access point - fogalom tisztázása

Feladat: wifi-s routertől messze (lakáson keresztül, nehezen kábelezhetően) lévő nem wifi képes eszköz rákötése a hálózatra.Erre a neten azt találtam, hogy a nem wifis eszközt rá kell kötni egy Access Point-ra, ami wifi-n kapcsolódik a hálózathoz.

Na de mi az az AP? Bármilyen router tudja ezt a funkciót, vagy csak némelyik? Ráguglizva ugyanúgy előkerülnek sima soho routerek, mint tényleges AP-k (pl. Asus 330N).

Viszont a tényleges AP-k ára jóval magasabb, mint egy sima routeré,

Tehát: az AP funkcionalitás megvalósítható bármilyen wifi képes router-rel, vagy csak bizonyos routerek tudják ezt vagy tényleg spéci eszköz kell? Az is jó válasz, ha pl. DDWRT v. OpenWRT felrakásával megoldható a dolog egy sima 5k HUF-os routerrel, nem akarok egy AP-ért 10+k HUF-ot kiadni.

Köszi!

------------
Szerk: közben annyit még sikerült kiderítenem, hogy a meglévő otthoni router lesz az AP és a rá csatlakozó eszköznek kell u.n. 'station mode'-ban futnia. Ez sok mindent világosabbá tett.

Hozzászólások

Az AP az Access Point, nem feltétlenül tud ilyesmit, szerintem a WiFi Bridge eszközöket keresed. Könnyen lehet viszont, hogy ezt a funkciót mminden gyártó másképp hívja.
Nekem volt Tp-Link TL-WR1043ND routeren OpenWrt alá ilyesmi beállítva, működött is. Gondolom, akkor az olcsóbb OpenWrt képes eszközökkel is meg lehet csinálni.

A lényeg nem az AP hanem hogy wifin kapcsolódik a másik eszközhöz. Ennek az egyik lehetősége a WDS a másik a AP Client Router Mode (CPE?).

Az első esetben bridgeként működik, ami jó lehet, ám gonosz hatással van a sávszélességre, ha jól tudom, akkor felezi. A második esetben bejelentkezik a távoli routerbe (AP-be) és a wifi lesz neki a WAN kapcsolata. Ilyenkor (általában?) nem működik mint wifi router/ap, csak kliensként.

Olcsó 6 ezer forintos TP-Link is tud ilyet. (client mode kell neked ha jól emlékszem)

Mindenkinek köszi, nézelődök tovább.

Otthoni környezetben egy ilyen megoldást használok én is. Egy TL-WR741ND eszközt telepítettem ddwrt-vel, client módban. Ez nem fog anyagi csődbe vinni, mert az új ára is csak ~4500 Ft.

Teljesen tanácstalan vagyok.
Se a TP-WR740N gyári firmware-ével, se ddwrt-vel nem tudtam megcsinálni a kapcsolatot.
Csomó doksit átolvastam és semmi.
Ha valakinek sikerült, írja már ide a doksi linkjét.
Köszi!

Na, kicsit összeszedettebben. :)

FW: ddwrt

Ez volt a konfiguráció menete:
1. router: sima wifi kapcsolat létrehozása, dhcp:192.168.1.x -es tartomány (notival kipróbálva, net működik)
2. router: router saját IP 192.168.4.1 + belső dhcp:192.168.4.x + wifi client mode + beállítani az 1. router SSID-jét, 1. router MAC-ét (BSSID), 1. router titkosítását és jelszavát + reboot

A router-1 -en nyoma sincs router-2 -nek mint pl. DHCP kliensnek.
A router-1 a T-Home -os Pirelli, ezekkel a wifi beállításokkal:
- wifi enabled
- SSID elrejtve (amikor nem volt rejtve, akkor se működött)
- wireless mode: 802.11b
- channel: 6
- mac szűrés: kikapcsolva
- biztonság: wpa2+aes

Az érdekes az, hogy a 2. routeren a "Status / Sys-info" alatt a "Wireless/Access Point" alatt látszik valamiféle kapcsolat, mert a listában fel van sorolva az 1. router MAC-e, meg hogy hány perce él a kapcsolat.
Viszont a 2. routerre kötött notin nincs net.

Most így nincs sok ötletem, mit kell még beállítani.

Esetleg a 2. routeren a "Router IP / Local IP Address"-t nem 192.168.4.1-re kellene állítani, hanem pl. 192.168.1.55 -re (1. router IP tartományából egy cím)?
De ebben az esetben a 2. router -nek befelé szintén 1.x -es címeket kellene osztania, nem? Nem fog ez ütközni az 1. routerrel?

Valaki tipp?