Chieftec CFT-750-14CS

Éppen a napokban írtam az egyik kommentben, hogy lecseréltem a 300W-os, hosszú évek óta használt DTK tápot az egyik gépemben (Intel Core 2 Quad @ 2,66 GHz, 6GB RAM, 2 HDD, 1 DVD-RW, ATI Radeon 4890) egy 550W-osra. Kár, hogy pénteken hirtelen nem tudtam mást leakasztani azonnal, mint egy HKC 550-et. 9K bruttó. Persze ismét bebizonyosodott, hogy olcsó húsnak híg a leve. Pedig tényleg halk volt...

Nem sokáig tartott az 550W-os HKC. A beépítés után néhány órát működött. Egészen addig, amíg a Mafia 2-ben egyet céloztam, lőttem volna.... Egyszer csak fekete képernyő, leállt a gép. A táp megadta magát. Meghalt, mert szeretett élni. Szégyenszemre vissza kellett tenni a 300W-os DTK-t. Azóta is azzal megy a gép. Viszont ez a táp zajos és a ventilátora is haldoklik. Viszont úgy tűnik, hogy zorkóbb, mint a 550-es HKC.

Most egy újabb jelölt került a látókörbe. A Chieftec 750W-os, aktív PFC-s, moduláris tápja, a Chieftec CFT-750-14CS. 14 cm-es ventilátorral. Az ára is kedvező a hasonló tulajdonságú tápokkal összehasonlítva. Ránézésre masszív darabnak tűnik. A paraméterei alapján meg kell, hogy feleljen. Hosszú távra tervezek.

Ma kiderül, hogy mit tud.

Hozzászólások

HKC USP5550 Miniteszt :D
Amúgy én egy 450-es mercury-t cseréltem a mostani fejlesztéssel, mert már pár hete nem akaródzott neki elindulni néha. Chieftec 500-ast akartam de Raptoxx 500psp lett belőle. Kíváncsi leszek bírja e addig(kb. 6 év), mint a közellenségnek titulált mercury.

Nem ismertem én a HKC-t, utána sem néztem. Hirtelen elhatározás volt a beszerzése. Választási lehetőségem sem volt. Kezembe nyomták, hogy csak ez van b+, 550W, biztos elég lesz. "Eladtunk belőle 10 csillió darabot, de nem volt vele gond." Mondtam milyen konfigom van, ahhoz kell. "Elég lesz ez bőven."

Hát nem lett. Utólag kiderült, hogy a dobozra ráírt 550W köszönő viszonyba sincs a többi gyártó 550W-os jelzésével. Az viszont meglepett, hogy még annyit sem tudott, mint a DTK 300W-os matuzsáleme.

Az a baj, hogy nagyobb tápokat raktáron nem nagyon tart senki. Rendelésre vannak. Viszont rendelésre elég lutri.

Lehet, hogy csak ez a darab volt hibás, de vannak kétségeim. Kísérletezgetni nem akarok vele addig, amíg valami el nem csettenik a gépben. Inkább nézek valami megbízhatóbbat. Ezt a Chieftec-et most kölcsönbe kaptam, de ha beválik, akkor rendelek egyet.

--
trey @ gépház

"Rendelésre vannak. Viszont rendelésre elég lutri."

Nem az, ha nem akarsz még a tápegységen is spórolni, Corsair VX450 vagy VX550, mindkettő 20 ezer Ft, hangtalanok, energiatakarékosak és 5 év garancia van rájuk.

Nem értem, hogy nálam (egyetemista vagyok, kollégiumban lakok, minimálbérnél kevesebből élek) sokkal jobban kereső emberek miért akarnak a tápegységen spórolni, mikor még én sem teszem, sőt.

"A Chieftec 750W-os"

Minek abba a rendszerbe, az áramszámlán ellenben lehetséges spórolni. Meg drágább és hangosabb is a Corsair VX-eknél. Legfeljebb SLI-hez kellhet nagy hatásfokú 750W-os tápegység, még ahhoz sem feltétlenül.

Nem feltétlen akarok spórolni. Valószínűleg nem olvastad el, hogy mit írtam. Elsőre ezt adták. Vettem volna drágábbat is, de nem volt. Másodjára sem volt. Most veszek drágábbat, de előtte kipróbálom, hogy mit veszek. A Corsair VX450 450W-os. A recommended 550W. A VX550 szóba jöhet.

--
trey @ gépház

Mindegy, ez a konfiguráció menni fog a 450W-os Corsair-ral is, de mivel nincs sok árkülönbség köztük az 550W-osat is veheted (ha még bővíteni fogsz akkor mindenképpen azt).

Az említett Chieftech meg egyrészt overkill, másrészt Corsair még annál is jobb, még az energiatakarékos VX széria is.

"nem olvastad el, hogy mit írtam"

Dehogynem, csak nem értettem a rendelésben mi a lutri, nem csukott szemmel nyúlnak bele egy "tápok" feliratú kartondobozba aztán postáznak valamit, hanem küldenek egy márkás Corsairt, bontatlan dobozban, csillió év garanciával.

"Az említett Chieftech meg egyrészt overkill"

22-ért megkapom a 750-es Chieftec-et. Ha overkill, overkill, de honnan tudjam, hogy 2 év múlva mi lesz? Nem úgy fest, hogy az eszközök kevesebbet fogyasztanának évről évre.

"másrészt Corsair még annál is jobb,"

Konkrétan miben? Szerk: a hatásfokot látom. 85% a Corsair, 75% a Chieftec

"Dehogynem, csak nem értettem a rendelésben mi a lutri, nem csukott szemmel nyúlnak bele egy "tápok" feliratú kartondobozba aztán postáznak valamit, hanem küldenek egy márkás Corsairt, bontatlan dobozban, csillió év garanciával."

A lutrit arra írtam, hogy elolvasom az interneten, hogy mi a jó és megrendelem, de ha mellényúlok, akkor mehet a postázgatás. Ha lehozatom magamnak, akkor legfeljebb a céghez kell visszavinnem.

--
trey @ gépház

"Nem úgy fest, hogy az eszközök kevesebbet fogyasztanának évről évre."

Pedig lényegében ez a helyzet, egyre több a kényszer a gyártókon a fogyasztás visszafogására.


Radeon HD 3800     550 W
Radeon HD 4890     500 W

Radeon HD 5970     650 W
Radeon HD 6970     550 W

Továbbra is azt mondom, hogy overkill a 750 W-os Chieftech és kizárólag akkor érdemes megvenni ha SLI-t, Crossfire-t akarsz majd használni és ez 5 éven belül nem fog megváltozni, sőt.

Egyébként az 550 W-os Corsair is overkill, de az még ésszerűnek tekinthető.

Blogbejegyzésben azt írtam, hogy hosszú távra tervezek. Azaz öt éven belül nem szeretnék újra tápot venni. Az pedig, hogy a gép konfigurációja hogyan alakul a jövőben, nem, hogy én nem, de más sem tudja :)

Itt azt mondják, hogy a Chieftec és egyes Corsair tápoknak ugyanaz a bele. CWT, azaz Channel Well Technologies:

Channel Well Tech tápok:
Channel Well Tech fejlesztés:

Chieftec Super (modell: CFT-600-14CS, CFT-650-14CS, CFT-700-14CS, CFT-750-14CS)
Chieftec Turbo (modell: CFT-600-14C, CFT-650-14C, CFT-700-14C, CFT-750-14C, CFT-850-14C, CFT-1020-14C)
Corsair TX (modell: TX750W)
Corsair HX (modell: HX1000W)
Gigabyte Odin PRO (modell: GE-M550A-D1, GE-M680A-D1, GE-M800A-D1, GE-MK20A-D1)
Gigabyte Odin GT (modell: GE-S550A-D1, GE-S680A-D1, GE-S800A-D1)

--
trey @ gépház

Nekem VX550 van bent lassan 1 éve. Phenom II X4 955, 5770, 2 merevlemez, pár ventilátor, dvd író. Nem fogyaszt maxon 350 W-nál többet az egész, de úgy voltam vele, hogy az 5 év garancia miatt jobb a több watt. Ki tudja mit hoz a jövő fogyasztásban 5 év alatt, kell a tartalék. :)
Hangja nincs, a kábelei elég hosszúak, hogy az alsó tápos házban is elérjen mindenhová.
Kiskerben ~22k most.

Általában hosszú távra (évekre) veszek hardvert, így valóban nagyokat lépek. Ha jól emlékszem, egy NVIDIA GeForce 8800 GT-ről (amit több évig használtam) váltottam tavaly novemberben egy ATI 4890-re. Most még ennek két évet ki kell szolgálnia. A gépnek ennél is többet. :)

--
trey @ gépház

Pff, ennyi, végleg kivertem a fejemből a HKC -t. Végülis semmi baja a tápomnak (FSP), de a jövőben nem lesz elég az amit lead, mert bővítek SLI irányban, és kontaktos az egyik tápkábel is.

--
fantázisdús aláírás v1.09

Ez az 'ezt adtak' kicist furan hangzik :)
En ezt ajanlanam, es ugy latom, hogy arban is kb. ugyanaz. "Thermaltake W0103RE 600W Silent" nekem ezt ajanlottak, es eleg jo. 600W-os de ugy latom, nem nagyon fogyaszt tobbet, mint egy 400-500W-os tap.

Nem annyira fura ez. Nálunk ekkora teljesítményű tápok nincsenek (max. rendelésre van, ha kell). Mi irodai gépeket szerelünk össze, 400W bőven elég azokba. A brand gépekben meg a brand gyártó tesz tápokat, úgyhogy game PC táp fronton nem nagy a tapasztalatom. A PC boltban, ami útba esett, kértem egy megbízható, bevált, halk tápot. A VGA kártyám doksija 550W-ot ír (recommended). Ezt a paramétert közöltem az eladóval. Erre ezt nyomta a kezembe.

Ők valóban esküdhetnek rá, mert semmi más tápot nem tartottak csak ezt a márkát. Mondtam adjon akármennyiért valami jót, de mást nem tudott elővenni. Mindenesetre a pénzt visszafizették szó nélkül.

"Thermaltake W0103RE 600W Silent"

29900? A Chieftec 750W-ot 22-ért meg tudom hozatni. Nem jó a Chieftec? Tény, hogy 5 éve nem vettem tápot. Nem tudom mik mennek most.

--
trey @ gépház

hangos mint az állat, ne vegyél ilyet. szarok a kábelei is, merevek mint a beton.
szerk.: a 12V ágak kiosztása meg egyenesen idióta: a CPU kap kettő ágat a négyből, 2x18 Ampert, azaz 432 Wattot, de hogy minek?! még dual socket alaplapoknak se kell ennyi... ellenben az egyik videókártya "csak" 18 Ampert kap (ami lehet kevés egy böszmének...), a másik videókártya pedig még annyit sem, mivel az még külön osztozik a perifériákkal is a negyedik 12 voltos ágon. szóval igazából sli-re sem fasza meg nagyon zabálós videókártyákból is max egyet lehet belerakni, ha két külön 12 voltos gáról táplálod. hülye egy táp, na.

hmm, nekem a 650-es van és a vga-nak nincs hangja, ellenberger a procim is zabál, és mikor játszok a gépen, kb. olyan 300W terhelést átlépve úgy elkezd üvölteni a táp, mint a veszedelem! (max 400W-ot tudtam mérni egy pillanatig. az ugye a gép felé ~330W.)
pedig direkt azért vettem 650-est, mert úgy terveztem, hogy ha csak kb. 50%-ig használom ki a teherbírását, akkor ott még nem fog melegedni se meg a ventilátor sem fog pörögni. hát megszívtam :)

ilyen gépet, főleg ilyen és főleg 300 wattos táppal azért nagy bátorság üzemeltetni.
Viszont a Chieftec CFT-750-14CS egyik előző szériája van nekem, durván két éve, de ez már a második nekem. Az előző egy szép napon úgy döntött, nem akar élni többet: előző este szabályos leállítás, másnap reggel hullamerevség.
A kedvenc részem az volt, mikor visszaküldtem garanciába és mire felért, megint működött. Visszaküldték hogy portalanították, volt nálam 2 hétig, majd megint ment egy országos körútra. Felért, működött, viszont 3 hétig napi szinten nyúzták végül ők is. Egyik reggelre viszont 5V-ot már nem adott többet.
Jó táp, ráadásul az enyémre élettartam garit vállaltak:)

egyszerre szídom és dícsérem. Nagyon jó, nagyon halk, de az hogy megdöglött felemás érzéseket kelt bennem:)
A garancia intézése szintén pozitív, de amit addig a cseréig elszenvedtem (hogy mire felküldöm megint jó), megint negatív:D
De összeségében pozitív véleményem van iránta és nyugodtan ajánlom, főleg hogy lehet csak szimplán peches vagyok (azon a héten az volt a 3. eszköz ami meghalt a kezeim között:D).

Chieftec-et ismerősöknek szoktam ajánlani, magamnak sosem vennék (FSP ruleZZZ)... :)

> BERUS
Motor: Fedora 14

Azt tudd majd, hogy az aktív PFC miatt az olcsóbb (kvázi szinuszos) szünetmenteseket nem szereti! 1xrűen lekapcsol, ha elmegy az áram.
Mi is többször belefutottunk ebbe... :( Valahol táp, valahol szünetmentes cserét kért az ügyfél.

Na b@ssza meg. 3 éve egy ugyanilyen 550W-os HKC hajta az otthoni desktopot (eddig 1 RAM modul döglött meg benne). Megnéztem a minitesztet; azt hiszem MOST rendelek új tápot.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.