Sziasztok!
Hamarosan itt a tavasz és van egy területem amit szeretnék hasznosítani. Az egyévűekkel kapcsolatban nincs problémám, de a fákkal kapcsolatban már eléggé.
Olyan gyümölcs fákat keresek melyek terméséből pálinka is főzhető vagy ha más nem csak arra jó. Ha tudtok pontos fajtát mondani megköszönném.
Üdv,
Oli
- 1694 megtekintés
Hozzászólások
Gondolom a telepítéstől az első főzhető mennyiségű termés eléréséig eltelt idő sem utolsó. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pont ezért vagyok jóba azokkal akik tudják, hol lehet jó házipáleszt venni :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hosszú távon gondolkodom. Számolnom kell a fa várható élettartamával, termésingadozással, betegségek átterjedésével, gondozás, méret. Az első termést leginkább előnevelttel lehet előrébb hozni, de 3-5 évig nem számítok nagy termésre. Ha meg nagyon nem bírom, megveszem másét :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Boldogult nagyapám mondta, hogy pálinkát mindenből lehet főzni :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1 :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Alma, körte, szilva, barack.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Almából nem igazi a pálinka abból inkább vodka.
Eper , vilmoskörte , kajszi , aprószemű édes szilva.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mivel almából lehet mindenféle színű és ízű gyümölcslét és dzsemet készíteni, nyilván bármilyen gyümölcspálinkát is.
Lásd még: a haldokló borkereskedő magához hívja a családi üzletet tovább folytató fiát, és halkan a fülébe súgja: Tudod fiam, mielőtt meghalok egy nagy titkot szeretnék elárulni neked... szőlőből is lehet bort csinálni!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"Mivel almából lehet mindenféle színű és ízű gyümölcslét és dzsemet készíteni, nyilván bármilyen gyümölcspálinkát is."
No azt igyad meg egyed te.:)
Miért nem kőolajból szintetizálod inkább.:)
A pálinka az hungarikum és nem ablakmosó és fagyálló megfelelő keverékéből álló égetett szeszes ital.
Az alma cefrének nagyon magas a savtartalma , ezért macerás belőle a jó pálinka.
A kert szomszédom szerint mindenből lehet pálinkát csinálni ami elcefrésithető.
Ez elég jól látszik is rajta.:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
almaborból viszont kiváló párlatot lehet készíteni: Calvados
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Az egy dolog, hogy lehet, de elég vad lesz a végeredmény :)
----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
szélvédőmosó, hűtőfolyadék, minden amiből lekvárt lehet. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hej, ha a pálinkafát keresztezni lehetne Misi Mókus örökké termő fájával...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
barack és körte
de a lényeg, hogy tudod-e öntözni stb..
szoktunk főzni nx80 litert :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszönöm, de sok körte és barack fajta van, ezek közt nem tudok választani a témának megfelelően.
A talaj igen vizes és öntözni is tudom. Köszönöm.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Akkor azt a körte fát ültesd aminek a termése üvegben érik meg és a szüret után csak inni kell :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem értek a fákhoz, még édesapám ültette a gyümölcsöst (kb. 200fa).
Azt tudom hogy a talajtól nagyon függ, célszerű 1-1,5m -re leásni vagy talajfúróval mintát venni.
Időjárás: minden évben volt valami, ami a korai virágokat elvitte.
Célszerű szélvédetten kialakítani a gyümölcsöst - örökzölddel körbe ültetni.
Öntözés: nyári szárazságban nagyon fontos éjszakai locsolás, csőrendszert kell kiépíteni saját kúttal.
Fák:
- Körte: Vilmos körte, birs körte (igen nem csak almába van birs), Alexander körte sötét a héja
- Sárgabarack: Gönci kajszibarack
- Alma: golden, jonagold (lé dús fajták)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Magyarország kedvenc pálinkája:
http://img03.mar.cx/_images/DE2017216
(gyümölcs sem kell hozzá!)
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
én még boltba nem vettem pálinkát és nem is fogok...
tudom ajánlani alma pálinkát birsalma ágyon...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Bevallom őszintén, én nem tartom valami sokra a pálinkát.
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nem kell sokra :-) én is csak módjával , de egészségügyileg jó napi 3 cent...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Van itthon pl. egy üveg Agárdi cigánymeggy, de sose vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. Egyszer részt vettem ugyancsak a Agárdi egyik pálinkakóstolóján - még a 3Com Magyarország (RIP) jóvoltából - és ott megkóstoltam valami 20-féle pálinkát, köztük a birsalma pálinkát is. Cefet mód bebombáztam tőle, de hogy egyik se esett jól, az is biztos. :D
--
trey @ gépház
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
én a dió pálinkával jártam, így azóta is kerülöm...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Puhányok ;)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Részlet egy rétsági kocsma reggeli jelenetéből, valamikor a '80-as évek végéről:
- Meee, Lajoskám, megmondom neked aaaazőszinteséget... szerintem a Jóska má tú sokat iszik... persze én is megiszom azt a napi 6-7 deci pálinkát, ami egésséges, te is megiszod, nem?, na ugye... de az a másfél liter, amit ő, az má árt... na egészségedre...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
mi baj van vele(d)?
--
Vége a dalnak, háború lesz...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem is kell azt tartani: be vele egy dobásra!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Erről csak az jut eszembe, hogy hazatér a megfáradt egyetemista a falujába. Az anyja már a kapuban várja:
- Fiam, megkopasztottam egy tyúkot. Mit főzzek belőle?
- Pálinkát Édesanyám, pálinkát...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
lol
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hát, a környéken rettentő sok csipkebogyó van, abból is lehet? :D
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nehogy már pont a csipke szálljon síkra az emberiség azon vele közel egyidős törekvése ellen, hogy minél több fogyasztásra alkalmas vagy éppen alkalmatlan dolgot erjesztés ill. lepárlás után fogyasszon el!
http://www.italclub.hu/ital-webaruhaz/595-Csetenyi-Palinkak/5891-Cseten…
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pontosítsunk:
Barack, mint pálinkaalpanyag = kajszi. A kajszit kezdőnek _NAGYON_
nem ajánlom, rengeteg a buktatója.
A körte jó induló, de én nem Vilmossal próbálkoznék, hanem valami
hagyományos nyári fajtával.
Nagyon jó, szinte elronthatatlan a szilva. Ne nagyszemű modern
fajtát ültess ebből se, hanem régi magyart, ezek zamata,
cukortartalma megfelelőbb a pálinkafőzéshez.
Klasszikus a cseri is, itt késői érésű fajtát javaslok.
Nagyon jó alapanyag a birs, ez keverhető más nagy cukortartalmú
gyümölccsel (pl: szilva, ha sikerül az érést összehangolni.)
Ne feledkezzünk meg a törkölyről: korrektül csinálva bármivel
felveszi a versenyt!
Jó pálinka főzhető az amerikai elnökből is, könnyen termeszthető,
de nehéz szüretelni.
A pálinkafőzés alapanyaga legyen tiszta, egészséges, kimagozott.
(egy kis magot az aroma miatt szoktak hozzácsapni, de ne vigyük
túlzásba, mert keseredik tőle az anyag.) Jó alapanyagból lehet
rendkívül rossz pálinkát főzni, de rendkívül rossz alapanyagból
nem lehet jót.
A konkrét fajták kiválasztását illetően szerezz be egy jó pomológiai
kiadványt és válaszd ki a területednek megfelelőt.
> Sol omnibus lucet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Sikerült elsőre a pomológia szó m betűjét rosszul parse-olnom "rn"-ként... Font fail, vagy freudi elsülés - oly' mindegy; és még nem is ittam...
/etc/lib/lu/plugins/lupi_bebasic
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Köszönöm.
Cseresznyéből májusi lesz, az sajnos nem jó, de legalább nem kukacos.
Még van pár hónapom alakítani az elképzelést.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Látom vizes a talajod. Ha mélyfekvésű területről van szó, akkor
nem eröltetném a cseresznyét. Inkább szilva. Ha van türelmed, akkor
ilyen területen nagyon jól megy a dió, igaz ez nem(?) pálinkaalapanyag,
de első osztályú cserealap. Nem beszélve a fájáról (az unokák
örülnének neki).
> Sol omnibus lucet.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem mély fekvésű, sőt fölöttem még vizesebb, ezen a falu is csodálkozik. Inkább úgy mondanám, hogy jó a talaj nedvességtartalma.
Köszi, lesz dió mindenképp, az rengeteg van a faluban. A faállomány 30%-a szilva lesz, lekvárnak, pálinkának, ez már biztos. Már csak a fajtát kell kiválasztanom. A lufi fajokat felejtem.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni