktatásban terhelni mindenkit, vagy inkább a suszter legyen észnél, és szóljon. :)

(A magam részéről egyébként azt gondolom, hogy kell, nagyon nem árt, ha valaki kb szagolja a környezetét is a munkájának. Mondjuk ez igaz mindkét irányba, nem lenne baj, ha a villanyász meg nem lenne tök kuka ahhoz, hogy hogyan fogják használni, amit gyárt, sokszor sokat segítene.)

(Illetve ennél a konkrét esetnél meg egyébként az van, hogy az alapvető probléma, hogy hogyan hall az ember, az speciel villanyvadász független, uh nem ennek kapcsán kéne megkapni. Az, hogy emiatt más kondit használunk, az már csak következmény.)

A problémát továbbra is úgy gondolom, hogy a teszteknél, vagy a felhasználói visszajelzéseknél meg lehetne fogni, és egy egyszerű patch-el javítani. Persze ha gondolt volna rá a fejlesztő,
de hát nem gondolt. Előfordul az ilyesmi.

teljesen off, de a konkrét probléma nyilvánvalóan olyan, hogy még a devnél (teamben) ki kellett volna derülni annak, hogy hát bazmeg, ez a hangerő szabályozó szar, mert annyira alapvető kérdés. Aztán hogy ilyenkor feldereng-e a programozónak, hogy mi a francért volt egy csomó papír logaritmusos azokon a hülye laborokon, aztán ránéz a googlben a potira, és felfogja magától, vagy odasuttyog a hws kollégához, aki 10 percben elmagyarázza neki, az már mindegy.

Számomra egyébként kicsit nehezen feldolgozható, hogy a programozás annyira elvont tudománnyá nőtte ki magát, hogy a programozó lényegében nem tudja, hogyan működik az a számítógép, amelyre programot ír. Tudom, hogy lehet így programozni, csak nekem, aki mindig is hardware közelében programoztam, ez nagyon furcsa. Amúgy a programozónak nem árt, ha van rálátása arra, amit programoz. Teszem azt, nem túl nagy baj, ha valaki ért a fizikához, a szabályozók méretezési szempontjaihoz, ha például egy PID szabályozót implementál éppen, de az sem nagy baj, ha a pénzügyi folyamatokra lát rá az, aki banki software-t ír.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez még a kisebbik baj lenne, hogy nem ismeri mélységében. Én a webes részre látok rá picit és sokszor logikusan se gondolnak bele, hogy mit csinálnak. A csontigrágott példa a 3mp-ig futó lekérdezés a másodpercenként lekért oldalon... tudomtudom: lassúszaraszerver.

A programozás nem elvont tudomány, egyszerűen a programozók nagy részének a munkája nem olyan problémák megoldása, amik igénylik, hogy részletesen ismerd, hogyan működik egy számítógép, sokkal magasabb szintűek. Egy használható programozónak egyébként van rálátása lényegében, a részletekre meg nem igazán van szüksége, mert az alapvető dolgokat már megcsinálja a kész szoftver az OSsel. És egyre több dolog alapvető.

Aki meg drivert meg fordítót ír, az hidd el, tudja.

Egyszerűen van egy képzés amiben valamit oktatnak (ez tart X ideig), és van egy munkakör, amiben valaki dolgozik. Van egy piac, aminek vannak igényei. Ha mindenkinek
szabályozókat kellene írnia, akkor nyilván a szabályozástechnika elméletét és gyakorlatát kellene jobban tolni. Én 2001 óta javazom, és azóta nem fordult elő, hogy
szabályozót kellett volna írnom. Sőt, frekvenciatartományban sem kellett számolnom, differenciálegyenletet sem kellett megoldanom, és semmi olyanhoz nem kellett nyúlnom
amihez nem volt legalább egy shell. Vannak kollégáim, akik hw közeli programozást csinálnak, ők meg nem rendszerintegráltak ESB-n, egyetlen SQL utasítást sem írtak le,
gráfelméleti problémákra sem kellett visszavezetniük semmit, lövésük sincs a webes fejlesztéshez, és azt sem tudják, mi az a unit test, a continous integration, a refactoring,
a docker vagy a vagrant.

Nincs ezzel semmi gond, a programozás is most már olyan tág, annyira sok különböző irány van, hogy egyszerűen nem lehet mindenhez érteni,
még a saját területen belül is folyamatosan tanulnia, képeznie kell magát az embernek.

Na ez az, te hardver közeli vagy, ezért abból indulsz ki. Másnak meg a JVM a "számítógép", amire ír, és nem kell ismernie a szerverektől a mobilokon át a kenyérpirítók hardverfelépítését. Teljesen más a helyzet, ha valaki a Falcon 9 visszatérésének vezérlőszoftverét írja. Egyetemen kapnak mindenből egy kicsit, ami munkára kevés, ezért elnevezik szemléletnek. Már rég 4-5 területre kellett volna bontani a mérnökinfót, és nem az érdeklődésüktől és leendő karrierüktől nagyon távol álló területekkel szivatni a tanulók 99%-át.

Hah.

Emlékszem, amikor a Kandón Informatika szakon első félévben hurokáramokat kellett számolgatnunk meg transzformátor vasmagjába rést méretezni.

Ez is ilyesminek hangzik, csak pár évvel korábban volt.

Lehet, hogy most már ezt is mérnök infónak hívnák?

A Kandó eredendően villanyász suli, így aztán a hurokáramok módszere, csomóponti potenciálok módszere, fundamentális hurok és vágat rendszer, gráfok fái, Gauss-elimináció a lineáris villamos hálózatanalízis eszközei, amelyet nyilván megtanítanak. Nem szégyen ezt tudni, hanem a villamosságtan szigorlat elég fontos része. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Talán úgy tudnám megfogalmazni a kettő között a különbséget, hogy a villamosmérnök képzés az inkább az embedded fejlesztésre készít fel:

- vegyünk XY hw komponenst
- kössük össze egy rakás másik hw komponenssel
- rakjunk bele ellenállás, kondenzátort, meg egyéb varázslatokat :)
- szedjük elő a scope-ot meg a logikai analizátort, és addig reszeljük, amíg jó nem lesz
- írjunk rá valami szoftvert, ami nem lesz túl nagy, de a célnak megfelel

Mérnök informatikus inkább rendszer fejlesztésre és integrációra:

- adott egy üzleti igény, amit implementálni kell
- van valami hw, ami általában nagy és erős, és jó eséllyel virtualizált
- fogjuk a kedvenc magas szintű programozási nyelvünket (c#, java, stb.) a kedvenc adatbázisunkat (postresql, oracle, mysql, stb.)
- húzzunk be minden komponenst, amire csak szükségünk lehet (méret nem számít)
- implementáljuk az üzleti igényt, tudva, hogy úgyis menet közben 3x meg fog változni
- hegesszünk még hozzá 3 különböző rendszert, az egyiket SOAP interface-szen, a másikat message queue-n, a harmadikat egy 3rd party propertiary protocolon elérve

És akkor van az a nagyobb cég, amely a próbaidőd végén elküld valami komolyabb tanfolyamokra és szakvizsgákra. Ezután már ténylegesen érthetsz is valamihez.

A baj ott van, hogy (kis)cégként szeretnénk, ha a frissen végzett olyan szaktudással rendelkezne, akit a második-harmadik héttől már be lehet vetni projektbe. Sajnos ez nem így van, pedig ha nem is tökéletesen, de igazán jó lenne ha iparszagúbb képzés valósulna meg az oktatásban.

Az ipar és az igények annyira szerteágazók, hogy ez képtelenség. Marad az, ami szerintem elegendő, hogy az elméleti hátteret tudja valaki, de azt viszont készség szinten. Bármilyen környezetben felmerül a dolog, ismerje fel, hogy itt melyik az az elméleti problémakör, amelyet alkalmazni kell. Legyen a jelöltben kreativitás a szintézisre, feladat megoldásra.

Mondok egy példát. Nem feltétlenül kell fejből tudni, hogy mekkora vezeték keresztmetszet kell adott áramhoz - netről pillanatok alatt kinézhető -, de ha valaki olyasmit mér, ahol a teljesítményt kilowattokban írják le, akkor azért fogjon gyanút, hogy a gyengeáramban használatos jelvezetékek aligha lesznek jók tápkábelnek. Aztán, ha ezt a teljesítményt kis feszültségen adják át, s az árm például 180 A körül van, különösen nem mindegy a keresztmetszet, a mérési metódus, vagy az, mennyire vannak meghúzva a csavarok. (A példa olyannyira gyakorlati, hogy a közelmúltban volt egy ilyen mérésem.)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

this

A baj ott van, hogy (kis)cégként szeretnénk, ha a frissen végzett olyan szaktudással rendelkezne, akit a második-harmadik héttől már be lehet vetni projektbe.

Ez teljes mértékben irreális elvárás.
Ha ezt szeretnéd, akkor azt kell csinálni, hogy kipécézel egy érdeklődő egyetemistát, és heti 10-15-20 órában megkínálod valami feladattal, amiből szépen megtanulja azt, amire nálad szüksége lesz. Ezért kifizeted neki egy rendes mérnök pénzének a töredékét, cserébe kapsz egy embert 1-2-3-4 félév múlva, aki már az első héten bevethető, nyilván akkor már meg is kell fizetned rendesen. Optimális esetben úgy választod meg a feladatot, hogy még meg is termelje a neki adott zsetont a betanulás alatt...

Igen, ez így volna helyes. Régen ez így is volt. Aztán egyre jobban elszemtelenedtek, elkényelmesedtek a munkaadók, mert túlkínálat volt munkaerőből. Azonnal mindenhez értő embereket kerestek, válogattak. A munkaerő besokallt az alacsony bérért magas elvárásokat követelő munkaadóktól, megléptek nyugatra, most meg pislogás van, de a beidegződés még működik: kevés pénz, sok 3-4 betűs rövidítésben jártasság, alacsony életkor, tapasztalat. Ja, ez így nem megy. Azok vannak versenyelőnyben, akik újra felfedezik, hogy a munkavállaló egyfelől ember is, nem vágyik felesleges stresszre, csak a munkáját szeretné elvégezni normális fizetésért, s ha általában jó képességű, akkor bármit megtanul záros határidőn belül akkor is, ha jelen pillanatban a terület még új neki. Szerintem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

elkényelmesedtek a munkaadók, mert túlkínálat volt munkaerőből.

Én ilyenre az elmúlt ~20 évben nem emlékszem. Mármint sem túlkínálatra, sem pedig elkényelmesedésre. Legalábbis az IT iparban. Balfasz cégekre emlékszem, akik felvették a gyengébb eresztéseket, mert a normális embereket nem akarták megfizetni. Aztán persze amikor kellett volna a projekthez a tudás, akkor kifizették a csilliókat a szállítónak, mert a saját embereik kevesek voltak, mint mackósajtban a brummogás.

Általában beszéltem a munkaerő piacról, nem az IT egy szegmensére korlátozottan. Mert ugye, az IT sem csak szerver üzemeltetés, meg java ámokfutás. Példának okáért a beágyazott rendszerek is az IT-hoz tartoznak, csak sokan járnak ide, akik úgy vannak, hogy fúj, az undorító, amiben áram folyik. Őket egyszer felvilágosíthatná valaki, hogy amin az alkotásuk végrehajtása történik, az egy olyan valami, amiben áram folyik. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szó nincs arról hogy bárkit zavarna a beágyazott rendszer fejlesztése, ez is egy nagyon fontos terület, viszont
azt is tudomásul kell venni, hogy az IT munkahelyek jó részén NEM beágyazott fejlesztés történik, ehhez képest az oktatási rendszerben még mindig túlsúlyos a szerepe. De talán ez a legkevésbé problémás, sokkal problémásnak érzem, amikor vegyipari meg bányászati ismereteket tanítanak informatikus mérnököknek, azzal a címszóval, hogy majd csak jó lesz valamire.
Ez valamilyen szinten érthető, hiszen mint ahogy írtam, régen az informatikus olyan villamosmérnök volt, aki jobban tudott programozni, azonban ahhoz, hogy használható embereket képezzenek az egyetemek, és ne céges akadémiákon kelljen őket használhatóvá tenni, valószínűleg masszív változtatásra lenne szükség a tananyagban, és az előadásmódban is. Az látható, hogy változások történnek, de ettől függetlenül még bizonyára lehetne mit javítani a kérdésen. Csak ugye ez innentől kezdve már oktatáspolitika, és egyetemi politika kérdése.
De ahogy valaki más is írta a beszélgetésben, már réges-régen 3-4-5 szakterületre kellett volna szedni az egyetemi szintű IT-t is.

Az szétszedéssel egyetértek, mert a rohamos fejlődés következtében olyan nagyá duzzadt ez a témakör, hogy képtelenség kellő alapossággal záros határidőn belül mindent befogadni. Nem is cél szerintem.

Ugyanakkor továbbra is meggyőződésem, hogy fizikai megközelítést, hardware-t, akár termikus problémákat legalább érintőlegesen kell tanítani, mert az egyetemen nem konkrétumok megtanulása a cél, hanem az, hogy tanulni tanuljon meg valaki. Azt akarom mondani, hogy szemléletmódra, általános ismeretekre szükség van, mert ellenkező esetben a programozó olyan dolgokat fog implementálni, amitől egy kicsit is a fizikához értő ember csak a fejét fogja kétségbeesésében.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Már megint ez a szemlélet, meg tanulni tanít meg, és hogy konkértumok nem kellenek. Végtelenül unalmas duma már, persze egyeseknek kell az önigazoláshoz. Neked pont nem kellene, lévén hardverközeli dolgokkal foglalkozol, ahogy lejött nekem. Azért egyszer majd számold ki, hogy évente hány milliárdért adunk leendő enterprise meg cloud fejelsztőknek hardverismeretek, beágyazott programozás és bizonyítások magoltatása címén "szemléletet", teljesen feleslegesen. Ne csak a képzések költségét nézd, hanem az alacsonyabb kezdőfizetés, ilyen 6-18 hónapos tanfolyamok során nem fizetett adók és járulékok is mind-mind az elavult, szar informatika oktatás költségei. Vedd hozzá az egyetemről "feleslegesen" kibukó, szakmát elhagyó embereket is. Nekem is sok-sok évembe került (és a magyar államnak jó 20-30 milliójába), amíg a BME-ről elmenekülve jó nagy vargabetűvel visszatértem a szoftverfejlesztéshez. Szakemberhiány miatt elmaradó beruházásokról, máshova vitt projectekről ne is beszéljünk. Merészen én megbecsülnék rá 20-50 milliárdot, évente. Összehasonlításul, az ELTE éves költségvetése 25 milliárd forint, a BME-é 30.

Ja igen, tanulni úgy is megtanulhatsz, ha hasznos dolgokat tanítanak..

Amit megtanítanak, az hasznos. Neked ugyan nem, mert mondjuk a 2 %-át használod, a 98 %-át nem. A gond az, hogy nem lehet tudni, melyik 2 %-át kell majd a jövőben használnod. Lehet ugyan szakbarbárokat képezni, csak az a baj, hogy pontosan egy dologhoz fog érteni az illető, minden máshoz pedig teljesen hülye lesz. Ez orosz rulett. Abban az oktatási rendszerben, amelyet te jónak gondolsz, vagy elmegy a jelölt hajszál ontosan azt csinálni, amit tanult, vagy éhen hal. Mi annak az esélye, hogy pontosan arra a tudásra lesz szükség, ráadásul egész életében, továbbá a jelleme nem alakul úgy, hogy idővel másfelé orientálódna? Tudom, tanulhat hozzá, de ez épp ugyanúgy igazm hogy általános ismeretek esetén elmélyítheti a tudását, amiben szeretné. Itt jegyzem meg, azért is kell az általános tudás, hogy legalább azt tudd, mi az eszközkészleted, minek kell utánanézni, mik a lehetőségeid egy probléma felléptekor. Ha ezt sem tudod, akkor hogyan találod meg a megfelelő eszközt? Vagy akinek kalapácsa van, mindent szögnek néz?

Továbbra is meggyőződésem, hogy az egyetemnek - ahogyan a nevében is van - egyetemes tudást kell biztosítania, még ha a programozó palánták prüszkölnek is attól a hardware-től amelyre végül is írják képzelgéseiket. Hogy mást ne mondjak, szerintem éppen a te általad támogatott szemlélet vezetett oda, hogy lassan a világ összes RAM-ja sem elég egy program futásához, mert a drága programozónak fogalma sincs, mi fán terem az adatmennyiség, az optimalizálás, mi az a nanosecundum, lefoglal bármihez 10 MB-ot kezdetnek, abból baj nem lehet. Fordító úgyis mindent megold, lényeg hogy kész libekből össze lehessen lapátolni a dolgot igénytelenül, hülye vevő áhítattal veszi majd át, mert fogalma sincs, hogy lehetne ez jobb is.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De értsd már meg, hogy nem létezik "egyetemes" képzés. A probléma az, hogy adott idő van (most ráadásul nem 5 év, hanem gyakorlatilag 3) ami alatt le kell adni egy anyagot. Ez alatt
nem lehet olyan embereket képezni aki a villamosságtan, elméleti fizika, analóg és digitális technika/elektronika, beágyazott rendszerek, magas szintű matematika, adatbáziskezelő rendszerek,
számítógépes grafika, valószínűségszámítás, statisztika, mesterséges intelligenciához, programozás (legalább 1-1 statikus, dinamikus és funkcionális nyelvben), programtervezés, elosztott
rendszerekhez, projekt menedzsment módszertanok, kvantumszámítógépek, hálózatok, és minden más részterülethez is ért. És akkor hol vagyunk az egyébként kb. legfontosabbtól, hogy jó social skillekkel
rendelkezzen, és beszéljen vagy még 2-3 nyelven. Na, ilyen képzés nem létezik, és nem véletlenül.

Tehát valahol meg kell húzni, hogy mi az, ami az alap képzési rendszerben benne lesz, és mi az, amit MSC-be raknak, vagy egyáltalán másik szakba. A magyar rendszerben a különböző egyetemeknél ezt így oldották meg:

ha téged az elektronika érdekel elsősorban, akkor menj BME villamosmérnökire. A másik oldalról: ha te embedded fejlesztőt keresel, akkor onnan vegyél fel embereket.

ha téged a mérnöki képzés alapú informatika érdekel, tehát több programozás, kevesebb villanyászkodás, és olyan nagyon sok matekot sem akarsz, akkor menj BME info-ra. A másik oldalról: ha neked általános fejlesztő kell, aki jó eséllyel sok mindenhez ért, de főleg a fejlesztő kategória (és nem a matematikus) akkor innen vegyél fel embert.

ha téged a programozás és a matematika érdekel, viszont hidegen hagy az elektronia, fizika, és a többi okosság, akkor az ELTE programtervező informatikus képzést tudom ajánlani. A másik oldalról: ha neked olyan fejlesztő kell, akinek biztos, hogy erős matematikai alapjai vannak, akkor innen vegyél fel embert. http://www.inf.elte.hu/karunkrol/oktatas/tantervek/Tantervihalok/PTI_BSc_2008_B.pdf

stb.

Akkor most mi is a probléma? Te magad írod, hogy óriási az anyag, szét kell szedni, ebben fentebb többen egyet is értettünk. Aztán azt is leírod, hogy ez jól megvalósult a magyar oktatási rendszerben, s ezáltal a munkáltató is tudja, igénye szerint hol keresgéljen. Tehát a probléma megoldva.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A probléma az, hogy a magyar oktatási rendszerben megvalósult képzés SEM jó. Nem hatékonyan, rengeteg felesleges és elavult dolgot tanítanak, és azt is rosszul, ráadásul nincs is nagyon visszacsatolás a rendszerben. Ugyanúgy lehetne szemléletet átadni, ha piacképes, modern, és nem elavult tananyagot (ADA 2016-ban????) adnának le, csak ehhez ugye egy rakás tantárgynál újra kellene írni az anyagot, vagy esetleg néhány tárgyat kukázni, esetleg növelni a gyakorlati órák számát.

A cél az lenne szerintem, ha a "jó lesz majd valamire" szemlélet helyett a hasznos tudást lenne a mérvadó. Persze lehet itt mondani, hogy a "szemlélet" a fontos, de azért lássuk be, hogy az egyetemi informatikus képzés nem az elefántcsonttoronyba kell, hogy képezzen embereket, hanem a munkaerő piacra. Amiben természetesen benne van a mostani is, meg valamennyire a jövőbeli piac is. Persze érdemes lenne visszanézni, hogy mondjuk 15 évvel ezelőtt leadott anyag mennyire maradt hasznos a piacon. Van egy tippem, hogy siralmas lenne az eredmény...

A hozzászólás második részéhez a következő kiegészítéseket tenném: a mai magasszíntű nyelvek korában a kérdés is értelmetlen, ugyanis a program egy virtuális gépen fut, nem pedig egy valós hw-en. Tehát az én kis java/c#/python/ruby/stb. programomnak teljesen mindegy, hogy ARM, X86, Sparc, vagy mi a szösz van alatta, ugyanúgy fog futni.

Ha adatmennyiségről és optimalizálásról beszélünk, ezt bizony tantárgy keretében tanítják, általában Algoritmuselmélet néven.

Az, hogy egyes alkalmazások nincsenek kioptimalizálva, az sokszor nem a fejlesztők hibája, ugyanis a megbízók a feature-ökért fizetnek, és amennyiben a kód elég jó (mérnöki szemlélet!!!!), akkor minden rendben van. Lehetne jobb? Lehetne. Megfizetik? Nem. Lehet ezt szeretni, nem szeretni, de ez van, ilyen a piac. Optimalizálni pedig nem a vak világba, hanem performancia mérések után szokás, azokat a részeket, amelyeknél erre valóban szükség van (ugye itt jön be a mérnöki szemlélet). Azt az időt, amit a kézi hegesztéssel megspórolunk (és aminek a JIT compilerek korában értelme sincs) azt sokkal hasznosabb, értékteremtőbb dolgokra is fel tudjuk használni (pl. jobb tesztlefedettség, új feature-ök, code refactoring, stb.)

Igen. Öcsémnek meg nem elég a gépébe az a 2 GiB RAM, amivel össze lett az a gép rakva új korában talán 9 évvel ezelőtt. Kezdem pozitív oldalát látni az IS térnyerésének a világon, előbb-utóbb Európában is: szerintem lesznek optimalizálatlan kódért, pazarló szemléletmódú programozásért megkövezések, karóba húzások, kerékbe törések, kézlevágások, főtéren nyilvános kivégzések. :)

Mellesleg 1313 byte-ban írtam tetris-t Z80-ra kb. 30 évvel ezelőtt. Volt hangja, színes volt, határozottan élvezhetően játszható volt, egyre nehezedő volt, szóval tudott mindent. Ma meg egyeseknek egy boolean eltárolásához 32 bit kell - de lehet, hogy 64 is akár, nem tudom -, holott egy biten tárolható lenne...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudok mit mondani. A mostani telefonomban, amit kevesebb, mint 50 ezerért vettem, 3 giga memória van. Egy barátomnak most adtam teljesen oda ingyen a régi gépem,
amit vagy 4 évig használtam, és abban volt 4 giga memória. 9 éves gépet meg hagyjuk már... igen, én is programoztam assemblyben, csak baromira túlhaladta már a világ, néhány
speciális területet eltekintve.

Igen, és öcséd mennyivel jobban jár majd, hogy a 4000 forintnyi ram bővítést ugyan megspórolta, de a kedvenc játékai a steamen kétszer annyiba fognak kerülni :)

Én az Arduino kapcsán tapasztalok ilyet. A sima Blink példaprogram alapból 1070 byte körüli méretre fordul. De ha itt-ott kicsit belenyúlsz, akkor ugyanazt fogja csinálni, de már csak 470 byte körüli a bináris. És az igenis számít, ha a mikrovezérlődben mondjuk csak 2k flash van. (Nyilván lehet használni nagyobbat, de sokszor azok többet is fogyasztanak.) Múltkor én azon lepődtem meg, hogy milyen kis kapacitású mikrovezérlő van a kaputelefonban.

az ugye megvan, hogy az ardu by design magasszintű, arra való, hogy aki kezdő, az viszonylag gyorsan tudjon érdekes dolgokat csinálni vele, és ezért időnként kissé éhesebb, mert eltakar azért egy csomó mindent. Ráadásul eleve nem arra tervezték, hogy majd ipari mennyiségben arduból gyártasz cuccot, uh feltételezem a prio lista nem legelőkelőbb helyén van az optimalizáció. Mondhatni az embedded javaja :)

Nyilván. De sokszor ugyanez igaz más IDE-kre is, pl. Keil és társai. (Bár az is igaz, hogy ott nem ekkorák az eltérések.)

IDE? inkább talán a lib. És persze, minél több absztrakció van a libben, annál kevésbé lesz optimális. És nyilván, 2k memmel ez sokkal szembeötlőbb.

Jogos, lib-et akartam írni. Csak ugye a default lib-ek sokesetben az IDE-vel jönnek (pl. egy Keil vagy egy Arduino esetén).

igen, gondoltam, hogy innen fúj a szél :)

A sima Blink példaprogram alapból 1070 byte körüli méretre fordul. De ha itt-ott kicsit belenyúlsz, akkor ugyanazt fogja csinálni, de már csak 470 byte körüli a bináris. És az igenis számít, ha a mikrovezérlődben mondjuk csak 2k flash van.

Nade pont ez az: ha nem ilyen elavult szarokon szórakoznátok (amik pont ugyanúgy elavultak, vagy még jobban, mint a 9-éves PC), akkor nem kéne minden egyes byte megsprórolásával szórakozni (ergó lehetne tényleg kényelmesen, magas szinten programozni), mert pont ugyanennyiért 32-bites, nagyságrendileg több RAM-ot meg flasht tartalmazó mikrokontrollereket is lehet ám kapni.

Talán annyit tennék hozzá, hogy van egy olyan felhasználási mód, amikor nagyon számít, hogy egy ilyen eszköz mennyit fogyaszt. Viszont a másik része a történetnek,
hogy sokszor akkor is sokkal gyengébb hw-t választanak (és sz@patják magukat) amikor erre nem lenne szükség, egyszerűen azért, mert vagy az van a raktáron, vagy
pedig mert azt ismerik.

Erre akartam kilyukadni. Előfordulhat, hogy megírod csili-vili 32bites kontrollerre a dolgot, de hogy-hogynem a fogyasztással nem boldogulsz. Asztali gépen ez ugye nem akkora probléma.

RC távirányítóval szeretném a kerti lámpám kapcsolgatni, a mikrovezérlőt a kertbe kintre kell tenni.

Következőket javasolták:
- eszedbe ne jusson kikapcsolni, stand by-ba lökni, hagyjad hadd fogyasszon áramot, az legalább melegíti és nem fagy miszlikre -20 foknál
- akár be is rakhatsz 1-2W ellenállást, hogy melegítsen, de erre csak akkor van szükség, ha a processzor hőmérséklete 5 fok alá kerül.
- nyáron ne rakd ki direkt napfényre, nem feltétlen fogja szeretni

:)

Az ugye megvan, hogy az Arduino már rég nemcsak a 8 bites Atmel kontrollereket jelenti?

Pl. az ESP8266-ot vagy akár a Texas vagy az STM 32 bites ARM-jait is tudod piszkálni belőle (meg még ki tudja, mit). Illetve ott van még az Energia IDE, ami kinézetre, viselkedésre olyan, mint az Arduino IDE-je, de főleg Texas termékekre van kihegyezve.

Azért a ló túloldalára se essünk át, ha több millió iot adatgyüjtőt kell csinálnod, akkor minden dollár megtakarítás rengeteget számít, és máris a programozó ideje lesz az olcsó erőforrás, és az optimális kód az elvárt. Vagy egy űreszköznél vért hugyozhatsz, nem kapsz erősebb hardvert, mert elsődleges a sugárzás tűrése, a programozó költsége meg egy apró lábjegyzet a projecten.

Ez pontosan így van. Csak ez az IT piacon a kivétel, és nem a szabály.

Ha már optimalizálás, ezt érdemes megnézni a gigahertzek és a gigabájtok korában.

Szerintem az itt írogató hősök egy részének maga a probléma sem világos. Itt nincs video memória, csak röptében, futásidővel időzítve előállított videojel, lényegében az órajeleket számolgatva a sorszinkrontól kezdve. Tisztelem az elszántságát annak, aki ezt megcsinálta, szerintem nem kis munka.

Olyat már csináltam, hogy hangot kellett előállítanom, de triac-ot is kellett gyújtanom, viszont a mikrokontrollernek még megszakítás kezelése sem volt. Nem fázishasítás, csak a nullátmenethez képest fix időben gyújtás, de a hangon ez ne hallatszodjon meg. Na, ott is számolgattam, hogy a feltételes elágazás mindkét irányában órajel pontossággal ugyanakkora legyen a futásidő, hova hány NOP kell, miegymás. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pont most képezünk szakbarbárokat, mert amit leadnak a nagy résznek nem kell, ami meg kellene, azt nem tanítják. Pont az általad magasztalt szemlélet rossz a többségnek. 20-30 éve az volt amit leírsz, mert a vas relatíve drágább volt, mint az azt programozó ember ideje. Vagy eleve nem volt vas, amin egy nem optimalizált program fusson. Egy nagy enterprise projectben a legnagyobb költség, ha olvashatatlan, nehezen karbantartható a kód, sőt, emiatt el is bukik sok project. Egyetemen ezt nem tanítják, se szemlélet, se gyakorlat szintjén, pedig ez olyan alapvető dolog, ami nyelvfüggetlen. Az ügyfél termékért fizet, nem fog optimalizációért, amikor egy microservice instance havidíjából egy programozó kávészünetét se tudná kifizetni. Amíg nem az ügyfél szól valamiért, hogy ez meg ez sokba kerül, nézzetek rá, addig csak a veszteséget termelnéd. Na erről nem esik egy szó sem egyetemen.

"Tudom, tanulhat hozzá, de ez épp ugyanúgy igazm hogy általános ismeretek esetén elmélyítheti a tudását, amiben szeretné."

Ez továbbra sem általános tudás, amit leadnak. Ez egy részszelet tudása, amire bőven elég lenne 50-100 embert képezni, nem annak tízszeresét. Jelenleg a piac nagy részére az egyetemek se a gyakorlati tudást, se a szemléletet nem adják, mindent tanulhatnak maguktól. Sőt, sok esetben az academy-k ott kezdődnek, hogy mit felejtsen el az egyetemen átadott szemléletből". Volt egy emberünk a projecten, aki önjáróan, egy hét alatt optimalizált egy több rest áthívásos részt, hogy konkurrens legyen. Elegáns lett, gyorsabb lett, de rémálom volt hozzányúlni, pedig gyakran kellett. A többi helyre automatikusan rácsattanó megoldások rajta nem működtek. Aztán mielőtt ügyfelet látott volna a kód, kiderült, hogy felesleges, és ki lett dobva, de addigra elment rá több emberhét, ami kiszámlázva milliós nagyságrendbe került az ügyfélnek.

Gyorstalpaló után 200 ezres kezdőfizetés

Lassan már közhellyé válik, hogy több ezer informatikust vennének fel magyar cégek, ha lenne kit. A Green Fox Academy és Codecool alapítói gyorsan kapcsoltak és szélsebesen szervezték meg a képzéseiket, amik pár hónap alatt a piaci igényeknek megfelelő szoftverfejlesztőket képeznek ki. Megnéztük, hogy hogy néz ki egy ilyen képzés, kik tanítanak, és miért éri meg a cégeknek a dolog, és még az is kiderül, hogy könnyen tanulják-e a jogászok a programozást.

http://index.hu/gazdasag/2016/08/01/oktatas_munkaerohiany_it_informatika_programozas_kodolas/

Érdekes kérdés, és egyáltalán nem tudom rá a választ: van igény ilyen szakmunkás jellegű informatikusokra?

Persze, lásd PHP Istvánok (_literally_ bármelyik oktatási központ) és Java Betanított Munkások (pl. epam academy)

Lévén, hogy sok cégnek saját academy-je van, és a frissdiplomásokat is beültetik rá, sokkal inkább, mint diplomásokra. Mármint megvannak azok a helyek, ahova tényleg az egyetemen leadott tudás nagy része (is) kell, de az a kisebb szelet. Ellenben az egyetemen beadandót írni tanulsz meg, nem production kódot, ahhoz önszorgalom vagy normális gyakorlati hely (kb ez is az) kell.

Mi is ebbe futottunk bele a cégnél. Van egy csomó ifjú akiket muszáj lesz valami gyorstalpalón felhúzni arra a szintre hogy már használhatóak legyenek, uh kénytelenek leszünk mi is"akadémiát" meg "mentori programot" csinálni.

Indiában van. Ha utolérjük őket, itt is lesz.

--
robyboy

Itthon is van. Fizetésekben lassan indiával fogunk versenyezni (a kínaiak már most jobban keresnek). A különbség a munkamorálban van (aki dolgozott indiaiakkal, az tudja, miről beszélek).

Friss élményem. Interjún 2 személy, vezető és HR-es. A szakami kérdések nagy részét a HR-es tette fel (már ez is meglepő volt) mihez értek, milyen rendszerekkel foglalkoztam. Majd 20 perc mulva kiderült (számomra) hogy teljesen feleslegesen kérdezgette, mert az adott pozícióban nagyjából egyikre sincs szükség :), és persze a részéről előkerült hogy 22e informatikust keresnek .... :)

A népámítás folytatódik: http://index.hu/gazdasag/2016/09/05/400_ezres_kezdofizetesert_is_alig_lehet_informatikust_fogni/
A bruttó 410e Ft-ot jobb lett volna bedobni előtte egy nettó kalkulátorba és a fizetés valós nagyságát leírni.

Miért népámítás?

Nem úgy van ez, hogy az adókedvezmények meg ez-az, az személytől függ?
Ezért nem szokás nettó fizetésben megállapodni, hanem bruttóban.

A cikk kezdőkről szól, a kezdők pedig általában hasonló élethelyzetben vannak.(szerintem) Így például egy magamfajta "átlagember" számára a bruttó 400.000 Ft-ból a havi járandóságom: 266.000 Ft. Tehát nyilván engem ez utóbbi szám érint, az hogy mennyi adót, járulékot, hozzájárulást adok az államnak az legfeljebb az eltartandó munkanélküliek és nagycsaládosok népes táborának lehet érdekes.

Ezek a dolgok családos embereknél jönnek be, az meg azért már nem junior.

Itthon nettoban szokas, legalabbis tolem mindig nettot kertek.

Érdekes.

Tőlem meg mindig bruttót.

És akkor ezzel most azt akarod mondani, hogy kevés?
Nos, nem kevés, mert ezt a pénzt a karriered első 3-6 hónapjában bizony a melletted dolgozó "nagycsaládosok" fogják helyetted is megtermelni. Neked.
És ha egy lusta béna vagy, akkor tovább...

Ha nem vagy lusta béna akkor a karriered első néhány évében 1.5-2x -es fizetésemeléseket érhetsz el évente.
Ehhez persze le kell tenned valamit az asztalra.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

hogy hogy jön ez ide? :) azt nem tudom, más se gondolom.
egyszerű a helyzet: az emberek megnézik nini 313-at keres lidlis, akkor mi a faszé szívjak is ezzel a gané egyetemmel sok köcsög kocka között? na ezért van egyre kevesebb programozó.

de hogy érdemben is válaszoljak: azok a fránya arányok, az én véleményem szerint minimum 4x-5x szorzó kellene egy középkategóriás (tudom, ez már nem dzsunijor) programozó fizetésének lennie ilyesmi pénztárosokhoz képest.
szóval tessék emelni erőteljesen és akkor máris elkezdenek hazajönni a kitántorgottak és lesz neked is alkalmazottad ...

szerk.: ha három évig 2x -né mindenki a fizetését, akkor nem is rinyálnánk itt ;)

a pénz nem a legnagyobb motiváció, ha az embernek célja is van azzal, amit tanul, és az nem CSAK a pénz.

én voltam sokféle munkakörben ahhoz, hogy tudjam mit akarok, és mit nem akarok, ha 600+-ot fizetne a lidl, akkor is csinálnám tovább amit most.

mindemellett, az, hogy a programozó itthon nincs megfizetve azt okozza, amit már láttunk eddig is. mindenki mondta az orvosok elvándorlását, és hogy nincs (jó) ács-asztalos-kőműves-burkoló itthon, csak közben szerintem elsők között léptek le a programozók, és szerintem eszük ágában sincs visszajönni.

"mindenki mondta az orvosok elvándorlását, és hogy nincs (jó) ács-asztalos-kőműves-burkoló itthon, csak közben szerintem elsők között léptek le a programozók, és szerintem eszük ágában sincs visszajönni."

Fejlesztők vannak bőven még itthon, de ács, asztalos, víz-gáz-fűtésszerelő és a többi alig, sokkal korábban elmentek külföldre, mint bármilyen más szakma. És akik maradtak, bármennyi pénzt el tudnak kérni... házat újítok fel, most épp villanybojlert fogok felszerelni és bekötni, mert kis sarkítással több pénzért jönne ide egy szakember, mint amennyit én azonos idő alatt a szakmámban meg tudok keresni... :)

Én pont azon gondolkodtam, hogy vidékről hozatok fel egy brigádod, fizetem az útiköltséget mellett a szállodát, esti ital és kurv@zásukat és még így is féláron fogják elvégezni a munkát.

Sőt. Az a helyzet, hogy ha valaki építkezik, akkor anyagilag IS sokkal jobban megéri fizetés nélküli szabadságra menni (vagy simán csak felmondani) és sk építeni/felújítani, mint szakembört hívni.
[Persze az csak azokra vonatkozik, akik képesek betonozni, glettelni, villanyt szerelni, csempét vágni... Radiátor szerelés, vízvezeték se egy atomfizika... A gázszerelőt vagy az ácsot sajnos így is muszáj megfizetni.]

Mondjuk azt nem értem, ha így is úgy is más termeli ki a kezdők fizetését, akkor miért kell tesztekkel fárasztani az embereket? Olvasatodban kezdetben úgy is 0 értékű a kezdő munkája, szóval hiába kerülnek kiválasztásra azok az emberek, akik szimpatikusak első látásra, lehet mire "termelnének" már réges rég máshol vannak.
Viszont megnyugodtam, mert már kihúzhatom magam!

Nagyon nem mind1, hogy egy kezdo honnan indul. Uveges szemmel nezi a konzolt orakig vagy alapdolgokkal minimum elbodogul es esetleg tud guglizni meg gondolkodni. :)

50-100% emelés per év elég meredeknek tűnik (vagy nagyon lentről indított az emberünk), de ám lehet akár ilyen is.
Az viszont tuti, hogy ezesetben a karriered első néhány évében minden évben munkahelyet fogsz váltani. :)

Nálam pont így volt. Azt hiszem, 4 év, 4 munkahely, évente +100%
Sajnos azóta nincs évente ilyen növekedés, mert elértem egy normális szintet :-)

Mondjuk ha összevetjük egy sima Lidl bolti dolgozó fizetésével, akkor már nem is olyan sok az a 410.000 bruttó.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ennyi_fizetest_ad_a_lidl_ezt_talaltak_ki_a_munkaerohianyra.617776.html

Az áruházlánc a Buksza kérdésére közölte: egy-egy bolti dolgozó teljes jövedelme bruttóban 313 ezer forint. Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a 313 ezres bércsomagban már benne vannak a pótlékok, a cafeteriajuttatás és maga a fizetés is. Ezért pedig napi 8 órát kell dolgozni az adott Lidl-egységben.

Üzletvezetőként többet lehet keresni:
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/hogyan_kereshet_barki_674_ezret_a_lidl-nel_mindenre_valaszolt_a_boltlanc_vezere.620514.html

A Lidl 164 magyarországi boltjában 173 üzletvezető dolgozik, közülük 44-en keresnek bruttó 674 ezer forintot. Ez úgy jön ki, hogy a bruttó alapbérük 636 ezer forint, arra jön rá a bruttó 37 856 forintnyi cafeteria (8 órásra nettó 8 ezer forint Erzsébet-utalvány és nettó 17 174 forint a Lidl-kártyára), ami összesen bruttó 673 856 forint. Ha valaki legalább három éve a Lidl-nél dolgozik üzletvezetőként, akkor keres ennyit.

és tegyük hozzá, hogy mindkettő az elmúlt hónapokban lett kikiáltva hiányszakmának...

(nem sajnálom senkitől a fizetését, örülnék, ha mindenki jól keresne, de annélkül, hogy a befektetett tanulást megfizetnék, nem sok mérnök lesz...kivéve persze az olyan elhivatott embereket, akik fele ennyiért is csinálják, mert van ilyen is)

Budapest és környezetében nem és nem csak ezek hiány szakmák, ahova meg nagy nehezen találnak frissen végzett majdnem betanítható, végzettséggel rendelkező kollégát ott meg a hozzáállás lehetetlenné teszi az alkalmazást.

Tényleg nem szándék a most hiányszakmának kimutatottakat a ring ellentétes sarkaiba állítani, de ha már agyalás van róla, megemlíteném, hogy a bérezésen kívül van még egy apróság, amelyben eltér a bolti pénztáros és az "ájtís".
Előbbinek párévente kell tanulnia 1-2 hónapig valami újat, és továbbra is alkalmas.
Utóbbi kihagy párévente az új dolgok tanulásából 1-2 hónapot, és csipkedheti magát, hogy alkalmas maradjon. Ezt az externális munkaidőt egyetlen statisztika sem tartalmazza.

uff

Az igaz.

http://index.hu/gazdasag/2016/09/12/egy_komplett_generacionyi_informatikus_hianyzik_magyarorszagrol/

Lassan olyan magasak lesznek az informatikus fizetések, hogy nem éri meg majd kimenni külföldre, nem?

Sokan nem csak a fizetés miatt húznak el Magyarországról.

Jaja, a fizetéssel már lassan nincsen gond.

Én 2010-ben jöttem Angliába.

Magyarországon élve több maradt volna akkor is, mint itt. Valószínű ez azóta sem változott, bár mostanában nem számoltam ki.

Nem a pénz a legfontosabb paraméter (bár fontos, ezt meg kell hagyni).

Én 2013-ban jöttem Csehországba és nincsen tervemben az, hogy végleg hazaköltözzek.

szerintem azért ne fél lábon állva várj addig... ;-)


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

már rég nem éri meg pénzért kimenni, alig több a kinti bér leszámítva a megélhetési költségeket!

Az attol fugg honnan hova mesz... En pl mar nem mennek vissza... Kb 8x annyit keresek mint ha otthon jol megfizetnenek... Es a fonokeim altalaban nem tulkempanzalo onbizalomhianyos kispocsok...

Jelenleg kb 2,5x keresek mint hu, ellenben egy fizetesbol el van tartva a csalad, tudok felretenni, es a jovo biztatobbnak tunik.
(.hu a parommal atlagban ugyanannyit kerestunk, kb 650 bruttonal hagytam ott az orszagot, penzugyi szektor)

hmmm, szívesen kimennék én is 8x-os mutatóért, ez az én esetemben ~1.700.- USD + VAT/day lenne.
szólj ha tudsz ilyet, tényleg érdekelne. persze virtuálisan, hiszen ebben a szektorban (IT/programozás) távmunkában is lehet melózni, azaz nem kell(ene) nekem kimennem fizikailag!

Szerintem az informatika tipikusan az a terület, ahol elsősorban nem a fizetés miatt mennek külföldre a népek...

Az allam(==fidesz, jelenleg) nem meri az onallo gondolkodasra kepes programozokat kinevelni/megtartani? :)
Inkabb rinyalnak, hogy elmegy a sok hazaarulo, de ha itthonmaradnanak, ellenszavazok lennenek, inkabb menjenek.

Bár a Fidesz gyakran full ostobának tűnik, elképzelhetőnek tartom, hogy az előző kormányokhoz képest ők idejében rájöttek, hogy egyensúlyt kell teremteniük és azt fenn is kell tartaniuk. Passzolom, hogy sikerül-e nekik.

:)

Nem a Fidesz ostoba, hanem a választó(i).

Jobban fedné a valóságot, ha azt mondanád, az összes magyar állampolgár, kivéve a 14 éven aluliak.

:)

+1, a Fidesz nem a saját szavazói miatt nyert kétharmadot, hanem amiatt a 3 millió miatt akik nem mentek el szavazni. Mert állítólag nem volt kire.

Sajnos tényleg nem volt. Ma már nem állítólag, hanem az érintettek által magukról kiállított (szegénységi) bizonyítvány szerint sem.
Amellett, hogy szeretnék olyan világban élni, ahol ez megvalósul, nem nagyon várható el, hogy akárhány millió választó, akinek a töke tele van az egész branccsal CSAK azért voksoljon !F részbrancsra, amellyel szintén tele van a töke, hogy F részbrancsnak fityiszt mutasson.

Állandósuló tapasztalat, hogy a !F részbrancs még a rájuk testált bizalomra sem érdemes, nem hogy bizonyítanának a 3 millió felé. Pszichikailag könnyebb az ördöggel szövetséget kötni, mint helyzetértékelésre és alkalmazkodásra képtelen sültbolondokkal.

Ez is tévedés szerintem, ahogy feljebb utaltam is rá, csak senki nem akarta érteni. Teljesen mindegy, ki kormányoz, ha a nép hagyja megbaszni magát, akkor a kormánypártok meg fogják baszni. Szerencsés nép vagyunk, mert az ellenzék is megbasz minket. Egyelőre ott tartunk, hogy megbasszuk saját magunkat és egymást is (de nem úgy).

:)

SZVSZ egyáltalán nem, én legalábbis semmi szükségszerűt nem látok. Nem olyan észveszejtően bonyolult elérni hogy ne lehessen egyetlen ~20 fős haveri köré a teljes államigazgatás + igazságszolgáltatás.

Gondolok itt egy olyan szavazási rendszerre, ahol a pártok a végén maximum 20% körül kapnak. (A többi részét megoldja a pszichológia, ha pártokban vannak az emberek akkor abban gondolkodnak, abban tudnak beszélni, nyíltan felvállalják hogy nem értenek egymással egyet, satöbbi)

Mit nyernénk ezzel? Első körben a nagyobb és intézményesített panamák hiányát, a panamába nem elfolyó pénzt + a járulékos negatív hatások hiányát (mint például valakinek megtetszik egy szektor és kinyír ott minden szereplőt; vagy például az állandó rossz légkört a lakosság körében; a dilettantizmust minden, minisztériumi igazgatású intézményben vagy rendszerben stb; mindenki képzeljen amit akar hogy mit nyernénk)

Második körben a nagyobb léptékű átalakítások hiányát. (Gondoljunk az adó- vagy nyugdíjrendszert érintőekre. A változás hiánya, vagy a kis léptékű változás alapvetően nem rossz dolog)

Mi kéne ehhez? Egy másik szavazási rendszer.

Én nem látok túl sok magyar specifikus dolgot.
Szvsz csak ott szaródott el igazán (például a szomszédokhoz képest) amikor a baloldal felszámolta önmagát, és a hatalom kontroll nélkül a Fidesz kezébe hullott (persze lehet tudni hogy _nagyon_ sokat tettek érte (mármint a háttérben)).

- - - - - -

.. mit értesz az alatt, hogy hagyja? Mit szeretnél? Álljak ki, és gyújtsam fel magam a Kossuth-téren? Vagy valami olyanra gondolsz nem hagyás alatt, ami az uszítás kategóriába esne leírva? Vagy a '18-as választásokra gondolsz?

És ki kormányozna? Lenne egyáltalán kormány?

A hagyja azt jelenti, hogy az emberek nem érzik magukénak az ügyeket.

:)

Az ügyek sajátnak érzésében nem teljesen értek egyet, de majdnem, és ez a majdnem semmivel sem fest jobb képet, sőt.

Az őt érintő ügyet mindenki sajátjának érzi (a szívása közben nem is nagyon tehet mást), kivéve aki a napi szómá(giá)t olyan mennyiségben fogyasztja, hogy már csak egy dolgozónyi (vagy herényi) hangyatudattal létezik.

Viszont a más ügye alapból le van ejtve: ha szerencsétlenebb rétegről van szó, akkor "dógozzanak többet, én is dógozok", ha módosabbról, akkor meg "köcsög gazdag, megérdemli", ha autósról, ha biciklisről, ha postásról, ha butikosról, ha tanárról, ha diákról, ha rokkantról... "nem vagyok az, teszek rá". (Direkt nem idézem Martin Niemöller gondolatát, hogy ne távolítsam a képet, de arról van szó.)

Erre az eleve létező szegmentáltságra aztán a hatalom mindenkori birtokosa alaposan rá is játszik; nem elég a politikában máshol is ismert karaktergyilkosság, felénk karakter-tömeggyilkossággal operálnak. Sajnos sikerrel.

A Fidesz úgy hülye ahogy van, kivéve Varga Mihályt. A gazdság úgy hellyel-közzel döcög, a mutatók lassan javulnak.

A legnagyobb probléma az értelmes alternatíva hiánya. MSZP/DK/Együtt/PM/Liberálisok/... viccnek is rossz. A Jobbiknál kérdéses, hogy van-e értelmes gazdaság-politikusuk, vagy szétvernek mindent. Van rizikója.

Sajnos ki lehet mondani, hogy a Fideszen kívül nincs kormányképes erő jelenleg (talán Jobbik, de az is necces).

En ugy mondanam, hogy nincs kormanykepes ero, ugyhogy a legnagyobb tagletszamu most a sofor.

Kipipálva.

Az MSZP kemény magja bénázáson, hantázáson és megszorításon át kitartott a banda mellett, aztán amikor nem az került a közbeszédbe, hogy ki mikor és mennyivel élt jobban akárhányéve, hanem konkrét korrupciós ügyek, amit a még konkrétabb Zucshlag is megfejelt, megmutatták nekik, hogy hová is kéne menniük.

A Fidesz hardkórjai ilyen revideálásra nem képesek. A zemútpárévben vakfoltjuk nőtt korrupció látása ellen, így nem is várható el, hogy zavarja őket és büntessenek érte.

Nem Zuschlag miatt bukott az MSZP.

Az MSZP 2006-ban tolt el mindent. Meghamisított KSH adatok, 10%-os költségvetési hiány, úgy csináltak a választásoknál, mintha minden jól menne, még adót is csökkentettek. Választás: nyernek, kiderül minden, botrány.

Más országokban a miniszterelnök felajánlja lemondását, előrehozott választást tartanak.

Itthon meg szavazással megerősítik Gyurcsány Ferenc-et abban, hogy jó úton halad, erélyesen vereti a tüntetőket, lövi ki a szemüket. Indok: más nem tudná véghez vinni a reformokat. 2006-ban a társadalom megtévesztésével jutottak hatalomra és 4 éven át felhatalmazás nélkül kormányoztak. Erre nincs bocsánat, ezért lett elege a társadalomnak belőlük.

2006-ban szalasztani kellett volna Gyurcsány Ferencet és kiírni az előrehozott választásokat. Akkor 1 ciklust elvesztettek volna, de nem számolják fel saját magukat. Demokráciában ára van a felhatalmazás nélküli kormányzásnak...

Természetesen a kormánypártok hitele nagyot bukott 2006-ban, de pont nem a kemény mag körében.
Sőt. Érdemes a korabeli polfórumokban lapozgatni. Amikor meghallottam a Beszéd inkriminált részét a megjelentetés éjszakáján, azt hittem, hogy másnap a koala választói a pártházak ablakán dobálják ki az általuk választottakat - ehhez képest megmagyarázták, nem egyszer, hanem éveken keresztül.

Ahhoz 3 évig bénázni kellett, tandíjat bevezetni, privatizációs kísérletet tenni az eüben, 300 forintot kérni a rendelőben és lopni, meg bénán biztatni a klientúrát, hogy nem kell félni, kézben marad a kassza, hogy a Fidesz akkori népsavazása és a HírTV által előásott konkrét (értsd: pl. nem felesleges és túlárazott völgyhíd, amelynek felelősségét szervezet mögé lehet dugni) nyúlások a publikum képébe tolva működjenek, és ne csak az örök bizonytalanok körében realizálódjon a kormánybukta kívánalma.
Ennek a végjátéka volt Zuschlag, akire egy komplett elszámoltatási kampányvonalat építettek.

Ez is, az is. 2006 őszén már elvesztettek mindent az önkormányzati választásokon.

kormány: 37.7%
ellenzék: 52.6%

2006-ban még Demszky nyert Budapesten, szóval tényleg nem volt teljesen lefutva a játék, de a 37.7% és az 52.6% közötti különbség nagyon durva és figyelembe sem vettük, hogy az önkormányzati választások alapjáraton a kormány felé húznak.

Papír forma szerint nyerniük kellett volna, addig minden önkormányzati választást a kormány nyert.

"felhatalmazás nélkül kormányoztak"

Oke, ezt fejtsd ki kerlek.

Ha a Pannon Pumával kampányolsz, utána adót emelsz, megszorítások jönnek, 1% körüli növekedés, az felhatalmazás nélküli kormányzás. Semmit sem valósítottak meg az ígéreteikből, sőt a szöges ellentétét kezdték csinálni.

Kuncze Gábor: most azért emelünk adót, hogy később csökkenteni lehessen...

Senki sem adott felhatalmazást SZJA, EVA és TB emelésre, járulék növelésre, kamatadóra, senki nem adott nekik felhatalmazást tandíjra, kórház privatizációra, vizit díjra, tömeges kirúgásokra az egészségügyből, sőt, arra sem, hogy államadósságból pénzosztásba kezdjenek azért, hogy megnyerhessék a választást.

Ha te házat akarsz venni, a képen mutatok egy pesti ingatlant, a vásárlás után leviszlek Mucsaröcsögére és leraklak egy putriban, azt a törvény bünteti. Pontosan ezt csinálták.

Bármiféle választói felhatalmazás nélkül kezdtek megvalósítani elméleti közgazdászok által felállított fantasztikus programokat, amik értelemszerűen kudarcba fulladtak. Semmiféle reformot nem lehet végigvinni, ha 9 millió ember az országból azt lesi, hogy mivel tehet neked keresztbe. Többek között ezért is kellett Gyurcsánynak repülnie.

Az EU/IMF azt mondta, hogy inkább mozduljon ki az ország abból az állapotból ahol volt, induljanak reformok, amit Gyurcsány Ferenccel nem lehetett véghezvinni. Oszkót és Bajnait lehet szeretni, vagy nem szeretni, de nem voltak annyira megosztó személyek, mint Gyurcsány Ferenc. Az utcai harcok is befejeződtek, Gyucsány Ferenc maga volt a probléma, a távozása rengeteg kérdést megoldott.

Többek között szerintem ezért igazságtalan a Budaházy ítélet.

Enyítő körülmény lenne szerintem, hogy 2006-ban teljesen abnormális állapotok uralkodtak az országban. Még Sólyom László is kifejtette: hogy Gyurcsány Ferenc morális válságba taszította az országot.

Ennek tükröződni kellett volna az ítéletben.

az nem ok a robbantásokra, v. bármilyen köztörvényes cselekményre.
ilyen alapon mostanra már romokban kéne hevernie budapestnek..
- így is romokban van, csak a karbantartás hiánya miatt. -

"Ennek tükröződni kellett volna az ítéletben."

Ja. Statáriálisan.

Nem is ismeretlen hasonló a közelmúltban: a 2000-es tiszai árvíz idején egy durcás barom úgy vezette le az agybaját, hogy egy traktor kerekét szúrta ki, egy másik meg kitűnő alkalomnak találta a védekezés napjait párszáz zsák ellopására.
Nem múlt rajta senki élete, nem öntötte el miattuk a környéket a víz, de seperc alatt letöltendőt kaptak, hangsúlyosan azért, mert ott és akkor követték el.

Megszavazták őket? Igen. Ennyi.
A jog nem ismeri a moralizálást.

Szar ügy, értelek, de a szavakon lovaglás sose nem oldott meg semmit.

Nem is jogilag buktak meg.
A választói felhatalmazás támogatást jelent. Anélkül is ki lehet húzni 4 évet, de Magyarország 1867. előtti időszaka a közismert példa arra, hogy még az abszolút hatalom is bukdácsol, ha alatta az egész struktúra keresztbe akar tenni.

"ha alatta az egész struktúra keresztbe akar tenni."

De a """"tobbseg"""" nem akar keresztbetenni.
Vagyunk mi, a "hangos kisebbseg (allitolag)", es ennyi.

Még annál is kevesebben vagytok, mint gondolod. Szerencsére. :-)

A "szerencsere" beirasod most elegge elasott teged :)

Te komolyan orulsz ennek az amokfutasnak, amit a kormany muvel?!

Szerinted elástam magam...

Szerinted "ámokfutás" amit művel...

Szerintem meg nem, én összességében elégedett vagyok ezzel a kormánnyal, nyilván követtek/követnek el hibákat, de az nem hibázik aki nem dolgozik és azzal is elégedett vagyok, ahol az ország jelenleg tart ezzel a történelmi háttérrel, 2 vesztes világháború, majdnem 50 év kommunizmus és kicsit több, mint 25 évvel a rendszerváltás után.

es ennyi uj stadionnal ez mar a nemzethy paradicsom..gurra!

Észre kell venni, hogy már nem vagyunk bóvli ország. Javulnak a költségvetési mutatók, bár igencsak lassan, de előre megyünk.

Mielőtt beszólnátok, hogy kizárólagosan Orbán a felelős azért, hogy bóvliba vágtak minket, elmondanám, hogy nem.
Orbán azt mondta, hogy ha kevés a hitel az adósnak fáj a feje, ha túl sok, akkor a hitelezőknek. Ehhez tartotta is magát.

Értelemszerűen bóvliba vágnak ezzel a mentalitással, de a fő probléma a magas külső államadósság volt, ami már nincs.

Néhány szám a kiigazításokról ( http://tenytar.hu/elemzes/tiz_ev_csomagjai_ki_mennyit_szoritott_meg#.V-UYM_l96Hs ):
Gyurcsány Ferenc - 1414 milliárd
Bajnai - 600-900 milliárd
Orbán - 2773 milliárd

A reformok nagyobbik részét Orbán Viktor vitte végbe. Tény.

ahogy az is, hogy az adósság a gdp százalékában nem csökkent számottevően.
miközben nics pénz oktatásra, egészségügyre, beruházásokra, karbantartásra, és úgy általában semmire.

jaa, gyűlöletkampányra van, kisvasútra is. meg stadionra. és hirdetőoszlopok kibányászására és emiatt kártérítésre, azért ez is valami, ja meg kamu pályázatokra, ja és kopasz verőemberekre, és önigazoló népszavazásra. :))

ezeket a reformokat tényleg megcsinálták.

és tényleg teremtett majdnem 1 millió munkahelyet..
angliábanm, meg németországban, meg..
messzire ér a keze..
ha már az egész európa a no go zónákon meg a ezereszű külügyminiszterünkön röhög..

Senkit sem érdekel a GDP arányos államadósság. Nyisd meg az akk.hu-t, a deviza adósság 27%-on áll, emellett a deviza hiteleket a kormány felszámolta.

Magyarország működését nagyobb részben magyarok finanszírozzák, akik nem érdekeltek abban, hogy gond esetén meglépjenek a piacról, mert saját magukat is tönkretennék vele.

Nem akarlak kiábrándítani, de kizárólag a deviza adósság számít, ezért állhat Japán 230% körül. Semmi sem akadályozza a kormányt, hogy kinyomtassa papíron a komplett államadósságot, legfeljebb a népharag. Fizetőképes, annyi pénzt nyom, amennyi jólesik.

Többek között ezért minősítették fel Magyarországot és nem azért, mert Viktor olyan jópofi européer politikus.

"Magyarország működését nagyobb részben magyarok finanszírozzák, akik nem érdekeltek abban, hogy gond esetén meglépjenek a piacról, mert saját magukat is tönkretennék vele."

Stop loss idején Árpád vére is önmagára támad.
A postabankos maci a tanúm.

csak a munkahelyeket számolta fel a keleti országrészben.

magyarország működőkepésséget az eu pénzek finanszírozzák. mostmég.

és nem csak a deviza adósság számít, mert a magyar állam a mesterségesen magasan tartott államkötvények, és a mesterségesen alacsonyan tartott kamatlábakkal kiszívja a bankokból a kihelyezhető tőkét, ezért se hitel, se beruházás, se forgótöke nincs a vállalkozásoknál, kivéve persze a nemzeti ezt már elloptuk nagytőkések cégeit.

és nem csak a külföldiek kezében lehet devizakötvény, hanem a magyarokéban is, és fordítva, nem csak a magyarok kezében lehet forintkötvény, ugyhogy fogalma sem lehet senkinek hogy mennyi adóság van külföldi kézben, ebből mennyi a külföldi bank..

szóval nem kell a púder, meg a parasztvakítás

Sok baj van a Fidesszel, én leszek az első, aki átszavaz egy normális alternatívára.

2006-ban a világon volt 4-5%-os növekedés, Gyurcsánynak úgy sikerült válságba taszítani az országot.
Nálunk nem volt növekedés, mert egy kretén miniszterelnökösdit játszott és akinek nem tetszett, azt rendőrökkel verette.

Egyébként többen dolgoznak ma, mint 2008-ban, úgy, hogy csökkent a lakosság száma.
Jelenleg reális alternatíva ma a Fidesz, vagy a Jobbik, akik pedig 2006-ért felelősek remélem soha nem fognak visszajönni kormányozni.

ne feledkezzunk meg a letelepedesi allamkotvenyekrol, amiket 4-5 ev mulva el kell kezdeni visszavasarolni ezeken a gecinagy kamatokkal terhelten.

"Magyarország működését nagyobb részben magyarok finanszírozzák"

ebben végülis van igazság... hiszen a hitelezők kaptak cserébe állampolgárságot :)

Japán azért létezhet 230% adóssággal, mert stabil gazdasági teljesítményével elérte, hogy hosszútávú befektetésként csábító legyen az ország.

Fogadjunk, hogy 15 perc Kósa ki tudná nyírni Japánt! Cunami, Fukushima, MFHA!

Elég nagy hézag van a több beszedett/kevesebb kiadott pénz és a kisebb az adósság közötti állítások között.
Ha a kettő nem korrelál szépen, akkor leginkább azt bizonyítja, hogy itt sokat fejlesztettek (nem), sokat megtakarítottak (nem) vagy sokat loptak (biztosan nem, hiszen akkor az ügyészség lépne).

"2 vesztes világháború, majdnem 50 év kommunizmus és kicsit több, mint 25 évvel a rendszerváltás után."

A 2 vesztes világháború itt nem oszt és nem szoroz, mert a SzU lehetőséget adott az egész keleti blokknak ugyanonnan indulni: onnan, ahol a part szakad (50 év kommunizmus terméke).

Szóval a lényegi mérce a 25 év - ennek az eredményét lehet összevetni azzal, ahol a keleti blokkból velünk együtt szabadultak tartanak.

Te most azt vonnád kétségbe, hogy 2006-tól 2009-ig fokozatosan mindenki kihátrált Fletó mögül? Először csak a bizonytalan választók, aztán az addig lojális szakszervezetek, aztán a bírói kar, a tanárok, az egészségügy, aztán (igaz, ahhoz megint egy piszkos fideszes népszavazás kellett) a kemény mag legkeményebbjén kívül mindenki, majd a végkifejletet látva a saját végvárai is, amelyek végül a betű szerint megbuktatták.

Miért kell szimpátia vagy antipátia mentén csavargatni a múltat?

Hogy ezt Fletó az utolsó percig nem volt hajlandó látni és elfogadni, azt még megérteném (a világot szubjektív kép alapján megélő politikusokkal Dunát lehet rekeszteni -- és kellene is), de hogy az ő fején kívül létező emberek miért vannak erre rászorulva, az nekem magas. Tagadásba és önámításba nem fog belebukni Orbán, de más sem felemelkedni. A kultúrkampf történelemhamisító része csak valami mellett működik, nem valami helyett.

ahhoz megint egy piszkos fideszes népszavazás kellett

Ez demokrácia felfogás? :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, ez demagógia felfogás.

Nekem mindegy ugyan, mit gondolsz erről. Ha a nép mond véleményt, az a demokrácia. Ha meg akarod védeni a népet saját magától, mert erre elhivatottnak érzed magad, s okosabbnak gondolod magad a népnél, az véleményem szerint a diktatúra.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem védtem meg, sőt el is mentem szavazni 2008-ban. Egy demagóg népszavazásra.
Sőt, azóta sok egyéb népszavazásra is elmentem volna, de megvédtek attól, hogy elmehessek. Demokráciafelfogásilag.

Ha a vasárnapi boltbezárásra célzol, én is ellene szavaztam volna. Viszont azt a lufit leeresztették, mielőtt kipukkadt volna.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem arra.

Amire nálam demokráciafelfogás szóval lecsaptál, azt próbáld meg a kormányra kiterjeszteni, picit visszavéve a zoomból! Nem csak az árulkodik a demokráciafelfogásról, hogy mire szervez valaki népszavazást, és milyen népszavazást igyekszik a párt döntéshozó szervezeteibe kihelyezett tagozatain keresztül elgáncsolni: hanem hogy mire nincs esze ágában sem népszavazást kezdeményezni.

Te voltál akár csak vélemménnyilvánítva népszavazni a Gránitba Vésett és Többször Módosított Alaptörvényről?
Konzultált veled valaki nemzetileg a botrányágazatnak számító oktatás irányáról a KLIK tündöklése és bukása előtt, alatt vagy után? Kérdezett valaki téged, humánban is művelt szakembert arról, hogy jó vége lesz-e annak, hogy a szakközépiskolákat a szakmunkásképzők szintjére rántják?
Felkarolta a kormány a földügyben indított népszavazási javaslatot, amely mutyit nehezített volna?
És mi a helyzet az olimpiával, amelyet az a Budapest szervezne, ahol az ország centralizált volta miatt egy közönséges keddi napon 2, egymásra merőleges úton végzett felújítás Gödöllőtől Székesfehérvárig érezteti a hatását, és amely olimpia a csókos építőipari cégeken kívül mindenkinek veszteséges - téged kérdeztek erről?

Demokráciafelfogás - az egyeztetésre, kritika meghallására képtelen, a hatástanulmány szóhoz legfeljebb a 24.999.999-es számot társító kormánnyal egy szálban ilyennel revorvelerezni bárkit...

A népszavazás intézménye állampolgári kezdeményezésre van kitalálva, viszont nincs olyan kritérium, hogy az adott állampolgár ne lehetne valamilyen politikai képződménynek tagja. Kezdeményezheti olyan valaki, akinek semmi köze semmilyen párthoz, a szó nemes értelmében civil, kezdeményezheti civil szervezet, amely csak nevében civil, viszont külföldi titkosszolgálatok által pénzelt szervezet, kezdeményezheti hazai ellenzéki vagy parlamenti erő. Ennyi ez, nem több. Meg tudták szervezni? Igen. Sokan érintettek a kérdésben? Igen. A jövőnk múlik rajta? Igen. Van közvetlen joghatása? Nincs. Ugyanakkor sarokba szoríthatja Orbán az EU bürokratáit vele: vagy elfogadják a nép döntését, vagy a jog betűje szerint lesz.rják, ám ekkor nyíltan felvállalják, hogy a működésük nem legitim, nem demokratikus, Orbán pedig megmutatja az embereknek, s nem csak a magyar embereknek, hogy az a cukormáz, amit demokráciának neveznek, már rég nem az. Már messze nem népuralom ez, csak ezzel a szöveggel altatják a népet, hogy ne lázadjon.

Azért emlékezzünk meg Jörg Haiderről és az FPÖ-ről. Az osztrákok demokratikus választáson megválasztották kormányzó erőnek, kívülről megbuktatták. Érdekes demokrácia, ugye? Dönt valahogy a nép, de véletlenül nem az elvárásoknak megfelelően, hát akkor felfüggesztik a demokráciát.

Hasonlóképpen Görögország esetében. 2011 őszén Papandreou meg akarta kérdezni a népet: legyenek-e megszorítások, vagy inkább államcsőd? A hitelezők nem voltak kíváncsiak a görög nép véleményére.

A brexit sincs még lejátszva. Lehet, addig jegelik a kérdést, amíg mindenki lenyugszik, aztán „elfelejtik” végrehajtani a népakaratot. Ilyen ez a demokrácia.

Sokat tanultam a nyugati típusú „demokráciáról” az utóbbi években.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tán nem volt egyértelmű, de nem Görögországról, nem Nagy-Britanniáról és nem a többiekről tettem említést, hanem kis országunk háromnépszavazásos, de véletlenül sem többös pártjáról - amire megemlítetted az _én_ demokráciafelfogásomat, és valahogy most sem tudsz arra a bizonyos pártra és annak a demokráciafelfogására fókuszálni. Úgy tűnik, ez már így marad. Annyi baj legyen!

(Ezt sokan nem fogják érteni, de te biztosan (és csak azért írom, mert demokráciatapasztalatodat említetted): a szintén elég vonalas elemes tűzön és vízen át kitartott évekig, aztán pár hónapja valamin már ő is besokallt, és mára ő a ballibgyurcsánybérencsatöbbi. Úgy tűnik, neki is volt demokráciatapasztalata. Vagy neki volt igazán: lakva ismerte meg.)

Sose mondtam, hogy a Fidesz hibátlan. Viszont ezzel a népszavazással nincs semmi probléma. Ha ki tudsz íratni arról népszavazást, hogy ne keletkezzen annyi por a lakásokban, mint amennyi keletkezik, s ezáltal ritkábban kelljen takarítani, akkor nosza! Azzal sem lenne semmi baj. Mondjuk azon túl, hogy alkotmányba iktathatnánk, hogy a por monnyon le, más hatása nem lenne egy ilyen népszavazásnak. De attól még felőlem szavazhatunk róla. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Uristen, ertelmes szovegeleseket latok egy altalam inditott thread-ben, mi a fene folyik itt?!

"Igen. A jövőnk múlik rajta? Igen."

A feltett kérdés tekintettében biztos nem, nem befolyásolja a jövőnket, hogy 1400 menekült eljárását itthon folytatják-e le.
Az már viszont befolyásolhatja, hogy a Fidesz a népszavazás eredményén felbuzdulva milyen politikai lépéseket fog tenni, merthogy nyilván ez a célja.

"Ugyanakkor sarokba szoríthatja Orbán az EU bürokratáit vele: vagy elfogadják a nép döntését, vagy a jog betűje szerint lesz.rják, ám ekkor nyíltan felvállalják, hogy a működésük nem legitim, nem demokratikus, Orbán pedig megmutatja az embereknek, s nem csak a magyar embereknek, hogy az a cukormáz, amit demokráciának neveznek, már rég nem az. Már messze nem népuralom ez, csak ezzel a szöveggel altatják a népet, hogy ne lázadjon"

Jó, szerintem tekintsünk el attól, hogy Orbán vagy egy periférián levő, tízmilliós országnak ekkora hatása lenne a világpolitikára.

Amikor beléptünk az Unióba, elfogadtuk, hogy a közösségi jog felülírhatja a helyi jogalkotást.
Továbbmegyek, Orbánék ezt az Alaptörvénybe is rögzítették.
A demokráciának több formája van, de nem követelménye, hogy bármilyen kérdésről ügydöntő népszavazást lehessen kiírni.

> A demokráciának több formája van, de nem követelménye, hogy bármilyen kérdésről ügydöntő népszavazást lehessen kiírni.

Ööö de?

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy nem befolyásolja a jövőd, ha egyszer valaki (gyk. nem migráns, hanem akárki) análisan megerőszakol. Nem sok idő, és a végbeled felépül, elvileg élhetsz tovább boldogan, ahogy előtte.

Nem tudom, egy tízmilliós országnak mekkora hatása van a világpolitikára, de nem kell, hogy nagy hatása legyen az egészre, elég, ha a környező országokban élőkre hat. Nehéz lenne tagadni, hogy Orbán néhány gondolatára az EU jelenlegi állapotában mutatkozik igény. Mi nem igazán tudjuk, mekkora, de azt biztosra veszem, hogy a gazdagabb országok vezetői jelentéseket készíttetnek bizonyos gondolatok támogatottságáról, mind a saját népüket illetően, mind az egész EU lakosságára vonatkozóan. Ha másért nem, azért érdemes elmenni szavazni, hogy meglássuk, Orbán és az EU mit kezd vele, vajon számít-e valamit a világban egy tízmilliós ország X fő lakójának véleménye.

:)

"Nehéz lenne tagadni, hogy Orbán néhány gondolatára az EU jelenlegi állapotában mutatkozik igény"

Orbán mást sem csinál, mint a közvéleményt szondáztatva bedob - az ország jövője számára abszolút irreleváns - témákat. Amire igény merül fel, azt kifulladásig lebegtetik. Praktikusan rendszerint gyűlölni kell valamit vagy valamit.

Engem mocskos mód zavar, hogy mennek az évek, én öregszem, nőnek a gyerekeim, de Gyurcsány óta még a gondolat sem merült fel, hogy érdemben modernizáljuk az országot, hozzáfogjunk az ellátórendszerek reformjához, tegyünk annak érdekében, hogy a posztszocialista országunkat nyugatias pályára állítsuk.
Közben a tartalékainkat éljük fel.

> Gyurcsány óta még a gondolat sem merült fel, hogy érdemben modernizáljuk az országot,

Többek között ezért is hívták deform politikusnak. Nála speciel jobb lett volna, ha az ég világon semmit sem csinál...

Gondolom, ha konkrétumokra kérdezek rá, akkor vége szakad a szálnak.

- elfuserált, munkától távol tartó adórendszer
- 1%-os gazdasági növekedés 2007-ben a válság előtt
- virágzó feketegazdaság, ahol az adócsaló jut előre
- utcai harcok a lakossággal, népveretés, szemkilövetés
- elszálló államadósság (80%)
- 7,9%-os infláció (2007, a válság előtt)
- majdnem 8%-os munkanélküliségi ráta (2007, a válság előtt)
- 6-7%-os költségvetési hiány
- deviza hitelek elburjánzása mind az államadósságban, mind a lakosság terén
- elszabaduló rezsi költségek, állandó 10% feletti energia inflációval
- meghamisított KSH adatok a választás előtt
- 280 milliárdért szellempálya alagutakkal (M6 Szekszárd után)

Nagy szakértő volt...

Gyurcsány egy balfasz volt, komoly károkat okozott, de ettől Orbán és bandája még nagyobb kárt okoz.

Például 280 milliárdért legalább építettek valamit, amin lehet közlekedni, míg Matolcsy 260 milliárd közpénzt változtatott magánpénzzé csak idén és csak egymaga, plusz beújított egy szeretőt az öregecske asszony helyett és ellátta közpénzből minden földi jóval...

A nagy családi kedvezmény pedig arra volt jó, hogy szemmel láthatóan csökkenjen a gyerekvállalási kedv, lásd 2002 és 2010 között évente átlag hétezerrel több gyerek született (96 804, 94 647, 95 137, 97 496, 99 871, 97 613, 99 149, 96 442 ~ 97 145), mint 2010 óta (90 335, 88 049, 90 269, 88 689, 91 510, 91 690 ~ 90 090). Minden szám és kommunikáció ennyire valós... persze lehet álmodni két számjegyű növekedésről, ahogy Matolcsy álmodozott, de egy balfasz volt a teljes kormánnyal együtt és az is marad.

Nagyon szar lesz ebből a tömegpszichózisból felébredni és főleg kigyógyulni, de hát ez kellett a népnek...

A 2010-es kevés gyermeket Orbán számlájára írni legalább olyan szintű balfaszság, minthogy azt állítani, hogy a 4-es metró Tarlósnak köszönhető. Volt 2008-ban egy világválság, devizahitel válság, az 2010-re jutott el gyermekszám csökkenéséhez. A demográfiát csökkenteni nagyon gyorsan lehet (Bokros Lajos), de visszaállítani nem könnyű.

Sajnos gyermek és gyermek között is különbség van.

Nem mindegy, hogy két szakembernek, vagy két segélyből élőnek születik gyermeke.

Fel kell tenni a kérdést, hogy a munkavállalók számát, vagy a segélyből élők számát akarod növelni.
Miután megkaptad a választ, aszerint kell alkotni a törvényeket.

Amíg nincs adatod arra, hogy melyik gyerek hiányzik, addig ez mellébeszélés és terelés... de segítek: a 20-35 éves korosztályból ment 100-150 ezernyi külföldre az utóbbi hat évben, olvasnivaló a témában: http://www.ksh.hu/statszemle_archive/2015/2015_02/2015_02_093.pdf

Miért kell ennyire kapaszkodni egy bizonyítottan nem működő rendszerbe? Azért, mert 10 éve volt egy másik bizonyítottan nem működő rendszer? Attól ez még nem jobb, csak másképp rossz.

Nézd, a szomszédom azért ment külföldre, mert nem tudta fizetni a devizahitelét, 100.000-ről 240.000-ig felment és folyamatosan cseszegették. A családja itt maradt, ő mindenképp vinné ki a családot is, de a család maradni akar.

Orbán alatt ment ki, mert a devizahitelek ellehetetlenítették az életét.

Tedd fel a kérdést, hogy ki a felelős? Tehetett-e volna a Fidesz többet azért, hogy ne semmizzenek ki a bankok 100.000 számra középosztálybelieket?
IMF-hez kellett fordulni a végtörlesztés után, pedig csak a hegy csúcsa volt...

Ok, Neked ez kell, én megértem, csak aztán ne legyen sírás, amikor kiderül, hogy éveken át hazudtak és elhitted.

2005 egy csodálatos év volt, minden flottul ment. Fantasztikus elemzések, Pannon Puma, meredeken emelkedő életszínvonal, Orbánon röhögött mindenki a "rosszabbul élünk, mint 4 éve" szlogenje miatt. Még a jobboldal is.

Aki akkor arról beszélt, hogy talán nem kellene orrba-szájba venni fel a hiteleket, jobboldali szélsőségesnek számított. Egyik bankban komplett hülyének néztek, hogy deviza helyett államilag támogatott hitelt veszek fel, át kellett menni másik bankhoz.

Gyönyörű kirakat világ volt, minden szép volt és jó volt. Azóta sem értem, hogy hogyan juthattunk el 2006-ig. Hogyan lehetett lehazudni a valós magyar helyzetet, hogyan asszisztáltak ehhez belföldi-külföldi újságok, hogyan lettek kikiáltva a normálisan gondolkozó emberek szélsőségesnek.

Az állampapírok kamatai az egekben voltak, hiány óriási, a külföldi lapok meg arról cikkeznek, hogy milyen tuti befektetésre alkalmas ország vagyunk.

A kérdés mindig nyitott: kinek tuti az ország, neked, vagy a befektetőknek?

Most is tele van az ország azzal, hogy jobban teljesít. Aztán a nagy lófaszt. Neked most mennyi rossz év kell ahhoz, hogy ezt észrevedd?

Tudom, hogy szarul megy minden, de nincs az a pénz, hogy az előző gárdát visszaszavazzam.
Nem biztos, hogy a Fideszre fogok szavazni, a Jobbik még játékos, de igazából senkit sem bírok.

Az összes játékos közül az MSZP/DK/társai esélye 0. Az LMP kérdéses, Schiffert bírtam, de ő kiszállt a buliból.
Nem tudott látványos eredményt elérni, nem tudott kibújni az MSZP árnyékából ahhoz, hogy valódi alternatíva lehessen.

Bár Schiffer hagyta volna az MSZP-t a fenébe, a tagság kevésbé.

Schiffernek volt tehetsége, nem a hivatalos jobber/baller propagandát fútja. Volt saját hangja, hogy mi lesz a párttal nélküle kérdéses.

Neharaudj, de ez baromira nem középosztály. Az Magyarországon soha nem igen volt.

Idézet:
Tedd fel a kérdést, hogy ki a felelős?

Leginkább az, aki úgy vesz fel rizikós hitelt, hogy nincs tisztában a kockázatokkal és nincs elég tartaléka.

Másodsorban lehet hibáztatni a bankot, amiért nem hívta fel az ember figyelmét a kockázatokra, de ezek a pénzintézetek már csak ilyenek: eladni akarnak, nem pedig eltántorítani az potenciális ügyfeleket az üzletkötéstől.

Én még jóval az árfolyamok elszaladása előtt vettem fel kb. 5 év lejáratú CHF alapú lakáshitelt. A bankban azt mondták, van két opció: hitel natúr formában, vagy kicsit több pénzért hitel, árfolyam biztosítással. A másodikat választottam. Nem volt lényegesen drágább, és ugyan évekig nem ugrott meg az árfolyam, de amikor a végefelé elkezdett emelkedni, nem voltak álmatlan éjszakáim.

Szerintem igen rossz megközelítés, ha emberek, cégek, stb. kockázatot vállalnak, és aztán a mindenkori államtól várják, hogy kisegítse őket, ha a kockáztatásnak kellemetlen eredménye lett.
Leginkább azért rossz, mert nem ösztönzi ezeket az embereket / cégeket arra, hogy legközelebb óvatosabbak legyenek.

Majdnem igaz. A mindenkori államnak érdeke, hogy legyen adóbevétele és ha egy pár bank túl sokat húz le a tehenekről, akkor az állam átgázol rajtuk.

Orbán nem a bankokat szívatta, hanem adófizetőket és szavazókat csinált magának (pl. végtörlesztés). Ehhez a társadalom támogatta, mert elege lett a hitelekből. Ezt hívja az angol szakirodalom "Political Risk"-nek, pénzügyben számolnak vele.

Hiába várták az emberek, hogy az állam megsegítse őket, az állam nem tett semmit. Tele vagyunk nemfizető adósokkal.

Annyit csinált Viktor, hogy a jól tejelő marhákat kiszedte. Inkább fogyasszanak, fizessenek ÁFÁ-t, mint devizahitelt törlesszenek, vagy lelépjenek az országból.

Vedd észre, hogy Viktor pont ugyanazt fújta mint a bankok:
- Nem kellett volna devizahitelt felvenni, akkor nincs baj
- Nem kellett volna devizahitelt eladni, akkor nincs baj

Annyi a különbség, hogy Viktor volt az erősebbik kutya. A kérdés a pénzről szólt, nem az igazságosságról. Teljesen mindegy, hogy ki miért, hogyan vett fel deviza hitelt, adót kell fizetni az államnak. Aki ebben akadályozza őket (például bankok), azt elintézed. Röviden ennyi. Maffia háború: felosztották a piacot egymás között, az eltolódás automatikusan leszámoláshoz vezet.

Most nem arról beszélek, hogy Kósa és Szíjártó mekkora balfék volt, mert azzal többé-kevésbé mindenki tisztában van.

Ha kiáll mondjuk Kiss Pista piásan a képernyő elé és azt mondja, hogy "ú, nagy baj van fiugg", attól összedől egy állam bankrendszere? (Bocs)

Ha a forintot le kell értékelni, mert a gazdaság nem versenyképes, akkor bizony le kell értékelni. Ha erősítésre van szükség, akkor azt kell tenni. Ne haragudj, de mi a tökömet érdekli egy bankot az, hogy mennyi a forint árfolyama? Annyi, amennyi. Ha nem amatőr idióták ültek volna a bankokban, akkor rohadtul tettek volna az egészre, hogy mennyi az árfolyam.

Tehát a legnagyobb probléma nem az, ki mint mond piásan, hanem az, hogy a bankok fogadtak a tőzsdén a forint erősödésére, forint-gyengülés esetén pedig csőd közelbe kerültek. Ha elszáll az árfolyam, az adósok 80%-a nem tudja fizetni a hitelét, az a bankok hibája, mert ostoba szerződéseket kötöttek. 100 házat a bankok el tudnak árverezni az adósok fölül 100.000 házat nem. Olyan hitelszerződéseket kellett volna kötni, amit vissza tudnak az adósok fizetni.

Nem értettem egyet az MSZP politikájával, hogy mindenképpen erősen kell tartani a forintot a devizahitelek miatt. A jegybankot mi a tökömet érdekli, hogy van-e devizahitel, vagy nincs, vagy mennyi a frank árfolyam? Inflációs és gazdasági céljai vannak. Ha mindenki a maga dolgát végzi, nincs baj. Nem a kormány a szemét, hogy élt a monetáris politikával és gyengítette a forintot (megteheti), hanem azok voltak hülyék, akik a forint erősödésére játszottak.

Nem kell a bankokat megmenteni, pláne ha külföldiek. Szevasz tavasz, lehúzhatják a rólót, azt csá.

"Nem kell a bankokat megmenteni, pláne ha külföldiek. Szevasz tavasz, lehúzhatják a rólót, azt csá."

Gondolom, nicns bankbeteted.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ertelek, de Mr. Twenty nem "kisspista" kategorias.

Amikor egy ilyen kaliberu/befolyasu/barmi politikus benyogi, hogy szar van es elvezzuk, akkor minden normalis ember menekul onnan.

A forint leertekelese nem szijgyarto feladata, hanem az MNB-e, ha jol tudom.

Persze, hogy az erosodesre fogadtak, hiszen a gazdasagi kilatasok ezt indokoltak :D:D:D Ennek baszott keresztbe a kakadu es kosa. Direkt.

"Ha elszáll az árfolyam, az adósok 80%-a nem tudja fizetni a hitelét, az a bankok hibája, mert ostoba szerződéseket kötöttek."
Ez igy teljesen hulyeseg. Es azota sem ervenytelenitett birosag szerzodest (foleg nem a 80%-ukat).

"hogy élt a monetáris politikával és gyengítette a forintot"
Nem, mert nem monetaris politika az, hogy benyogi a napi gazdasagnak a 3. legbefolyasosabb politikus, hogy "allamcsodkozeli helyzet van".

"A jegybankot mi a tökömet érdekli, hogy van-e devizahitel, vagy nincs, vagy mennyi a frank árfolyam? Inflációs és gazdasági céljai vannak."

A jegybank nem a Sátán, aki azon ügyködik hogy mindenkivel jól kibaxxon csak a kibaxás kedvéért, hanem mi hoztuk létre magunknak hogy jólétet teremtsen nekünk.

Kérlek mesélj az általad kívánt rendszerről!

:)

Hányan akarják ezt amúgy? Nem úgy értem, hogy hányan szeretnék, hanem hányan akarják?

:)

Engem mocskos mód zavar, hogy mennek az évek, én öregszem

Ez engem is. :)

hozzáfogjunk az ellátórendszerek reformjához

Gondolom, itt arról lehet szó, hogy aki rászorul az ellátásra, azt rekesszük ki belőle, hogy a tegetősebbeknek jobban menjen. Nem, én ezt a lépést cseppet sem várom, mert kiszolgáltatottabbá teszi a szegényeket.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A reform jelentheti azt, hogy megszorítás, de ez nem követelmény.
Ezt csak Szijjártó hitette el a zemberekkel, mert úgy könnyebb volt opponálni.

Másrészt éppen a Fidesz cseszett ki rászorulókkal, hogy tehetőseknek jobban menjen.

Harmadrészt meg csak addig lehet játszani azt a játékot, hogy "jár", amíg jut is - a mai álmot képviselő neofeudális Magyaroszágon pedig pont nem az volt a jellemző, hogy jut.

De nem gond, hol vagyunk még a hárommillió kitántorgótól!?

+1

A plusz egy mellényomás volt, a 'g' a 'h' helyett meg elgépelés. :)

Az nem különösebben zavar, ha az önző emberek eltávoznak. Tényleg nem hat meg, ha elmennek azok, akiknek saját boldogulásuk számít kizárólag, de az bármi áron. Menjenek, én örülök neki. Én sohasem nyafogtam azért, hogy mennyi az áfa, nem számolgattam, hogy mennyivel több lenne a nettóm, ha alacsonyabb lenne az szja. Úgy fogtam fel, hogy ennyi a pénzem, s mindig törekedtem arra, hogy ne pusztuljak éhen. Ha nincs itthon kenyér, az eddig elsősorban azért volt, mert későn eszméltem rá, hogy elfogyott, netán megpenészedett vagy megszáradt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És mi van akkor, ha többnyire az önző emberek maradnak és többnyire azok mennek, akiknek mások boldogulása is számít, de nem tudnak itthon kibontakozni az önző emberek miatt?

Ezek értelmezési különbségek közöttünk. Én úgy fogom fel, hogy azért élünk társadalomban, hogy segítsünk egymásnak. Mindenki azt csinálja, amihez ért, s azt veszi igénybe mások munkájából, amihez pedig nem. Ebbe a képbe az individualizmus nekem nem nagyon fér bele. Persze kell az alkotás öröme, de azt 27 %-os áfa mellett is meg lehet élni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bőven elég lenne, ha mindenki a saját életét próbálná egyengetni az állam pedig partnerként tekintene a polgárai, nem alattvalóként, akinek minden lehetséges módon irányítani kell az életét.

Ez nem teljesen van így, mert például az nem egyszerűen egy döntés kérdése, hogy értek valamihez, tehát elmegyek dolgozni. Például, mert nincs munka. Vagy van, csak messze, esetleg nem fizetik meg, vagy nem úgy kommunikálnak a munkavállalóval, ahogy az emberhez méltó, és így tovább. Az államnak van szabályozó szerepe, s ez így van rendjén. Ha nem lenne, akkor szokás szerint az agresszív emberek még jobban kihasználhatnák a becsületes naivakat.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Orbán az MSZOSZ-t nem véletlenül küldte melegebb éghajlatra.

Az MSZOSZ tevékenysége teljesen ellehetetlenítette a munkavállalókat. Ennek az oka pedig hihetetlen egyszerű:
- ha nehéz kirúgni a munkavállalót, akkor nehéz lesz felvenni is alkalmazásba
- ha sok pepecselésre van szükség egy munkavállaló alkalmazásához, akkor megpróbálják munkavállaló nélkül megoldani a helyzetet

Az MSZOSZ tevékenysége éppen ezért nemhogy csökkentette volna a munkanélküliséget, hanem egyenesen növelte.

Mondjuk arról ne is beszéljünk, hogy az MSZOSZ folyamatosan azért küzdött, hogy legyen progresszív adó és az IT fizessen többet. Érdekes szakszervezet, nem tudom, hogy van-e másik ország, ahol adóemelésért küzdenek szakszervezeti vezetők, nálunk sikerült. Minél több joga lesz a munkavállalónak, annál kilátástalanabb helyzetbe kerül álláskeresésnél.

Azért ez így elég fura elgondolás.
Az egy dolog, hogy könnyű munkát találni, mert bármikor kirúghatják azt, akinek a helyére veszik fel. De ezáltal a létbizonytalanság is nő. A létbizonytalansággal pedig a fizetéseket is vissza lehet fogni.

A szakszervezet halála az, hogy nincsen kellő arányú tagság, így súlytalan az egész. Az átlag csóró csak legyint egyet, hogy 2 forintot sem fizetne azért, hogy legyen közös érdekképviselet, mert megszokta, hogy úgysem lesz jobb. Nade, ha véletlen tisztességesebb szakszervezet jön létre, tagok nélkül tényleg nem lesz jobb. Persze tudom, hogy ehhez kellenének hiteles emberek. Volt, hogy gondolkodtam szakszervezetbe lépésen, de amikor egy általam korábbról már első kézből ismert korrupt, csaló köcsög mellett kampányoltak, azzal elvesztették a bizalmamat.

Nem véletlen, hogy ott van erős érdekképviselet, ahol 90% feletti a tagság. Ott nem csicskáztathatják a munkavállalót. Persze a keleteurópaiak itthonról vitt mentalitása valószínűleg kezdte megbontani a rendszert ott is. Bár pontosan nem tudom miért kellett bevezetni az állami minimálbért is némelyik országban, ahol szakszervezeti ágazati minimumok voltak már előtte is. Gyanítom, hogy a több millió keleteurópainak lehetett köze hozzá, akik a saját nyomorukat akarták ott újra megteremteni.

Itt ez az aprosag. Jelenleg a fizetesembol egy jegyre futja. Gyereket nem tudom elvinni, pedig azt szeretnem, hogy O lassa. Sajnos, egy jegyre van penz, a gyerek viszont nem mehet egyedul - ergo nem megyunk.

http://www.ticketpro.hu/jnp/egyeb/1872424-cirque-du-soleil-varekai.html

Az AFA kb 50e, amit havonta befizetek. Kicsit kevesebb AFA-val mindketten elmehetnenk. De nem kellene most azon gorcsolnom, hogy miafaszbol vegyek meg egy szobabiciklit (19e Ft hasznaltan), hogy csokkenjen a vernyomasom, vercukrom.

Ha nem lenne ilyen irdatlan elvonas VAGY latnam az elvonas eredmenyet, nem bannam. De jelenleg csak lecsuszast latok es novekedo elvonast.
Mi ebben a jo ?

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ez az elvonás kérdés meglehetősen érdekes téma.

MSZP-SZDSZ kormány alatt a fizetésemen az elvonás sokkal magasabb volt (szolidaritási adó, 20% ÁFA, második kulcs,...), a munkáltató által kiutalt lóvé 70%-a adóba ment el (ÁFÁ-val).
Orbán kiegyensúlyozta az adókat: akik addig keveset fizettek, most többet fizetnek, akik meg sokat, azok kevesebbet (most 50% körül van az adóm).

Ezt nem érzem igazságtalannak.

Az egykulcsos adót sem: mindenkire ugyanaz az adó vonatkozik, ha pedig nem tudsz megélni: mész az önkormányzathoz.
Az önkormányzat megnézi, hogy mekkora házban élsz, hány ingatlanod van, van-e gyermeked, van-e egyéb helyről jövedelmed és ha megfelelsz a kritériumoknak, támogatást is kaphatsz.

Az adórendszert felesleges szociális dolgokkal összekeverni. Ennyi az adó, kész. Ha nem jösz ki a pénzből, akkor megnézik a vagyonodat, ha pedig megfelelsz a kritériumoknak, kaphatsz támogatást.

Emlékszem még az MSZP kormányra: a szomszéd minimál bérre volt bejelentve, gázártámogatás, ilyen támogatás, olyan támogatás, a minimálbérből két autót fenntartott. Engem bejelentettek hivatalosan, 70%-át a pénzemnek a kormány elvette és kiosztotta a nálam gazdagabb minimálbéres szomszédnak is.

Nem kérek a régi rendszerből, nem akarok én lenni a balek, aki az egész országot eltartja. Fizessen mindenki.

A kedvenc minimálbéres szomszédom időnként konténert rendel, a megunt cuccokat teherautóval elviteti, nála az a lomtalanítás. 5 évente annyi szemetet produkál, mint más egy élet alatt.

Ha ez a gazdagság, akkor nem bánom, hogy nem jutott nekem belőle.

"Az egykulcsos adót sem: mindenkire ugyanaz az adó vonatkozik [...]"

Nincs egykulcsos adórendszer, egykulcsos SzJA van.

"Az adórendszert felesleges szociális dolgokkal összekeverni."

Hát de össze van keverve. Sőt.

Nacceru, akkor mar van legalabb egy ember a Fidesz-tagokon, polgarmestereken es minisztereken kivul, akinek bejott. Mar csak a maradek 8 millioval kellene valamit kezdeni, aki se a fenti korbe nem tartozik, se az orszagot nem hagyta el a szopatas miatt.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Valamivel hihetővé tudod tenni, hogy nyolcmillió ember egyetért veled, vagy ez csak a személyes álláspontod?

:)

Elmúlt 10 év (öszödi beszéd) óta eltelt összes népszavazás, választás, közvélemény-kutatás?

Azokon átlagban a Fidesz győzött. Vagy nem?

:)

Hat nezd, vannak itt legalabb nyolcmillioan, akik nem hagytak el az orszagot es nem lett jobb helyzetuk. En ezt allitottam, nem azt, hoyg ez a nyolcmillio egyetert velem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Lehet, hogy közülük sokan úgy érzik, nem lett jobb nekik, mint az előző garnitúra idején volt, viszont lehet, hogy arra gondolnak, sokkal jobban elvannak, mintha az előzőek maradtak volna hatalmon. Elnézve a lehetőségeket, nincsenek illúzióik. És nem valószínű, de talán azzal is tisztában vannak, hogy egy jobb országhoz nem csupán a politikának kell megtisztulnia, hanem a népnek is (szellemileg).

De az is lehet, hogy sokan úgy érzik, jobb lett nekik. Lehet, hogy az általuk megélt valóság miatt érzik úgy, lehet, hogy a propaganda miatt, de az is lehet, hogy mindkettő miatt. Az is lehet, hogy sokaknak azért lett jobb, mert elmentek a rokonaik külföldre, és küldik haza a pénzt. Az is lehet, hogy sokaknak azért lett jobb, mert a munkaerőpiacról való távozások több munkalehetőséghez vagy magasabb jövedelemhez segítették őket. Az állami alkalmazottak egy része kapott némi fizetésemelést.

Ám tényleg lehetséges, hogy az a nyolcmillió mind úgy érzi, sokkal rosszabb neki, mint azelőtt.

Valóban nem azt állítottad, hogy egyetértenek veled, hanem azt, hogy a véleményed igaz rájuk, vagyis ha megkérdeznénk őket, véleményed szerint egyetértenének a véleményeddel. Nem mintha ezzel bármi baj lenne, bár szerintem érdemes meghagyni annak lehetőségét, hogy a világ eltérhet attól, amilyennek mi hisszük.

Egyébként úgy beszélgetünk, hogy nem definiáltuk, miről beszélgetünk ("bejott", "jobb helyzet"), vagyis vagy emberek vagyunk, sokféle elképzeléssel, vággyal, céllal, vagy kurvára értelmetlen szócséplést folytatunk, és emberállati mivoltunk oda vezet minket, ahová a pártbuzikat szokta, vagyis mindenki hülye, aki nem ért egyet az ő vélt igazukkal. :D

:)

Kb. valahol 3 és 4 millió közötti azok száma, akik nem-mel szavaztak legutóbb, és nem érvénytelenül. Kb. ők alkothatják az elégedettebbek táborát.

--
robyboy

Nem hiszem, hogy ebből az egyetlen de sokféleképpen értelmezett dologból következtetni lehetne az elégedettebbek számára.

:)

" vagyis vagy emberek vagyunk, sokféle elképzeléssel, vággyal, céllal, "

Errol van szo. Ahogy a "jobb" es a "rosszabb" is csak relativ, nem abszolut. Sot meg az is lehet, hogy akinek "jobb" lett, annak sem mindenben "jobb", es akinek "rosszabb", annak sem mindenben "rosszabb" :)

En csak ugy erzem, ha egy orszagot elhagyja az ot szazaleka (fiatal, mobilis korosztaly), az senkinek sem jo. Ez viszont (5%) egy eleg abszolut adat, ebbol mar lehet kovetkeztetni arra, hogy a tenyleges nepessegbol mennyinek nem jobb. Nekem sem jobb a 27% AFA, mint a 20%, foleg, hogy ekozben szembesulok az orvosi varolistakkal es latom, hogy epulnek 100 fos falvakba tobbezer fot befogadni kepes stadionok. Vagy amikor azt olvasom, hogy _tenyleg_ lenyeges kerdesekrol (olimpia, paks 2) nem lehet nepszavazast kiirni, de parmilliardot belefeccolnek egy hiszteria-kampanyba. Ez egy kicist zavar, ugy erzem, nagyon nem lenyeges kerdesekkel foglalkoznak. Nem vagyok egyik part hive sem, nem mondom, hogy XY jobban csinalna - de ettol meg ugy erzem, hogy a jelenlegi szarul. Mashova mar irtam:
"Nincs kedvem se Svedorszaghoz, se Etiopiahoz hasonlitani az orszagot, nem erdekel, hogy ott mennyivel jobb vagy amott mennyivel rosszabb, engem az zavar, hogy bo 25 ev alatt kemeny munkaval lekuzdottuk magunkat a beka segge ala. A regioban szinte a legjobbak voltunk, ma a legrosszabbak. Az elszalasztott lehetosegek idegesitenek, vagy meginkabb a direkt elpuskazottak. Nekem sincs meg egy 25 evem"

Term. mas szempontbol ez a 25 ev meg mindig sokkal jobb, mint akar a '80-as evek a Kadar-korszakban. De meg sem kozelitjuk azt a szinvonalat, ahol lehetnenk, ha nem cseszunk el annyi mindent. Es itt most nemcsak gazdasagra gondolok: en nem ertem, minek kozpontositani az oktatast (klik), kulon "kormanyablakokat" hozni letre, vegsosoron minden elvenni az onkormanyzatoktol es ujra tanacsi rendszert kialakitani. Nem okoz jokedvet.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ezzel az a baj, hogy vissza lehet kérdezni, te jobban csináltad volna? Te nem követtél el hibákat az életedben? Mindent megtettél azért, hogy ők jól csinálják?

:)

Nem csinaltam volna jobban valoszinuleg. Viszont ezt tudom magamrol, tehat nem is probalkozok (nem vagyok egy vezeto alkat, ezert hiaba en vagyok a legregebben a cegnel, veletlenul sem en lettem a csoportvezeto, nem is vagyok ra). Ugyanigy, valalkozonak sem lennek alkalmas, szuletett alkalmazott vagyok. Ettol meg latom, ha a vezetoseg iszonyat baklovest kovet el es szolok. Aztan utolag kiderul, hogy igazam volt-e vagy sem.
Kovettem el hibakat. De ezzel nem befolyasoltam mas eletet.
Mit tudok en tenni ?

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ez eléggé necces kérdés. A DDR gyakorlatilag elnéptelenedik, vannak olyan tartományok, ahol nagyobb a népességfogyás mint Borsodban.

A rendszerváltás nemcsak Magyarországon siklott ki, hanem Kelet-Németországban is és mindenütt másutt.

Az elvándorlás nem feltétlen baj, a Horthy korszakban is százezrek dolgoztak külföldön, akik később visszajöttek. Nem a kivándorlást kell megállítani, hanem azt elérni, hogy minél többen jöjjenek vissza, miután világot láttak.

> Másrészt éppen a Fidesz cseszett ki rászorulókkal, hogy tehetőseknek jobban menjen.

Miért baj, ha a segélyből élők olyan országba mennek, ahol több szociális juttatást kapnak?
Ki lehet jelenteni, hogy Magyarországnak semmi szüksége rájuk, mehetnek.
A lényeg a bérből és fizetésből élők Magyarországon tartása, lehetőleg úgy, hogy adót is fizessenek.

Különbséget kell tenni a szegények felzárkóztatása és a parazita etetés között.

A Fidesz programja a felzárkóztatás volt:
- +1 millió munkahely (akár közmunkával is)
- családi adókedvezmény: 2 minimálbéres roma 5 gyermekkel mennyivel több pénzt visz ma haza, feltéve, hogy dolgozik...

Pusztán azért nem kell még támogatni valakit, mert rászoruló. Ingyenkonyha + menhely szerintem elég nekik, nem kell a lakhatási költségüket sem fedezni.

Lol, programja... több ciklus óta nincs programja egyiknek sem. Legfeljebb hazudnak egy nagyot, de leginkább le sem sajnálják a választókat. Rájöttek, hogy az átlagember, a szavazóbázis olyan buta, hogy nem kell megdolgozni a támogatásukért. Elég csak beböfögni valami vadat.

+1

"Te most azt vonnád kétségbe, hogy (...)"

dehogy.

Nekem nem szar ügy, mert nem hiányoznak. Oda kerültek, ahová valók.

Persze a személyes véleményem az, hogy ha 2006-ban kiírják az előrehozott választást és levonják a következtetéseket, kirúgják a felelősöket, akkor nem itt lennének.

A briteknek nagyobb hagyománya van demokráciában. Cameron ment kérés nélkül is, nem az EU/IMF páros rúgta ki. Ha valaki megbukott, akkor ne húzza az időt, menjen azonnal, mert minél tovább marad, annál nagyobb pusztítást végez a saját oldalán.

Ki bukott meg?

Nekem erről az a véleményem, hogy kéne 10000, aki tényleg ért is hozzá és akkor hirtelen 5000 pluszban lenne a szakma...
:)

Ezt a topikot annyira szétoffoltátok, kollégák, hogy trey-nek előbb-utóbb szükségessé válik alkalmazni egy főállású moderátort. (Erre lehetne piaci alap az FSF - elveszett éves beszámolólapja utáni pótlást követően az általunk is adakozott - pénze.)
Na, máris eggyel kevesebb inf. kell, ráadásul ehhez elég a bal kattintás és az emberi normák ismerete. Ergo; 8 általános és vogonizmus.

Köszönjük az ontopic hozzászólást! ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Neeee... Locsemege, kérlek, legalább te ne baszd jobban szét.

off

Szerintem nem szabadna ezt ennyire szigorúan nézni. A témával kapcsolatban vannak szabad asszociációk, valaki tovább fűzi a gondolatot, s így tovább, aztán egyre távolodunk az eredeti felvetéstől. Nem feltétlen gondolom bajnak. Azt igen, ha sem az eredeti témához, sem ahhoz nem kapcsolódik a hozzászólás, amire reagál valaki.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

csaaak viccelt! nem látod hogy mosolyog?

sajnos az informatikushianyban gyurcsanyahibas, ezt ki kellett mondani. (bocs, trey)

Úgy tűnik, még mindig...

22 ezer informatikus hiányzik az országból:

https://index.hu/gazdasag/2019/02/13/munkaerohiany_berek_fizetes_munkaeropiac_munka_szakemberek_it/

Mostanság nagyon nézegetem az álláshirdetéseket, de valahogy sehogy sem tudok összeszedni 22 ezret. :D

Keresnek ezek egyáltalán vagy csak panaszkodnak, hogy hiányzik? :D

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerintem alapvetően az a baj, hogy nem találkozik a kereslet és a kínálat:
1, A jelentkezők tudása sokszor elmarad a szükségestől, nagyon nehezen lehet találni jó munkásembert, balfaszokból meg Dunát lehet rekeszteni.
2, A cégek fizetési hajlandósága és rugalmassága pedig arra a szintre van beállítva, hogy úgyis csak egy balfasz fog jelentkezni a munkára.

Sokkal egyszerűbb behúzni a statisztikába, hogy azonnal fel tudnának venni akár tíz szenior full stack fejlesztőt is, darabját nettó 200 ezerért, de hát nincs ember a piacon.

--
https://iotguru.live

"balfaszokból meg Dunát lehet rekeszteni"

Az örök klasszikus:
https://www.youtube.com/watch?v=vDO6IxYEl28
--