[SOS!] ajándék műszaki cikkek a vámon

Ha van itt valaki, aki képben van a vámos dolgokkal, nagyon meg tudnák könnyíteni az életemet. :)

A szitu röviden: kint vagyok az USÁ-ban egy konferencián. Itt kaptunk annyi ajándék műszaki cikket (azaz ingyen, számla sincs), hogy valószínűleg kell vennem még egy bőröndöt a hazarepülés előtt. Papírt (még, de már rákérdeztünk) nem kaptunk a cuccokról. Az értéküket körülbelül sem tudom megmondani, mert van olyan, ami pl. nem kapható kisker forgalomban.

Na, ilyenkor mi van? :D Az lenne a cél, hogy _legálisan_ ezeket be tudjam hozni, nyilván a költségek minimalizálásával.

Ezer köszönet.

Hozzászólások

veszel még 1 bőröndöt és hozod.

fontos, hogy a termékek legyenek kibontva.

Arra azért készülj fel, hogy ha a vámos kinyitja a bőröndöt, ami tele van a szajréval, akkor felteszi a kérdést, hogy ezt így hogy? Aztán ha azt mondod hogy kb. se tudod az árát, (ha egyáltalán megkérdezi), akkor majd Ő fog rá kitalálni rá egyet, amire a vámot és az áfát meg kell fizetned.

Szóval én nagyon-nagyon számolni kezdenék, hogy mégis mennyi az annyi, hogy legalább nagyságrendileg sejthesd, hogy esetleg mennyit kell fizetned.

Az, hogy ajándékba volt, nem nagyon számít. Ha számítana, akkor mindenki ajándékba kapná kinti rokonától a 4000 USD-s fényképezőgépet. Én is. Ehe.

Az se számít ha ki van bontva, sőt, az se, ha - maradva a fényképezőgépnél - vannak rajta képek itthonról vagy az utazásról. Ha nincs papír, akkor nincs papír, a vámos jó- vagy rosszindulatán múlik, hogy mi lesz.

Amit én tennék (már persze ha vám+áfa vállalható a számodra):

- papír hogy aji, hacsak lehet
- megsaccolni az értékét, lehetőleg reálisan, esetleg ezt megtámogatni akár katalógusokkal, hogy ennyi az annyi (pl. hasonló termékekről), persze lehetőleg úgy, hogy ne te járj rosszul
- az első út a vámhoz, a konferencia papírjaival, és elmondani, hogy aji volt, az értéke kb. ennyi, és hogy elvámolnád, mert nem akarsz sumákolni
- ebben az esetben remélhetőleg nem a te megleckéztetésedre fog hajtani a vámos, hanem esetleg azt mondja (mert lusta dolgozni), hogy menjen csak, nem kell vámolni.

Én ezt tenném. Nem állítom, hogy ez a legjobb megoldás :)

Gyere egy szomszédos vagy inkább nyugati országon keresztül. Kétlem, hogy ott annyira hülyék, hogy ott egy ilyen üggyel foglalkozzanak, foglalkoztassanak. Már ha megéri a szajré és van rá lehetőség.

Ez amúgy jó hír. Valószínűleg EU tagállam lesz ahol átszállsz, és a csomagodat feladják BUD-ig. Így itt úgy néz ki, hogy EU-ból érkezel, bár a csomagon virítani fog az ATL vagy JFK (vagy valami) felirat, de ezt nem muszáj nagyon mutogatni :D

Én ilyenkor úgy jövök át a vámon, hogy egyetlen vámost se látok, igaz én olyankor nem a népszerű útvonalról jövök. És mindig bánom, hogy pedig tényleg feltankolhattam volna akár köbméterszám mindenfélével.

Az teljesen mindegy, az számít eredetileg honnan jössz. Ha átszálláskor nem történt vámkezelés, márpedig nem fog, itthon köteles vagy vámkezeltetni. Az hogy a cucc ajándék volt, a vám szempontjából nem számít, de esetleg hivatkozhatsz rá ha itthon megállítanak.

Ha szomszedos orszagnak ausztriara gondolsz nem hinnem hogy jobb.
Nagyon rosz szemelyes tapasztalatink vannak az osztrak vamosokkal!!

Sajna nem egyszeri eset! volt hogy tavolkeletrol hazafele egy 100 dollaros kiarusitas beli tablet miatt 1 orat cecoztak a vamon meg a feleseg borondjet is atkutatak, hatha megtalaljak a szamlat.

mgb

nem hiszem, hogy a cipődről mindig magadnál tartod a névreszóló számlát.

Magyarországon importáláskor (ez az az eset) két féle terhet kell megfizetni. a vámot 4-8% és az áfát 27%.

Ajándék esetén.
22 euró összértéktól (azaz minden cucc amit egyszerre hozol nem darabra) minden áfa köteles.
100 euró összértéktól minden vám és áfa köteles.

Ha nem ajándék akkor nincsen határérték, minden vám és áfa köteles.

0-22 euró: ingyen hozod, ha(!) hitelesen igazolni tudod, hogy ajándék.
22-100 euró: 27% Áfa köteles
100+ euró: 2-8% vám és mindez 27% áfa köteles (postai rendelés esetén a postaköltség is beleszámít és minden esetben a már vámmal növelt összegre számolnak áfát)
azaz ~29-35% teher, egyszerűség kedvéért számolj egyharmadot.

Mindenképpen hozz igazolást a termék áráról, kinyomtatva preferáltan. Egy sima webshopos ár is jó, ha nincs más.

Érdemes besétálni a piros folyosónál a vámoshoz és bemutatni a termékeket, hogy ezeket hoznád ilyen értékben mi a teendőd, akár az is lehet, hogy elenged, ellenben ha a zöldfolyosón próbálsz átgrasszálni vámolatlan termékekkel az köztörvényes és akár le is csukhatnak érte.

Ne baszakodj a vámosokkal, legyél kedves és udvarias, nagyon komoly döntési hatáskörük van és ha paraszt vagy akkor tutira nem a kedvezőbb megoldásokat kapod.

Ha tudod akkor érdemesebb az átszállás helyén vámoltatni, mert bárhol az EU-ban olcsóbb lesz, különösen ha frankfurtban, mert a németeknél csak 20%-ot kell utána fiztetni.

Emlékeim szerint a 100 euró az 150 euró. Azonban ennek most nincs jelentősége, mert az általad leírtak a postaforgalomban beérkezett árukra vonatkoznak.

Az utasforgalomban más értékhatárok vannak. Légi forgalomban (tippem szerint nem hajóval jön haza) 430 euróig vám- és áfamentes a behozott áru.

Részletek: http://nav.gov.hu/data/cms215912/55._Az_utasforgalomra_vonatkozo_vam_es…
Bár ez nem erre az évre vonatkozik, de évente csak annyi változás van, hogy az euró-forint árfolyam változása miatt a forintban vett összeg változik.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Transzfer váróban én még nem láttam vámot, szerintem ha akarnál se tudnál vámolni.
Ahhoz ki kéne menned, majd vissza, már ha lehet ilyet egyáltalán...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ahhoz ki kéne menned, majd vissza, már ha lehet ilyet egyáltalán...

Hogyne lehetne. Csináltuk már párszor, amikor nem fél órát, hanem fél napot kellett várni. Sőt, ha pl. napokra állsz meg valahol, akkor meg ugye pláne. Más kérdés, hogy a jelen esetben ennek nem sok realitása van.

Ugyanakkor valószínűleg fel lehet adni a csomagot az átállás helyéig, ahol akkor viszont neki kell felmarkolnia, elkocognia a vámhoz, vámügyintézni, majd a csomagot hazafelé újból feladni. Ez viszont kb. esélytelen, hogy beleférjen a jó esetben fél-egyórás átszállásba.

Dobozokat dobd ki.

a) Szerezz egy papírt, hogy kölcsön van vagy béreled és vissza kell majd vinned.
b) Nyilatkozz róla, hogy ez nálad volt beutazáskor is. (kifelé úgysem vizsgáltak meg a magyarok.)

Ami igazabol nem kell, azt gyorsan eladod meg odakint, a penzt elrakod.
(Vagy odaajandekozod egy csovesnek, fuggoen attol, hogy kepviselnek-e a cuccok igazi erteket)
Esetleg, ha egyenkent vam-ertekhataron belul vannak, szepen feladod darabonkent postaval. Ha a szalitas nem tobb, mint az erteke a dolognak.
A maradekot pedig berakod a kezipogyaszba, es az mondod, hogy mindig is nalad voltak. (ez csak akkor mukodik, ha a maradek realis menyiseg. Mert a 4 laptop. es a 10 tablet elegge nehezen vedheto szituacio, meg kezipogyaszkent is. :)