samba gyorsítás ujra

 ( Hanrik | 2014. február 22., szombat - 9:30 )

Tudom, hogy már töbször volt téma régebben de nincs kedvem töb éves topicokat folytatni és valakinek azóta hátha van jó megoldása.

Adott Debian 6 / 2.6.32-5-amd64; samaba 3.5.6 szerver ehhez kapcsolódnak winxp-s gépek. A linuxon a könyvtár shared megosztás teljes hozzáférésű joggal.A winxp-n felcsatolva hálózati meghajtonak.
A probléma: a gépeken winmentor nevű könyvelőprogramm fut ami a megosztásból olvassa be az adatokat. Elméletileg úgy működik mint pl: abejava előolvassa az összes fájlt így egy-egy nagyobb lekérdezés sok ideig tart.
Valaki emilett egy régi topicban egy http-pippelinig nevű dolgot nem tudom ezen a vonalon érdemese elindulni vagy a sambán az aio-t állogatni. Nem szeretnénk wines szervert beüzemelni. Biztos van megoldás sambán is arra, hogy olyan gyors legyen mintha egy wines gépen osztok meg egy mappát.

Kérek mindenkit ne a win-t meg a kliens progikat fikázza!

Köszönöm!Hanrik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem samba-val sosem éred el egy wines megosztás sebességét.

Upd: Ha jól látom a 3.5.6-os samba 2010.10.08-án jelent meg és a kernel is kissé idejétmúlt már. Miért nem frissítesz debian 7-re?

+1, samba sokat fejlődött sebességben. De persze olyan gyors, mint egy win sosem lesz (sajna).

+1, samba sokat fejlődött sebességben. De persze olyan gyors, mint egy win sosem lesz (sajna).

Én ki vagyok békülve a samba sebességével.
Nagy file-okkal, szerverre másolva:
HP Microserver 2 db WD greeen 1 TB hdd-vel (RAID1) 60MB/sec
HP Microserver 2 db WD Black 1 TB hdd-vel (RAID1) 115MB/sec

Nagy fájloknál is lassab, mint egy wines, de sok kicsinél, mint a jelen esetben, egyszerűen katasztrófálisan lassú a sebessége.

(Nem (?) nyelvnácizmus, hanem mérnöksovinizmus: vagy lassú valami, vagy kicsi a sebessége, de a sebesség nem lassú, hiszen a sebességnek nincs sebessége.)

Egyébként igen: sajnos baromi gyors diszken is tudunk baromi alacsony átvitelt elérni sambával, amikor átkos a csillagzat.

Leginkább csak egy subscribe, de néhány ötlet:
* sok kis fájl van, vagy néhány nagyon nagy?
* ha áttolod az egészet egy case insensitive fs-re, nem javul a sebessége (<- szvsz. ha pl. LVM-et használsz és van szabad hely vmelyik VG-ben egy teszt idejére egyszerűbb - és biztonságosabb -, mint állítgatni a samba konfigot)
* amikor a kliens(ek) használják, a szerveren a CPU/IO/egyéb erőforrás használat hogy alakul?

Szerk.: És még egy: mennyire gyakran változnak a fájlok, ha sok kicsi van. Lehet egy csc policy segítene rajta.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszönöm a tippeket,nem vagyok profi linuxos de megprobálok mindent amit lehet.Tudom lehet egy kicsit nagy falat nekem de sajna a fönök nem akar külső segítséget.A dist-upgradet megcsinálom hétvégén (remélem nem zárom ki magam a rendszerből, mert 8 órányira van a gép innen), de az erőforrás felhasználást csak hétfőn tudom megnézni.A könyvtárban viszonylag kis fájlok vannak 4-20K-sak.És viszonylag sok mert 4 cég könyvelését látja el a program kb. 7 éve.A teljes könyvtárméret 1,4GB.Az LVM-en még gondolkozok.

Csak ezért ne rakj alá LVM-et (akkor már inkább egy rsync-el át egy USB-s külső vinyóra és másik megosztáson azt kirakni, hogy addig is tudjanak dolgozni), csak aki sok kis fájlba szétdobva smb megosztásra tervezi a programját az képes nem figyelni a case sensitivitásra, ami egy hatalmas perf. bottleneck tud lenni.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Könyvelőirodában a régi DOS-os program 1GB adatot tárol több ezer file-ban.
Csak úgy sikerült sebességet növelni, hogy kapott egy SSD-t.

Subs.
Debian 6/Samba 3.5.6, nem tul lassu, nem tul gyors, Gbites halon, xp/win7 vegyesen. A raid-kartya miatt nem lett dist-upgrade meg. Atomstabil, nem piszkalom, csak kivancsi vagyok.
--
zsebHUP-ot használok!

Javítsatok ki ha tévedek. A szambás megosztásnál nem a diskek sebességével van a gond hanem azzal ahogy a samba kiszolgálja a wines progit. Nem lehet a gond amit már régen is irtak itt valamelyik topicban,hogy egyszerre egy gépnek egy fájlt küld és amig nem zárul le a fájl olvasása addig nem küld másikat? A "case insensitive fs"-ről és a "csc-policy" tudna valaki bővebben irni valamit. Köszi!

Case insensitive FS: MS-ék ugye olyan fájlrendszereket használnak (FAT, NTFS), amik nem különböztetik meg a nevekben a kis- és nagybetűket, ami egészen addig szépen működik, amíg Windows-only környezetben vagy. Ha viszont bejön a képbe egy case sensitive fájlrendszer, akkor baj van: a Sambának - ahhoz, hogy megtartsa a kompatibilitást a Win és a Wines programok elvárásaival - [beállítástól függően] ha nem talál egy fájlt, végig kell olvasnia a mappa tartalmát, és megnézni, van-e ugyanolyan, csak más kis- és nagybetűket használó fájlnév. Ráadásul mindezt a teljes útvonalon, mert a \\foo.bar.baz\share\asdasdasd\foobar\lorem\ipsum\dolor.txt és a \\foo.bar.baz\share\ASDASDASD\FooBar\Lorem\Ipsum\Dolor.txt ugyanazt a fájlt kell, hogy jelentse - ami ha gyakran érsz el sok kis fájlt, nagyon érezhető különbség. Vannak mindenféle kerülő megoldások a Samba-ba építve (pl. konzisztensen mindent nagybetűsen ír/olvas, függetlenül attól, hogy a kliens hogy kérte). Lásd: man smb.conf NAME MANGLING rész

Egy (teszt erejére) egyszerű megoldás fogni egy FAT fájlrendszert és azt megosztani sambán, ott a kernelben el van intézve a fájlnevekkel való móka.

--
CSC-Policy: a ClientSide Caching (a hiányzó szóköz tényleg hiányzó, MS így használja), kliens oldali gyorsítótár, gyakorlatilag az "Offline fájlok" vagy hasonló néven elérhető funkció. A policy-val pedig share szinten állítható, hogy a kliensek eltérő beállítás hiányában mit és hogyan gyorsítótárazhatnak (tud veszélyes is lenni, érdemes átgondolni)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1

Köszi! Dist-upgrade megvolt hétköznap tesztelem majd.A case sensitiv szerintem is sok időt sporolhat és a csc is jól jöhet.Közbe nézegetem a samba man-t hátha lesz még valami.