Linuxos képesítés ??

 ( bigfoot | 2015. október 28., szerda - 11:39 )

Sziasztok!

Szeretnék valami Linuxos papírt szerezni, amivel nagyobb eséllyel indulhatnék el a munkaerő piacion, mert ugyebár a diploma nem sok mindenre jó. /van hova jelentkezni csak hát jó lenne extrába valamit lobogtatni/
Valami olyan dolog érdekelne, ahol nem kell iskolába seggelni, csak vizsgára elég becsekkolni. Red Hat nem érdekel egyenlőre, ha a cég kívánja esetleg elnézek, de jó lenne ha a szintje hasonló lenne. Nemzetközileg elfogadott. (Linux nem Unix)

Léteznek ilyen minősítések?
/Ha van németországi tapasztalat, az még jobban érdekel/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szuper köszi ;)

Vagy itt :)
http://hup.hu/node/143439

Munka mellett is lehet járni továbbképzésre.

pedig a leginkább elfogadott az a redhat...

IGEN tudom sajnos, de nem sok közöm volt hozzá eddig. Látom mindenhol elfogadják, sőt igénylik is, tényleg jó lenne de nekem valami gyorsba kéne, amire fel tudok készülni pár hét alatt és kezdhetem is pl jövő év elején a melót.

Ha a szintje hasonló a másiknak, és arra fel tudsz készülni pár hét alatt, akkor a redhatra is fel lehet készülni pár hét alatt. :)

Nyilván függ attól, hogy mennyire vágod a témát egyébként, van az RHCEhez rapid track, 4 nap + vizsga, mondjuk az ára kissé borsos, és tényleg azért az látszik, hogy nem mindenkinek elég. Bár a vizsgák önmagukban is elég drágák.

Nem feltétlen kell azért ez a melószerzéshez szerintem.

Hát nem tom'. Én még állásra jelentkezőtől sosem kértem linuxos papírt. Elmondtam, hogy mi lesz a feladat. Amelyik nem ment el sírva, annak lett próbaidő. Próbaidő alatt úgyis kiderül, hogy ért-e hozzá.

Ha pedig nem a papír a fontos, hanem a tudás, akkor nem biztos, hogy érdemes specializálódni. Főleg nem itthon. Kevés helyen veszik meg a RHEL-t. Persze, ha kifejezetten olyan helyre akarsz menni, ahol az van, akkor a más.

--
trey @ gépház

Ha nem veszik meg a RHEL-t ott a CentOS.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Amivel én találkozom az inkább az Ubuntu / Debian. De ez marhára attól függ, hogy milyen körben mozogsz. Én inkább generikus vizsgát tennék, általános tudást szednék fel.

--
trey @ gépház

Termeszetesen, az altalanos tudas sokkal jobb, de ha a RedHat vizsgat fogadjak el nemzetkozileg akkor azt erdemes letenni.
Az anyag nagy resze alkalmazhato mashol is, ami meg Redhat specifikus es megtanulhato csak elorebb van az ember. Kb. 2 hete csinaltam RHCE-t, viszont sajat szerverekre Debian-t teszek ezentul is :)

[szerk.] Neked is kellett menni SuSE "vizsgara" anno :)

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"[szerk.] Neked is kellett menni SuSE "vizsgara" anno :)"

Valóban, de életemben nem használtam semmire sem. A YaST nem is tudom, hogy létezik-e még ;)

--
trey @ gépház

Nem is azert kellett hogy hasznaljuk. Valami project-nek volt a feltetele, hogy SuSE-vel telepitett gepeket lehessen eladni.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Tudás kell, vagy papír? Mert tudásod pár hét alatt mély és rendes nem lesz, papírod lehet. De a munkahelyen a tudás számít. Felvesznek, de hamar ki is fognak rúgni, ha a tudásod nincs meg, csak a papírod.

sub.
--------------------
http://grant-it.com/

RHCE-t megcsinalni nem egy nagy wasistdas, nehany ev uzemeltetoi tapasztalattal pofonegyszeru, ugyanakkor szerintem a legnagyobb elonye az hogy gyakorlati. Senkit nem erdekel hogy oldottad meg a feladatot, lenyeg hogy a feladat meg legyen oldva. Ez a valo eletben is igy megy.
Mig sok mas vizsgan kerdesekre kell kivalasztani a valasz 4-5 lehetseges valaszbol, sokszor a legnagyobb baromsagokat kerdezik. Azt gondolom azok sokkal inkabb a lexikalis tudast vizsgaljak. Megcsinaltam az oracle linuxos vizsgajat is, hat abban is olyan baromsagokat kerdeznek hogy egnekall az ember haja, epp hogy atcsusztam 7x%-kal, mig RHCE-t megcsinalni 100% nem nagy kaland...

Valojaban a fentebb ajanlott linux foundation vizsgak is gyakorlati vizsgak.

Erdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata veluk (esetleg nehezsegi szint egy RHCE-hez kepest?).

Szerintem maga a vizsga nem konnyu, nem azert mert annyira nehez dologokat kell megoldani, hanem azert mert idore kell.
A hozzaszolas tobbi reszevel maximalisan egyetertek, tenyleg gyakorlatias es jo, hogy gyakorlatias.

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

sub

+1 én is keresek cert szerzési lehetőséget, nem baj ha fizetős és tanfolyammal együtt van.

Trey-hez csatlakoznék. A tudás és a tapasztalat számít: Ha nem vérzel el az interjún, és a próbaidő alatt is látszik hogy méltó tagja vagy a csapatnak, finanszírozom a certjeid tömkelegét ha épp az a célod.
Egy dolog miatt nem rossz a cert, a HR szűrő. Hacsak nem tudsz egy önmagát jól eladó CV-t villantani (nagyon keveseknek van meg ez a képessége még ha szakmailag jók is), akkor marad a grep: az igényelt technológiák mekkora része került értelmes kontextusban felsorolásra.
Multinál Linux terén kb csak az RHCE(hát még ha A) számít, a többi pénzkidobás. Mármint a cert. A tanfolyam maga lehet hasznos bármelyik.

Köszönöm a sok építő hozzászólást.

Nem tanulni akarok hanem munkát, amihez gondoltam valami papirusz jó lenne extrába.
(profilom: szerelés és üzemeltetés)

Németországba élek most voltam közvetítő irodába és ott mondta egy kiscsaj, hogy ezek nagyon szeretik a papírokat, (jó van 10 év igazolt szakmai tapasztalat, van diploma, meg májkroszoftos bigyók csak hát nem maiak) ezért gondoltam csinálok valami frisset had örüljenek, bizonyítván megy ez még nekem, meg hát ha benne vagyok úgyis képzem magam --- ez alap. Ha bejutnék, valahova az már elég lenne, ott már feltalálnám magam csak hát igen be kéne jutni :D Kapcsolatok nélkül nagyon szemét a HR szűrés. 3 éve nem dolgozom IT területen a nyelvel voltam elfoglalva. Persze folyamatosan képeztem magam, meg sutyiba szerelek, meg van pár Mo-i VPN –es szerverem. Ez a rész nagyon szarul néz ki az önéletrajzban :D

Van hiányosság nyilván, de kinél nincs.

Még egyszer köszi mindent! Ezt még végig kell gondolnom. :D