Egynéhány kérdés

 ( pett1 | 2004. november 15., hétfő - 20:00 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nekem is nforce-os alaplapom van, de nem igen van gondom vele linuxon

A hanghoz az snd_intel8x0 modul kell! a DMA megy, ellenőrízd a hdparm-al, de lehet, hogy nem fordítottad be a kernelbe az nforce chipset támogatást!

[quote:304dcc396d="antiemes"]
Linuxhoz szerintem nem szabad nForce-ot venni.
[/quote:304dcc396d]

Ez nem igaz!!! Tökéletesen megy az nForce!

Hi!

[quote:38623a5451="PcZolee"]
Ez nem igaz!!! Tökéletesen megy az nForce![/quote:38623a5451]

Csak reszben van igazad. Tainted lesz tole a kernel, tudtommal jo bugos, zart forraskodu, stb. Persze mindemellett megy.

By(t)e
TBS::Antiemes

[quote:bb5dff71fa="pett1"]Sziasztok!

Én egy full láma kezdő vagyok akárcsaka goyobish gyerek, és én is csaka hülyeségeket tudok kérdezni, amire már rég megadták a választ ebben a fórumban:)
Remélem azért még tudtok segíteni...
Amit használok Woody r2-es (remélem jól írom). 2.6.8-as kernellel.
Lenne egy-két problémám:

1.) ha userként szeretnék startx-el grafikus kezelőfelületre váltani, akkor valami Xwrapper* fájl kéne, neki, hogy induljon, de az nincs ott, ahol kellene (mármint az user könyvtárában). Csak úgy jött össze az X11, hogy mikor indul a rendszer, akkor indul az X is...
Remélem érthető.
[/quote:bb5dff71fa]

esetleg ha setuidet raksz az inditoprogira
akkor nem kell wrapper

Ki mondta, hogy a zárt forráskódút kell használni? Én sem használom, és minden tökéletes! A Chipset driver pedig stabil!

Kernelbe van fordítva az usb-hez minden, az alaplaphoz is minden, a hang mégsem akar működni...
Az usb-t még megpróbálom ezzel a verzióval, ha nem megy nem izgat tovább
Amúgy nem linuxhoz vettem alaplapot, hanem a linux jött később. Csak ekkor szembesültem vele, hogy mennyi problémám lesz még.
A hangot nem lehet alsa driverrel megcsinálni? Ezt nem támogatja?
A binárissal már próbálkoztam, a hálókártyát működésre is tudtam bírni, de a hanggal valami baj volt. Majd leírom később, hogy mi.
A .profile-os dolgok nem működnek nekem, én is ezeket próbálgattam kapásból.
Az X-et sem piszkáltam, úgy van ahogy alapból települt, mégsem hagyja magát.

Amúgy kösz a segítséget, ha van valami ötlet, nyugodtan írjátok csak ide. :D

szvsz rakjal fel sarge-t, ftp.fsn.hu -n fent van, alapbol 2.6.8-1-es kernel van benne, es tamogatja az nforce2-t teljesen...

forgatas nelkul volt hangom, halokarim, dma-m, nem volt vele semmi gond...
az usb-t is korrekten tamogatja

apt -vel raktad fel?
szvsz hasznalj vmi belepeskezelot (gdm, xdm) nekem megy sima userrel is...

hajra :)

[quote:19d4cbcb5d="pett1"]4.) nForce2-es alaplappal hogy lehet hangot csiholni??? A gyári nVidia driverrel sehogy sem sikerült, csak a hálókártyát megműteni. Ja és most elvileg van fenn driver az Ati vga-mhoz. Ez 3Ds gyorsítást is végez, vagy csak annyit sikerült elérnem, hogy megjeleníti a 2Ds dolgokat. Hol lehet ezt megnézni/kipróbálni???
[/quote:19d4cbcb5d]

PcZolee említette az snd_intel8x0 modult. Ez ALSA, és 2.6os kernelben alapból benne van (csak oss van a 2.4-esben). Ismétlésként: ez kell nForce2 audióhoz is.

[quote:082bc9c100="antiemes"][quote:082bc9c100="PcZolee"]
Ez nem igaz!!! Tökéletesen megy az nForce![/quote:082bc9c100]
Csak reszben van igazad. Tainted lesz tole a kernel, tudtommal jo bugos, zart forraskodu, stb. Persze mindemellett megy.[/quote:082bc9c100]
Szerintem elbeszéltek egymás mellett.

1. Videókártyám egy (gagyi) nVidia GeForce akármi, bináris driver kell hozzá, hogy legyen 3D. 2D van anélkül is (bár gyorsítás nélkül, tehát mplayer nem igazán szereti).

2. Az alaplapom ASUS A7N8X, amiből az N az nVidiát jelenti. Az újabb 2.4.x-es kernelek (ha jól emlékszem, 26-tól felfelé, de nem esküszöm meg rá) minden részéhez nyújtanak támogatást: az alaplapi hálókártya (vanilla, vagyis nem tainted) modulja forcedeth névre hallgat, a hangkártyát (a korábban már említett) i810_audio driver hajtja (betöltve még az ac97_codec modult is, meg egynéhányat), a déli hidat pedig az nForce-ot is támogató amd74xx driver.

Nincs is semmi bajom vele, a kernelem csak és kizárólag akkor válik tainted-dé, amikor elindul az X, ezáltal betöltődik a (bináris, zárt forrású) nvidia (nevű) modul. Viszont hang, háló, DMA van azelőtt is rendesen.

Mondjuk woodyval volt egy halom szívás, mire minderre rájöttem... (Ráadásul akkor még az nForce chipsethez csak patch formájában volt vanilla támogatás.)

[quote:33036c4309="boobaa"][quote:33036c4309="antiemes"][quote:33036c4309="PcZolee"]
Ez nem igaz!!! Tökéletesen megy az nForce![/quote:33036c4309]
Csak reszben van igazad. Tainted lesz tole a kernel, tudtommal jo bugos, zart forraskodu, stb. Persze mindemellett megy.[/quote:33036c4309]
Szerintem elbeszéltek egymás mellett.
[/quote:33036c4309]

Nem beszelnek el, itt r2-rol volt szo 2.6.8 kernellel.
Az nForce teljes vanilla tamogatast kap, nem tainted semmi.
(Az nvidia vga binarisnak ehhez semmi koze.)

*antiemes wrote:*
*Linuxhoz szerintem nem szabad nForce-ot venni.*

Ez teljesen te'ves volt.

Toma_

Sziasztok!

Én egy full láma kezdő vagyok akárcsaka goyobish gyerek, és én is csaka hülyeségeket tudok kérdezni, amire már rég megadták a választ ebben a fórumban:)
Remélem azért még tudtok segíteni...
Amit használok Woody r2-es (remélem jól írom). 2.6.8-as kernellel.
Lenne egy-két problémám:

1.) ha userként szeretnék startx-el grafikus kezelőfelületre váltani, akkor valami Xwrapper* fájl kéne, neki, hogy induljon, de az nincs ott, ahol kellene (mármint az user könyvtárában). Csak úgy jött össze az X11, hogy mikor indul a rendszer, akkor indul az X is...
Remélem érthető.

2.) egy másik nagyon gagyi gond, hogy amit alias paranccsal "aliasozok", hogy csúnyán fejezzem ki magam, az nem marad meg, csak addig amíg be vagyok jelentkezve az adott userként/rootként. Már próbáltam néhány módszerrel, de nem sikerált sehogy se megcsinálni.

3.) azt is szeretném megtudni, hogy mi kell ahhoz, hogy az USB is működjön linux alatt (lehet hogy nekem is működik, de én még nem jöttem rá, hogy hogy lehet bemountolni)

4.) nForce2-es alaplappal hogy lehet hangot csiholni??? A gyári nVidia driverrel sehogy sem sikerült, csak a hálókártyát megműteni. Ja és most elvileg van fenn driver az Ati vga-mhoz. Ez 3Ds gyorsítást is végez, vagy csak annyit sikerült elérnem, hogy megjeleníti a 2Ds dolgokat. Hol lehet ezt megnézni/kipróbálni???

5.) van egy olyan érzésem, hogy a vinyót nem nagyon hajtja a linux dma-módban. Olvastam valahol, hogy ezzel lehet baj nForce2-vel, mert maga a chipsetben van az IDE driver. Hogy lehet ennek a kérdésnek utánajárni???

Ha túl sok az együgyű kérdés, csak szóljatok, de már lassan elfogy a türelmem...

Előre is kösz a segítséget. Addig is keresek a fórumon, hátha találok valami fogódzót.

Hi!

1.: Nekem nem kellett sehova semmilyen hasonlo filet tenni, amikor az Xet feltettem, megcsinalta.

2.: .bash_profile, .bashrc, .profile file-ok egyikebe tedd bele azokat a parancsokat, amiket minden login alkalmaval el akarsz inditani.

3.: Gondolom pendriveot akarsz mukodtetni, ehhez kernel tamogatas (USB-[O,I,U]HCI, hotplug, scsi emulacio, USB mass storage tamogatas), es a hotplug csomag kell. Ha ez megvan, akkor mount /dev/sda1 /mnt -t vfat, es a /mnt alatt fog latszani a pendrive.

4., 5.: az nForce chipsethez az nVidia csak (jo szar) binaris drivert ad, es eleg nehez szorabirni. De ne aggodj, fog menni a hang es a DMA is, szerintem mind2 tamogatott. Linuxhoz szerintem nem szabad nForce-ot venni.

By(t)e