MIt lehetne fejleszteni a HUP-on?

Milyen HUP-ot szeretnék?
FIGYELEM: ez a poszt egyáltalán nem trey-nek szól, nem kérések halmaza felé, csak egy összeírás arról, hogy én milyen továbbfejlesztési lehetőségeket látok a HUP-on.

Úgy gondolom, hogy azzal, hogy a HUP egy for-profit vállalkozás része lett,
együttjárna az, hogy fejlődjön a HUP az igényekre reagálva, hogy még
jobb része legyen a hwsw portfoliójának.

Úgy gondolom, hogy a HUP elsősorban egy P2P és B2P (professional-to-professional és business-to-professional) portál.
Szakmaiságot nem keverek itt most bele. A lényeg: a HUP olvasói, írói főleg a számítástechnika különféle ágaiban dolgozók. Természetesen van kivétel.

Úgy gondolom, ezt még jobbab ki lehetne használni.

Egy ilyen eszköz lehetne támogatott cikkek megjelentetése. A szöveges hirdetések úgy gondolom, beváltak a HUP-on. Eléggé sok komment és megtekintés érkezik rájuk. Azonban nem gondolom,
hogy csak közvetlen hirdetések lehetnének támogatott szakmai tartalmak a HUP-on.
Például én szívesen láttam volna múlt héten a Microsoft Magyarország által támogatott hírben a Windows (, Windows Phone 8 és Surface bemutatását.
Vagy mondjuk 1-1 telefon esetén valamely magyarországi forgalmazó támogatott cikkben, hivatalosan is írhatna az eszközről.
Szerintem ez a fajta reklámozási forma senkit nem zavarna.

Ezen kívül az álláskeresők és munkáltatók közötti kommunikációt is lehetne könnyíteni, például az egyes HUP tagok számára kibővített, CV-szerű elemeket tartalmazó profiloldal létrehozásával.

A felhasználói tartalomkezelés bővítése érdekében én szeretném, ha valódi blogot lehetne itt vezetni.
Azaz egy felhasználó tudja a posztot még megjelenése előtt szerkeszteni, verziózni, a bejegyzéseket egyedi URL-lel ellátni és hasonlók. Sokszor gond az egy blog megírása során, hogy anélkül ne mtudjuk menteni a bejegyzést, hogy ne publikálnánk. Ezt a pár sort most éppen Notepadben írom.

(ez az első verziója ennek a posztnak. a HUP-on jelenleg nincs funckció arra, hogy publikálás előtt szerkesszem)

Ti mit gondoltok?

Hozzászólások

A blog posthoz: előnézetet nem szoktál használni?

én mobilos nézetnek örülnék
(az m.hup.hu azért nem egy m.hwsw.hu funkcionalitás)

Az m.hup.hu-t magamnak dobtam össze pár reggel alatt, ezért olyan nagyon büszke sem vagyok rá, de érdeklődve kérdezném, hogy milyen funkcionalitást nyújt az m.hwsw.hu, ami hiányzik?
(az m.hup.hu pld. ha belépsz tudja csak az olvasatlan kommenteket mutatni, külön a fórumot, blogokat, tracker van benne stb, ilyen a hwsw-n nincs, vagy csak nekem nem tűnt még fel :)

Nem árt meg, ha elgondolkodik az ember ilyeneken. De ha jól látom, akkor olyan ötleteket sorolsz fel, amik máshol vannak, itt meg nincsenek. Helyesebb lenne arra építeni, ami csak itt van meg, és sehol máshol.

>Egy ilyen eszköz lehetne támogatott cikkek megjelentetése.
Már vannak. Nem vetted észre?

>Például én szívesen láttam volna múlt héten a Microsoft Magyarország által támogatott hírben a Windows (, Windows Phone 8 >és Surface bemutatását.
Már így is elég kopipaszta jön az Engadgetről.. ennél is többet szeretnél?

"egyes HUP tagok számára kibővített, CV-szerű elemeket tartalmazó profiloldal létrehozásával."

Link a LinkedInes profiljára?

Értem, hogy mire gondolsz, de mivel ott a LinkedIn, ezért felesleges.

Mondok egy egyszerűt ami megkönnyítené az oldal használatát: az új hozzászólások sarkában ha az "új" helyett "[új]" lenne akkor egy sima kereséssel könnyen végig lehetne menni az új hozzászólásokon egy témában.

Akkor ezt én bonyolítom.
Az [új] az rendben, de a fejléc, amibe íródik, kapjon piros hátteret, így vizuálisan akkor is kiszúrod, ha a szemed már alig lát. Szürke alapon a piros, vagy piros alapon a szürke --- hmm. olvashatatlan, szóval a színek még előttem is kérdésesek

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

"Ti mit gondoltok?"

Elsőre az jutott eszembe, hogy mit lehetne javítani a címen :D

"MIt lehetne fejleszteni a HUP-on?"

Komolyra fordítva: vannak a fejemben mindenféle dolgok. Majd az idő eldönti, hogy mi az, ami abból a káoszból valóra válik és mi az, ami nem.

"(ez az első verziója ennek a posztnak. a HUP-on jelenleg nincs funckció arra, hogy publikálás előtt szerkesszem)"

Hogy mi nincs? Ez nekem egy kicsit fura állítás. Nincs lehetőséged előnézetre?

--
trey @ gépház

Mert az emberek manapság sok esetben nem érnek rá egyszerre megírni egy kidolgozottabb cikket/postot.
Példák: van ami akkor nem jutott eszébe, de tudja hogy később még hozzá tud tenni. Este hullafáradtan írta meg, de inkább reggel elküldené el, amikor tiszta fejjel átolvassa mégegyszer. Ilyenkor javítja, még beleír, esetleg törli, mert mégsem biztos benne hogy nyilvánosan vállalható.

A napi hírposzt teljesen más. Az-az ami pl. nekem sokkal nehezebben megy. Ehhez nem is kell mentés. Viszont jobban szeretem a hosszabb, teljesebb, gondosan megszerkesztett, nem napi dolgokat megírni, ami vagy local gépen csücsül, vagy ideiglenesen az adott oldalon, így bármikor, bárhol, bármivel lehet folytatni.

Lehet életképtelennek tűnik, de anno történt már pár ilyen; Elkezdtem telefonon, (QWERTY-s nem szívattam magam mással), folytattam otthon gépen, majd megint telefonon, végül megszerkesztettem gépen. Utána küldtem el. Ma már azért könnyebb madzagmentes netet találni, bejöttek a tabletek is, így menet közben is küldhető, és nem kell az eszközök között még pluszban átküldözgetni.
Persze nem égető, csak kényelmesebb. Másképp, egyéb felhővel is meg lehet oldani. Én csak leírtam miért 'szükséges néhány embernek :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Mert a csudajó tuti webkettes világban elfelejtettük az ilyen eszközöket, mint (mindenki képzelje ide kedvenc szövegszerkesztőjét, amely legalább egy notepad.exe funkcionalitással rendelkezik) és ami nincs böngészőben, az nem létezik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Esetleg lehetne tagelni a cikkeket, könnyebb lenne a keresés, vagy egy téma/konkrét program/disztribúció híreit végignézni. Bár lehet hogy most már késő elkezdeni :)
Mármint kicsit több tagot hozzárendelni egy cikkhez, nem csak a mostani témát.

Ahogy látom, leginkább különféle hírek (új verziók, pereskedések, egyéb bejelentések) megosztása megy az oldalon, és az ehhez kapcsolódó hozzászólások, amikben néha van, néha pedig nincs szakmai tartalom.

Viszont előfordulnak olyan blogbejegyzések is itt, amik színtiszta szakmai vagy egyéb érdekes tartalmat kínálnak, és ezek sajnos elvesznek a rengeteg egyéb másik között (l. pl. nice sorozatát). A kerülőút a „subscribe”, azaz bekerül a követési listába, de ez is beleveszik a többibe azoknál, akik sokat aktívak.

Egy olyan rendszer kéne az oldalra, ahol egyénenként lehet gyűjtögetni a hasznosnak vélt cikkeket (pl. csillagozással).

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Wishlist:

- "Sima" Fórum center blokk működjön úgy mint régen (Igaz, erre trey azt írta e-mailban, hogy "karácsonyig megcsinálja" :D)
- Rendes feliratkozás egy topicra anélkül, hogy kommentelni kelljen.
- 300-nál több komment egy oldalra beállíható legyen.

Volt még 1-2 apróság, de most nem jut eszembe.

Szakmai kontent... Nos, néhány flame több szakmai tartalommal rendelkezik sztem, mint egy-két fizetett cikk. Marketing bullshit nem kell, az már így is van bőven. Persze, rendes szakmai cikk az jöhet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Frissítsük Drupal 8-ra, augusztusban várható. Szerintem húsvét környékén már jól használható lesz és trey a gépét is (szinte) mindig a hivatalos kiadás előtt frissíti. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nekem néha jól jött volna egy olyan "követés", hogy csak azok a témák jelenjenek meg, amiket én (vagy a kérdéses) illető nyitott, ne pedig az összes, amihez hozzászólt. (ha van valahol ilyen, akkor elnézést)

Ne kattints ide!

"Például én szívesen láttam volna múlt héten a Microsoft Magyarország által támogatott hírben a Windows (, Windows Phone 8 és Surface bemutatását."
Én meg nem. Minden velük van tele nem azért járok ide, hogy itt is ezt lássam. Persze a trey-től megszokott stílusban szívesen látom az ms-el kapcsolatos híreket az oldalon. Kár, hogy az ilyen topicokban úgy érzem mintha fizetett m$ marketingesek nyomulnának és szedik szét a szerintük elfogult embereket. De néha egy-egy egyéb témájú bejelentésre is ráugranak és elsők között húzzák le, vagy viszik más irányba a topicot. Azt meg nem veszik észre, hogy a portál neve "Hungarian UNIX Portal".
Na engem ez zavar, bár fejlesztéssel ezt a problémát megoldani nem lehet.

"Azt meg nem veszik észre, hogy a portál neve "Hungarian UNIX Portal"."
Ebben sajnos tévedsz, ez már nem a Hungarian UNIX Portál. Hanem a HUP, de ezt trey is elmondta már.
Már egy ideje nem rövidítése semminek a HUP. Gondolom, ez is azóta van, amióta HWSW alá tartozik.
Ha tényleg UNIX portál lenne, akkor OS X-ről, AIX-ról, HP-UX-ról meg a többbi certifikált Unixról szólna. De nem arról szól a HUP.
A HUP-on rengeteg Microsoft rendszerüzemeltető van (pl. trey is az), egy szakmai Microsoftos cikket sokan hasznosnak tartanak. Pl. ha valaki bemutatná, hogy group policy és egyéb központi menedzselhetőség terén mit hoz a Windows 8, azzal az itt lévő üzemeltetők csak jól járnának.
Ugyanígy, ha a Windows Phone 8 vállalati integrációt javító, módosító dolgairól esne szó, az is jó lenne.
Nyugi, én sem arra vagyok kíváncsi, hogy "twice as amazing". A reklámokat meg lehet kapni máshol.

"Már egy ideje nem rövidítése semminek a HUP. Gondolom, ez is azóta van, amióta HWSW alá tartozik."

Nem, már a kezdetektől nem az. Az első Microsoft témájú cikk 2002 augusztusi. Azaz már a kezdetektől nem az. Annyira nem, hogy az oldal első neve debian.szintezis.hu volt. A második a portal.fsn.hu. Szerintem Bra volt a Hungarian Unix Portal merénylet elkövetője. Asszem ő találta ki.

"Ha tényleg UNIX portál lenne, akkor OS X-ről, AIX-ról, HP-UX-ról meg a többbi certifikált Unixról szólna. De nem arról szól a HUP."

A HUP egy leginkább rendszeradminisztrátoroknak szóló oldal. Kár kategorizálni, nem is lehet.

--
trey @ gépház

Annyit azért ismerj el, hogy *volt* amikor még az volt (rövidítés, a Hungarian UNIX Portal-é). Ezt bizonyítani is tudom, ugyanis volt egyszer egy linuxos konferencia Bp-en, ahova az FSN is kivonult; te épp az akkor aktuális HUP-gépet is elhoztad (*talán* az a HP-szerver, amin az alaplapon vicces kis forrasztások voltak láthatók), majd a konferencia vége felé HUP-pólókat osztogattál. Mi (BSD Egyesület) a melletted levő asztalnál árultuk a petrezselymet, és amikor épp körutamól visszaérkeztem, akkor te felkiáltottál, "adjunk egyet Zahynak is" - ezzel a kezembe nyomtál egy igen jó minőségű fekete HUP pólót, amelynek az elején csak a HUP logó, ellenben a hátulján a

HUP
HUNGARIAN UNIX PORTAL
www.hup.hu

szöveg olvasható. Mág ma is megvan, már látszik rajta az eltelt pár év, de még simán hordható :-) Ha egyszer eljössz egy BSD-sörözésre, felveszem a kedvedért :-)

Nem állítottam, hogy nem volt a neve sose az. Azt mondtam, hogy sose akart kizárólag az lenni. Már a kezdetektől (első nap) volt "Amiga", "Microsoft", "Intel", "AMD", "Hardver" stb. topik.

A Hungarian Unix Portal-t (rövidítve hup.hu) ha jól emlékszem Attila találta ki a hosszú portal.fsn.hu helyett. Ő is jegyeztette be és az ő nevén is volt majdnem 10 évig. Belső levlistán megbeszéltük és abban maradtunk, hogy többségében Linux, BSD stb. témák vannak, így annyira ez nem gond.

HUP pólóm nekem is van vagy 7-8 tudom mi van rajta. :)

--
trey @ gépház

Jo hogy azt nem irtad, hogy nem lehet pingelni. Probalkozz egy whois muff.hu -val, aztan pedig latogass el a valaszban szereplo http://www.domain.hu/domain/domainsearch/ oldalra mondjuk. Es ki fog derulni, hogy attol meg, hogy nincs mogotte szerver, valakik fontosnak tartottak Gyongyoson beregisztralni. Innentol nyilvan celjuk van vele - ha mas nem, penzt szeretnenek szerezni belole.

Ne haragudj, trey, hogy ellentmondást vélek felfedezni... ha elolvasod, hogy mit írtál a Címlap » HUP FAQ » HUP történelem alatt, akkor látnád, hogy az, amit most állítasz, nagyon nem volt senkinek sem kommunikálva kezdetektől fogva. Lehet, hogy te nem úgy akartad kommunikálni a sztorit és persze tévedni emberi dolog és biztosan kifelejtetted, de őszintém mondom, talán mindannyiunk UN*X szerelmesek nevében, hogy a hup volt sokáig a magyar UN*X magyarországi információs fellegvára és erre én is nagyon büszke voltam.
(Ezek szerint hála bra-nak, úgyhogy innen is üdvözöllek, testvér! :))
És még mindig van rá lehetőség, hogy megmaradjon annak (is).
Most, hogy egyre jobban látszik, hogy eltolódott/dik az oldal eredeti fókusza a UN*X világától, kérnénk szépen hozzá több messzelátót, hogy saját fokuszt állíthassunk be rajta, a békés egymás mellett élés érdekében! :)

Ui.: komolyan mondom, elfog a hányinger, amikor a nem UN*X híreket olvasom, de persze ez egyéni szoc prob. De prob, akármilyen is legyen. Prob.

Engem a kibaszott sok kis koca zavar kétoldalt. Jó lenne bezárni őket, legalábbis, ami nem érdekel.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Én a magam részéről a HTTPS-es beléptetést vetném fel.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 13.37 | 2.6.39.3-janos