22 ezer informatikus kerestetik!

 ( Charybdis | 2016. július 4., hétfő - 12:03 )

Index cikk: http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/22_ezer_informatikus_kerestetik/

Szokott lenni mostanában sok ilyen cikk, csak azt nem tudom sosem kideríteni belőlük, hogy informatikus pontosan mit jelent? Illetve informatikusokon belül pontosan melyik szakterület hiányzik?

Volt már erről valami hasonló téma a HUP-on, de ott az volt a kérdés, hogy mi az informatikus definíciója. De most arra kérdezek rá, hogy amikor azt mondják, hiányzik 22 ezer informatikus, az pontosan milyen szakterületet jelöl ezen belül?

Gondolom fejlesztők, programozók hiányoznak, de mivel erre nem találtam pontosan adatot, ez csak tipp. De még akkor is érdekes kérdés lenne, pontosan milyen fejlesztők, milyen területeken?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

sysadmin, developer

devoooopps....

az miii ? :D

:DDDD az a szerencsétlen fejlesztő, akit odaraknak egy linux elé, hogy nesze, csináld :D

Hát ... a legrosszabb, mert amikor a fejlesztő úgy gondolja, hogy kész az az amikor először kap megfelelő eredményt ... de az üzemeltetés már pont nem erről szól hanem pont itt kezdődik.

Inkább build pipeline manager-nek nevezném, mert azért minden nem foltozható vim-el állandóan 0-24-ben :D

Ez kb. olyan, mintha az orvoshiányra azt mondanád, hogy sebészből, meg belgyógyászból van hiány. :-)

---
Science for fun...

Meg kikbol van a fenti ketton kivul?

Altatóorvos? Minden műtéthez szükséges, de kenőpénzből neki nem nagyon jut...
Illetve nővér, az is nagyon kéne.

Apropó nővér. Analógia. Valahogy a normális helpdesk, support melók száma nem növekszik. Vagy csak én keresgélek rossz helyen...?

nővér, az is nagyon kéne

Csak az a fránya kapitalizmus ne volna! Meg kellene fizetni, s akkor lenne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Így van.

Már megint a pénz, az a hanyatló nyugat ópiuma! Itt egyenlőség és testvériség van, ez többet ér! :)

Az biztos, hogy _egyesek_ testvériesen osztozkodnak mások vagyonán... vagy, most miről van szó?

Igen, pontosan erre utaltam én is. Gyakorlatilag ez a kétféle van ugyanúgy, ahogy az informatikai rendszereket is vagy csinálja valaki (developer), vagy üzemelteti (sysadmin).

---
Science for fun...

vagy supportalja (L1, L2 helpdesk), vagy eladja(!)...

...vagy felügyeli a fejlesztőcsapatot, vagy IT-s nyelvre fordítja az üzleti igényt, ...

...és még van nyolcvan másik kivétel, ami mind erősíti a szabályt, mely szerint két nagy szakmacsoport létezik: fejlesztő és üzemeltető.

---
Science for fun...

Az megvan ugye, hogy a mondas nem ezt jelenti :)

Tehat felsoroltunk 86 szakmat (6-ot mi + a te 80-ad) az ICT-n belul, de ennek ellenere szerinted csak ketto van. Oke.

Az ugye magvan, hogy a szakmacsoport többelemű halmaz?

---
Science for fun...

Persze, de manapság nem sorolható be az összes ICT munkakör ebbe a kettőbe. Hova teszed pl. akinek az a munkája, hogy riportokat gyárt? Persze, mondhatjuk, hogy fejlesztő, de azért na. :)

Nyilván mosódnak kicsit a határok, de alapvetően valaki vagy a késztermékkel foglalkozik (üzemeltet, supportál, tesztel stb.) vagy csinálja azt (developer, riporter, projektor, menedzser, kókler).

Szóval de. :-)

---
Science for fun...

kokler :D:D nyertel

Nagy híve vagyok a fejlesztő pedagógiának, de meg kell mondjam, a te eseted eléggé reménytelennek tűnik. :-)

---
Science for fun...

csak tetszett a kókler a felsorolásban, sok volt kollegámra ráismertem

Q.A. szerinted melyik, okoska

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Hö?! :-)

(De most komolyan, mi a kérdés?)

---
Science for fun...

Gondolom a quality assurance.

Ja, hogy emberem assemblyben kérdezett, én meg C-ben próbáltam azt elolvasni!

---
Science for fun...

A részegen/másnaposan kommentelés az én előjogom, szüntesd be a jogsértést

Nos, ezzel most egy csapásra választ kaptam számtalan, soha fel nem tett kérdésemre a kommentelési szokásaiddal kapcsolatban.
---
Science for fun...

Udv a klubban :)

azt szokták mondani amikor valakinek nincs munkája, hogy olyan nincs, aki akar az tud dolgozni, hát sajnos nem igy van, de fordítva is lehetne dumálni, hogy ha egy cég akarna felvenni informatikust az fel is venne.

interjú után 2 héttel: sajnos mást választottunk
indok: nem volt elég motivált az interjún :)

végkifejlett: az álláshirdetés újra megjelent (tehát 2x is hazudtak)

ez a VV nem ami az RTL-en van :)

Lehet, hogy nem hazudtak: tényleg felvettek valakit, majd az az ember meglátta, hogy mit kellene rendbe rakni és felállt, mondván szívjon vele más... :-)

Altalaban valoban ez van: nulla hr + zero informacio = rovid probaido

tudom mi van a döntés mögött, csak azt nem fogják megmondani, mert gyengék és gerinctelenek, de a HR-es azért búcsúzóul még annyit mondott hogy nyugodtan nézegessem az állásokat náluk :)

nade szar céghez minek akarsz menni? soha nem értettem ezt a dolgot...

-

Lassan már minden, de főleg ami nagyon hiányzik az a tapasztalat, főleg nagyvállalati környezetben, nyelvtudás, tanulási hajlandóság, megfelelő hozzáállás ...

Már L1-re is lassan nehéz megfelelő embereket találni, egy komplex rendszer tervezése, implementálására képes szakembert meg a fejvadászok sem találnak.

Azért a fejvadászoknak sincs könnyű dolguk, mert az ilyen embereket a komolyabb cégek meg is becsülik, szóval ilyen helyről kimozdítani valakit meg elég macera. Főleg úgy, hogy a fejvadásznak sokszor nincs meg a megfelelő technikai tárgyaló alap amivel esetleg meg tudná győzni az illetőt, hogy neki tényleg jót tenne a váltás. (tipikusan mert nem is ismeri az adott cég infrastruktúráját vagy épp átrendezési terveit)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A fejvadászokat hagyjuk, én nem tudom komolyan venni egyiket sem. Pl. amikor nem közli előre, hogy munkaerőkölcsönzés lenne, ugye ez nem baj? Meg olyan pozícióra keres, amit nem tudom, kinek a CV-jéből vadászott ki, de biztos nem az enyémből. Aztán ez a jelölgessünk be LinkedIn-en mindenkit, ez sem túl komoly.
Eddig fejvadászokon keresztül 0 olyan ajánlat jött, amiből munka is lett a végén, az összes munkahelyemre vagy magamtól jelentkeztem, vagy ismerős ajánlásával.

Detto, altalaban nekem is csak az idomet raboljak, legutobb egy norveg ceghez asp.net tech lead-szerusegre akart betolni egy, ugy, hogy java-s vagyok, .net-tel utoljara 2003-ban foglalkoztam menetrendszeruen... (akkor meg nem volt se WF, se WCF, se WPF ugye)

Engem fejvadasz talalt meg es fel is vettek arra a poziciora amire keresett. Mindenki happy. ceg is fejvadasz is es nem utolso sorban en is.
Mellesleg eletem legjobb munkahelyere vettek fel. Tele van szakmai kihivassal a vilag minden tajan van irodank es kb barmilyen iranyba el lehet mozdulni ha mondjuk megunnam 10 ev mulva.

Tl;dr
te Mo.-n dolgozol ilyen álommelóban külföldi multinak?
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

UK es amerikai a ceg

-dupla-
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Jah, úgy nehéz is, ha Budaörsön keresnek valakit, miközben Békésben lenne. Mindenhová 24/24-es 20 éves szupermeneket keresnek, olcsóért. Tiszta röhej a magyar munkerőpiac. Vagyis hát igazából nincs is munkaerőpiac egyáltalán.

Igen, ezt látom én is. Beszéljen két nyelven, legyen kitapétázva a szobája oklevelekkel, meg akkreditált képzések papírjaival,
de nem baj a fürdő is, sőt a előny az űrsikló pilóta bizonyítvány, és mondanak rá egy röhejes összeget. És csodálkoznak ha ez az ember odébb megy legalább egy országgal, de inkább többel.
Úgy érzem a cégek hozzáállása sincsen éppen a toppon.
Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.
Én meg tudom érteni azt is aki iskolai rendszergazda és azt mondja, hogy az a 120 nettó sértés, mert az! A magyar bérszínvonal sértés, nem bér, ezért elvárni mindenféle csiribigyó tudást és papírt meg pofátlanság! Szóval tessék megfizetni akit keresnek, vagy annyit elvárni amennyit ajánlanak, tehát reális arányosságot megtartani és egyből lesz ember is rá. Ennyi!

-[Lenovo y510p SLI]-

> Azt meg nem nagyon értem a munkavállalónak miért róják fel, hogy EU szintű tudással, háttérrel, EU szintű munkára keresik, és cserébe EU-s bért vár el érte? Mert amíg azt várom el egy szakembertől amit egy belga IT-s cég is elvár, addig dukálna egy belga szintű bér is.

Mert (nagyon leegyszerűsítve) a fizetést nem a tudás mértékére adják, hanem a megtermelt haszon ellenértékeként. Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd, akkor belga színvonalú fizetést kapnál.

Olyanokat érdemes számolgatni, hogy mondjuk hány havi átlagbérből lehet venni egy-egy lakást a két országban.

Igen, ezzel tisztában vagyok, arra utaltam, hogy ne csodálkozzanak, ha elvándorlás van ha nem tudják/akarják megfizetni.
És amíg ez így van nem is várható javulás lássuk be. De nem tudom ekézni azt a munkavállalót amelyiknek az igényei is megvannak, és képes megpattanni ha nem kapja meg.
És ez nem csak az IT-ra igaz, már szinte lerágott csont az orvos elvándorlás. De ahogy hallom lángos sütőt sőt már lassan szobalányt sem találnak.
De ez nagyon messzi politikai szálhoz vezetne. :) (az unortodoxia bukása tömören)

-[Lenovo y510p SLI]-

Nyilvan a lengyel unortodoxia miatt van annyi lengyel is kulfoldon, nem beszelve a spanyol unortodoxiarol, meg az angol nyugdijas-uzo unortodoxiarol se.

https://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%9315_Spanish_financial_crisis
Alapja a szokásos, 40/50 évre adott változó kamatozású lakáshitel, ami persze bedőlt. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat.

https://en.wikipedia.org/wiki/Unemployment_in_Poland#Reasons_and_consequences
"(...) Domestically, one of the elements behind high unemployment are inefficient labor laws making job creation difficult (...)"
Rohadtul nincs munkajuk, amit a mostani hiperkereszteny-vallasinaci kormanyuk meg veletlenul se orvosol. Nyilvan elmennek kulfoldre. Mit tesz a kormányuk? Sorosra/EU-ra mutogat. Ismerős valahonnan?

Követték a magyar belpolitikát, és látták, hogy errefelé minden OV hibája (még a tengerbe fúlt migránsok is, a párizsi balhé is (az orlandói talán nem, de ki tudja, benne lehet a keze)), ezért ők is hasonlóra adták a fejüket. :D

Nem mutogatna senki Sorosra, ha nem lenne állandóan a színpadon. Az EU-ra sem mutogatna senki, ha a gazdag tagországok ugyanúgy szívükön viselnék a szegényebb tagországokat, mint önmagukat, de úgy, hogy közben nem csinálnak moslékot az összes tagországból. Lehetetlen, tudom, és pont ez az EU problémája.

:)

Már ov a hibás mindenért? Legutóbb még a feri volt, meg az elmúltnyó... akarom mondani a 2010-ig tartó elmúltnyócév.

Sorosra pedig igenis mutogatnak akár színpadon van akár nincs.

eddig gyurcsány volt a soros,
mostmá' ov a soros
:)

Ezzel a Sorossal allandoan csak a baj van, de hat ilyen ez a hatterhatalom. :D

szerintem meg a wallpapers pont com az igazi háttérhatalom...

touche xd

:D: D: :D :D :D
-[Lenovo y510p SLI]-

Ez pontot ért :D

Ilyen ez. Nagyjából egyforma mind, leszámítva, hogy OV nem engedte be a migránsokat. Neki legalább volt egyetlen jó lépése.

Az egész mondatod értelmezhetetlen, de az "akár nincs" a legjobban, mert mindig színpadon van az öreg, csak eddig nem irányítottak rá bizonyos helyekről reflektort és kamerát.

:)

Nem akarok a politikai szardobálásba belemenni, de az 90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb.

Ráadásul a drautkoszo... akarom mondani kerítés önmagában lófasz, annak folyamatos őrzését csak a bm/hm állomány kizsigerelésével lehet biztosítani, és az ő munkájuk nyilván máshol hiányzik. Az pedig más kérdés hogy ők ott milyen körülmények között teljesítenek szolgálatot, lásd a legendás esővédő, ami be egy jobb érzésű csöves se menne be. És ez csak a jéghegy csúcsa, de inkább nem írok semmit mert nem szeretném hogy bárkinek is baja legyen belőle...

Ráadásul ez semmit se jelent, mert ha a zeu többségileg megszavazza hogy Magyarországnak X ezer vagy tízezer migráncsosat be kell fogadni, akkor be kell fogadni, pont.

Én egy folyamat eredményének tekintem őket.

Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához...

Nem kell. Azt az emberek döntik el. Greenpeace jellegű megmozdulásoktól az erőszakig bármi lehetséges. Más kérdés, hogy mennyi ezek esélye.

:)

"Ja, tudom, nem akarsz belemenni, meg nem írsz semmit, mégis közelebb áll a leütéseid száma az ezerhez mint a nullához..."

A politikai megnyilatkozás 82 karakter volt: "90 óta az összes közül messze a mostani fideszbanda a legrosszabb, legkártékonyabb".

A többi vitya általad előadott hőstettére, a drótkoszúra reagáltam, érdemben.

Az meg hogy az emberek mennyire támogatják a viktorpártot, arról sokat elmond hogy 2010-ben egy világválság és 8 év szoci szerencsétlenkedés mellett elértek 64% részvétel mellett 53%-ot, na ezzel az egyharmaddal lett meg nekik a 2/3...
Azóta meg kellett egy gerrymandering a második 2/3-hoz, most meg asszem még ahhoz képest is rosszul állnak, komolyan vehető konkurencia nélkül.
Én tényleg nem csodálkoznék ha legközelebb az MKKP megnyerné a választást...

Hőstettet te képzeltél magadnak.

Ez még a nem belemenés, vagy már a belemenés?

Nem teljesen értem, mi köze az emberek reakcióinak a Fidesz támogatottságához... Túl elégedetlen tömegre gyakorlatilag bárki építhet szervezetet.

:)

En tenyleg komolyan fontolgatom ,hogy az MKKP-ra szavazok majd...

Ok nem csak igergetnek, hanem meg is igernek BARMIT.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ugyesen kifogjak a KDNP vitorlajabol a szelet azzal, hogy az orok elet melle meg ingyen sort is igernek, es meg a boltokat se akarjak bezarni.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

"... OV nem engedte be a migránsokat. Neki legalább volt egyetlen jó lépése..."

Ezt most remélem, viccből mondtad, mert ide kurvára nem akart jönni egy migráns se.

egyről biztosan tudunk, kapott is néhány kaszinót, meg alibi filmügyi biztosi nyugdíjas állást, tv csatornákat közpénz jellegét elvesztő állami banki vissza nem térítendő hitelből, mindenféle médiát, meg a kormány kiutalt neki egy koravén asszonykát, meg egy jó barát üzleti partnert egyenesen az ibizai reklámfilmól csak úgy jutalmul..

De az nem migráns, csak nem mer visszamenni a JúEszÉjbe, mert bebasznák a böribe! :D

nem? hogyafenébe hát nem gumicsónakon menekült át az atlanti óceánon, hogy aztán csak diplomataútlevéllel merjen visszamenni eladni a házát? :))

Akkor akaratuk ellenére jöttek és jönnek. Mindez a lényegen semmit sem változtat.

:)

Vágom, mégsem vicceltél. Kicsit szomi lettem, de túlteszem magam rajta! OMFG!

Mi a nickje?

Állításod szerint, ha valaki a mögötted állót le akarja döfni egy lándzsával, és a testeden keresztül ezt meg is teszi, akkor téged nem szúrt le. Esetleg ki kellene próbálni valami erős lándzsavető gépet használva. Azután lennél csak szomi...

Állításod szerint, ha például Németországban átszállsz két repülőjárat között, és pont arra a terminálra zuhan egy repülő amelyikben te vagy, és minden ember meghal a terminálban, te nem halsz meg.

Lehet, hogy bolond vagyok, de nem hülye. Vagy nem vagy ember. Igen, még ez lehet. De valószínűbb, hogy hazudsz, vagy magad is elhiszed a hamisat, amit állítasz.

:)

Persze, hogy akaratuk ellenere jonnek: otthon ölik őket.

Ezt már párszor kitárgyaltuk itt.

:)

Durva, hogy 1956 60-ik évfordulóján zavarnak minket a menekültek (propagandára fogékonyaknak: migránsok), de az biztos nagyon más volt.

Inkább mégse menjünk bele...
--
http://naszta.hu

Ilyen oldalakat linkelni már túl offtopic. Ráadásul egészen közel áll a gyűlöletkeltéshez is. Nem sajnálnám, ha innentől lefelé törölnék.

Aki az életét féltette törökországban vagy görögországban már biztosan nem kellett féltenie.
Teljesen evidens, hogy aki azon túl jött európába már nem menekült,, hanem gazdasági bevándorló. Ekként is kell kezelni.
Nem kell ezt túl kombinálni, világos mint a nap.

-[Lenovo y510p SLI]-

Miért lenne gazdasági bevándorló? Mert ő annak tartja magát (még ha esetleg mást is mond)? Nem, ha nem valódi menekült, akkor az ő szemszögéből semmit nem kell nézni, hanem a hatályos törvényeknek és az ország érdekeinek megfelelően kell dönteni a sorsáról. Vagyis alapértelmezetten ő egyszerűen határsértő. Akkor lesz gazdasági bevándorló, ha az illegális határátlépésének ügye jogilag rendeződött, és az aktuális ország nem akarja kitoloncolni, hanem elfogadja a tartózkodása jogosságát.

:)

A szerző szerint rossz életük van, de azt nem írja, hogy olyan szinten üldözik őket, amiért joguk van továbbállni és menekültstátuszt kérni.

:)

Köszi, a napi migráns símogató kötelezően agymosó index cikkeket kihagyom ;)

-[Lenovo y510p SLI]-

> Ilyen oldalakat linkelni már túl offtopic.

Nem én kezdtem migránsozni én csak próbálok rámutatni a valóságra, mert sajnos vannak akik egy alternatív világban élnek és azok alapján mondanak hülyeséget. Párhuzamot von a (kazár) megtorlás elől menekülő magyarok és a (kazár) uszítás hatására betolakodó bűnözők között.

> Ráadásul egészen közel áll a gyűlöletkeltéshez is.

Liberális (kazár) szokás a nekik nem tetsző igazság kimondását gyűlölködésnek nevezni.

elegge szarerzes lehet agymosottnak lenni... reszvetem.

hagyd ra

Gratulálok a megnyilvánulásodhoz. (Te már csak tudod milyen agymosottnak lenni).

Liberális (kazár) szokás az ostoba személyeskedés, ha a valóság nem egyezik a világról alkotott elképzelésével... De a másik köpködése ellenére a tények nem változnak meg.

szivesen radhagynam, hogy forogj egy helyben, de mi a fene az a kazar? most mar kezd erdekelni ez a dolog, amit ily eszelosen hajtogatsz. :D rakerestem, a nogradi falu lenne, ahol szerinted sok liberalis lakik?ezen kivul volt egy ilyen nep is, errol lenne szo a hited szerint? idezet
A kazárok török nyelvű nép voltak, a 7. századtól a 10. századig a kelet-európai sztyeppén a Kazár Birodalom vezető népe. Birodalmuk fennhatósága alá tartoztak az onogur-bolgárok mellett a magyarok is, akikre államszervezetük hatást gyakorolt.

Hellyel-közzel burkoltan zsidózott. Ezek szerint most így kell. :P

"Liberális (kazár)" vagyis te illiberális (náci patkány) szokásokat követsz. Sajnállak.

Mostanában minden topik tudálékoskodásba vagy panaszkodásba torkollik rövid úton. Konstruktív javaslat 0.

ide nem feltétlen (bár egy-két kivétel biztos akadna), de azért tisztázzuk:
-elfelejtettek maguk után takarítani minden országban, amelyiken keresztül átvánszorogtak
-nekimennek a magyar királyi rendőrnek röszkénél (is)
-anglia, meg németország a cél, meg skandinávia, mert mindenhol máshol az életük veszélyben van
-calais-nál az utolsó 70 km-en konkrétan az életed van veszélyben, ha arra vinne az utad (4-5 éve már!)

--

Nem engedte be migránsokat :)
Mármint azokat akiket buszokkal szállíttatott az Osztrák határhoz ?
Gondolom azzal tisztában vagy hogy orbániába 0 migráns akar letelepedni.

Igazad van, nem megfelelő szavakat használtam. Ennek ellenére nagy a valószínűsége, hogy értetted, mit akartam kifejezni, és azt is értetted, miért tartom pozitívnak. Ezért éreztél kényszert, hogy böfögj rá valamit.

Egyszerre jó és rossz, hogy nem akarnának itt élni. De a nemakarásuk ellenére azért csak-csak beadják a kis papirost. Aztán lelépnek. Egy normális unióban, ha kiderül, hogy valahol beadtak kérelmet, majd valódi üldöztetés hiányában elszivárogtak onnan, az unió területéről végérvényesen kitoloncolják őket, nem csak papíron fogalmazzak meg ezt a kívánságot. Ausztria meg ide szeretné visszaküldeni őket, Németország pedig valószínűleg leszarja, hogy a drága kis "menekültjei" mit csináltak, mielőtt hozzá kerültek. Magyarország (nem csak a kormány, hanem az egész ország) gyenge volt ellenállni a német szivattyúnak. Tény. Szomorú tény.

:)

"...0 migráns akar letelepedni"

De akkor miert akarjak idetelepiteni oket? :)

Azért tegyük hozzá, hogy mivel a megrendelői oldalon is jóval több a pénz, ezért ha bemondasz egy EUR 40-50-es óradíjat (nettó) akkor még örülnek is nagyon, hogy nem 70-80. :) Ugyanakkor itthon az HUF 5-6-7e-s nettó óradíjtól is már igen sokszor kapkodják a levegőt. Lehet jönni adópréssel meg termelékenységgel, de amíg minimális esélye van egy cégnek EU-s díjat számlázni, addig borzasztó nehéz kitermelni rendes fizetéseket.

nagyon vicces az utalás az pl. adóprésre.

ha számolunk egy kicsit, akkor azt látjuk, hogy magyarországon a 'bótba' 5-20%al drágább minden mint a környező országokban, - legyen az benzin, kenyér, kisteherautó, kistalicska, bugylibicska v. akármi - miközben a 'dógózó' aki azokat előállítja, eladja, raktározza stb felét, harmadát keresi, mint a környező országokban - beleértve csehországot, romániát, nem beszélve ausztiáról - kivéve talán a felső vezetőket.

hol a többi lové? a különbözet?
mert az adók ennyivel nem magasabbak.

ahol az a pénz van, ott van a normális fizetésed, meg az enyém, meg mindenkié.
- leginkább a panamai offshore cégeknél, v. a cayman national bank számlákon keresendő -
és nehogy azt merje mondani v.ki, hogy a cionista árnyék- világkormánynál van :)) hacsak nem orbánt, meg a '4ek bandáját' érti alatta

Az AFA pl. magasabb.
De AFAIK osszessegeben magasabb az adoterhek itthon, mint a kornyeken, de ebben nem vagyok 100% biztos.
A fogyasztast megsapolo adok mindenkepp, mivel az mar matolcsy idejen kijelentettek, hogy az az irany.

magasabb, csak nem ennyivel.

és az árak is magasabbak, tehát a bruttó fizetések nem lehetnének ennyivel alacsonyabbak..

De a munkáltatónak nem bruttó fizetésbe kerülsz..

nem. de máshol sem.

Milyen pénznemben méred?

magyarországon forintban számolunk. a devizát is forintban számoljuk el.

Értetted a kérdés lényegét?

"magasabb, csak nem ennyivel."
Valami olyasmi merült fel bennem téged olvasva, hogy a bruttó bérre rakodó 28,5%-os sarcot lefelejtetted. Ebből 1,5% szakképzési hozzájárulás és 27% szociális adó, ami eufemizmus arra, hogy elraboljuk a pénzedet, hogy nyugdíjas szavazókat vegyünk rajta. Már a bruttó bér adó és járulékterhei is durvák a környező országokhoz képest, de a 27% lerablás még inkább az.

http://vanholnap.hu/

Achtung, elegge tinfoilhat-nek tunhet elsore, de a szar nyelvtantol es a sok felkialtojeltol eltekintve nem olyan szar mint lehetne.

vanhonlap :)

Odabasz a design

Egy poszt címe az oldalról:
"édett: Így foszt ki minket az EU! Az Uber is ennek a része: árt neked, árt Magyarországnak"

vanholnap .....óbaszdmeg ...

En szoltam xd

Ha kicsi a forgalom, akkor hiába drága a bolt, úgysem termel ki elegendő profitot a tisztességes fizetéshez. Erre lehet mondani, hogy pedig de sokan járnak vásárolni... igen, az olcsó, gyenge minőségű szemetet veszik főleg. Ha valaki egy kisebb, közepesebb boltban akar valami minőségibb terméket venni, akkor a) nincs, b) van, de olyan ritkán vásárolnak belőle, hogy megromlott állásában.

Persze ezen kívül a tervezhetetlenség, fél évente változó különadók és hasonló okosságok sem segítenek abban, hogy mondjuk a tulajdonos a meglévő profitból fejelsztésre, rendes bérekre költsön.

"miközben a 'dógózó' aki azokat előállítja, eladja, raktározza stb felét, harmadát keresi, mint a környező országokban"

Nem a magyar dógózó állítja elő sem a benzint, sem a kisteherautót, sem a kistalicskát.

Ezt én értem, csak egyre inkább eljutok oda, hogy leszarjam, mint ahogy már sokan teszik is.

Persze tudom, hogy a bilibe ér a kezem, de valahol mégis helyénvalónak érzem leírni.

Szóval, az hagy ne az munkavállaló baja legyen már, hogy az általa megtermelt javakat a munkaadó nem képes nyugati áron értékesíteni. Ha a dolgát ugyanúgy elvégzi, mint a Dán kolléga, akkor ugyanazt a bért érdemli. És mivel ezt a gondolatmenetet egyre többen követik az országban (és jobb híján mennek el oda, ahol érvényesíthetik), így szépen, lassan, de biztosan haladunk a jó nagy összeomlás felé. Badummtsss.

Akkor ez az ördögi kör? Addig nem fizetnek nyugati béreket, amíg nincs nyugati vásárlóerő, és addig nem lesz nyugati vásárlóerő, amíg nem lesznek nyugati bérek? Amúgy itthon sem lehetetlen annyit keresni (reálértéken, főleg) mint nyugaton, bár tény, hogy nehezebb.

Felteszem akkor a populista kerdest, hogy miert olcsobb Ausztriaban a magyar szalami?

Mert kiemelsz egy terméket, egy áruházból.
Kérdezd úgy, hogy hol olcsóbb a hús- és hentesárú?

cikket olvastad?

Gondolom azért, hogy kompenzálja a különbséget mondjuk az internet-előfizetések árai között. :)

(Egyébként fogalmam sincs. Áfa? Kereslet-kínálat?)

Én meg felteszem a kérdést, hogy mennyiért csempézik ki a fürdőszobádat, javitják meg a tv-det, vagy egyéb szolgáltatás? Ott kint. ha ugy gondolod hogy drága a magyarországon a külföldi szemét élelmiszer, nem kell megvenni. Az osztrák megveszi az osztrák élelmiszert, a spár előnybe részesíti a hazai gyártokat. magyarországon meg egy angol (gy.k teszkó) multi diktálja az árakat. érted... maargit, normális??? azért nincs ebbe a kurv@ országban (gyf után szabadon) pénz, mert kiviszik ezek a pénzszivattyúk. a német, ha ittvan, megveszi a németet, a magyar meg megveszi a szlovákot, ami megolcsult, mikor átjott a határon(ergó áfacsalást támogat). ja pesze, mert nincs pénze a magyar termékre. tessék már gondolkodni. sok pénzt akarunk keresni, de keveset akarunk fizetni, na ilyen nincs.


------------------------
Jézus reset téged

a probléma az hogy nem a német, meg az angol, meg az osztrák viszi ki a pénzt, hanem a magyar politikus, meg a magyar vállalkozó.
t'od?
amikor a korrupció elleni harcra az unió által adott pénzek 80%-át ellopják, és eltűnik a közpénz jellegét elvesztő közpénzből, magyar nemzeti haveroknak átruházott magyar többségű bankokban. na akkor van az igazi gatya.
t'ód?

+1

Pláne, hogy a multi itteni leánya is felvásárolja a magyar termelők terményét. Csak ahhoz mennyiségi és minőségi követelmények is tartoznak. Ha a föld nem a haverok eu pénzszivattyúja lenne, hanem a termelők használhaták, esetleg birtokolhatnál (bérelhetnék, mármint első körben, nem a csókostól továbbérelni)... Ha a szövetkezetről nem a lenyúlás és a régi rendszer mumusa jutna az eszükbe... Ha egy ezer milliárdos áfacsalásnál valódi vizsgálat indulna és nem a bejelentőt vegzálnák...
Ha lenne tisztességes összefogás a gazdák közt, akkor tudnának versenyképesek lenni. Az ország nyomorultjainak többsége azért küzd, hogy továbbra is nyomorult maradjon.

bezony az, csak nem kör,ha nem spirál, lefelé

"Ha ebben az országban hozol annyi nominális hasznot, mint a belgáknál tennéd..."

Attól tartok ebben az érvelésben keveredik az adott országban érvényes árak és bérek színvonala. Mivel az IT szellemi mmunka, elvileg tényleg nem szabadna különbségnek lennie a bérek között.

Én sokmindent elhiszek a közgazdászoknak, de hogy egy belga for ciklus többet ér mint egy magyar, azt nem.
---
Science for fun...

Többet ugyan nem ér, de magasabb áron el lehet adni ugyanazt a dolgot belga piacon, mint magyaron. Hiába szellemi munka az IT, ha nem az IT a végtermék vagy nem nyugatra szállítjátok a szolgáltatást, akkor bizony mindegy.

Akárcsak a munkaerőt. :-)

Szóval ahogy fentebb írta valaki, ehhez a munkavállalónak semmi köze, a hír címe meg valószínű úgy lenne helyes, hogy 22 ezer rosszul fizetett IT állás vár betöltésre.

A te érvelésedből egyébként az is következne, hogy ha egy Magyarországon működő, de nemzetközi piacra dolgozó céghez szerződik valaki, akkor EU-s szintű fizetést kap. Ezzel szemben egy csomó cég deklaráltan az olcsóbb munkaerő miatt jön ide. Ettől kezdve viszont mindenki pontosan tudja, hol a hiba, csak néha úgy csinálnak, mintha csodálkoznának valamin. :-)

---
Science for fun...

Ez a topik is beletorkollott a "képzetlen az emberek, minek nekik fizetés" posványba...

Nem állítom, hogy érzékeltem a torkolaton való áthaladást.

---
Science for fun...

Persze fogalmam sincs, milyen ez a 22k állás, de a múltra visszatekintve, kb. az összes cégemnél folyamatos felvétel volt jól fizető állásokkal.
Szóval talán nem mind a 22k rosszul fizetett (de lehet, hogy nagy része igen).

Kérlek, olvasd el a tanulmányt, _nincs_ 22 ezer üres hely.

nem a számra próbáltam reagálni, hanem a biztos mind a 22k rosszul fizetett feltételezésre.

Ebben az esetben mindegy, hogy 22k, 2k, vagy mennyi az annyi.

Ja vagy úgy. Ez esetben mea culpa.

(Csak tudod mar voroset latok, ha valaki a 22ezret mondja :D Bocs.)

Akkor nálunk olcsóbb az AUDI, vagy WTF?

Most amúgy viccelsz, de összehasonlítva az audi.be és audi.hu oldalak árlistáját, igen, nálunk olcsóbb az Audi.

Egy A4 Avant 1.4 TFSI ára (alapfelszereltségű ofc) itthon 9 460 460 HUF, mind Belgiumban _akciósan_ 35 810 EUR, azaz valamivel több, mint 11 millió forint.

A belga csoki meg valoszinuleg ott olcsobb.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Én mondjuk az audi.be-n 32.160 EUR-ért találtam, de bassza kutya, 400.000 HUF is valami.
(Valószínűleg az agresszív 2.0 TDI ablakot kajáltad be, bár az is csak 35.010EUR.)

Nem tudom hol láttál te ilyet, én 32.160 EUR-t látok A4 Avant 1.4 TFSI-nél az audi.be-n.
Tehát árak:
Belgium 10 millió 183e Ft
Magyarország 9 millió 460e Ft

Ráadásul Belgiumban 3 év kilométer korlátozás nélküli gyártói garancia van. Nálunk 2 év gyártói garancia van + 2 év saját garancia kilométer korlátozással (200e km).

Az árakban a különbség a 10%-ot sem éri el, biztos a fizetések is hasonlóak.

http://www.fr.audi.be/be/web/fr/modeles/a4/a4-avant/configuration.html?pr=8W5ABC0|EB4|T9T9|ZF#page=/be/web/fr/modeles/a4/a4-avant/moteurs.html

A link nem műxik, de ami bajön, kattintasz a Moteurs-ra és az első motor 32160.

Ja, bocs, elizélődtem.

No problem :)

Most miről akartok pontosan meggyőzni? :) Hogy egy kifejezetten presztízstermék csak egy kicsit drágább nyugaton? Kb minden* kétszer-háromszor annyiba kerül Brüsszelben, mint Budapesten. Ha az átlagkereset pont kétszer-háromszor annyi lenne (nem tudom), akkor vagyunk nullán.

(*nem, az Audi csak egy kicsit drágább, nem a duplája, és biztos van még ilyen. Sőt, talán olyan is van, ami olcsóbb, de nem az a jellemző.)

Ha a for ciklust a cég ugyanannyiért tudja eladni de Magyarországon fele pénzért tud felvenni munkaerőt mint Belgiumban, akkor egyfelől hülye lenne többet adni a magyarnak, másfelől hülye lenne Belgiumban íratni a for ciklusokat.

Persze a dolog nem mindig ilyen egyszerű.

Nem mindig lehet a magyar for ciklust eladni a belga helyett és nem mindig tudja a magyar ugyanazt megírni Magyarországon (mert pl. helyi tudás, tapasztalat, vagy folyamatos találkozók kellenek)

Ez néminemű leegyszerűsítése a dolognak, illetve ez csak a mérleg egyik serpenyője. A másik az, hogy mennyiért találnak embert, jelen esetben mennyi az a pénz, amiért már inkább itthon marad, mintsem külföldre menjen a szakemberek nagy része. Ez pedig nem az informatikus termelékenységén múlik, hanem kb mindenki másén az országban.

illetve sok helyen ennél még merészebb a felfogás: a fizetést nem a tudás mértékére, nem is a megtermelt haszon ellenértékeként, hanem azért adják, hogy kihúzd hónap végéig, eléldegélj a munkáltatódnál.
ezért is vannak országon belül ugyanannak a cégnek egy nyugati és egy keleti irodája között ugyanannak a munkának különböző bérei.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Persze, és erre van az régi mondás, hogy "ti csak fizetgettek, mi meg csak dolgozgatunk"...

+10000000000

Azért Magyarországon is sokféle cég van, sokféle árszinttel.

Volt idő (régen), amikor Pesten állást kerestem. Három, hasonló profilú cég vett volna fel. Az egyik valami 55 ezer forint körül kínált, a másik kettő meg 200-250 ezer körül.

Vagy mondhatnám azt a példát is, amit itt már többször megírtam, hogy ugyanannak a cégnek a budapesti telephelyén rendszergazda (és alkalmazás gazda) feladatra fizettek mondjuk 180 ezret és az alkalmazottak elégedetlenek voltak a fizetésükkel, a Tisza melletti másik telephelyen (talán Tiszaújváros, nem emlékszem, régen volt) kaptak 50 ezret az emberek ugyanarra a munkára és boldogok voltak, hogy van állásuk.

Egyetertek. Nagyvallalati kornyezetben alig talalni megfelelo embert. Sokan nem akarnak tanulni, dolgozni, fejlodni. alap problema megoldasa nem megy, nem is erdekli, leszarja, de fizetes igeny az van...

Define: megfelelő embert.
TFH van egy ember X év KKV/akármi munkatapasztalattal, aki szívesen elmenne nagyvállalati környezetbe. Legyen fejlesztő, üzemeltető vagy félszerzet, de a lényeg hogy tanulni, dolgozni, fejlődni akar és tud.
Ugyanakkor rengeteg dolog nincs meg neki amit a "nagyvállalati környezetben" kiírt álláshirdetések követelményként írnak. Pl. a fluent written and spoken, noha jobb angolból (és mindenből) mint az összes indiai akivel összehozott eddig a balsors, és szerintem ebben is kigyúrná magát 1-2 év alatt.
De ez csak az egyik, van még rengeteg más is, szóval tudna jelentkezni a legjuniorabb junior pozícióra, már ha van ilyen. TFH fel is vennék, de ugye fizetési igénye is van, ugyanis jelenleg is van egy hazai szinten nem szar fizetése (különben nem lenne most ott, vagy itt). Mondjuk több, mint ami a legutóbbi aldi hirdetésben volt, ami bruttó 222kHUF / 30 óra.
Mit tud neki ajánlani a nagyvállalati szektor? Forintban, pozícióban, tól-ig? Már ha van ilyen pozíció, ugye...
Ez egyébként komolyan érdekelne...

Mert nagyon úgy érzem, hogy tisztelt nagyvállalati szektor is csak áll tátott szájjal, és várja hogy egyszer csak a sült galamb belerepül. Hát nem fog, mert sok száj van tőlünk nyugatabbra és ők sokkal többet kínálnak érte.

Szóval sült galamb gyakorlatilag nincs, de galamb az épp lenne, csak meg kellene sütni. Van erre hajlandóság?

+1

Ha van mar tapasztalata, akkor eleg valoszinu, hogy nem a legjuniorabb junior poziciot kapna meg. Forintban br atlagbertol nem hiszem, hogy kevesbbet adnak barmelyik nagy cegnel.

Bruttó átlagbér, az aztán gáláns. Szólok is a haveroknak hogy gyorsan váltsunk mert a nagyvállalati szektor ilyen ajánlatokkal vár bennünket...

Jó hogy nem a minimálbért mondod, amikor 22-es betűmérettel van a zindex címlapján a 22k hiányzó informatikus.

Ja sorry, elozo commentben meg a legjuniorabb junior ismerosodnek kerestel poziciot, akinek sok teruleten fejlodni kell... good luck.

Ja, nem kerestem én senkinek semmit, épp Te írtad hogy mennyire nem találtok embert nagyvállalati környezetbe, merthogy egyebek és hozzáállásbeli problémák.

Erre írtam én hogy sült galamb vs. galambsütés, mert ugye olyan ember épp lenne aki már bizonyította hogy tud és akar tanulni és dolgozni, csak épp a ti elvárásaitokat nem üti meg, max. a legjuniorabb junior pozícióra jelentkezne ha nem akar behazudni valamit.

Viszont ha erre annyit kínáltok mint az aldi egy árupakoló/pénztárosnak, hát... good luck.

Nem. Hianyzik. 22ezer. Informatikus.

2900 hianyzik. Olvasd el a tanulmanyt.

A 22ezer az egy belebegtetett valami, egy wishful thinking.

Dehogy olvasom :)

Egyrészt az se ér semmit, másrészt meg a lényegen érdemben nem változtat. Nem a munkaerőpiac fél százalékáról van szó hanem a 3/4 ezrelékéről, hát nabumm. Azt se akasztja le a polcról...

Fair enough

Amíg ilyen árakon vannak ilyen albérletek ki és mit szeretne kezdeni a minimálbérével?

Helység: Székesfehérvár
Kategória: Lakás, Kiadó
Szobák száma: 2 szobás
Állapot: Jó állapotú
Fűtés típusa: távhő
Emelet: 9
Lift: Van
Ingatlan típusa: panel
Kilátás: utcai
Erkély: Nincs
Bútorozott-e: nem
Parkolás: Utcán
Méret: 42 m²

X út X. 9. emeletén felújított 42 nm-es, bútorozatlan lakás augusztus 1-től hosszú távra kiadó. Bérleti díj 75 e Ft + rezsi, 2 havi kaucióval.

ha levonom az adót, akkor az még az évi 6% hozamot sem éri el, és ha a fenntartási költségeket is leveszem akkor még kevesebb lesz a hozam.

ennyit nagyjából kockázat nélkül is lehetne csinálni, ha a lakás árát államkötvénybe tennéd.

nem az árakkal van a baj,
vagyis de:) mindennek az ára annyi v. egy kicsit több mint amennyinek lennie kell, kivéve a munkaerő árát..

Kevés hozam? Eladó lakás ekkora alapterülettel nagyon sok van a városban. Egy részük üresen áll. Annál azért jobb havonta 75e-t keresni, nem?!

azért áll üresen, mert ennyiért nem éri meg kiadni..
többe kerül az 2-évenkénti festés, az adófizetés, a rohangálás a bérlőhöz meg vissza, az adminisztráció, mint amit keresel vele ténylegesen.

már persze ha becsületesen csinálod..

A bérbeadók ~90 %-a 1 éves szerződés és 2-3 havi kaució mellett hallani sem akar a tartózkodási hely bejelentő aláírásáról. Nem biztos, hogy sokat rohangálnak a hivatalokba, ahogy elnézem inkább kerülik őket.

Egyébként ezzel a nagyszerű logikával levezetheted azt is, hogy nem éri meg dolgozni járni az esetben, ha nem tudsz belőle havonta félretenni. Egy kaptafa...

nem erről van szó, hanem arról hogy 'felesleges' lakása többnyire annak van, aki befektetési szándékkal vette, de most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg..

aki örökölte, vagy rámaradt, v. valami, de eladná hogy hitelt törlesszen v. 'mittomén', az sem akarja eladni, mert rettenetesen alacsonyak a lakásárak, nekik viszont megéri kiadni, ők azonban magánemberként adják ki a lakásokat..

ami egy másik történet..

Alacsonyak az árak??? 75 m2-es lakást az átlagos kerületekben (nagyon külső kerület nem jön szóba, bocs) lassan nincs 30 millió alatt, úgy, hogy 2-3 éven belül szeretnénk lakást venni, de 20 milliónál nem szerettünk volna többet költeni, mert történetesen nem 30 évig szeretnénk a havi 200e-s törlesztőt fizetni (hanem max 20 évig havi 100-120e-t). Úgyhogy most igenis mocsok drágák a lakások!

új építésű igaz? :))

jó helyen a 75 m2 ha utcai fekvésű, 30 milkóért nem is sok.
gondolom nem is egy mellékutca :)

70-75 m2 belvárosit udvari fekvéssel lepukkanva kapsz 18-20 milkóért.
de eladni persze azt sem lehet, ha 1x megveszed:) aztán nekiállhatsz fűtést fabrikálni bele, meg az acélpáncél csöveket, meg az alu vezetékeket cserélni..

Sok, ha nincs annyi pénzünk és nem harminc évre szeretnénk hitelt felvenni. Nagyon sok.

Hát, vagy az igényekből kell lejjebb adni, vagy növelni a bevételeket.

Nem nagy igény szerintem, hogy legyen három szoba, egy háló, egy nappali és egy gyerekszoba a leendő gyermeknek. És nem, nem újépítésű, az 35-40 millió mostanában, iszonyú.
Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem keresünk rosszul, sőt, bőven átlag fölött.

Most igazából akkor mi is a gond? Az ingatlan ennyi. Az átlag a béka segge alatt van, igazából nem nagy kunszt az átlag fölé kerülni bérileg. De az még mindig semmi. Szóval továbbra is azt mondom, hogy valamit le kell adni. Vagy külső kerületet nézni, vagy kisebb lakást. (békásmegyeren, csepelen, 18-20-ba bőven vannak 20 millió alatt jó állapotú ekkora lakások)

Az természetes, hogy az igény megvan, de ha a többi nincs, akkor ez csak álmodozás SZVSZ.

Mint mondtam, külső kerület szóba sem jöhet, 18-20 konkrétan már a világvége után van egyel, pláne, hogy nincs autónk. 14, 13, 11, amik alapvetően szóba jöhetnek.
Kettőnk fizetése átlagosan meghaladja az 500e-t (az enyém fix, a feleségemé nem), ha ilyen sok pénzre (mert ez igenis az) irreális elvárás a fenti, akkor tényleg nincs itt keresnivalónk, de nem csak nekünk, mert van akik ketten a miénk felét sem keresik meg.

A megfogalmazott igényekben semmi álomszerű nincsen, három emberre ennyi nagyjából a minimum, ha akár csak közepes hosszú távra tervezünk, kell a három szoba.

Akkor meg nem értem a sirámodat. havi 300-at simán félre lehet rakni, vagy hitelbe befizetni, úgy meg akár 5 év alatt le lehet tudni hitelt előtörlesztéssel.

Próbálj meg lakást vásárolni Bécsben mondjuk, aztán rájössz, hogy ami Bp-n van az semmi ahhoz képest.

Itt nem biztos, hogy azon szerencsések kommentelnek, akik nettó 300e körül keresnek havonta. Máskülönben az egyik illető nem lakott volna 35 évesen a szülei garzonjában...
Bécs pedig egy másik ország, más világ, ne keverjük ide. Mi Magyarországon élünk.

Akkor meg nem volt ilyen jo fizetesem :) (jo, 300 most sincs). Del-dunantuli kisvaros, MAV, mint az egyetlen melohely, fizetes eveken keresztul valamivel a minimalber folott.
Aztan tiz eve osszeismerkedtem egy budapesti leanyzoval, akinek lakasa is volt (nagyszuloktol orokolve), idekoltoztem hozza, normalis munkat talaltam. Kesobb ugyan elvaltunk, de kisegitett, eladtuk a lakasat, egy rezset nekem adta, amivel mar be tudtam szallni egy sajat lakasba.
Akarhogy nezem, a 90%-a szinte szerencse volt az egesznek....

Amugy anno anyamak '74-ben ehhez jutottak hozza. Nem nagyon volt valasztasuk, hogy milyen lakast kernek, orultek, hogy kaptak egyaltalan (en akkor voltam 4 eves, ocsem egy ev mulva szuletett). '90-ben meg fizettek a havi torlesztot...Csak akkor jott, hoyg hirtelen megugrott a havi, de egy osszegben ki lehetett fizetni - nagyszuleim adtak ra penzt.

Akarhogy nezem, szuleim egy fokkal voltak max. jobb helyzetben, mint en. Mondjuk, most mar nagyjabol elegedett vagyok, de jobban orulnek, ha havonta parezret felre tudnek tenni (7 eves kislannyal nem egyszeru. Nyilvan felrekhatnek penzt, ha nem vinnem a gyereket pl. Allatkertbe, amivel maris egy otos ugrott. Meg tavaly osz ota vernyomasra es cukorra is szedek gyogszert, az is havi 10 minimum)

Szoval kijovok, de 45 evesen ez nem az igazi karrier...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Albérletet azért csak-csak ki lehet venni még minimálbérből is.

A máshoz való alkalmazkodásban, felesleges kötöttségből származó haszonban nem hiszek. Így vagy úgy valakivel közösen több fog elmenni, mint egyedül és még valamilyen szinten le is vagy kötve(mondjuk ha pl. nála laksz, akkor nagyon le vagy kötve).

Nem igazán. Pesten simán 70-80 körül adnak ki egy garzont, plusz rezsi...

Mindenki előtt ott a lehetőség. Az IT-be aztán tényleg van pénz. Ha nem itthon, akkor külföldön (ez nem jelenti azt, hogy oda is kell költözni, sőt úgy a legjobb!).

akkor mi szolnál 6. kerületben ugyanaz a lakás (75 m2) jó állapotú valamelyik nagyobb útra néző már 150-180 millió, nem is véletlenül csencselnek vele a 6. ker. politikus urak :)) 100 m2 feletti lakások meg aranyárban mennek m2-enként.

szegény ember csak panelt képes megfizetni, v. még azt sem sajnos.

ezért van az, hogy ezeket inkább csak befektetők veszik, v. inkább csak vették, amíg létezett lakáspiac..
azoknak viszont semmi sem drága, csak az, ha utána nem tud belőle hasznot csinálni.

Na jó, akkor hozz példát 6ker 150-180 milliós 75 m2-es lakóingatlanra kérlek.

"most a nyomott árak miatt nem tudja eladni, kiadni meg nem éri meg.."

wut?

Nyomott árak?
Ember, ne viccelj már, az elmúlt 2 évben 30-50%-ot drágultak az ingatlanok legalább...

Kiadni meg nem éri meg? A legjobb dolog a világon. Keresleti piac van. 30 m2-es garzont nem találsz nem találsz havi 80 alatt, plusz rezsi. Ha pedig találsz, akkor valami átb*szás van.

Persze ez Bp., de úgy látszik Fehérváron is mennek fel az árak.

minden csak nézőpont kérdése..

lehet hogy az eladok többet kérnek a lakásokért, de nincs aki megvenné:))
de ez eddig is így volt. volt eladó lakás, csak vevő nem volt.

akinek pénze van, az nem lakást vesz, aki lakást venne az hitelt nem kap.

szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs. most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak, valamit mozdult, az árak is feljebb mentek, de hitelt még senkinek nem adtak, lakást abból senki nem vett :)) szóval a lakáspiac továbbra is halott.

és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal, de errefelé sokak szerint nem, vagy nem nagyon..

vagy csak szeretnek panaszkodni, hogy kevés a pénz, és túl nagy a rizikó :))

"minden csak nézőpont kérdése.."

Tehát akkor jól értem, hogy itt csak az írói munkásságod olvashatjuk? Mert ez egy bullshit báz...

"szoval ne tévesszen meg hogy merre mozdulnak a lakásárak, mert lakáspiaci forgalom az nincs."

Nincs a fenét. Kollegám időnként ránéz az ingatlanos oldalakon, hogy mennyibe kerül a lakása. 2-3 éve 7 millió körül hirdették, kereslet nem nagyon volt. Pár hónapja a szomszédja egy pont ugyanolyan lakást meghirdetett 14-ért, fél órán belül hívták hogy még aznap mennek és fizetnek fél millával többet, csak ne adja el másnak...

"most hogy meghirdették az állami lakáshitelt fiataloknak"

semmi ilyen nem történt...

"és lehet hogy Fehérváron megéri egy hétvégi bevásárlás árát megkeresni egy hónapnyi bérleti díjjal"

milyen drogot fogyasztasz? van még belőle? adnál?

nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom.

nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni..

de igen de csak CSOK-osoknak van..

talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában..

"nem tudom miért kötözködsz, én ott lakom, és ott is dolgozom."

az a te dolgod

"nem mondod hogy a szomszédodnak több 10 ingatlana van, egy ingatlan eladása meg az ingatlanpiacon nem nagy kunszt.. próbálj meg sok 10-et elpasszolni.."

nem mondom, ez megint az írói munkásságod része, vagy a drog...

"de igen de csak CSOK-osoknak van.."

ami bullshit. a csok gyakorlati hatása annyi volt a piacra, hogy feltolta az árakat, vevő ettől nem igazán jelent meg. Persze nem is ez volt a cél...

"talán nem ugyanabban a körben mozgunk.. nem az egy lakás eladtunk de kurva jók voltunk. kategóriában.."

ez inkább már csak a drog...

most akkor volt meghirdetve lakás célú hitel, vagy nem, lenyomta az árakat v. fel.

dönts aztán gyere vissza 'hónap'

A csok nem lakás célú hitelként, hanem kb. állami ingyenpénzként lett meghirdetve, aztán ahogy faragták a realitáshoz úgy lett egyre nyilvánvalóbb az, hogy ezt kb. senki se fogja tudni igénybe venni.

De a csok épp aktuális állásának az árakra gyakorolt hatását elég nehéz meghatározni, mert azt rengeteg más dolog is felnyomja, pl. az airbnb-s "szerencsevadászok", a "befektetési céllal lakásvásárlók", meg a fene tudja még mi minden. Mondjuk pl. az, hogy 10 éve nem épült lakás a városban, ilyenek...

CSOK... Akik a fizetésük miatt panaszkodnak szerintem nem kell, hogy 3 gyerekben gondolkozzanak, mert furcsa lesz, amikor ~20 évig egy rakat pénz fog "eltűnni" havonta.

ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak..

szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni..

szóval nem olyan egyszerű ez azért, és itt a belvárosban ennél még furább dolgok is szoktak lenni :)

A pénzkeresés alacsony munkabefektetéssel mindig rizikó. Lehet kereset keresni egész napos munkával, azt hívják munkahelynek. Ez egy kis plusz a főbérlőnek, amiért illik azért vállalni a kockázatot. "Kockázatot", mármint azt a +150.000-200.000 Ft-ot, ami hozzá vándorol szerződéskötéskor.

"ja és persze mint magánszemély kiadni lakást marha nagy rizikó, mert nem tudhatod hogy a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj, nem vágja fel a parkettádat tűzifának, vagy épp nem kezd el drogot termeszteni, vagy csajokat futtatni, és a lakásodat használni bordélynak.."

Ja, és persze az utcára kimenni is marha nagy rizikó, mert a fejedre eshet egy virág egy erkélyről, elüthet egy járdára felhajtó autó vagy akár infarktust is kaphatsz...

"szóval éppen ezért nem enged bejelentkezni, eleinte állandóan a nyakadon lógni.."

Nem, nem ezért nem enged. Azért nem enged, mert simán nem adózik utána, és azt hiszi így ez biztonságosabb...

Atyaég, most hogy ismét upolták a topikot újra elolvastam ezt a sort: "a bérlő nem kezdi el árulni a lakásodat, mintha ő lenne a tulaj,"

Azt azért remélem tudod, hogy a magyar nyilvántartások ennél azért fejlettebbek, illetve egy ilyen trükkhöz masszívan, kilóra kell megvenned egy ügyvédet. Tekintve, hogy itt mini garzonokról beszélünk lakás címén, illetve az ügyvéd nem az a kategória, aki örvendezik a "nagyon keresett informatikus vagyok, minimálbér felett keresek" pénzösszegeknek, ezért elég nehéz lesz ezt kivitelezni.

ennek ellenére volt már ilyen, és nem is kevés.
de még ilyenebb is..

Biztosan volt, viszont valószínűleg nagyobb érték esetén, mint egy 100. emeleti 35 nm-es garzon. Nagyobb értéknek kellett lennie, hiszen egy okirat hamisítás nem éri meg fillérekért egy ügyvédnek. Tény, hogy nem kell hozzá tanú, viszont aki úgy indít szerződéskötést ingatlanra, hogy nem járt a földhivatalban az vagy nagyon buta vagy maga sem tiszta lapokkal játszik. Ezek már azért elég rizikós játékok.

He? 75e 42 m2 ? Az szerinted draga ???? Ketten vagytok, akkor csak 37e fejenkent. Ha a masik a tarsad es elviselsz meg 1-2 embert, akkor meg csak negyede....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

75+rezsi.. Amúgy attól függ honnan nézzük
Összehasonlításként én anno egyedül vettem ki 2012ben Fehérváron 60-70ért (rezsivel együtt: ~15-30k HUF/hó) egy ugyan ekkora panelt. Ugyan ekkor Bp.-en egy hasonló albérlet került 100-120ba rezsivel együtt (csak hogy legyen viszonyítási alap).
Ez kb a mostani szint Fehérváron, tehát 4 év alatt utolérték az albérlet árak az eredeti Pesti árakat, miközben Pesten ilyen szintű növekedés nem történt (140 körül vannak ott most az albik (rezsivel)) -> 4 év alatt Fehérváron közel 30-50k HUF-al drágultak az albérletek, míg Pesten ez csupán 20-30k HUF volt)
Ehhez még vedd hozzá, hogy az átlagbér olyan 10-15%-al kevesebb itt, mint Pesten. Furcsa módon ez azt is jelenti, hogy az átlagbér különbözetet rászámítva a jelenlegi Pesti árakra kb azonos árkategóriában van mind a 2 településen az albérlet jelenleg (CSOK jól megnyomta az árakat)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pesten nem 4 év alatt drágultak 20-30k-val az albérletek, hanem az utóbbi 1,5-2 évben alatt 30-50-el, legalábbis ahogy én látom.
Ha látsz egy kiadó lakást 80k alatt (plusz rezsi természetesen), akkor már azon gondolkodsz, hogy mi is lehet az amitől ez ilyen olcsó. Szomszédok, környék, világvége, stb.

Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg.
Amúgy vicces, hogy anno mennyire mondogatták, hogy az albérletre költött pénzt (anno 30-60k HUF) inkább költené az ember lakástörlesztőre (és akkor X év után az adott ingatlan valóban az övé is). Akkor még bőven azt mondta az ember, hogy azért ez nem ilyen egyszerű, de ilyen durva albérlet árak mellett azért már lehet tényleg elgondolkodik rajta az ember, hogy vállalja a "röghöz kötést"
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Én 2 melót csináltam csak hogy meglegyen a kezdőrészlet, plusz pakoltuk a fundamentát, és így tudtunk egy lakást venni. Életem legjobb döntése volt.

A kezdőrészlettel nem lesz gond, de fundamenta és pláne két munka nem játszik, dolgozunk így is bőven sokat.

"Ez esetben lehet kicsit más a szórás, mert anno még 2012ben amikor kerestem Pesten albérletet akkor még 100-120as árak (rezsivel) voltak erősen a normák. Ha igaz amit mondasz, akkor ennek most 130-170es ára kéne legyen, de ahogy látom a most kiadó albérleteket azért ezt a árszintet még azért egy Pesti albi nem üti jelenleg meg. "

Kérdés hogy mit kerestél.
Mert a nagyobb lakások bérleti díja annyira nem ment fel, a kisebbeké brutálisan. Pár éve kivettél egy 30 nm-es garzont 40-50-ért, ami nem volt túl jó állapotú de nem is volt lepukkant, vállalható volt a közlekedés de kb. ennyi. Ma ez 80-90, és nincs olcsóbb. Ha évek óta stabil bérlő vagy ott akkor talán megkapod 70-ért.

A mostani árakat amúgy erősen befolyásolja hogy nyár van, a diákok elmentek, de legalábbis sokan közülük. Pár hónapja olyanokat olvastam, hogy egy 2 szobás 4 fős lakásba keresnek szobatársat 40k-ért, értsd: 2 fő per szoba.
Tudok egy szintén pár hónapja 130-ért kivett 1+2 fél szobás panelprogramos lakásról, amiben nincs semmi extra. Viszonylag jó a közlekedés, de nincs klíma, nincs 4k TV a falon, nincs A kategóriás hűtő, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak ez volt akkor elérhető.

Októberben egy szobát nem tudsz majd kivenni 50k alatt, már ha nem a gettóban van vagy a világ végén...

Lehet amúgy tényleg itt van a kutya elásva: Az albérletet keresők többsége fiatal akik vagy tanulnak, vagy épp most építik ki az életüket ; tehát nem családos emberek. Ők alapvetően nem fognak 100 m2-es lakásokat nézni, mert bőven megelégszenek ~40 m2-el is. És ahogy írod is, az árakat inkább az ilyen kis albérleteknél nyomták meg (mivel erre is van nagyobb kereslet).
Ezzel szinkronban van az is, hogy a kevésbé keresett nagy albérletek (>60-70 m2) ára mérsékelten lett csak megemelve, de pont azért mert ezeket inkább családok keresik, akikből viszont jóval kevesebb van mint fiatalokból.
Egyszer majd talán ide is berobban az angol módi, hogy egy nagyobb albit kivesznek inkább 4-6an szobánként (és így osztanak el egy kb 180-200as összköltséget), mintsem külön-külön fizessék a ~100-120as költséget egyedül. Persze ehhez meg az kéne, hogy vadidegenek normálisan el tudjanak élni egymás mellett, de mint látjuk ez valahogy kis hazánkban nem akar menni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

42 nm-en (ez 1.5 szoba) 4 ember?????

Röhögni fogsz (?), de nem ritka. Igaz a 4 ember nem vadidegenekből fog összejönni, hanem ismerősökből
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

18-20 évesen még belefér de utána már azért egyedül vagy a párjával élne az ember

Hogy mit szeretne es mire van lehetosege, az nem mindig fedi egymast.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szívesen élnék én 5 másik emberrel is, de nem olyanokkal, akik mindent pazarolnak, mondván úgyis csak a felét fizeti. Ma az emberek nagyon nagy része hasonleső. Ha 2 szoba 2 ember kontrukciót nézzük, a másik biztos napokra fel fogja hordani a "párját". Az pedig nem vicces, hogy plusz egy ember napi fogyasztását osztjátok el kettőtök között. Elég veszteséges üzlet lesz.(tapasztalat)

35 eves koromig igy eltem. Szuleim es ocsem. Nem volt egy boldogsag, de ez volt a realitas.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

2 emberrel a rezsi is több. Egy olyan helyen, ahol közös költséget nem kellett fizetni sikerült "ketten" 18e Ft rezsit termelni egy hónapban.

Egyedul elek 35 m2-en. A rezsim:

villany: 7e
gaz: 4e
UPC (net+telefon) : 6e
Viz minimalis, amiota vizoram van, 3-4e kethavonta.
A KK 12000, ha nem lenne vizoram, akkor a vizatalany kb. plusz 12e lenne havonta (amikor odakoltoztem, igy volt, az elso dolog volt a vizora beszerzese)

gaz az havi atalany, szoval nyaron kb. 3 m3 megy el, telen meg 40-70. Pedig napkozbenre lecsavartam, ha nem vagyok otthon ne menjen. Melegviz meg bojler, szoval megdobja a villanyszamlat telen az is. (de az is havi atalany). Mondjuk, ejszakai aram is van (pont a melegviz miatt, amikor odakoltoztem, joval nagyobb volt a villanyszamla)

Szoval nekem egyedul is osszejon 18e rezsi, ugy, hogy eleg sokat nem vagyok otthon (napkozben melo, hetvegen alt. a gyerekkel vagyok)

Ha ketten lennenk, akkor masiknak eleg lenne minimalbert kapnia, hogy ugyanezen a szinten legyunk....biztos nem fogyna mindenbol duplaennyi.
Akarhogy nezem, ketten jobban ki lehet jonni, mert a rezsit nem nyomja duplajara (jo, lehet, hogy TV elofizu is kellene a UPC csomagba, tobb melegviz es egyeb menne el, de mondjuk akkor a villany tizes lenne, UPC meg passz, nem tudom mennyi a tv). Gaz aligha valtozna....Viz se tul sokat, de h aduplaja lenne, azt is elviselnem.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Ahhoz képest, hogy nem vagy sokat otthon, elég magas a villanyszámlád. Érdemes lenne utánanézned, hogy mi megy feleslegesen, vagy mi elavult, régi, nagyfogyasztó.
Ja, látom bojler... nomeg átalány. Az átalányt jobb elkerülni, minden normális szolgáltatónál lehet villanyóra állás szerint fizetni. Az a korrekt eljárás, annyit fizetsz, amennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Miert az altalanyt mi alapjan fizeted ha nem villanyora allas szerint? :) Csupan annyi a kulonbseg hogy ev vegen rafizetsz vagy visszakapsz...
Amugy azoknak aki szarul bannak a penzzel( az emberek 99.9%-a???) azoknak kifejezetten jobb az altalany, mert telen/nyaron nincs meglepetes hogy magasabb a gaz/aram szamla.

Ez hülyeség. A leolvasás lényege, hogy mindig valós fogyasztás után fizetsz. Hónapról-hónapra bejelentjük, majd kifizetjük. Ezen felül nem kell semmit sem kifizetni.

Az átalány lényege az, hogy fizetsz egy előre megállapított átlagot, amitől ha eltérsz, azt fizetik vissza/fizettetik ki. Ebben az esetben a szolgáltató használja a pénzed a végelszámolásig, és abban sem lehetsz biztos, hogy a végelszámolásnál korrektek.

Az átalány azoknak jó, akik kényelmesek, nem akarnak foglalkozni a leolvasással, bejelentéssel. A gázátalány más téma, mert ott mindegy, hogy mennyit fogyasztasz.

--
robyboy

Az átalány arra jó, hogy ne legyenek a téli hónapok sokkal drágábbak a nyáriaknál, egyenletes legyen az eloszlása a havi díjnak. Minden esetben a fogyasztás után fizetsz, de átalány esetében nincs kiemelkedő 3 hónap, hanem mindig nagyjából ugyanannyit fizetsz. Ez főleg ott jön jól, ahol a gáz/villany komoly tétel télen a családi költségvetésben.
--
http://naszta.hu

Az átalány valójában arra jó, hogy a szolgáltatónak jobb legyen, mint a fogyasztónak.
Próbáld meg leellenőrizni, hogy valóban azt fizeted-e, amit kell, vagy többet.

Villanyszámla télen sem drágább, mint nyáron, sőt. Gáznál teljesen mindegy. Ezekről beszéltünk, nem a fűtésről - amire szerintem te gondoltál.

--
robyboy

Nem: szegényebb fogyasztóknak jó ez. A szolgáltatónak annyiból jobb, hogy nagyobb a fizetési hajlandóság, annyiból rosszabb, hogy február végén tipikusan tartozik neki az ügyfél. Simán tudod ellenőrizni a fogyasztást egyébként ez esetben is: éves szinten (konkrétan éves a elszámolás ciklusa: ha rossz átalányt lősz be, akkor ilyenkor sokat fizetsz egyszerre egy évben egyszer).

Villany: olcsóbb télen, ha van légkondi. De ha nincs légkondi és cirkó fűtés van, akkor bizony az is többe kerül télen.
--
http://naszta.hu

Villanyszámlánál nincs értelme az átalánynak. Télen csak akkor lehet drasztikusan drágább, ha villannyal fűtesz. Nyáron meg hűthetsz villannyal.

Szegényebb fogyasztóknak is az a jobb, ha odafigyelnek a használatra, és a TÉNYLEGES fogyasztást fizetik, nem átalányt. Így SOSEM fizetnek többet. Mit nem lehet ezen megérteni?

--
robyboy

nem ertem mit rugozol ezen a tenyleges fogyasztason?
en is atalanyban fizetem a villanyt, havonta X penzt, ev vegen meg megnezik az ora alapjan a teljes evi fogyasztast, aztan ha a 12*X kevesebb mint kene, akkor fizetnem kell a kulonbseget. ha meg tobb akkor visszakuldik/jovairjak.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Àtalánynál könnyebben átvág a szolgáltató, ennyi az egész.

--
robyboy

"Villanyszámla télen sem drágább, mint nyáron, sőt."

Feltetelezem meg nem eltel legkondicionalt hazban/lakasban. :)
Csak viszonyitas kedveert, junius-oktober kozott nagyjabol $110-$130 a villanyszamlam, oktober-februar $40-$50....

Leírtad ugyanazt, amit én is mondtam. Szövegértés.

--
robyboy

Hmm, ez a ketto hol is ugyanaz? :D Ajanlom figyelmedben a _SEM_ szocskat a mondatodban.
Szovegertes?! ;)

Igaz, mea culpa. :) de a tényen ez sem változtat, hogy az átalány villanyszámlánál előnyösebb lenne, mint a valós fogyasztás utáni fizetés.

--
robyboy

Ismetelve onmagam es lezarvan az ezen valon ragodast. Tenyleg csak azt kivanom sose kelljen megtapaszatlnod sajat borodon miert is segit nagyon sok csaladnak az altalany fizetes.

Tényleg nem értem, hogy villanyszámlánál mi előnye van? Ha elmagyarázod, megköszönöm. Tényleg. Minden rosszindulat nélkül.

Csak úgy tudom elképzelni, ha valaki bizonyos hónapokban sokkal többet használja a szolgáltatást, mint más hónapokban. Ez villanynál számomra nem logikus. Fűtésnél igen, ott aláírom, mert télen az sokkal drágább tud lenni.
--
robyboy

Ugyanaz mint a futesnel, csak forditva.
Es epp fent irtam le hogy nalam mekkora kulonbseg van a nyari es a teli vilanyszamla kozott. Valos adat nem csak ugy kitalaltam. A legkondi eleg sok aramot megzabal.

Télen többet megy a cirkó, többet vagyunk otthon (este sötétben, vagyis izé villanyfénynél) így többet is sütünk a villanysütővel. Klíma meg nincs. Nekünk nem kiemelkedően magasabb a téli villanyszámla, de meglátszik/észre vehető a különbség.

Nyaron a huto eszik tobbet. Telen a bojler (futetlen furdoszoba) es a villany (rovidebb nappalok, kevesebb vilagossag)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Kaliforniában élsz 300 nm-es családi házban?

--
robyboy

+1
Amiota idekoltoztem, naponta irom a fogyasztast (aztan ho vegen egy excelbe). Igy az is kibukik, ha pl. megy a mosogep (heti egyszer), az +2 kWh naponta. Szoval tenyleg annyit fizetek, amennyit fogyasztok, csak nincs kiugro honap.

A teve CRT, ugy neztem, 70W-ot eszik, ha bekapcsolom. A DVD lejatszo elhanyagolhato.
Ja, meg nyaron megy a ventillator, ha itthon vagyok.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Altalany eseteben is valos fogyasztas utan fizetsz. Csak nem havi cikulsokban hanem eves ciklusokban. Szoval meg mindig nem ertem ezt a valos fogyasztast miert kevered bele. :D
Es lehet hogy szerinted hulyseg, en sajonos nagyon sok embert ismerek Magyarorszagon akik altalanyt fizetnek, magasabb osszeget mint kene, igy nem eri oket meglepetes telen amikor kikene kohogni a 60 ezres gazszamlat. Inkabb fizetgetik minden honapban a 15-ot, mert az meg belefer....
Orulj hogy nincs ilyesmire szukseged.

Villany 4K
Víz 5.8K
Gáz 5.6K

Az első évben diktálós módszer volt, azóta átalány, mindegyikből. Mikor áttértünk a mostanira direkt kicsit magasabb átalányt kértem, így a végelszámolás után mindig van egy olcsóbb, akár 0-ás hónapom. Ha a szolgáltató azt a 4-6K forintot úgy meg tudja forgatni egy év alatt, hogy meggazdagodjon belőle, hát tegye, egészségére! Ami nekem fontos (és nekik is), hogy éves átlagban ugyanott vagyunk szerintem ez így korrekt. Nekem meg sokkal kényelmesebb így és eddig gondom sem volt belőle (kopp-kopp).

+1
Annyi, hogy amikor eves elszamolas van, belovik a havi fogyaztast az elozo evi tenyre, mindig kicsit megemelem, visszarakom az elozo evire.
Igy ha beut valami durva krach, akkor sem kell evvegi elszamolaskor befizetnem a gatyamat is.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Kb. egy havit vissza szoktam kapni...De most mar sikerult annyira belonom, hogy csak parszaz Ft jott vissza :)
Amugy a huto napi 0,8 kWh-t eszik, most merem.
A gepem meg 7/24-ben megy, par eve napkozbenre leallitottam, este nyolckor kapcsolt be ujra, majd ujra belovom.
(Bar napkozben le szoktam venni a CPU "fordulatszamat" minimumra :)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Én akarok fejlődni, hajlandó is vagyok, de a fönököm minden ilyen lehetőséget elzár előlem, máshol meg hiába beszélek 1.5 órát valami hülye indok miatt (meg hogy igazi pénzért szeretnék dolgozni) nem vesznek fel. Hasonló munkát pedig már nem tudok vállalni, mivel elég korán kiderül hogy sokkal többhöz és magasabb szinten értek - a legtöbb esetben már a fejvadász közli hogy sok vagyok.

Javaslat: minden állásra készíts egyedi CV-t és mindent tagadj le benne, ami nem kapcsolódik az adott pozícióhoz. Ezzel a szakmai debilség netovábbján álló HR-es hölgyön könnyebben átverekeded magad, utána a szakmai emberrel beszélgetve meg majd meglátod, kell-e tovább hazudni.

> minden állásra készíts egyedi CV-t

+1, ez nem is kérdés

Fura, de ettől a stratégiától zsigeri viszolygás fog el. :) Még csak meg sem tudom magyarázni, de valahogy sunyi, képmutató jelleget kölcsönöz _szerintem_ a dolognak - persze egyértelműen lehetséges, hogy simán csak hülye vagyok. Mindenesetre ilyet sosem csináltam.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

A cegek is ezt csinaljak, muszaj lepest tartani :)

Magas lanynak azzal demozod magad hogy te is magas vagy, okosnak hogy te is okos vagy. Ennyi.

Akkor tényleg hülye vagyok, mert én nem - ugyanazzal az egyetlen, fix önmagammal hengerlem le mindet ;)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

:D

Emiatt nem érdemes. Egyszerűen arról van szó, hogy nem tudsz mindent leírni az életedből, viszont más-más pozícióhoz más-más tapasztalatok szükségesek. Tíz oldalas CV-t nem adhatsz le minden munkahelyeddel és projekteddel (tl;dr), két oldalba pedig nem tudsz mindent besűríteni.

A lényeget kell leírni, ami az adott pozícióban releváns.

De, fixen 2 oldalas a CV-m. Mindig úgy reszelem a tartalmát, hogy annyi legyen. Egy rövid ideje kell csak reszelni, és csak annyit szoktam, hogy átfogalmazom itt-ott, vagy kicsit átszerkesztem ehhez... de nem veszek ki, vagy teszek bele semmit.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Kerdes, hogy akarsz-e olyan kollegakat magadnak, akiket ilyen korulmenyek kozott vettek fel.

Szerintem nem. Mar ha fejlodni is akarsz a kovetkezo 4-5 evben.

Kedves cegeknek meg nem artana a hr-esek kormere nezni neha, mert a rossz HR kovetkezmenyeit evekkel kesobb lehet csak latni, amikor mar regen keso.

Ó, hát szóljanak. Egész komplex rendszereket tudok tervezni, pl. komplett banki IT infrastruktúrát. Ha kell, le tudom vezényelni, ha kell meg is tudom csinálni, bár ez utóbbi eltart egy-két évig, ha egyedül kell dolgozni. Tudok rá adni konkrét referenciát is, ha kell. Eddig szokott is tetszeni a fejvadászoknak a dolog.

Aztán elmondják, hogy az általam elvárt fizetésnek úgy a tizedéért (nem vicc, tényleg kb. ilyen az arány) kellene rendkívül komplex módon (!) bekonfigurálni mondjuk egy apache-ot. Erre azt tudom mondani, hogy sem pénz, sem kihívás nincs benne, akkor miért is jó ez az állás?

Itt szokott jönni, hogy fejlődhetek (apache konfigurálással? WTF? ember, nem tudod, hogy miről beszélsz...), fiatalos a társaság (34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság), van lehetőség angol nyelvtanfolyamra menni (elvoltam eddig angol anyanyelvű cégeknél/országokban is, nem különösebben érdekel, hogy valami magyarul vagy angolul van).

Esetleg elmondják, hogy a cég tök nyitott az új dolgokra, hogy van Docker (persze, a régi, Clipper adatbázissal dolgozó Cobol programjaik futtatókörnyezetét emuláló linuxukat valaki bevágta konténerbe, hátha attól kafább lesz) meg DevOps (azaz írtak egy ansible playbook-ot az NTP klienseik beállítására, persze, pont erről szól a DevOps).

Magyarországon nem nagyon vannak igazán jó lehetőségek. Illetve vannak, mondjuk úgy 100 tök jó, érdekes, izgalmas pozíció van. És tök jó, hogy vagyunk rájuk úgy 50-en eséllyel pályázók. De az igazi hiány nem itt van, hanem a telefonos-helpdeskes témakörben, olyan emberekből, akik kb. 70%-os eséllyel meg tudnak javítani egy PC-t.

Bocs, kicsit csapongó voltam :-)

touchè

"34 éves vagyok és kb. 10 éve elmúlt, hogy érdekeljen, hogy fiatalos legyen a munkahelyi társaság"
Azért ismerd be, hogy ez így vicces. :DD Majd megnézzük, mit szólsz 50 évesen... Mert leszel annyi is!
Btw, https://www.linkedin.com/pulse/majd-ha-nem-v%C3%A1logatunk-kor-miatt-lesz-el%C3%A9g-munkaer%C5%91-az-petho-aniko
(kommentek is érdekesek!)

Ez tényleg így van, most a devopstól meg a Dockertől kéne elájulni :D

Amúgy ez a devops olyan, mint amikor a munkaügyet elkezdték HR-nek hívni. A rendszergazda meg devops lett.

ja, van neki egy olyan olvasata, hogy úgy fordítandó, hogy hagyjatok már békén a picsába az ITIL-el :D

Az az, amikor épp javítod a rendszert, és 10 menedzser kérdezi 5 percenként, hogy hogy állsz vele? (valós történet) :D

Az mondjuk ITILnek is elbaszott, szoktunk odatenni ekkora fosnál valakit, aki a telefonon keep them busy-zik.

+1
Sajnos ugyanez a tapasztalatom.
Tavaly ilyenkor pályáztam pár cégnél.
Szinte mindenhol végig mentem az összes körön, interjún, teszten, valahogy mindig a fizetésnél akadt meg a dolog.
2 -en adták volna meg a kért összeget, abból az egyik munka nem annyira tetszett nekem, szóval meglett az állás.
Speciel én / mi nem akarunk külföldre menni, de lassan az lesz.
Jobbnál jobb ajánlatokat kapok külföldről.

A rendes fizetés ami nagyon hiányzik.
Nameg az is egy poén dolog, h általában 2-3 ember tudását keresik 1 ember személyében.

Ez csak Mo-n van így vagy külföldön is ez a jellemző?

szerintem az M1-esen, meg az M7-esen is így van,
ha már kamionsofőr bért ajánlanak,
komolyan :)

Különben 44-66 ezer fő hiányozna! :)

:D Ez nagyon jo. :)

Valószínűleg ennyi hiányzik. A 22.000 fős szám csak az amit bejelentettek ilyen-olyan okból a cégek.

http://ivsz.hu/projektek/kutatas-az-informatikus-munkaerohianyrol/

"A hazai informatikai munkaerő-piacon 22000 új állás tölthető be. Ez a bővülés a közvetett multiplikátor-hatásokkal összesen 72000 embernek adhat munkát a nemzetgazdaságban."


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ebben a cikkben a "megfelelő" a kulcsszó. Elég nagy túlzás ez a cikk. Mondjuk ezt már számtalanszor megbeszéltük itt, ez már tényleg lerágott csont.

Amíg a wipronak megéri az Indiába outsourceolt gagyit az infóparkban kitermelni, addig remény sincsen.

Egyébként a kérdésedre válaszolva: az informatikus a modern kor szakképesített munkásosztálya amely termel, szemben pl. a HR-el. Ha sértőnek gondolod, gondold végig, hogy egy korszerű tömegtermelő (autó)gyárban már nem hegeszt ember... Régen még volt is olyan, hogy knowledge worker de leálltak vele.

A probléma nem a wipro-val vagy bármely más hasonló csodálatosnál is tökéletesebb minőséget szállító céggel van hanem a megrendelőkkel akik a sikerre ítélt projekteket végigviszik. Csak épp meztelen a király.. őő mármint nem hú.. ..ő gyönyörű, csodálatos felség..

szóval amíg a hígfost is ki lehet dekorálni és nem azok kapják a nyakukba az egészet akik döntenek addig ez ilyen.. de előbb utóbb csak kivágják maguk alatt a fát ha elég rámenősek...

---
Referrall https://goo.gl/7S2vlp (koding) | https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Nna, olyat még nem láttam, hogy a sikeres hígfosch-dekoratőrnek sikerült volna kivágnia maga alól a fát....
Pont, nagyobbra bír nőni az a fa, csak érteném, hogy hogyan csinálja...

De ez a cikk az Index-en jelent meg, könyörgöm..
Csodálom hogy nincs benne egy szó se róla a Trónok harcáról.
--
(Amúgy alatta pár sorral lejjebb ott egy másik cikk hogy pocsékul keresnek a pályakezdők.
Van pár cégvezető / HR / személyzetis esetleg (nem 22.000) aki tud olvasni és gondolkodni.?)
--
God bless you, Captain Hindsight..

"A 22 ezres számot egy tavalyi ágazati felmérésből állapították meg, amely az interneten is elérhető"

http://ivsz.hu/projektek/kutatas-az-informatikus-munkaerohianyrol írta:
A középiskolások informatikaképzete téves. Amit informatikaként tanulnak, az digitális alapkompetencia; amit ezen túl informatikának vélnek, az közösségi média és játék.

Oriasi, hatalmas +1

Szerintem alapkompetenciát se, vagy csak nem tartozik bele a kereső használata. :P

... agy használata :D

+1024
------------------------
{0} ok boto
boto ?

a keresett 22 ezer informatikus olyan ember, aki az izzócserétől a járdabetonozáson keresztül, a szerverfelügyeleten át a könyvelőprogramig minden megcsinál társadalmi munkában...

Nem.

Ennyi betöltetlen jó pozíció van, hozzáértő szakembereknek nyitva, amit ha fel tudnának tölteni akkor fel tudnának venni még tízszer ennyit.

Persze sajnos ez erősen főfalu centrikus.

Informatikus = műszaki szaki. Semmitmondó gyűjtőfogalom.
Kifejezőbb lenne, ha arról készülne statisztika, hogy konkrétan milyen szakmában akad főleg hiány.

És mi minek számítunk? :-D
Én a tőled tanultakat ismételve mondogatom, hogy én nem is vagyok informatikus.

Fuszenecker Róbert

Szeretnék látni egy listát a 22 ezer betöltetlen, jó pozícióval.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ja, ezek nem leteznek, csak a 2900 betoltetlen van, ez a 22ezer akkor fog letezni, ha a munkaltatok megcsinaljak oket. Olvasd el alaposan a cikket.

Be is linkelem az adott oldalt: http://imgur.com/MOcURAP

vagyis a 'valaki' aki a 22k betöltetlen állást kitalálta, erősen hadban áll a valósággal, és a tudjuk ki propagandahadjáratának a katonája?

neeeee.. :/ pedig hogy reménykedtem..

Nem, hanem faszul van megfogalmazva, hogy "Mi, a sok nagyceg a sok befektetesre varo penzzel, bovitenenk ICT teruleten +22ezer foig zsiruj allasokkal, HA _lenne_ megfelelo programozoanyag, DE NINCS". Kb.

hát ez is van akkora marhaság, - már megbocsáss - egy komplett kisvárosnyi programozót sehol nem lehet leakasztani egyik napról a másikra, még kínában sem, pedig ott a fákon nőnek vizsgaidőszakban :)

Persze, hogy marhasag. Tet nelkul horognek valamin.

Ismered a viccet, amikor ket zoldseges van egymas mellett?
Egyiknel ki van irva, hogy dinnye 63 forint, masiknal dinnye 189 forint. Moricka bemegy az utobbiba, hogy megkerdezze, hogy ott miert ilyen baszott draga a dinnye, amikor a masiknal joval olcsobb. Mire a zoldseges kozli, hogy akkor vegyen a masiknal. De ott elfogyott. "Ja, ha majd nalam is elfogy, itt is olcsobb lesz."

Megneszelik Indiában és egy szempillantás alatt betöltik mind a 22k-t lol :) Ó nem.. mégiscsak van valami előnye ha kint vannak a britek? lol

Miért kell egy teljesen normális hangvételű beszélgetésbe ekkorát beleszarni? Értem én, hogy tele van a faszod, de attól még nem kell totálisan segghülyének lenni.

:)

én semmi ilyesmit nem mondtam, csak te képzeled bele, hogy én a 'valaki', meg a 'tudjukki' elleni kampányt folytatok.

az a rossz, aki rosszra gondol :)
neménvoltam!

Az itteni emberek jókedvét, a beszélgetésük kellemes légkörét teszed tönkre, nem a valakiknek, tudjukkiknek, leszaromkiknek ártasz.

:)

jaaaa!

azseménvó'tam

Kár, hogy mindig panaszkodásba és idétlenkedésbe fordul egy-egy ígéretes téma.

Elkezdtem, de inkább abbahagytam, az ilyen bullshit hegy nem az én szememnek lett kitalálva.

Amit írsz, az alapján bármennyit mondhattak volna. 31e, 48e vagy bármi.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nem en irtam a tanulmanyt :)
Es igen, csak egy odakohogott szam.

Aszondta ez a Major Gabor, hogy:

VG cikk írta:
Ha az ágazaton belüli arányokat hasonlítjuk össze, akkor az informatikai és kommunikációs szektor van a legnagyobb bajban, ahol 2016 első negyedévében az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni. Ráadásul ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét. „A fejlesztési tárca által kezdeményezett tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshelyről beszélhetünk Magyarországon” – mondta a Világgazdaságnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára/

22 ezer betoltetlen, vagy betoltHETetlen? Sok a bena jelentkezo, vagy nincs is jelentkezo? Nem mindegy.

Masik bajom, hogy az ICT szektort nezi, amibe a software/hardware developmenten, a network/app/storage/lofasz adminsagon, telco hw managementen, es pl az isp hibaelharito ugyfelszolgalaton(!) kivul meg a distance learning (mint fogalom) is beletartozik. Tehat most van egy jo nagy szamunk, amin panikolni kene...es ennyi.

... "22 ezer informatikus kerestetik!" ...
... szerintem elbújtak, hogy ne találják+ őket ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Pár perc infógyűjtés után megállapítottam, hogy az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége egy teljesen felesleges szervezet.

Szerintem ezzel nem értenek egyet a vezetők, miután a havi apanázsukat megkapják a számlájukra... Mint oly sok másik, ez is egy cég összegrundolva haveroknak, hogy tolhassák pénzzel őket. De lehet csak a májam rossz.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ennyikeh!!! :D

Ez most 22.000 állás amit hajlandóak megfizetni a cégek, vagy 22.000 állás ahol hólapátoló árban dolgozó programozókat és sysadminokat várnak, akik legalább 3-4 ember szakismereteivel rendelkeznek egy személyben?

NYILVAN a masodik.

Nem így gondolom. Többezer fős irodákat építenek Budapesten, itt mellettünk például az SAP épít.
SAP-s állások tipikusan jól fizetnek. Na persze a ríváson kívül mást is le kell tenni az asztalra.

--
Gábriel Ákos
http://ixenit.com

Bizony hogy a második.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A közigazgatásba nagyon sok rendszergazdát keresnek. A bértábla alapján, mondjuk cirka nettó 110-ért.

De tizenpárév után elérheti akár a 140 nettót is (igaz ezért már legyél IT biztonsági felelős is).

Az állami szféra nagy és nem ilyen fizetésekért keresnek embereket a legtöbb helyre, de az biztos minden állami cégre és intézményre, hogy:

- Lesz legalább egy it analfabéta benyomott kollégád.
- Lesz legalább 5 főnököd.
- Minden IT-sre fog jutni legalább 4 olyan ember aki nem IT-vel foglalkozik és nem is ért hozzá csak megél a farvizedből lehúzható nagyobb fizetésért mint te, pl manager, referens, osztályvezető, ribi, kávéfőzőnéni, riodai besúgó, politikai ellenőr, stb.
- Rajtad kívül esélyesen senki nem érti, hogy mit és miért csinálsz, azt meg főleg nem hogy mit miért kéne.

Nahát, te dolgoztál a NISZ-nél.?.? :-)
--
God bless you, Captain Hindsight..