back to Slack

par evnyi kihagyas, es probalkozas (Ubuntu, Chakra, Arch) utan visszatertem a Slackware-hez
az Arch vonal tetszett, de egy ideje kezd amolyan windowsos modra elb@szodni minden (par hete nem mukodik a NetworkManager, mar mountolni sem tudja a particiokat, stb, stb)
a Slackit 8 evig hasznaltam reinstall (es problema) nelkul, ideje volt visszaterni hozza
ahogy nezem, nem sok minden valtozott a kb. 2 kihagyott verzio alatt, otthonos... :)

Hozzászólások

Én eddig akárhány disztrót kipróbáltam mindig a Slackware mellett maradtam. Valahogy az egyszerűsége az ami a legjobban megfogott. Kézre áll, minden ott van ahol lennie kell. Forrásból feltéve bármilyen programot olyan amilyennek lennie kell.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

A sbopkg egy kis command-line utility a SlackBuilds.org oldalon talalhato slackbuild file-okhoz. Az ott megadott informaciok alapjan tudja, hogy mit es honnan kell letoltenie, valamint, hogy milyen parancsokkal kell forditania. Ezek valoban third-party scriptek, barki feltolthet ilyeneket, de minden scriptet jova kell hagynia az oldalt uzemeltetoknek, akik mellesleg aktiv tagjai a Slackware fejleszteseben reszt vevo magnak. Ezt figyelembe veve, szerintem ez a legmegbizhatobb third-party forras extra Slackware csomagok keszitesehez.

Sic Transit Gloria Mundi

Mivel Pat donti el, hogy mi kerul be az alap Slackware-be, igy minden egyebb script/csomag 3rd-partynak szamit. Meg AlienBoB KDE vagy Robby Workman XFCE scriptjei/csomagjai is, noha ezek kepezik az alapjat a kesobb Slackwarebe kerulo KDE/XFCE csomagoknak.

Regebben volt meg (lehet most is van) a linuxpackages.net talan, de az minden volt, csak nem megbizhato :}. Van meg a slacky.eu, ami az olasz Slackware kozosseg tart fenn. Ez azert mar eleg megbizhato. Lehet van meg mas is, de en kb ezeket hasznaltam.
Az oldal leirasa szerint: "© 2006-2012 SlackBuilds.org Project.". Ugyhogy eleg regota uzemel a dolog. En kb 4-5 Slackware verzio ota hasznalom.

A minoseg kapcsan annyit mondanek meg el, hogy az oldal csak a slackbuild scripteket tartalmazza. Az adott program forrasa a program hivatalos weboldalarol van belinkelve. A script pedig gyakorlatilag egy txt file, amibe nyugodtan bele lehet nezni, hogy mit is csinal...

Sic Transit Gloria Mundi

maga a tool igen, viszont minden software forditasahoz az ahhoz a keszito altal adott build scripteket (automake-es ./configure, pythonos setup.py, stb) hasznalja, tehat maga a buildeles NEM 3rd party scripttel tortenik, hanem a csomaghoz a keszitoje altal adottal (ehhez legfeljebb egy-ket kapcsolot ad a slackbuild)

És eljutottunk oda, hogy a "probléma nélküli használat" fogalmát relativizáltuk. :D Kb. ennél kevesebb szívás lett volna archon átállni systemd-re, csak ahogy elnézem a szívás csomag/programtelepítéssel vs. csomagtelepítés és egy kis konfig (systemd enable kb 5-ször) nem egyformán ízlik :).

biztos en vagyok a hulye, de nem latom ebben hol a szivas...
(sbopkg -i latex, borrrrzalmas szivas :D)
a szivas az, ha a rendszer egyszer csak fogja magat, es megszunik mukodni anelkul hogy akar egy Qrva dialogusablakot is feldobna hogy 'update-elj paraszt, megpedig igy es igy'. ilyet meg az egyebkent szar ubuntu is tud...

Meg az arch is, de figyelmetlen user ellen nincs orvosság. Már leírtam fentebb szerintem, hogy nem egy helyen hívta fel a figyelmet, hogy átállás vagyon, mi ezzel a teendő. Többek között épp a csomagkezelő a releváns frissítéskor, igaz alapból az parancssorban és nem dialógusablakban.
De ha mindenáron GUI-s figyelmeztetést akarsz, még azt is lehet, csak tedd fel az apper-t (vagy ha gnome akkor a GNOME PackageKit-et) és máris systray ikon, figyelmeztető üzenetek, automatikus frissítés-ellenőrzés és egyéb szem-szájnak ingere áll rendelkezésedre a GUI-s csomagkezelés mellett. Mondjuk azt leszögezném, hogy ez nem arch feature, még az is lehet, hogy slakin is megy, ezek packagekit frontendek, ha slaki is támogatott, akár ott is szuperálhat - nem néztem utána mert nem érint. Mint ahogy azt sem tudom, hogy hol tart most a csomagkezelés slakin, mi ez az sbopkg, kezel-e pl függőségeket - anno pl épp ennek hiánya miatt is váltottam slakiról (tegyél fel mondjuk egy gscan2pdf-et, ha jól emlékszem annak a függőségeinél szakadt el a cérna nálam, pedig az nem egy bonyolult program).

a Gnome nem jo, per definition :D
(en meg sosem hasznaltam rajta gnome-ot, orultem hogy vegre egy disztro ami nincs tele balfek gnome-os fuggosegekkel/libekkel, bar GTK-s app az meg van, pl thunderbird)
de tobben hasznalnak kimondottan a Slackire csomagolt Gnome-ot (itt is emlitette valaki), es nem panaszkodnak...

Pár hete felhívták a te figyelmedet is az arch oldalán és a csomagkezelő üzenetei között is, hogy térj át systemd-re, mert az lesz az alap. A régi init meg ki lett csontozva, emiatt nem megy se az userspace mount, se az nm, se pl a suspend azoknál, akik nem tértek át. Kb. 15 perc volt az átállás a wiki vonatkozó részének elolvasásával együtt, kár volt kihagynod :)

ne szokasom az eppen hasznalt disztro weboldalat nezegetni
a csomagkezelonel meg nem lattam emmi ilyesmit, lehet hogy kiscrollozodott a kepernyobol :S
de akkor lehet hogy adok neki meg egy eselyt (bar ez a 'mindent elbaszunk, aztan nyomozd ki hogy miert' nem tul szimpatikus hozzaallas... (es mar nem az elso, hogy guglizgatnom kell egy ujonnan berakott 'feature' miatt :( )

Arch-ot nem érdemes úgy használni, hogy nem olvasod feedben a főoldal híreit. :) Leírnak mindent korrektül, a wikiben mindenre van válasz. Én is mérgelődtem néha, amikor lemaradtam vmi változásról, aztán rászoktam, hogy odafigyelek és megcsinálom, amit épp javasolnak. Hibátlanul megy minden.

És HUP-ot olvasol, vagy csak blogolsz? :D októberi hír a systemd-re átállásról, egy másik pedig arról, hogy a telepítéskor már alapértelmezve systemd jön. Nem kellett itt nyomozni semmit, de rolling release, időnként gyökeresen változnak dolgok, nem csak dist upgrade után (vagyis de, hiszen az tulképp minden nap van archon :) ) - odafigyelést igényel, nem csak update-enter-enter...
Persze nem akarok slakiról se lebeszélni senkit, mert nagyon jó kis rendszer, de nekem nem ért meg annyi vesződséget a plusz csomagok telepítése, pláne, hogy ott meg ezerféle függőségre is figyelni kellett.

inkabb olvasok mint blogolok, de a sok utazas meg egyebek miatt azt sem folyamatosan
nekem inkabb az a veszodseg, hogy folyamatosan nyomozgassak hogy eletben tudjam tartani az OS-t, en elvarom tole hogy miutan felraktam es beconfigoltam, mukodjon anelkul hogy pesztralni kene (ezt a Slacki nalam 8 even keresztul tudta ugy hogy minden HW tobbszor is kicserelodott alatta)

egyebkent nekem a Slackware es az Arch is nagyon-nagyon bejott, most visszaterek Slackre, aztan ha kapok uj ceges gepet, arra valoszinuleg megint Arch kerul :D

Életben tartani úgy, hogy update kell egy rolling release-nél minden közreműködés nélkül, na az nem megy, legalábbis archon egyelőre. Mondjuk én ezt nem hívnám folyamatos nyomozgatásnak, mert azért ezen az átálláson kívül az elmúlt egy évben emlékeim szerint nem volt semmilyen zökkenő, kivéve a régebbi vas asztali gépen, ahol az új nvidia driver már nem támogatja a benne levő kártyát, és le kellett cserélni másik csomagra. De ahogy látom ez az egy malőr nálad kiverte a biztosítékot, szóval befejeztem a papolást :D

az tulzas hogy kiverte a biztositekot, csak rohadt lusta es kenyelmes fajta vagyok :D
ha nem muszaj, akkor nem mozditom a kisujjamat sem, es ez a hozzaallas most megbosszulta magat...
de ahogy mondtam, ezt leszamitva kimondottan szimpatikus az Arch, szoval nem dobtam a virtualis kukaba (amit megtettem pl. az Ubuntuval), keresztezzuk majd meg egymas utjait :)