Random fagyás -- megoldva

 ( Bence54 | 2013. július 29., hétfő - 19:21 )

Sziasztok!

Adott a következő konfig: Gigabyte GA-p55 alaplap, i5 650 CPU, 4x4GB Kingston value memória modul, nVidia Geforce 440. Jelenleg OS X 10.8.4 fut rajta, de egészen biztos vagyok benne, hogy a probléma hardveres jellegű, mert Windows és Arch Linux alatt is fenn áll.

A jelenség: Használat közben, bármilyen tevékenységtől függetlenül csontra fagy a rendszer, egér sem mozdul, kizárólag a reset segít.

Amit eddig próbáltam: memtest (nincs hiba), egy darab memória modul használata, minden USB és sata eszköz leválasztása, újratelepítés másik HDD-re, BIOS default értékekre állítása, HDD másik sata portról üzemeltetése. Eddig semmi sem hatott. Reprodukálni sem tudom a problémát, van, hogy megy órákig, van hogy öt percig. Próbáltam stressz tesztet végezni a processzoron és a videókártyán, nem okozott fagyást egyik sem, CPU max 50 celsius fokos volt.

Mint látjátok, vaktában lövöldözöm, ezért tippeket szeretnék kérni, hogy hogyan tudnám legalább reprodukálhatóvá tenni a dolgot, hogyan tudnám szűkíteni a kört. Ami gyanús egy kicsit: mintha a sok használat "fárasztaná" (talán mégis hőmérsékleti probléma?), tehát pihenés után tovább működik, mint egy fagyás után. Talán. De lehet hogy csak bele akarom látni. Hdd külön hűtése sem segített.

Minden javaslatot, tippet, előre is köszönök!

Update: Mindenkinek nagyon köszönöm a sok-sok ötletet, végül sikerült meglelni a hiba forrását: az alaplapra integrált hálókártya volt a ludas. Letiltottam, PCI kártyával teljesen stabil. Tanulság: az integrált eszközök is eszközök, nem csak az, amit ki lehet venni. Hibakereséskor legközelebb jusson hamarabb az eszembe... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tápegység, így elsőre.

Per pillanat nincs csere tápom, hogy tesztelhessem. Vajon létezik módszer arra, hogy így is kiderítsem? Szerk.: kifelejtettem fönt, HKC márkájú, ha ez mond valamit.

A HKC nem éppen a minőségéről híres.

Én is így elsőre a tápra gyanakodnék. Régen, mikor az első gépem volt (=nem értettem hozzá SEMENNYIRE), a Codegen tápom miatt akadt és fagyott a Prescott magos Celeron procim alatt a gép... Ez rég volt, de a probléma ugyan az. Ha ingadozik a feszültség, vagy nem adja le a névleges teljesítményét a táp (gagyiknál ez gyakori), az elég ok a fagyásra.

Tessék beszerezni legalább egy Chieftec vagy FSP tápot, azok megbízhatóak. Én az FSP-t ajánlom. Azért ezeket írom, mert ezek a legolcsóbb-de-megbízható kategóriát képviselik. A Codegen/HKC/Mercury egyéb 5000 forintos elektronikus hulladéktól óvakodj! A jó gép alapja a jó táp. Pont ezen tilos spórolni, minden máson szabad. Ha a tárcád engedi, egy Seasonic/Enermax vagy Corsair táp is jó választás lehet.

Nekem egy első generációs Corsair VX550W van és SOHA nem is volt a táppal gondom.

Mellesleg az alulméretezett táp is gond lehet, még akkor is, ha éppen a névleges feszültségeket adja le.
Egy ilyen géphez legalább egy 450W-os, ám de MINŐSÉGI táp kell.


openSUSE 12.3 64-bit w/ KDE

Köszönöm a kimerítő választ, ez a példány 430W teljesítményű. Még valahogy igyekszem meggyőződni a táp hibásságáról, de ha veszek, akkor Chieftec-et vagy FSP-t javasolnád? Utóbbi hangyányit drágább.

FSP-t, személy szerint, de biztos van aki vitára kelne ezzel - vagy nem.
De valóban jó lenne meggyőződni erről - mondjuk kölcsön táppal, olyannal ami biztosan jól üzemel. Egyébként Az FSP hexa széria jó választás például, ha csak nem alsó tápos a házad (mert nem túl hosszúak a vezetékei). De nem vagyok tápszakértő, érdeklődhetnél mondjuk a Prohardver megfelelő fórumában.

Szerk: Egyébként a 430W elég kéne legyen egy ilyen gép alá, épp csak ha nem adja le azt a 430W-ot, vagy nem megfelelően, akkor ugye mit sem ér az egész.

Szerk: Mindenképp jó jel, ha az adott táp rendelkezik 80Plus minősítéssel!


openSUSE 12.3 64-bit w/ KDE

Nos, anno vettünk egy elég nagy HKC tápot (hirtelen az volt a megvásárolható legerősebb, asszem 1000W-os, de kicsi lett), és azt hittem, hogy ha ilyen remek, szűrt, védett meg minden táp, akkor tuti pompás lesz.

Ámde: http://blog.fisher.hu/index.php/2011/12/19/hkc-fakkju/

Ezek után úgy vagyok vele, hogy ha HKC van ráírva, akkor az jó már nem lehet.

Témától függetlenül sztori a HKC-ról:

http://hup.hu/treyblog/20110117/chieftec_cft-750-14cs
http://hup.hu/treyblog/20110121/chieftec_750_watt_tap_game_pc

A HKC kuka, a Chieftec teszi a dolgát azóta is.

--
trey @ gépház

Érdekes módon ha Skypeon beszélek, biztos a fagyás.Vajon véletlen? Az erős net használat (le és feltöltés) nem zavarja.
Szerk.: Nem véletlen, független szoftveres probléma, ebben az irányban kár is tovább menni.

Ha a Skype fagy az nem annyira random hiba.
A Skype, melyik op alatt hozza a hibát? ( Win / Lin )
A táphiba már biztosan ki lett zárva? ( hogyan? )
--
üdv: virtualm

OS X alatt, most nincs más fent. De ezért írtam, hogy kár ebbe az irányba tovább menni, mert a Skype fagyás oka meglett, az eredeti problémát csak oly módon befolyásolta, hogy hihettem a Skype fagyást hardver gondnak is. De sokszor skype nélkül is előjött, szóval a probléma nem oldódott meg. A tápot még nem teszteltem, ahhoz minimum kölcsön táp kell majd. Viszont -- most ebben reménykedem -- lehet, hogy valamelyik nyitó hsz-ben említett intézkedésemmel mégis kiküszöböltem a problémát, mert most Skype nélkül eddig nem volt probléma.

Mindenképpen tápegység, csak kérdés, melyik. Vagy az, amiről szó volt, fém dobozban van, s a hálózati 230 V AC-ból csinálja a különféle villanyt, vagy az, amelyik az alaplapon van, s a CPU-nak csinálja a kis feszültség, marha nagy áramot. Arra utalok, hogy alaplapi elkók lehet, kapacitásszegényekké váltak, kiszáradtak, ilyesmi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én azért még meglesném az alaplapi kondikat is, de tény, hogy táp is okoz ilyet.

Pontosan ilyen lapom van:
http://img-5.product.pchome.net/VtNIazJ_PNatzB/9X/y5m/zBoaWeSzl1YX.jpg

Melyik környék lehet gyanús és mik az árulkodó jelek? (Ránézésre nincs púpos vagy deformált)

Ezek már nem púposodó fajták (hanem polymer), nincs mit nézz rajtuk, csak beméréssel lehet eldönteni hogy jók e vagy sem.

Mondd, te elolvastad a hozzászólásomat, amelyre válaszoltál? :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ó basszus :D Jogos :D

Ezeket egyszerre teszteld, majd külön-külön:
- Csökkentsd a memória frekvenciát 1333 MHz-re (vagy még alacsonyabbra), ha ennél magasabb.
- A BIOS-ban lőj be minden CPU és RAM automatikus állítgatást kézileg a gyári értékekre, ne a BIOS állítgassa restartok után.
- Az Nvidia beállítójában Adaptív-ról állítsd át Maximum Performance-ra a videokártyát.


Az alaplapon, a CPU melletti csatlakozó 4, vagy 8 pin-es? (eATX 8-pin)
Ha nyolc, akkor minden lukába megy tápcsati?


Előfordulhat az is, hogy nem kompatibilis az alaplap a memória modulokkal.


Meg a fentebb emlegetett táp gyanú...

Igen, én ezt mindig elfelejtem írni, mert sohasem feltételezem, hogy valaki "tuningolja", "húzza" a gépet, hiszen villamosmérnökként ezt komplett hülyeségnek tartom. Az alap, hogy a specifikációt betartjuk. Gondolom, az 5 V helyett sem 3 V-ról járatja az alaplapot, és így tovább.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szintén zenész? Mondjuk erről kicsit máshogy vélekedem. Otthoni körülmények között, ahol nem (legakábbis nekem nem) kritikus egy üzemzavar vagy leállás, szerintem nem bűn kísérletezgetni - nyilván észszerű keretek keretek között. Persze lehet, hogy most ennek iszom a levét, de néha marha jól tud jönni az extra órajel (úgy értem tényleg, nem játékoknál), s ez a konfig pl. bárminemű feszltség emelés nélkül is stabilan üzemelt az ajánlott értékek fölött is. (No persze most szó sincs ilyesmiről.)

Nem feltétlenül tuningról van itten szó.
Nekem is gyökérkedik a nagy gépem, ha a BIOS UEFI-re bízom a beállításokat.

Láttam már egy csomó memóriát, aminek a dobozára írt feszültségértéke magasabb, mint amit a BIOS beállít. Ez még nem tuning.

Most halvány emlékről fogok írni, ezért tessék ezt helyén kezelni, avagy tévedés joga fenntartva. A CPU órajel szorzó, az FSB, a memória órajele között némi kötöttség szokott lenni, így nem állíthatsz be egy CPU-hoz bármilyen független memória órajelet. Bonyolítja a helyzetet, hogy RAS, CAS, egyéb időzítésre is vannak specifikációk. Aztán van olyan RAM, ami lényegében egyfajta gyári tuningolt valami: eredetileg mondjuk 800 MHz, 1.8 V lenne, de megengedett az 1066 MHz, 2.1 V esetén. Ezeket általában ellátják külön hűtéssel.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm a tippeket, ezeken túl vagyok. Kompatibilitási probléma szinte kizárt, hiszen több, mint egy évig ugyanez a konfiguráció ugyanezekkel a beállításokkal hibátlanul üzemelt. Most jegelem a dolgot, ameddig nem tudok kölcsön tápot szerezni, vagy vásárolni egyet.

>hiszen több, mint egy évig ugyanez a konfiguráció ugyanezekkel a beállításokkal hibátlanul üzemelt
Ja, én e mellett az infó felett elsiklottam.
Azt hittem, hogy frissen összerakott konfig rakoncátlankodik.

Apropó: gari nincs még a tápra?
Ha van, vigyed visszafele... de legalábbis szervizbe.

Pár Ócskatápegység mintavideó. A HKC nem tápegységet, szemetet gyárt.

http://www.youtube.com/watch?v=XhCnwiWBbUY

http://www.youtube.com/watch?v=oy6UP8cw7O4

http://www.youtube.com/watch?v=-qhxQkbIwEo

HKC, Mercury, Gaba, Stability Power, Codegen, JNC, mind szemét, elektronikai hulladék.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A Vargáné És Társa hol marad? :D

ők egy időben tudtommal a JNC-t matricázták :)

A Codegen-t ne bantsuk, nem minden tapjuk volt szar. Nekem volt olyan Codegen tapom, ami 3 evig is kiszolgalt, utana egy tularam vitte el.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Találtam itthon elfekvőben 400W-os Codegen tápot. Mindamellett, hogy tisztában vagyok a Codegen általános megítélésével, jelenleg arról üzemel a gép, mert kipróbálásra megteszi. Kérdés a következő: az alaplap 24 pines csatlakozót fogad + 4 pin a processzornak. A táp 20 pines + 4 a procinak, tehát a 24-ből 4 üresen marad. Ez mivel jár, mire kell a plusz 4 pin? (Olvasni mindenfélét a neten...)

Az ATX tapnal van 4 plusz opcionalis PIN, nehany proci igenyli, ha elindul a geped igy, akkor a tied nem. Ha a Pentium4 csatlakozo (kulon kis 4-es csati) be van dugva, akkor elvben nem lesz ra szukseged.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Csere táppal is ugyanez a helyzet. Kezdek aggódni. Van bármi egyéb ötlete valakinek?

Te olvasod is a saját topikodat, vagy csak írsz bele?

http://hup.hu/node/125908&comments_per_page=9999#comment-1627653


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, persze, észben tartom csak nagyon elment 230V táp irányba a topik, és gondoltam nem elhanyagolandó infó, hogy mégsem az a baj.

Az hogy két fos táppal is ugyanazt produkálja az nem jelenti azt hogy nem táp probléma.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Igazad van, de szerencsére most egyik fos táp sem volt rossz, ld. fönt. Ettől még lehet, hogy érdemes lecserélni, mielőtt viszi magával az egész pereputtyot...

Tudom, hogy az OS X miatt ez nagy szopo, de esetleg probalj meg egy masik alaplapot. Elvben, ha a procit meg a memoriat tudod vinni, es az uj lap chipsete ~ egyezik a mostanival, akkor nem fogsz vegtelenitett alma logoba szaladni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Akkor ez jó eséllyel driver hiba volt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bizony, bizony, ez nem random hiba volt, hanem a hálózati kommunikációval ( lásd skype) összefüggő, driver hiba. Pontosabban, lehet, hogy nem a megfelelő driver volt a gépen, mert ha hw hiba lenne akkor nem valószínű, hogy most működne. Új kártya- új drv- el ok. Kíváncsi lennék, hogy az alaplapi eszköz megfelelő drv-el megy e?
--
üdv: virtualm