Pálinkafa fajtákat keresek.

Fórumok

Sziasztok!

Hamarosan itt a tavasz és van egy területem amit szeretnék hasznosítani. Az egyévűekkel kapcsolatban nincs problémám, de a fákkal kapcsolatban már eléggé.
Olyan gyümölcs fákat keresek melyek terméséből pálinka is főzhető vagy ha más nem csak arra jó. Ha tudtok pontos fajtát mondani megköszönném.

Üdv,
Oli

Hozzászólások

Gondolom a telepítéstől az első főzhető mennyiségű termés eléréséig eltelt idő sem utolsó. :)

Hosszú távon gondolkodom. Számolnom kell a fa várható élettartamával, termésingadozással, betegségek átterjedésével, gondozás, méret. Az első termést leginkább előnevelttel lehet előrébb hozni, de 3-5 évig nem számítok nagy termésre. Ha meg nagyon nem bírom, megveszem másét :D

Boldogult nagyapám mondta, hogy pálinkát mindenből lehet főzni :)

Mivel almából lehet mindenféle színű és ízű gyümölcslét és dzsemet készíteni, nyilván bármilyen gyümölcspálinkát is.

Lásd még: a haldokló borkereskedő magához hívja a családi üzletet tovább folytató fiát, és halkan a fülébe súgja: Tudod fiam, mielőtt meghalok egy nagy titkot szeretnék elárulni neked... szőlőből is lehet bort csinálni!

"Mivel almából lehet mindenféle színű és ízű gyümölcslét és dzsemet készíteni, nyilván bármilyen gyümölcspálinkát is."
No azt igyad meg egyed te.:)
Miért nem kőolajból szintetizálod inkább.:)
A pálinka az hungarikum és nem ablakmosó és fagyálló megfelelő keverékéből álló égetett szeszes ital.
Az alma cefrének nagyon magas a savtartalma , ezért macerás belőle a jó pálinka.
A kert szomszédom szerint mindenből lehet pálinkát csinálni ami elcefrésithető.
Ez elég jól látszik is rajta.:)

szélvédőmosó, hűtőfolyadék, minden amiből lekvárt lehet. :)

Hej, ha a pálinkafát keresztezni lehetne Misi Mókus örökké termő fájával...

barack és körte

de a lényeg, hogy tudod-e öntözni stb..

szoktunk főzni nx80 litert :-)

Nem értek a fákhoz, még édesapám ültette a gyümölcsöst (kb. 200fa).

Azt tudom hogy a talajtól nagyon függ, célszerű 1-1,5m -re leásni vagy talajfúróval mintát venni.
Időjárás: minden évben volt valami, ami a korai virágokat elvitte.
Célszerű szélvédetten kialakítani a gyümölcsöst - örökzölddel körbe ültetni.
Öntözés: nyári szárazságban nagyon fontos éjszakai locsolás, csőrendszert kell kiépíteni saját kúttal.

Fák:
- Körte: Vilmos körte, birs körte (igen nem csak almába van birs), Alexander körte sötét a héja
- Sárgabarack: Gönci kajszibarack
- Alma: golden, jonagold (lé dús fajták)

Van itthon pl. egy üveg Agárdi cigánymeggy, de sose vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. Egyszer részt vettem ugyancsak a Agárdi egyik pálinkakóstolóján - még a 3Com Magyarország (RIP) jóvoltából - és ott megkóstoltam valami 20-féle pálinkát, köztük a birsalma pálinkát is. Cefet mód bebombáztam tőle, de hogy egyik se esett jól, az is biztos. :D

--
trey @ gépház

Részlet egy rétsági kocsma reggeli jelenetéből, valamikor a '80-as évek végéről:

- Meee, Lajoskám, megmondom neked aaaazőszinteséget... szerintem a Jóska má tú sokat iszik... persze én is megiszom azt a napi 6-7 deci pálinkát, ami egésséges, te is megiszod, nem?, na ugye... de az a másfél liter, amit ő, az má árt... na egészségedre...

Erről csak az jut eszembe, hogy hazatér a megfáradt egyetemista a falujába. Az anyja már a kapuban várja:
- Fiam, megkopasztottam egy tyúkot. Mit főzzek belőle?
- Pálinkát Édesanyám, pálinkát...

Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.

Pontosítsunk:

Barack, mint pálinkaalpanyag = kajszi. A kajszit kezdőnek _NAGYON_
nem ajánlom, rengeteg a buktatója.

A körte jó induló, de én nem Vilmossal próbálkoznék, hanem valami
hagyományos nyári fajtával.

Nagyon jó, szinte elronthatatlan a szilva. Ne nagyszemű modern
fajtát ültess ebből se, hanem régi magyart, ezek zamata,
cukortartalma megfelelőbb a pálinkafőzéshez.

Klasszikus a cseri is, itt késői érésű fajtát javaslok.

Nagyon jó alapanyag a birs, ez keverhető más nagy cukortartalmú
gyümölccsel (pl: szilva, ha sikerül az érést összehangolni.)

Ne feledkezzünk meg a törkölyről: korrektül csinálva bármivel
felveszi a versenyt!

Jó pálinka főzhető az amerikai elnökből is, könnyen termeszthető,
de nehéz szüretelni.

A pálinkafőzés alapanyaga legyen tiszta, egészséges, kimagozott.
(egy kis magot az aroma miatt szoktak hozzácsapni, de ne vigyük
túlzásba, mert keseredik tőle az anyag.) Jó alapanyagból lehet
rendkívül rossz pálinkát főzni, de rendkívül rossz alapanyagból
nem lehet jót.

A konkrét fajták kiválasztását illetően szerezz be egy jó pomológiai
kiadványt és válaszd ki a területednek megfelelőt.

> Sol omnibus lucet.

Látom vizes a talajod. Ha mélyfekvésű területről van szó, akkor
nem eröltetném a cseresznyét. Inkább szilva. Ha van türelmed, akkor
ilyen területen nagyon jól megy a dió, igaz ez nem(?) pálinkaalapanyag,
de első osztályú cserealap. Nem beszélve a fájáról (az unokák
örülnének neki).

> Sol omnibus lucet.

Nem mély fekvésű, sőt fölöttem még vizesebb, ezen a falu is csodálkozik. Inkább úgy mondanám, hogy jó a talaj nedvességtartalma.

Köszi, lesz dió mindenképp, az rengeteg van a faluban. A faállomány 30%-a szilva lesz, lekvárnak, pálinkának, ez már biztos. Már csak a fajtát kell kiválasztanom. A lufi fajokat felejtem.