Végre elért a falunkba az optikai kábel, de...

Sziasztok!

Végre a falunkba is kihúzták az optikai kábelt. Bekötik a hivatalba, iskolába és óvodába. Ennyi!!!
Az önkormányzat szeretné, hogy a lakosságnak is legyen minőségibb internet elérése, de nem tudja "merre induljon". Megkérdeztek engem is - mivel ott lakom -, hogy mit tudok erről, ismerek-e céget, aki ajánlatot tud tenni, hogy mit lehet ebből a helyzetből kihozni. Annyit tudok, hogy aki pályázat útján ezt most kivitelezi az intézményekig, gyakorlatilag kinevette őket, mikor megkérdezték, hogy ki lehetne-e ezt bővíteni az utcákra is. (Nyilván túl nagy befektetés lenne arra a 100-150 bekötési pontra, aki igénybe venné.)

Van ugyan kábeltévé szolgáltatás a faluban, de elég régi, és az üzemeltető sem túl együttműködő.
Nyilván nagyobb sávszélesség érhető el rajta mint a jelenlegi wireless, de gondolom néhány műszaki feltételnek azért meg kellene felelnie. Lehet, hogy alkalmatlan rá a hálózatuk, de azért számomra rejtély, hogy pl. nekik miért nem éri meg egy ilyen szolgáltatás elindítása.

Kérdezném: wireless eszközökkel mekkora sávszélesség érhető el? Azaz ha ezt az optikai végződést - természetesen engedélyeztetve, frekvenciatörvényt, és minden szabályt betartva wireless eszközökkel osztanák szét. (Nem a laboratóriumi és kísérleti végsebességre vagyok kíváncsi!) Az érdekelne, hogy nálam, aki igénybe szeretne venni egy ilyen szolgáltatást, mire számíthatok optimális esetben. Jelenleg is van ilyen szolgáltatás, de a falu átjátszó tornyokról kapja a netet, amit tovább osztanak a faluban. Most 3,5Mbit/512 kbit a max sávszélesség, amit szolgáltatnak. Évek óta ennyi. Azt mondták, ez a maximum amit el tudnak érni. (Azt nem tudom, hogy az átjátszók, vagy a helyi szétosztás a szűk keresztmetszet, de egy ismerősömnél valami téves beállítás folytán 15/8Mbit körül van jelenleg is az internet, amire egy ügyfélszolgálatos annyit reagált amikor én is olyanra szerettem volna előfizetni, hogy halott már ilyen esetekről és ha tudná, hogy mit állítottak el, otthon magának is beállíttatná. :-) Ilyenkor állítólag - ő mondta -, megkapja a falu szabad sávszélességét, azért megy nála annyira gyorsan.) Elképzelhető, hogy mondjuk stabil 10/2Mbit sávszélességet el lehetne érni, ha optikai kábel jelét osztanák szét?

Van erre a nagy országos szolgáltatókon kívül cég, aki képes lenne ilyet kivitelezni, és szolgáltatni? Nem akarok reklámot senkinek, de ha van ilyenről valakinek információja, azt privátban kérném.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Hozzászólások

Alap laikus gondolatok:
- biztos nem mindegy, hogy az ország melyik területén vagy (egyszerűbb céget ajánlani, ha tud valaki, hogy ha tudja melyik környékről beszélsz)
- az egy dolog, hogy kihúzták a hivatalhoz kábelt, azon túl elég érdekes kérdés, hogy az kié és ki/mit szolgáltat rajta, milyen alapon csatlakozik arra bárki is lakossági irányból, és hogyan ( technikailag, jogilag, de akár ip tartományok, sávszél, egyebek...)
- régi kábeltv hálózat kb. felejtős, szinte tuti, hogy 'egyirányú'
- valószínű, hogy a wifi 'betápja' a kevés, ha azt is wifi-n kapják a tornyok, ha helyben vezetékről kaphatnának normális sávszélt, az megoldás lehet.

"- biztos nem mindegy, hogy az ország melyik területén vagy (egyszerűbb céget ajánlani, ha tud valaki, hogy ha tudja melyik környékről beszélsz)"

Nógrád és Pest megye, mint régió.

"- az egy dolog, hogy kihúzták a hivatalhoz kábelt, azon túl elég érdekes kérdés, hogy az kié és ki/mit szolgáltat rajta,"

Erről semmit sem tudok sajnos. Csak tájékoztattak, hogy van (lesz pár napon belül), és ők szeretnék, de nem tudják merre induljanak el.
Tisztában vagyok, hogy ez nem ilyen egyszerű, de ha meg sem próbáljuk, nem is lesz belőle semmi.

"valószínű, hogy a wifi 'betápja' a kevés, "

Akkor jól gondolom, hogy ha nem az átjátszóról kapná az adatot a jelenlegi szolgáltatás, hanem az optikai végződésről, akkor lehetne nagyobb a sávszélesség.

A dolog elég egyszerű.

Az a cég aki jelenleg szolgáltat 3,5Mbit/512 kbit-et az optikát használva tudná ezt növelni. Mondjuk attól is függ hogy hol annak az optikának a másik vége és ki férhet hozzá.
Ez lenne a legegyszerűbb. Sávszélességet elvileg úgy növelhet hogy több pontról szolgáltat a faluban vagy szektoriális antennákkal, de ezt már jelenleg is valószínűleg így csinálja.

Ha most egyébként ennyi a legnagyobb bajotok velük hogy kicsi a sávszélesség akkor elsősorban velük tárgyaljatok, felesleges egy harmadik fél hogy ketten osztozzanak az amúgy is szűkös frekvenciatartományon.

Sima 5GHz-es eszközön, pl Ubnt nanobeam szektor + kliens simán átmegy 50-70mbit. Természetesen ott ahol nincsen más 5GHz-s zavarás, ha van akkor nagyon le tud esni. Azért egy stabil 10/2 ma 5GHz-s eszközökkel simán elérhető csak legyen jó betáp.

Ami a suliba önkormányzathoz kötöttek az szerintem a NIIF/Sulinet projekt keretében megy, elvileg azon nem lehetséges lakossági szolgáltatást adni.

A mostani szolgáltató meg azért ad ennyit mert gondolom nincsen konkurencia és aztán minek fejlesszen, költsön stb. Elvan a régi 2.4GHz es eszközökkel is.

Fedora 22, Thinkpad x220

"Ami a suliba önkormányzathoz kötöttek az szerintem a NIIF/Sulinet projekt keretében megy, elvileg azon nem lehetséges lakossági szolgáltatást adni."

Ezt meg fogom kérdezni, erről nem kaptam tájékoztatást.

"A mostani szolgáltató meg azért ad ennyit mert gondolom nincsen konkurencia és aztán minek fejlesszen, ..."

Telitalálat. Nagynevű szolgáltató, aki felvásárolt minden kis céget az országban néhány éve és semmi sem változott. Legutóbb éppen egy levelezőprogramot kellett beállítanom egy barátomnál, mikor kiderült, hogy nincs ennél a bizonyos cégnél IMAP. Eléggé meglepődtem.

"Hárombetűs" szolgáltató, a szerencsétlen 29-es körzetével? Van hozzá szerencsém, sajnos.
Nálunk monopólium és 5 Mbit/ 800 kbit a maximum, amit tudnak. 6 éve vették meg a piacot, azóta semmi fejlesztés. :-(
A legjobb pedig, hogy mindezt nagyon drágán adják - kimaxolják a monopóliumot.

Nem akarlak vígasztalni, de a szolgáltató (Invitel v Telekom) kötelezettsége -tudtommal- addig terjed, h ezeket az intézményeket kiszolgálja. Mert van vmi vállalás, h ezek a szervezetek ilyen meg olyan internet eléréssel kell, h bírjanak.

Nyilván az, hogy azon a nyomvonalon, ahol a kábel eleve ottvan, nem okozna gondot - számottevő plusz költséget - a bekötés, amíg a kapacitás ezt megengedi. (a kapacitás alatt azt értem, hogy a passzív optikai hálózatot milyen "mélységben" lehet osztani)
Ez lehet, h 32 végpontot jelent összesen, lehet h 1024-t.
Azaz, ha a szolgáltatónak műszakilag lehetősége van, vélhetően el fogja adni a szolgáltatást.

Ez a végpont nem keverendő egy standard bérelt vonali kapcsolattal, annak ellenére, hogy 100mbps internetet ki lehet rajta adni.
Azaz vélhetően
- nem fognak adni rajta 50/50mbps kapacitást, neked, mint szolgáltatónak, mert az egy másik infrastruktúra
- nemhogy 20 000Ft-ért, de 120 000Ft-ért sem
- az itt vásárolt kapacitást nem értékesítheted tovább szolgálatóként (és pistikeként sem). Természetesen ez a korlátozás nem műszaki.

Van olyan 5G berendezés, amivel teljesen stabilan el lehet érni 100mbps cellasebességet, és ezt rendesen szét is tudja osztani a felhasználók között (kinek mennyi jár - nem pedig mennyi jut). Ráadásul egészen elérhető áron.

"Azaz, ha a szolgáltatónak műszakilag lehetősége van, vélhetően el fogja adni a szolgáltatást."

Ez most azt jelenti, hogy tovább várhatunk amíg _A__SZOLGÁLTATÓ_ nem lát benne megtérülési lehetőséget.

Kicsit elszomorít, hogy 3 intézmény "kiszolgálásáért" megéri optikai kábelt is kihúzni a befizetett adónkból, de adófizetőként igénybe venni annak kapacitását (ami után ismét újabb adót fizetnénk), már jogi-technikai akadályokba ütközhet. :-(

A kapacitást máshogy értelmezed.
A szolgáltatónak van 1 vállalása, hogy minden önkormányzatot és annak intézményét beköti szélessávú/optikai hálózatra.
A kiépítést vagy úgy méretezi, hogy beköti az egész falut (ha üzletileg lát benne fantáziát), vagy csak a vállalást teljesíti.
Az hogy egy falut bekössenek optikával, gondolom tudod, hogy nem két fillér. Csak a végberendezést (több) tízezer Ft, a kábel sem ingyen van, de a munka is komoly tétel. Ha ásnak, azért, ha bérlik az oszlopot, azért.

Kicsit elszomorít engem is sok dolog. Pl az, hogy az én adómból nem engem támogatnak, mint szolgálatót, hanem másikat, aki ráadásul "kimenti" a pénzt. De ezt szavaztátok meg (akinek nem inge)...

A faluba behúzott kábelben valószínűleg van szabad kapacitás. Ezt megveheted a szolgáltatótól, vagy kereshetsz egy másik szolgáltatót, aki megveszi, de a kábelt húzó és az Önkormányzatot ellátó szolgáltatótól nem várhatod el, hogy további leosztó hálózatot is építsen a lakosság felé.

Gyakorlatilag én is arrafelé mennék, hogy a wireless szolgáltatót kell meggyőzni, hogy cserélje le a falu betápját egy optikai gigabitre - de még ennek bekötési/bérlési költsége is igen komoly összeg a számára, ő tudja, megéri-e. Ha a leosztó hálózata is a kis sebességre van tervezve, akkor valószínüleg azt is cserélni, fejleszteni kellene újabb pénzekért, ez pedig a havi díjakból nem biztos, hogy neki megtérül.

Sajnos országszerte azt látom, hogy a wireless szolgáltatók még megragadtak a '90-es években és még mindig pár Mbit-eket adnak viszonylag drágán :/ Egy szolgáltatót tudok a Dunántúlon, akinél 12/3-nál kezdődnek a csomagok, de simán beköti a 100/100-at is, ha kell - ADSL-el, bérelt vonallal bőven versenyképes áron. (mondanám, hogy ajánlom, de a Dunán már nem akarnak átterjeszkedni)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Egy hálózat építésénél a legnagyobb költség a vezeték. Most mind1 hogy optika vagy réz. Az ásás engedélyeztetések stb sokba kerülnek. Ha már van kábeltv akkor érdemes lehet az fejleszteni. Viszont ez is jó pár milliót elvinne. Lehet mikrohullámban gondolkodni főleg ha terepviszonyok (keves fa, 1-2 magas pont AP-knak) lehetővé teszik. Viszont ez is elég sokba kerülne.

Saját tapasztalatink szerint meg a kezdetben lelkes emberek a végére elfogynak. Volt olyan kis bokor település ahol összeszedtek vagy 30 embert, hogyha kiépítjük akkor bekötnek. Aztán mire oda került a sor 10 alatt voltak. Szóval ez a 100-150 pont is jó ha fele lenne stb. Ami a megtérülést igencsak veszélyezteti.

Fedora 22, Thinkpad x220

Az,hogy az optika kié azt nem könnyű kideríteni. Több nagyobb cégnek is van saját optikája az országban. Hogy kinek-hol az rejtély számomra is.

Nagyobb optikai tulajok, akikről tudok:
- T-Systems+GTS(Megvette a T)
- Invitel
- Antenna Hungária

Próbálkozz ezeknél, hátha.

Igen, ott csatlakozik hozzájuk a T (vagy a helyi kábel TV szolgáltató), aki beviszi a városba, mert az ő szolgáltatásai is azon mennek bizonyos helyeken :)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerintem ezeken a szinteken már mindenki fonódik mindenkivel - amiről a kisemberek mit sem tudnak.
Lehet, hogy fővonal, lehet, h csak backup, de tuti oda-vissza használják egymás gerinceit.
De, persze sok minden csak hallomás - mint pl., hogy az MVM-es hálózatot a GTS használta/üzemeltette eleinte.

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

igen. a lényeg, hogy oda kell vinni a faluba a gerincet, ami nem olcsó.
Nézzük mondjuk azt, hogy 100 000Ft/50mbps (ami egyébként nagyon jó ár lenne egy távoli kistelepülésen).

Ahhoz, 100 embernek adjál 10mbps netet , azért ennyi simán több kéne, de induljunk ennyivel, így is 1:20 overbooking.
Ezzel ígérsz mondjuk max 10, garantált 1mbps netet.

Az előfizetők fizetnek nettó 5000Ft-t.
ebből 1000 Ft elmegy a szolgáltatónak.
1000Ft elmegy eszközre
2000Ft elmegy munkabérre (figyelj! 100x2000=200 000Ft, ebből 1 ember munkabére épp, hogy kijön!)
1000Ft elmegy egyéb üzemviteli dolgokra, mint helységbérlet, áramfogyasztás, telefon, antennabérlet.

Máris ott tartunk, hogy nem nyertél semmit, de bevállaltál a szolgálató felé 2évet, és a 100 Ügyfél felé is.
Király biznic.

Ha már így szóba került, hogy a jelenlegi szolgáltatónkat kellene "megkörnyékezni", hogy vizsgálja felül a bővítés lehetőségét, van-e itt valaki, aki igényfelmérés és benyújtás után nem elutasító eredményre jutott egy internetszolgáltatónál. Azaz van-e értelme időt fordítani egy ilyen ügy érdekében? Nyilván, ha előrébb akarunk jutni mindent be kell vetni.

Ugyanis ha munkahelyemen, vagy telefonon, vagy bárhol összeakadok egy-egy ilyen CÉG értékesítőjével és rákérdezek egy szolgáltatásukra, mindegyik azt mondja hogy előbb mérjük fel az igényeket és azzal "kopogtassunk" náluk. Csakhogy a jelenlegi szolgáltató pontosan tudja, hány ügyfele van tőlünk. Ha fantáziát látna a bővítésben (anyagilag) nyilván már meglépte volna. Bár az optikai kábelről lehet nincs tudomása. De az is lehet, hogy mondjuk övé a kábel és nyitott kapukat döngetünk, mert meglépi magától a fejlesztést, csak még nem értesített róla, mert még nem üzemel.

Ezért kérdezem, hogy ért-e már el valaki eredményt igényfelmérés és benyújtás után hasonló szolgáltatás ügyében.

Sikerült utánakérdezni? Van valami fejlemény az ügyben?