Felhasználó vélemények, VPS/dedikált szerverrel kapcsolatban

Sziasztok,

Ismételten szeretnék segítségeteket kérni VPS, esetleg dedikált szerverekkel kapcsolatban.
Jelenleg https://contabo.com használjuk a csomag méretei ára miatt (https://contabo.com/?show=vps).

Viszont a kedvező áruk ellenére sajnos azt tapasztaljuk, hogy a VPS-eik nagyon sok kiesést szenvednek, ráadásul nemzetközi irányban is (EU, USA, Ázsia, stb…)

Kérdésem, hogy hasonló feltétellel és paraméterrel bíró szervernek most mit tudnátok ajánlani, aminek a kiesési száma nagyon kevés és nemzetközi irányban is jónak tekinthető.

Itt elsődlegesen használói tapasztalatot szeretnék begyűjteni, mielőtt végig tesztelném a kínálatot, mert értékesítési oldalon kevés olyan hirdetést, szolgáltatót láttam, ami 99,999%-nál rosszabb lenne. (Mondjuk, ami bosszantó, hogy a Contabo oldala meg mindig elérhető, azaz csak lehet ilyet is szolgáltatni…)

Előre is köszi!

Róbert

Hozzászólások

Szia!
Igaz, hogy kezdő szerverként, de én az Arubacloud-nál használok VPS-t. Még az én kezdő szerveremnél se szokott kiesés lenni.
Egy kollégám igen komoly VPS parkot üzemeltet ott, neki is nagyon bejöttek.

https://www.arubacloud.hu/

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

Pár nappal ezelőtt éppen tőlük béreltem, valóban olcsóak, de ennek sajnos ára van. A feltüntetett 100mbit-es sávszélességből 10-20mbit a valós sebesség, és így pont arra nem tudom használni, amire szerettem volna.
Emellett egy mysql és apache + php fut rajta, amihez még elegendő is lenne ez a sebesség, de a webszervernek ki kellene szolgálnia, hogy időnként 1-1 kliens megrohamozza és át akar szedni 3-400MB-ot. Nos ez 100mbittel még belefér (nem az a jellemző, hogy a mezei ureseknek ennél nagyobb netes sávszél folyik a kábelből), de 10-20mbittel már elég karcsú, majd 10 percig tart, mire átcsorog, és akkor csak 1 userrel számoltam.

Van egy másik VPS-em, szándékosan nem arra szeretném telepíteni a webes részt illetve az adatbázist, ezért keresek minél olcsóbb konstrukciót erre a célra (1 mag és 512-1024 ram bőven elegendő). Az ArubaCloud-on kívül 1000+áfa a következő szint, amit találtam:
https://www.cloudvps.hu/ssd-vps
https://szerverplex.hu/virtualis-szerver-berles/

Ha valaki tud jobbat, kérem ne tartsa magában!

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

Komolyan azt gondoltad, hogy dedikált 100Mbps jár a filléres VPS mellé?! Az egy elvi maximum amit feltételezem a host használ és szét van dobálva N kliens felé, és ha épp senki más nem használja akkor talán megközelíted... az ilyen gépeken az N általában 100 körül van!

Nem, nyilván nem számítottam teljes 100mbit sávszélességre, de a 10-20%-ot azért alacsonynak érzem.
Esetleg egyéb olcsó VPS hosting, ahol a sebesség legalább megközelíti a 100mbitet? Valakinek van tapasztalata a fentiekkel, amiket korábban írtam?

B verzió: minden az erős VPS-re kerül, de az apache-ot, php-t, mysql-t szívesebben telepíteném linux alá, ott pedig szándékosan windows server fut.

"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."

Az online.net havi 5.99 EUR-ert (most ugyan eppen kifogyott) hozza a 200mbit/s -ot, mind feltoltes, mind letoltes iranyban.
Es unmetered. Tehat nincs 1-2TB-os korlat...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

VPS jó dolog, ha a host a tiéd. :)

Minden más esetben, szerintem szopóroller.

Mert csak elvi maximumot vásárolsz (ami gáz neked). Lehet, hogy a szerveremet 5%-os terheléssel üzemeltetem, de ez nem fix 5%, hanem átlagos 5%. Vagyis nagy örömömre és hasznomra van SQL lekérdezéseknél a 100%-nak. Nem érdekel, hogy az idő 95% idle, mert amikor meg kell, akkor legyen az enyém.
Olyan ez, mintha a nődet megosztanád, mert nem 24h-ban használod, oszt amikor kell, nincs rajta egy szabad lyuk sem. :)
Szóval ehhez képest nagyon drága.

ps.: dedikált szerverbérlés pedig abszolúte versenytársa a VPS őrületnek.

ps.: dedikált szerverbérlés pedig abszolúte versenytársa a VPS őrületnek.

nyilvan, foleg ha vps-eket teszel ra :-)

Btw. hacsak a konkurens vps-nek nem kapnak garantalt eroforrast, akkor a nos-lyukas dilemma ugy hangzik helyesen, hogy amikor neked kene, akkor csak akkora lyukat kapsz, amibe nem fersz be...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Lokálisan is van egy csomó eset, amikor jobban megéri a VPS. Nem egy céget ismerek, akik virtuális szervert bérelnek fizikai helyett és/vagy a teljes felügyelet is ki van szervezve. Csak azzal foglalkoznak, ami a fő tevékenységük, minden más ki van szervezve olyan cégnek, aminek az adott terület a fő tevékenysége.

Te még abban a világban élsz, amikor az irodát a dolgozók takarítják vetésforgóban és az ügyvezető igazgató borítékolja hó végén a számlákat?

--
https://portal.gacivs.info

> Te még abban a világban élsz, amikor az irodát a dolgozók takarítják
> vetésforgóban és az ügyvezető igazgató borítékolja hó végén a számlákat?

Te pedig ugy gondolod,
hogy a dolgozok ideje teljesen optimalisan ki van hasznalva?
Magyaran napi 8 ora/dolgozo koppra ki van toltve?

Amit te abrazolsz, az olyan 10-15 alkalmazott felett kivitelezheto,
kulon takarito, kulon portas, kulon titkarno, kulon adminisztrator,
kulon sofor, kulon raktaros, kulon bufes reggelente.

Van ezalatt is elet am. Es bizony meg kell fogni a dolog veget...

De ez a VPS-tol teljesen ortogonalis kerdes.
Egy VPS/ceg szerintem szuksegszeru, barmekkora cegrol is beszelunk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Te pedig ugy gondolod, hogy a dolgozok ideje teljesen optimalisan ki van hasznalva? Magyaran napi 8 ora/dolgozo koppra ki van toltve?"

Ha nincs kihasználva, de akkor is azzal foglalkozzon, ami a szakmája, mindig van mit csinálni...

"Amit te abrazolsz, az olyan 10-15 alkalmazott felett kivitelezheto, kulon takarito, kulon portas, kulon titkarno, kulon adminisztrator, kulon sofor, kulon raktaros, kulon bufes reggelente."

Dehogy kell ez mind. Pont az a kiszervezés lényege, hogy ha kell egy takarító heti 1 órában, akkor nem alkalmazok egy takarítót heti 40 órában, hanem megveszem a piacon egy cégtől, amelyik ezzel foglalkozik.

Analóg módon ha kell egy szerver 1 CPU maggal, 512M memóriával és 20GB tárhellyel, akkor nem veszek egy 32 magos szervert 128GB memóriával és 4x2TB HDD-vel plusz szalagos mentéssel csak azért, mert ár/teljesítmény viszonyban jobban járok...

--
https://portal.gacivs.info

"Ha nincs kihasználva, de akkor is azzal foglalkozzon, ami a szakmája, mindig van mit csinálni..."

Saját szerverem (hostingnál) az elmúlt 4 évben 1 db hdd cserét igényelt részemről. Nem vártam meg a Dell Supportot, kicseréltem magam és majd pár nap múlva kaptam egy újat, amit félretettem. Ezt leszámítva a dedikált saját szerver és egy vps üzemeltetése nekem ugyanannyi munkaköltség.

Ismerem a kockázatokat és a mikrovállalkozások ígéreteit is. Nyamvadt 10-20e hufért nem várok csodát. Azt gondolom, hogy két lábbal állok a földön.
A bizalom és a minőség drága, amit nem kérek olcsójánosoktól.Ha meg drágán adják akkor van alternatíva ami nekem szimpatikusabb, esetünkben ez a dedikált _saját_ szerver.

Mi a gari arra, hogy jogilag nem foglalják le a VPS hw-t? Semmi. Ha az enyém a dolog akkor pedig van némi cselekvési időm ilyen esetre is. Nem beszélnék erről, ha még nem jártam volna így a VH-ban, hogy csődbe ment a hosting és alig tudtam kiénekelni a saját szerveremet.

Emellett még kockázatnak látom a kimerült, kihajtott alkalmazottakat is, ami ezt a szakmát abszolúte jellemzi.

Nem, köszönöm nem kérek ezekből.

...itt például látványosan egy igen szűk saját - és a jelek szerint cseppet sem üzletileg kritikus - esetedre próbálod ráhúzni azt, hogy miért rossz a VPS és képtelen vagy kilépni abból a gondolati ketrecből, amibe magadat zártad...

"Mi a gari arra, hogy jogilag nem foglalják le a VPS hw-t? Semmi. Ha az enyém a dolog akkor pedig van némi cselekvési időm ilyen esetre is."

Nem nagyon emlékszem arra, hogy bármikor is lefoglalták volna az Amazon, a Google vagy a Microsoft szervereit és ettől elérhetetlen lett az adott hardveren lévő virtuális gép... de még arra se emlékszem, hogy a DigitalOcean vagy Vultr hardvereit lefoglalták volna és ezért állt volna a szolgáltatás.

...jól látom, hogy Nálad a VH és párszáz méteres környékén gombamód burjánzó fusi-warez-torrent szentháromság szervereit üzemeltető cégek hetente-havonta lefoglalt szerverei a nívó? Nekem utoljára talán 10 éve volt arrafelé szerverem, látszólag rohadtul nem egy pályán játszunk.

"Emellett még kockázatnak látom a kimerült, kihajtott alkalmazottakat is, ami ezt a szakmát abszolúte jellemzi."

Egyrészt magyarországi és speciálisan ügyfél, állam és alkalmazott átverős viszonyokból indulsz ki, másrészt a jobb VPS szolgáltatók mára tipikusan automatizált megoldásokat adnak... amit a VPS bérlők szintén automatizált megoldásokkal használnak. Az Instagram esetén például a teljes szolgáltatáscsomagot 20 mérnök üzemelteti... igen messze a kimerült és kihajtott alkalmazott kategóriától. Mielőtt megvette volna őket a Facebook naponta milliárdnyi képet voltak képesek kezelni bérelt virtualizált gépeken.

"Nem, köszönöm nem kérek ezekből."

Te egy másik világban élsz. Vagy a múltban.

Látom elbeszélünk egymás mellett. Nem baj, de mivel nem látok rá esélyt, hogy ez változna, így inkább befejezem.

Igazat adok neked abban, hogy szűklátókörűség volt kinyilatkozásom a témában. Abból indultam ki, hogy a szükséges VPS magyar webre megy és pár főt (0-25) fog kiszolgálni. Vagyis amolyan nagy magyar valóságos átlag szerveres. Nekem csak ebben van tapasztalatom, de erre vonatkozóan kijelentéseimet/véleményemet továbbra is fenntartom, amelyek személyes tapasztalatot kővető ítéletek.

_NEKEM_ emiatt eszem ágában sincs albérlőnek lenni (hazai) VPS-en. Jelenleg külföldi szolgáltató nálam nem jön szóba, mint lehetőség.

"Abból indultam ki, hogy a szükséges VPS magyar webre megy és pár főt (0-25) fog kiszolgálni."

Esetleg el kellene olvasni azt, amit a kérdező írt, de a kedvedért kiemelném belőle azokat a részeket, amelyek szerint nem magyar webre megy és nem pár főt fog kiszolgálni:

"[...] Jelenleg https://contabo.com használjuk [...] nagyon sok kiesést szenvednek, ráadásul nemzetközi irányban is [...] mit tudnátok ajánlani, aminek a kiesési száma nagyon kevés és nemzetközi irányban is jónak tekinthető. [...]"

Röviden: jelenleg is külföldön van a szolgáltatásuk és nagyon számít nekik a nemzetközi forgalom.

Szóval halvány fogalmam nincs arról, hogy honnan szűrted le, hogy a kérdező "amolyan nagy magyar valóságos átlag szerveres" lenne. Vagy olvasni se tudsz, vagy magas ívben szarsz arra, hogy mások mit és hogyan használnak, abból indulsz ki, amiben élsz: a kis magyar rögvalóságban.

Szóval az egészből mindössze annyi jött le, hogy a külföldön bérelt VPS leginkább magyar webre szolgál ki 0-25 főnek és a forgalom jelentéktelen része nemzetközi irányba _is_?

Mondtam én, hogy egy másik világban élsz, gondold azért át a dolgokat... a kérdező lába nyomába nem érsz technológiai tudásban, mert még azt se érted, amit kérdez, de azért megmondod a tutit az elavult kis magyar rögvalóságban szerzett tapasztalatok alapján, hogy egy kalap szart nem ér a bérelt virtuális szervere, amit eddig használt, bezzeg a VH-ban saját kézzel simogatott fizikai szerver, az aztán a valami... tényleg hagyjuk abba.

En dedikalt szervereket szoktam mostanaban berelni.

Amit nem tudok ajanlani az az ikoula.com:
kifizetek egy evet elore, magyar afaval(!), megadom meg a labmeretemet is.
Majd ma kuldenek (egy nap utan) egy levelet, hogy akkor szkenneljem be a szemelyimet is es kuldjem el nekik...
update: ez volt feb7-en. Ma (feb23) meg mindig tart a paypal per (idohuzas).

amit hasznalok:
online.net (kifogyott):
https://www.online.net/en/dedicated-server/dedibox-scg2

scaleway (kifogyott):
https://www.scaleway.com/pricing/

hetzner.de, mhosting.hu, ovh.co.uk, digitalocean.com, linode.com

amit meg ki akarok probalni:
http://www.euserv.com/en/dedicated-server/misurfi-rootserver/v7/misurfi…
https://www.wholesaleinternet.net/dedicated/
https://www.firstheberg.com/serveur-dedie

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Rackforest-tel csak jo tapasztalataim vannak. Windows2012 alatt csereltek hdd-t ssd-re leallas nelkul. Nekem nem ment volna.

Nem draga, de kicsit tobb mint ket kabatgomb. Nekem mindegy az ar, ugyfelunk fizetik. Es megertik hogy havi 8e ft nem penz ha valami jol megy.

Ugyfelnel azt dobom be, hogy egy netto 150e-s kollega havi 300+afaban van. Es ugye o is szeretne rendes ceg lenni sok kollegaval.

Alternativa a Tesco pc. Sok sikert hozza...

Az elmúlt években nagyon sokat javult a helyzet. Ez annak is köszönhető, hogy sok nemzetközi cégnek lett BIX tag akár 10G-s porttal is. A dolog nagyban függ attól is, hogy mit akarsz kiszolgálni. Jó eséllyel odavissza nem lesz nyerő, hogy ha mondjuk Los Angelesi datacenterből akarsz szegedi juzereket kiszolgálni vagy épp fordítva. Ez alapvetően nem is a sávszélen bukik el, hanem a fizikán, mert bőven 150-200ms-es pingjeid lesznek. :)

"VPS-eik nagyon sok kiesést szenvednek, ráadásul nemzetközi irányban is (EU, USA, Ázsia, stb…)": azért ez azt jelenti, hogy komoly ügyfélkört szolgálnál ki. A helyi VPS-sel nagyon szemben, de ott van a lehetőség, hogy régiónként bérelsz 5-5db gépen HAproxy mögé és a DNS-eket úgy igazgatod, hogy helyileg közel lévő gépeket adjon válaszul (lásd CDN-ek). Ha már az egész világ"ra" szolgáltatnál.

Minden másra ott van a RackForest és társai.

ATW? Az uj araik elegge baratsagosak es eddig a szolgaltatassal sem volt nagy problema. (Kb 10 eve van naluk egy VPS-em.)

--
http://blog.htmm.hu/

Related: http://hup.hu/node/137453

Amúgy a fenti listában alul a 4 különálló a kifejezetten olcsó szolgáltatásokat kínáló cégek voltak, köztük a Contabo. Emellett a Leaseweb volt még az, amit nézegettem, és nem tűnt rossznak, csak traffic capes volt.
Szvsz olyan olcsót, mint a Contabo nem igazán fogsz találni, kivéve ha valahol épp akciós. Ez nem véletlen, olvasd el a thread hsz-eit, ott van pár okosság.

Sziasztok,

kíváncsi lennék, hogy a Contabo-nál változott-e valami az elmúlt 2 évben? Főleg üzemeltetői szemmel érdekelne (rendelkezésre-állás, ügyfélszolgálat, VPS-ek menedzselhetősége). Felmerült, hogy kellene náluk pár VPS-t üzemeltetni, de az ügyfelet ismerve a Contabo hibája/leállása miatt is nekünk kellene tartanunk a hátunkat. Úgyhogy főleg ebből a szempontból érdekelne, hogy változtak-e, mert korábban jót nem nagyon lehetett róluk olvasni.

Szerintem úgy lehet, mint Franko írja.

Nekem van egy VPS M SSD-m Náluk, már több éve. Nem nagyon vannak problémák. Folyamatosan monitorozva van a szerver.
Az ügyfélszolgálatnak ezért már régóta nem írtam. A felület ugyanolyan mint amikor kezdtem Náluk, de nem is nagyon kell használni. Számlázásnál én töltöm fel a havi 9 Euro-t, így túlszámlázás még nem volt.
Mostanában kicsit lassult a diskről betöltés a meltdown stb. patchek miatt. De nem túl jelentősen.
Most vésztartalék szerverként üzemel. Arra tökéletesen megfelel.
Mostanában elég sok itthoni VPS-t kipróbáltam, mert egy másikról ami éveken keresztül jó volt, költözni kell, mert mostanában sok gond van vele.
Valószínűleg a Rackforest lesz amit kipróbálok hamarosan, bár nem az eddigi árkategória, de kb. fél évig amikor Náluk voltam ment minden rendesen és kezd a nyugalom többet érni, mint a havi néhány ezer Ft amit megspórolok.