Android "PC"-t érdemes?

Fórumok

Helló!

Közeli rokon laptopja 5 év után megadta magát (leszögezném, hogy asztali gépként volt eddig is használva), így most kellene neki valami gép.

Viszont, amire használja (skype, net, youtube, google docs, gmail, gtalk, facebook, stb.), szerintem teljesen felesleges egy hagyományos PC, úgy gondolom, hogy ilyen Androidos multimédiás cucc is jó lenne.
Ráadásul Androidos telefonja már van, ismeri, tudja használni, egyszerű lenne.

Mit gondoltok mit lenne érdemes venni, ami egybe van out-of-the-box, és 3-4 évig elegendő lesz a teljesítménye?
Mivel egér, billentyűzet, monitor (1280*1024-es VGA csatis LCD) minden van, így ilyet csak csatlakoztatni kéne és kész, ez egyszerű és kényelmes lenne, nem lehetne kvázi elrontani, stb :)

Ez a VIA-s APC cucc, megfelelő lenne? A specifikációt nézve faszányos lenne, bár, nem tudom, az 512 RAM mennyire szűkös hosszú távon, valamint a dobozos verzión nincs VGA :(
Vagy ismer valaki más ilyen dolgot, ami jó lenne?
Személy szerint nem akarnék vele baszakodni, olyan lenne jó, amit megrendelek, kibont, összedug és megy.

Valamint milyen webkamerát lehetne egy Androidos kütyüre rádugni, hogy menjen a skype?

Hozzászólások

(rejtett subscribe)

webkamera ügyében rögtön az jutott eszembe, hogy egy tablet lehet jobban megfelelne, ott egyben megvan a hardver ezen része is.

az ötlet amúgy jó, a tablet-re is usb host-on keresztül rá lehet kötni billentyűzetet-egeret-pendrive-ot

(laptopos vagyok, van olyan, hogy hdmi kimenetre rá lehessen kötni a vga csatis kijelzőt?)

3-4 évet szerintem felejtsd el, nagyon soknak tűnik már most. önmagában már a weboldalak is kezdenek akkora erőforrás zabálók lenni, hogy a 20e körüli tabletek simán használhatatlanok lesznek 1 év múlva mondjuk. mondom ezt tablet tulajként, tapasztalatból.

amúgy milyen telefonja van, azt nem tudja "agyként" használni?

(nincs életszerű tapasztalatom ilyen helyzetekről, valaki?)

Nem, tablet nem lenne jó, azt kölcsönadtam az enyémet, nem igen jött be ez a hurcibálós dolog.

HDMI-re csak akív konverterrel lehet max VGA-t rákötni, de azok sokba kerülhetnek, mint általába az ilyesmik.

A telefont nem tudja, mivel azon nincs se HDMI, semmi. Meg jobb nem keverni, idősebb emberről van szó, amugy is nehezen boldogul a technikával, nem akarom leterhelni.

20ezer forintos tablet, ne vicceljünk már, egy androidos pc cucc nincs meg ennyiből :D

Ha ennyinél drágábbat akarsz, akkor nem. Az ok? Mert minek. Nem mintha jelenleg létezne nem fejlesztői arm gépecske, vagy stabil támogatás, de ha létezne is az is rosszabb lenne mint a huszonharminc éves win/unix vonal x86-on. Tudom, hogy nem ez a téma, de egy brazosos alaplap... Elvileg erősebb, mint egy armos, van hozzá stabil ubuntu vagy bármi más... (én sem próbáltam, de nekem is hasonló terveim vannak. Mondjuk ennél olcsóbbra)

Hali!

Ezzel a lehet rá kötni ezt-azt-amazt témával kapcsolatban:

nekem jelenleg egy ConCorde Tab ONE 8GB tabletem van...
amiket felsorolsz azt mind rá lehet kötni _DE_ nem egyszerre

mivel 1db usb csatlakozó van rajta Én kis naív beledugtam egy usb hub-ot aztán elkezdtem beletűzdelni az eszközöket... az eredmény: ami legelőször került bedugásra az működött a többi kuka

Hirtelen felindulásból ráfogtam a passzív usb hub-ra így "azonnal" elrohantam venni egy aktívot.. jelentem a helyzet változatlan :(

amúgy Android 4.1 Jelly Bean van rajta gyárilag

Üdv:
Feri

helló,

ha a hdmi is megfelelne, akkor ez jó lenne: http://www.ahappydeal.com/product-117172.html
itt van rá ubuntu: http://ubuntu.g8.net/

vagy mondjuk ez: http://www.hardkernel.com/renewal_2011/products/prdt_info.php
ez elég bika, 2gb memória talán elég pár évig

ha pedig x86-64: http://www.asus.com/Motherboard/C60M1I/
kb 20k huf
az adapter.hu-n lehet hozzá kapni 10k huf-ért elég jó házat
nem egy erőgép de megfelelő lehet (a d-sub miatt is)

üdv: z

A kínai kütyüs oldalakon elég sok "Android TV Box" van. Én is épp a napokban nyomozok a témában, mert ki akarom dobni az Asus O!Play-t. Ami alá nem szabad adni, az a Rockchip RK3066 SoC. Az AllWinnerek nagyon felejtősek böngészési élményben. Sajnos viszont a D-Sub monitor csatlakozás szinte a piac összes Android eszközét kizárja (amiben normális teljesítményű SoC van), viszont Samsung 21.5" FullHD LED D-Sub+DVI br. 33eFt.

OFF
Mi vékonyklienst akartunk helyettesíteni Android TV box-szal, de sajnos az RDP klienseknél mindig beleütköztünk, hogy a Control vagy az Alt gomb nem működik jól, bármit varázslunk.

Lassú, a távirányító idegesítően bugos. A gyári fw semmit sem tud (pozícióra ugrás nincs, Youtube nincs, ... csakis a hack fw-ben), a hack FW-k vagy fapadosak, vagy fagynak. Az IPTV hackelésbe is beleuntam. Inkább veszek 2 ilyet és az egyik az új XBMC-vel menne (launcher HELYETT is használható, azaz a Home gombra az XBMC jön be és nem a telepített launcher!), a másik a monitor hátuljára lenne tapasztva, ha az asszony csak facebookozni akar, ne kelljen várni a Win7 2 perces bootolására.
Persze addig még nem jutottam el, hogy olyan Android dobozt találjak, amiben van GPU HW gyorsítás Android és Ubuntu alatt is, valamint van benne elég kakaó a böngészéshez.

A Rockchip sajnos nem tul fejlesztobarat. Nem nagyon adja ki a kernelforrast...

Van egy kiszivargott kod 3.0.8-as linux kernel lapokon, de eleg sok baj van vele. Nem trivialis talalni egy olyan konfiguraciot, ami csont nelkul lefordul.

A Mali video driver se egyszeru eset. Tobbe-kevesbe lefordul, de pl a memoriacimeket meg kell tippelni...

Egy iMito MX1-et heggesztgetek szabadidomben. A beepitett wifi es bluetooth chipsethez nincs forraskod. Az androidbol kirobbantott binaris modulok es firmware-k ugyan betoltodnek, de nem talaljak meg a chipet.

Jelenleg egy Freescale iMX6 beszerzesen gondolkozom. Ugyan azt modjak rola, hogy lemarad az RK3066 mogott, es a beepitett videochip se olyan eros, de egy probat meger talan. Foleg, hogy nagyon aktiv a fejlesztobazis es a Freescale is igen baratsagos gyarto.

A bármit varázslás alatt mit értesz? Nem sikerült átírni az input drivert a platformban? Konkrétan CTRL / ALT gomb kezeléssel gondom még nem merült fel (bár RDP klienst sem akartam használni), de már a HTC G1-esnél már az Android 1.0-ás időkben is elég egyszerű volt pl. magyar ékezetes karaktereket beleheggeszteni a platform újrafordításával.

Üdv,
Gergely

Ui: Rockchip-es eszközt pedig nem javaslok, ahogy más is írta, még a kernel forrást sem adják ki.

Miért nem chromebook/chromebox? Azt szerintem pont erre találták ki.

Én azért ezzel óvatosan bánnék, ha nem akarsz 1st - 3rd level supportot nyújtani sok órában. Rengeteg dolog, ami Windowson, vagy akár egy sima Ubuntun magától értetődően működik (pl. nyomtatás, szkennelés, USB drive kezelése, rádugott fényképezőgépből képek leszedése ... stb.) az Androidon mind kihívás lesz.

Egyszerűen még nem áll készen a rendszer, hogy egy általános célú OS-t kiváltson. OK, hogy azt írod, ilyeneket nem csinál, de ez nem egy céges környezet, ahol 3 célrendszert használ a kedves felhasználó, és az IT osztály vezet be minden új eszközt. Ha bemegy a Tescoba, vesz egy 5000 Ft-os nyomtatót, akkor elvárja, hogy bedugva működjön. Ezt az Android még nem tudja.

Ha olcsón kell, akkor én használt márkás PC / használt márkás laptop irányba indulnék el.

Mindenesetre próbaképpen nézzetek meg egy android-x86-ot valami PC-n, hogy mennyire kényelmes neki használni, akár egy Ubuntu / Kubuntu élménnyel összevetve.

Üdv,
Gergely

Mint Android mini pc tulaj csatlakozom az előttem szólókhoz, nem válthat ki egy pc-t. Sok olyan dolog van ami nincs rá és elég döcögősen megy még egér - billentyűzettel is a kezelése. Én szórakozásból vettem meg, de most porosodik amióta van egy erősebb android telefonom hdmi-vel.

Én ebben a helyzetben azt szoktam javasolni a páciensnek, hogy szerezzünk be neki egy 2-3 éves használt, de márkás PC-t. Sok helyen árulnak cégtől levetett brand gépeket (Dell, Hp, stb.), amik csendesek, jó minőségűek.

Erre egy tetszés szerinti Linuxot telepítve máris van egy teljes értékű gépe az illetőnek annyiból, amennyibe egy olcsóbb androidos médiabox kerülne.

Miért melegedne túl? Ha egy cégnél napi 8 órát üzemelt gond nélkül, akkor otthon mitől lenne baja? Ráadásul a nevesebb gyártók veszik a fáradságot,és megtervezik a gépeik hűtését.

A Firefoxon kívül is van élet, vannak más böngészők is. Lehet a Linuxot elég jól konfigurálni, testre szabni, a hardverhez optimalizálni. Ha nem tetszik, le lehet más oprendszerre cserélni. Továbbá egy asztali gép elég jól bővíthető évekkel később is, tehát némi plusz RAM-mal feljavítható.

Mindez egy androidos célhardvernél nem oldható meg, ugyanakkor az is ugyanúgy porosodik, továbbá 1-2 éven belül ugyanúgy elavul.

"Lehet a Linuxot elég jól konfigurálni, testre szabni, a hardverhez optimalizálni. Ha nem tetszik, le lehet más oprendszerre cserélni. Továbbá egy asztali gép elég jól bővíthető évekkel később is, tehát némi plusz RAM-mal feljavítható."

Szóval vegyen egy leselejtezett gépet, amin nekiállhat fúrni-faragni, oprendszert cserélgetni, kísérletezni, illetve még rákölteni, hogy működjön.

"Mindez egy androidos célhardvernél nem oldható meg, ugyanakkor az is ugyanúgy porosodik, továbbá 1-2 éven belül ugyanúgy elavul."

Belül nem hiszem hogy porosodik, mivel ezeknek az eszközöknek a többsége passzív hűtésű, kívülről meg le lehet törölni ( ;) ). 1-2 éven belül ugyanúgy elavul, de most új, amit vetetni akarsz vele, az az elavult.

--
http://neurogadget.com/

Mint fent is olvashattad, nem 3D-s játékra kell a gép. Faterom pl. 9 évig használt egy P3-as brand gépet gond nélkül, irodai programokhoz és internetezésre. A 9 év alatt mindössze egyszer kellett újrahúzni a rendszert rajta, azt is csak winchester csere miatt.

Egy 1-2 éves kétmagos procis gép kellő mennyiségű RAM-mal bőven megfelel a kihívásoknak a következő évekre is. Én is egy 3 éves brand laptopon nyomom (Vaio), és az asztali gépem is egy cégtől levedlett ThinkCentre. Tökéletesen megfelelnek a kor kihívásainak, és nagyon szerény áron elérhetőek. Nyilván nem a redmondi hardverzabáló, csempetologatós csodát telepítettem rájuk, de valahogy nincs is igényem ezekre.

+1, Lassan egy éve nyúzok egy 500Ft-ért procival együtt hozzám vágott alaplapot (Intel DG965RY, Pentium E2160), itt a HUP-on kínált 4G rammal. Egy apró megkötés van: 800MHz helyett 667-en kell járatni a memóriát, mert 800-on instabil az alaplap. Külön videókártyát nem vettem bele, itthoni felhasználásra teljesen jó.

Édesapámnak és keresztapámnak is vettem egy-egy használt lenovo t61-est anno 60.000 forintért darabját. volt bennük egy-egy gyors 500 gigás merevlemez, 4 giga ram, és fagyás nélkül megy mind a kettő matt 1650x xxxx felbontással, windows 7-es oprendszerrel hiba nélkül.
milyen kinlódás? az armos termékekkel nincs kinlódás, hogy bocs, excell? world doksi? hát bocsánat, nem fog menni.

---

Negatív. Évek óta asztali gépet nyúzok itthon, normális ház+táp meg szellőzés és ventilátorok. FF-ban adblock+ befigyelt, úgyhogy a memória-felzabálásra sincs gondom. Jó bele az olcsóbb 3.5"-os diszk, belefér kettő, amit az XP is (némi trükközéssel) képes raid tükörként használni (Igaz, emiatt a Chrome Web Store-ból semmit sem lehet telepíteni, mert a dinamikus kötetre rakott könyvtár nem tetszik neki - más is belefutott, a válasz: ne használjon a user dinamikus kötetet...).

Az adblock+ keményen le tud lassulni, ha több filtert kell használnia (ezt nem én találom ki, hanem maga a progi figyelmeztet), ez elég hátrányos lesz egy kiselejtezett irodai gépen, főleg ha a jövő firefoxai fél éven belül közlik, hogy kevés az az 1 (maximum 2) GB ramja (ennyit képzelek bele egy most leselejtezett irodai vasba).

--
http://neurogadget.com/

Minimális számú egyedileg kreált rule-om van a hufilter mellett (nagyrészt olyanok, amik adott website-on kikapcsolják az adlock-ot).
Azt az 1-2G ramot egyszerűbb bővíteni/cserélni, mint egy "mindetegybe" készülék esetén - rég volt az, hogy gyártófüggő egyedi modulokra volt hozzá szükség...

Ha 1--2 tab van nyitva, akkor az adblock miatt lassulást nem fogod észrevenni. Azonban ha valaki 10-20 tabot tart nyitva egyszerre a böngészőben, az meditáljon el azon, hogy esetleg nem a legolcsóbb gépet kellene megvennie. A firefox-szal nincs tapasztalatom, de a chrome 15 nyitott tabnál (most) kb. 1 GB-ot „fogyaszt” 64 bites OS alatt. 32 bites OS alatt kb. 600 MB-tal megelégszik.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Firefox 100+ megnyitott tab-bal, abp+ több filter-rel, worx4me.
Mindez 5 éves brand notebook (core2 duo, 4 giga ram-mal, bár a 2 is elég volt, de elkezdett felfelé menni a ddr2 ram ára). Ha hasonló gépben kell ram-ot bővíteni, akkor az kb. egy tizessel növeli meg az árát.

Azt pedig egyszerűen nem hiszem el, izom vga, i7 és 16 giga ram alatt felejtős a "skype, net, youtube, google docs, gmail, gtalk, facebook, stb." típusú felhasználás, mert kb. pont erre használom a notimat.

PC-ből is tud újat venni. Egyébként tényleg nem a vita kedvéért írtam, hanem hogy ez a lehetőség is figyelembe vehető legyen, mint reális alternatíva.

Mellesleg kb. egy éve szemezek az épp aktuálisan a piacon lévő Android médiaboxokkal, de nem asztali PC kiváltásához, hanem TV-re kötött média PC alternatívájaként. Most ott tartok, hogy a legújabb kütyük már elfogadhatónak tűnnek, de még mindig nem érik el egy PC rugalmasságát. Sok szempontból persze már most is vonzóak (zaj, áramfogyasztás,egyszerű használhatóság), és nem kizárt, hogy hamarosan találok is olyat, amit tudok erre a célra használni. Asztali PC-t azonban nem szándékozom ilyennel kiváltani, legalábbis belátható időn belül biztos nem.

ezek szerint nem olvastad a korábbi hozzászólásomat, abban írtam ezt a gépet.
az általam próbált arm-os cuccok közül (genesi i.mx51, mk802+, rpi) messze ez a legjobb. itt írtam róla: http://drtaylorz.blogspot.hu/2013/01/odroid-u2-with-ubuntu-1204.html
én ubuntu-val használom, mert dekstopra nem tetszik az android (böngészés pl)

ami jó ebben a négymagos cuccban hogy firefox+gnash+youtube teljesen jól megy 480p/720p-ben (ugye arm-os flash player sincsen minden soc-ra)
ami hátrány az androidhoz képest hogy skype az nincs linux+arm-ra, illetve van, de csak vmi kezdetleges verzió

ami viszont az androidban hátrány, az a nyomtatótámogatás hiánya (linuxon a hplip teljesen jól megy, canon driver-t nem találtam arm-ra), valamint az mk802ben nem tudtam magyar billentyűzetet beálltani.

Csak tanács, ne hogy belefuss abba, hogy:
"szomszéd manyika mutatta ezt az új CsörömCsöröm 1.0.4.9-es programot, amivel az unokáját nézi videjón. Mondta, hogy indíjjam el az ekzét, 'oszt jó lesz. Nem indul, át tudsz jönni megnézni? Mert az egy nagyon jó program ám."

Nem Androiddal, hanem Linuxra váltással futottam bele nem egyszer ilyenbe. Ők is azt mondták, hogy csak facebook-ra és youtubra kell a gép, semmi másra. Aztán egyszer csak jött a szomszéd manyika...

nem olvastam végig az összes hozzászólást, csak érdekességképpen, ha már van bill., egér, monitor ezért MAC mini nem jöhetne szóba?
legolcsóbbat 156 ezerért láttam, az nem túl drága szerintem, lásd:
Apple bazár

ha pedig minden kötél szakad, akkor erre még vinfost/linuxot is telepíthetsz ...
_______
16,67 %

ezt írtam fentebb: http://www.asus.com/Motherboard/C60M1I/
árak:
- alaplap : 20000
- mem 8gb : 10000
- ház : 10000
- táp : 3500
- hdd(5000b) : 13000
--------------------
56500

nem egy erőgép, de amiket fent írt azokra megfelelő. jah, és ha ssd-vel veszed nincs hangja és nem fogyaszt sokat.

ez valóban olcsóbb, csak a kiindulás egy több évig működő laptop volt, emiatt gondoltam arra, hogy ~150 alatt már nehéz ilyennel találkozni!
pláne úgy, hogy azért egy Mac az a jobb kategóriának számít és nem az alja dzsunkapécének...
na mindegy, nekem végülis nyóc, hogy mit vesz ...
_______
16,67 %

Ugyan szó szerint nem jelent meg, de itt vélhetőleg nem túl drága megoldásra vágyik a probléma felvetője. Mivel a kiindulási alap Android PC-re vonatkozott, ami általában 15-30000 forint közötti kiadást jelent, így nem hiszem, hogy 150 ezret akarna kiadni érte. Itt szó nincs arról, hogy mennyire időtálló egy Mac Mini. Egyszerűen nem ezt a kategóriát keresi Csardij.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

jesszusom, 30 ezer alatt még tápegységet is nehéz venni, nemhogy gépet :)
persze, lehet nekem nagyok az igényeim, de valahogy mindig inkább minőségi cuccot vettem mindenből, mint ócsó szart.
de ha ennyiért tényleg lehet számítógépet kapni, és működik, akkor igazat kellesz adnom neked, hogy így nem fog az illető ~150 ezret kiadni ...
_______
16,67 %

Tavaly nyáron vettem 52+fa+1év garanciával HP Compaq 6000 Pro Mt Pc-t használtan 2 db-ot.
Nem játszok, nincs 3D grafikára szükségem, kapott egy PCI-E GF 7300 dual DVI passzív régi kártyát és mindenre tudom használni, sőt kedvenc "szőke" párom is befejezte a baxogatást, hogy nem működik ez a xar, nem tölt be, nem nyit meg lapokat stb..
A Hp Magyarország termék támogatásként megküldte a recovery dvd csomagot így a Magyar Win7 oprendszer is jogtiszta rajta.

„skype, net, youtube, google docs, gmail, gtalk, facebook, stb.”

Ezekre a feladatokra 156 ezer forintért komplett gépet lehet venni, monitorral, egérrel, billentyűzettel, és (esetleg) OEM Win-nel együtt. Bár a stb. kicsit elbizonytalanít. :-)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.