magyar 4G szolgáltató nyilvános IP-cimmel?

sziasztok,

tudja esetleg valaki, hogy Voda vagy a Telenor 4G-s mobil internethez nyilvános IP-címeket ad-e? Épp megszívtam a T-mobile-al, mert ott nem megy a NAT. Illetve fura, mert a router más IP címet mutat, mint amit a dyndns beállít illetve amit a whatsmyip kiad a böngészöben.

Egy külsöleg elérhetö alkalmazást szeretnék, de gondolom akkor ez a T-vel nem fog menni. Bár a technikus csávó azt mondta telefonon, dolgoznak rajta, de még azért jó pár hónapig el fog tartani (mondta 2 hónapja...).

elöre is köszi

PS: egy megoldás jutott csak eszembe, de az elég fárasztó: berakni egy kvázi proxy-t az alkalmazás és a kliens közé. A proxy tárolja az infókat, amiket az alkalmazás és a kliens is frissít illetve olvas....

Hozzászólások

+1
Van pár T-moblie-os ilyen kapcsolatom. Mindegyik VPN érhető el csak.
A routeren a címe 100.X.Y.Z, kintről 37.76.A.B., az APN "internet".

A megvalósításról pedig annyit, hogy nincs egyik modem sem közvetlenül gépben, csak routerben, így felügyelhető a hálózat. Mindegyik végpont MikroTik routerrel van. Ez csatlakozik egy olyan MikroTik-re aminek fix IP-je van.

Fix IP-t (elvileg) bármelyik szolgáltatóhoz kérhetsz. Általában van egy kis felára.
Fix IP-s hely kell a proxy-s megoldáshoz is. Az a kérdés, hogy azt egyszerűbb megvalósítani, vagy tenni mindenhová esetleg lecserélni a routereket.

egy ipari 4G-s routerem van, tud VPN-t adni. csak most épp azt nem értem, hogy találná meg a VPN kliensem a routert, ha nincs fix IP-je?
Vagy csatlakozna a router és az én külsö gépem is egy valamilyen VPN-ponthoz és így alakulna ki a közös hálózat?

mitn lejebb írtam, nekme azt mondták, nincs fix IP-s opció a mobil nethez T-nél
--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync


[GSM router 1]-------***************------[Adatbázis szerver]
[GSM router 2]-------* VPN szerver *------[APP/WEB szerver  ]
[GSM router 3]-------*   FIX IP    *
[ADSL vonal 1]-------***************

Kb. így néz ki a dolog, csak több végponttal. Lényegében egy központi VPN szerverre, routerre csatlakoznak. Ez intézi a forgalmat a végpontok között. Így elérhetőek a GSM routerek és az azon hálózaton lévő eszközök is.
A VPN szerver lehet akár egy végponti router is, csak legyen jó kapcsolata. És persze Fix IP-je.

A Telenor publikus IP-t ad.
Most ezt kaptam: 84.225.x.y

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

T-nél 1000 éve nem kapsz alapban publikus IP-t.
Csak ha dedikált APN szolgáltatást veszel.

Azt a reszet nem ertem, hogy mit akarsz uzemeltetni 4G-n keresztul. A mobilnet kliensnek meg rendben van, de masra nem hiszem, hogy megbizhatosagban eleg lenne. Ha meg valami komolyabb dolgot akarsz, ugyis kapsz fix publikus IP-t is. (es akkor mar a VPN sem problema)

--
The Bible is the longest set of Terms & Conditions ever.
So many people agree with it without knowing why.

Hello.

A Vodafone publikus IP-t ad,megy is a port forward meg minden,miután kicsit módosítod a gyári beállításokat (én mifi-vel használom, ha érdekel konkrétan mit kell átállítani ,írj pu-t és megnezem mert már nem emlékszem).

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Esetleg megpróbálkozhatsz reverse SSH tunnellel is egy fix IP-s gép felé.
Hátránya, hogy folyamatosan fenn kell tartani ezt a kapcsolatot, de legalább működik ott, ahol kifelé tudsz kommunikálni a másik géppel.

A 4G-s eszközt úgy éred el, hogy a fix IP-s gép adott portjára csatlakozol, ami az adatcserét a 4G-s neten (és a 4G-s eszköz által korábban felépített kapcsolaton) lévő eszköz adott portjára továbbítja. Tehát közvetett kapcsolat lesz, de nem proxy.

egy kis update és egy új kérdés...

a VPN-es dolog jól mǘködik már jó ideje. így néz ki a hálózat:

Most viszont az az igény merült fel, hogy a laptop-ról bármelyik Client-el úgy tudjak kommunikálni, mintha mindkettö ugyanabban a subnet-ben lenne. Ennek az oka az, hogy ne kelljen csillió port-forwardingot létre hozni.

Ez gondolom a NAT-olás lenne, amire találtam is opciót a routeren, csak nem vagyok 100%-ig biztos, hogy miként kellene kitölteni a maszkot:

Ez lenne a feltevésem, csak nem szeretném magam kizárni az egészböl:
Remote IP: 192.168.160.4
Arrives at port: 1-65535
Is forwarded to IP address: 192.168.10.0/24
Is forwarded to port: 1-65535 ????
Protocol: TCP+UDP

Jó ez így? És megoldja azt is, hogy a 192.168.0.x Client-töl a válasz is ugyanúgy vissza érkezik a 192.168.160.4-re?

Köszönöm a segítséget!

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Szia,

Biztosan nem portátirányítás kell Neked, hanem egy(több) route szabály.
A 3G routeren valami ilyesmi:
192.168.160.0/24 gw: 192.168.160.1

A laptopon két lehetőséged van. Az egyik, hogy beállítod a csatlakozás tulajdonságainál, hogy minden forgalom menjen az OVPN szerver felé (alapértelmezett átjáró használata a kapcsolatnál vagy ilyesmi), akkor nincs is más teendőd, meg fogja találni a kliensekhez az utat, bár ha internetezni is szeretnének a laptopos felhasználók, az lehet lassabb lesz nekik, de ez sok mindentől függ.
A másik lehetőséged, hogy az OVPN szerver startup scriptjében (vagy minek is hívják, ha jól tudom van ilyen) kell egy route szabályt beállítani, ilyesmit:
192.168.10.0/24 gw: 192.168.160.1

Keress privátban nyugodtan vagy emailen, hátha tudok segíteni.

Ádám

köszönöm. közben a válaszod elött beírtam azokat a paramétereket amiket ide felírtam és újra indítottam a router-t. tökéletesen müködik minden.
egyedül a routert nem érem most el, majd a helyszínen a 80-as portot ki kell vennem a NAT-ból vagy át kell tennem egy másik portra.

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync